Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 2 часа, sound написа:

А после казват, че животът не бил приказка.

А бе, да става приказка. В начале бе Слово, упс... номиналното съществуване. :min05:

преди 7 часа, Реджеп Иведик написа:

Слагай кавички около истината, не се уфлянквай. Господ затуй ги е измислил кавичките.

Ааа, не така, първо за контекста да се договорим, иначе ще трябва да доказваме, че НЯМА НЕЩА (с подусловие да определим кръга от неща - не на пазара, а въобще сред Всички неща, за които се сетим, на всяко място), КОИТО ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ КУПЯТ С ПАРИ.

Или, за сигурност, да е формулирано иначе - ВСИЧКО (сред Всички неща, за които се сетим) МОЖЕ ДА СЕ КУПИ С ПАРИ.

преди 8 часа, _ramus_ написа:

ама нали съм тоя, дето само за "разликите пише".  ... съществени разлики в съдържанията.

Ти си от мнозинството, не си изключение. От всички, които са много като дървета в гората, които виждат само дърветата, а гората смятат за фикция.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 7 часа, sound написа:

А после казват, че животът не бил приказка.

Животът е нещо си - приказка е спрямо контекст и потребностите на тия, дето го създават. Приказката се създава от изживяванията на субекти, за които изживяването се привижда като битие. Като не са в състояние да направят разликата... и живота става низ от преживявания. За тях това е живота.

Всеки може да каже - ТОВА Е ЖИВОТА... а Живота всъщност е огледалото на Живеещия (се) чрез огледалото си. И наричайки фикцията си "битие". Всъщност точно така се живее в приказки - лични и колективни. Но това е за други хора, далеч отвъд препирните, закачките и меренето... за недоразумението, наречено "цитиране" - да не говорим. Всъщност ти вече сам написа по-горе по същия въпрос.

Колкото за казуса за "парите" и купуването на "всичко", това е най-елементарното огледало. Всъщност какво точно са "парите", след като те са обикновен символен посредник, но който сякаш заживява свой живот. И от материален медиатор, днес се е превърнал с поле за най-разпространената приказка. Между другото - както и с Бог - от обикновен символ, от обобщение на което малките хора са го надградили с образи, после - истории, после - качества, описания... И още и още... Та книги, да думички, та свещености. До лудостите, до които са достигнали днешните тия две въпросни митологични колективни фикции. Не са проблема във фикциите, нито в мита - докато има потребители на тия неща, ще ги има щенията, следователно - и предлагането. Кръга е взаимозатварящ се.

В горните ми думи са само две фикции, но всъщност те са голям брой, с много вариации. В едно нуждаещо се от фикции колективно човечество, това е неминуемо за неговото съществуване. И духовността и любовта са също митологизиращи се фикции, както парите, религията, властта, войната... и толкова характерната обща за всички АЛЧНОСТ - най-важния и простия еталон за "вътрешен недостиг" и непрекъснатите компенсационни преобразования.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Каквито и неща да предложиш, то можеш да бъдеш сигурен, че ще се намерят и потребители - ако пък скалъпиш и някоя друга реклама, завърташ колелото на бизнеса, големия бизнес. И за отбелязване е, че това което е предлагал един Буда или един Христос, не се е харчило много, много - даже да не река, ич. Ала поради някакви причини, известно време след кончината им, се оказва, че продукта им се търси от милиони хора ..... може би им е била лабава рекламата.. :Д

Дамс причините да възникне защо да не са користни.Защо прегърнатото е чисто и свято и достоверно? Ако се разочаровате как ще го преживеете? За какво наистина е това "специално" битие за след работа и уикенда?

Ох да Реджи:

Съзнанието определя битието!

Притеснявам се да не сте сомнамбули!;)

Може ли да живее човек в хармония със себе си и света без да прегръща религия?

Грешен отговор.

Нито “съзнанието определя битието", нито "битието определя съзнанието".

Съзнанието и битието са илюзии, градове на гандхарви. И не са илюзии. Защото е казано, "който обожествява средния път е също болен"

Средния път не е по средата. И е по средата. За това му викат среден път. 

E щом е казано, значи спор нема - тъй е!!! :Д

А казано ли е, дали илюзиите (не) могат да се определят една- друга?

