Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

• Автор
преди 4 часа, _ramus_ написа:

Циркът е там където няколкото фантазни клоуни се вживяват и са избрали калдата за манеж..

Не осъзнаваш, че никой тук не се вживява повече от теб. 

Какво постигна след толкова години писане? Нищо. Все още си в плен на негативните афекти, харесването, нехаресването, злабата, съперничеството, ненавистта и омразата. Нямаш вътрешен мир. 

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

И сто пъти да му го напишеш, все тая. Те си знаят своето и интерпретират всичко според вече установените си нагласи. А точно тази инерция и автоматизъм са от личността. Последната е неспособна и да погледне и от позицията на отсрещната страна. Всичко е обусловено само от собствените желания и интереси. Дават се оценки без да се знаят правилните критерии и значимостта, т.е. тежестта им. Съответно и изводите отразяват собствените илюзии. Е, да си следват пътя, щом така искат, но тези комплексарски тенденции да изпъкнат за сметка на другите ми е трудно да приема, че имат място в темата. А и те отново са от личността. Каква деперсонализация при толкова явни белези за влиянието й. 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Не осъзнаваш, че никой тук не се вживява повече от теб.

но ти упорито се опитваш да го настигнеш

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Какво постигна след толкова години писане? Нищо.

Айде стига скърцане на биберони, с монологични игри на "въпросителни отговори". Тия бебешки номерца - някъде за блатото, при каракудките.

Неграмотници и невежи имали мнение - чудесно! Ама и те разбирали от "личности", от отражения, от усещания, желания, аз, его... щото "в науката ставало лесно"... И те раздавали оценки, да изглеждат някак си - поне с монолозите и театрото си пред монитора.

Ама някой си "ми бил написал нещо си" - четем ви глупостите, фантазиите и изцепките вече десетилетие. Големи "развития", големи раздувки, благи съвети, пояснителни и обяснителни игри... Душиците те папагалски! :)

За два дни в темата изписахте и дори единия цитира, толкова много глупости, лъжи, реторични трикове и извъртания - заради интелект, доброта, загриженост и съпричастност, разбира се!

Мизерията няма как да се схване докато се плува и диша сред нея. Безсилието - и с него е същото.

• Автор

Повечето хора забравят, че всички ние един ден ще умрем. Обаче онези, които са осъзнали тази истина, слагат край на разприте. 

Дхаммапада

За съжаление несъгласието често прераства в нетърпимост и нетолерантност. В следствие на това може да се появи и враждебност - скрита или явна. Нетърпимостта предполага и неуважение. По мое мнение - винаги. Самата дума "толерантност" подсказва да се остави известна свобода в определени граници, на това, което човек не харесва и не приема. Затова нетолерантността често предполага желание за пълен контрол - за отнемане на всякаква свобода на всички прояви с които проявяващият я не е съгласен. И едва ли може да бъде постигнат траен резултат във взаимоотношенията с другите, ако не се осъзнае коренът на проблема, който е отвътре.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Повечето хора забравят, че всички ние един ден ще умрем. Обаче онези, които са осъзнали тази истина, слагат край на разприте. 

Дхаммапада

и ти осъзна ли я

• Автор

盥から 盥にうつる ちんぷんかん 
tarai kara tarai ni utsuru chinpunkan 

От легена на първото къпане 
до коритото на последното - 
бръщолевеници!

辻だんぎちんぷんかんも長閑哉 
tsuji dangi chinpunkan mo nodoka kana 

На кръстопътя 
бръщолеви проповедник. 
Пролетен мир. 

По пътя не се карайте, 
помагайте си като братя, 
прелетни птици!

Кобаяши Иса

на 17.03.2022 г. в 16:12, insec написа:

и ти осъзна ли я

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

На кръстопътя 
бръщолеви проповедник. 

:lol6:Бръщолеви, да!

Будистко, мноооооого будистко!!!

• Автор
преди 1 час, _ramus_ написа:

:lol6:Бръщолеви, да!

Будистко, мноооооого будистко!!!

В хайкуто думата "бръщолеви" не е натоварена с негативна конотация, нито служи като повод за присмех. 

Ето разяснението:

Issa regards the crossroads sermon as a lot of "gibberish"--long-winded and fundamentally meaningless. However, his attitude is not one of disdain, but rather of quiet, peaceful acceptance, for the sermon, too, is part of the lovely spring day. The final words, nodoka kana, translate literally as, "peacefulness!" but in the shorthand of haiku nodoka specifically connotes the tranquility of springtime. Hence the monk, his listeners, Issa, and the crossroads are all seen as part of a greater picture--the spring day itself: green fields, blue sky, and the peace evoked without and within. The poet is not condemning the sermon or the monk; his calling the sermon gibberish, in the whole context of the poem, sounds almost like a loving tribute, for the outdoor sermon is as much a sound of spring as the warble of birds.

