Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Реджи има ли утопия в Будизма? Изобразява един желан, съвършен свят, който е различен от реално съществуващия.:rolleyes:

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

на 8.04.2016 г. at 16:38, Shiniasu написа:

Жажда може да съществува за нещо, което не достига. Аз поне не изпитвам недостиг на живот. Не изпитвам недостиг и на разни там заместители на живота (някои хора тук си мечтаят точно за такива заместители).

За теб не знам, обаче, меко казано, 99 % от населението си обещава вечност. 

Сещам се за един разказ. Син оставя своя баща, стар и пред прага на смъртта с един сноп съчки при -30 градуса. Старецът умира в бялата пустош на Аляска, след като угасва последната съчка в огъня, пестеливо хвърлена от него преди миг. 

На колко ли години щеше да е сега, ако на разположение имаше една гора? 

преди 3 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Незнам от колко години се занимаваш с Будизъм но и след толкова пак ще посочваш изхода, без да си го постигнал.

Е ти па сега, подробности - постигнал не постигнал, важното е, че все пак посочва. :Д

Хубаво е човек да е любопитен и да опознава действителността и всичко в реалния свят в който живее някакъв прогрес! Ако се приеме пустотата и отричането това е регрес! Аз незнам ако човек така загуби връзка с действителността. Ходиш заблеян замечтан по улиците, на работа не можеш се концетрира. Ми немога да го разбера честно.

И ни интересуват отговори. Дава ли ги Будизма или не? Доста е обемен и нормално в материален свят живееме да се запитаме за ползата. Просветлил си е някой,къде и как?

Науката ни движи и се радваме на нейните достижения.

Страдание може да дойде от гадже или жена ако има любов. Сами ли да седиме? Или смърт на близък човек. Това са чуства и учение няма да те спаси.

Този зор за тая пустота не мога да го разбера честно.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Този зор за тая пустота не мога да го разбера честно.

Ясно ти е, че то е всеки според и за него си, но все пак обичайното е, че звучи много шик и искаме от същото, та да не останем назад - което впрочем не значи, че със сигурност ще ти се размине. :Д

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Страдание може да дойде от гадже или жена ако има любов. Сами ли да седиме? Или смърт на близък човек. Това са чуства и учение няма да те спаси.

Вярно е, че чувствата са трудно подвластни на волята, но има хора, които са победили низшата си природа и живеят на едно надличностно ниво. Познавам човек, последовател на Агни Йога, който е на много високо ниво. За него мога да кажа, че нищо не в състояние да го съкруши. Не става на въпрос за стоицизъм, а за едно зряло отношение към живота. 

преди 2 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Хубаво е човек да е любопитен и да опознава действителността и всичко в реалния свят в който живее някакъв прогрес! Ако се приеме пустотата и отричането това е регрес! 

Не е регрес - освобождение е. Притегателната сила на живота - сравнима със земното притегляне - е регрес. Учиш всичко отново, първо, да изричаш думички, второ, да пишеш, после, как да направиш живота си по-лек. Връщаш се, връщаш се, връщаш се...

преди 16 часа, Shiniasu написа:

Много функции на тялото вече са под прага на човешкото съзнание, просто защото липсва еволюционна необходимост те да бъдат извършвани съзнателно.Тялото ни е зависимо от условията на сферата в която функционира, но в крайна сметка ние не сме тялото. То е просто инструмент с който си взаимодействаме със съответната сфера в която живеем. В други сфери ще се проявим с тела подходящи за взаимодействие с тези други сфери.

Синтезирано и ясно. 

Имахме спор с един приятел. Всъщност спорът с него тече в непрекъсната цялост. Само темите се сменят. Въпросът беше - ще победи ли умът тялото. Аз изразих мнение, че телата ни не са пригодени за Космоса, тъй че опитите да го покорим са обречени на провал, че е чисто прахосничество да се финансират подобни мисии, при положение, че на Земята царува мизерия и глад. Отговори ми както винаги със заучена фраза - човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Все отнякъде трябвало да се започне. 

