Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 3 минути, König написа:

.....

Недей лъга човека -  по стадионите и фиестите, хората се занимават с "лапане" и това, ако искаш да знаеш не е проява на омраза и негативни чувства, а трезва, обективна и непредубедена констатация. :Д

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 1 минута, sound написа:

Недей лъга човека -  по стадионите и фиестите, хората се занимават с "лапане" и това, ако искаш да знаеш не е проява на омраза и негативни чувства, а трезва, обективна и непредубедена констатация. :Д

Да и аз съм направо втрещен от тази констатация, чак изненадан останах за себе си, какви работи съм правил. :-) Това са сигурно пророческите умения които придобива човек от ШунаяБудизма, знам ли, там не съм просветен. Ох много се забавлявам тук, не знам колегата Мартин какво не му харесва. Къде ще видиш такъв цирк на живо, Шунаята се изписа целия и дава много материал за размишления и съзерцание. :-)

преди 11 минути, martin6802 написа:

Атмосферата тук започва да се доближава до "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет". И там се пие уиски, и там гневът се явява, и там не отсъства битът, пък вечер, край огъня, си намира своето място будизмът. Среден път ли е, не е ли... :)

Казва ли ти някой, а и смее ли човек да пита.

Разбираш ги дхармите евалла. То сички ги разбираме и не ги разбираме де, ама ти по ги разбираш и не ги разбираш.

Съвсем не случайно ти рекох да не лъжеш човека - щото, ако иде на някой стадион (дори да не е испански) и рече, че всички тука са гейове, то има голяма вероятност "да го лапне", което вече тотално ще го убеди, колко прав е бил.

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Разбираш ги дхармите евалла. То сички ги разбираме и не ги разбираме де, ама ти по ги разбираш и не ги разбираш.

Реджи недей така, Шунаята ще ревнува. Изневеряваш. :lol6:

п.п. Не че ще кажеш нещо ново, с тия коани ала Реджеп. 

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Всички сме тук, пък искаме да сме там, обаче когато отидем там, там вече ще е станало тук, а ние ще искаме да сме там. Казвам ти, Реджеп, няма измъкване...:) 

Току що, martin6802 написа:

Всички сме тук, пък искаме да сме там, обаче когато отидем там, там вече ще е станало тук, а ние ще искаме да сме там. Казвам ти, Реджеп, няма измъкване...:) 

Имаше един Канадски филм на времето, гледал съм го, обаче нищо не помня. Само заглавието. "Утрешния ден никога няма да настъпи". "Tomorrow never comes" както казват на някои братски славянски езици.

Хубаво заглавие. Дзенско.

преди 4 минути, sound написа:

Съвсем не случайно ти рекох да не лъжеш човека - щото, ако иде на някой стадион (дори да не е испански) и рече, че всички тука са гейове, то има голяма вероятност "да го лапне", което вече тотално ще го убеди, колко прав е бил.

Хаха, това ми хареса. Да си направи този експеримент като е много отворен, и наистина ще излезе че е прав. :-)

Да ама не, голям се вади само тук по форумите от сигурна дистанция. Не знам кога ги гаси тия пожари Шунаята ама от последните 5-6 и повече години не е мръднал от Форума, има доста свободно време явно. И както казва всичко друго му е на ред, почети Нирвана е постигнал. Какво може да се каже за такова съвършенство освен прострации и отдаване на респект. Само дето не можа сам да види собствената си ограниченост и разбере че няма как да е прав.Аз не му се сърдя за нищо, знам че минава през много труден период в момента. 

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Дзенско.

Готско,  а? Реджеп убиваш ме, честно. 

Заради неконвенционалния си изказ, често се случва, хората да бъркат позьорството си, с дзен.

Кьониг ти вече успя да прецакаш продължението на темата - "поздравления". Нямаше пишещ който да не си оплюл със злобата и отровата си, затова модераторите просто я изтриха, не смогнаха да трият шита който изсипваше и продължаваш да изсипваш. Кажи честно има ли някой който да не си оплюл с мехленския си жаргон, явната липса на възпитание и пълната си неграмотност? И ти да определяш кой е психически болен и здрав, ми звучи малко налудничаво. Колко пъти си ял банана - бил си баннат от форума? Колко пъти на лично си писал такива мърсотии на Скепсис и други, които не мога да цитирам без да се изложа, които съобщения са ми ги копирали после за да видя какво представляваш? Но ме заблуждаваше, че ги провокираш само, че сме братя в Дхарма и тн. Какъв лицемер. Колко пъти са заключвали темата заради теб? Какво ще се случи с тази, ако продължаваш така? Не ти пука, майната им на всички, нали така - бахти будиста превъртял и издухал :D Така ли ти харесва да се пише по темата, това ли само можеш, едно и също, помия след помия. Ами с какво да се храни един човек без дом, семейство и без работа? 

