Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Не изплюй камъчето ,тук се напъвам достатъчно!

Огледало. :)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

И може да има още неща, които не сме опознали изследвали или извели! Е те си съществуват и чакат.

И не мисля, че някой страда тук! Понеже в книгите го пише! Ми ако пише щастие с какво ще го свържат? И какви концепции?

И как става да поемеш страдание на други!Влияе ли Саунде Его/изма/-още една наставка или окончание?

Ако синтезираш въпроса си въз по- ясно, може и да се опитам да съдействам - но впрочем, що ти е изобщо да се занимаваш с тези теми?

Ми какво е направил Буда нали е бил принц? От тази позиция помогнал ли е на някого с пари за храна за лекарства?Сигурно родителите нямало да позволят. Тръгнал да се скита и стигнал до Просветление.

Имал ли е Его като принц?

преди 22 минути, _Alex&Vanko_ написа:

И може да има още неща, които не сме опознали изследвали или извели! Е те си съществуват и чакат.

Те не съществуват. Те са едни безплътни призраци, които стоят зад гърба ни и чакат да им прирадем плът. Толкова са силни, че дори сега, когато казвам, че са безплътни, че чакат, аз ги изваждам от нищото. Заради тях, аз създавам и "нищо". 

Въпросът е какво да направим, за да не им придаваме живот? Просветлението дава отговор. 

преди 25 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Имал ли е Его като принц?

Няма човек без сянка - просто, когато се говори за его, се има предвид, че човека се е отъждествил със сянката си, а когато се говори за просветлен човек, се има предвид не такъв без его, а онзи, който не бърка сянката за себе си.

преди 15 часа, Śūnyatā написа:

И какво има в по-дълбокото на това измерение, какво има в другите измерения, те по-реални ли са?

Не са, моето мнение е, че са илюзорни, колкото и нашето. Някой по-рано беше писал, че в друга сфера ще се проявим с друго тяло, подходящо за живота там, с което съм съгласен. Проблемът идва оттам, че дори да скъсаме връзката си със Земята, то илюзията си остава. Една безкрайност, едно обричане, една принуда, една мнима свобода... 

преди 16 часа, Shiniasu написа:

Нещата или имат присъщо съществуване, или нямат. Това са двете крайности. 

Как може да се реши тоя спор? Докато ти казваш, че имат, а аз, че нямат, нещата ще имат присъщо съществуване, и ще нямат. И в двата случая придаваме образ. Ти - с утвърждаване, аз - с отричане. Обаче, ако теб те няма, мен ме няма, няма да има и неща, за които да се "скараме" - среден път. 

преди 9 часа, martin6802 написа:

Как може да се реши тоя спор? Докато ти казваш, че имат, а аз, че нямат, нещата ще имат присъщо съществуване, и ще нямат. И в двата случая придаваме образ. Ти - с утвърждаване, аз - с отричане. Обаче, ако теб те няма, мен ме няма, няма да има и неща, за които да се "скараме" - среден път. 

Това е нихилизъм. Ще продължа разсъжденията ти. Ако мен и теб ни няма, кой тогава е на средния път - никой. Следователно и самия среден път не съществува, защото ни няма теб и мен, които да го осъзнаем.

Освен това мен ме има. И защо е нужно да ме няма, след като мога просто да не поддържам твърдението, че нещата имат присъщо съществуване, както и да не поддържам твърдението, че те нямат такова, и пак да съм на средния път. Все пак ако същността на средния път е в избягването на крайностите, то и приемането, че мен ме няма, също е крайност. От своя страна приемането, че мен ме има също би било крайност, ако не беше фактът, че мен ме има само през периодите на манвантара, когато се проявявам като отделна индивидуалност, но през пралайя аз съм едно с всичко останало.

на 11.04.2016 г. at 11:00, Śūnyatā написа:

Средния път е ирационален, той е отвъд всякаква логика и крайности, отвъд обозначенията които човек нарича логични и неизменни.

...

