Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 59 минути, rurk написа:

Не!
Нирвана от Третото завъртане е отвъд дуалността на Покой и Движение, отвъд Дуалността на Нирвана (на Покоя/Архатите) и Самсара.

Не си наясно.

О, има две Нирвани! Дефинирай двете значения, така че да не представляват сляп отговор, не съдържащ нищо, което да ни просветли!

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 часа, Shiniasu написа:

...

Правилните мисли са спонтанно случващите се мисли - в медитационната практика няма стремеж да се преподреждат, подтискат, изкореняват или изчерпват мислите, няма отношение и привързване към тях, така че не съществува необходимост да се "справяш с мислите", необходимостта е по- скоро противоположната, че не спираш да се справяш с мислите, че много те тревожат, много си ангажиран и обсебен от мислите. Не си ли обръщал внимание, колко много си зает от мислите - непрекъснато ги цензурираш и филтрираш, постоянно извършваш контрол над тях, един надзирател, който ги претегля и избира. Правилните мисли са онези мисли, които се случват, когато прекъсне цялата тази невротична активност. И всъщност от немедитативна гледна точка, това е по- скоро липса на мисли или не- мисъл, не- ум, според мен е по- правдоподобно казано отколкото правилни мисли.

преди 4 часа, rurk написа:

Не!
Нирвана от Третото завъртане е отвъд дуалността на Покой и Движение, отвъд Дуалността на Нирвана (на Покоя/Архатите) и Самсара.

Не си наясно.

Бъркаш трите завъртания на колелото на дарма с трите яни. Трите завъртания са сутра учения, в които експлицитно няма нито тантра, нито ваджраяна (двете понятия не са синоними). Третото завъртане са ученията за буда-природата, които са преподадени в петте шастри от Майтрея на Асанга (особено в утаратантра шастра) и в някои сутри, но се интерпретират по два начина  т.е. от гл. т. на йогачаря/читаматра или от гл.т. на мадямака. В последния случай, то те имат дефинитивно значение. Ученията от третото завъртане се разглеждат като „мост” към мантраяна и ваджраяна, но са сутраяна. И т.н., т.е. не виждам смисъл да навлизам в детайли по тема, в която си неориентиран.

Тук сме като в детската градина, не се познават термините дори, но летят Буди и бодхисатви в интернет пространството. Човек би трябвало да е минал лично през различните нива, за да може да прави адекватни и ориентирани сравнения. Друга грешка която се прави (според мен) е да се мисли, че съществува някакъв кратък път, чрез който човек неукротил емоциите и "аза" си, си мисли че може да стане или вече е Буда.

āryamārga благороден път. Пътят, водещ до Нирвана. Практика, състояща се от четири нива или резултата (phala): (1) ṡrotāpanna – влязъл в потока; (2) sakṛdāgāmin – веднъж връщащ се; (3) ānagāmin – невръщащ се; (4) arhat. Тези, които не са постигнали никой от горните 4 резултата са познати като Pṛthagjаna или обикновен човек.

Arhat достоен, достопочтен светец; букв. „унищожил враговете, които са замърсяванията“ и постигнал просветление. Разликата между него и Буда е, че Архатът не притежава съвършеното знание на Буда. Буда възвестява истинското Учение, докато Архатът само го следва.

bojjhaṅga 7 фактора (дхарми) на просветлението: (1) пълна съсредоточеност; (2) изследване (изучаване на Закона); (3) енергия; (4) възторг; (5) спокойствие; (6) умствена концентрация; (7) безпристрастност

Nirvana - потушаване, загасяване на огъня; влизане в Пустотата; „отпътуване“ от всички обусловени неща.

There is no place to struggle and escape to; everything is fire. Thus one must find the point of absolute coolness right there in the midst of the fire. That point is emptiness, the absence of self and belongings of self, sunnata. 

