Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 5 часа, Белгиеца написа:

А пък аз виждам твоите грешки на съжденията ти.

Посочи кои са!

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 22 часа, Myanmar написа:

Бих казал вярата в Бог е една много организирана система от суеверия. Трябва да се яде това, когато е това, да се пали свещ, когато онова, да не се шета, когато туй, да се молиш на този светец, за да онуй.

Нищо такова не съм заповядвала ! Тва некви идиоти са го написали да ви манипулират.:lock:

преди 2 часа, Myanmar написа:

Сорка, не знам с кой не си се разбрал в темата, ама първо не си се разбрал с Библията:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/El_Shaddai

Ако прочетеш внимателно ще видиш, че преводът като всемогъщ е доста свободен. 

Мисля, че авторът на темата подходи добре, като постави въпроса "Защо няма бог", вместо "Няма бог". В предишен коментар споменах, че в бълг. език "защо" изразява "по каква причина" и също "с каква цел".

Прим.: Защо взе само една бира?
- Защото имам толкова пари (по тази причина)
- Защото ще почерпя онзи клошар (с тази цел)

За да докажем, че няма причини за съществуването на бога, означава да докажем, че предпоставките или съществуването са несъвместими с реалността.  

Моите предложения са следните

1. Не може да съществува нещо нематериално. 
  2. Не може да съществува нещо вечно.

Въпреки това, съгласявам се с by_chechi, защото наистина, бог съществува в мисълта на вярващите, подобно феите и демоните.

преди 12 часа, by_chechi написа:

Бог има ! Но !  :nono:

Съществува Бог само като Идея и Мисъл , и само в умовете на хората .:nono:

Същността на Бог представлява съвкупност от правила на поведение и тяхното обяснение за да ни има , какво и как да правим в условия на непълна информация и неопределеност (т.е. когато не Знаем)  .....

Така че в случая ти си манипулатора, който опитва да омаловажи усилията на един атеист да намери истината

Нали знаеш, че това за усилията да намериш истината няма кой да го повярва. 

Защото уважавам религията и вярата

Не ти личи. 

Виж, ако си будалист, пиши свободно в темата за целта:

Или пък уважаваш вярващите, ама само тези, които са вярващи според твоите изисквания. 

Да, такова уважение, че дори и съчетана с толерантност (по твоите думи) никъде няма. Предполагам, че трябва да съм ти благодарен, че няма да ме убиеш ако ме срещнеш. 

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Нали знаеш, че това за усилията да намериш истината няма кой да го повярва. 

Аз съм доказал, че мога да уча. Ако ти си слепец, мен това не ме вълнува особено.

Иначе принципно ми е ясна твоята реакция. Хората са опитвали да нахлуят в твоя живот и да ти казват, че грешиш и като се повдигне въпросът за вярата ти механично тръгваш да се отбраняваш. Приеми, че си сам с твоя ум срещу моя. Няма значение кой за какъв се мисли, а само как може да защити убежденията си.

преди 12 минути, Shiniasu написа:

Не ти личи. 

Или пък уважаваш вярващите, ама само тези, които са вярващи според твоите изисквания.

Ето, че сам не си наясно със себе си. Не знаеш какво е, ама се страхуваш от него. Като жена си, която много го иска, ама не знае какво.

преди 24 минути, Търсещ истини написа:

Всъщност може или по-скоро няма пречка да е възможно. Примерно има медуза, която се генерира и на практика е вечна. Но тук говорим за нещо, което има повече възможности и не би било ограничено от времето, за което планетата съществува, защото това е само отрязък от време.

Аз си имам свои лични разсъждения как бог би могъл да съществува, защо би допуснал на Земята да има болка и т.н., но не срещам нищо по-правдоподобно в разговори с хора, които са вярващи. Което ме озадачава. Разбира се, част от претендиращите да са вярващи са само на думи. Аз винаги съм повтарял, че ако един вярващ не може да защити вярата си това не значи, че вярата му е в нещо фалшиво, а само, че това е лош представител на тази вяра. И такива има в този форум, например Валкирия. Това е човек, който може да те отблъсне от нейната вяра, вместо да те привлече.

И аз, с присъщото си любопитство, очаквам да чуя нещо, което да привлече вниманието ми, но твърде често нещата опират до баналности като "Кой си ти бе", "Какво ми говориш, като не разбираш и не си изчел еди коя си литература" или "Аз съм прав бе, твоето мнение не е меродавно за мен". И с това разбирам, че хората насреща ми сами не си вярват или се страхуват да тестват вярата си. Такива отговарят уклончиво, нагрубяват, сменят темата, нямат мнение, а цитират неща, които сами не разбират, но не могат да водят диалог. И тук нещата залитат натам.