Че тя темата е прецакана още от самото й създаване.

А Шуная честно, смея се докато пиша. Нямам думи просто, добре де защо така злобееш? Какво толкова съм ти направил? Откраднах ти близалката? 

Не честно голям смях. Ти сметка ли почна да ми държиш? 

Лицемерието ти е присъщо точно толкова колкото обвиняваш. Колко си елементарен още, личи си че нямаш никакви истински контакти, нищо истинско само фантазии и болни изблици. Ма така е, и колкото и да се опитваш да се надскочиш ще си останеш един дърт тъп фатмак, знаем всички кои какво стават щот толкова могат. 

преди 5 минути, sound написа:

Че тя темата е прецакана още от самото й създаване.

Не ве, аз съм виновен, аз му запушвам духовните разговори, за "тука има тука няма". То ако ги остави човек само това ще слушаме тук по цял ден и нощ. След като сами не се усещат и трябва да им се направи забележка, почват с кълненето като дърта циганка. Шунаята наистина е в перфектен самоконтрол, джафка като някои пинчер направо разтреперен от злоба. Не се пени много че ще вдигнеш кръвно и ще трябва да ходиш по ливадите пак да дишаш чист въздух, и да медитира за 5-6 мин, после озарен от просветление и светлина да дойде да ни обясни Будизма. Да налива, на края ще се чуди от къде му е дошло.

Дхарма в Перник. не мога да спра да се смея на това, честно. :lol6:

Тук отново се засегнаха фиестите, но се забравя за Весак. Това може би не е най-добрата тема да се обсъжда смисъла на празниците и фестивалите, но будистите също имат такива и то от столетия.

Далай Лама в едно свое интервю, от преди няколко години (има го и в Youtube), казва че основния му проблем, който той много добре осъзнава, е че често се гневи. Това означава ли че той не е будист? Не виждам защо спекулирате непрекъснато с незначителни факти, това кой от кой град е тн. Явно не можете да измислите нищо друго. Будист е този който приема и озъзнава Четирите Печата, а от кой град е и дали се гневи не е от първостепенно значение. Повечето драскачи тук изобщо не сте запознати с основните концепции в будизма и хрупате едно и също от някоя книга на Ошо или Матю Рикар, защо това е така няма да коментирам повече, това си е ваш проблем. Всички сте се изписали до един, що за стока сте. Дано някой ден вникнете поне малко в това скъпоценно учение, което ни дал Буда, Нагарджуна и продължават да ни разясняват съвременните учители като Далай Лама.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

"Дъждовните капки тупат по листата на дървото, но това не са тъжни сълзи, това е само мъката на този, който ги слуша."

..., и го пише - като ще е дзен, да е среден. ;)

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

......

Дано някой ден осъзнаеш, че не си учител по будизъм, нито критерий някакъв - кога стигнеш поне това интелектуално ниво, воденето на дискусии ще започне да ти се отдава, а дотогава все така си умувай над защотковщината и продължавай с позите, че ако не друго, поне любпитните да видят, как няма значение коя религия ще подхване човек, ако е паляк, ще прави палячовщини.

преди 13 часа, Śūnyatā написа:

Далай Лама в едно свое интервю, от преди няколко години (има го и в Youtube), казва че основния му проблем, който той много добре осъзнава, е че често се гневи. Това означава ли че той не е будист? Не виждам защо спекулирате непрекъснато с незначителни факти, това кой от кой град е тн. Явно не можете да измислите нищо друго. Будист е този който приема и озъзнава Четирите Печата, а от кой град е и дали се гневи не е от първостепенно значение. Повечето драскачи тук изобщо не сте запознати с основните концепции в будизма и хрупате едно и също от някоя книга на Ошо или Матю Рикар, защо това е така няма да коментирам повече, това си е ваш проблем. Всички сте се изписали до един, що за стока сте. Дано някой ден вникнете поне малко в това скъпоценно учение, което ни дал Буда, Нагарджуна и продължават да ни разясняват съвременните учители като Далай Лама.

Това означава, че не е станал Буда. Будисти много, но истинските буди са малко.
Не е достатъчно само да изучаваш Будизма, а е по-важно дали ще можеш да го приложиш на практика.

.........................................
За Пътя

273
Най
-добрият от пътищата е осмократният*. Най-добрата от истините - четирите слова*. Най-добрата от добродетелите - липсата на страст. Най-добрият от хората - този, който има очи да вижда.