These words of the Buddha enjoining us to see the world as being empty show that it is the highest thing. Anyone who wants to be without problems concerning Dukkha and death, should look on the world, i.e. "on all things, as they truly are namely as empty, neither 'I' nor 'mine'. The statements of the Buddha that follow on from show the benefits: 'Nibbanam paramam sunnam' and 'Nibbanam paramam sukham', which translate as 'Nibbana is the supreme emptiness' and 'Nibbana is the supreme happiness'. You must understand that Nibbana is the remainderless extinction of Dukkha, means the same as supreme emptiness, and that it is possible to know and realize an emptiness that is not supreme, an emptiness that is in some way deficient or false. The truth-discerning awareness must be so impeccably clear that one has not the slightest feeling of 'self' or 'belonging to self' for it to be called paramam sunnam, supreme emptiness. Supreme emptiness is Nibbana because it completely extinguishes the things that are on fire, the stream or whirlpool of flowing and changing phenomena. Thus the supreme emptiness and the supreme extinction are one and the same thing.

Bhikkhu Buddhadasa

'Nibbana is the supreme happiness' - Нирвана е върховното щастие (на ума усещащ прохлада и спокойствие) на относително ниво. На абсолютно ниво няма ум изпитващ щастие, няма медитиращ, няма осъзнаващ Пустотата (обусловен, празен, незапълнен "Аз") и т.н.

От доста време чета темата и въпреки, че не съм религиозен, източните учения ми допадат най-много като концепция във връзка с наличните източници за същността на човека, древната ни история и научната обосновка що касае материалното ни съществуване в текущата времево-пространствена матрица.

Винаги съм си мислил, че не е важно учението, религията и особено термините, а самите възгледи спрямо мястото ти във Вселената и пътят ти напред. Тук в повечето коментари по-скоро видях дребни заяждания за някакви думички, сякаш някакво произнасяне или строго специфично спелуване на нещо от "книгите с мъдрости" във форума пред другите ще те извиси автоматично две измерения повече. Говори се за липса на егоизъм и отричане на грехове и сетива, а повечето коментари са изпълнени със суета, Аз-ът и съотношенията точно между твърдата материя в най-грубия й вид, а не фините около и над нея.

Може би за някои трябва да бъдеш част от едно специфично учение и само и единствено чрез него можеш да откриеш кой си, откъде идваш и най-вече - накъде отиваш, но истината - поне за мен - е, че повечето масови "религии", че и доста учения, са просто първо обработени списвания на глобални исторически събития и катаклизми и второ - инструмент за контрол над масите. Важното е какво се крие зад 2-та % "духовност" зад тях и то само, ако си на еволюционното ниво да я забележиш и приложиш за себе си.

От друга гледна точка, почти всички "еволюирали" споделят едни и същи виждания на по-високите нива. И на тези, следващи The Law of One, и на по-извисените "будисти" (а не тези, мислещи се за такива) и всички останали им е ясно, че сляпото следване на идеологии няма да ги доведе и стъпка напред, ако ти сам вътре не разбереш за какво се бориш - включително и без да бъдеш част от някакви религиозни догми. Между другото, за колкото и развити да се имат пишещите тук, вероятно ще им отнеме поне още 40-50 превъплъщения в същото гъсто измерение на плътта в този и други светове в същото измерение, докато при желание от тяхна страна и подходяща среда преминат в някое от по-горните. Евентуално. Макар, че от коментарите усещам, че много вече се чувстват Богове.

Не трябва да забравяме, че колкото и да игнорираме физическите си тела и да ги считаме за безлични транспортьори на духа, връзката между висшия Аз и тялото е много силна за прогреса на първото и самото развитие на духа не може да стане без промени в тялото. Всички ние вибрираме в честотите на енергийното тяло на Земята като планета, ръкава на галактиката, в която се намираме, както и енергиите, през които преминаваме из различните й цикли и тези при движението на самата галактика през пространството. Поне така ги виждаме в настоящото си измерение. Някой може да си мисли, че той - видиш ли - бил супер развит и в не знам си коя не-плътна среда, пък всички около него били овци от най-долен тип - само, че той/тя няма да могат да минат, или ще им е многократно по-трудно или невъзможно, в по-висшите реалности, ако енергийното ниво на тези около него не му позволяват - даже и да се отделя, медитира и т.н. Просто си част от вибрационната й среда и вибрираш с нея, искаш или не. Дали ще го наречеш "колективно съзнание", общо енергийно-вибрационно поле или по някакъв друг начин или с някакви будистко-индийско-християнски термини - няма значение. Това е и основната причина енергии/същества от по-висшите нива "да слизат" в 3/4-тото измерение, в което повечето от нас се намират днес, за да им помогнат да "еволюират" - иначе самите те не могат да го направят по-нагоре от там, където са. Всичко е свързано по отделните нива и те не се самоизключват, защото някой постигнал повече от другите и изведнъж се "самоизключил". Ти си част от цялото и то е Теб. И това продължава завинаги.

