Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Вало-мислиш ли,че титулованите дзенове ще ми се притекат на помощ безплатно,ти би ли?Защо?

Не разбирам иронията ти. Хората просто дават информация за обазованието, хобитата и интересите си. Какъв е проблема? Тъй или иначе те не са учители, а обикновенни практикуващи. Не ги познавам лично, но миналата година четох книгата на Златка Георгиева, в която разказва за обучението си в Япония и останах с добри впечатления. Стилът и ученията си бяха съвсем дзенски :)
  • Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Междодругото по повод "безплатното" се сетих как един човек отишъл на семинар-дал доста пари,за да го посети.Накрая провеждащият семинара поискал,който желае да му дари пари-човекът решил,че този се е побъркал-не стига,че му дал толкова пари само,за да посети семинара,а сега иска пари и от благодарност,но пак му дал.Посетил втори път семинара-пак същото се повторило,че дори човечецът отишъл с негова позната и взел от нея назаем,за да даде от благодарност на човека отгоре пари.Накрая тъкмо се зарадвал,че е направил нещо добро и провеждащия семинар предложил,който иска да отиде на обучаващ курс,който струва 1000$ при положение,че примерно нашия човек работи месечно за 250$.Той тотално издивял и почнал да псува на ум този,който слушал в захлас предните няколко часа.Е,пак незнайно защо решил и се записал на курса.Оказало се,че това "небезплатно" обучаване е част от програмата,и начин човек да спре да изпада в паника всеки път като трябва да плаща,и губи пари,и още някакви причини.Тъй че рядко нещо е такова,каквото изглежда. :) А че има шарлатани-има,но къде ли няма.Дали тези,които роптаят срещу тези,които са постигнали някакво развитие,че отказват да и м го дадат даром-те дали биха го направили на тяхно място.В крайна сметка човек,за да получи нещо-първо трябва да даде нещо,нали така?!Ама повечето хора са на обратния принцип и когато получат това,което искат-май забравят това,което са обещали по-рано,или отказват да "платят" за нещо,което вече са получили-странно мислене.Намасте. :)

Малко по-назад в темата има кратък откъс от книгата на Златка Георгиева "Дзен и пробуденият ум" http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=105&p=472037&#entry472037 Преди 13-14 години бях в болница два-три за някакви изследвания. Единият ден изписваха един мъж от съседна стая. Аз се мотаех по коридорите и жена му дойде при мен да ме помоли да помогна да го изправим и облечем. Вместо да отида да помогна аз отидох и намерих санитари. Сега си мисля, че в такава ситуация бих помогнал. Развитието е индивидуално. Най-общо ако егото намалява - има развитие. Ако не намалява, тогава дори някой да е медитирал 30 години в пещери - не е имало смисъл.

И двете са илюзия, така че са в идеален баланс.

Тогава защо страдаме и се мъчим с този живот?

Искам да ми предпоръчате биографична книга за Будда,на англ. най-добре.Мерси предварително.

Защото не го осъзнаваме.

Ако сънуваме някакъв кошмар, в който например ни гони и ни настига някакъв свиреп звяр - ние страдаме.

Има хора, които дори могат да умрат от ужас.

Животът ни сега е като сън в който ние преживяваме резултатите от предишните си мисли, думи и дела и с всяка мисъл, дума и действие създаваме причини за съответни следствия. Всеки живот е следващ сън, който е обусловен от предишните.

Когато се събудим, ние разбираме че никакъв свиреп звяр не е имало.

Страдаме и се мъчим поради това, че вярваме в съществуването на отделен и независим "аз", разделяме се от всичко, приемаме за реална оценката си за това че едни неща са хубави, а други не. Позволяваме на възникналите от тази оценка "смущаващи" емоции да станат навици, да се появяват във всяка ситуация в която има условия за това и позволяваме да управляват мислите, думите и делата ни. Когато това се случва създаваме страдание за другите и отново създаваме причини същите неща, които правим на другите да се случват и на нас. Безкраен цикъл. Самсара.

Когато се освободим от егото си, когато трансформираме смущаващите емоции в мъдрост, когато разтворим закостенелите си идеи, тогава истинската ни природа - естественото състояние се появяват от само себе си. Тогава ставаме безстрашни, всезнаещи, виждаме страданието на съществата и започваме радостно и без прекъсване да правим смислени неща за другите, такива които биха им показали как стоят нещата.

