Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 3 минути, scepsis108 написа:

Това е детинска, невъздържана и крайно емоционална реакция. Кьониг беше твой приятел, който лайкваше всеки твой пост. Не ми се вижда правилно да пишеш подобни неща сега. Някак си е грубо и грозно.

Аз, примерно, съм приятел на Рамус, който всички считате за откачалка и не харесвате. Възгледите ни са съвсем различни по повечето теми. Спорими дори се поскарваме понякога. Въпреки това, никога не бих написал някаква лоша дума за него и не бих се опитал да го уязвя, нараня или вбеся. Шунята, тези неща са важни. Как да ти ги обясня, ако не ги усещаш сам? Не знам как...

Няма как, невъзможно е. Чувствам се разочарован, толкова съм се надявал за него. Истински съм му желал да се развие правилно и съм го подкрепял. Но това в което се е превърнал, не мога да поддържам повече. Просто е много малък още, в много отношения. За такива е опасно да се занимават с учения, защото се вижда какво може да се получи. Просто го е яд че, му казах всичко директно, той избра този начин на комуникация защото от друго не разбира. 

А и аз винаги ще поддържам този който знае, разбира и практикува Будизъм. Независимо кой е той.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 16 минути, König написа:

Скепсис тук всичко е обречено, няма да се оправи както никога не се е оправило до сега. Тука щом от Петрич, ни казват на цяла България кой какъв е, какво да му се надяваш. Простата селяния се е пропила във всичко, почва за нищо продуктивно няма. С тоя преебан генетичен материал, излизат само "издънки". 

Ми, моля те, не пиши такива неща.

Всяко същество има Буда–природа, която е еквивалентна на тази на всеки Буда.

.

преди 2 минути, scepsis108 написа:

Ми, моля те, не пиши такива неща.

Всяко същество има Буда–природа, която е еквивалентна на тази на всеки Буда.

На теория да, ама се вижда че е под много воали. Това не е нищо ново. Остави.

Кажи как прекара там, сподели нещо интересно ако има? :-)

Редактирано от König (преглед на промените)

Току що, König написа:

Няма как, невъзможно е. Чувствам се разочарован, толкова съм се надявал за него. Истински съм му желал да се развие правилно и съм го подкрепял. Но това в което се е превърнал, не мога да поддържам повече. Просто е много малък още, в много отношения. За такива е опасно да се занимават с учения, защото се вижда какво може да се получи. Просто го е яд че, му казах всичко директно, той избра този начин на комуникация защото от друго не разбира. 

А и аз винаги ще поддържам този който знае, разбира и практикува Будизъм. Независимо кой е той.

Кьониг, ще споделя нещо лично, понеже вече за мен разликата между лично и не–лично се разми и разтвори. Разбирам какво казваш, понеже имам брат, който е по-малък от мен и когото много обичам. Но той просто няма никаква връзка с ученията, с Дхарма. Няма никакъв интерес, понеже му липсва подобен тип заслуга или отпечатък, който да създаде връзка с Дхарма, макар че чрез мен или майка ни, би могъл да получи всичко наготово, без никакво усилие. И преди ми беше мъчно, опитвах се да направя нещо, но сега го приех и разбрах. 

преди 10 минути, scepsis108 написа:

Кьониг, ще споделя нещо лично, понеже вече за мен разликата между лично и не–лично се разми и разтвори. Разбирам какво казваш, понеже имам брат, който е по-малък от мен и когото много обичам. Но той просто няма никаква връзка с ученията, с Дхарма. Няма никакъв интерес, понеже му липсва подобен тип заслуга или отпечатък, който да създаде връзка с Дхарма, макар че чрез мен или майка ни, би могъл да получи всичко наготово, без никакво усилие. И преди ми беше мъчно, опитвах се да направя нещо, но сега го приех и разбрах. 