Отделно, не можеш да игорираш физическия елемент на матрицата на настоящото ти превъплъщение, сякаш живееш в някакъв философски имагинерен свят без реални пропорции и, както във всеки коментар тук едва ли не се прокламира. Колкото и да се напъваш ще ти отнеме стотици/хиляди години по времево-пространственото измерване във физическата матрица на нашето 3/4-тото измерение (с други думи развитие на съзнанието) да бъдеш плътен, да се храниш, да дишаш, да отделяш или даже да се репродуцираш. Духът и тялото трябва да са в съзвучие, за да стане промяната и даже и да стане, тя няма да бъде мигновена, а пак по физическите параметри на времево-пространствената матрица ще отнеме  "време". В крайна сметка, самият факт, че съществуваш във физическо тяло означава, че енергийните ти нива са твърде ниски още.

И последно, вместо чудене какво да се наизусти и как да се постигне това или онова от мъдрите книги, поставете се максимално в полза на другите - безвъзмездно и с информация. Срещал съм много хора, за които в началото съм си мислил, че са супер духовни, които обаче първо са егоисти, т.е. Аз-ът преобладава във всички сфери, вкл. и на високите нива и второ, се държат изолирано от света, който ги заобикаля. Ако за някои това е част от личните разбирания и/или будизма - няма проблеми - техен избор, но за мен не можеш да бъдеш себе си, без да бъдеш "другите" и без поне малко усилие да им помогнеш да постигнат това, което ти си достигнал - ако могат, а и искат да го разберат. Защото ще има и много, които няма да са достигнали тези нива.

преди 4 часа, zero infinity написа:

The Law of One

Преводите на Ати ли четеш? Ти изобщо нямаш понятие какви хора се бяха ангажирали с тези неща преди време, но като цяло всичко, което е публикувано там е на ниво първа група от детската градина. Коледна приказка, която носи полза на децата. Но ако ти допада, не търси повече, понеже нещата са структурирани и полезни. Ако започнат да ти се виждат наивни, то търси нещо друго. ;)

Kasyapa said to the Buddha: "O World-Honoured One! Is there Self in the 25 existences or not?" The Buddha said: "O good man! "Self" means "Tathagatagarbha" [Buddha-Womb, Buddha-Embryo, Buddha-Nature]. Every being has Buddha-Nature. This is the Self. Such Self has, from the very beginning, been under cover of innumerable defilements. That is why man cannot see it.

