Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 11 часа, _ramus_ написа:

няма нито един с по-мащабна мания от теб, сред тоя форум

пак описа себе си!

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

darsanamarga - Пътят на Виждането; постигане на прозрение на истинската, същинска природа на всички обусловени и необусловени неща, която е пустота, тоест пуста откъм каквато и да било субстанция - sunyata.

satkayadrsti - вяра в Аз, в съществуването на неунищожима, вечна индивидуалност или душа, което е основната причина за невежеството и страданието. 

Васубандху Глоса към Абидхармакошабхашям

• Автор

"Практиката на пътя на мъдростта трябва да започне най-вече чрез действията, думите и мислите и с придобиването на знания за шестте съвършенства или парамити. След постигане на шестте съвършенства трябва да се практикуват десетте хиляди съвършенства и към тях да се добавят четирите допълнителни практики. Така се премахват недоразуменията по отношение на истинското аз. Така също разбираме, че съзнанието, което разграничава нещата, както и обектите на корените виджнани са нетрайни. Разбираме, че центърът на колелото е татхагатагарбха, който наричаме също „осмото съзнание“. Едва след това постигаме просветлението. Когато се срещне с това истинско аз или татхагатагарбха, човек разбира, че тази виджнана присъства и е вродена във всички живи същества; следователно казваме, че този човек е овладял общата мъдрост (праджна).

Следващият етап се състои в изучаването на всички свързани с праджна сутри, които ще помогнат на практикуващия да разбере напълно конкретната мъдрост, да разруши всички бариери, породени от всякакви видове неправилно разбиране, и да породи диамантено сърце[1].

Следващият етап е изучаването на мъдростта на семената, т.е. учението на третото завъртане на колелото на Дхарма, което се състои в изучаването на сутрите, третиращи виджнаните, докато се овладее тази мъдрост на семената. Такъв е пътят на бодхисатвите. След това се практикуват десетте парамити[2] и постигат се различните бхумита, етап след етап, за да се стигне накрая до Земята на Буда. Това е практиката на Махаяна, пътят на бодхи и на мъдростта. За да постигнем просветлението, първо трябва да намерим осмата виджнана: това е основата. След това продължаваме да завършваме всеки етап, без да прескачаме нито един, винаги търпеливо: това е начинът да се постигне интелигентността и мъдростта на бодхисатва. Това е което наричаме пътя на бодхисатва."

[1] Метафора, която означава, че практикуващият е толкова сигурен в своята практика, колкото е твърд диамантът, и тази сигурност не може да бъде разрушена.

[2] Шестте парамити (или съвършенства), споменати по-горе, са основните парамити. С напредъка по пътя има още парамити, които трябва да се практикуват.

Откъс от книгата "Нежният дъжд на нектара на Дхарма" от учителя Сяо Пин-шъ

https://www.smashwords.com/books/view/986249

преди 8 часа, dioib написа:

Тук си много прав. 

Без наставник не става. Няма значение от религията или учението. 

Будистът трябва да има учител, а религиозният човек трябва да има наставник. Принципно при християните това е кръстника. За другите религии не знам.

Самоцелното щурееееене из дебрите на духовността водят до фанатизъм, е в по-лека форма до набожност, която определено не те прави това което изповядваш или изучаваш.   

В днешно време наставниците може да идват от телевизията и от форумите .

Ето например ,аз съм наставник в Анжелизъма и държа никой да не ми пише на лични( е ако е някоя мадама да излезем нещо на по кафенце ,ама не като излезем да говорим за духовност ,щото ми е втръснало и вече съм стигнал до просветлението) а във темата ми ,защото въпросите ,които интересуват дадена персона най - вероятно интересуват и други. Това духовността не е нещо лично ,защото не би трябвало да има тайнство в духовността ....