274
Това е пътят. Няма друг път, който да води към пречистването на ума. Върви по него! Всичко друго е изма­мата на Мара, изкуси теля.

275
Ако тръгнеш по този път, ще поставиш край на стра­данието. Този път беше провъзгласен от мен, когато проу­мях как да отстраня тръните, забили се в плътта.

276
Ти сам трябва да направиш усилие. Татхагатите (будите) са само проповедници. Вглъбените, които тръг­нат по този път, са освободени от потисничеството на Мара.

277
"всичко сътворено загива." този, който знае и бижда това, става безучастен към страданието, това е пътят на чистотата.

278
"всичко сътворено е мька и болка." този, който знае и вижда това, става безучастен към страданието. Това е

Пътят на чистотата.

279
"всички форми са илюзорни." този, който знае и бижда това, става безучастен към страданието. Това е пътят на чистотата.

280
Този човек, който не се събужда, когато е време за ставане, този, който, въпреки че е млад и силен, е изпълнен с леност, този, чиято воля и мисли са безпомощни, този мързелив и бездеен човек никога няма да намери пътя към знанието.

281
Нека човек бъде внимателен в речта си, въздържан в ума си и не върши нищо лошо със своето тяло. Нека пази тези три пътя на действие чисти и той ще постигне пътеката, указана от мъдреците.

282
Знанието се придобива с усърдие. От липсата на усърдие знанието се губи. Нека този, който знае двойнст­вената природа на загубването и получаването, направи така, че знанието да се увеличава.

283
Отсечи цялата гора (на страстта), а не само едно дърво! Опасността идва от гората. Когато си унищожил както гората, така и шубрака й, тогава, Бхикшу, ще бъдеш свободен от гората и дървото.

284
Докато и най-малката любов на мъжа към жените не бъде унищожена, дотогава неговият ум ще бъде зависим така, както е зависимо теленцето, което суче от майка Си.

285
Изтръгни любовта на "аз"-а като есенен лотос с ръка-та си. Възлюби пътя на покоя! Нирвана е посочена от сугата* (Буда).

286
Тук ще живея по време на дъждовния сезон, а тук през зимата и члятото." така разсъждава глупецът и не мисли за своята смърт.

287
Смъртта идва и отнася човека, възхваляван за него­вите деца и семейство, човека, чието съзнание е отвлече­но така, както пороят отнася спящото село.
2в8
Нито синовете, нито бащата, нито роднините мо­гат да помогнат. Близките не могат да защитят човека, когото е сграбчила смъртта.

289
Мъдрият и добър човек, който разбира какво означава това, трябва бързо да разчисти пътя, който боди към нирвана.

...
... из Словата на Буда - ДХАМАПАДА

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Така е, Татхагатите са само проповедници. Словото им също е илюзия. Ако схващаш словото на Татхагатите като заповеди за действие, като абсолютни принципи, в такъв случай не схващаш словото на Татхагатите.

преди 15 часа, Śūnyatā написа:

Далай Лама в едно свое интервю, от преди няколко години (има го и в Youtube), казва че основния му проблем, който той много добре осъзнава, е че често се гневи. Това означава ли че той не е будист? ... Будист е този който приема и озъзнава Четирите Печата, ... и дали се гневи не е от първостепенно значение.

Въпросът е, че той е наясно, че има проблем. И то съществен проблем - основен. Ти от своя страна се опитваш да изкараш проблема незначителен.

Снощи препрочетох малко от една книжка, която иначе съм чел като ученик, преди 20 години. Ами, отказах се на втората страница. Спря ме това, че още от самото начало се засягаше въпросът за неблагоприятните прераждания (тези в които не си човек). Аз разбира се не приемам възможността да се преродя в нещо друго освен като човек, както и животното да се прероди в нещо друго освен животно, а девата в нещо друго освен дева. Но за будистите са възможни шест възможности за превъплъщение и именно тук би трябвало един будист да се замисли за вредата от гнева, защото иначе може да чака следващото си човешко въплъщение доста дълго.

преди 14 часа, Aumi написа:

Не е достатъчно само да изучаваш Будизма, а е по-важно дали ще можеш да го приложиш на практика.

Тръпна в очакване да ми споделиш кое ще приложиш на практика!

на 4/12/2016 at 18:36, Śūnyatā написа:

Дано някой ден вникнете поне малко в това скъпоценно учение, което ни дал Буда, Нагарджуна и продължават да ни разясняват съвременните учители като Далай Лама.

Ето обясни от твоя гледна точка защо е толкова скъпоценен и защо мислиш Скепсис и Реджеп са чели и други философии!