И това съм разбрал, без този отпечатък е много трудно. Има хора веднага разбират, други доста се лутат. Но по скоро мисля че, е благодарение на нивото на осъзнатост, насочена към Ума и неговото разбиране помага за разбирането на Будизма. Хора разбрали нуждата от разбиране на Ума, профилактика и практика, веднага разбират за какво се говори. Докато други още го гледат като религия, и си губят времето в харесване и нехаресване, пропускат най основното послание което това учение предава. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 7 минути, König написа:

Кажи как прекара там, сподели нещо интересно ако има? :-)

Сещаш ли се кой е Беру Кхйенце Ринпоче? На български има две книги с негови коментари, които преведе Албена (съпругата на Лама Джампа Тхайе) – едната е коментар към учения за Махамудра от 9-я Кармапа, а другата е към текст от Лонгченпа. Първият коментар е бил предаден от 16-я Кармапа, а втория от Дилго Кхйенце Ринпоче. Познавам сина на Беру Кхйенже, който е настоящата инкарнация на Джамгон Конгтрул и съм получавал учения от него, но никога не съм си и представял, че ще срещна бащата, понеже той не пътува и не преподава много. И една вечер едно момче дойде при нас (бяхме в стаята на майка в института) и каза, че Беру Кхйенце бил там и можело да го видим за малко, понеже сутринта щял да пътува. Изстреляхме се като ракети, понеже беше на горния етаж в централната сграда, а нашите помещения са около нея. Беру Кхйенце докосваше главата на всеки и казваше няколко пъти мантрата на Ченрезиг със шесте срички. Разговаряхме малко. Каза, че основната му практика е Ньондро и Махакала. Разбираш ли, колко бях щастлив? Преди много години, когато още бях студент си купих тази кника за Махамудра от 9-я Кармапа, прочетох я, нищо не разбрах, но ми се видя много смислена. И никога дори не съм си представял, че ще се срещна с автора на коментарите.

преди 32 минути, König написа:

И това съм разбрал, без този отпечатък е много трудно.

Toва, което ще постна ще остави отпечатк в алая на всеки, който го чуе. Някога и някъде ще узрее като резултат:

То не само да те води Кармата а ги прецени групата от Враца! Почти съм сигурен,че Скепсиса е по-свестен. Знам ги врачани.:D

Групата не е във Враца, а в София. Колко сте ми знаещи, ама няма как да знаете това, там никой няма да ви допусне, както са ви прокудили и от Кагю групата и други. Просто неудачници :D

Едно е допускане друго е прокудване. Разследване ли се прави на автобиография? Не се разбра и кой командва от Петрич!:rolleyes:

преди 13 часа, Śūnyatā написа:

Групата не е във Враца, а в София.

Ако не бъркам, то става дума за Ганден Чоелинг центъра, в който са преподавали Геше Тензинг Намдинг и Ниари Титрул Ринпоче, които имат центрове в Испания. Центърът е във Враца, но е възможно да има и група в столицата, която да е или да не е свързана с този център. Чак такива подробности не са ми известни, а и не ме интересуват. Надявам се само да не се е случило типичното за нашите балкански ширини разцепление сред учениците на тези учители.

Излязла е нова книга, която не съм чел, но ми се вижда полезна, ако се съди по съдържанието, което обхваща широк спектър от теми. Нарича се "Въведение в будизма" и съдържа лекции на Кябдже Кензур Тамдинг Гяцо Ринпоче от Гелугпа.

Колко сте ми знаещи, ама няма как да знаете това, там никой няма да ви допусне

Хахаха. Ма, ти много насериозно си започнал да се взимаш, бе братле.

както са ви прокудили и от Кагю групата и други.

Това пък няма нищо общо с истината. В прекрасни отношения сме с хората от центровете на ДП. Глади активно участва в проекта за построяването на ступата на Плана, както и много други хора, разбира се. Майка редактира списанието им, което издават всяка година. Тази година на публичния курс в института в Делхи имаше осем българи като четирима от тях бяха от центровете на ДП в София и Варна.

Просто неудачници :D

Човек може да научи много за някого, ако обърне внимание на подобни безпричинни нападки и изпуснати фрази. Понеже, когато не владеем емоциите си сме склонни да проектираме собствените си проблеми, опасения, притеснения и оценки върху другите. ;)

Въпросната книга "Въведение в будизма" ми я подариха преди месеци, пак си назад с поученията и съветите, които те предупредих че не ги искам, точно от теб.

Значи Гладиола е лъгала като писа: "От Кагю центъра не искат да общуват с нас", и съвета към теб който даде публично: "Не мога да повярвам, че след няколко часа заминаваш за Индия и пишеш такива глупости, по-добре иди на някой бирфест". 

