Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 11 часа, Соник написа:

Добре де, дадох ти името на сутрата, вече можеше да си я отворила и да си потърсила, а ти настояваш ли, настояваш.

Помниш ли как намери за нула време оная сутра, на която дори не й знаеше името и в която Буда описва създаването на Земята?

Да разбирам ли, че ти не можеш да ми дадеш такъв цитат и ме препращаш да чета цялата сутра и аз да го намеря и да ти го цитирам?

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

"And he completely illuminates the ten directions.
His subtle and pure Dharma body
Is endowed with the thirty-two marks;
With the eighty good characteristics
Is his Dharma body adorned.
He is adored by devas and humans,

... 

Those buddhas, śrāvakas, or bodhisattvas,
Heirs of the buddhas,
Who are either alone
Or who teach the Dharma to the assembly,
Will all appear in their body.
Even though they have not yet attained
The Dharma body,
Which is subtle and without corruption,
Everything in this world
Will appear in their pure physical bodies."

Що се занимаваш изобщо след като отдавна стана ясно, че в лотосовата сутра няма никакво обяснение на дармакая. 

• Автор
преди 4 часа, Aumi написа:

Да разбирам ли, че ти не можеш да ми дадеш такъв цитат и ме препращаш да чета цялата сутра и аз да го намеря и да ти го цитирам?

Да, точно така. Ти заговори за дхармакая, опита се да я оприличиш на Бог и божия дух и сега остава да докажеш твърденията си. Като начало можеш да обясниш на какво се основаваш, за да разбереш какво е Бог и какво е божият дух.

Аз само те осведомих, че дхармакая е истинското аз, което се нарича и татхагатагарбха, алаявиджнана и т.н., и т.н. и няма нищо общо с никакъв бог или божи дух.

В сборника от сутри, преведени на китайски език, дхармакая се споменава 54849 пъти, което мисля, че ти предоставя не малко възможности да си провериш. Аз, разбира се, никога не съм твърдял, че познавам много добре сутрите, но хубавото е, че винаги мога да попитам, ако нещо не ми е ясно. Ти имаш ли кой да питаш освен по форумите, където подозирам, че мотивацията ти съвсем не е да научиш нещо и вероятно си права?

Според мен ще ти е по-полезно вместо да теоретизираш върху дхармакая например, да прочетеш нещо по-просто, например някоя будистка история и веднага ти предлагам една:

Цитат

Защо Девадата един ден хвърли камък по Буда

(Фу шуо ди по да доу джъ шъ юан дзин)[1]

Така чух.
Буда седеше заобиколен от петстотин велики архати в двореца на цар Анаватапта близо до извор на минерална вода. С изключение на Ананда[2] всички слушатели бяха велики архати, притежаващи шестте свръхестествени сили.

Тогава Буда се обърна към Сарипутра. Той му каза, че някога много отдавна съществувал град на име Радажгриха, където живеело семейството Су тан, което било много богато. Те имали много злато и скъпоценни камъни, добитък и множество роби.

След смъртта си главата на семейството оставил огромно наследство на децата си. Той имал двама синове – Сумати и Сиу йе шъ, които били полубратя. Сумати обаче искал да заграби цялото богатство само за себе си и започнал да мисли как да се отърве от брат си. Предложил на Сиу йе шъ да се разходят в планината и когато се изкачат на върха, да се договорят как да си разделят наследството. Когато се покатерили най-горе, Сумати се възползвал от моментното невнимание на брат си и го блъснал в пропастта. След това хвърлил върху падналия си брат и една скала, за да е сигурен, че ще загине.

Тогава Буда се обърна отново към Сарипутра:

„Сарипутра, знаеш ли кой беше този богат баща? Всъщност той е мой баща в този живот. А пък Сумати беше моето име тогава. Сиу йе шъ пък е онзи, който днес се нарича Девадата[3].

Сарипутра, аз някога убих моя брат, воден единствено от алчността си. Тази лоша карма ме отведе в ада в продължение на безкрайно време. Там бях изгарян и всяко мое движение в една метална планина беше като удар с кама, който разкъсваше плътта ми. Днес аз съм Буда, но все още има една сянка на този лош кармичен плод и тя ме принуждава да изплатя кармичния ми дълг. Ето защо наскоро минавах край планината Гридхракута. Девадата се намираше високо в планината. Оттам той хвърли по мен един огромен камък. Духът на планината ме защити. И все пак едно парченце от камъка отскочи от земята и ме удари по палеца, като потече малко кръв.

Всичко това се случи, защото някога бях убил брат си единствено от любов към парите и бях хвърлил върху него камъка, който причини смъртта му. Заради това отидох в ада и бях пробождан многократно от острите зъби на металната планина. Днес обаче необходимите условия са твърде слаби, за да може кармичният плод да се прояви като нещо по-голямо от един леко разкървавен палец.

