Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Здравейте, 

Преди няколко дни спорихме с един приятел. Чете във Фейсбука някаква новина. Учени казват, че в бъдещето хората ще живеят по 600 г. Аз му казвам, че независимо от качеството на живот това е наказание. Той ми отговаря, ти луд ли си - животът е дар.

Може ли да се каже, че просветлението е лишено от живот, ако правилно се изразявам? 

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Ако търсиш мнение. Зависи от гледната точка и от контекста, в който отговарящия ще интерпретира въпроса ти.

Ако търсиш истината, може да се каже и не може да се каже, но и това е вярно и не е вярно.

преди 5 часа, martin6802 написа:

Здравейте, 

Преди няколко дни спорихме с един приятел. Чете във Фейсбука някаква новина. Учени казват, че в бъдещето хората ще живеят по 600 г. Аз му казвам, че независимо от качеството на живот това е наказание. Той ми отговаря, ти луд ли си - животът е дар.

Може ли да се каже, че просветлението е лишено от живот, ако правилно се изразявам? 

Да, и аз мисля, че да живееш толкова дълго, би било наказание. Защото животът не е само цветя и рози и колкото по-дълго живееш, толкова повече ще страдаш. А и като се има предвид, че тялото старее, не искам да си представя какво тяло би могъл да има един 600 годишен човек. Това ще е ужасно наказание, защото виждаме, че физическото тяло подлежи на дегенерация, стареене и износване и т.н.

на 4.04.2016 г. at 7:46, Śūnyatā написа:

Цялата Вселена е в състояние на безметежност, ако не се яви някой "умник" и не започне да категоризира себе си и обкръжаващата го действителност, като отделни и независими обекти, с присъщи им характеристики, подвластни на независими, вечни закони. 

Чудесна мисъл, излята в цялост и завършена. 

Сещам се за един спор между двама философи, прекарали 10 години на брега на Темза, за да изяснят какво представлява битието. Спорът им бил потушен от един рибар, който ги попитал - за кого е битие? 

Два монаха спорели в двора на манастира. Единия казвал, че знамето на пилона се движи. Другия казвал, че вятърът го движи. Край тях минал трети и като чул за какво е спора казал:

– В главите ви е онова, което се движи.

Сега некои ще скочат веднага да подпиздяват, че няма вън и вътре. Прости им Буда. За такива е казано, че когато един каже нещо е просветлен, а когато друг го каже същото е тъп.

на 6.04.2016 г. at 2:15, martin6802 написа:

Здравейте, 

А дар ли е живота за едно пиле, създадено от човека в инкубатор, което на път за кланицата никога няма да зърне една тревичка, която винаги е била жизнено важна за еволюцията на неговия вид?

Наказание и дар могат да се разглеждат като двойка, дуални концепции, които нямат присъщо, отделно или независимо едно от друго, или от ума съществуване.

Може да се каже че просветлението е лишено от живот. А ти сега жив ли се чувстваш, или "живота" е само концепция, обозначаваща относителната функционалност на "един" фантом?

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Вселената е изпълнена с живот, а вие тук разсъждавате каква би била вселената, ако животът го нямаше. Ами има го. И винаги ще го има.

Точно, участта на пилето е наказание, първо, за самите нас, после - за самото пиле. 

Могат, ние, мисля, така и ги разглеждаме, само в нашия ум. 

Дали съм жив - да, дали съм свободен - не. 

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Вселената е изпълнена с живот, а вие тук разсъждавате каква би била вселената, ако животът го нямаше. Ами има го. И винаги ще го има.

Да, докато има жажда за живот, разбира се, че ще има живот. 

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Не случайно Бодхидхарма е акцентирал в/у тази толкова обичайна грешка - да търсиш буда извън ума. Уж говорят против метафизичното, пък всъщност говорят точно метафизика - цитират разни коани, а даже не могат да ги обосноват рационално.

Последно Буда като е стигнал Просветление оставил ли е нещо? Защото се твърди, че знанията /от Просветлението/ искал да ги предаде с учението за Будизма за Средния път! Той или неговите последователи са писали тез неща? Ами последователите, защото има доста школи и пътища.

Няма нужда да ми прощава Буда!:tease2:

преди 8 минути, _Alex&Vanko_ написа:

.........

То щото Буда седнал да чака на идолопоклонника Реджеп, какво и как да прави. Обичайна гледка - вярващите да се самозабравят до степен, че да командват идолите си. Тъй да се каже - Буда няма думата, когато Реджепа проповядва.

Някакъв овчар разяснява какво е имал впредвид Бодхидхарма. Няма такова разделение на вътре и извън ума, само в самсаричните бълнувания на мързеливците, полегнали на купа сено :D

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

..........

Освен теб и Реджепа, до тук не виждам някой да говори за разделение някакво - с тази черупка от предразсъдъци, даже не успявате да прочетете, кой, какво пише.

Какво дарение бихте дали за някоя ступа или храм? 1000лв.? Не ,жалко! И Буда много ви обича дамс, вярвайте си! Я някакви българи ме харесали и ги наблюдавам.

преди 3 часа, martin6802 написа:

Да, докато има жажда за живот, разбира се, че ще има живот. 

Жажда може да съществува за нещо, което не достига. Аз поне не изпитвам недостиг на живот. Не изпитвам недостиг и на разни там заместители на живота (някои хора тук си мечтаят точно за такива заместители).