преди 2 часа, Соник написа:

"Практиката на пътя на мъдростта трябва да започне най-вече чрез действията, думите и мислите и с придобиването на знания за шестте съвършенства или парамити. След постигане на шестте съвършенства трябва да се практикуват десетте хиляди съвършенства и към тях да се добавят четирите допълнителни практики. Така се премахват недоразуменията по отношение на истинското аз. Така също разбираме, че съзнанието, което разграничава нещата, както и обектите на корените виджнани са нетрайни. Разбираме, че центърът на колелото е татхагатагарбха, който наричаме също „осмото съзнание“. Едва след това постигаме просветлението. Когато се срещне с това истинско аз или татхагатагарбха, човек разбира, че тази виджнана присъства и е вродена във всички живи същества; следователно казваме, че този човек е овладял общата мъдрост (праджна).

Следващият етап се състои в изучаването на всички свързани с праджна сутри, които ще помогнат на практикуващия да разбере напълно конкретната мъдрост, да разруши всички бариери, породени от всякакви видове неправилно разбиране, и да породи диамантено сърце[1].

Следващият етап е изучаването на мъдростта на семената, т.е. учението на третото завъртане на колелото на Дхарма, което се състои в изучаването на сутрите, третиращи виджнаните, докато се овладее тази мъдрост на семената. Такъв е пътят на бодхисатвите. След това се практикуват десетте парамити[2] и постигат се различните бхумита, етап след етап, за да се стигне накрая до Земята на Буда. Това е практиката на Махаяна, пътят на бодхи и на мъдростта. За да постигнем просветлението, първо трябва да намерим осмата виджнана: това е основата. След това продължаваме да завършваме всеки етап, без да прескачаме нито един, винаги търпеливо: това е начинът да се постигне интелигентността и мъдростта на бодхисатва. Това е което наричаме пътя на бодхисатва."

[1] Метафора, която означава, че практикуващият е толкова сигурен в своята практика, колкото е твърд диамантът, и тази сигурност не може да бъде разрушена.

[2] Шестте парамити (или съвършенства), споменати по-горе, са основните парамити. С напредъка по пътя има още парамити, които трябва да се практикуват.

Откъс от книгата "Нежният дъжд на нектара на Дхарма" от учителя Сяо Пин-шъ

https://www.smashwords.com/books/view/986249

Е затова Будизъма ,ми се струва нещо като някаква безсмислена  тъпотия ,за днешно време .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Е затова Будизъма ,ми се струва нещо като някаква безсмислена  тъпотия ,за днешно време .

Безсмислено ли е да се научиш да проявяваш търпение, да се опиташ да вникнеш в това което не разбираш и след това да го оцениш? 

Каквито и добри деяния, такива като почитане на Будите и щедрост, да са били събирани в продължение на хиляди калпи, всички те ще бъдат разрушени в единствен миг на гняв.

Шантидева

преди 15 часа, Aumii написа:

Може би

защото сигурно

няма смисъл да имитираш жълтите книжки с детски приказки по психология.

Да разбираш от тия неща няма как да стане, щото тестото най-много да втаса прекалено, или го пекат. И дотам.

вървиш като някой зомби сред виртуала хранейки се с енергията на другите потребители.

Освен елементарните народни недоумици -  ти толкова ли енергия имаш че да си заслужава някой да се храни с твоята? :) 

Ми вероятно с храна като "твоята" всеки вампир би умрял от недохранване бе душко... :lol6:Тя тая 'енергия' в гората ли расте, в тестото ли я има, или в мармалада?

Горкичката тя "жертва" :) Скица!

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

и вече съм стигнал до просветлението

Ама разбира се че си 'стигнал'... :) Някои стигат, без дори да са тръгвали - това е то таланта и гения... 

( плагиат!!! Ако съм на капитана на мястото ще те съдя за плагиатство. ) :)

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Безсмислено ли е да се научиш да проявяваш търпение, да се опиташ да вникнеш в това което не разбираш и след това да го оцениш? 

Каквито и добри деяния, такива като почитане на Будите и щедрост, да са били събирани в продължение на хиляди калпи, всички те ще бъдат разрушени в единствен миг на гняв.

Шантидева

Аз много добре си знам ,че будизма е загуба на време . Още повече щом са против алкохола ,не ми ги фали . Без алкохол няма откровения ...

преди 7 часа, _ramus_ написа:

няма смисъл да имитираш жълтите книжки с детски приказки по психология.