The Buddha said to Kasyapa: "O good man! As an analogy: there is in the household of a king a great wrestler. He has an adamantine bead on his brow. This man wrestles with other wrestlers. When [once] the head of another person touches his brow, the bead goes into the wrestler’s flesh, and there is no knowing where it is. A boil comes up there. A good doctor is called in to cure it. At that time, there is a good doctor with a bright mind. He knows well how to diagnose and prescribe medicine. Now, he sees that this boil has appeared due to the bead’s having got into the wrestler’s body. He realises that this bead has entered the flesh and remains there. Then, the good doctor asks the wrestler: "Where is that bead that was on your brow?" The wrestler is surprised and answers: "O great teacher and doctor! Has not the bead on my brow got lost? Where could the bead be now? Is this not a miracle [that you know about it]?" He is worried and weeps. Then, the doctor pacifies the wrestler: "Do not be over-concerned. When you fought, the gem entered your body. It is now under your skin and can be seen, looming up. As you fought, the poison of anger so burned that the gem got into your body and you did not feel it." But the wrestler does not believe the doctor’s words. "If it is under my skin, how is it that it does not come out because of the impure pus and blood? If it is in my sinews, we cannot possibly see it. Why do you mean to cheat me?" Then, the doctor takes up a mirror and holds it in front of the wrestler’s face. The gem appears clearly in the mirror. The wrestler sees it, is surprised and is all wonder. It is like that. O good man! The case is the same with all beings. They do not come near to a good teacher of the Way. So, they cannot see the Buddha-Nature which is within, even though they possess it. And they are reigned over by greed, lust, anger, and ignorance. So they fall into the realms of hell, animals, hungry ghosts, asuras, candalas, and get born in such various houses as Kshatriya, Brahmin, Vaishya and Sudra. The karma generated by the mind leads a person, though born a human, into such lives as a cripple, lame, deaf, blind or dumb person, and to the 25 existences, where such as greed, lust, anger and ignorance reign over the mind, and the person is unable to know of the presence of the Buddha-Nature. The wrestler says that the gem has gone away, even though it is [actually] in his body. The same with beings, too. Not having come into contact with a good teacher of the Way, they do not know the Tathagata’s hidden treasure and do not study selflessness. For example, even when a person is told of the unholy self, he cannot know the true quality of the Self. The same is true of my disciples. As they do not befriend a good teacher of the Way, they practise non-Self and do not know where it [Self] is. They do not know the true nature of selflessness. How, then, could they know the true nature of the Self itself? Thus, O good man, the Tathagata says that all beings possess the Buddha-Nature. This is like the good doctor’s making the wrestler see where the adamantine jewel rests. All these beings are reigned over by innumerable defilements and thus do not know the whereabouts of the Buddha-Nature. When illusion is dispelled, there arises knowledge and brightness. This is like the wrestler’s seeing the gem in the mirror. O good man! It is thus the case that what rests undisclosed [latent] in the Tathagata is innumerable and is difficult for beings to think about.

Буда-природата е само обусловена идея, която пребивава в обусловена форма. Йогите в будизма (не йогата на Рурк) или Йогачарините практикуват отхвърляне на Рупадхату и Арупядхату, търсят Благородната истина за прекратяването на страданието и практикуват шунятасамадхи. За какво ще са му Буда-природата, формата и идеята на един Освободен? 

Буда-природата не е обект на вяра, медитация, молене и постене. Буда-природата е упая-каушала за хората-деца, които ги е страх от тъмното.

Как самскарите съществуват поради невежество? Как старостта и смъртта съществуват поради раждане? Нека отговорим кратко на този въпрос.

Глупакът или Притхагджана, Pṛthagjana, не разбира (апраджанан, aprajānan), че пратитясамутпада е просто самскарите, тоест обусловените (самскрита) дхарми – [тази липса на праджня (мъдрост), е авидя авеники, avidyā āveṇikῑ – само не-мъдрост, несвързана с желание] – а това произвежда вяра в един атман и егоизъм. То извършва тройното действие – телесно, речево и умствено – с цел (да се изпита) едно благоприятно усещане и усещане на безпристрастност. То е: 
- неносещо заслуга действие с цел (да се изпита) благоприятно усещане в този живот; 
- носещо заслуга действие с цел (да се изпита) благоприятно усещане в бъдещ живот в Камадхату; 
- „неподвижно“ (анинджя, āniñjya) действие с цел (да се изпита) благоприятно усещане в първите три Дхияни, както и усещане на безпристрастност в по-висшите нива. 
Тези действия са самскарите, които съществуват поради невежество.  

Според друго мнение, атмавада е и възглед за душа (атмадришти, ātmadṛṣṭi) и мисли, свойствени на душата (асмимана, asmimāna), защото поради тези двете човек казва атман, поради тях утвърждава съществуването на един атман (атмавада). Ако Писанието използва думата вада, vāda, „утвърждаване“, то е защото атманът не съществува. В действителност е казано: „Глупакът, невежата, Притхагджана, нагаждайки се към формите на вулгарната реч, си мисли „аз“ или „мое,“ но няма никаквo „аз“ или „мое“. Привързаността към камите, възгледите и пр. е чханда, chanda, или желание и рага или ненаситност за тях. Както Благословения е казал в Сарва, Sarva: „Какво е привързаност? Тo е чхандарага (chandarāga, ненаситно желание)“.

