Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Шунаята е прав. Трябва хем да дъфчиш интелектуални дъфки, хем да умееш да успокояваш ума си.

Е с интелектуални дъфки - капо. Успокояването на ума - сам си го обади. Та - не, че Шунята е прав, а е вярно това, което е назубрил.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Това дали съм прав или не съм, дали нещо съм назубрил, дали назубреното съм анализирал, осъзнал като правилно, дали го прилагам в живота си - има значение само за мен самия. Не виждам защо недостатъците на дадена личност трябва да стават обект на дискусията, защото всички имаме такива, без изключение. Това само подхранва един негативен порочен кръг, който се върти безспирно.И се изпуска ползата от мъдростта в будизма. Не се дискутира върху думите на Гаутама Буда, Нагарджуна, Чандракирти, Дже Цонкапа примерно, а се подхранват някакви хейтърски импулси. Много мъдро и полезно, няма що. Това определено ме демотивира да пиша тук. Та за някои неща Скепсис е прав, относно безсмислието на такова виртуално начинание, защото така се изпуска възможността за жив контакт с хора, които се интересуват искрено от будизъм, а такива за радост все още има в България и лично имам честта да познавам и контактувам с тях. Така че... със здраве.

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Болднатото не беше написано за теб. Не че Шунята направи някакъв опит да вникне отвъд конкретиката и да потърси символизма в думите. Напълно наясно съм, че за много написаното звучи абсурдно, но то е насочено към тези, които ще се опитат да намерят скритото символично значение на думите ми. Първият и третият абзац поне би трябвало да са по-ясни. Но пък ти четеш не за да вникнеш в замисъла на написаното, а за да откриеш определени проблеми в начина на мислене и изказване на пишещите, които от доста време се опитваш да покажеш на останалите. В това няма нищо лошо, но явно не се получава, поне по отношение на мен, може би защото нямам желанието да се задълбочавам точно в тази проблематика.

ШИ, изтлежда че не разбираш нещо много просто - поне през моите очи. Става въпрос за обикновения механизъм, по който е построен начина на интерпретацията на символните изрази при всеки човек, на определено ниво. В думите си, продължаваш с приетото си внушение, че някак си - смисъла на думите ти е някъде зад самите думи. Мостът определя и това, което минава през него. Говорещия не може да изрече повече от това, което е способен самия той да "предаде" - следователно - "и да смели". Показвам ти, че думичките ти не са това, което ти си мислиш че са. Че ако не е някаква форма на предварителен контекст, тия думички са си просто твоите вярвания за смисъла им. Ти вярваш някъде дълбоко в себе си, че винаги има нещо, някъде, нещо, някой... който да е някъде над теб, но някак си напълно обективно. Че има смисъл и ценности, че има приотирети, идеи, концепции... които са отвъд самите потребители и създатели. И че същите като са някъде отвъд, някак си, са отвън и те са независими, самостоятелни и са си отделно от системата потребител-създател.

Това е липса на познание за механиката и процесите в главата на всеки използващ думички. И че думичките не са нищо, а цялата работа се върти около смисъла им. Че думичките са само мост, през който се предава "смисъл", значение и това е същинското съдържание, което се обменя.

НО!!! Няма как твоите думички да са "ясни" някому, някъде отвъд самите думички. Няма как "смисъла в твоето написано, да е по-голям и някъде далеч по-задълбочен, от начина по който ти самия ползваш думичките. Ти си с идеята че думичките ти имат някакво значение, някаква дълбочина, а те нямат такава. Това, което съдържат думичките ти е твоята вяра че те го съдържат. В опитите си да изведеш идеите си, да ги поставиш в тяхната цялост, се проваляш. Опитите да обобщиш на широко ниво, през твоя поглед - са проблемни. Аз съм само огледало - ако има някой който да вярва в същите постановки като теб - това от негова страна не е "разбиране", когато той чете твоите думички. Това е просто резонанс, който се поражда сред вярващи в близки постановки, представни форми, обяснителни системи и оттам - договорено близко значение на думичките...

Да разбираш думичките СИ, означава да ги вникваш някъде отвъд периметъра на собственото ти разбиране и говорене. Да обърнеш внимание, означава ти самия да се упражняваш в практика за смяна на нагласата и през това да породиш възможност за смяна на нагласата в интерпретационната си матрица. Твоята версия на интерпретация не е ОБЕКТИВНА. А ти вярваш точно в това. Вярваш че има ОБЕКТИВНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ, някъде отвъд човека, някъде сред специални хора и че тия хора само спускат разбирането към неразбиращите... а това е форма на видоизменени детски разбирания, останали някъде в теб като "наследени"

преди 4 минути, _ramus_ написа:

НО!!! Няма как твоите думички да са "ясни" някому, някъде отвъд самите думички. Няма как "смисъла в твоето написано, да е по-голям и някъде далеч по-задълбочен, от начина по който ти самия ползваш думичките. Ти си с идеята че думичките ти имат някакво значение, някаква дълбочина, а те нямат такава. Това, което съдържат думичките ти е твоята вяра че те го съдържат. ...