Или пак обичайното - могат и не могат, защото инак как ще му речем среден път. (;

преди 17 часа, Реджеп Иведик написа:

Защото е казано, "който обожествява средния път е също болен"

Чудесно! Шуная здрасти!:bye1:

на 22.03.2016 г. at 22:21, sound написа:

Каквито и неща да предложиш, то можеш да бъдеш сигурен, че ще се намерят и потребители - ако пък скалъпиш и някоя друга реклама, завърташ колелото на бизнеса, големия бизнес. И за отбелязване е, че това което е предлагал един Буда или един Христос, не се е харчило много, много - даже да не река, ич. Ала поради някакви причини, известно време след кончината им, се оказва, че продукта им се търси от милиони хора ..... може би им е била лабава рекламата.. :Д

Не се търси "продукта" на Буда или Гаутама. Продукт за ползване го правят впоследствие - тия, дето решават "какво се търси", "кое е важно", "кое е полезно" и "кое е нужно". Популярността идва чак след това. Ако не бяха апостолите при Исус или Сангхата - при Гаутама - всичко щеше да си замине по реда си, както с други "безименни" люде. И писмената по същото - са толкова наподобяващи конкретните нужди и особености в битието на "потребителите"... Въобще - в голямата игра всичко е предлагане - според потребление, както и обратната им връзка. Парите са само фрагмент от голямата игра, която всъщност не е въобще материална. Материални са само медиаторите, те са средствата, те са инструментите за... толкова простички и вътрешни положения, които въобще не са материални. Дори този, който е краен материалист, всъщност пълни напълно нематериалните си потребности от доволство, спокойствие, нужда от щастие или инстинкти. Нито едно от тия нямат нищо общо с материалното.

И тук - темата... е просто манифестация на динамиката и резонанса при подбирането на ширещите се из социото готови сглобки и стъкмистики, хиляди години нагласяни спрямо конкретиката и конюнктурата, спрямо променящите се изисквания, щения и потребности... И си работи... хилядолетия, сякаш вечно... И поредните идат... и си отиват. И поредните идоли - идват и си отиват. А остават сякаш вечните щения и нужди, вечните отражения... маски и игри... заради които се живее, а уж били "истини"...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Продукта е измислен да е различен и интересен! Тез помпозни думички само като ги произнасяш и си в екстаз.И света изобщо няма нужда от Будизъм да върви напред, е кое му е важното? Учението за Средния път да е залегнало в образователната програми на изповядващите Будизъм държави? Не, вие си го правите велик будизма в главите си!

Но будистите са над нас! Не можеме да ги разбереме с думи сигурно! А как? Докоснали са се до нещо неповторимо. Рамус, изпусна своя шанс и ти да се докоснеш / кат си платиш екскурзията до Индия/:D

Ох боли, в Самсара съм! Иииии забравих кебапчетата а може и печена пуйка и салата. Дай да хапнем после ще медитираме. Г-н Мадхямик а може би с гладуване ще се пречистиш. С медитация като с молитва, колко удобно.

И Краля емигрирал заради пари! Фиести незнам какво си! Колко благородно по Будистки и локуми разтягате.

на 17.03.2016 г. at 22:01, Śūnyatā написа:

За да си будист трябва да практикуваш безметежност и проникновение - медитация и мъдрост. Не става само с медитация както си мисли Кьониг, защото ще си като зеленчук, няма да можеш да предадеш опита си, както ти си се учил от тези преди теб, нито става само с интелектуални разсъждения, защото без да можеш да успокояваш ума си, за каква мъдрост говорим. Това е положението.

Демек, шамата и випасана...

Чудя се как да подходя, понеже си толкова отдалечен от автентичната приемственост, учение и практика, че просто ми става мъчно малко, но едновременно с това имаш сериозно отношение към Дхарма, което се среща рядко и заслужава искрено уважение.

Няколко странички ще ти постна. Преведи си ги, прочети ги, обмисли ги. Мисля си, че ще ти бъдат от полза. Думите са на Шанг Тсондрю Драгпа Ринпоче (1122-1193 г), който е един от първите Кагю–учители, преподавали Махамудра след Гампопа.

2016-04-01 20.15.12.jpg

2016-04-01 20.14.57.jpg

преди 2 минути, scepsis108 написа:

Демек, шамата и випасана...

Чудя се как да подходя, понеже си толкова отдалечен от автентичната приемственост, учение и практика, че просто ми става мъчно малко, но едновременно с това имаш сериозно отношение към Дхарма, което се среща рядко и заслужава искрено уважение.

