Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 29 минути, Соник написа:

Значи викаш има общоприети течения в будизма, ти си запознат с тях и не те вълнува какво пише в сутрите.

Това ли написах или на теб така ти се иска? Ако искаше да разбереш какво съм написал нямаше да правиш подобни предположения. 

преди 25 минути, dioib написа:

а те получават ли съвременни ("ъпдейтнати") по отношение на света, или тотално са се принизили към ту ниво преди близо 3000 години?!   

Всеки получава според това което го вълнува и според това, към което се стреми. Разбира се и според вярата и възможностите си да разбере. Ако питаш дали Буда разбира от компютри - предполагам (всъщност за себе си съм убеден), че да, но едва ли има нужда от тях. Нирвана не е нещо съвсем отделено от Самсара, както и рая от земята, така че случващото се тук да е наизвестно "там". Всъщност то е инициирано "там", а тук изживяваме само последствията и то със закъснение. 

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 132,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 35 минути, Shiniasu написа:

Всъщност то е инициирано "там", а тук изживяваме само последствията и то със закъснение. 

Не мисля така. Тук (в този свят) ни се дава шанса да докажем, че сме достойни за вечен живот. 

Факт, е, че ти не можеш да избереш и се върнеш назад, за да промениш сегашното си положение. НО, също е факт, че вземайки праведното решение, а не някакво правилно, то може да подобриш живота си тук и по този начин да докажеш, че може да се справиш и с вечността, която те "чака" . 

п.п. Не е важно дали ти е бил ползотворен живота, а може ли да живееш вечно ... 

Вулгарно казано: Дали в някой момент не ще ти доскучае да живееш ... 

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Това не е вярно

Той говори за желания, а не потребно ... 

преди 39 минути, Соник написа:

Аз се радвам, че освен експерт по теософия и кой знае по какво друго си експерт и по будизъм

Поредното тъпо изказване. Но вече за пети или шести път споменаваш теософията като аз нито съм се позовал на нея, нито съм цитирал нещо от теософски източник (цитираното вчера не беше такова). Освен това никъде не съм претендирал да съм експерт. Но както споменах вече, това твое желание да изкараш своята секта нещо велико и различно, а всички останали заблудени, ме отвращава. Ти непрекъснато и единствено се стремиш да наложиш възгледите си насред разговорите. Е, може ли да се разговаря с човек като теб? И изобщо нужно ли е?

преди 44 минути, Соник написа:

Всъщност ти понякога се оплакваш, че не можело да се води диалог във форумите, но в случая имаме типичен пример как ти не искаш да водиш диалог.

Поредната лъжа. Аз не държа никой да е съгласен с мен. И когато някой не е съгласен, не настоявам. А диалози с участниците тук наистина трудно се водят, защото повечето са твърде прилепнали към убежденията си и отхвърлят първосигнално всичко, което смятат, че не е в съгласие с тях. Но аз не очаквам и нищо друго. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Е, може ли да се разговаря с човек като теб? И изобщо нужно ли е?

Да. За да му се направят корекции ... 

п.п. Допустимо е да има такива, които да не са духовно зрели ... и?!

преди 47 минути, Соник написа:

Това за практиката ти е болна тема - всеки път обясняваш как не трябвало да се сравняват постижения и изобщо било безсмислено да се говори за практиката. Спокойно, мен ни най-малко не ме интересува каква е твоята лична практика и какво изобщо си мислиш, че практикуваш или си постигнал.

Отново погрешно твърдение. Не ми е болна тема. И като не те интересува, защо ей така "невинно" подмяташ, че всичко при мен е само теория. Само потвърждаваш правилността на квалификацията ми към теб от по-рано.

преди 51 минути, Соник написа:

Питам те дали водещите теософи са наблюдавали и изследвали нещата, които твърдят (примерно монадата) или просто си приказват и дали както е описано, изобщо би могло да се изследва. Нещо, като оная история как мислите циркулирали и хоп влизали в нечия глава - това някой успял ли е да го потвърди конкретно и как?

Е и като ме питаш какво? Да, мога да ти посоча текст в който това се твърди, но какво от това? Ти ще вземеш да повярваш ли? Кое би могло да се изследва и как, няма как да знаеш. Можеш да знаеш само за по-близките възможности. Това е и една от причините да не се говори нищо за живота след постигането на нирвана, защото надхвърля представите и възможностите ни за разбиране. Но пък да се твърди, че след това няма нищо за постигане е заблуждаващо.