Да разбираш от тия неща няма как да стане, щото тестото най-много да втаса прекалено, или го пекат. И дотам.

Освен елементарните народни недоумици -  ти толкова ли енергия имаш че да си заслужава някой да се храни с твоята? :) 

Ми вероятно с храна като "твоята" всеки вампир би умрял от недохранване бе душко... :lol6:Тя тая 'енергия' в гората ли расте, в тестото ли я има, или в мармалада?

Горкичката тя "жертва" :) Скица!

Ама разбира се че си 'стигнал'... :) Някои стигат, без дори да са тръгвали - това е то таланта и гения... 

( плагиат!!! Ако съм на капитана на мястото ще те съдя за плагиатство. ) :)

Ауми яде храна ,която се дава на истинската храна .

Нема що талант и гений .

преди 13 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

В днешно време наставниците може да идват от телевизията и от форумите .

В днешно време идоли може да намериш навсякъде. В действителност индивида избира на кого да подражава само, а не кой да му е наставник. За да стане формулата наставник-адепт, учител-ученик, кръстник-покръстен и т.н. си трябва по други взаимоотношение между напътстващ-напътстван.

Друг е момента, че в повечето случаи не говорим за напътствия, а за привличане на "клиенти".  

преди 13 минути, dioib написа:

В днешно време идоли може да намериш навсякъде. В действителност индивида избира на кого да подражава само, а не кой да му е наставник. За да стане формулата наставник-адепт, учител-ученик, кръстник-покръстен и т.н. си трябва по други взаимоотношение между напътстващ-напътстван.

Друг е момента, че в повечето случаи не говорим за напътствия, а за привличане на "клиенти".  

Не знам ,но новия завет е художествена измислица.

преди 21 часа, Śūnyatā написа:

darsanamarga - Пътят на Виждането; постигане на прозрение на истинската, същинска природа на всички обусловени и необусловени неща, която е пустота, тоест пуста откъм каквато и да било субстанция - sunyata.

satkayadrsti - вяра в Аз, в съществуването на неунищожима, вечна индивидуалност или душа, което е основната причина за невежеството и страданието. 

Васубандху Глоса към Абидхармакошабхашям

Дето има една приказка за колата. до кога е кола и кога престава да бъде кола. Същото е и с аза.

Но това е относителна истина, наблюдения, откровение. 

Има ли Божия истина и какво представлява, си е божа работа

преди 28 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не знам ,но новия завет е художествена измислица.

Има резон да смяташ заветите като художествени произведения, но обвържи ги с историческата "необходимост" към времената когато са написани и ще схванеш, че след Новия завет ни на йота духовността не се е изменила през тези 2021 години. 

О, да, "Атомния човек", този който спокойно може да се нарече Антихрист, спокойно може да зачеркне този свят. И, о, да, само 10% от човечеството да оцелее, но това не ще доведе до някаква нова духовност, а ще има регрес на въпросната. 

Както и да е ... Не е проблем, че се възприемаш като ангел. Изливай си "чашата" според заръката! Успех!

преди 9 часа, _ramus_ написа:

:lol6:

Видя се, как реагираш първосигнално без да можеш да владееш емоционалните си тригери!

с храна като "твоята" всеки вампир би умрял от недохранване

Моята енергия е чиста като храната която консумирам. В нея няма убийства, трупове и насилие, а само чиста енергия, каквато само растенията могат да поглъщат и натрупват от слънцето.

Не можеш да си представиш колко е прекрасно да се храниш с такава чиста храна, с която се чувстваш лек и пълен с жизнена енергия.

Виж каква красота за сетивата е моята храна! Храна от градините на Бог, оцветена с прекрасни божествени цветове, с автентичен и натурален вкус, създадена от Бог за нас! :withballoon2:
Тази храна може да ни зареди само с чиста Божествена енергия!

Com recuo no atacado, preços de frutas e hortaliças devem ceder ao  consumidor este mês, diz Conab :: Portal Agronotícias

Горкичката тя

О, не мисли, че се чувствам жертва!

Изобщо не! 