Искам да ми предпоръчате биографична книга за Будда, на англ. най-добре.Мерси предварително.

Аз не знам дали има книга, която да е само за живота на Буда, филмът "Малкият Буда" като че ли не е лош източник на информация.

Искам да ми предпоръчате биографична книга за Будда,на англ. най-добре.Мерси предварително.

Това върши ли работа: http://www.sendspace.com/file/a0ytir Книгата е на бхикшу Намамоли The Life of the Buddha : According to the Pali Canon. Това е историята според традицията Тхеравада. Има и други версии.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

И двете са илюзия, така че са в идеален баланс.

Не знам, питай тях. Човек може да има всякакви украси пред името си, не познавам конкретните хора и не знам колко насериозно се вземат.

Аз дали бих - също не знам. Животът е изкуството на това, което е възможно. Зависи какво поискаш, зависи дали имам възможност, зависи дали няма да създава страдание за други. Много причини и условия са необходими.

Защото:

"Цялото страдание на света е резултат от желанието за лично щастие и

цялото щастие на света е резултат от желанието за щастие на другите"

Вало,това с илюзията-хубава работа,но защо сме още в нея?Ако е толкова лесно "измъкването" защо все още сме вътре в "капана" и "кръгчето"?!

За щастието-нещастието-голяма ирония е,че в този свят,за да имаш нещо-то трябва да се откажеш от него,напълно.Искаш щастие-ок,откажи се от него.Искаш пари-ок,откажи се от тях и ще ти бъдят дадени,и то повече,отколкото някои си искал,или за които си мечтал.За щастието на другите-може би няма другите,може би всички сме едно и правейки някой друг,"чужд" щастлив,ти без да осъзнаваш-правиш себе си щастлив.А и ако няма нито материално,нито духовно-какво излиза,че е щастието?Поредната илюзия или...Но все пак светът,в който живеем е необикновен.

Това,че,докато сънуваме-рядко осъзнаваме това-да,така е при 99% от хората,но има още един мъничък 1%,който другите дори биха подминали,камо ли да забележат."Във всяко правило си има изключения".Но знам какво е да се събудя след някои кошмарен сън и да осъзная,че е било просто сън-първите няколко минути ми е страшно трудно да разбера,и приема,че е било просто един сън.Аз вече будна-наново преживявам съня си от предната нощ.А се чудя,ако и с живота е така-дали първите няколко минути/часа/години/следващия живот след "събуждането" от илюзията-дали и тогава няма да отказвам да приема,че всичко е било просто "сън",и илюзия.Бях чула за някакъв индиец,който след такова осъзнаване полудя.Не знам дали наистина човек може да полудее и загуби разсъдъка си от това да види света такъв,какъвто е наистина,но все си мисля,че сме донякъде ограничени в началото.Всмисъл имаме супер мощна кола,супер шофираме,но да речем все още сме ненаясно с всичко кое и как...От глупост може да направиме някоя катастрофа и да се затрием...Ами,ако колата,шофьора,пътя и прочие-всичко това сме ние?!Или част от него?!А пък и колко много хора никога нищо не сънуват?!Тогава с тях какво правиме?!Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Това върши ли работа: http://www.sendspace.com/file/a0ytir Книгата е на бхикшу Намамоли The Life of the Buddha : According to the Pali Canon. Това е историята според традицията Тхеравада. Има и други версии.

Доста дълго,мерси много.

Намерих си нещо кратко и скоро ще споделя впечетления и ще задавам въпроси.

,,Малкия Буда,, така и не намерих време да го гледам,но се сетих да попитам за

малкото момченце от САЩ,за което казаха,че е Будда.

Как това дете е излязло от Самсара и

как се познава това?

Вало,това с илюзията-хубава работа,но защо сме още в нея?Ако е толкова лесно "измъкването" защо все още сме вътре в "капана" и "кръгчето"?!

За щастието-нещастието-голяма ирония е,че в този свят,за да имаш нещо-то трябва да се откажеш от него,напълно.Искаш щастие-ок,откажи се от него.Искаш пари-ок,откажи се от тях и ще ти бъдят дадени,и то повече,отколкото някои си искал,или за които си мечтал.За щастието на другите-може би няма другите,може би всички сме едно и правейки някой друг,"чужд" щастлив,ти без да осъзнаваш-правиш себе си щастлив.А и ако няма нито материално,нито духовно-какво излиза,че е щастието?Поредната илюзия или...Но все пак светът,в който живеем е необикновен.

