Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Още 50 тома си купи и цял живот дерзай! И ти ще станеш книжен плъх! Просветление ще видиш на кукуво лято.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 44 минути, _Alex&Vanko_ написа:

От теб ще става ли Будист?

Бе я съм мераклия, ма не ма сакат. :Д

За да си будист трябва да практикуваш безметежност и проникновение - медитация и мъдрост. Не става само с медитация както си мисли Кьониг, защото ще си като зеленчук, няма да можеш да предадеш опита си, както ти си се учил от тези преди теб, нито става само с интелектуални разсъждения, защото без да можеш да успокояваш ума си, за каква мъдрост говорим. Това е положението.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 23 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Страх ги е и от Христос и от Сатана!;)

A e за Христос и Сатана не знам, ала лова бас на кото кажеш, че ги е страх, ама яко ги е страх от Буда. хахаххахахаххаха

преди 9 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Сподели Шуная защо не ни искате със Саунда? Не сме сухари кат Рамус и Скепсис. Ама без сутра, а от тебе!

Аз вече съм го питал и ми е казал човека - щото съм хедонистично настроен, а това е забранено. А - и жените са забранени.

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 2 минути, _Alex&Vanko_ написа:

..

Настъпила - другия път, кой те излъга. И свободата е забранена - разрешена е чак накрая, когато си просветлен, преди това не може.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Как Скепсиса ми го каза,че Будизма казвал да живее Свободата!

Цитат

"Отстраняването на кармата и клешите носи Свобода. Кармата и клешите възникват от мислите, а те от реалистическите размисли; тези размисли се прекратяват с постигането на пустотата." - Ламрим Ченмо

преди 22 минути, sound написа:

Настъпила - другия път, кой те излъга. И свободата е забранена - разрешена е чак накрая, когато си просветлен, преди това не може.

и когато вече няма да се прераждаме, ще сме ангели, свободни

E по линията на Скепсиса, добре - ала той сега отсъства.

Вярно,че той не беше по средния път! То той толкова знае и не е ясен неговия път!

Шуная ти не си свободен??? Робуваш на догма?? Кораба потъва!! Зависим произход - зависим ум!

преди 1 минута, _Alex&Vanko_ написа:

Кораба потъва!!

Важното е, да е по разписание.

преди 3 минути, sound написа:

Важното е, да е по разписание.

Тоз Борован не опустя ли, у мое село нема никой вече, ко правиш там?

Че какво може да прави един пустиняк - как беше: покой, няма отговори, няма въпроси. :Д

Човек, който приема като своя цел да си доставя удоволствия и наслада.;)

Ма треат кинти!

Цитат

Функцията игнор във форума помага, но за да се завърши процеса и да има трайни резултати избавянето трябва да се осъществи в ума, което има и своите аналози още в ранния будизъм, например в Дхаммапада Буда казва: "Защото старо правило е, че ненавистта никога не се прекратява с ненавист. Ненавистта се прекратява с отсъствие на ненавист."

Игнора ти само насъсква омразата и ненависта,защото го поражда високомерието и егото! Поздрави на Дхаммапада Буда!

A според теб, дали будизма излиза по- тънкана. (: Скепс спомена нещо, че събирал цяла година ли, какво беше ...... за да иде в Индия :/ - някак предпочитам самсарата, не знам що, може би заради кармата или нещо такова. Странна ми е тази карма, дето те води при кобрите, у дивите джунгли с кланящи се на изпражненията си просветлени мъдреци, за да си даваш парите на гологлави нехранимайковци - верно ли е на просветление ... казват от заслуги било, че бата в заслугите, то живо наказание.

Да Скепсиса имаше приятели будистка група дето живееше в джунглата! Какво значи Самсара и какво представлява? Карах го Шунаята да одиме на гробищата нощес и да практикуваме Шамата и да му изкарам акъла! И не го разбрах той г-н Никой ли е пуст и празен или г-н Някой!

Тук говориме за затваряне вкъщи и четене докато се разстроиш психически и те хванат налудностите и отиваш в Самсара.

А аз говоря за съвсем друго! Каляване с преживяване!

Трябва развинтено въображение и податливост и си вътре!