Има как, но да предположим, че случаят не е такъв и зад думите ми не стои нищо заслужаващо внимание. Ти продължаваш да си разсъждаваш в приетото от теб направление, правейки анализ на участниците, като темата "будизъм" е последното нещо, което те интересува. Смяташ може би това, което правиш за важно, в същото време за мен то е без значение. Т.е. имаме едно разминаване в мотивацията ни за участие в темата, което аз нямам никакво желание да преодолея. Нямам също така никакво желание да доказвам имат ли думите ми дълбочина или не. Който не открива такава, нека просто да приеме, че тя липсва.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

.......

По същия начин, думите на Буда, са си за Буда - въпросът е именно, кои са твоите думи, най- общо казано. Нито ти, нито аз, нито който и да е в този форум, може да бъде критерий, за думите на Буда - и именно този напън да сте ментори за думите на Буда, неизбежно поражда конфликти. Нито ти ще приемеш от мен каква е мъдростта в будизма, нито пък аз ще приема от тебе да ми обясняваш каква е мъдростта в будизма - самото това начинание някой да ми обяснява мъдростта в будизма е смешно и не- мъдро. Буда е изразявал своята мъдрост - Нагарджуна е изразявал своята мъдрост и така всеки значим човек в развитието на будизма, е изразявал своята мъдрост, а не нечия чужда. А вие не правите това - криете се зад чужди думи, хубаво, ала именно, че тези думи не са ваши. Вашата опитност - липсва. Вашето мнение - липсва. Вашето преживяване - липсва. Изобщо вие липсвате - духом не участвате в тези теми, участвате само формално, с вас, без вас, все едно. Единственото ви реално участие е само, когато иде реч да обиждате някого - тогава наистина сте вие, а не Буда или Нагарджуна. Е - колко по ясен признак, за каква осакатеност става дума. Какъв ти будизъм, какви ти мъдрости, каква ти дискусия - аз ако искам да си приказвам с думите на Буда, ти за какво си ми? Най- напред аз няма да сглупя тази грешка, да те взема за Буда - ти можеш да си се вживяваш колкото искаш, ала тези номера поне пред мен няма как да минат. А вие не спирате да си играте точно на "аз съм Буда" - и поне да се забавлявахте, а то се вземате толкова насериозно, че чак се самозабравяте и по един или друг начин, като ви го напомни някой, настава егати цупенето, егати тръшкането.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Та за някои неща Скепсис е прав, относно безсмислието на такова виртуално начинание, защото така се изпуска възможността за жив контакт с хора, които се интересуват искрено от будизъм,.

Аз за какво говорех отначалото? На живо нещата са съвсем различни! Да тук говорилнята е безмислена!

Да тук е удобна и безплатна сцена за даване на мнения пред аудитория!

Тук не може да се провежда курс по Будизъм и Скепсиса да преподава нито който и да е друг! И останалите да слушат и вникват.

преди 58 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Тук не може да се провежда курс по Будизъм и Скепсиса да преподава нито който и да е друг! И останалите да слушат и вникват.

Добре казано!!! А и е факт, че никой - ма абсолютно никой - така или инак, отказва да влезе в ролята на послушния ученик: пък и то си е нелепо, както и да го погледне човек. Ала другата нелепост - да си даскал - изглежда малко хора я отчитат.

Стига бе - хейтър хахаххахахахх минал си покрай хейтърството, ама айде: да не речеш, че те омаловажавам. :Д

преди 44 минути, sound написа:

Стига бе - хейтър хахаххахахахх минал си покрай хейтърството, ама айде: да не речеш, че те омаловажавам. :Д

Създавай темата за всички нас!;)

Увод,теза,доказателствена част епилог, за автора!:)

Аз съм много отдавна тука.Много форумни битки и въображението чертае приятели и врагове! Верно има си глупости ама се преиграва със сериозността! Не мисля че съм враг някому! А ти Саунде?

Сърденето в интернет е нищо! Един приятел се беше влюбил в момиче и ревеше! Без да го е виждал на живо!!!!!