Има два вида щастие. Единия вид зависи от причини и условия. Нещо трябва да се случи (или да не се случи) за да сме щастливи. Това е относително щастие и то е нетрайно в същността си. Другия вид щастие е резултат от откриването, осъзнаването и преживяването на истинската ни природа. Това щастие е израз на тази природа. Не може да бъде описано с думи. Веднъж постигнато - никога не се губи.

Това,че,докато сънуваме-рядко осъзнаваме това-да,така е при 99% от хората,но има още един мъничък 1%,който другите дори биха подминали,камо ли да забележат."Във всяко правило си има изключения".Но знам какво е да се събудя след някои кошмарен сън и да осъзная,че е било просто сън-първите няколко минути ми е страшно трудно да разбера,и приема,че е било просто един сън.Аз вече будна-наново преживявам съня си от предната нощ.А се чудя,ако и с живота е така-дали първите няколко минути/часа/години/следващия живот след "събуждането" от илюзията-дали и тогава няма да отказвам да приема,че всичко е било просто "сън",и илюзия.Бях чула за някакъв индиец,който след такова осъзнаване полудя.Не знам дали наистина човек може да полудее и загуби разсъдъка си от това да види света такъв,какъвто е наистина,но все си мисля,че сме донякъде ограничени в началото.Всмисъл имаме супер мощна кола,супер шофираме,но да речем все още сме ненаясно с всичко кое и как...От глупост може да направиме някоя катастрофа и да се затрием...Ами,ако колата,шофьора,пътя и прочие-всичко това сме ние?!Или част от него?!А пък и колко много хора никога нищо не сънуват?!Тогава с тях какво правиме?!Намасте. :rolleyes:

Животът е като сън, а не буквално сън. Всичко се появява, променя и изчезва в този "сън", който наричаме живот. Това което осъзнава и преживява нещата - винаги е. Ние сме вкопчени и заслепени от постояннно променящите се картинки и свързаните с тях смущаващи емоции и закостенели идеи. Това което преживява и осъзнава нещата остава скрито. Когато го преживеем и това преживяване стане трайно, тогава се "събуждаме" от невежеството. Ставаме Буди. Абсолютно радостни, всезнаещи и неуморно работещи за другите.

...

,,Малкия Буда,, така и не намерих време да го гледам,но се сетих да попитам за

малкото момченце от САЩ,за което казаха,че е Будда.

Как това дете е излязло от Самсара и

как се познава това?

Някои учители, които постигнат осъзнаване на истинската си природа, започват да се прераждат съзнателно защото имат връзка с много същества и могат да ги водят по пътя към освобожедение и просветление. Настоящият Далай Лама е 14-то съзнателно прераждане. Най общо разпознаването е от учениците им. Децата които са евентуално прераждане се подлагат на тестове, например дават им няколко еднакви предмета и те трябва да разпознаят този, който е принадлежал на предишното им съществуване. Много често от малки (2-3 годишни) такива деца казват кой лама са, могат да рецитират някои будистки текстове, разпознават учениците си ... Първият съзнателно прераждащ се лама в Тибет е Кармапа. Той сега е в 17-тото си прераждане. Обикновено преди да умре той оставя писмо в което описва къде и кога ще се роди, как ще се казват родителите му - много подробни инструкции. Всеки Кармапа от най-малка възраст на 1-2 години казва че е Кармапа.

Всичко това е просто информация, както всичко останало в будизма не е необходимо да се вярва в това.

''Само будистките монаси могат да постигнат истинска Нирвана.''

Може ли коментар?

Може ли коментар?

Ха-ха.Нирвана, поне псевдо и временна се постига и с химикали. Публикувано изображениеПубликувано изображениеСъщо и с някои природни, биологични вещества, примерно ендорфините(които се изливат в мозъка в края на сексуалният акт) Публикувано изображение

Може ли коментар?

Будист не означава напълно реализиран Буда. Будистките монаси също не правят изключение. Преди да се освободим от всички ограничения, нашата гледна точка ще бъде ограничена. Това е валидно и за учените будистки монаси, които пишат книги. :-)

Буда е преподавал 45 години и при него са ходили три главни типа хора. Първия тип са тези хора, които искат да решат собствените си проблеми. Те не "виждат" че и другите са като тях. Чрез този тип хора до нас са достигнали ученията от така наречения път Хинаяна в Будизма. Знанието и методите на този път водят до решаване на личните проблеми и резултата от този път е Нирвана на покоя.