А и мислите. Ама ти тези мисли ще ги повтаряш сигурно години. Защо обаче не потърсиш повече информация? Ако търсиш наистина дали написаното е вярно, ще намериш. Теб обаче не те интересува отговорът. За теб всичко е борба за това да утвърдиш възгледите на гуруто си.

преди 33 минути, dioib написа:

Не мисля така. Тук (в този свят) ни се дава шанса да докажем, че сме достойни за вечен живот. 

Общо взето е така. Само че ако за теб доказването става в един човешки живот, то за други става за множество.

преди 35 минути, dioib написа:

Вулгарно казано: Дали в някой момент не ще ти доскучае да живееш ... 

Нищо чудно. Но защо може да ти доскучае? Според мен може единствено да доскучае на този, който не вижда цялото разнообразие от възможности пред себе си. Животът обаче е промяна и е разнообразен. Всяко състояние е временно, иначе ние никога нямаше да можем да сменяме състоянията си и съответно нямаше да можем да ги различаваме. Каква полза от вечно щастие тогава, ако не познаваме и страданието от което да го отличим? Как ще оценим едно такова щастие?

преди 21 минути, Shiniasu написа:

Само че ако за теб доказването става в един човешки живот, то за други става за множество.

Това може да е вярно, но не и в този свят. 

Хайде запомни си мисълта и ще поговорим след физическата ти смърт. 

п.п. Нищо лично! Бъди жив и здрав и прави праведно нещата, а не по някакви правила. Е ... спазвай правилата на форума де ... Допустимо е да грешиш в него и понасяй някакви си наказания, ако ти бъдат наложени .... :) 

преди 29 минути, dioib написа:

Не можеш да промениш никого. Можеш да окажеш някакво влияние, но когато става въпрос за духовно развитие, то това влияние е нищожно. Иначе Христос или Буда отдавна са положили усилия в тази посока и се вижда, че резултата не зависи само от тях.

преди 36 минути, Shiniasu написа:

Не можеш да промениш никого.

Напротив! До сега съм го правил много пъти ... 

Не бих споделил как, тук, но съм го правил!

Това, че ти не можеш, не е съществено, но, по-важното е че ти се променяш. 

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Това не е вярно

Вярно е . Както казва Пилат Понтийски ,,Написах ,каквото написах".

преди 2 часа, dioib написа:

И ?! Епа попадат на ,някой свещен текст и стават много духовни ,чак започва едно тълкувание ,преиначаване според собствените разбирания и хоп стават духовни ,ама много духовни,разбиращи от духовни текстове ,които са прочели . После следва предаването във писмен вид и защита на разбирането си . В един момент ,когато трябва да се откажеш,от духовността ,не се отказваш и ставаш свръх духовен. Обикновено се завършва в манастир ,ако си хептен свръх духовен.  

Лошото на днешно време е ,че в манастирите трябва да си с обратна резба ,иначе няма прием.

преди 4 часа, Соник написа:

Добре де, ти нали уж се бориш с фантазиите, а гледай какво твърдиш: те нямали представи, но ги ползвали - това, ако не е фантазия, какво е?

Пътят (marga) също е фантазия, илюзия, понеже няма трайна същност, нирвана също. В противен случай освобождението щеше да бъде невъзможно. 

Истинското аз също е фантазия, визирам неговата необусловеност като характеристика, която се изтъква тук. Тази концепция най-малкото е обусловена и зависима от семената които пренася, както се твърди. 

преди 4 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

че в манастирите трябва да си с обратна резба ,иначе няма прием.

Ти да не си опитал вече - пък си се провалил на кастинга? :)

• Автор
преди 2 часа, Shiniasu написа:

Поредното тъпо изказване. Но вече за пети или шести път споменаваш теософията като аз нито съм се позовал на нея, нито съм цитирал нещо от теософски източник (цитираното вчера не беше такова). Освен това никъде не съм претендирал да съм експерт. Но както споменах вече, това твое желание да изкараш своята секта нещо велико и различно, а всички останали заблудени, ме отвращава. Ти непрекъснато и единствено се стремиш да наложиш възгледите си насред разговорите. Е, може ли да се разговаря с човек като теб? И изобщо нужно ли е?