Медузата си е медуза, кармичен отпечатък, затова Буда ни съветва да не контактуваме с лицемери и всякаква невежа измет, а да се съсредоточим върху Дхарма.

Това не го пиша за теб, защото егото ти е затънало в блатото на информацията, която вместо да го пречисти го втвърдява в самсара, а за тези които имат все още неблагоразумието да вярват че си постигнал нещо и лицемерно се опитваш да им помогнеш, но не можеш, а само им усложняваш положението, като фалшив, менте бодхисатва.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

Въпросната книга "Въведение в будизма" ми я подариха преди месеци

Радвам се. Надявам се, че вече си я прочел. Добре е, обаче, да си я и купиш и да я подариш на някого. Така не само ще оставиш позитивен отпечатък в ума си, а и ще подпомогнеш издателите, понеже от подобни книги обикновено не се печели нищо. Поне в България.

Инак, за центъра и групите не споделяш. Приемам, че става дума за група, която е свързана с Геше Тензинг Намдинг и Ниари Титрул Ринпоче, макар че у нас са идвали и няколко други гелугпински учители.

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

Значи Гладиола е лъгала като писа: "От Кагю центъра не искат да общуват с нас"

Гладиола не е лъгала, понеже имаше такъв период, но нещата се промениха в позитивна посока. Всичко се променя постоянно, както би следвало да знаеш. Отношенията ти с Кьониг са брутален пример как някой, който разглеждаш като приятел, започваш да оценяваш като враг. Крайно неуравновесено и емоционално реагираш на елементарна, житейска ситуация. Ма, инак, само Нагарджуна и Дзонгкапа цитираш. Сякаш разбираш и следваш думите им. Но не го правиш и дори не се опитваш. Това не е сериозно отношение към Дхарма. За какво ти е Дхарма, ако дори не успяваш да си доброжелателен и възпитан?

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

съвета към теб който даде публично: "Не мога да повярвам, че след няколко часа заминаваш за Индия и пишеш такива глупости, по-добре иди на някой бирфест".

Виж разликата. Глади наистина веднъж написа горното, но аз не и се обидих и не я припознах като враг, както реагираш ти, когато Кьониг те критикува. Тя имаше причини да го напише като част от ло-джонг практиката ни, но това не е нещо, което му е мястото да обяснявам тук. Ако започнеш някога да практикуваш ло-джонг, ще разбереш сам без да е нужно да ти обяснявам.

Виж се само:

преди 34 минути, Śūnyatā написа:

медуза,

преди 35 минути, Śūnyatā написа:

невежа измет

Квалификациите ти говорят сами за твоите нагласи и емоции. Поне някакъв опит да се спреш няма ли да направиш? Или не ти е по силите? Или считаш, че така е редно да се държиш?

преди 42 минути, Śūnyatā написа:

които те предупредих че не ги искам, точно от теб.

Тогава що ми отговаряш? Предупредил си ме бил. Хахахха. И какво от това? Пиша, каквото намирам за нужно и не се съобразявам с предупрежденията ти. Какво ще направиш? Просто не ми чети постовете и ще си спокоен, нали така? Ма, нещо те човърка да ги четеш и да ми отговаряш. Що така? ;)

преди 1 час, scepsis108 написа:

Пиша, каквото намирам за нужно и не се съобразявам с предупрежденията ти. Какво ще направиш? Просто не ми чети постовете и ще си спокоен, нали така? Ма, нещо те човърка да ги четеш и да ми отговаряш. Що така? ;)

Типичен отговор на егоцентрик, къв будист леле :D Тогава също мога да пиша каквото намирам за нужно и да не се съобразявам с предупрежденията ти. А болднатото се отнася и за теб. Всъщност си прав ще блокирам и твоите постове, като тези на Кьониг и др. и ще чета и пиша това което и когато считам за полезно. Това че Кьониг или Ванко са ми лайквали постовете изобщо не ме интересува, да им се кланям ли трябва, защото са невежи и неориентирани и си харесват на случаен принцип нещо да лайкват и търсят към кого да се присламчат, защото самите са пълни нули. Респект изпитвам в тази тема само към Реджеп, макар че всички имат Буда Природа, но тя е обгърната в мрак, мракът който обгръща целия този илюзорен свят в който блуждаем. Държал съм се възпитано, но развих алергия към глупаците, нещата се променят, това поне забелязваш, нямам време за медузи и криминални типове, които в друга държава щяха да обитават затворите, щото и вестници не са чели, а само са увивали тръби в тях. Кьониг гордо ми показа книгата на Нагарджуна - Философия на Средния Път, но една дума не разбира от книгата, сам ми го каза. Но такава е действителността в България и отговорите са ми адекватни спрямо индивидите които се проявяват тук или там. Пратитясамутпада.