Кармата не изчезва – всичко си остава записано. Ето защо е от изключително значение да внимаваме какво посяваме, какво правим в момента и какви плодове ще получим по-късно, за да не допускаме грешки чрез мислите, думите и делата си. Аз станах Буда, най-ценния в трите свята, и тук, в близост до дворцовия фонтан на цар Анаватапта, пожелах да ви разкажа тази история.

Сарипутра, разбираш ли, аз съм Буда, защото в мен няма нито едно негативно кармично семе и притежавам всички необходими заслуги. Учението ми обхваща небесните богове, драконите, духовете, царете, министрите и всички чувстващи същества. И въпреки това аз не мога да избягам от злините, които съм извършил в миналото. Представи си тогава как е при обикновените хора, за които плодовете на освобождението още не са се появили.

Сарипутра, когато преподаваш, давай на всички чувстващи същества този пример, за да могат всички да използват мъдро мислите, думите и делата си. Не трябва да оставяме дори една лоша мисъл да породи сериозни грешки, които да ни отведат до горчиво съжаление.“

Когато Буда спря да говори, петстотинте архати, царят, небесните богове и всички невидими същества, които го слушаха, изпитаха голяма радост и обещаха да следват онова, което им бе казано.

[1] Будистки канон (на китайски език), том IV, № 197.

[2] Полубрат на Буда.

[3] Друг полубрат на Буда.

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/будистки-истории/защо-девадата-един-ден-хвърли-камък-по/

Как ще коментираш тези думи на Буда :

Тот, чья вера в Татхагату укоренилась, укоренилась, утверждена, прочна, непоколебима для любого аскета или брамина, любого дэва или мара, или Брахмы, или кого-либо в мире, может искренне сказать: «Я истинный сын Благословенного Господа (Бхагаван), рожденный из его уст, рожденный Дхаммой, созданный Дхаммой, наследником Дхаммы ». Почему это? Потому что, Васеттха, это обозначает Татхагату: «Тело Дхаммы», то есть «Тело Брахмы», или «Стань Дхаммой», то есть «Стань Брахмой»

• Автор
преди 1 час, Aumi написа:

Как ще коментираш тези думи на Буда :

Тот, чья вера в Татхагату укоренилась, укоренилась, утверждена, прочна, непоколебима для любого аскета или брамина, любого дэва или мара, или Брахмы, или кого-либо в мире, может искренне сказать: «Я истинный сын Благословенного Господа (Бхагаван), рожденный из его уст, рожденный Дхаммой, созданный Дхаммой, наследником Дхаммы ». Почему это? Потому что, Васеттха, это обозначает Татхагату: «Тело Дхаммы», то есть «Тело Брахмы», или «Стань Дхаммой», то есть «Стань Брахмой»

Никак, това не са думи на Буда.

преди 39 минути, Соник написа:

Никак, това не са думи на Буда.

Едва ли си прочел целият Пали канон, за да твърдиш това.

В Каноне Пали , Гаутам Будда говорит Vasettha , что Татхагата (Будда) является dhammakaya , «истина-тело» или «воплощение истины», а также dharmabhuta , «правда стать», то есть «тот , кто стала правдой ". Тот, чья вера в Татхагату укоренилась, укоренилась, утверждена, прочна, непоколебима ни одним аскетом, ни брамином, ни дэвой, ни мара, ни Брахмой, ни кем-либо еще в мире, может искренне сказать: 'Я истинный сын Благословенного Господа (Бхагавана) , рожденный из его уст, рожденный Дхаммой, созданный Дхаммой, наследником Дхаммы ». Это почему? Потому что, Васеттха, это обозначает Татхагату: «Тело Дхаммы», то есть «Тело Брахмы», или «Стань Дхаммой», то есть «Стань Брахмой» ». <i>Дхармакая</i> - https://ru.xcv.wiki/wiki/Dharmakaya

..........................

А може би това също не го е казал Буда:

Путь к Брахме

Он пребывает, пронизывая разумом, исполненным дружелюбия, одну страну света, затем вторую, затем третью, затем четвёртую. Он пребывает, пронизывая великим, всеобъемлющим, безграничным, не враждебным, не злонамеренным разумом, исполненным дружелюбия, весь мир вверх, вниз, поперёк, во все стороны.

Подобно тому, Васеттха, как силач, трубящий в раковину, без труда может быть услышан с четырёх стран света, так же точно, Васеттха, и освобождённый разумом, пребывающий в дружелюбии, он не пропускает там и не оставляет там ничего, что имеет измерение. Это, Васеттха, и есть путь к соединению с Брахмой.

«Итак, Васеттха, монах не обладает имуществом, и Брахма не обладает имуществом. Может ли монах, не обладающий имуществом, встретиться и сойтись с Брахмой, не обладающим имуществом?»

«Да, почтенный Готама».

«Хорошо, Васеттха. Итак, Васеттха, этот монах, не обладающий имуществом, с распадом тела после смерти достигнет соединения с Брахмой. – И такое может быть.

