Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

Първо виж за каква "резолюция" пиша:

image.png.cd76c3e128a561b9158fff673ecbdb78.png

и източното:

image.png.e529205d5ea4a89bdab5123be7939d23.png

....

А пък после ми задавай подвеждащи въпроси, съдържащи термини, които си си набил в тимбата, а пък аз трябва да обясня как се справят в западната култура с нещо, дето ти си му дал и определение като "отрова", незнайно как.

А и защо реши, че ще генерализирам отново?! ..за нещо касаещо лично отношение като ненавистта, да приложа същия метод на оценка на разликите  както при  обществено-културния мироглед?!? (видна от продукти на културата като статуи, примерно)

Отношението като към недосетлив издава само надменния ти подход, от който не само ти си патиш в комуникация, ами и двете досадни баби. Пък и е причина да виждате неосъзнаваната Ви надменност единствено у другите, само и само да не видите, че сте селски хитреци и то с обща култура, по-ниска като ниво от претенциите Ви за притежаване.

Ти сам можеш да си прецениш (пък и се преживяваш като изповядващ некви източни вярвания) как би резултирал генерализирания "заоблен" източен  мироглед и каква ще е разликата с "насечения", по-буквален(зареден с повече агресия), западен генерализиран мироглед.

Ако ти, като "напреднал в медитирането" западняк, не можеш да видиш в тази противопоставеност базата за възникване на вътрешните ти конфликти, то аз няма смисъл да ти отговарям.

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

• Автор
преди 1 час, kipen написа:

Ако ти, като "напреднал в медитирането" западняк, не можеш да видиш в тази противопоставеност базата за възникване на вътрешните ти конфликти, то аз няма смисъл да ти отговарям.

Напредъкът в медитирането се характеризира с "духовна лекота", нещо което агресивните западняци не могат да изпитат, защото са алчни, гневни и заблудени (трите отрови). 

Дисоциирането ти със средата ти щом ти е приятно - прави го! Сите будалисти то правят...явно и ти...

преди 1 час, kipen написа:

Пък и е причина да виждате неосъзнаваната Ви надменност единствено у другите

Да предположим, че има неосъзнавана надменност примерно в мен или Шунята. Твб това дразни ли те? И защо, ако е неосъзната? Защо е това желание на всяка цена да покажеш на някого това, което той не иска или не е готов да приеме? 

преди 40 минути, Just a Stranger написа:

Твб това дразни ли те? И защо, ако е неосъзната? Защо е това желание на всяка цена да покажеш на някого това, което той не иска или не е готов да приеме? 

Пишеш ми, че съм жалък егоист, пък не виждаш егоистичното ти самопоставяне в центъра при комуникация в ролята на задаващ подвеждащи въпроси?!?

Един път реши, че е "на всяка цена", все едно знаеш "ценоразпис"-а, а и че е "всяка".

Паралелно пък ме провокираш за пореден път да си излагам позицията за мотивацията ми да изказвам критичните си бележки. И то при положение, че се видя, че си с объркана представа какво е критика, съответно ще си изгубя време да ти се обяснявам.

За пореден път ми досаждаш!!! Като плужек се лепиш с тъпите си въпроси, а пък виждаш подобно лепене у другите?!?

И не на последно място- кво общо с темата има поредния ти тъп въпрос, изразяващ егоистичния ти интерес да си изясняваш позициите с някой си?!? ...за пореден път...в поредна тема....

Не се чувствай длъжен да ми отговориш! Дори недей.... А и не би било по темата!!!

преди 5 часа, kipen написа:

Първо виж за каква "резолюция" пиша:

хубави примери даваш, ала не отчиташ, че тази висока резолюция ни най- малко не е продукт на западните концепции за несъзнавано, съзнавано и прочие термини от психичните дисциплини. А и тъкмо западните психолози преоткриват източните най- общо казано практики. Разбира се, можеш да вярваш, че в случая изтока има да догонва запада, но ..... ако вече си го приел, не поставяй такава тема за обсъждане, защото вариянтите са само два: или от това семенце ще покълне безсмислен конфликт, или ще нагазиш в дебрите на будизма; и двата вариянта не ти ги препоръчвам 😂

преди 10 часа, kipen написа:

Пишеш ми, че съм жалък егоист, пък не виждаш егоистичното ти самопоставяне в центъра при комуникация в ролята на задаващ подвеждащи въпроси?!?