преди 40 минути, Śūnyatā написа:

Всъщност си прав ще блокирам и твоите постове, като тези на Кьониг и др. и ще чета и пиша това което и когато считам за полезно.

Крайно време е да го направиш.

преди 42 минути, Śūnyatā написа:

Кьониг гордо ми показа книгата на Нагарджуна - Философия на Средния Път, но една дума не разбира от книгата, сам ми го каза.

Аз също, понеже ако разбирах щях да съм на постигнал поне първото бодхисатва–бхуми, според сутра Махаяна систематиката. Но поне не изпадам в емоционални завихряния и съм внимателен в отговорите си.

Почни с тези простички неща. Бъди търпелив и доброжелателен, понеже това не е извинение:

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Държал съм се възпитано, но развих алергия към глупаците

Всички сме глупави и неориентирани. Не съди и оценявай по подобен начин. Това е адски тъпо от будистка гледна точка. Размени себе си с другите. Постави ги пред теб.

Породи в потока на ума си поне доброжелателност, ако не ти е естествено да породиш конвенционална бодхичита. Това е пътя, който отваря вратата към Дхарма.

Докато си агресивен и нападаш, то няма начин да разбереш дори една буквичка, сричка или звук от тези учения.

И съответно, няма как да имаш каквато и да е полза от тях.

Казвам ти тези неща съвсем искрено и без преструвки. Не те критикувам и нападам. Обяснявам ти просто и споделям като с човек, който има отношение към Буда–Дхарма.

Аз я разбирам "Философия на средния път"

Верно, че тук разбрах, че съществува тази книга, но като я прочетох разбрах за какво става въпрос, и какво има предвид Нагарджуна.

Мъдростта не е монопол на будизма, нито просветлението е всеведение.

А учители са нужни и не са нужни, защото никой не е отменял средния път откакто Буда завъртя колелото на закона в град Бенарес, край еленовия парк Исипатана.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Аз я разбирам "Философия на средния път"

Знаем че си се просветлил, т.е. вече си споделял многократно, че си Буда, макар и никой около теб да не го забелязва. Стига го натяква, че се превръща  в пародия. Буда си, просветлен си, освободен си от карма и дуалност. Поклон и респект.

Все пак, мисля да следвам ученията на Буда Шакямуни, а не на Буда Реджеп, щото някак твоите ми се виждат плиткоумни. Сори, ако звучи грубо, но нали си Буда – няма да го приемеш лично. ;)

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Ся признавам си, не съм се движил сред наемни убийци, ама като гледам по филмите, "нищо лично" са последните думи, които жертвата чува.

Оценявам чувството ти за хумор. Присетих се за един много добър, според мен, филм за мафията по действителен случай, но не в САЩ, а във Великобритания през 60-те – The Legend с Том Харди в двете главни роли. Изгледах го в самолета и ми хареса.

Инак, за Дхарма искаш ли да си поговорим, макар че си се просветлил и вече си отвъд всички пътища, методи и концепции? Малко от книгата, която чета в момента заснех на телефона. Няма как да я постна цялата, но тези страници може да са ти интересни. Написани са от Геше Таши Церинг от Гелуг.

гелуг.jpg

гелуг 1.jpg

Така е, каузалността е напълно не физична по природа. Тя всъщност е чистия опит. Ние наблюдаваме каузалност и вярваме, както на сетивата си, така и на ума си, отговарящ за обработката на подадените данни и интерпретирането им като причинно следствено свързани.

Сега, вън и независимо от съзнанието, какви са. Има ли каузалност, ако няма наблюдаващ субект. Ние не можем да кажем. Не сме в състояние дори да го мислим. В осъзнаването на това и се състои просветлението.