Втория тип хора са тези, които освен че имат собствени проблеми, са способни да видят че всички сме в една "лодка". Всеки се стреми към щастие и иска да избегне болката и проблемите. Този тип хора са склонни да помагат на другите без да очакват награда за това. Чрез тези хора до нас са достигнали ученията от така наречения Махаяна път в който развиваме съчувствие и мъдрост до като напълно осъзнаем потенциала на ума и станем реализирани Буди. От гледна точка на Махаяна - Нирвана е само първата голяма крачка към просветлението.

Третия тип хора които са получавали учения от Буда не са виждали в него нещо външно. Те са го възприемали като огледало на собствения си потенциал, виждали са че той безстрашно, мъдро, радостно и неуморно работи за другите и интуитивно са знаели, че това е истинската природа на всеки. Чрез такъв тип хора до нас са достигнали ученията наречени Диамантен път в будизма (Ваджраяна).

Това не са различни учения, това са съвкупности от знания и методи, които водят до един и същ резултат, но са подходящи за различни типове хора, като например във Ваджраяна се практикуват и трите.

Някой представители на Хинаяна не признават другите два пътя. Но това мисля, че е нормално. От по-нисък връх не се вижда какво има на по-висок. С това не искам да подценявам ученията Хинаяна.

Затова е възможно да се срещнат най-различни обяснения които отразяват разбирането на този който ги дава.

Като финал: Всеки е Буда, не всеки го знае. Всеки може да осъзнае и преживее това, като не е задължително да става монах или монахиня.

Ха-ха.Нирвана, поне псевдо и временна се постига и с химикали. ...

Няма химикал, който води до Нирвана.

Най-добрите наркотици са интересните представители на противоположния пол. :-)

Като финал: Всеки е Буда, не всеки го знае.

Чудесен финал,

все едно ми забиваш тъп нож в сърцето http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Този път обаче разбрах обясненията.Намасте!

Най-добрите наркотици са интересните представители на противоположния пол. :-)

така,така

мисля,че е време да ни разкажеш за МАИТХУНА

Чудесен финал,

все едно ми забиваш тъп нож в сърцето http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Този път обаче разбрах обясненията.Намасте!

Извинявам се.

Тъй като ми липсва съчувствие и мъдрост, резултата от действията ми е страдание, а не щастие.

така,така

мисля,че е време да ни разкажеш за МАИТХУНА

Това доколкото знам са сексуални практики в хиндуизма.

В будизма също има практики в обединение, но аз съм все още начинаещ и практикувам само обикновен секс. :-)

Именно . :ph34r:

хмм, май трябва да си взема дозата Публикувано изображение

има ли нещо общо Маитхуна си Кама Сутра с нирваната Публикувано изображение

ех,хормони,хормони

веднага се размечтаха за нирвана

има ли нещо общо Маитхуна си Кама Сутра с нирваната

Не Ам-ам,има общо с Ануттарайога-тантра.Това е последната фаза на превръщането в диамант

за будистите.Тя от своя страна се разделя на две:имагинарна и действителна.

Имагинарната включва контрола на въображението,а действителната е физическият полов акт,

който обаче не се възприема като действителен,защото будиста вече е осъзнал,че всичко е сън,така,че

акта вече не е само моментно щастие,а вечна светлина и доволство.

Това е според школата Ваджраяна.

Монасите не знам как се справят с последната фаза :ph34r:

Уж в Будизма нямаше забранени неща,щом правят някой щастлив,но прелюбодейството е забранено,

така,че нирваната може да е само със законен партньор.

Може ли коментар?

;) No coment. Много "невралгичен" въпрос, защото последователите на другите индийски школи (санкхя, веданта и т. н.) твърдят, че само техните учения водят до Нирвана... Христяните твърдят, че само Исус ще ни отведе в рая, а за мюсюлманите - знаеш.

:) No coment. Много "невралгичен" въпрос, защото последователите на другите индийски школи (санкхя, веданта и т. н.) твърдят, че само техните учения водят до Нирвана... Христяните твърдят, че само Исус ще ни отведе в рая, а за мюсюлманите - знаеш.