_______________________________________________________________________________________________________________

Поредната лъжа. Аз не държа никой да е съгласен с мен. И когато някой не е съгласен, не настоявам. А диалози с участниците тук наистина трудно се водят, защото повечето са твърде прилепнали към убежденията си и отхвърлят първосигнално всичко, което смятат, че не е в съгласие с тях. Но аз не очаквам и нищо друго. 

________________________________________________________________________________________________________________

Отново погрешно твърдение. Не ми е болна тема. И като не те интересува, защо ей така "невинно" подмяташ, че всичко при мен е само теория. Само потвърждаваш правилността на квалификацията ми към теб от по-рано.

_________________________________________________________________________________________________________________

Е и като ме питаш какво? Да, мога да ти посоча текст в който това се твърди, но какво от това? Ти ще вземеш да повярваш ли? Кое би могло да се изследва и как, няма как да знаеш. Можеш да знаеш само за по-близките възможности. Това е и една от причините да не се говори нищо за живота след постигането на нирвана, защото надхвърля представите и възможностите ни за разбиране. Но пък да се твърди, че след това няма нищо за постигане е заблуждаващо.

А и мислите. Ама ти тези мисли ще ги повтаряш сигурно години. Защо обаче не потърсиш повече информация? Ако търсиш наистина дали написаното е вярно, ще намериш. Теб обаче не те интересува отговорът. За теб всичко е борба за това да утвърдиш възгледите на гуруто си.

Съжалявам, че си се ядосал толкова - може и да съм те провокирал, но по-скоро е несъзнателно.

Аз лично се интересувам дали онова, което се твърди и което е важно за мен, може да се потвърди на практика и именно затова попитах как онези, които са писали, текстовете, цитирани от теб, са проверили теориите си и дали има дори теоретична възможност да се проверят.

Мисля, че се самозаблуждаваш, че не се мислиш за експерт - все пак даваш обяснения за различни учения, включително за будизма, обясняваш будистки термини, позволяваш си да даваш оценка на онова, което публикувам, веднъж ми даде съвет как да наблюдавам мислите си - за мен всичко това означава, че искрено вярваш, че разбираш нещата и че можеш да ги обясняваш и да даваш съвети и поучения.

Нека ти кажа още нещо: нирвана не е някакво място или рай, в който живеем щастливо. Например, нирвана на архатите, наричана и нирвана без остатък е, когато архатът е спрял да се преражда и всъщност няма тяло или мисли, т.е. не може да се говори за никакъв "живот". Сега, ако имаш предвид "нирвана" като термин в някакво учение, различно от будизма, то там сигурно означава нещо съвсем друго.

Ето ти една будистка история, която ми харесва:

Принцеса Ваджира

(賢愚因緣經) (Дамамука нидана сутра)

Цар Пасенади имал дъщеря на име Ваджира, което означава „диамант“. Името ѝ отивало добре, защото косите ѝ били твърди като диамант и напомняли глиганска четина. Кожата ѝ също била много грозна и приличала на конска. Впрочем царят толкова се срамувал от нея, че не искал другите да я виждат. Затова много малко хора изобщо знаели за нейното съществуване.

Принцесата обаче растяла и царят започнал да се чуди как да ѝ намери съпруг, като основното му изискване било бъдещият му зет да е с царска кръв. За щастие, в двореца му живеел един принц, прогонен от баща си, който бил много беден.

Цар Пасенади го попитал:

„Дали ще се съгласите да се ожените за дъщеря ми?“

А младежът отговорил:

„Царю, дори да ми бяхте предложили куче, щях да приема. Да ми дадете ръката на дъщеря си е огромна чест за мен.“

Царят се зарадвал на този отговор и наредил да се построи голям дворец за младата двойка. След това им казал, че не желае дъщеря му да излиза навън, защото все още го било срам какво ще кажат другите. Освен това дал на младоженците много пари и назначил зет си в правителството си.

Богатите благородници често организирали забави, но принцесата спазвала нареждането на баща си и на тях ходел само съпругът ѝ. Затова всички почнали да си мислят, че жена му трябва или да е невероятно красива, или също толкова невероятно грозна.

Така един ден след една особено пиянска забава петима благородници предложили да придружат царския зет до двореца му, като намерението им без съмнение било да се опитат най-после да зърнат мистериозната принцеса.