Бхаданта Дхарматрата, Bhadanta Dharmatrāta, определя невежеството със следните термини: асмити саттвамаяна (asmῑti sattvamayanā, букв. илюзията за същество "Аз").

Бхаданта отговаря: Както казва Сутрата: „Аз знам, аз виждам – благодарение на пълното изоставяне на и благодарение на съвършеното знание за желанието, възгледите, маяните, привързаностите и латентните замърсявания към идеята за Аз (атмаграха, ātmagrāha), към идеята за мое (мамаграха, mamagrāha), към асмимана – без сянка, Паринирвана (Parinirvāṇa, Нирвана без остатък)“. 

Сутрата учи, че има шестнадесет „речеви действия“, осем от които са лоши: да се каже, че човек е видял каквото не е видял, да се каже, че е чул, разпознал или узнал каквото не е чул, разпознал или узнал; да се каже, че не е видял, когато е видял и да се каже, че не е чул, разпознал или узнал, когато е чул, разпознал или узнал. Осем са добри: да се каже, че не е видял, каквото не е видял ... 

Васубандху

преди 2 часа, dagpo19 написа:

Преводите на Ати ли четеш? Ти изобщо нямаш понятие какви хора се бяха ангажирали с тези неща преди време, но като цяло всичко, което е публикувано там е на ниво първа група от детската градина. Коледна приказка, която носи полза на децата. Но ако ти допада, не търси повече, понеже нещата са структурирани и полезни. Ако започнат да ти се виждат наивни, то търси нещо друго. ;)

Не, просто от дете съм се опитвал да погледна нещата от всяка възможна перспектива, но навлизането в секто-религиозна тематика като единствена алтернатива по обяснения на висшите начала, нито пък науката като такава сама по себе си, не са ми давали възможността да го направя. Нещата винаги са били комбинирани.

Не можеш да достигнеш духа, ако не познаваш тялото и не намериш хармония между двете, поне първоначално. Не може да знаеш кой си, ако не се постараеш (макар и изключително трудно) да откриеш данни за древната ти история на това време-пространствено измерение. Неща като Малдек (вече просто астероидния пояс между Марс и Юпитер), остатъците от Атлантида (Британските острови, Бермудските острови и Антарктида след разместването), Лемурия, египетските пирамиди построени за първи път над 40'000 години назад във времето, огромните подземни пространства в земната кора (пълни не само с древни артефакти), генетичните експерименти (хибриди/деми-богове), описани във всички древни цивилизации - голяма част като митове, друга като изображения или ритуали, трета чрез физически параметри, локация и геометрия на изградените сгради, и много други. И един процент истина да има в различните източници - нещо, което със сигурност по CNN няма да ти кажат - най-малкото ще имаш бегла идея за случващото се във физическия свят, докато търсиш връзката с духовния в същото време - но не и разделяйки ги. Със сигурност, всичко знаем, теорията на Дарвин обяснява всичко, няма какво вече да откриваме и Глобалното затопляне се дължи на човешката намеса са пълна смешка и поне на мен не ми действат от тийнейджър (доста години назад).

Както казах, аз вярвам в Споделянето и връзката с другите, в която всички вървят нагоре - а не единичното спасение, което за мен е само по ниските нива - това на егото, комплекса за превъзходство на база постигнатото и забиване в учения, които са ексклузивни (т.е. изключват всичко инакомислещо автоматично и завинаги). И за мен, възвишен не е човек, който знае, но таи всичко в себе си сякаш, ако го сподели и ускори развитието на някой друг ще намали собствените си енергии...