Попитах това, че някой осъзнато или не бил надменен, дали те дразни? Пак увърташ. Не може в тема за будизъм двамата с рамус да коментирате само участниците и слабостите им (действителни или не). Темата не е за това. Хайде един два пъти да кажеш на някого, че греши или че виждаш някакъв проблем. Ама вие почти само това правите. Анализи и оценки на участниците. А по темата нищо. Шунята пуска някакъв цитат и вместо да коментирате съдържанието на цитата, вие коментирате какво Шунята бил разбрал от него, доколко го разбира, дали трябвало да цитира и други подобни глупости. Или ще отречеш. Хайде отречи, ако не те е срам.

преди 8 часа, insec написа:

А и тъкмо западните психолози преоткриват източните най- общо казано практики

Може ли пояснение - какво точно имаш предвид? Примери, нещо?

• Автор
преди 8 минути, _ramus_ написа:

Примери, нещо?

„Днес все повече хора, особено в големите градове, страдат от ужасна празнота и отегчение. Киното и телевизията, зрелищните спортове и политическата възбуда могат да ги отвлекат за малко, но отново, изтощени и разочаровани, те трябва да се върнат към празнотата на собствения си живот.

Единственото приключение, което все още има стойност за модерния човек, лежи във вътрешното царство на несъзнаваната психика. С тази смътна идея много хора се обръщат към йога и други източни практики.“ (Юнг, К., Човекът и неговите символи, с. 252)

преди 17 часа, Śūnyatā написа:

Целта на будистката практика не да научиш и добавиш нещо към вече изградените навици, а да се освободиш от подсъзнателните негативни емоции и от безграничните желания, които ни заливат в този иначе ограничен живот. Само така, освободен, можеш да живееш с лекота в настоящето без ненавист и омраза, избягвайки гнева, кавгите, острите думи, дрязгите и препирните. 

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

Напредъкът в медитирането се характеризира с "духовна лекота", нещо което агресивните западняци не могат да изпитат, защото са алчни, гневни и заблудени

Подобни малоумия са проблемът в темата.

Те са проблем и на авторът им, но това не интересува никого - още повече че него не го интересува.

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

„Днес все повече хора

Интелигентните хора умеят да зачитат в диалоговите форми кой, на кого задава въпрос.

Малоумието на подборката за цитиране дава "пример" че западната психологическа школа откривала "източните учения" ли е?

Юнг дори не е първопроходец в психологията, не е психолог и е известен с мистичните си залитания, похождения и личните си уклони. Какво значение има това относно 'западната психология"? Юнг какво ли точно е разбирал от "йога"? ...

След ЮНГ психологическите школи и практики, знания и познания имат толкова общо с него, колкото патицата със сладоледа. Да не говорим за "сегашно време".

Моля те - когато си диалогизират хора не се намесвай когато си некомпетентен и невеж. И сладоледаджията си имал 'мнение" относно тренда на царевицата на борсата в НюЙорк, но никой в нея не се интересува от "мнението" му.

В интелигентните диалози основния приоритет остава компетентността, информацията, познанието и опита. Противно на някаква социална обменна бърканица, в която основното е всеки да си бълбука неговото си грачене, без оглед на стойност и съдържание.

• Автор
преди 10 минути, _ramus_ написа:

Подобни малоумия са проблемът в темата.

Не знам защо продължаваш да замърсяваш съзнанието си с подобни "малоумия" в темите, а не си намериш по-интелигентно занимание, което да съответства на претенциите ти за принадлежност към някакъв "елит". Страданията ти са безсмислени. Бъди щастлив другаде, където ще изпитваш духовна лекота. 

не отчиташ, че тази висока резолюция ни най- малко не е продукт на западните концепции за несъзнавано, съзнавано и прочие термини от психичните дисциплини.

Не съм и твърдял, че "резолюцията", вниманието към материалния детайл е продукт на концепциите! Просто намекнах, че е пряко отражение на това, което "на запад" изваждаме на ниво съзнателни действия от несъзнаваното. И че това е широко изследвано от повече от век.

