Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Може ли цитат?

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 3 минути, M.Николов написа:

Може ли цитат?

Не може.Крайно време е вие имащите се за християни все пак да прочетете нещо от тази книга наречена Библия.Бива ли все аз да ви я разказвам?

преди 1 час, badr написа:

Не може.Крайно време е вие имащите се за християни все пак да прочетете нещо от тази книга наречена Библия.Бива ли все аз да ви я разказвам?

Така както ни "разказваш" Библията, така ви е бил разказан Корана преди 1500 години, от уж наизустили го мюсюлмани,  че всичко си противоречи или няма нищо общо  с истината и науката.  

Избягваш да отговориш с цитати от Корана на куп въпроси, но поне ще ни кажеш ли с цитат от Корана, кога се определя пола на плода? При зачеването или месеци след това? Това е елементарен въпрос и всеки грамотен човек знае отговора на този въпрос. Аллах като всезнаещ Бог не би трябвало да има проблем с него, нали? 

преди 1 час, M.Николов написа:

Ауми, къде в библията пише, че човека е създаден от част от сперма, кървав съсирек или от вода?

Йов 10:8 – Твоите ръце ме създадоха и усъвършенстваха като едно цяло; а пак ли ме съсипваш?

Йов 10:9 – Помни, моля, че като глина си ме създал; и в пръст ли ще ме възвърнеш?

Йов 10:11  С кожа и мускули си ме облякъл и с кости и жили си ме оплел;

Йов 31:15  Онзи, Който е създал мене в утробата, не образува ли и него? И не Същият ли ни създаде в утробата?

Йов 33:4 – Духът Божий ме е създал и диханието на Всемогъщия ме оживотворява.

Исая 44:2 – Така казва Господ, Който те е направил и те е създал в утробата, и ще ти помага: Не бой се, служителю Мой Якове, и ти, Есуруне, когото Аз избрах,

Исая 44:24 – Така казва Господ, изкупителят ти, Който те е образувал в утробата: Аз съм Господ, Който извърших всичко;
Който сам разпрострях небето и сам разстлах земята;

Деяния 17:24-26 – Бог, който е направил света и всичко, което е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворни храмове, нито са Му потребни служения от човешки ръце, като че ли има нужда от нещо, понеже Той сам дава на всички и живот, и дишане, и всичко; направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил отнапред положени времена и пределите на заселищата им,

1 Коринтяни 12:18 – Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както Му е било угодно.

1 Коринтяни 12:24 – А благоприличните ни части нямат нуждаят това. Но Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на онази част, която не я притежава;

Псалм 139

16 Очите ти видяха моя зародиш+

и в твоята книга бяха записани всичките му части

и дните на тяхното образуване,+

когато нито една от тях още не съществуваше

Левит 17:11
Защото живота на тялото е в кръвта,

Левит 17:14
Защото, колкото за живота на всяка твар, кръвта й - тя е животът й;

Псалми 71:6
Ти си ми бил подпорка от рождението ми; От утробата на майка ми Ти си бил мой благодетел; За Тебе ще бъде винаги хвалението ми.

5 Преди да ти дам образ в корема познах те, и преди да излезеш из утробата осветих те.

преди 2 часа, M.Николов написа:

Може ли цитат?

Бадр се притеснява Корана да цитира камо ли Библията. 

Ето един цитат: 

Исая 59:21 Παρ' εμού δε αύτη είναι η προς αυτούς διαθήκη μου, λέγει Κύριος· το πνεύμά μου το επί σε και οι λόγοι μου, τους οποίους έθεσα εν τω στόματί σου, δεν θέλουσι λείψει από του στόματός σου ούτε από του στόματος του σπέρματός σου ούτε από του στόματος του σπέρματος του σπέρματός σου, από του νυν και έως αιώνος, λέγει Κύριος.

Исая 59:21Но това е Моят завет с тях, казва Господ, Духът ми над тебе, И думите Ми, които поставих в устата ти, няма да липсват в устата ти, нито в устата на твоето потомство, устата на потомството на потомството ти, от днес до века, казва Господ.

преди 2 часа, badr написа:

Правилно питаш, откъде иначе ти и евангелиста  ще знаете  че хората се раждат от частици сперма.Но  понеже тия работи са ви неизвестни, а Библията не сте я чели ще ви успокоя.И в нея пише точно за сперма, освен ако гръцкия израз "апо то сперматос" може да се преведе различен начин.

Само дето в контекста в  Корана не се говори за раждане, а за сътворение. 

Но какво се учудвам на "тълкуванията" ти ,  вече научих, че  мюсюлманите / особено учителите им /не се нагаждат към Корана, а Корана към себе си с цел постигане на личните си цели и амбиции.  

преди 9 минути, M.Николов написа:

Никъде не виждам- част от сперма, съсирек или вода!

Е, и?!
Като не виждаш, значи отричаш че човекът е създаден по такъв начин.
Достатъчно цитати има, но ти искаш всички етапи от зачеването до раждането, да бъдат описани буквално и подробно.