на 7.04.2016 г. at 6:32, Aumi написа:

Да, и аз мисля, че да живееш толкова дълго, би било наказание. Защото животът не е само цветя и рози и колкото по-дълго живееш, толкова повече ще страдаш. 

В какво ще се изрази страданието, Aumi? Нека наречем страдание неспособността ни да придадем смисъл, ако щеш, завършеност на битието, което обективизирано от нас, остава отделено от нас. Каквото и да правим, правим празнота, след което запълваме празнота - едни с алкохол, пари и безразборни връзки, други - с религии и философии. Един кръговрат ти казвам... 

преди 8 минути, martin6802 написа:

В какво ще се изрази страданието, Aumi? Нека наречем страдание неспособността ни да придадем смисъл, ако щеш, завършеност на битието, което обективизирано от нас, остава отделено от нас. Каквото и да правим, правим празнота, след което запълваме празнота - едни с алкохол, пари и безразборни връзки, други - с религии и философии. Един кръговрат ти казвам... 

Физическите ни тела са така проектирани, че след известно време започват да стареят, да боледуват...

Моите наблюдения показват, че хората над 80 трудно се движат, трудно се самообслужват...а ако това не е страдание?!

преди 8 минути, Aumi написа:

Физическите ни тела са така проектирани, че след известно време започват да стареят, да боледуват...

Моите наблюдения показват, че хората над 80 трудно се движат, трудно се самообслужват...а ако това не е страдание?!

Страдание е. Мисълта ми беше, че дори до 550 г. да траеше младостта ни, тоест последните 50-сет г. да деляхме с лошото здраве, страданието нямаше да е по-малко. 

Редактирано от martin6802 (преглед на промените)

Добро утро. Честито, вече си имаме двама проповедници на Агни йога, защо не поканите и вашия приятел, темата за будизма е просто перфектна. Ако бях последовател на Агни йога и през ум нямаше да ми мине да пиша тук, за това се изисква явно нещо, или липса на нещо. Като например липса на диалог, какво да си кажеш с една овца примерно, насаме :D

Току що, martin6802 написа:

Страдание е. Мисълта ми беше, че дори до 550 г. да трае младостта ни, тоест последните 50-сет г. да делим с лошото здраве, страданието нямаше да е по-малко. 

Да, но телата ни не са проектирани да живеят 600 г. От хиляди години досега, се вижда че нормалният човешки живот е от порядъка на 80-90 години, и столетниците са рядкост, а изключителна рядкост са тези които живеят над 120 г.

Ти как мислиш, че би било възможно хората да живеят по 600 г? Може ли човек да препрограмира генетиката си?

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Добро утро. Честито, вече си имаме двама проповедници на Агни йога, защо не поканите и вашия приятел, темата за будизма е просто перфектна. Ако бях последовател на Агни йога и през ум нямаше да ми мине да пиша тук, за това се изисква явно нещо, или липса на нещо. Като например липса на диалог, какво да си кажеш с една овца примерно, насаме :D

Добро утро.

Аз не съм последовател на Агни Йога, което не ми пречи да приветствам напредъка на един човек, независимо каква вяра изповядва. Който както може да напредва и да утвърждава човешките добродетели. 

преди 1 минута, martin6802 написа:

Добро утро.

Аз не съм последовател на Агни Йога, което не ми пречи да приветствам напредъка на един човек, независимо каква вяра изповядва. Който както може да напредва и да утвърждава човешките добродетели. 

Кои са човешките добродетели? Как се утвърждават?

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Току що, Śūnyatā написа:

Кои са човешките добродетели?

Да се видим, да се здрависаме, да пием по нещо. Ти да уважиш мен, аз теб. Да поговорим и да разменим идеи, може и да спорим. На раздяла да се прегърнем, да се потупаме по раменете. Да запазим спомена за една приятна среща. Да общуваме, пък кой по какъвто  път е поел, да го върви. Негова си работа. 

Така е, ама не е така. С никой не се срещам аз. Ей тука от форума наливам акъл, пък който разбрал, разбрал. Те обикновено разбират тези, дето вече са разбрали, ама знае ли човек, може и да влязат някои в правия път.