(Пример за едно такова впечатлително, поне за мен, изследване: "Дионисиевият светоглед", Ф.Ницше). Има предостатъчно трудове в областта на Дълбинната психология, ето дори и некъв обобщителен пост на някакъв човек - Ст.Славов в блога му, дето цъкнах преди малко, разгледах, и смятам че има ползотворно отношение към детайлното запознаване с развитието на познанието за Аз-а, съответно база за по адекватни подходи за управление на вътрешните психични потоци - "Сходства и различия в познанието за Аз-а при някои от водещите дълбинни, хуманистични и трансперсонални психологични теории". Или пък некой по-отнесени трудове на проф. Асаджиоли. Или пък на "руска вълна", чрез идейното гуру на Путин, идеологът на "Русия-стожерът на панславизма" - Ал.Сорокин, който дори и да си прокарва неговите стремежи няма как да не мине и през генерализиращо описание на дълбинните концепции - "Пост-антропологията и социологията на дълбините"

И също така споделих под неква форма, че основите на психиката ни сме си ги "конструирали" по преобладаващо западно-културен образец, поне в настоящите живи поколения. А пък при подобна основа, културната инверсия на източни системи от вярвания, и то основани на предания за думи изречени при срещи от Гаутама, има потенциал за възникване на доста интензивни дисонанси. Особено при изразения в културно отношение "западняшки" агресивен, силно конкурентен стил (избиващ и на империализъм) в директно противопоставяне на "пасивния", "миролюбив" източен стил, извеждан най-вече от будистки последователи. Еле пък, ако като противовес на западното поставим даоизма, то се получава егаси "разкрача". По-голем и от този на шунятисания!!!

И ти благодаря за съвета да не навлизам в дебрите на будизма, въпреки че е "след дъжд качулка";) ....ядох го вече, още преди 15-20 години, та и в дебрите на даоизма за малко потънах, но си установих, къде от страх, къде от придържане към практично-социално адекватното според моите си субективни оценки , че не е "за мен" тоя уй с отнесеността, щото ме отдалечава от действителността. Т.е. прекалено отнесен ми е този мироглед. Пък и не ми се връзваха метафизичните концепции с тези игнорирания на метафизиката за сметка на изживяването на момента без осмисляне. Ми че то тогава за кво имаме ум, ако ще е основна цел "надрастването на ума". Просто, поне според мен, будизъм, даоизъм, са едно прекалено сило "залитане" в "женското", в "сферата" на "пречупване" от символа на "Великата Майка", и отдалечаване от "Божествения Баща", т.е. да си сменя основния стожер за формиране на мирогледа. А пък "прекалено" като оценка ми идваше от установяването на точно тези силни дисонанси в личното съзнавано, които се генерират от несъзнваното след отдаването на подобно волево желание...и които, както описва и рамуса, избиват до доста изразена сила на деперсонифициране. (вероятно си се харесвам такъв, какъвто съм си, за да си причинявам подобни мазохистични преживявания)

В крайна сметка пътища много, и всеки си върви по негов си. Макар, че поне по мои наблюдения, повечето хора вървят по идентични "групи от пътища", не им се дели от "стадото". Не че и аз съм много далече от "стадото", ама поне много рядко откривам вървящи по подобен на моя път.

Но, ако се абстрахирам от личното, то в сферата на социалното си има установени правила и критерии за оценки по качество. И подобни "проповеднически" теми, за да имат поне некво приближаване до еталони за качество, то поне не требва да се пишат глупости от авторите им и пожелателно - участващите в темите. Разбира се, ако има осъзнато желание за придържане към тези еталони. Също и осъзнаване, че това което правим оформя и облика на мястото, в което го правим. На мен лично не ми се пише на място "вонящо ми на кочина за съкровенни отпадъци", дето се бълват с претенция за неква изключителна стойност, а пък посредствени. Или пък бълване нон-стоп на цитати, дето често са изгъзици след като не са поставени в адекватен контекст, или пък откровени малоумия(пълни с противоречия). Може и да е прекалено претенциозно от моя страна, ама касае тези, които са с претенции да снасят инфо, а не тези които питат от интерес или поне смирено поднасят мненията, без да се превземат колко велики неща са списали. Елементарно самофилтриране сред списващите.