Жертвата си ти,  но не можеш да го осъзнаеш. Не можеш да осъзнаеш колко си жалък и смешен, въпреки опитите ти да се правиш на най-великия от всички. Колкото и да имитираш някакво величие повтаряйки до безкрайност едни и същи фразички и думички, които са станали постоянен твой репертоар, не можеш да скриеш празнотата и пустотата в душата ти!

преди 1 час, Aumii написа:

Моята енергия е чиста като храната която консумирам. В нея няма убийства, трупове и насилие, а само чиста енергия, каквато само растенията могат да поглъщат и натрупват от слънцето.

Не можеш да си представиш колко е прекрасно да се храниш с такава чиста храна, с която се чувстваш лек и пълен с жизнена енергия.

Виж каква красота за сетивата е моята храна! Храна от градините на Бог, оцветена с прекрасни божествени цветове, с автентичен и натурален вкус, създадена от Бог за нас! :withballoon2:

Ах, душица. Преписала си го от упражнение по маркетинг за зарибявка на кифли, козунаци и няколко други тестени печива. :) Понякога фурната им идва прекалено силна и стават "грешки" и мармалада не може да оправи вкуса. 

не можеш да скриеш празнотата и пустотата в душата ти!

Ми да я запълня с "твоята чиста енергия" не е особено практично. И вампир да съм - не бих си го причинил, щото оглупяването ми е гарантирано.

С ядене на 'божествена храна', пиене на божествени еликсири... в тоалетното казанче пак излизат неособено божествени отходи. Но... тоалетната по принцип е измислена от дявола де.

Не можеш да осъзнаеш колко си жалък и смешен,

Не мога, така е. Още на мармалад не мога да го докарам, какво остана да стигна да съм "кроасан".

Няма по-голямо зло от омразата; няма по-голяма сила на духа от търпението. Затова трябва да се опитвам по различни начини, да практикувам търпение.

Шантидева Пътят на Бодхисатва

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Дето има една приказка за колата. до кога е кола и кога престава да бъде кола. Същото е и с аза.

Същото е и с Личността, според мен, а не с Аза... идеята за колесница не можеш да я "разглобиш"...

Така или иначе дуализма на Атман-Анатман "тресе" като цяло темата, та дрънка....

Те едни опити на индийски професор, ама хамериканец, да си ги "помири у тимбата" парадигмите: Atman in Sunyata and the Sunyata of AtmanAn attempt to reconcile the alleged difference between Buddhism and Advaita Vedanta on the nature of the Selfby Bijoy H. Boruah (1)

преди 15 минути, kipen написа:

идеята за колесница не можеш да я "разглобиш"

Я пак ?

Значи, барон фон Мюнхаузен верно се е измъкнал дърпайки се за косата. Ма как може да вярвате на такива простотии ума ми не го побира.

преди 15 минути, kipen написа:

Така или иначе дуализма на Атман-Анатман "тресе" като цяло темата, та дрънка....

Тебе те тресе. Не съм забелязал никой друг от коментаторите да е седнал на два стола. Всички до един са съгласни, че на относително ниво аза съществува.

Виж, по въпроса дали аза има присъщо съществуване, мненията се различават.

преди 3 часа, dioib написа:

Има резон да смяташ заветите като художествени произведения, но обвържи ги с историческата "необходимост" към времената когато са написани и ще схванеш, че след Новия завет ни на йота духовността не се е изменила през тези 2021 години. 

О, да, "Атомния човек", този който спокойно може да се нарече Антихрист, спокойно може да зачеркне този свят. И, о, да, само 10% от човечеството да оцелее, но това не ще доведе до някаква нова духовност, а ще има регрес на въпросната. 

Както и да е ... Не е проблем, че се възприемаш като ангел. Изливай си "чашата" според заръката! Успех!

Не резон а доказателства. И не ,художествени произведения ,а измислици. 

До сега няма християнин ,който да ми е посочил поне едно доказателство ,че е имало реална личност като Христос .

Това е истинския аз на християните - заблудени хора.

Аз не се възприемам като ангел. Аз съм човек ,който не може да вярва във измислици . При мен всичко е проверено и изпитано. 

п.п.  Бъди благороден добър отзивчив ,защото едничко това те отделя от всичките знайни създания земни .- Йохан Волфганг Гьоте.