Не стига, че виртуал, ами и врагове да ти се привиждат - нелепост тотална.  То същото, като твоя приятел, дето споменаваш. :Д

Сериозността е, когато има трезвост и внимателност - сериозността не изключва шеговитостта, но липсата на шеговитост е признак за липса на трезвост. Къде е шеговитостта тука? - и хем посочвам ли посочвам из темите, дори и почти буквално го намекнах със статуите на Буда, все същата картинка. Не стига, че форума не е за това, не стига, че е просто една тема и то за любопитни - ще рече човек, че конференция се провежда тука, за решения съдбоносни, за бъдещето на света. Като онази развилняла се кикимора от съседната тема - моя народ, големи страдания, големи мъки, целия свят срещу нас ....... ще й се, горката, да си придаде тежест, като за американски президент. Ала тъй е, знам аз, че религията не е лъжица за всяка уста - щото от напъни, някои хора се разчекват и обезобразяват.

Истината Всеки я носи в себе си ! 

И ще ви кажа защо.

Всяка Същност има Собствен Статус !  Собствен достигнат "периметър" , настоящ Хоризонт и Поглед , разполага в персонална Възможност и Условност !

Няма как да "изравните " Честотите и Резонанса " след като сте в различни Стойности и диапазони ! 

Има една 'мисъл" - Това , което е добро за Буда , може да не е добро за вас .

Можете ли да я 'разкодирате" ? :)

Не само за Буда и за Исус и за Мохамед и за всеки "учител" се отнася ..

Има Дълбок Замисъл в тази "сентенция" !

Обръща Внимание на това , че няма как да Припознаете ЧУЖД Опит , Чужди Измерения , Чужди Преживявания като СВОИ !

Нито едно Учение няма да ви донесе Духовна Компенсация , ако не сте достигнали чрез Личните си "периметри и условия " до Материята на Познанието!

Необходимо е да излезете Извън Колективното Съзнание за да Задвижите Двигателя на собствената си Парадигма !

Това , което вие Отразявате във всеки един момент , не е Идентично с Онова , което другите Поемат като отражение !

Картините са Различни , илюстрациите са Чужди , Преработката в Съзнанието е с Различен Механизъм , спрямо всяка една Интерпретация.

Накратко казано , ако Буда е 12 кл , а вие сте в 4-5 кл - Няма как да Припознаете Неговия Опит и да Синтезирате неговата "Идея , Анализ и Инструмент" .

Всичко ще бъде Хипотетично дотогава , докато вие сами не Достигнете до собствения си Апогей .

Всеки Носи собствената си Библия в себе си !В

Това е настоящата Истина , която Дреме у всеки един  , обитаващ в "стъпките си "на тази планета.

Истината , като Явление е Относителна !  И приема Формата на всяко едно Самосъзнание - Персонално !

Всеки е в Различен Етап от Духовната "стълбица" и няма как да се стигне до единомислие ..

Бонуса от 'дискусията" е .. че Някой Някъде може да Открие Липсващото Звено , липсващото му "парченце " от личния му "пъзел" ..:)

Ще станете Просветлени едва тогава , когато Създадете Собствена Концепция , Собствено Учение , Собствена "Библия" ..

Това ще бъде Вашата Истина , Вашата Вяра , Вашата Интерпретация и тя ще бъде Вярна .... за този етап , за този Живот , за това Прераждане .

Еволюцията не е Теория , тя е Практика , Опит , Заключение - запис /файл.

И така стъпка по стъпка. 

:clown:

И Реджи има любими философи и Скепсис и други има.Да споменават и пишат Будизма за правилното и вярно учение,разглеждат ли го? Иначе цял свят да сме будисти! Избрано е защото им харесва и успокоява/това го предполагах/.

И с какво го съпоставят,измерват и валидират? Нема, юруш на маслините!

Да не говориме тука,че така или иначе не знаеме кой напуска как изглежда и говори и как се казва! За ко е това фръцкане?

преди 5 часа, _sirena_ написа:

Истината , като Явление е Относителна !  И приема Формата на всяко едно Самосъзнание - Персонално !

:clown:

...каза "познатия дух" на Сирена. А познатите духове винаги казват, каквото очакват да чуят от тях. Но общо взето дрънкат посредствени врели-некипели, което е забелязано още през бума на спиритизма през 19 век.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 16 часа, witness написа:

...каза "познатия дух" на Сирена. А познатите духове винаги казват, каквото очакват да чуят от тях. Но общо взето дрънкат посредствени врели-некипели, което е забелязано още през бума на спиритизма през 19 век.

За съжаление, от памтивека, някои "непознати духове", като си намерят подходящи говорители и въдворени посланици във вид на "бог ми прошепна, каза, напъти, насочи, слушайте"... или пък "истина, истина ви казвам..." и настава поредната човешка колективна бъркотия... Това, при Сирена поне си е безобидно и в края на краищата касае единствено и само нея си. Какво да се каже за огромното повлияване на другите "посланици на Бог", дето ги обявиха за "святи" и тръгнаха след тях хиляди,к милиони, милиарди.,.. Та до ден днешен?