Итак, Васеттха, монах не враждебен в мыслях, и Брахма не враждебен в мыслях. Может ли монах, не враждебный в мыслях, встретиться и сойтись с Брахмой, не враждебным в мыслях?»

«Да, почтенный Готама».

«Хорошо, Васеттха. Итак, Васеттха, этот монах, не враждебный в мыслях, с распадом тела после смерти достигнет соединения с Брахмой, не враждебным в мыслях. – И такое может быть.

Итак, Васеттха, монах не злонамерен в мыслях, и Брахма не злонамерен в мыслях. Может ли монах, не злонамеренный в мыслях, встретиться и сойтись с Брахмой, не злонамеренным в мыслях?»

Когда так было сказано, юные Васеттха и Бхарадваджа сказали Блаженному:

«Превосходно, почтенный Готама! Превосходно, почтенный Готама! Подобно тому, почтенный Готама, как поднимают упавшее, или раскрывают сокрытое, или указывают дорогу заблудившемуся, или ставят в темноте масляный светильник, чтобы наделённые зрением различали образы, – так же точно досточтимый Готама с помощью многих наставлений преподал истину. И вот мы идём как к прибежищу к Блаженному Готаме, и к Дхамме, и к Сангхе монахов. Пусть же досточтимый Готама примет нас как преданных мирян, отныне и на всю жизнь нашедших здесь убежище».

- Тевидджа сутта

• Автор
преди 1 час, Aumi написа:

- Тевидджа сутта

Не, определено не съм прочел целия пали канон, но и няма нужда: дхармакая не е тялото на Брахма, сори.

Сега за Тевидджа сутта - може не си обърнала внимание на това, но всъщност то обяснява всичко:

"«И всё же, Васеттха, скорее у этого человека, родившегося и выросшего в Манасакате и спрошенного о пути в Манасакату, могли бы возникнуть неуверенность или замешательство, чем у Татхагаты, спрошенного о мире Брахмы или о пути, ведущем в мир Брахмы, возникли бы неуверенность или замешательство. И я, Васеттха, знаю Брахму, и мир Брахмы, и путь, ведущий в мир Брахмы, и знаю, как следовать этим путём, чтобы достичь мира Брахмы»."

С други думи, Буда обяснява как някой може да се роди в света на Брахма, т.е. в света на формата.

Наистина мисля, че е по-добре да зарежеш тая работа със сутрите и се ориентираш към нещо по-просто. Ето ти още една будистка история:

Цитат

Историята на Субхути (須菩提惡性緣)

(Джуандзи бай юан дзин „撰集百緣經“, том X, глава 91)
Известно време след като стана Буда, принц Сидхарта полетя към планината Шумеру и когато стигна там, прие образа на млад монах. Той остана в планината. Един ден, докато седеше в медитация, над него прелетя птицата Гаруда. Тя скоро забеляза един дракон и веднага се спусна към него. Разбирайки, че е нападнат, драконът се приближи до монаха и го помоли за помощ. Но едва успя да изкаже молбата си и Гаруда го уби.
Драконът се прероди в семейство на брамини в страната Кошала, в град Шравасти, който беше родният град на Буда. Той бе едно прекрасно дете, което получи от родителите си името Субхути. Бе надарен с изключителен ум. С възрастта той толкова разви реторичните си способности, че никой не бе способен да се мери с него по красноречие.

За сметка на това, проявяваше един твърде лош навик – поддаваше се много лесно на гнева и не беше способен да го контролира. Можеше дълго време да се гневи срещу някой, който го е подразнил по някакъв начин. Собствените му родители гледаха да стоят надалече от него, за да избегнат яда му. Хората и дори животните го избягваха.

Субхути, който беше наясно защо никой не иска да е с него, реши да се оттегли в планините. Гневът му обаче го бе последвал и в неговото усамотение. Полетът на птиците, преминаването на животните наблизо, дори шумът на вятъра в короните на дърветата, всичко бе достатъчно, за да го ядоса. Духът на планината, който харесваше Субхути, обаче му довери, че наблизо живее един буда и че би могъл да му го представи, ако младият мъж пожелае.

„Със сигурност той ще намери начин да очисти сърцето ти от гнева“ – добави духът на планината.

Така духът заведе Субхути при Буда. Виждайки го, Шакямуни му се усмихна и това уталожи гнева на Субхути, който застана на колене пред него.