Току що, martin6802 написа:

Да се видим, да се здрависаме, да пием по нещо. Ти да уважиш мен, аз теб. Да поговорим и да разменим идеи, може и да спорим. На раздяла да се прегърнем, да се потупаме по раменете. Да запазим спомена за една приятна среща. Да общуваме, пък кой по какъвто  път е поел, да го върви. Негова си работа. 

Питах защото исках да науча нещо от теб, можем да общуваме и разменяме идеи и тук, няма нужда засега да се виждаме. Видях че като си се регистрирал първите ти постове са в тази тема и си помислих че може да говорим за будизъм. Или бъркам?

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Питах защото исках да науча нещо от теб, можем да общуваме и разменяме идеи и тук, няма нужда засега да се виждаме. Видях че като си се регистрирал първите ти постове са в тази тема и си помислих че може да говорим за будизъм. Или бъркам?

Не, това със срещата го казах просто така. На мен форумът също ми е достатъчен. 

Не съм будист, определям себе си като философ, но будистката философия ми е интересна. 

С течение на времето, ако продължа да пиша тук, ще се опознаем. 

преди 36 минути, Aumi написа:

Ти как мислиш, че би било възможно хората да живеят по 600 г? Може ли човек да препрограмира генетиката си?

Не, не вярвам, че това е възможно. 

преди 5 минути, martin6802 написа:

Не, не вярвам, че това е възможно. 

Значи трябва да се задоволим с толкова колкото ни е дадено и да се опитаме да живеем пълноценно в този отрязък от време.

Ей Шуная, сън не спиш. Толкова си се вкопчил в този форум и толкова си зависим от него че, чак сън не те хваща. Нищо от това не си за което пишеш, само едни сглобени фантазии не един нещастен и не реализиран човек. Вземи да поблуждаеш малко днес по някоя ливада там под Витоша да по "медитираш" за 5-10 мин и така ще те озари осъзнаването и ще получиш много задълбочено разбиране. После можеш да покажеш на хората тук какво си постигнал, как си свалил кръвното с медитация и как си успокоил ума. А всъщност защо имаш нужда да го успокояваш, защо имаш кръвно? Защото си все още изтъкан от ограничение, норми и представи, постоянна жертва на самия себе си. Сигурно е защото си разбрал какво е УМ? Пък сигурно си разбрал и защо си такъв? Ева ли пич, просто си празен от присъщо съществуване и следователно лишен от всякакъв смисъл. Нахално прост си като типичните в цяла България, и ти миксира това с неограничената възможност на Ума да си измисля и самовживява, и така се проявяваш ти. Просто огромна пропаст между това за което си се помислил и това което си, и не си мисли че никой тук не го вижда, по прозрачен си от колкото предполагаш. И много пъти съм ти казвал, недей да казваш нищо твое лично, понеже всеки път в който го направиш направо предизвикваш смях. Давай на цитати и суха безсмислена риторика с другия майстор на безсмислието и така ще постигнеш така желаното от теб просветление, породено от елементарен страх от живота и от това че просто няма качества необходими да се справи с предизвикателствата му. Просто допълвам това, без да искам да влизам в какъвто и да е разговор с теб. Ти отдавна не си интересен вече а и за Будизъм също не говориш, това твоето не е Будизъм, ма от къде ще знаеш кое какво е, от Петрич само няма как.

Току що, Реджеп Иведик написа:

Безсмислието няма присъщо съществуване

Мен ме забавляваш с тази "игра" която ни разиграваш. Пази си протежето само че, взема на сериозно всичко което казваш и правиш и после ти ще носиш отговорността за това че е безнадеждно загубен. Не си прави такива експерименти.

Това, което е безсмислено за едни, може да е смислено за други и обратното. Няма себеприрода. Така както няма себеприрода всичко под слънцето. И над слънцето.

Кьониг, ако не спреш с нападките, такива неща ще напиша в един пост, които сам си ми казал и после ще съжаляваме и двамата. Покажи на практика най-сетне как контролираш това което наричаш Ум и спри с ненавистта и злобата, ако обичаш.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.