Няколко странички ще ти постна. Преведи си ги, прочети ги, обмисли ги. Мисля си, че ще ти бъдат от полза. Думите са на Шанг Тсондрю Драгпа Ринпоче (1122-1193 г), който е един от първите Кагю–учители, преподавали Махамудра след Гампопа.

А добре дошъл. :-)

Сори, че излизат така, но ги прехвърлям от телефона. Има още малко:

2016-04-01 20.14.31.jpg

2016-04-01 20.14.10.jpg

преди 30 минути, König написа:

А добре дошъл. :-)

Благодаря. То е за малко... Бяхме в тибетския квартал в Делхи. Ядохме Момо и разни люти супи.imageproxy.php?img=&key=d4983f46f2ea7d6a

Но като цяло мнението ми се потвърди – повечето тибетци от диаспората нямат никакъв интерес към Дхарма.

тибет.jpg

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 29 минути, scepsis108 написа:

Сори, че излизат така, но ги прехвърлям от телефона. Има още малко:

Благодаря. То е за малко... Бяхме в тибетския квартал в Делхи. Ядохме Момо и разни люти супи.

Но като цяло мнението ми се потвърди – повечето тибетци от диаспората нямат никакъв интерес към Дхарма.

Знам този квартал, има много интересни неща за откриване там, голяма разнообразие от различни хора и кухня. От Дхарма разбират само Умове на определено ниво без значение от националност и пол. За жалост в тази част на света са много малко примерите на останали истински качества. Много сериозно всички там следват упорито модерния свят, и пренебрегват традициите.

Да споделя впечатление или мнение. Така, както мнозинството от българите се самоопределят като православни христяни, без изобщо да познават православието, така и мнозинството тибетци се считат за будисти по дефолт, макар че познават съвсем повърхностно Дхарма или никак. Тъжно или смешно е, зависи от гледна точка. Инак, автентичните будистки учители, т.е. ринпочетата и ламите, правят всичко, което зависи от тях, за да съхранят традицията. Но кой е насреща? Единици са тези, които имат някакво отношение и мотивация.

преди 18 минути, König написа:

Много сериозно всички там следват упорито модерния свят, и пренебрегват традициите.

Да... Питаме един тибетец от къде съм и като му казах, че съм от България, ми каза, че обичал да гледа футбол и бил чувал за нас. Мислеше, че сме спечелили Световно първенство, но му казах, че сме играли на полуфинал и малко се обърка. Ххаха. И между другото, вметна, че братовчед му бил лама в Сиким. Ххахах. Но кафето в заведението му беше добро, а в Делхи е трудно да се открие място, където да се прави истински свестно кафе...

ОК. Благодаря за разговора и прегледайте страниците, които постнах по-горе. Това са много ценни и дълбоки инструкции от книгата "The Mind of Mahamudra. Advice from Kagyu Masters" в превод на Петер Алан Робъртс. Рядка книга, която ми подариха и се радвам, че мога да споделя малко от нея тук.

Да съхраниш традицията, не означава в 21 век след Христа, да живееш като в 21 век преди Христа - неспособността да се развиваш и адаптираш, няма да се промени, криейки я зад клишето, че съхраняваш традицията. Автентичния човек е автентичен винаги, всякога и навсякъде - със или без традиция; а подражателите и имититаторите, имат само едната традиция - като заместител на автентичното.

Невролози и будисти постигат съгласие: Съзнанието е навсякъде!

Нови теории в неврологията показват, че съзнанието е присъщо свойство на всичко, точно като гравитацията. Това открива един свят на възможности за сътрудничество между будисти и невролози.

Един от водещите световни експерти по съзнание, неврологът Кристоф Кох, отива в манастир в Индия, за да обсъди тази материя с група будистки монаси. Цял един ден Кох разговаря с Далай Лама, като двамата имат различни подходи. Кох предлага съвременни научни теории по този въпрос, а Негово Светейшество контрира с древни будистки учения. И все пак, в края на тяхното обсъждане, двамата мислители се споразумяват за почти всяка точка.

Панпсихисъм – съзнанието е навсякъде
"Това, което ме порази най-много, беше неговата вяра в това, което ние на Запад наричаме "панпсихизъм " – вярата, че съзнанието е навсякъде", казва Кох. "И това, че трябва да се намалят страданията на всички съзнателни същества."