„От невежеството се ражда гневът – му обясни Буда. – Гневът ни заслепява, прави ни глупави и разрушава отношенията ни с околните. Представи си, че заслугите ти към чувстващите същества са като една огромна гора. Достатъчно е обаче гневът да отрови сърцето ти един-единствен път и подобно на пожар той ще унищожи гората на твоите заслуги, които си трупал толкова време. Гневът има способността да утежнява лошата ни карма и да ни води по пътя към ада и хилядите страдания. Когато в ада източникът на страданието най-после изчезне, т.е. когато лошата карма се изчерпи, съществото веднага ще се прероди в дракон, ашура или в някакъв дух, податлив на гнева. В тези състояния той отново ще живее под знака на гнева и след това пак ще се завърне в ада, въртейки се завинаги в този омагьосан кръг.“

След като изслуша Буда, Субхути се изправи, после коленичи отново и се изповяда, покланяйки се до земята. Той помоли чувстващите същества да му простят за онова, което им бе причинил гневът му и обеща повече да не му се поддава. Тази изповед му помогна да си зададе въпроса за произхода на гнева си. Тогава разбра, че гневът му е породен от привързването му към собствения му аз. След като завърши изповедта си, той постигна първия плод на архат и стана шротапанна. Субхути помоли Буда да му позволи да стане негов ученик.

„Аз те очаквах“ – отговори Буда.

Така Субхути стана велик архат. След това монасите попитаха Буда Шакямуни каква точно е кармата на Субхути. Те искаха да разберат защо имаше толкова гняв в този човек и как независимо от това той беше успял да срещне Буда.

„Слушайте внимателно, – отговори Буда – защото сега ще ви обясня всичко. Някога много отдавна на тази земя се появи буда на име Кашяпа. По онова време имаше един монах, който заведе много хора при Кашяпа и който освен това ръководеше много будистки центрове, от които разпространяваше учението. Той също така насърчаваше хората да даряват на монасите.

Един ден той поиска от монасите да го придружат, за да разпространяват учението, но някои отказаха да тръгнат с него. Това събуди силен гняв у него.

„Вие сте като диваци, като дракони, които никой не би могъл опитоми“ – им каза той.

Монахът не успя да успокои гнева си и в продължение на 500 живота се прераждаше като змия или дракон, без да може да се отърве от това чувство, което го изяждаше отвътре. Днес, въпреки че е човешко същество, той все още не се е отървал от този вреден навик. Субхути бе този монах и днес той успя да срещне Буда, защото в миналото бе привлякъл толкова много хора към Дхарма – учението на Буда.“

След като изслушаха Буда, неговите ученици разбраха по какъв начин е подействал законът на карма в случая със Субхути – онези, които проявяват щедрост, без никога да се разгневят, най-бързо ще изминат пътя и ще станат буди.

Следователно първият от учениците на Буда, който ще стане буда на свой ред, е Ананда. Той притежава голяма щедрост, отзивчивост и усмивката никога не слиза от лицето му.

Затова и ще стане буда преди останалите.

АМИТОФО.

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/будистки-истории/историята-на-субхути-須菩提惡性緣/

преди 8 часа, Соник написа:

Не, определено не съм прочел целия пали канон, но и няма нужда: дхармакая не е тялото на Брахма, сори.

Сега за Тевидджа сутта - може не си обърнала внимание на това, но всъщност то обяснява всичко:

"«И всё же, Васеттха, скорее у этого человека, родившегося и выросшего в Манасакате и спрошенного о пути в Манасакату, могли бы возникнуть неуверенность или замешательство, чем у Татхагаты, спрошенного о мире Брахмы или о пути, ведущем в мир Брахмы, возникли бы неуверенность или замешательство. И я, Васеттха, знаю Брахму, и мир Брахмы, и путь, ведущий в мир Брахмы, и знаю, как следовать этим путём, чтобы достичь мира Брахмы»."

С други думи, Буда обяснява как някой може да се роди в света на Брахма, т.е. в света на формата.

Наистина мисля, че е по-добре да зарежеш тая работа със сутрите и се ориентираш към нещо по-просто. Ето ти още една будистка история:

Да, сутрите са доста трудни за разбиране.
По-лесно е да се четат готови интерпретации.
Благодаря ти за поучителните истории!

преди 8 часа, Соник написа:

Брама-лока не е света на формата. 

преди 29 минути, Shiniasu написа:

Да, в будистката космология се описват много светове... и е много трудно да се запомнят всички.

https://drarisworld.wordpress.com/2020/10/12/brahma-worlds-brahma-loka-in-theravada-buddhism/

преди 4 часа, Aumi написа:

Да, в будистката космология се описват много светове... и е много трудно да се запомнят всички.

https://drarisworld.wordpress.com/2020/10/12/brahma-worlds-brahma-loka-in-theravada-buddhism/

Виде ли ся, Аумче, че накрая Хитър Петър ще изкара, че му дължиш...и ти му го даде...вниманието си....

Обърках в предно предложение за подходящо заглавие на темата като "За истинското аз според еди коя си секта в будизма"!...щото грешно предположих, че има вложено  намерение да се дискутира върху същността на "Аз-а".

По-подходящо е заглавие тип "Занимателни истории за занимавка на истинското аз"....

• Автор
преди 5 часа, Shiniasu написа:

Aumi ти е дала линк, за да видиш, кое какво е.

преди 8 часа, Aumi написа:

По-лесно е да се четат готови интерпретации.

