Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 4 часа, Anjel Dimitrov написа:

Разговори с Бога (Пълно издание)

от Нийл Уолш

Ето ви и цитат от книгата ,,Аз говоря на всички. Постоянно. Въпросът не е в това на кого говоря, а кой слуша. " -това очевидно Бог го казва на Нийл Уолш,от ,което можем да си направим извода ,че всеки може да е Мохамед ,Христос, или като  друг месия ,примерно Авраам.

Целта е да се чувствате щастливи и да ви е кеф (всеки по различен начин и от различни неща).В контекста и понеже темата е ,,Ислям",аз искам всички ,които вярват в Аллах и посещават джамии и четат корана да знаят ,че ако обичат алкохола,цигарите и повече от една любовна връзка ,а и свински пържоли Аллах не ги е забранявал...

Нийл Доналд Уолш знаем какво е писал.
Ние искахме да ни разкажеш за твоите лични разговори с Бог.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

- Тате, шо тъмно?

- Защото Слънцето се е скрило.

- Шо скрило?

- Защото... и обсянвам за движение на планети, звезди, въртене на Земята и т.н. Гледа ме умно, ама нищо не разбира.

- Шо скрило?

- Защото е отишло да спинка.,

- Шо спинка?

- Защото се е уморило.

Тук вече всичко е разбрано и вече  2 год. и 8 месечният ми син знае защо е тъмно.

На въпросите "Шо вали?" и "Шо гърми?" единственото обяснение, което се приема от малката му главица е "дядо Боже..." и т.н.

Гледам го, чудя се и си мисля, че при липса на определения знания възможните обяснения са две: Дядо Боже или олицетворение.

на 28.11.2018 г. в 17:29, Aumi написа:

Ако за теб, Бог Кришна, е мит и легенда, не така мислят, милиони хора на Изток, които го почитат и вярват в неговото съществуване, не по-малко, отколкото ти вярваш в Христос.

Само че, според Будизма, няма такова чудо като покаяние и изкупен грях.
Там няма кой да те спаси от греховете, а трябва сам да се спасяваш, чрез делата си ...прераждане след прераждане, живот след живот.

Ама милиони са вярвали и в Зевс, но си е мит и легенда. Бройката на последователите определящо ли дали един Бог е истински или не? Критериите са много други, но разбрах, че за много от  вас те нямат никакво значение. Но ви разбирам, защото това, в което вярвате, не издържа същите тези критерии. 

на 28.11.2018 г. в 17:29, Aumi написа:

Само че, според Будизма, няма такова чудо като покаяние и изкупен грях.
Там няма кой да те спаси от греховете, а трябва сам да се спасяваш, чрез делата си ...прераждане след прераждане, живот след живот.

Не си наясно. Затова пропускаш, че и в Будизма се молят на Буда и разчитат не малко на реализиран учител/приемственоста/предаване на съзнание.

"Гледане в посоката на Единствения
Живот в Пътя на Единствения

Вашето най-голямо препятствие по Пътя е същото като на всички останали - вашето "Аз".
Докато съществува "Аз" и "Той",
ще има двама и това е двойнственост.
Трябва напълно да оставите настрана своето "Аз".
Адът е мястото, където има "Аз"
а Раят е мястото, където няма "Аз".
Докато не забравите себе си,
никога няма да бъдете истински вярващ в Бога."

"Седемстотин суфи светци са говорили за Пътя,
и последният е казал същото като първия.
Макар думите им да се различаваха,
тяхното значение бе едно:
Суфизмът е изоставяне на преструвките.
А от всички ваши преструвки, най-лошата е вашето "Аз".
Когато сте заети със себе си,
оставате далеч от Него.
"Аз"-ът ви води до зависимост от създанията.
Той шепне в ухото ви, "този се е държал лошо с теб"
и "този човек е направил добро за теб".
Всичко това е само многобожие и двойнственост (дуалност).

"О, Шейх, как е възможно това?"
промълви дервишът, напълно объркан.

"Защото суфизмът се състои в това да предпазваме сърцето от това, което е различно от Бог.
И няма нищо друго освен Бог."