След сватбата обаче принцеса Ваджира била започнала да се пита как би могла да промени тялото и живота си. Тя много се молила на Буда Шакямуни и един ден той се появил пред нея. Буда поискал от нея да изповяда греховете, които била извършила в предишните си животи, и да продължи да го поздравява пред неговата статуя или в посоката, където се намирал той. Малко по малко лицето и тялото на младата жена се променили. Буда ѝ обяснил също така учението и тя успяла да постигне първия плод на архат, като междувременно станала много красива. Нейният съпруг обаче не знаел нищо за всичко това, тъй като не смеел да я гледа и не я бил виждал от сватбата.

Петимата младежи го придружили до двореца и успели да видят лицето на принцесата. Те били изненадани от нейната красота и решили, че са разбрали защо принцът не искал да я показва пред останалите.

Когато съпругът се събудил, той видял една изключително красива жена, която се грижела за него, и я попитал:

„Коя сте Вие и какво правите в стаята ми?“

Принцеса Ваджира му разказала случилото се и младата двойка осведомила за всичко това цар Пасенади. Царят не повярвал, но все пак ги поканил в двореца си.

Когато видял дъщеря си, той бил много изненадан и поискал да разбере какво се е случило. След това веднага отишъл при Буда и го попитал:

„Какво е направила някога дъщеря ми, за да стане толкова грозна, и какво е направила, за да се промени по този начин?“

Буда му отговорил:

„Преди много калпи имаше един пратиека-буда. Една девойка от добро семейство се подигра на лицето му, защото то не беше особено красиво. Тази девойка днес е принцеса Ваджира. Понеже обиди светец, за много дълго време тя беше наказана с отвратително лице. Но тъй като тя също така му дари храна, често успяваше да се роди в богато семейство. Днес тя наистина изповяда грешката си и затова отново можа да стане красива. И най-вече тя обеща много да внимава за мислите, думите и делата си.“

Буда добавил:

„Всички вие много внимавайте: винаги има причини и винаги има следствия.“

След тези думи на Буда някои от слушателите постигнали различни плодове на архат, а други се просветлили. Всички били доволни, че са чули учението на Буда и обещали да практикуват през остатъка от живота си и през бъдещите си прераждания.

https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/будистки-истории/принцеса-ваджира/

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Пътят (marga) също е фантазия, илюзия, понеже няма трайна същност

няма нито един с по-мащабна мания от теб, сред тоя форум (освен вселенската говорителка).

Толкова години повторение на едно и също, при това то е просто един блян, защото е обикновена твоя недоумица. Няма ден, няма нощ, седмици, месеци, години - една и съща фиксация и повторението й. Досадно е, но ти си взрян толкова в манията си, че нито виждаш нито чуваш, нито се замисляш за нещо друго, вярващ че това е "края на света"... щото така го вярваш.

И да не е будизма - ти фиксацията все някъде  си я намираш... защото ти просто си такъв като човек. Където си я привидял през живота си, в нея си се вкопчвал маниакално.

Правиш Калдата просто свидетел на поредната си сага, с този театър пред себе си.

на 25.06.2021 г. в 16:59, valkiria1 написа:

Знаеш Рамус, хората не обичат да им показваш слабите страни, особено ,ако са в ролята на шутове.

По принцип - хората не обичат да показват слабостите си, като дори не подозират че 'слабости' е твърде относително. Но още от деца гледаме да скриваме своите нежелани от социума страни, като показваме на преден план "желаните". Това е част от социалните инстинкти и процеси. А криенето на "слабите страни"... е цената на някого да е "одобрен", за да се усети защитен и по-сигурен в групата си. Но за да си в групата, има условие да "си един от тях" - да си един, друг, да можеш, да правиш... едно или друго. Ако не - не ставаш и се издават порицаващи сигнали.

Това става още от първите години на детството - при възпитанието от родителите. Постепенно личността се формира главно от "силните страни, дори в съвсем личен план", защото нежеланите са изтласкани в "мазетото на несъзнаваното" а и твърде много хора са тясно зависими за образа си, от "тия в групата си".

Не знам, но кифлата, няма нищо общо с това "дали е истинска". "за истинска"  - истинска е. Вдъхновява се повърхностно и припламва. После ... си намира друго... и пак. Където й скимне да я прати "вятърът" там каца, харесва си нещо, намира си да се драка, да се доказва, да се утвърждава... после - друго... и така. :) 

Освен това - дали  е преминала през своите си "етапи"... и то "сред форума" -  само ще се усмихна. Битовия й план и статус в извънвиртуалното й битие - не ги броя, макар че имат значение.