преди 17 часа, Śūnyatā написа:

В хайкуто думата "бръщолеви"

нищо общо нямат стиховете, а и преводът отново е аматьорски - ти си за смях. Страшно весело е аматьор да превежда ХАЙКУ, в което минимализма е сведен до максимум, за сметка за пълнежа на понятията и "широтата" на интерпретатора.

Ти, дето не съществуваш иначе, без претенции за АЗ и ТВОЕ, но списваш безпретенциозните си фантазми . Хитрото бягство от АЗ, просто го ползваш за да скриваш отговорността, значението и така да задържиш в сянка действията сред фантазията си.

Ти, който несъществуващо си сипеш подборките си, докато иначе настояваш за "интелигентен диалог". Вероятно с чужди думички на някого... стават "интелигентните диалози".

Смешното и жалкото в цялата тема си точно ти - не сутрите, не чуждиците или заемките.

на 17.03.2022 г. в 16:13, =Alex&Vanko= написа:

Шубе го е от смъртта.

Ами не! Просто му трябваше време да си намери некъв цитат. Него не го интересува кво пишат други. Той си знае всичко и му требва публика.

• Автор
преди 7 часа, _ramus_ написа:

нищо общо нямат стиховете, а и преводът отново е аматьорски - ти си за смях. Страшно весело е аматьор да превежда ХАЙКУ, 

Едно от трите хайку е в превод на Крум Ацев. Пробвай ти да ги преведеш, може би ще се справиш по-добре. 

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Ти, дето не съществуваш иначе, без претенции за АЗ и ТВОЕ, но списваш безпретенциозните си фантазми .

Многократно съм обяснявал в темата как съществувам и как не съществувам, но ти просто продължаваш да се заяждаш. Явно животът ти е много скучен щом си паднал на това ниво. 

Задавшись вопросом «Кто я?» и располагая некоторым временем и возможностью сосредоточиться, вы найдете поразительные ответы на него. Вы увидите, что являетесь продолжением своих предков. Они и ваши родители присутствуют во всех клетках вашего организма. Вы неотделимы от них. Если вы уберете из своего «я» предков, то от вашего «я» практически ничего не останется.

Тик Нят Хан

"Многокротно съм обяснявал" и хоп - цитат:lol6:

Нине, Нине, господине.... не е шопска народна, ама...

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Многократно съм обяснявал в темата

как съществувам и

как не съществувам

Душко пак си на някакво "чайче". :lol6: Смени реколтата, че си "прегорял вече". В контекста на професията ти... е още по-забавно. 

Цитираното е направо "трепач"... Ти няма да забележиш дори колко е малоумно и колко е шизофренно, дори и след като съм ти го показвал подробно - така е вече десетилетие...

преди 31 минути, kipen написа:

и хоп - цитат

Ми какво да направи - виж всеки опит за думички извън чуждиците до какво резултира .

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Задавшись вопросом «Кто я?»

Преди този въпрос е: Какво съм?!

В действителност всеки който се запита "Кой съм" ще си отговори, че е "Аз". Азът може да е следствие на родителите (предците), но какво са те? 

Да, лесно се установява кои са и поради какво се е формирало "Аза ни", но то прави "Съм", а не същността на "Аза". Само изключително малка част е от предците ни. В по-голяма степен "Аза" сме си го направели ние. 

Лесния отговор на какво съм е, че съм човек, и именно първия въпрос на който трябва да си отговорим е какво е човек?!

При християните това е дефинирано в "подобие на Бог", а при будизма?

• Автор
преди 14 часа, _ramus_ написа:

Ти няма да забележиш дори колко е малоумно и колко е шизофренно, 

Но забелязвам че имаш нужда да освободиш подсъзнателната си негативна енергия. Тя е по-силна от теб, не можеш да я контролираш, защото си слаб. Разбрал-недоразбрал, както с хайкуто, дай да плюем по всички, за да ни олекне.

преди 16 часа, Śūnyatā написа:

Задавшись вопросом «Кто я?» и располагая некоторым временем и возможностью сосредоточиться, вы найдете поразительные ответы на него. Вы увидите, что являетесь продолжением своих предков. Они и ваши родители присутствуют во всех клетках вашего организма. Вы неотделимы от них. Если вы уберете из своего «я» предков, то от вашего «я» практически ничего не останется.

Тик Нят Хан

По отношение на физическото тяло от основно значение са родителите и предците преди тях. Но по отношение на психиката, породител е самият човек. т.е. личностите от миналите въплъщения, на които настоящата личност се явява продължение чрез скандите. Допълнително влияние след раждането оказват възпитанието, средата, образованието. Това обяснение не е пълно, но важното на което искам да наблегна е друго: Почитта към предците и възгледът, че човек живее в поколението си, са замяна на будистките възгледи за прераждането, кармата и скандите с изцяло материалистични такива. 