Шокирани от отговора на Шейха,
учениците отново замлъкнаха.
"Можете ли да ни кажете повече за това какво е суфизъм"
накрая попита още един дервиш, нарушавайки тишината.

"Суфизмът е сърцето, стоящо само с Бога,
без нищо между тях.

В началото това е само едно Име;
когато свърши, остава само Бог.

(Суфизмът се) състои от само две неща:
гледане в Една посока
и живеене в Един път.

Истинският суфизъм не може да бъде завършен само с думи.
Не може да бъде зашит с игла и конец.
Кръвта не тече без рана,
и да говориш за рана не е същото като това да я имаш.

От всички учения на Посветените,
които са говорили за Суфизма,
най-доброто и най-краткото е следното:
Суфизъм е да се хване мига и да
и да се използва по подходящ начин."

След като каза това, Абу Са'ид даде благословия на събралите се и си отиде, оставяйки дервишите на сегашния момент."

Откъс от историята "Великият Шейх на Хорасан: Абу Сеид Абу Хаир

Личните думички, Колев., личните думички са показателя. Копи-пейста го могат папагали, и всички бозайници. Те поне не претендират че "знаят истината". Докато твоята претенция - е аха - ама да "изгубиш аз-а си" ама само наужким,  колкото да мине номера сред всяко поредно написано.

Пред личното огледало можеш да си всякакъв, Колев. Твоят личен образ е виден кой е и ти го пишеш всяка твоя думичка. И проблема е, че личния ти образ няма нищо общо с думичките, които цитираш, с претенциите и претенциозността ти към всеки друг. Да вярваш в бог - не означава с нищо "да изгубиш аз-а си". защото ако го изгубиш - вече няма нужда да 'вярваш в бог'. няма и нужда да пишеш сред форуми, защото няма да има какво да пишеш. 

Затова думички всеки може да си съчинява или копипейства. И да фантазира с тях сред личния си театър, дори и когато са репликация.

преди 17 часа, A.com написа:

- Тате, шо тъмно?

- Защото Слънцето се е скрило.

- Шо скрило?

- Защото... и обсянвам за движение на планети, звезди, въртене на Земята и т.н. Гледа ме умно, ама нищо не разбира.

- Шо скрило?

- Защото е отишло да спинка.,

- Шо спинка?

- Защото се е уморило.

Тук вече всичко е разбрано и вече  2 год. и 8 месечният ми син знае защо е тъмно.

На въпросите "Шо вали?" и "Шо гърми?" единственото обяснение, което се приема от малката му главица е "дядо Боже..." и т.н.

Гледам го, чудя се и си мисля, че при липса на определения знания възможните обяснения са две: Дядо Боже или олицетворение.

:-)

преди 7 часа, rurk написа:

Не си наясно. Затова пропускаш, че и в Будизма се молят на Буда и разчитат не малко на реализиран учител/приемственоста/предаване на съзнание.

Първо, вникни поне малко в това, което цитираш...

Цитат

Суфизмът е сърцето, стоящо само с Бога,
без нищо между тях

Това във връзка с посредничеството между Бог и Исус, или посредничеството между разни светци и Бог.

А в Будизма, има преклонение пред личността на Буда, пред неговата мъдрост и учение. А не че се молят на Буда като на Бог, или че считат че той или някой друг духовен учител може да бъде посредник, и да изкупи кармата им.

преди 11 часа, Aumi написа:

Първо, вникни поне малко в това, което цитираш...

Това във връзка с посредничеството между Бог и Исус, или посредничеството между разни светци и Бог.

А в Будизма, има преклонение пред личността на Буда, пред неговата мъдрост и учение. А не че се молят на Буда като на Бог, или че считат че той или някой друг духовен учител може да бъде посредник, и да изкупи кармата им.

Не си наясно. Не познаваш Будизма.

В будизма има практики специални към и чрез Гуру, а и има и директни молитви към Будите, Бодхисатвите и Дакините.

В Суфизма основна роля игра Шейха. Той е на по-високо стъпало от Султана и във всеки Сухи орден си има Шейх/Шах, който каквото каже, това се случва. Той води практиката на всички и и всички търсят неговото застъпничество и съвети.

Ако някои достигне до описано в цитата ниво, кой става Шейх, преживява Реалността. За него вече не само няма посредник, а няма и двойственост.