А аз говоря за трето - че има четене, което е подлудяване, има и четене, което е преживяване. Е те туй второто, който го може - го може и това, което казваш .... и онова, за което говори всеки буда.  Вероятно поради това, хората са казали - който го може, го може. Пък, който не може - се самозалъгва, къде се намира ненависта, поради която страда.

По- добре професионален хейтър, отколкото мъртъв будист - първия поне има сърце, втория и без него е останал, та ходи да го дири, де у Индия, де у свещените книги, че се и надява, дето заслуги трупа. Хора без сърца - вместо да им помагат, парите им вземат, обещания дават и големи думи думат, и в резултат, само ги осакатяват още повече: неспособни дори във виртуал, да водят смислено общуване, факт, безспорен и много, много нехубав, уви.

преди 13 часа, _ramus_ написа:

Всяко едно от тия изречения, е твърдение, което се основава на интерпретация и други условни относителности в дефинициите и съдържанията на думичките, ограничено и от представния, аналитичния, перцептивния и други типове отражения на предполагаем РЕАЛ. Но болднатото изречение носи направо комичност в абсурда си.

Твърденията като в третия абсац - нещата са си такива, каквито са... са меко казано ноусенс. Има генерални пропуски и недомислици в личната конструкция на обясненията за света и човека сред него, като това е само опит за условен извод. На всяко изречение може да се направи анализ, водещ до абсурд. Така изразени становищата стоят някъде сред "въздушни кули", градени заради потребности, а не заради смислености, последователност и задълбоченост. 

Болднатото не беше написано за теб. Не че Шунята направи някакъв опит да вникне отвъд конкретиката и да потърси символизма в думите. Напълно наясно съм, че за много написаното звучи абсурдно, но то е насочено към тези, които ще се опитат да намерят скритото символично значение на думите ми. Първият и третият абзац поне би трябвало да са по-ясни. Но пък ти четеш не за да вникнеш в замисъла на написаното, а за да откриеш определени проблеми в начина на мислене и изказване на пишещите, които от доста време се опитваш да покажеш на останалите. В това няма нищо лошо, но явно не се получава, поне по отношение на мен, може би защото нямам желанието да се задълбочавам точно в тази проблематика.

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

За да си будист трябва да практикуваш безметежност и проникновение - медитация и мъдрост. Не става само с медитация както си мисли Кьониг, защото ще си като зеленчук, няма да можеш да предадеш опита си, както ти си се учил от тези преди теб, нито става само с интелектуални разсъждения, защото без да можеш да успокояваш ума си, за каква мъдрост говорим. Това е положението.

Пълни глупости, ти въобще не знаеш за какво става въпрос, когато се говори за медитация. Оказа се че си пълен новобранец, дъвчи си там интелектуалните дъфки и не се занимавай с неща от които нищо не разбираш все още. И като цяло тук с писанията ти не можеш да се усетиш колко си заблуден и какво разочарование си. Жалко.

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Шунаята е прав. Трябва хем да дъфчиш интелектуални дъфки, хем да умееш да успокояваш ума си.

Не е прав, и ти не си прав. Никакъв зеленчук не става от това да медитираш. Зеленчук е Шунаята, щот си мисли че като ходи по ливадите и това е медитация, или като "медитира върху даден текст", как като му сяда отгоре ли? :-) Ей това е зеленчук. По това кой какво е разбрал за медитацията и как се отнася към нея, си личи кой е наистина разбрал и заинтересован за промяна. Само с тези интелектуални глупости не си помагате с нищо, а напротив. Ама просто няма как да сте разбрали това, защото никои от тук пишещите не медитира. 

Проблема за Кьониг е, че не аз съм прав, а Дже Цонкапа, но той не познава тибетския будизъм, нищо че се има за такъв, като добавим и почти нулев контрол на емоциите, си проличава кой има мъдрост и може да медитира, така че няма нужда от допълнителни обяснения и категоризации... ;)

Реджеп доколкото помня медитира след събуждане. Лично съм признавал че не съм голям медитатор, но съм редовен всеки ден по два кратки сеанса 15-20 мин., но не сутрин и вечер както е прието, а преди да чета нещо на будистка тематика или спонтанно, когато усетя че има в мен напрежение, което трябва да се успокои, иначе кръвно вдигам, та направо си се лекувам с нея :)

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.