и от там започва тоталния батак. Не само в будизма... а и сред всичкото религиозно блато и естествения социален конвенс.

Обаче.. какво да се прави - така или иначе това е територията за пребиваване на каракудата.

Понеже в сутрите са описани "разговори" на Буда с един или друг ... "ученик", а вече се спомена, че въпросните вероятно са били "своеобразен елит" сред практиците и разбирачите, като се четат текстовете от всеки посредственик, за да се докара на 'разбирач'... но с думички направени за между "елит".

Заради тоталната разлика от несъответствието по ниво, се налагат широките социални съглашателства и сделки "кое как трябва да се разбира" от народните миряни... Това става именно чрез "ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО на готовите интерпретации". И естествената форма на резултат - е обикновено блато, за каракуди. Все пак - от елита, до каракудата... все нещо трябва да служи за 'мост'.

А най-интересното е, че каракудите са с ясна идея че 'четат сутрите' или които и да са "свещени слова" всичко им е ясно. :)

преди 3 часа, kipen написа:

щото грешно предположих

ами... отново нагъна темите в "преди да изчезнеш за 60 секунди". :)

Темата е отворена с цел автора да си рекламира и умножава "кликванията" на блога си. Виж неговата активност - прави го чрез "виж тази статия"... Това е масова практика сред виртуалния маркетинг.

Но пък си прав за 'търсенето на внимание'. В тия изводи обикновено си много точен. Авторът на тази тема упражнява типичния синдром на религиозния последовател - търсене на последователи и отработване на личните си (будистки) вярвания. Не е особено умен, но и то масовия таргет не блести със "същото". Така, че... да стават приказки и всеки да  си чеше неговия сърбеж.

Веселото стана, когато "двама будисти" сред форума се наддумват всеки по своите си вярвания. И всеки от тях той се заблуждава че именно "това било будизма".

• Автор

Ето и размислите на учителя Гуан Цин за привързването към аз:

Цитат

Повечето хора обичат да се хвалят сами и да критикуват другите. Те приемат с удоволствие ласкателствата, но започне ли някой да ги критикува, се притесняват и ядосват. Да се прави подобна ясна разлика между себе си и другите наричаме „привързване към аз“ и от него идва безпокойството на ума ни.

Ако действаме оковани от това привързване, ще виждаме всичко по „нашия си начин“ и ще считаме за правилни и ценни единствено собствените си идеи. Тази вяра, че нашето аз е нещо изключително важно, води до сравняване и пресмятане на всичко и това поведение ще ни донесе само грижи, ще усложни практиката ни и ще ни попречи да трансформираме отрицателната си карма.

*

Ние искаме да знаем дали хората говорят добре или зле за нас и променяме думите си в зависимост от усмихнатото или намръщеното лице на нашия събеседник. Това са прояви на нашето привързване към аз. Ние се стараем да бъдем обичани от другите. Това представлява препятствие пред практиката.

*

Привързването към аз е източникът на всичките ни трудности. То насърчава конкуренцията между съществата. Следователно в нашата практика е необходимо да премахнем това привързване. За целта трябва освен всичко останало да упражняваме толерантността. Не бива да твърдим, че казаното и направеното от нас е правилно, и е добре да проявяваме емпатия, защото в противен случай мислите ни ще бъдат неправилни и ние няма да бъдем истински практикуващи и по нищо няма да се различаваме от обикновените хора.

*

За да се отървем от привързването си към аз, трябва да улесним живота си: нека ядем обикновена храна, да се обличаме скромно и постепенно да намалим желанията си. Тогава ще спрем непрекъснато да се сравняваме с другите, ще спрем да се привързваме към нашето аз, както и към другите или към живота в обществото и така постепенно ще се освободим.

*

Нека не съдим погрешните действия на другите, а по-скоро да се вгледаме в собствените си недостатъци: дали не сме допуснали същите грешки, които наблюдаваме у другите? Така няма да се отклоним от правилния път на практиката.

*

Ако правим нещата с желанието да покажем таланта си или да убедим другите в превъзходството си, в крайна сметка неизбежно ще се провалим. Нека не си въобразяваме, че защото имаме университетска диплома, притежаваме повече знания от другите. Ако вярваме в превъзходството си, няма да приемаме съветите, които хората биха ни дали. Ще бъдем заложници на собствените си знания и в същото време на арогантността си. Това ще ограничи напредъка ни и ще ни отдалечи от истинското учение на Буда. Колкото повече се увеличават познанията и уменията ни, толкова повече трябва да проявяваме смирение и скромност. Това в действителност е мъдростта.

*

Ако практикуваме само за нас самите и умът ни се интересува само от нашата личност, то това е вид привързване към нашето аз и също е източник на страдание, което пречи на освобождението. Ако обаче практиката ни е за благото на всички същества, целта ни е да натрупаме заслуги в полза на другите и действията ни са мотивирани от дълбоко състрадание, ние наистина ще напреднем по пътя на Буда.