преди 8 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Тръпна в очакване да ми споделиш кое ще приложиш на практика!

Е, аз не съм будист и нямам претенции да съм такава, но пък като чета, тук се надпреварват да спорят кой е по-истински будист от другия, а в същото време непрекъснато сипят ругатни против другите...непрекъснато се гневят и не показват и капка смиреност,  което показва, че са още далече от състоянието до което трябва да достигнат.
Буда ясно казва какво трябва да се приложи на практика и от което са далече претендиращите тук за будисти:

Правилно слово – въздържание от лъжи, клюки и, най-общо казано, нараняващи думи. Словото често е израз на невежеството ни и е най-често срещаният начин, по който нараняваме другите.

Правилни действия – да се държим добре, въздържайки се от действия, които биха наранили другите. Традиционно, будистите говорят за петте поуки, които са:

• Избягвай да нараняваш другите;
  • Избягвай да взимаш това, което не е твое;
  • Избягвай нараняващото слово;
  • Избягвай безотговорния секс;
  • Избягвай наркотици и алкохол.  

каква да е разликата между едни небудисти и друга небудистка? Едните си говорят за будизма. небудистката говори за будистките писания и ги цитира - с мекия и назидателен тон, на християнско отче, които очевидно чудесно е усвоила да имитира. Почти по майчински. 

Да напомня, че темата всъщност е по-скоро за любопитните, а не толкова за будизма. А и като всички други теми... тук се пишели "мненията". Какво мнение може да се изрази, след като някой би посочил точните думички на "светото писание"... ? Това дори не е и любопитство. Тогава - какво ли е?

Никога не съм разбирал защо толкова хора си нямат нищичко друго, а се кланят на писанията. А да се говори как "БУДА" бил говорил за "нараняването на другите"... е наивно точно колкото и хората които имат нуждата да утвърждават същото.

Будизма не е социална религия, значително по-късно е нагласен за тази цел. Както и Християнството. Дали Исус е бил "християнин"... :) А Гаутама не е бил будист. Затова е стигнал до "БУДА" състоянието, до висоти, които никой будист няма дори да докосне, дори за миг.

Дали въпросните свещени писания, дето уж са от "ясно казани от буда", са изречени от въпросния Буда с ясната цел, някога си, някъде си, ранимите дечица да ги цитират, за да са наясно с благочестивия живот? А дали някъде и някога, е "ясно казано от БУДА", че НАРАНЕНИЯ не може никога да е будист и че няма как да стане. Остава му единствено да цитира свещените писания и да играе игрите си на наранености и на "калена стомана" и непукизъм,  или пък с благи съвети, майчински наставления и позоваване на свещени и мъдри авторитети.

От друга страна - ако някой изживее нараненостите си, той вече няма как да е наранен. Без значение дали "някой друг го бил правил"... И спира да има значение "какво правиш "за другите", като остава "какво правиш относно себе си".

Всеки опит за нараняване е компенсационно видоизменяне на защитен рефлекс. Обидения, рефлектира чрез обиждане. НАранения - чрез нараняване, въпрос на защитен модел и характерови особености. Ранения отвътре човек, някъде в себе си, се води от атавизма на детския си мозък, нещо от вида "нека покажа какво ми е отвътре, като направя същото на тия отвън". А това са несъзнателни комбинации от мотиви и поведение.

Ранения вътрешно човек е в такова състояние. Просто неговата част от обясненията му, е, че "другите са причината". Ако не са "другите", все нещо трябва да е причината... защото "причина" трябва да има. И винаги "причината" е "някъде там", само не и при него.  А е и чудесно, когато някъде, някога, някой... е написал същото... - за причините и как другите да не нараняват "ранения". Но наранения човек... е наранен сред всичко и навсякъде. Просто се научава да го крие и маскира по различните начини, които усвоява от същите наранени като него.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

А ненаранения защо ли се обажда, след като не е наранен! Може би, за да може отново неговото его да изпъкне като по по най..- най-възвишения, на-начетения, най-неутралния, най-философстващия, най-умния....И както винаги - не коментираш същността на темата, в случая Буда и казаното от него, а пишещите..

Факт е, че Буда е основоположникът на Будизма и че всички школи се формират въз основа на неговата философия и учението му е основаво върху собствените му думи, записани под формата на 84000 поучения в 108 тома - Канджур, и по-късни коментари към тях в други 254 тома - Тенджур,

Между Буда и Христос има огромна разлика, защото докато първият е изградил своя ясна философия и учение, вторият е имал /според Библията/, само няколко последователи и религията се основава години след неговата смърт.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.