преди 3 часа, Aumii написа:

Com recuo no atacado, preços de frutas e hortaliças devem ceder ao  consumidor este mês, diz Conab :: Portal Agronotícias

Истинското аз ,на Ауми лъсва  ,предизвикана от Рамус .  

С чиста божествена енергия може да ни зареди само ,,доброто дело " .

преди 20 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

До сега няма християнин ,който да ми е посочил поне едно доказателство ,че е имало реална личност като Христос .

Ти какво, снимка ли искаш? 😁

В  момента сме 2021 година от неговото раждане. Доволно артефакти има и римски и/или византийски документи има. 

На какъв език ги искаш тези доказателства?! На енджелски ли? 😁 

преди 20 минути, dioib написа:

Ти какво, снимка ли искаш? 😁

В  момента сме 2021 година от неговото раждане. Доволно артефакти има и римски и/или византийски документи има. 

На какъв език ги искаш тези доказателства?! На енджелски ли? 😁 

Освен писания ,писани след стотната година няма други доказателства.

• Автор

"Истинското аз няма форма, но това, че нещо няма форма, не означава, че то е истинското аз. Празното пространство около някакъв предмет няма форма, но то не е истинското аз. Помненето на Буда без форма, мисловното съзнание, което няма форма, небесните същества, които нямат физическо тяло, празните пространства — всички тези неща наистина нямат форма, но са различни от истинското аз, което понякога наричаме истинска същност, природа на буда, бодхи или нирвана. Всъщност дори е погрешно да се каже, че истинското аз е без форма — то не е нито форма, нито пустота, но не е и отделено от двете. Затова го наричаме „Средния път“. Просветлените, които все още не са видели природата на буда, разбират това, но дори те са неспособни да видят тази истина. Представете си тогава колко е трудно за онзи, който не е просветлен, да си представи само с помощта на мисловното си съзнание какво точно е средният път! За него това е нещо съвършено невъзможно. Ето защо състоянието на помнене на Буда без форма все още не позволява да се разбере какво е истинското аз, т.е. да се просветлим. То обаче е едно съвсем достъпно състояние."

Откъс от книгата "Петте етапа на просветлението" от учителя Сяо Пин-шъ

https://chitanka.info/text/46062-pette-etapa-na-prosvetlenieto

преди 1 час, Соник написа:

"Истинското аз няма форма, но това, че нещо няма форма, не означава, че то е истинското аз. Празното пространство около някакъв предмет няма форма, но то не е истинското аз. "

Откъс от книгата "Петте етапа на просветлението" от учителя Сяо Пин-шъ

https://chitanka.info/text/46062-pette-etapa-na-prosvetlenieto

Прав ли съм да мисля, че пространството има форма на пространство?

Така казват и физиците – оси XYZ, разстояния, неговото "изчезване" в черните дупки и разни други свойства? Това ми говори, че пространството е определено, или то ест – има форма в този смисъл.

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

При мен всичко е проверено и изпитано...

...що се касае до поредната 'цигарка' и изтрещяването при напушване.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

няма други доказателства.

разбира се, че за "Исус" няма преки исторически сведения. Това с нищо не е повлияло на религиозните и низшите духом. Това не влияе на същите и сред форума.

Обаче и за срещата ти с бог, на по бира - също няма такива. Няма и "непреки" доказателства.

Закачката с 'дамите' относно "ДУХОВните въпроси" е само когато в таксито ти седне проститутка. Ако обаче й покажеш аватара си от калдата - направо ще ти пусне за без пари... :)

• Автор
преди 2 часа, Мих. Люз. написа:

Прав ли съм да мисля, че пространството има форма на пространство?

Така казват и физиците – оси XYZ, разстояния, неговото "изчезване" в черните дупки и разни други свойства? Това ми говори, че пространството е определено, или то ест – има форма в този смисъл.

Да ти кажа мисля, че няма, но пък не съм физик. От друга страна, ако хванем една празна чаша, можем да кажем, че празното пространство вътре е с форма на чаша, но това подозрително зависи от формата и размера на чашата, та не знам дали може изобщо да се говори за форма на пространството.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.