Ще увеличим собствената си мъдрост, докато увеличаваме заслугите в полза на другите. Такава практика би донесла полза на абсолютно всички.

*

Нека не се привързваме към аз, защото това ни приковава към този нечист свят, в който се намираме, и ни задържа в шестте пътя на прераждането.

*

Скъперничеството се състои в това да се поддадем и да се привържем към физическите желания за хубава храна или красиви дрехи.

*

Монасите трябва да избягват преследването на слава или възхищение от другите. Тези мисли са нежелателни. Монаси, трябва да покажем смирение и дискретност, за да можем да се откъснем от нашето аз, да спазваме предписанията, да практикуваме концентрацията и да придобием мъдростта.

*

Често се случва да не си дадем сметка за привързването си към някои неща. По принцип осъзнаваме нещата само когато имаме необходимото време за това. Понякога дори без да си дадем сметка, определено привързване се появява „от само себе си“. Тези привързвания са кармични препятствия. От незапомнени времена ние сме натрупали множество отрицателни кармични семена и ако не се концентрираме, няма да успеем да ги овладеем, нито да излезем от цикъла на преражданията: ако сте привързани дори само към един стрък трева, вие ще се преродите за него. Безброй мисли се появяват в ума ни и ако ни липсва концентрация, няма да можем приложим необходимата интроспекция, за да не се наложи да понесем, най-често несъзнателно, кармата, която тези мисли ще породят.

Някои хора изглеждат така сякаш са концентрирани, докато всъщност са смазани под непрестанния поток на мислите си.

*

Учението на Буда е предназначено за разбиране, но и за практикуване. В процеса на практиката ние се откъсваме от нашето аз и нашите отсъждания.

Трябва освен това да произнасяме колкото е възможно по-често името на Буда.

*

Не бихме могли да помогнем на чувстващите същества да напреднат в практиката на будизма, ако се ограничаваме само с говорене или дарения. Трябва преди всичко да сме достойни в нашата практика, така че хората да могат да го усетят и естествено да дойдат към нас.

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/мислите-на-един-просветлен-учител/за-привързването-към-аз/

преди 4 часа, Соник написа:

Да се прави подобна ясна разлика между себе си и другите наричаме „привързване към аз“ и от него идва безпокойството на ума ни.

И по-големи глупости са списвани, но това е своеобразен връх на глупомера. :lol6:В едно изречение толкова малоумия - направо е днешния рекорд.

Как подобни недоумици могат да са 'думи на учителя"? На кого е бил "учител" - на дечица от провинция в джунглите на Гана ли?

Как не се емнахте нещо да научите за днешните времена, а живеете някъде в гробниците на времето, застинали като в парче смола... Защо отново не се върнете някъде по пещерния живот - с танци на шамана около огъня и приказки на децата - за богове и буди?

Опита да избягате от сегашното и настоящето е сам по себе си лакмус за "адаптационен провал". При това - още на първосигнално ниво. Как въобще фантазно можете да се надявате на друго, след като провала е още сред "първите стъпки"?

Това "привързване към аз" ме накара да се изхиля и спрях да чета нататък... 

Това да не е коза, че да я привържеш за някоя върба, бе ма'аму стара... 

Направо ме хвърля в потрес това непрестанно цитиране на разни Източноазиатски мислители, живели преди повече от 1000 години... 

То не стига, че сме  различни цивилизации, с друг мироглед, светоусещане, представи, логика и прочее, ами си и мислим, че ни е понятен някой от "техните", живял десетки поколения преди нас /от коренно различната цивилизация/ ... 

То между деца, родители и дядовци/баби има конфликт в мисленето и виждането, ами сме тръгнали смело-смело, да разбираме и цитираме, будисти от преди 1000 години ...  

преди 9 часа, _ramus_ написа:

Как не се емнахте нещо да научите за днешните времена, а живеете някъде в гробниците на времето, застинали като в парче смола... Защо отново не се върнете някъде по пещерния живот - с танци на шамана около огъня и приказки на децата - за богове и буди?

Опита да избягате от сегашното и настоящето е сам по себе си лакмус за "адаптационен провал". При това - още на първосигнално ниво. Как въобще фантазно можете да се надявате на друго, след като провала е още сред "първите стъпки"?

Ами лично си признавам, че след най-новата теория от днешните времена капитулирах в опитите да ги разбера. Предпочитам други приказки от приказка за свят, в който тъмната материя се е скрила в четвъртото измерение, за което само тъмните сили знаят. Научих го едва снощи от статия озаглавена "Физици разкриха, че тъмната материя се намира в друго измерение" и като пълни невежи се смяхме до сълзи. Цитати: 

"Живеем в океан от тъмна материя, но знаем много малко за това какво може да бъде тя. Знаем, че съществува, но не знаем как да я търсим и не можем да обясним защо не я намираме там, където очакваме“, твърди в прессъобщение ръководителят на изследването, физикът и астрономът Филип Танедо. "През последното десетилетие физиците установиха, че взаимодействията на тъмната материя се контролират от скрити тъмни сили."