преди 26 минути, Търсещ истини написа:

Не може да съществува нещо нематериално. 

А светлината, звукът, вятърът, въздухът, дъхът  ... материални ли са или не?

преди 50 минути, Shiniasu написа:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/El_Shaddai

Ако прочетеш внимателно ще видиш, че преводът като всемогъщ е доста свободен. 

Значи може да е грешен превод и да не е "Всемогъщ", а "Бог на планината". Интересно.

преди 5 минути, Aumi написа:

Материални са, разбира се.

преди 10 минути, Myanmar написа:

Материални са, разбира се.

Можеш ли да ги пипнеш?

преди 39 минути, Aumi написа:

светлината, звукът, вятърът, въздухът, дъхът като думи не са материални, а информация, а като реалност са движение на частици- фотони, молекули. Въздухът не е в тоя кюп- не е движение, а смес от молекули.

Но и като думи=информация тези са с материален носител- съхранявани са в мозъка ни... подобно думата и понятието за бог. 

След като боговерците не могат да обяснят какво е техния Бог е много трудно да се дискутира защо това което не могат да обяснят, не съществува , тъй като самите те не са наясно какво считат като съществуващо.
Защо не съществуват дракони ? Еми няма ги в природата , те са плод на човешкото въображение.Лексикални игри от тоя тип могат да се направят за всичко
Напр. Защо не растат диаманти по дърветата? и т.н
Самия факт че хора взимат въображението си за обективна истина и част от земната реалност е характеристика на собствения им мозък който не функционира много качествено.Същия феномен се наблюдава и при психичните отколонения
Interview: Catatonic Schizophrenic - YouTube

Хей а мислили ли сте за Бог като програмист?

преди 10 минути, petie1 написа:

Версията, че живеем в Матрицата.

the-matrix-1999.jpg

преди 50 минути, Aumi написа:

Можеш ли да ги пипнеш?

Аа не ве. Усещам, че залиташ да изцепиш някоя глупост, благодарение на това, че не знаеш нито какво е звукът, нито вятърът, нито въздухът, нито дъхът.

преди 1 минута, Myanmar написа:

Версията, че живеем в Матрицатаthe-matrix-1999.jpg

Да точно

преди 7 часа, Търсещ истини написа:
  • Не може да съществува нещо нематериално. 
  • Не може да съществува нещо вечно.

Да, но съществува вид нематериално = антиматерията примерно = учените говорят за нея ... или така наречена "тъмна материя" ... 

Да, но дори след твоята смърт ще има живот ... тоя свят е краен ... да, но извън него има много светове .... учените все още "слушат" далечния космос ... 

Прав си по отношение на едно: За обикновения човек не му трябват вид познания за тоя свят. Въпреки това до определена възраст не се замисля за своята кончина. След като минеш 60 годишна възраст пак ще си говорим за тези неща. :) Дано до тогава си намерил истината ... :) 

преди 7 часа, Myanmar написа:

Версията, че живеем в Матрицата.

Аа не ве. Усещам, че залиташ да изцепиш някоя глупост, благодарение на това, че не знаеш нито какво е звукът, нито вятърът, нито въздухът, нито дъхът.

Достатъчно е че знам, че не могат да се пипнат, но могат да се усетят.

Същото е и с Бог!

Не е нужно да го видиш и пипнеш, за да знаеш че съществува и че целият свят е Негово творение - от най-малката частица, до най-голямата планета.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

светлината, звукът, вятърът, въздухът, дъхът като думи не са материални, а информация, а като реалност са движение на частици- фотони, молекули. Въздухът не е в тоя кюп- не е движение, а смес от молекули.

Но и като думи=информация тези са с материален носител- съхранявани са в мозъка ни... подобно думата и понятието за бог. 

Каквито и описания да им дадеш, факт е, че не са неща, които можеш да пипнеш, не са материя, но пък ясно ги усещаш със сетивата си.

Съзнанието, умът, мислите, чувствата, емоциите, също не са материални. 

преди 7 часа, Milkydead написа:

След като боговерците не могат да обяснят какво е техния Бог 

Каквито и обяснения да ви се дават, вие не ги приемате.

Какво да правим като сте се бетонирали и окупирали от страх да не повярвате в Бога, в Твореца създател на всичко, което ви заобикаля.