Ограничения, ограничения, ограничения...

Нирвана е състояние, подвластно на всеки, на всяко място, по всяко време.

Живей истински сега, бъди осъзнат сега.

;)

Редактирано от paparosko (преглед на промените)

Ако изходим от етимологията "нирвана" значи "угасване", но по-точно е да я преведем като "освобождение" от страданието на съществуването (сансара), но се дефинира различно в будизма, адвайта, санкхя и пр....

...

Не Ам-ам,има общо с Ануттарайога-тантра.Това е последната фаза на превръщането в диамант

за будистите.Тя от своя страна се разделя на две:имагинарна и действителна.

Имагинарната включва контрола на въображението,а действителната е физическият полов акт,

който обаче не се възприема като действителен,защото будиста вече е осъзнал,че всичко е сън,така,че

акта вече не е само моментно щастие,а вечна светлина и доволство.

Това е според школата Ваджраяна.

Монасите не знам как се справят с последната фаза :whist:

Има учения в будизма, които могат да бъдат обяснени и предадени само от реализиран учител на подготвен ученик.

Някои неща са символични, други са директни, други имат таен смисъл. Кое какво е може да бъде предадено само от някой, който има осъзнаване на природата на нещата. Това което има в разни книжки и интернет в най-добрия случай е непълно, а в общия случай невярно.

Секса не е задължителен за да осъзнае човек потенциала си и да стане Буда. :-)Така че и монасите имат шанс. :-)

Буда е оставил учения с които всяко нещо което правим може да стане следваща крачка към просветление. (включително радостта от секса)

Будистите не се превръщат в диаманти. :-)))

Уж в Будизма нямаше забранени неща,щом правят някой щастлив,но прелюбодейството е забранено,

така, че нирваната може да е само със законен партньор.

Тъй като всеки се стреми към щастие и иска да избегне болката и проблемите, Буда е дал съвети кои действия с тяло, реч и ум водят до щастие и кои до страдание. Те са общо десет и ги има по-назад в темата и тук: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=49565&st=30&p=545772&#entry545772

Това са съвети. Всеки е свободен сам да избере. Буда само е дал информация кое действие до какъв резултат води.

Един от съветите е да се избягва неправилно сексуално поведение. Тъй като различните народи имат различни обичаи, може да се каже, че неправилно сексуално поведение означава сексуалният живот да създава радост за партньорите, човек да няма сексуални взаимоотношения с някой, когото не обича и сексуалното поведение да не води до страдание (за никого), което в 99.999 % от случаите означава човек да има само един партньор.

Това обаче е съвет, не заповед.

Иконографията на индуистката и будистката тантра + въображението на някои псевдо-изследователи е породило популярната, но напълно грешна представа, че тантра е някакъв вид мистична и религиозна оргия. Същото неразбиране има и по отношение на т. нар. даоска вътрешна алхимия.

Вало,а какво правим с онези 0,000000000001% хора,които са способни да обичат няколко различни човека по коренно различен/еднакъв начин?!И как техните партньори приемат това "обичане",както и сексуалността междодругото?!Намасте. ;)

Вало,а какво правим с онези 0,000000000001% хора,които са способни да обичат няколко различни човека по коренно различен/еднакъв начин?!И как техните партньори приемат това "обичане",както и сексуалността междодругото?!Намасте. ;)

Колкото по-малко е егото ни, колкото по-малко са смущаващите чувства, закостенелите идеи и навици - толкова по-близо сме до истинската си природа. Тогава започваме все повече и повече да виждаме, че всички в същността си са съвършени. Всеки е Буда не всеки го знае.

Тогава вместо да харесваме едни, да сме безразлични към други и да мразим трети - ние обичаме безусловно всички.

Ако в между двама човека няма ревност, вкопчване и чувство за собственост, тогава е възможно те да имат повече сексуални партньори. Разбира се, ако не нараняват чувствата на други хора. Това е наистина възможно, но хората които нямат смущаващи чувства не са много. :-)))

Най-много полза, за най-много същества за най-дългосрочен период.

Това е резултата от действията (с тяло, реч и ум) на някой, който е близо до осъзнаването на това как стоят нещата.

Мъдростта която води до трайно щастие за много същества е по-важна от морала, който доста често е само фасада, зад която хората си правят каквото си искат и създават страдания за другите.

Много любов!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.