"And next, O good man! As an analogy: there is a man here who knows well what is hidden [under the ground]. He takes a sharp hoe, digs into the ground and hits upon such things as stones and gravel. All goes through and nothing hinders [i.e. the hoe digs through everything, without being obstructed]. Only when the diamond comes in its way, can the hoe not dig through. Now, no sword or hatchet can destroy a diamond. O good man! The Buddha-Nature of beings is like this. It is something that all those people who discuss things, Marapapiyas, all men and devas cannot destroy. What characterises the five skandhas is [the phenomenon of] what occurs and what is done. Whatever occurs and is done can certainly be destroyed, like stones and sand. “The True Self of the Buddha-Nature is like the diamond, which cannot be crushed”. Hence, we call the destroying of the five skandhas the killing of life. O good man! Know well most definitely that the Buddhist teaching is not within the boundaries of conceiving. 

Mahaparinirvana sutra

Диамантът е много интересен символ, защото той изразява не само твърдост и неунищожимост, но също прозрачност, чистота, хармония и красота. Той по състав не се отличава от въглена, но колко само се отличава от него. Липсата на цвят подсказва липсата на егоизъм и изразява истината, такава каквато е. Диамантът има множество страни, всяка една получена със сериозни усилия, но те сами по себе си не са нещо отделно от цялото. ...

преди 10 минути, zero infinity написа:

Не, просто от дете съм се опитвал да погледна нещата от всяка възможна перспектива,

Продължавай да опитваш. Може и да ти се получи, ако спреш да четеш приказните истории, които четеш. При всички случаи, не си уцелил темата.

преди 30 минути, Śūnyatā написа:

Буда-природата е само обусловена идея, която пребивава в обусловена форма.

:laughing5: тей ами - за къв чеп ти е таа буда природа немали си работа будите, та се чудели какви идеи да си измислят.

преди 20 минути, zero infinity написа:

Не, просто от дете съм се опитвал да погледна нещата от всяка възможна перспектива ...

И наистина ли смяташ, че си успял да "погледнеш нещата" от перспективата на будизма? 

преди 1 минута, insec написа:

:laughing5: тей ами - за къв чеп ти е таа буда природа немали си работа будите, та се чудели какви идеи да си измислят.

Буда-природата като термин се поява с разрастването на махаяна, преди това няма къде да я срещнеш, ама откъде да знаеш като не четеш? Извинявай, забравих че четенето на будистки текстове ти е противопоказно.

преди 7 минути, insec написа:

И наистина ли смяташ, че си успял да "погледнеш нещата" от перспективата на будизма? 

А ти :D

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

.....

Християнски подход в чист вид - щом го нема изначале, значи е менте. Смешничко да ти кажа, но като те удовлетворява - защо не. (;

преди 2 минути, insec написа:

Буда-природата е природата на ума, която може да бъде позната след като учител ти да даде пряко въведение в нея. Така поне е в тибетската традиция и в дзен. Буда-природата може да бъде наричана естествен ум, шунята, ригпа, дармакая и т.н., но знанието за нея не идва от книгите и практика просто. Но няма смисъл да се обяснява на нищо на някой, който има предубеждения и е като препълнена чаша. Ако това, което прави му помага и се развива, то всичко е ОК. Когато е готов за нещо друго, то сам ще го потърси. Няма норма, всеки път е нещо крайно индивидуално.

преди 17 часа, zero infinity написа:

Срещал съм много хора, за които в началото съм си мислил, че са супер духовни, които обаче първо са егоисти, т.е. Аз-ът преобладава във всички сфери...

Наблюденията ти относно егоизма в "духовната сфера" са правилни, но дали Аз-ът преобладава във всички сфери няма как да сме сигурни, по обясними и необясними причини. 

Настоящият Далай-лама засяга този проблем в коментарите си към Сърдечната сутра. Четейки автобиографията на Петия Далай-лама, се натъкнал на този проблем описан детайлно от своя предшественик. Петият Далай-лама го закъсал с егото на най-висшите лами, учители. По време на по-големи учения, когато се събирали всички учители, всеки носил за себе си трон, който трон се менял всеки път към по-висок, по-висок, всеки учител държал да е с една глава на другите учители, защото ламите забелязали, че тези които седят по-високо от другите, "простолюдието" ги наблюдава с огромно уважение. За да прекъсне тази порочна практика на самоизтъкване за сметка на Дхарма, правене на повече пари и придобиване на повече блага, Петият Далай-лама разпоредил всички висши учители на следващото голямо учение да донесат тронове, които отговарят на един стандарт утвърден от него. Речено-сторено, но проблемите на Петия Далай-лама с егото на ламите не бил решен, пак греда, егото се оказало най-упоритата и изобретателна илюзия във Вселената. "Учените шапки" започнали да слагат всякакви подложки и възглавнички (ужким да са им е по-удобно и по-стабилни троновете) само и само да се извисят една глава или теме поне над колегите си. Миряните отново започнали да се фиксират върху "по-извисеният" учител. Петият Далай-лама тогава направил следното сравнение, обяснявайки на хората, че няма значение кой седи по-високо или кой колко мулета има в кервана си, защото по тази логика повече мулета в кервана си може да има и един изобретателен и находчив крадец...