преди 7 часа, petie1 написа:

Да точно

По-добре от да живееш в:

Гифка — «Челябинский обруч»

Вижте к'во моаааа ... :) Вси моаааа да вртнъ около себ си ... :) 

п.п. Хипотетично: Възприемайте Христос като Морфей ... ;) 

:) Грудо и вулгарно казано :) 

преди 8 часа, petie1 написа:

Програмист и глина?! Хм ... 

Един мой приятел каза следния виц:

Хвалели се програмистите, че всичко могат, дори човек да направят.

Бог се усмихнал и каза: Направете де и ми докажете.

Ухилени програмистите посегнали към пръстта и водата и ... Бог: СТОП!!!

- ???

- Не пипайте моите материали!

:) 

Цитат по спомен ... :) 

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Фотонът примерно (светлината) почти няма маса . Можеш спокойно да приемеш , че е "нематериаен" .....:)

Що се отнася до Мисълта - за сега е установена материална причина (функциониращ мозък), която образува (био)поле с все още неустановена субстанция....Преди 400-500 години примерно , хабер са нямали за магнитно поле . Което никак не значи , че не съществува....

Т.е. първото ти предположение , не е предположение , а установена Истина в рамките на човешкото мислене !

А Материя и Идея съществуват като едно единно и неделимо цяло .....(тази илюстрация дадена ни още от преди много хиляди години  http://picbg.net/u/47526/55762/786096.gif   много си я харесвам :) )

......................................

Второто не се знае - в рамките на до тук "видяните" 15 милиарда години . Но според мен , това време е пре-пре-достатъчно да приемем със спокойствие за текуща Истина , че нещата са вечни . Само постоянно си менят формата.....:)

Моето предположение (и навярно също толкова невежествено - като религия) е , че Някъде Отвъд нашата Вселена , през квазарите се влива материя и енергия , а през черните дупки се връща обратно там от където е дошла . Поддържайки по този начин определено ниво на Ентропия в отворена система.....

преди 1 час, Aumi написа:

Достатъчно е че знам, че не могат да се пипнат, но могат да се усетят.Същото е и с Бог!

Не е нужно (1) да го видиш и пипнеш, за да знаеш че съществува и че (2) целият свят е Негово творение

Каквито и обяснения да ви се дават, вие не ги приемате.

А с Мисълта и Мисленето как е ?! :)

Второто твърдение е измислица ! :nono:

Успяваш ли да направиш разлика между обяснение и измислица ?! :)

Нека да ти помогна ! Обяснението се основава на установени факти . Измислицата - на фантазия.....

преди 9 минути, by_chechi написа:

Фотонът

А Неутрино?! ;) 

п.п. Фотона може и да се "види", ама ... хм ... т.е. същия е по-опознат ... :) 

Само се замислете колко от въпросното минава през Земята всяка секунда ... 

п.п.2 Верно,че прилича на:

Матрица GIFs - Get the best gif on GIFER

преди 17 часа, Myanmar написа:

7,6 млрд. души

~7,84.

А изглежда ще трябва да вярваме на науката: Вярвайте на науката, стига страхове! - Здравеопазване - Стандарт Нюз

Извънземните?

Пък и кой знае. Както едно време Савел е станал Павел, нищо чудно след време Мианмар да почне да громи атеистите... :)

преди 31 минути, by_chechi написа:

А с Мисълта и Мисленето как е ?! :)

Второто твърдение е измислица ! :nono:

Успяваш ли да направиш разлика между обяснение и измислица ?! :)

Нека да ти помогна ! Обяснението се основава на установени факти . Измислицата - на фантазия.....

Във всяка измислица съществува част от Истината.

Начините по които ние се опитваме да обясним нещата, са плод на нашето съзнание, което е част от Божественото съзнание.

Светът е разумен, и всичко създадено в него е сътворено с логика и разум, от което следва, че е управляван от Висш Разум.

преди 1 минута, Aumi написа:

че е управляван от Висш Разум.

По скоро е друго. Ние сме частици от въпросния. ;) Проблясваме в тоя свят и после беж ... или към висшето или нисшето състояние ... ;) 

Малко ерес да излъча ... :)  

преди 4 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

По скоро е друго. Ние сме частици от въпросния. ;) Проблясваме в тоя свят и после беж ... или към висшето или нисшето състояние ... ;) 

Малко ерес да излъча ... :)  

напредваш ... щом си позволяваш да излъчваш еретични разсъждения  :whist:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.