Не споделям нито един детайл, в обобщенията ти относно нея, освен че " е автентична". Секирата - дали е автентична, дали вселенската кака, или махдямика - са автентични. Лудата "анне" , будиста с рекламата на блога си и наивните религиозни приказки и легенди, направени за поучения на невежи монаси отпреди две хилядолетия - също... , или още много други примери??? Изтрещелите дето си намират сред калдата 'цирка' ... и разтушката, запълването и облекчението от това че се фантазират на свобода... ???

Хората понякога се опознават и с пререкания... , понякога чрез друго. Пък може и да не ги разбирам тия работи.  ;)

преди 8 часа, _ramus_ написа:

Пък може и да не ги разбирам тия работи.

Гледам и не вярвам на ушите си.

Да не ми е името Реджеп Иведик, ако това не е сарказъм...

преди 8 часа, _ramus_ написа:

намира си да се драка, да се доказва, да се утвърждава..

Да, това много добре те описва самият теб!

преди 14 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

някой свещен текст и стават много духовни ,чак започва едно тълкувание ,преиначаване според собствените разбирани

Тук си много прав. 

Без наставник не става. Няма значение от религията или учението. 

Будистът трябва да има учител, а религиозният човек трябва да има наставник. Принципно при християните това е кръстника. За другите религии не знам.

Самоцелното щурееееене из дебрите на духовността водят до фанатизъм, е в по-лека форма до набожност, която определено не те прави това което изповядваш или изучаваш.   

преди 9 часа, _ramus_ написа:

изтрещелите дето си намират сред калдата 'цирка' .

Не знам кога най-после ще надрастнеш желанието непрекъснато да критикуваш и одумваш другите потребители и да се опитваш винаги да ги принизяваш. Може би това за теб е единствената утеха да се чувстваш значим, иначе няма кой освен самият теб да оцени твоето "величие", защото сигурно в личният си живот си само един сив невзрачен мишок и търсиш изяви като обикаляш форумите и вървиш като някой зомби сред виртуала хранейки се с енергията на другите потребители.

Лошото на днешно време е ,че в манастирите трябва да си с обратна резба ,иначе няма прием.

Не си запознат! Това все едно да кажеш, че всеки мъж бил в казармата е с обратна резба. О, то, в една религия си обичат да са ма на фи ... но това е друга тема ... Там гледат удоволствието, а не духовността..... 

преди 16 минути, Aumii написа:

Да, това много добре те описва самият теб!

Не си права. Не го разбираш. Той не пише тук, защото му харесва да пише тук, а защото Обективната истина го задължава да изследва пишещите.

Ноблес оближ !

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

да изследва пишещите.

искаш да кажеш, че си търси плячки из форумите ...

преди 4 минути, Aumii написа:

искаш да кажеш, че си търси плячки из форумите ...

И си намира. Щото е сведущ психолог.

Те в музикалното я учат психологията като по ноти...

И ?!

Поради естеството на възрастта ми, независимо, че може и да не "вденът" им думам. Дали ме чуват или само им предизвиквам емоции е без значение. Все пак нещо достига до съзнанието им. Всичко е въпрос на време.

п.п. Примерно: Компютъра без да го пипнеш не прави нищо. Пробвай да комуникираш с мен чрез мисли. Определено не ще стане ... :)

И друго ... в реалността не може да игнорираш слуха си ... ;) или пък очите си .... а дори да си затворят ушите или очите, то вече нещо са чули ... ;) Важна е първата дума и/или мимика ... ;) 

преди 32 минути, Aumii написа:

виртуала хранейки се

Той не е в състояние да асимилира ... Чисто и просто е ИИ програмирано от някой в миналото. Не го възприемай като съзнателна личност и ще го разбереш. Той не е виновен, че е такъв. В края на краищата тъй както той може да игнорира, то и ти може да го игнорираш. Най-малкото да не го четеш ... 

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Обективната истина

Не мисля, че обективната истина го интересува. По го интересува истините на обектите. О, да, композира нещо, но определено не му се нрави когато друг "засвири" друг вид композиция. :) 

Ако ли пък го прави по задължение, то на този който му го е поставил въпросното трябва да му "светне", че не се справя. ;) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.