Съвременните будистки учители са наследници на своите предшественици. Първият документиран разкол сред Сангха възникнал поради същата причина, алчността и гордостта на егото. Група монаси решили да не слушат Буда, който им казвал като дарение (дана) да взимат само храна и започнали да прибират пари и други ценни предмети. Тази група естествено била по-голяма от скромните монаси и още на първия будистки събор се отделили от неудобните за егото им обети и създали Махасангхика, от която възникнала съвременната Махаяна. От тук не следва че цялата Махаяна и Ваджраяна (като част от нея) е корумпирана до мозъка на костите си, а означава че човек трябва да е много внимателен когато му искат пари, "препоръчителни дарения" и други екстри за да му дават въведения разкриващи Буда-природата. 

Учителят Васубандху, след като съчинил афоризмите Абидхармакоша ги изпратил с подаръци на Сангхабхарда, учителят на вайбхашиките. Сангхабхарда одобрил текста и написал към него свои коментари. След време Васубандху написал и свои коментари към Абидхармакоша и ги пратил на Сангхабхарда. Лидерът на вайбхашиките обаче казал че коментарите на Васубандху (върху собствените му афоризми, които първоначално одобрил) били в противоречие с Писанието и логиката (на коментарите на Сангхабхарда очевидно), което явно засегнало егото му. Сангхабхарда заръчал на автора да унищожи коментарите със собствените си ръце, дори съчинил трактат срещу новата работа на Васубандху.  След като разбрал реакцията на най-висшият будистки учител в целия регион, Васубандху смирено казал: Учителят Сангхабхарда е дълбоко запознат с Дхарма, трудно ще го опровергая, а и няма да е добре да го побеждавам (предизвиквайки разкол в Сангха), по-добре да отида в Непал. В Непал на преклонна възраст учителят Васубандху срещнал монах на име Ханду, който въпреки че външно носел атрибутите на будистки монах, не действал съгласно принципите на Виная, а влачел по пътя огромна стомна с вино. Васубандху бил разочарован и казал нещо подобно на последните думи на Буда, само че се отнасяли за Дхарма, която като част от вселената няма как да е постоянна. "Уви, Учението се подлага на разрушение" - след като произнесъл това умрял на същият ден. На мястото на смъртта му била издигната ступа.

Истинската Дхарма се разпространява безплатно. Истинската Дхарма е етична, не се гордее, не е алчна, не се напива и не се олива ;) 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Истинската Дхарма се разпространява безплатно.

И къде се случва това? Може би в тази тема, ала Далай Лама дали подозира за нея. ((:

преди 15 часа, dagpo19 написа:

Продължавай да опитваш. Може и да ти се получи, ако спреш да четеш приказните истории, които четеш. При всички случаи, не си уцелил темата.

Вероятно не съм уцелил темата, доколкото не съм религиозен или друг подобен фанатик, следвайки определени течения като единствен път към целите, които съм си поставил. От друга страна съм точно тук, именно защото споделям много от основните принципи на будизма и досега единствено четях.

За "приказните истории", както казах вече - напълно осъзнато в базовите нива на съзнание същество съм, за да си представям - вероятно като теб - че живея напълно във философско-етеричен свят, в който няма нищо физическо и всичко е диалектика, рими, езотерика, видения и подобни. И да, познанието е с много взаимно-свързани лица и лично за мен не се съдържа в едно единствено учение/течение, което даже и да следваш както трябва, със сигурност ще изпуснеш елементи от него по пътя. Няма универсални истини и колкото повече знаеш, толкова повече поводи ще имаш за сравнение и осмисляне.