преди 37 минути, Shiniasu написа:

Жажда може да съществува за нещо, което не достига. Аз поне не изпитвам недостиг на живот. Не изпитвам недостиг и на разни там заместители на живота (някои хора тук си мечтаят точно за такива заместители).

Да, сънят, измислиците и вярата им стигат. Те са зависими от съня, но не осъзнават големия сън. Зависими са от самсара, за тях това е единствената реалност, ненавиждат Буда, не искат да се събудят и просветлят. Те ще изпият горчивата чаша с илюзиите приготвена им от Мара (собственото его) до дъно, и ще пълзят като червеи да молят за още.

А "великите медитатори", очаровани от собствения си ум, ще се валят в блатото на собствената си глупост и невежество. Няма как да избягаш от кармата, дори извън България, докато не унищожиш и последната представа за "аз" и "мое". То е като по време на сън да знаеш че сънуваш, има такъв медицински термин който е доказан научно. Проблема при псевдо-будистите е че се мислят за големи манипулатори, но всъщност са прозрачни, и не само те и други се изявяват в тази роля, търсейки някой по-тъп от тях или по-умен да се присламчат. Проблема е че вече удариха дъното на тъпомера и безжизнените им лайкове го доказват - те няма какво да кажат, чакат, празни, плячка, без да осъзнават че те самите са жертвите. Тъжна елементарна картинка.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

и ще пълзят като червеи да молят за още.

Това предполагам е будистката аналогия на "плач и скърцане със зъби". :Д

И ся ко - пречи ти, че някои хора си живеят харабийската, докато ти тънеш в нещастие.

преди 33 минути, Śūnyatā написа:

Да, сънят, измислиците и вярата им стигат. Те са зависими от съня, но не осъзнават големия сън. Зависими са от самсара, за тях това е единствената реалност, ненавиждат Буда, не искат да се събудят и просветлят. Те ще изпият горчивата чаша с илюзиите приготвена им от Мара (собственото его) до дъно, и ще пълзят като червеи да молят за още.

А "великите медитатори", очаровани от собствения си ум, ще се валят в блатото на собствената си глупост и невежество. Няма как да избягаш от кармата, дори извън България, докато не унищожиш и последната представа за "аз" и "мое". То е като по време на сън да знаеш че сънуваш, има такъв медицински термин който е доказан научно. Проблема при псевдо-будистите е че се мислят за големи манипулатори, но всъщност са прозрачни, и не само те и други се изявяват в тази роля, търсейки някой по-тъп от тях или по-умен да се присламчат. Проблема е че вече удариха дъното на тъпомера и безжизнените им лайкове го доказват - те няма какво да кажат, чакат, празни, плячка, без да осъзнават че те самите са жертвите. Тъжна елементарна картинка.

Много си прос Шуная, то бива бива ама твоето е направо Петричска селяния. Токова разочарование си че, даже не си струваш. Хубаво се огледай сам, и там ще намериш всичко което те прави да си такова разочарование. Мен просто ме е срам да ти чета глупостите а пък камоли да те коментирам. И особено като та знам и на живо какво представляваш, си ми ясен що си толкова озлобен, щот си смотан пич. И щом толкова ти държи това което съм ти казал, явно е точно така. И колкото и да се опиташ с Дхарма да си обясниш нещастието ти, трябва да знаеш че е защото ти не струваш пич, просто нищо не става от теб, а не защото нещо не му е на ред на света. Петричски Жум.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 30 минути, sound написа:

Това предполагам е будистката аналогия на "плач и скърцане със зъби". :Д

И ся ко - пречи ти, че някои хора си живеят харабийската, докато ти тънеш в нещастие.

От какво е нещастен така и не разбрах! Ето мен и психиатрията не можела да ме спаси според д-р Рамус!

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Никой не отрича, че хората са в заблуда по отношение на много от нещата в живота си. Но помисли си, дали няма заблуда и в представите ни за просветлението.

преди 26 минути, _Alex&Vanko_ написа:

От какво е нещастен така и не разбрах!

Его обсебеност - може да се нарече състоянието, в което са изпаднали някои просветлени хора тука.  И не м/у другото - това всъщност е най- големия проблем в духовността.

преди 16 минути, Shiniasu написа:

Никой не отрича, че хората са в заблуда по отношение на много от нещата в живота си. Но помисли си, дали няма заблуда и в представите ни за просветлението.

В чии представи ?

Представите ни за просветлението имат ли себеприрода ?

Да той обича да ни информира,че щял да ни остави защото имал по-важни или приятни неща!

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

В чии представи ?

Представите ни за просветлението имат ли себеприрода ?

Нещо "простичко", но явно не толкова за някои. Те сънуват своя си сън, без да осъзнават че няма "свой" сън. Няма "мой" и "твой" сън, а има само един голям сън, в който нищо и никой не е независим, затова няма себеприрода. Самоприрода има само като самсарична илюзия на фантомите, които си мислят че са "живи" и реално съществуват.

Кьониг селско парче си и ужасно неграмотен, това че не спираш да плямпаш не е признак на интелект, а на пълна интелектуална осакатеност. Така е с хората израсли на улицата, интелекта им не се различава от този на най-обикновени мангал израсъл без семейство. Извинявам се за грубия език, но ти освен от тръба във вестник по муцуната, явно от нищо друго не разбираш.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

В просветлението няма представи. Прочети Философия на Средния Път - финала, от Нагарджуна, ако ми нямаш доверие.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.