Съвсем ти е непонятно. :-)

Живееш в свои си изкривени представи.

преди 32 минути, rurk написа:

Живееш в свои си изкривени представи.

Погледнал се Рурк в кривото огледало на своите собствени представи...

Чети и медитирай:

"СЪСТРАДАНИЕТО - ВЪЛШЕБНАТА СКЪПОЦЕННОСТ...

Асанга, един от най-известните индийски будистки светци, живял през IV столетие. Той отишъл в планините, за да живее в усамотение, и насочил цялата си медитационна практика към Буда Майтрея с надеждата той да му се яви и да му даде напътствия.

Асанга медитирал при удивително трудни условия в продължение на шест години, но не постигнал нищо - дори не му се присънил благоприятен сън. Почувствал се обезсърчен, изгубил надежда да се срещне с Буда Майтрея и напуснал убежището си. Тръгнал надолу по пътя и видял един човек да трие голяма желязна пръчка с парче коприна. Асанга се приближил до него и го попитал какво прави.

- Нямам игла - отговорил човекът, - така че ще трябва да си направя от тази желязна пръчка.

Асанга го изгледал учудено - дори и да би успял да го постигне след сто години, каква би била ползата? И си казал: „Виж какви усилия полагат хората за напълно немислими неща. Ти правиш нещо много по-стойностно, а не притежаваш и част от тази всеотдайност." И се върнал отново в убежището си.

Минали още три години - отново без никакъв знак от Буда Майтрея. „Сега вече съм сигурен - казал си Асанга. - Никога няма да успея." Той отново тръгнал да слиза надолу и зад един завой на пътя видял голяма скала - толкова висока, че сякаш докосвала небето. В подножието й седял един човек, който трескаво търкал камъка с мокро перо.

- Какво правиш? - попитал го Асанга.

- Тази скала е много голяма и пречи на слънцето да огрее къщата ми. Искам да се отърва от нея.

Асанга и този път се изумил от упоритостта и неизтощимата енергия на човека и се засрамил от своята слабост. Отново се върнал в убежището

Минали още три години без никакъв резултат. Решил, че за това, което иска, няма надежда, и напуснал убежището си завинаги. Денят превалил и късно следобед видял край пътя да лежи едно куче. То имало само предни крака, а задната част на тялото му гниела и била покрита с червеи. Въпреки окаяното си състояние кучето се зъбело на минаващите и се опитвало да ги ухапе, като се влачело по корем с помощта на предните си крака.

Асанга бил обзет от дълбоко чувство на състрадание. Откъснал парче месо от собственото си тяло и дал на кучето да яде, след това се навел и понечил да почисти тялото му от червеите. Изведнъж обаче му минало през ум, че ако ги тегли с пръсти, може да ги нарани и разбрал, че може да ги махне само с език. Коленичил на земята, погледнал ужасното гъмжило и затворил очи. Навел се и показал езика си... И в този момент усетил, че езикът му се е опрял в земята. Отворил очи и погледнал нагоре. Кучето го нямало. Вместо него видял Буда Майтрея, обкръжен от ореол трепкаща светлина.

- Най-после! - казал Асанга. - Защо не ми се яви по-рано? Майтрея отговорил тихо:

- Не е вярно, че не съм ти се явявал. Бях с теб през цялото време, но негативната ти карма и заблудите ти пречеха да ме видиш. Дванадесетте години, които прекара в усамотение, донякъде ги намалиха, така че поне успя да видиш кучето. После благодарение на искреното ти състрадание всички тези заблуди изчезнаха напълно и сега можеш да ме видиш пред себе си със собствените си очи. Ако не вярваш, качи ме на рамото си и провери дали някой друг ще ме види?

Асанга качил Майтрея на дясното си рамо и отишъл на пазара, където започнал да пита всеки срещнат:

- Какво имам на рамото си?

- Нищо - отговаряли хората и той продължавал нататък.

Само една възрастна жена, чиято карма била отчасти пречистена, отговорила:

- На рамото ти има разлагащ се труп на куче, това е.