Просто винаги ми е било чудно колко много хора са толкова фанатизирано забити в собствените си от-до разбирания за всичко, че сляпо и с неистова самоотверженост ще защитават и малкото повече или различно от установените граници на вярванията си. Точно това е символ за недоразвитост, още по-малко за познание. Винаги има място за повече, а и да наричаш неща, които за теб нямат значение, не си чувал или не те интересуват от чисто субективната отправна точка на текущото ти развитие - приказки/глупости - е още по-неразбираемо за мен.

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Истинската Дхарма се разпространява безплатно. 

На българинът все му се ще да мине по тънката тарифа. ;) Това, което казваш е вярно донякъде, но не си го обяснил. Когато автентичен учител преподава дарма, той не се облагодетелства материално. Това не значи, че рецепиентът трябва да получава учения просто така, без да дава нищо. Преди всичко, то първия аспект на първата парамита, която е щедрост, е имено материален. Ако ни се свиди да дадем петнайсет лева за лекция, в която квалифициран учител ни разказва за четирите благородни истини, то няма що да се чудим, че нямаме връзка с учители. Връзката възниква по този начин. Има безброй сутри, в които Будата обяснява заслугата, която възниква, когато даряваме на монашеската санга, или за строеж на манастири, институти, ступи или на тези, които практикуват в ретрит. Ако сме вкопчени в такова нещо като парите, то за какво постигане на илюзорността на азз и феномените иде реч, съвсем не знам. 

преди 50 минути, dagpo19 написа:

Това, което казваш е вярно донякъде, но не си го обяснил.

Вярно е защото познавам такива личности (будисти) от личен опит, наистина Дхарма се разпространява напълно безплатно и то в момента, но няма смисъл да го обяснявам тук, туй като за вас това няма да е пратякша, а нещо което ще послужи най-вероятно за обект на подигравки. Никога не съм се стискал за такива дребни суми и винаги съм давал повече от "препоръчителното дарение", когато посещавам лекции на тибетски учители. Пак разбрал-недоразбрал бързаш да се изтъкнеш.

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

....

Да е живот и здраве някой ден да срещнеш будисти, които да ти плащат даже, за да получиш дхарма, ала така или инак живеем в свят, в който безплатно нищо не можеш да разпространиш, не само дхарма - тази идея на практика е невъзможна, чиста утопия и то доста наивна, инак може да звучи доброжелателно, но все пак .... все пак. 

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Вярно е защото познавам такива личности (будисти) от личен опит, наистина се разпространява напълно безплатно, но няма смисъл да го обяснявам тук, туй като за вас това няма да е пратякша, а нещо което ще послужи най-вероятно за обект на подигравки. Никога не съм се стискал за такива дребни суми и винаги съм давал повече от "препоръчителното дарение". Пак разбрал-недоразбрал бързаш да се изтъкнеш.

Говоря по принцип. Не знам как да бъда по-деликатен и разбираем едновремено. Ако съм много деликатен, то не разбирате нищо, ако съм директен - се обиждате. Каква полза има тогава да казвам каквото и да е. Обяснявам механизма как да бъде акумулирана заслуга, която да позволи този или следващия живот някой да се срещне с автентични учители, които преподават автентична дарма. Ако отсъства щедрост, то никаква дарма няма да има. Ако в БГ имаше щедрост, то щеше да има не една, а не поне три ступи, поне една шедра, а учители щяха да идват всеки месец, а не веднъж на година или две, или да живеят тук, както е във Франция, Русия, САЩ и другаде. Прочие, проблем с това нямам, както знаеш. Не обяснявам тези неща за себе си, дявол да го вземе. :)

Няма по-голямо дарение (дана) от Дхарма. Нямам време за безсмислени спорове. Ето една сутра, предоставена ми от преводачката за безплатно разпространение. Нека бъде от полза за всички!

MahaSatipatthanaSutta_bg.pdf

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.