Панпсихизъм, идеята за универсално съзнание, е забележителна мисъл в някои клонове на древногръцката философия, паганизма и будизма. До скоро тя бе до голяма степен пренебрегвана от съвременната наука.

В работата си върху съзнанието, Кох сътрудничи с изследовател на име Джулио Тонони. Тонони е баща на най-популярната съвременна теория за съзнанието, наречена Интегрираната информационна теория (IIT), която Кох веднъж нарича "единствената наистина обещаваща фундаментална теория за съзнанието."

Измеримо ли съзнанието на практика?
Съзнанието може да бъде измерено като теоретично количество, което изследователите наричат Фи (phi). Тонони има тест за измерване на Фи (количеството на съзнание) в човешкия мозък. Той е подобен на звук от звънец; учените изпращат импулси в човешкия мозък и наблюдават как пулсът отеква през невроните (реверберация) – напред и назад, наляво-надясно. Колкото по-дълга и по-ясна е реверберацията, толкова по-високо е наличието на съзнание у пациента. Използвайки този тест, Кох и Тонони могат да кажат дали пациентът е буден, заспал или упоен.

Лекарите и учените могат да използват фи, за да кажат дали човек във вегетативно състояние е ефективно мъртъв, колко съзнание има човек с деменция, кога точно у плодът се развива съзнание, доколко животните възприемат, и дори дали един компютър може да чувства.
„Това е много належащо“, твърди Кох. "Ние сме свидетели на раждането на компютърната интелигентност. Дали машината има съзнание? Усеща ли нещо? Ако това се случи, тя може да придобие юридически права, а аз със сигурност имам етични задължения към нея. Не мога просто да я изключа или да изтрия диска. "

Чрез съзнание към нова реалност
IIT също съчетава тези практически приложения с дълбоки идеи. Теорията казва, че всеки обект с фи по-голямо от нула има съзнание. Това би означавало, че животни, растения, клетки, бактерии, и може би дори протоните са съзнателни същества. Кох вижда IIT като обещаваща теория, тъй като предлага разбиране за панпсихизма, което се вписва в съвременната наука. В академичен документ Кох и Тонони правят прозорливо изявление, че тяхната теория "третира съзнанието като присъщо, фундаментално свойство на реалността."

Дали това е поредното откритие, което ще допринесе за глобално обединение между научни теории и духовни учения? Може би в най-скоро време ще станем свидетели на зараждането на нов вид официална религия, в чиито храмове ще получаваме достъпни научни обяснения на закодирани в молитвите послания. Дали бихме могли да разберем явленията в природата и да общуваме по-ефективно с нея? Ще успее ли науката да обясни за неверниците поне част от тъй наречените „паранормални явления“? Може би ще започнем открито и съвсем преднамерено да общуваме и с най-малките частици, носещи съзнание, и заедно ще творим незнайна за сега реалност.

http://portal12.bg/Nevrolozi-i-budisti-postigat-syglasie-Syznanieto-e-navsyakyde-.p1888

Пък аз се чудех защо ми "пищят/звънят" ушите .....То не било от възрастта , ами било защото съм фрашкан с акъл....  :lol6:

Хей ! Съзнанието предполага творчество !

Не можеш да кажеш на компютъра : " Върви не знам къде си ! Донеси не знам какво си !"

Съзнанието за това е Съзнание , защото го може ! Има собствена Воля !....

Т.е. компютърът (и дървото също :)) ще стане съзнателен когато САМ започне да си поставя въпросите и да си отговаря на тях !!!.....

Иначе е само хардуер и софтуер създаден от човешкото Съзнание !

.....Съвсем е вероятно "кванти" материя да си съжителстват заедно и неотделимо с "кванти" идея , но това все още не е никакво Съзнание , а само "кванти" , материала на съществуването изобщо...!!!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Скепсис няма какво да се чудиш, защото не ти искам мнението, нито снимките, защото имам откъде да се уча. В момента съм в една гелуг група, която се ръководи от автентични, според твоите представи учители, с единия съм се срещал лично, и практикуването на Дхарма е по програма зададена и контролирана от тези учители, които са в Испания, и които няколко пъти в годината идват в София. В която Испания се намира и протежето ти, което се чуди към кой по-сериозен интелект да се присламчи, понеже малко му куца логиката и рационалното мислене и предимно го влечат спортни прояви и фиести. Затова не пиша и не мисля да пиша тук, просто хвърлям понякога по един бегъл поглед на цялата тази пародия, в която някои се имате за експерти. Нищо будистко няма тук - самсарични его игрички на очукани от действителността умове. Нищо повече.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

В момента съм в една гелуг група

Групата във Враца. В час съм с нещата, които се случват в България по отношение на Дхарма.