"Наблюдаемата Вселена има три измерения. Предполагаме, че може да има четвърто измерение, което само тъмните сили "знаят". Допълнително измерение може да обясни защо тъмната материя е толкова добре се скрива от опитите ни да я изследваме в лаборатория", казва ученият."

преди 7 минути, васил козарев написа:

Това да не е коза, че да я привържеш за някоя върба, бе ма'аму стара... 

Абе ти недей, че да не развържеш "тъмните сили" и да ти разбутат тъмната материя. 

преди 15 минути, witness написа:

Ами лично си признавам, че след най-новата теория от днешните времена капитулирах в опитите да ги разбера. Предпочитам други приказки от приказка за свят, в който тъмната материя се е скрила в четвъртото измерение, за което само тъмните сили знаят. Научих го едва снощи от статия озаглавена "Физици разкриха, че тъмната материя се намира в друго измерение" и като пълни невежи се смяхме до сълзи. Цитати: 

"Живеем в океан от тъмна материя, но знаем много малко за това какво може да бъде тя. Знаем, че съществува, но не знаем как да я търсим и не можем да обясним защо не я намираме там, където очакваме“, твърди в прессъобщение ръководителят на изследването, физикът и астрономът Филип Танедо. "През последното десетилетие физиците установиха, че взаимодействията на тъмната материя се контролират от скрити тъмни сили."

"Наблюдаемата Вселена има три измерения. Предполагаме, че може да има четвърто измерение, което само тъмните сили "знаят". Допълнително измерение може да обясни защо тъмната материя е толкова добре се скрива от опитите ни да я изследваме в лаборатория", казва ученият."

Ами кво да правят хората. Не че и тази най-нова теория всъщност не повтаря нещо отдавна казано, но по един "странен" начин. Но пък се вижда, че не само учените, но и повечето религиозни последователи имат проблеми с т.нар. тънки материя и тела, други светове и какво ли още не, за които говорят собствените им религии - будизъм, индуизъм, християнство... Дори и да ги признават, те не могат да си представят "как" и "къде" съществуват.

"36. Наричат психичната енергия орган от четвъртото измерение. Разбира се, самото това измерение е условно, то само изразява усъвършенстването на всички чувства. Яркото усъвършенстване дава възможност да се разберат надземните условия. ..." /Братство/

• Автор
преди 5 часа, Shiniasu написа:

Ами кво да правят хората. Не че и тази най-нова теория всъщност не повтаря нещо отдавна казано, но по един "странен" начин. Но пък се вижда, че не само учените, но и повечето религиозни последователи имат проблеми с т.нар. тънки материя и тела, други светове и какво ли още не, за които говорят собствените им религии - будизъм, индуизъм, християнство... Дори и да ги признават, те не могат да си представят "как" и "къде" съществуват.

"36. Наричат психичната енергия орган от четвъртото измерение. Разбира се, самото това измерение е условно, то само изразява усъвършенстването на всички чувства. Яркото усъвършенстване дава възможност да се разберат надземните условия. ..." /Братство/

Мисля, че да се опитваш да си представяш нещо, което не си виждал, е сравнително безсмислено. Освен това, всички тези светове или "тела" не са чак толкова интересни за последователите на Буда, тъй като целта е да се освободим от всички тях.

преди 13 часа, witness написа:

Научих го едва снощи от статия озаглавена "Физици разкриха, че тъмната материя се намира в друго измерение"

само малоумията се учат от цитати и популярни статии. Така е, когато народната мъдрост не й достига ниво за да схваща наука, а залита и яхва митологии и гробни древности. 

Сигурно и християнство и останалите "духовности" си ги гледала по "статии" ли? Щото и аз бих се смял - не по-малко от тази горна изцепка.

Знаеш ли - синдрома " ще си вярвам в онова, дето по-ми харесва и по-ми пасва" и... после ще си играя на игрите на "истина"  на моите вярвания - е просто точно като за от времената на пещерите. Така, че мумиите чудесно прилягат към гробниците сред които се сънуват че живеят - някъде още в началото на християнското летоброене.

Всъщност вметката ти е точно пример за "адаптационен дефицит". :)  И че Лайкналия - е емотиконирал именно заради сходството... 

Чудесно е когато хората се списваме сами... не че има друга възможност.

на 7.06.2021 г. в 23:14, _ramus_ написа:

Как подобни недоумици могат да са 'думи на учителя"?

Може! Само не се знае от коя секта. С използването на множественото число за аз - "Нашето истинско аз.." предположих, че е кришнарска история и вече ми се потвърди:

на 7.06.2021 г. в 19:00, Соник написа:

Не бива да твърдим, че казаното и направеното от нас е правилно, и е добре да проявяваме емпатия, защото в противен случай мислите ни ще бъдат неправилни и ние няма да бъдем истински практикуващи и по нищо няма да се различаваме от обикновените хора.