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

Разбрал-недоразбрал, както с хайкуто

Душко, та ти фантазираш че си "разбрал" някакво "хайку" ли? :lol6:

Прегорял си от тия "чайчета"!

преди 16 часа, _ramus_ написа:
преди 16 часа, kipen написа:

и хоп - цитат

Ми какво да направи - виж всеки опит за думички извън чуждиците до какво резултира

Ами съвсем естествено е....когато го съпоставиш с личностното му развитие, белязано от самоосакатяващото игнориране на Аза в стремежът му да избяга от нещо, което не иска да припознае като негова отговорност.

Типичен профил на дълбоко религиозна подсъзнателност, от която се опитва да изплува Аза. Драма, белязана с патетични опити за отскок на Аза, но невидимите окови отново и отново дърпат към безформеното.

Последното пък лъха от всичките му подборки на цитати, отразява несъзнаваните му стремежи, с което пък изкривява не само посланията в цитираните му текстове, ами и дискредитира и будизма като учение споделено от Гаутама(поне според некви записи на думите на последния). Еле па този безвкусен вариант - будизмът да се свежда до религия, с догмати, без да се осъзнава идолопоклонничеството в целата работа по порелигиозването на будизма.

Сите таквиз псевдобудисти, дето отношението им към посланията от думите на Гаутама е като към религиозни догми, са роби баш на тва дето им е споделено че са привързаности.

Ти рамусче убаво зададе въпроса - "А как будиста ще се освободи от будизма?", ама кой ли те разбра...

Робът се БОРИ за свобода, и за тва не може да Е... свободен.

Те тоз парадокс с желанието за бягство, "освобождение", за "спасение", съответства на това да "излъжеш Кармата". И после пък ми се пишат будисти, дето вярвали в "кармата", дето пък по презумпция била незаобиколим "закон" в системата им от вярвания?!?! Пълно противоречие между искам, правя и вярвам!

Противоречията раждат объркване и циклажи.

За тва и определих като "съвсем естествено" да се получава това "разминаване" между смисли в цитатите и качеството на интерпретиране със собствени думи на шунятата.

Просто и тая тема е поредна, в която авторът, претендиращ за "познаване на материята" е само посредствен интерпретатор. 

И дежурните баби пък подправят манджата с грозде.

А пък аз чета и очаквам науча нещо, хихи. Накичил съм се с обички на ухото и пак акъла не ми иде, хахаххах

Човек като няма какво да каже и започва да коментира другите. А и когато мълчанието е мъка, да се удържат мислите и думите става мисия невъзможна. Умните се учат от всичко без изключение. Предявяването на претенции към другите в случая показва, че не са достатъчно умни. А когато пък започнат коментари кой колко не разбирал, пародията става пълна. Сякаш чуждото разбиране или неразбиране може да запълни собствените дефицити, които са единствено от значение за да се претендира за израстване. 

• Автор
преди 2 часа, kipen написа:

А пък аз чета и очаквам науча нещо, хихи. Накичил съм се с обички на ухото и пак акъла не ми иде, хахаххах

Целта на будистката практика не да научиш и добавиш нещо към вече изградените навици, а да се освободиш от подсъзнателните негативни емоции и от безграничните желания, които ни заливат в този иначе ограничен живот. Само така, освободен, можеш да живееш с лекота в настоящето без ненавист и омраза, избягвайки гнева, кавгите, острите думи, дрязгите и препирните. 

Теоретично моделът по който следва да се практикува е изразен в следната формула:

Na hi verena verāni,

sammantīdha kudācanaṃ;

Averena ca sammanti,

esa dhammo sanantano.

Hatred is never appeased by hatred in this world. By non-hatred alone is hatred appeased. This is a law eternal.

Dhammapada

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Целта на будистката практика...

Ти си я следвай такава, както си мислиш, че е....ама "освобождаването" от нещо, което си е твое, преиначавайки го като НЕтвое, винаги ще е прехвърляне на отговорност от личното към общото. И винаги ще резултира като "безгранични желания", които "заливат" ?!?изпитващият ги?!? ...сякаш не са негови....както и мислите, че са "външни".

Концепцията за несъзнаваното е разработвана в западното ни общество от над век. На запад, генерализирано, "погледът" е с доста по-висока резолюция, обръща се внимание повече на материалния детайл, а не "заобления", "замрежен" източен генерализиран  поглед. 

• Автор
преди 10 минути, kipen написа:

Концепцията за несъзнаваното е разработвана в западното ни общество от над век. На запад, генерализирано, "погледът" е с доста по-висока резолюция, обръща се внимание повече на материалния детайл, а не "заобления", "замрежен" източен генерализиран  поглед. 

Това е много общо казано. Можеш ли да напишеш, спрямо тази "доста по-висока резолюция" как западното общество се справя с ненавистта, една от трите отрови?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.