Древните гърци разсъждавайки върху света са стигнали до позицията да поставят в началото Космоса и Хаоса. Това са груби съответствия на рационалното и ирационалното (или по-скоро е обратното - рационалното и ирационалното са груби съответствия на тези двете). Космосът, това е реда, съставен от строго определени и неизменни правила. Хаосът, това са силите насочени към разрушаване на равновесието на силите съставящи космоса. Крайностите са неорганизираността и строго-определената организираност; пълното безредие и абсолютния ред не даващ възможност за прояви на волята. Светът е логичен, но в него има възможност да се прояви нелогичното. И то се проявява. Хаосът присъства в нашия организиран свят (космос), но в същността си този свят продължава да бъде организиран и подвластен на неизменни принципи и правила. Допускането на едновременното съществуване на реда и хаоса е много по-близо до средния път. Логичното съществува наред с нелогичното. Това не означава, че света не е нито логичен, нито нелогичен, светът е логичен, но в него има място и за прояви на нелогичното.

В будизма има относителна и абсолютна истини, условно въведени за да се осъзнае, не от някой "аз" - Средния Път. Докато тънете в невежество можете да си пишете колкото искате, но това няма да се отнася за Средния Път,  а за необяснимото и безкрайно виждане през Средния Макарон :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 44 минути, Shiniasu написа:

Ако мен и теб ни няма, кой тогава е на средния път - никой.

Да опитаме така. Ако теб те няма, мен ме няма, то кой е

този, който ще го търси? Не е ли това средата, отсъствието на едната, другата крайност? 

По какъв начин мисълта може да се извиси над битието? Само ако успее да се освободи от самата себе си.   

Защо търсите "универсален" Средния път? Няма такъв, не съществува един Среден път който да е един за всички. Средния път е строго индивидуален, за всеки е различен. Средния път, не път, а просто намиране на средата на собственото съществуване. Баланса между всичко което те е обусловило като това което си. Проблемът на много хора е че, търсят някаква формула, някакво "магическо" заклинание което да ги освободи. Нещо вън от нас, нещо което когато научи и открие човек, ще се просветли и всичко ще се оправи. Това не може просто да е по далече от истината, всичко от което има нужда човек, е вече вътре. Всички качества необходими, всички сетива. Нищо няма за научаване или за прибавяне, нищо за нещо повече. По скоро отпускане и оставяне на естественото състояние, приемане и естествено прекратяване на чистия копнеж. Като гледам някой как със копнеж, желание, страст се вкопчват дори в Будизма, какъв среден път е това, просто смяна на обикновените за Ума обекти на копнеж с такива духовни. Всичко е много просто, иска просто да седне човек и да го направи, но това е скучно и елементарно за Ума на такива, и оставят интелектът да им създава представи за всичко, просветление, освобождаване, дори за медитация имат много точни представи, без даже да са опитвали. Илюзиите и представите им, говорят за илюзии и представи. Пълен абсурд. 

преди 25 минути, martin6802 написа:

...........

Това елементаризиране, ако има нещо общо със средния път, па на .....

преди 55 минути, Śūnyatā написа:

В будизма има относителна и абсолютна истини, условно въведени за да се осъзнае, не от някой "аз" - Средния Път. Докато тънете в невежество можете да си пишете колкото искате, но това няма да се отнася за Средния Път,  а за необяснимото и безкрайно виждане през Средния Макарон :D

Вярвайте на Шунаята, той е критерия за това кой е Будист в БГ и кой не. И ги усеща най много от всички. :-)

п,п. И не Петрич сори, Дхарма в Перник, само тава ми звучи достатъчно. Господина е Дхарма блогър, сърцето на Будизма в България.

dhammapk 
Bulgaria

Bio: Dhamma in Pernik, Bulgaria. 39 years old. Working as a firefighter in Sofia, Bulgaria.

преди 4 минути, König написа:

Вярвайте на Шунаята

Е все пак няма как да не му се признае, че има напредък - вече не търси практика за спряване с гнева, щото последния нямал себеприрода, също и просветление не търсел, понеже и то нямало себеприрода, пък и нямало кой да се занимава с това просветление, тъй като самия той нямал себеприрода, което разбира се означава, че няма нужда и от учител, тъй като същия нямал себеприрода. Или преведено в кратце - Шунята изобщо е отсвирил цялата тази работа и се занимава вече само с макарони.