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Какво да се каже за огромното повлияване на другите "посланици на Бог", дето ги обявиха за "святи" и тръгнаха след тях хиляди,к милиони, милиарди.,.. Та до ден днешен?

Ти какво, завиждаш ли :)Нали знаеш приказката, следват те, следват те, че като те погнат... Всички си имат святи неща, дори ти. Хайде да не казваме святи, че думата тук не е на почит, но ценни. От последното ми изскочи по асоциация "безценно"  и после някаква реклама на какво беше... нещо за кредитна карта?

Сега се размислих за рекламата, какво, хитро измислена. От изтърканото "вярване" (исках да напиша истина и то без кавички, но се възпрях), че има неща, дето не се купуват с пари, да извлечеш внушението - че безценните неща се купуват с пари. И второто май също е обект на повсеместна искрена надежда и вяра, макар леко потайна. На всичкото отгоре и двете вярвания едновременно в милиардите хора. Говоря за нормалните хора, останалите, които са определили накъде да се насочат излизат от тоя средностатистически периметър. Дали да седят на земния или на небесния стол, както казва Гурджиев.

Всъщност дали ще е с пари или нещо друго е без значение, всичко струва нещо, природата не търпи празно. Та в тоя ред на мисли, да се върна в началото, и мястото на "светостта" никога не остава незапълнено.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 10 часа, witness написа:

Ти какво, завиждаш ли :)Нали знаеш приказката, следват те, следват те, че като те погнат... Всички си имат святи неща, дори ти. Хайде да не казваме святи, че думата тук не е на почит, но ценни. От последното ми изскочи по асоциация "безценно"  и после някаква реклама на какво беше... нещо за кредитна карта?

Сега се размислих за рекламата, какво, хитро измислена. От изтърканото "вярване" (исках да напиша истина и то без кавички, но се възпрях), че има неща, дето не се купуват с пари, да извлечеш внушението - че безценните неща се купуват с пари. И второто май също е обект на повсеместна искрена надежда и вяра, макар леко потайна. На всичкото отгоре и двете вярвания едновременно в милиардите хора. Говоря за нормалните хора, останалите, които са определили накъде да се насочат излизат от тоя средностатистически периметър. Дали да седят на земния или на небесния стол, както казва Гурджиев.

Всъщност дали ще е с пари или нещо друго е без значение, всичко струва нещо, природата не търпи празно. Та в тоя ред на мисли, да се върна в началото, и мястото на "светостта" никога не остава незапълнено.

Е, аз си нямам нищо свято. Не се заяждам, нито завиждам някого. Между "ценно" и "свято" има качествена разлика, ама нали съм тоя, дето само за "разликите пише". А между "ценно" и "приоритетно", или пък "важно", също има ... съществени разлики в съдържанията.

Говоренето с духовете и следването на тази колективна фикция, наречена Бог е най-голямата колективна човешка приказка на всички времена. И едва ли това е "средностатистически периметър". Това че непрекъснато битието се определя от лични или от колективни приказки, си е просто "детската" болест на ХОМО, някъде по пътя му към САПИЕНС. А това че са направили и приказка за Буда, не променя съществено нищо. Обекта и вярването са различни от Христовото, но потребителите на двете приказки не се различават по нищо съществено, главно заради силната нужда и потребност от приказка - за вездесъщото, за голямото, за някъде оттатък смъртта, за цените, за смисъла... Същата приказка се направи и за тия, дето битието им е фокусирано сред фикциите на Щастието - с пари. Щастието - като удоволствие... и въобще - за всекиго привидяното за негово... Все тия неща, дето отвътре ръфат по Живеещия.

Образуването на ЕГРЕГОРИ сред всичко това засилва допълнително приказката чрез илюзорните изживявания, които поражда взаимодействието между Егрегора и Потребителите и Участниците, между Изграждащите го и тия, които участват в сделката.

Следването така или иначе някъде по него се превръща в "погване" - едни на обектите на вярването, други - от разочарование в предишните обекти... Някъде навътре, някъде далече отзад, зад завесата на видимото, едни прости и обикновени неизживяности дърпат конците си и куклата наречена "личност" играе според тях. Но това си е някъде по "реда" на нещата...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 5 часа, _ramus_ написа:

най-голямата колективна човешка приказка на всички времена.....   битието се определя от лични или от колективни приказки..... и приказка за Буда,....... двете приказки не се различават ........Същата приказка се направи ...... сред всичко това засилва допълнително приказката ..

А после казват, че животът не бил приказка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.