Асанга най-накрая разбрал безкрайната сила на състраданието, което пречистило и трансформирало неговата карма и така му дало възможност да види Майтрея. След това Буда Майтрея, чието име означава „любяща благодат", завел Асанга в небесното царство и му дал напътствия, които са сред най-важните в будизма."

Цитат

"Виж какви усилия полагат хората за напълно немислими (безсмислени) неща."

Да се върнем към темата за исляма и по конкретно към сътворението на човека. Ако Корана е дословно диктуван от Аллах, той противоречи ли си говорейки  за сътворението на човека? Ето аятите от Корана, които се говори за това:

Сура 15, ая 26:  
И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.
Сура 16, ая 4:  

Той сътвори човека от частица сперма, и ето го – явен противник!

Сура 25, ая 54:  
Той е, Който сътвори човека от вода и му отреди кръвно и брачно родство. Твоят Господ е всемогъщ.
Сура 96, ая 2:  
сътвори човека от съсирек!

преди 17 часа, realno написа:

Да се върнем към темата за исляма и по конкретно към сътворението на човека. Ако Корана е дословно диктуван от Аллах, той противоречи ли си говорейки  за сътворението на човека? Ето аятите от Корана, които се говори за това:

Сура 15, ая 26:  
И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.
Сура 16, ая 4:  

Той сътвори човека от частица сперма, и ето го – явен противник!

Сура 25, ая 54:  
Той е, Който сътвори човека от вода и му отреди кръвно и брачно родство. Твоят Господ е всемогъщ.
Сура 96, ая 2:  
сътвори човека от съсирек!

Сега събери тези неща в едно и ще видиш от какво е сътворен човека. Ще видиш и че няма противоречие.

преди 7 часа, rurk написа:

Сега събери тези неща в едно и ще видиш от какво е сътворен човека. Ще видиш и че няма противоречие.

Има само един аят, който изброява повечето от тези неща,/няма "вода", а добавено "месо"/: Сура 22:5 "О, хора, ако се съмнявате във възкресението, [вижте как] Ние ви сътворихме от пръст, после от частица сперма, после от съсирек, после от късче, сякаш надъвкано месо – оформено и неоформено, за да ви изявим [Нашата сила]..."Тук се говори конкретно за стадиите на развитието на ембриона + първоначалното сътворение /"пръст"/. Като от "пръст" човека е сътворен само веднъж /Адам и Ева/.  

В  аятите, които цитирах не се говори  за ембрионалното развити, защото контекста не го потвърждава, а  в два  аята контекста е свързан със сътворението на живота т.е първоначалното сътворение:

Сура 25: 16 И направихме на небето съзвездия, и го разкрасихме за гледащите,

17 и го опазихме от всеки прокуден сатана –    

18 всеки, който слуша скришом, го следва ярък пламък.3    

19

И разпростряхме земята, и положихме върху нея непоклатими планини, и сторихме от нея да поникне от всяко нещо отмерено.

26 И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.

Сура 16:3 Той сътвори небесата и земята с мъдрост. Превисоко е над онова, с което Го съдружават!

4 Той сътвори човека от частица сперма, и ето го – явен противник!

5 И сътвори Той добитъка. В него има топлина за вас и ползи, и от него ядете.    

6 В него има и хубост за вас, когато го прибирате вечер и когато го подкарвате на паша.    

7 И носи вашите товари към страни, които не бихте стигнали освен с тежък труд. Вашият Господ е състрадателен, милосърден.      
8 [Сътвори] и конете, и мулетата, и магаретата – за да ги яздите и за украса. И сътвори Той каквото не знаете.

За това, попитах  има ли противоречие или не в аятите, които цитирах? 

В  аятите, които цитирах не се говори  за ембрионалното развити, защото контекста не го потвърждава, а  в два  аята контекста е свързан със сътворението на живота т.е първоначалното сътворение:

Аха-ха-ха.Ох как ме развесели.Прищяло му се да бистри ембрионално развитие.А не трябва ли първо да го преминеш този етап и едва след това да го обсъждаме.Иначе бихме могли, разбира се със същия успех, да си поговорим и за критерий на Рейнолдс или интеграл на Коши,

Има само един аят, който изброява повечето от тези неща,/няма "вода", а добавено "месо"/: Сура 22:5 "О, хора, ако се съмнявате във възкресението, [вижте как] Ние ви сътворихме от пръст, после от частица сперма, после от съсирек, после от късче, сякаш надъвкано месо – оформено и неоформено, за да ви изявим [Нашата сила]..."Тук се говори конкретно за стадиите на развитието на ембриона + първоначалното сътворение /"пръст"/. Като от "пръст" човека е сътворен само веднъж /Адам и Ева/.  