А и тъкмо западните психолози преоткриват източните най- общо казано практики.

Съгласен съм, неизбежно е! ....дори има и такива разработки, които са доста близо до езотеричните (вероятно и окултните) практики на будизма - примерно "Психосинтеза" на проф.Асаджоли . Пък и е естествена проява на "смесване на културите" като следствие от глобализирането на инфо-потоците между различните общества.

Основата на психиката ни е инстинктивно предпределена, и аз и танганаеца от Папуа имаме една и съща инстинктивна основа. Но това, което ни отличава, освен фенотипната проява на генома, е и културните наслоения.

И в един български форум, да се пълни с чужди термини безкритично(без да се обяснят със собствени думи), си  е чисто и просто културна диверсия.

Отделно пък, провеждането на подобна дейност е "отваряне на ниша", в която всякакви психясали шматароци да си се вживяват на "ценни", "мъдри", "духовни", "светли" и тем подобни идентификации, които се сриват и при елементарен "стрес-тест за проверка на качеството"(каквито прилага рамуса и се вижда как рефлектират подложените и издишащи на проверките, но пък са с претенции, че и прилагат мимикриращи стратегии, за да избягат от отговорността, произтичаща от претенциите им) ....а пък в мимикрирането им чак пък и "окачват венци" от "ненавист" и "злост" към действията на стресиращите ги при проверката. ...или пък "еврейската лисичка" дето я избива на "надменност" и "меркантилна парадност", за да си "замете следичките" от културната пропаганда. 

• Автор
преди 7 минути, _ramus_ написа:

пограчи си на воля и не ме занимавай с глупостите си

Просто не ги чети. Щом не практикуваш будистки практики, участието ти в подобни теми е напълно безсмислено и само те натоварва. Негативните емоции се натрупват една върху друга, натежава ти и страдаш. 

преди 1 час, Just a Stranger написа:

А по темата нищо. Шунята пуска някакъв цитат и вместо да коментирате съдържанието на цитата

Това, че ти не можеш да вденеш, че написаното от други е по темата, не означава, че те не са писали по темата. Еле пък признанието ти, че написаното от мен като критични бележки по отношение на цитата на шунятисания е "непонятно" за теб защо е такова.

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

пограчи си на воля и не ме занимавай с глупостите си

Просто не ги чети. Щом не практикуваш будистки практики, участието ти в подобни теми е напълно безсмислено и само те натоварва. Негативните емоции се натрупва една върху друга, натежава ти и страдаш. 

Егати будисткото прилагане на пасивно-агресивната стратегия за отместване на вниманието от глупостите дето пишеш, към ненужно, но пък лицемерно проявявано състрадание.:lol6:

преди 32 минути, Śūnyatā написа:

НЕ знам защо...

чудесно е, на всички е ясно колко много неща "не знаеш". Виждаме и че "не знаеш, че не ги знаеш, а имаш усещането за обратното". Не че това е интересно на някого и е нужно всеки миг да се доказваш и потвърждаваш. Не за друго - скучно и повторяемо е със всеки твой коментар.

преди 26 минути, kipen написа:

Т.е. прекалено отнесен ми е този мироглед

смисълът на мирогледите по принцип не е някой да се "отнася по/чрез тях". Към това мирогледите нямат никакво отношение.

Проблемът и в темата на няколко човека е, че мирогледите им играят ролята на тяхна идентичност - поне сред форумните им образи и филмови герои.

Когато е наличен дефицит в личността и криза в идентичността на същата личност, тя търси да компенсира дефицита като намери подходяща концепция от представности, която да преживее като заместител на идентичност, принадлежност... усуква се чрез "принципност" и идеализми.

Всичко това е характерно за младежките и тийн-годините на всеки човек. Ако не намери личностната си устойчивост на друго място, от личния си житейски опит и гледна точка, остава на "дежурство" готовия заместител.

преди 20 минути, kipen написа:

Егати будисткото прилагане

няма нужда да се занимаваме с неграмотници и заблудени "момченца". Нямат нито едно адекватно "включване" из темите, така, че - кой го интересува с какви игрички си играе на пясъчника си. Негово право си е, но и право на други са други неща.