преди 1 минута, sound написа:

Е все пак няма как да не му се признае, че има напредък - вече не търси практика за спряване с гнева, щото последния нямал себеприрода, също и просветление не търсел, понеже и то нямало себеприрода, пък и нямало кой да се занимава с това просветление, тъй като самия той нямал себеприрода, което разбира се означава, че няма нужда и от учител, тъй като същия нямал себеприрода. Или преведено в кратце - Шунята изобщо е отсвирил цялата тази работа и се занимава вече само с макарони.

Ми то и нямането на себеприрода, няма себеприрода ма го търси повече от всичко. Незнам за среден макарон, ма най много да намери нещо друго средно...:-)

преди 47 минути, martin6802 написа:

По какъв начин мисълта може да се извиси над битието? Само ако успее да се освободи от самата себе си.   

"В ръцете ми хем няма нищо, хем държа лопата. Хем вървя пеша хем съм яхнал вол. Минавам по моста, поглеждам надолу, и о чудо, не реката тече, а моста."

"Цветята не са червени, върбите не са зелени, лопатите не са лопати."

преди 3 минути, König написа:

Ми то и нямането на себеприрода, няма себеприрода

Ей ти па и ти - що бързаш да издаваш. :Д 

Кьониг, какво ти звучи достатъчно? И къде точно ти звучи? Не се срамувам че в момента живея в Перник, нито от това че съм старши пожарникар - оперативен, вече 15-та година практикувам тази професия, преди това бях кабелен техник 4 години за Центрум Груп - София, преди това търговец в семеен бизнес. Ето ти още малко инфо.

Ще се спра накратко на настоящата ми професия и връзката и с будизма, по-точно с идеала на бодхисатва, за който не е нужно да имаш посвещение от някой гуру, лама или тулку, а просто да го практикуваш с цялото си сърце. Общото е жертвоготовността с риск за своя живот да спасиш хора, които дори и не познаваш, много често няма и хора, а си рискуваш живота за да спасиш имущество. Нашата служба отработва между 500-600 произшествия на година, разделено на 4 се пада около 150 произшествия на година в които участвам лично със моята смяна, за 15 години цифрата е 2250 произшествия, досега. Ще спомена само 3: взрив в многоетажен блок, черния дим се виждаше отдалече и беше като на 11 септември в Ню Йорк, почти, ситуацията се оказа нова за нас, е бяхме чели за нея в учебниците, запалва се прахта във вентилационните канали и се получава взрив, който изпепелява буквално последните етажи от високата температура, всичко е черно и в дим. На входа още - паника, такава не бях виждал, бях на 3-4 години служба може би, всичко пищи, реве, бяга във всякакви посока, влачи деца, полуоблечени, включително и полицаите бягаха от блока, окървавени защото се бяха опитали да помогнат, понеже районното беше много близко до блока бяха дошли преди нас, но се изнасяха, ужасът се четеше и в техните очи. Ние трябваше да направим точно обратното на всички останали да се качим най-горе, без да имаме тогава ни най-малка представа от какво е взрива и няма ли да последва друг. Спасихме много уплашени хора, скрили се в бани, по балкони, за да се измъкнат временно от задушаване. Спасихме ги с подръчни средства, кърпи с вода, дрехи с вода, защото тогава нямахме спасителни качулки които се прикачат към нашия апарат. Всичко мина както трябва, нямаше никой загинал, нито сред хората, нито сред нас. Втори случай, сам гася пожар в мазе на блок, грешка на командира беше тогава, сам не бива да влиза никой. От обикновено горене последва взрив на бензин ли нафта ли, някой си складирал в мазето, температурата рязко скача, нямаш време и да избягаш, ситуацията се развива по-бързо от мисълта ти, но и тогава оцелях с малко поизгорял врат и уши. 4 пъти съм си вадил рамото, два пъти на работа. Ще спомена досадните автомобили, които горейки цялостно, с инсталиран газ и метан се взривяват и колеги от друга смяна бяха летели - буквално, добре че единия се спрял в една телена мрежа. Последно ще спомена катастрофите, тогава няма голям риск за живота ни, с изключение фучащите наоколо други автомобили, но работата, рязането и гледката оставят трайни следи в психиката. Много хора си мислят че пожарникарите са мързеливци, защото работим 24 часа, а после 3 дена почиваме, но това не е така, защото сумарно ние си поемаме тежестите, а трите дена са почивка, разходки и Дхарма. Та това ми беше мисълта, всеки може да практикува Дхарма, с учител или без. А Кьониг ти не спираш да практикуваш ненавист, злоба и завист, така че не си давай неадекватното мнение кой е будист и кой не е, защото ти очевидно си антибудист. Самата ти мотивация, както си ми писал и на лично е да разрушиш тази тема. Според мен няма да успееш ;) 