Не само, че не са обикновени, ами специални, не само че не трябва да твърдят, че правят нещо правилно, щото това е неправилно, ами и не трябва да се привързват към аз щото са ние.... .....готово програмиране за автопилотно, емпатично, шизофренно усмихнато шляене по улиците на пореден кришнар или йеховист...   ...обаче тука им е "падрето", дето е "ученик" на друго "падре" и така до гуруто....дето им е Буда, които обаче ма грам не е Буда, ами е некво описание...любезно поднесено с кетчуп и майонеза...йерархията обаче си я има....само гуруто има аз, към който е "непривързан", а другите са ние.

И те ти азове, дето бягат от тях си, а азът е този, който "вижда". А като не искаш да "видиш", "да осветлиш" ... "виждаш тъмнина". Щото всъщност всичко "непознато" го "виждаме" като "тъмно".

Кът тръгне масова психоза, все тръгва от споделеното "религиозно чувство в тълпата" (вж. "Психология на тълпите", Г.Льобон,1895г). Те тази нагнетена,споделена, колективна психична енергия, дето избива в казана на тълпата, често като само една дума, и я задвижва в ирационалното, та го докарва да абсурд. Па може и в танц да избие - Танцувалната чума

И като се закачи некво ирационално съждение или дума за лозунг или мото, никой в тълпата не се замисля "защо?", ами приглася... "тъмни", "тъмни", "тъмниии"....

А то "тъмното"(непознатото) си върви по каналния ред, щото аз-а в темата не се коментира от никой като същност, ами се споделят само религиозни описания, т.е. коментиращите(болшинството) не ползват собствени думи да опишат аза си (еле па егото), поради непознаване извън религиозните дефиниции или прочетеното в уикипедия за Аз-концепция и все едно азът е концепция...поредно възпроизвеждане на доктрината...

И като несъзнавано "движение" в колективния транс на тълпата се проявява и противотезата на тезата за "абдикирането(непривързването) от аза".

Докато "непривързването от аза" съдържа символиката на "излизане от тялото", то противотезата е съвсем естествено да е "влизане в тялото". В тази линия "тела", та "тела"....а за "силите" остана да са "тъмни"... 

И те ти и ирационалното "закачане за думичка"! Цитат на некъв си физик, дето ма грам не го интересува кой как ще интерпретира "тъмни", щото за него по дефиниция "тъмната материя" е съставена от частици, които не могат да бъдат "измерени", не взаимодействат с фотони поне, за тва са "тъмни".

Ама каква обратна реакция на думичката "тъмни"!!!! Съспенс яко... не че и тоя физик не се възползва от словосъчетанието "тъмни сили", за да си привлече финансиране на безрезултатните изследвания... то колко пари се наляха да се "отиде до Марс", че тука на Земята "цъфтим"...

А па само да се спомене за "тела" и вече "политаме на крилата" на теософите и ню ейджа и техните "тела" - я "материални", я "духовни", я "от светлина"... супер фиксиране в "тялото".... и никво внимание на внушенията за "допълнително измерение", че това "отваря" допълнително "пространство", което да "ти напълнят" с готови съждения...и "координатни системи"... ми той Аза като се вее в "тъмното колективно" и най-лекия вятър ще го издуха далече, далеч.

преди 18 часа, Соник написа:

Мисля, че да се опитваш да си представяш нещо, което не си виждал, е сравнително безсмислено.

Ами така "безсмислено" са открити доста технологии, чрез което можеш да пишеш в момента безсмислици.

Не знам защо "будистите" пропагандират "непривързване към аза", а пък имат блогове или реализират социална активност по форуми?!? В "будизма" използва ли се думичката "Суета"? Или суетното пропагандиране на себе си(ние) като верен последовател е разрешено за "необикновените"...те не трупат карма?!?

преди 19 часа, Соник написа:

Мисля, че да се опитваш да си представяш нещо, което не си виждал, е сравнително безсмислено. Освен това, всички тези светове или "тела" не са чак толкова интересни за последователите на Буда, тъй като целта е да се освободим от всички тях.

По тази логика лекарите и биолозите не трябва да изучават физическото тяло, защото трябва да се освободим и от него. А и май нищо не трябва да изучаваме, защото е част от самсара.

преди 19 часа, Соник написа:

Мисля, че да се опитваш да си представяш нещо, което не си виждал, е сравнително безсмислено.

Истинското аз да не би некой да го е виждал ?

Или изобщо нещо истинско (каквото и да означава това)

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Истинското аз да не би некой да го е виждал ?

Или изобщо нещо истинско (каквото и да означава това)

Начи... неотдавна ми попадна моя снимка на около 25 години – красавец, красавец! Можеше и да не се позная, ако жена ми не беше до мен.

Ей това е истинското ми ас, а не като сега некъф оръфляк дрт.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.