В тази връзка най силното, което съм чел, са разсъжденията на Декарт за Бог. Личи си осъзнаването на невъзможността да се разберат пътищата господни. Немислимостта на божиите мисли.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Не са по ред, т.е. прочети първо второто. Ще препиша предната страница, понеже ми се вижда по-лесно от това да я снимам и поствам: What is the cause of mind? No matter the level of subtlety of view, all Budisdhist schools agree that only a previous moment of mind can cause the present moment of mind. This is fundamental. All phenomena, mental and material, come into existence due to causes and conditions, and the main substantial cause of mind is a previous moment of mind. (...) Buddhism does not posit an ultimate creator as other religions do, but it must nevertheless give some explanation for the creation of phenomena. That explanation is the principle of causality. Both mental and physical phenomena come into existence because they have a preceding continiuum that acts as the cause. This moment of mind is caused by the preceding moment of mind. It is utterly nonphysical in nature. It fact, it is mere experiance.

И така нататък...

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

В тази връзка най силното, което съм чел, са разсъжденията на Декарт за Бог. Личи си осъзнаването на невъзможността да се разберат пътищата господни. Немислимостта на божиите мисли.

Не знам, приятелю Реджеп. Чел съм и съм изучавал Декарт по два пътя. Декарт в оригиналните му съждения, както и Декарт интерпретиран от Хусерл. Извеждането на битието от екзистенцията никак не ми се връзва с ученията на Буда.

Като коана за знамената. Немислимо, но не само за нас, а и за боговете, разглеждани като същества. Оттам и антропоцентризма, и слизането на бог Брахма от седмото небе за да се поклони на Буда.

"Природата е преди човека, но човека е преди природните науки."

Фон Вайцзекер

преди 48 минути, Реджеп Иведик написа:

Има ли каузалност, ако няма наблюдаващ субект. Ние не можем да кажем. Не сме в състояние дори да го мислим.

Клончето пада ли в гората, ако никой не го наблюдава? Дзен–коан, но ще споделя едно лично преживяване, което имах днес. Ше прозвучи съвсем невероятно, но наистина се случи. Когато си събирах нещата, които трябваше да изпера в пералнята не открих една синя блуза. Потърсих я навсякъде и я нямаше никъде. Не си фантазирам или въобразявам. Никъде я нямаше – проверих поне три пъти. Съзнанието ми беше съвсем ясно и няма как да съм се заблудил или объркал. И когато програмата на пералнята завърши, то въпросната синя блуза беше там. т.е. в пералната машина... Знам, че звучи идиотски и шантаво, но няма как да го подмина и пренебрегна. Беше твърде очевидно дори за мен.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

Интересна история.

За клончето. В американските филми се сетих как адвокатите стават и крещят обджекшън. За насочващи въпроси, и след това съдията кара врага да си преформулира въпроса.

Изобщо дали клончето е клонче и дали гората е гора. Какво е клончестостта на клончето и гористостта на гората, извън съотнасянето им с човешкото у човека.

Вън от съзнанието как можем да говорим за голямо и малко, за падане и издигане. Съзнанието съотнася, като няма съзнание, няма и съотнасяне. Разбира се, ако човек се приеме за господ и съотнася всичко със себе си, тогава има голямо и малко, и клончето пада дори и извън съзнанието му, но тогава боговете не слизат да му се кланят.

Боговете слизат да се поклонят на човека, когато той разбере за себе си, че не е бог, че няма себеприрода, че съотнасянето на вселената със себе си не следва да се абсолютизира.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Като коана за знамената.

Кое се движи? Вятъра или ума?

Благодаря за разговора.

Има твърде интересни неща. които мога да науча от теб, ако започнем да общуваме нормално. Което е съвсем просто и не изисква кой знае какви усилия.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Вън от съзнанието как можем да говорим за голямо и малко, за падане и издигане.

Няма ум в ума, т.е. когато го потърсиш не можеш да го откриеш. Понеже няма очертания, цвят или местоположение. И, все пак, всички феномени, вътре и вън, са проекции на ума, който е неуловим и отвъд всякакви дефиниции. В Шангпа Кагю казват така – много е просто, за да бъде разбрано, много е близко, за да бъде видяно. Осъзнаването е в дланта на ръката ни, както казват всички будистки учители, макар да е трудно да го видим.

Метафората на Бодхидхарма за водата и рибите. Трябва да погледнеш през ума за да видиш Буда. Водата пречи да видиш рибите, но ако не погледнеш през водата няма да видиш рибите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.