Няма да коментирам тази група и учителите, които преподават там понякога, но ще си позволя да ти препоръчам за четене една много добра серия от книги на един геше от Гелуг, която препоръчват нашите кхенпота. В момента чета една от тях, купили сме си всичките, но не ги четем по ред, понеже са като допълнителни четива. Чета тази:

2016-04-02 18.11.02.jpg

практикуването на Дхарма е по програма зададена и контролирана от тези учители

Изобщо нямаш понятие в какъв филм може да попаднеш. За да не се случи, то изучавай историята на Гелуг през последните две века и обърни внимание на ролята на Пабонка Ринпоче, както и на това защо настоящият Далай Лама забрани практиката с един светски защитник на Дхарма... Нещата в Гелуг, както и в другите тибетски школи, са твърде комплицирани и не е подходящо да ги обсъждаме тук. Но обърни внимание. Споделям от опит, понеже си общувам с тибетци от доста години, а и съм изучавал историята на Тибет много внимателно.

Скепсис няма какво да се чудиш, защото не ти искам мнението, нито снимките, защото имам откъде да се уча. В момента съм в една гелуг група, която се ръководи от автентични, според твоите представи учители, с единия съм се срещал лично, и практикуването на Дхарма е по програма зададена и контролирана от тези учители, които са в Испания, и които няколко пъти в годината идват в София. В която Испания се намира и протежето ти, което се чуди към кой по-сериозен интелект да се присламчи, понеже малко му куца логиката и рационалното мислене и предимно го влечат спортни прояви и фиести. Затова не пиша и не мисля да пиша тук, просто хвърлям понякога по един бегъл поглед на цялата тази пародия, в която някои се имате за експерти. Нищо будистко няма тук - самсарични его игрички на очукани от действителността умове. Нищо повече.

А Шуная кво просто парче си бил. Ти въобще не се чуваш какво говориш. Дребен, елементарен смешник си с това за което си се помислил и това в което си повярвал че си. Ти и за които и да е учител да се захванеш си обречен на провал. Ти просто още не знаеш колко добре си се излъгал сам себе си, ма няма как да избягаш от резултатът. И така като те гледам ще е доста болезнен, той вече е. Само Ванко заслужаваш, Дарма Петрич. :-)

преди 10 минути, scepsis108 написа:

Групата във Враца. В час съм с нещата, които се случват в България по отношение на Дхарма.

Няма да коментирам тази група и учителите, които преподават там понякога, но ще си позволя да ти препоръчам за четене една много добра серия от книги на един геше от Гелуг, която препоръчват нашите кхенпота. В момента чета една от тях, купили сме си всичките, но не ги четем по ред, понеже са като допълнителни четива. Чета тази:

Скепсис тук всичко е обречено, няма да се оправи както никога не се е оправило до сега. Тука щом от Петрич, ни казват на цяла България кой какъв е, какво да му се надяваш. Простата селяния се е пропила във всичко, почва за нищо продуктивно няма. С тоя преебан генетичен материал, излизат само "издънки". 

В която Испания се намира и протежето ти, което се чуди към кой по-сериозен интелект да се присламчи, понеже малко му куца логиката и рационалното мислене и предимно го влечат спортни прояви и фиести.

Това е детинска, невъздържана и крайно емоционална реакция. Кьониг беше твой приятел, който лайкваше всеки твой пост. Не ми се вижда правилно да пишеш подобни неща сега. Някак си е грубо и грозно.

Аз, примерно, съм приятел на Рамус, който всички считате за откачалка и не харесвате. Възгледите ни са съвсем различни по повечето теми. Спорими дори се поскарваме понякога. Въпреки това, никога не бих написал някаква лоша дума за него и не бих се опитал да го уязвя, нараня или вбеся. Шунята, тези неща са важни. Как да ти ги обясня, ако не ги усещаш сам? Не знам как...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.