Сура 25: 16 И направихме на небето съзвездия, и го разкрасихме за гледащите,

17 и го опазихме от всеки прокуден сатана –    

18 всеки, който слуша скришом, го следва ярък пламък.3    

19

И разпростряхме земята, и положихме върху нея непоклатими планини, и сторихме от нея да поникне от всяко нещо отмерено.

26 И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.

Сура 16:3 Той сътвори небесата и земята с мъдрост. Превисоко е над онова, с което Го съдружават!

4 Той сътвори човека от частица сперма, и ето го – явен противник!

5 И сътвори Той добитъка. В него има топлина за вас и ползи, и от него ядете.    

6 В него има и хубост за вас, когато го прибирате вечер и когато го подкарвате на паша.    

7 И носи вашите товари към страни, които не бихте стигнали освен с тежък труд. Вашият Господ е състрадателен, милосърден.      
8 [Сътвори] и конете, и мулетата, и магаретата – за да ги яздите и за украса. И сътвори Той каквото не знаете.

За това, попитах  има ли противоречие или не в аятите, които цитирах? 

В Библията е казано по същия начин и ред:

Битие 2:7
И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.о същия начин:

Йов 10:11
С кожа и мускули си ме облякъл, И с кости и жили си ме оплел;

Еклесиаст 12:7
И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, Който го е дал.
преди 24 минути, badr написа:

Аха-ха-ха.Ох как ме развесели.Прищяло му се да бистри ембрионално развитие.А не трябва ли първо да го преминеш този етап и едва след това да го обсъждаме.Иначе бихме могли, разбира се със същия успех, да си поговорим и за критерий на Рейнолдс или интеграл на Коши,

"Аха-ха-ха.Ох как ме развесели."

За да ни стане още по весело кажи, кога се определя пола на плода според Аллах и Корана? При зачеването или по късно? 

И за да няма свободни съчинения, използвай цитати от Корана. 

преди 16 минути, Aumi написа:

Битие 2:7
И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.о същия начин:

Тук се говори за първоначалното сътворението.

преди 16 минути, Aumi написа:

Йов 10:11
С кожа и мускули си ме облякъл, И с кости и жили си ме оплел;

Тук се говори за създаване и развитие на човека в утробата на майката, а не за първоначалното сътворение. 

Разбира се от контекста. 

преди 8 часа, realno написа:

Тук се говори за създаване и развитие на човека в утробата на майката, а не за първоначалното сътворение. 

Разбира се от контекста. 

Искаш да кажеш, че след първоначалното сътворяване на човека, Бог вече няма думата и не създава нищо, и че всичко от там нататък се самосъздава без Божията намеса?

преди 1 час, Aumi написа:

Искаш да кажеш, че след първоначалното сътворяване на човека, Бог вече няма думата и не създава нищо, и че всичко от там нататък се самосъздава без Божията намеса?

Искам да кажа, че отново четеш нещо, но не четеш цялата глава или  ако е необходимо и книгата за да разбереш за какво говори автора. 

преди 14 минути, realno написа:

Искам да кажа, че отново четеш нещо, но не четеш цялата глава или  ако е необходимо и книгата за да разбереш за какво говори автора. 

Попитах те нещо, а ти ме прати да чета цяла книга.

Е, щом толкова си я чел тази книга и я познаваш толкова подробно, отговори на горният ми въпрос.

преди 1 минута, M.Николов написа:

Ауми, къде в библията пише, че човека е създаден от част от сперма, кървав съсирек или от вода?

Правилно питаш, откъде иначе ти и евангелиста  ще знаете  че хората се раждат от частици сперма.Но  понеже тия работи са ви неизвестни, а Библията не сте я чели ще ви успокоя.И в нея пише точно за сперма, освен ако гръцкия израз "апо то сперматос" може да се преведе различен начин.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.