Ти по-горе написа, че и в двете книги пишело едно и също!

В корана цитираха какво пише, аз ти предложих да посочиш, къде е написано същото в Библията.

Можеш ли или не?

преди 6 минути, M.Николов написа:

Ти по-горе написа, че и в двете книги пишело едно и също!

В корана цитираха какво пише, аз ти предложих да посочиш, къде е написано същото в Библията.

Можеш ли или не?

Дори и буквално да не пише същото, смислово всичко е еднакво.

преди 48 минути, M.Николов написа:

Ти по-горе написа, че и в двете книгишело едно и също!

Можеш ли или не?

Реално нали ти посочи. Само, че на гръцки. В българския превод думата "сперма" е заменена с "потомство".

преди 1 час, realno написа:

Исая 59:21Но това е Моят завет с тях, казва Господ, Духът ми над тебе, И думите Ми, които поставих в устата ти, няма да липсват в устата ти, нито в устата на твоето потомство, устата на потомството на потомството ти, от днес до века, казва Господ.

Искаш да кажеш, че трябва да се чете така?

преди 1 час, realno написа:

Исая 59:21Но това е Моят завет с тях, казва Господ, Духът ми над тебе, И думите Ми, които поставих в устата ти, няма да липсват в устата ти, нито в устата на твоята сперма, устата на спермата на спермата ти, от днес до века, казва Господ.

Или посочи правилен превод на целия цитат според теб.

преди 2 часа, realno написа:

Така както ни "разказваш" Библията, така ви е бил разказан Корана преди 1500 години, от уж наизустили го мюсюлмани,  че всичко си противоречи или няма нищо общо  с истината и науката.  

Избягваш да отговориш с цитати от Корана на куп въпроси, но поне ще ни кажеш ли с цитат от Корана, кога се определя пола на плода? При зачеването или месеци след това? Това е елементарен въпрос и всеки грамотен човек знае отговора на този въпрос. Аллах като всезнаещ Бог не би трябвало да има проблем с него, нали? 

Ами както се вижда познавам отлично Библията.И разбира се не ти отговарям.Въобще нямам такова намерение и то защото интелекта ти недостига за да схванеш отговорите.

За наука и истина няма смисъл да се говори с теб.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Точно, както си го написал е. Не звучи добре, но можеш да използваш думата семе, което е същото и ще се получи.

Супер неправилен подход е да се търси оригиналното значение на дума от старозаветен текст в Септуагинта (сиреч от гръцки)! В мазоретската версия на Танах е използвана думата зера' (זרע), носеща смисъл на семе, дете, наследство (и трите в смисъл на човешко наследство - потомство; справка TWOT - 582a)! В случая, потомство е идеален превод!

преди 35 минути, M.Николов написа:

Искаш да кажеш, че трябва да се чете така?

Николов, когато аз ти напиша, че пише нещо, то може да заложиш всичко на тоя свят, че пише точно това, което ти казвам.

Как трябва да се превежда е безинтересно.Библията не е написана на български за да има значение.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Я, виж Дарк какво ти е написал по-горе.

Аз добре схващам какво е написъл Дарк.Но то цели да изясни технологията на превода.Проблема е, че как се превежда не е от значение за изясняване точният смисъл.

За православните например именно Септуагинтата се явява оригинален текст и православните преводи са по нея.

преди 12 минути, badr написа:

Как трябва да се превежда е безинтересно.

Напротив трябва да се превежда по смисъл, особено пък такава книга!

преди 12 минути, M.Николов написа:

И пак казвам, никъде в цитата не пише Бог създаде човека от част от сперма!

преди 2 минути, M.Николов написа:

Напротив трябва да се превежда по смисъл, особено пък такава книга!

Когато се изяснява точното значение винаги се използва само и единствено оригинал.

преди 14 минути, M.Николов написа:

И пак казвам, никъде в цитата не пише Бог създаде човека от част от сперма!

на 1.12.2018 г. в 13:05, realno написа:

Да се върнем към темата за исляма и по конкретно към сътворението на човека. Ако Корана е дословно диктуван от Аллах, той противоречи ли си говорейки  за сътворението на човека? Ето аятите от Корана, които се говори за това:

Сура 15, ая 26:  
И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.
Сура 16, ая 4:  

Той сътвори човека от частица сперма, и ето го – явен противник!

Сура 25, ая 54:  
Той е, Който сътвори човека от вода и му отреди кръвно и брачно родство. Твоят Господ е всемогъщ.
Сура 96, ая 2:  
сътвори човека от съсирек!

Както е написано в корана.

Има ли такъв цитат в Библията или няма?

преди 4 минути, M.Николов написа:

Ясно, Ясно. Действително никъде в Библията няма нито една българска дума.Написано е "апо то сперматос", но ти в никой случай не го разбирай сперма.Сякаш потомството не е от спермата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.