Първо, че освен теб, явно никой друг не е видял Кьонинг да те обижда на "пожарникар" - нещо, което и не виждам как ще стане. И второ - хубаво това за бодхисатвата, само че същия не е такъв, за пари, а още по- малко пък да ругае всеки, който не съвпада с вижданията му, което поведение приложено към твоята професия би представлявало, да откажеш помощ на всеки, който отрича будизма.

п.п. та тей - не случайно някой трябва да те посвети в бодхисатството, щото както и се очаква, сам ще почнеш да си въобразяваш някакви идеализми.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Шуная голям си наивник. Прочетох поста въпреки че още като се зачетох загубих интерес. Какво се опитваш да накараш да повярва човек? Защо изпитваш нужда да се оправдаеш да се докажеш? Кога съм споменавал нещо за твоята професия?

И нима това не го правят ежедневно много други, лекари, полицай и т. н. и то без никой да разбере и не само няколко пъти?

И да аз съм се хванал да разруша Будизма, не само тази тема. Охх не мога просто повече. Единственото с което не мога да се съглася с теб е, това че ти просто много сериозни си си въобразил някой неща и си се самозаблудил. А единственото което искам да разруша е смозаблудата и илюзиите

985 лева пари ли са? Та в Гърция 500 евро са социалните помощи. Обичам България и винаги ще я обичам, както и хората, защото ние сме едно древно семейство и никога няма да емигрирам, въпреки че имам възможности (някои колеги заминаха вече за Ирландия, Канада, в момента офицер напуска за да иде в САЩ, там като доброволец в пожарната му давали повече пари отколкото тук на офицерска длъжност. Ако исках да изкарвам истински пари, просто щях се възползвам, за себе си, да замина за Испания например, но не съм гей и сигурно няма да пробия по фиестите и стадионите, щото не мога да лапам :D Не мога да оставя хълмчетата, горите и потоците също, те са част от мен и аз част от тях. Не изпитвам негативни чувства към вас, но в постовете на Саунд и Кьониг не виждам нищо положително, нищо будистко. Да си хомосексуалист - не е будистко. Да си мързеливец на село, пиявица смучеща пенсията на баба си, която цял живот се е трудила - също. В това което пиша няма омраза, ненавист и злоба, просто констатирам че няма нищо общо с Учението на Буда. За мен съм постигнал всичко което съм си поставил за цел, така че злостните ви коментари не могат да ме засегнат по никакъв начин. Буда да ви е на помощ :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Определено ще взема на сериозно, забележките на човек, който не вижда нищо будистко, дори в махаяна. :Д Даже, ще ти повярвам, че ни най- малко не преливаш от омраза - то това твоето, ако не е затънал в ненавист, то не знам кое.

WOW.......Шуная тотално си се издухал човек. Какви работи пишеш само, честно ти казвам това не са приказки на здрав психично а да не говорим с чист Ум човек. Направо нямам думи, от къде ти дойдоха тия брилянтни констатации на Ума? Ама много яко ти работи фантазията, и точно по този начин ти работи и по отношението ти към Будизма и много други неща в живота. Нима не виждаш това?

Както и да е, аз ти пожелавам да можеш да отидеш веднъж на Сантяго Бернабео да гледаш Реал Мадрид на живо, ако можеш да си позволиш билета и да разбереш истинското испанско значение на думата fiesta. А какво и колко Будистко има в теб, ще оставя Карма да ти покаже. Успех.

Редактирано от König (преглед на промените)

Атмосферата тук започва да се доближава до "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет". И там се пие уиски, и там гневът се явява, и там не отсъства битът, пък вечер, край огъня, си намира своето място будизмът. Среден път ли е, не е ли... :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.