• Автор
преди 3 минути, _ramus_ написа:

Когато е наличен дефицит в личността и криза в идентичността на същата личност, тя търси да компенсира дефицита като намери подходяща концепция от представности, която да преживее.

Това от личен опит ли го казваш или го прочете в някоя книжка? 

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Това от личен опит ли го казваш или го прочете в някоя книжка?

буда ми го каза - лично! :)

Каза ми и че "чайчетата ти" са кофти реколта и са будистки толкова, колкото амебите са кенгуру.

• Автор
преди 1 минута, _ramus_ написа:

буда ми го каза - лично! :)

Това пак не е лична опитност, а подигравка и безсилие да отговориш на въпроса. Уж "елит" пък отговор като в детската градина. Много "зряло" :)

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

а подигравка и безсилие да отговориш на въпроса

душко, въпросите ти са се подиграли с теб. :)

Не се напирай да се буташ, малък си още. Още доста прераждания ще ти трябват да "гасиш пожари".

• Автор

душко, въпросите ти са се подиграли с теб. :()

Въпросът ми беше от лична опитност ли го пишеш това? Не разбирам защо последваха тези подигравки. Понеже не си способен да отговориш по нормален начин, ти желая спокоен ден, а пък аз ще се заема с дзадзен и коремно дишане. Безсмислено е да си губя деня тук. 

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Безсмислено е да си губя деня тук. 

благодаря за проникновението - това е най-адекватната ти вметка из темата, от доста време.

Можеше и без изцепката и лъжата с "пожеланията и с дза-дзен...", но вече сме свикнали с фантазиите и на никого не правят впечатление.

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Не разизборам

заедно с по-горното "НЕ ЗНАЯ ЗАЩО..." - са просто празни думички, с които някой се опитва да пробута "точно обратното" на значението им. Вероятно така му се струва по-интелигентно. :)

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Въпросът ми беше от лична опитност ли го пишеш това? Не разизборам защо последваха тези подигравки. Понеже не си способен да отговориш по нормален начин,

Е как ще разбереш реакцията, при положение, че толкова удобно пропусна умалителното "книжка"?!?!? 

Не задаваш въпрос с подобаващо уважение (нормално), а пък искаш да ти се отговаря по "нормален" начин. Прекрачваш етичните норми, а изискваш етично отношение?!?! 

Един дол дренки сте със стрейнджъра. Разлигавени, самовлюбени момчета с претенции за "неразилагавено", "алтруистично" отношение към Вас. "Ела, мамо, сипи ми да ям"... или пък "Кой ми сра в гащите?"

преди 2 минути, kipen написа:

Един дол дренки сте със стрейнджъра.

шшшт, тихо да не чуят! :lol6:Под тия дренки, в тоя дол, тече духовна водица и ги облива обилно...

Та, какво казваше за "възгледите" - че глупостите на 'дренките' подкиселяват "парфето".

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

„Днес все повече хора, особено в големите градове, страдат от ужасна празнота и отегчение. Киното и телевизията, зрелищните спортове и политическата възбуда могат да ги отвлекат за малко, но отново, изтощени и разочаровани, те трябва да се върнат към празнотата на собствения си живот.

Единственото приключение, което все още има стойност за модерния човек, лежи във вътрешното царство на несъзнаваната психика. С тази смътна идея много хора се обръщат към йога и други източни практики.“ (Юнг, К., Човекът и неговите символи, с. 252)

Това е добра отправна точка. Насочеността на запада към анализиране и затъване в подробностите не може да се сравнява с източния стремеж за транцедентиране, за поглед преди всичко върху цялото - поглед отвън, отстрани, отгоре... Така постепенно се достига и до детайлите, но познавайки мястото им в цялото и взаимотношението им с останалите детайли. 

Пълнотата не е в подробностите. Думите за гората и дърветата са известни предполагам на всички.

Колкото до целите на практиката - всеки си ги определя според собствените си нужди. А последните така или иначе се променят с времето и с израстването и никак не е коректно да се правят забележки за стремежите на другите (освен ако не причиняват явна вреда). За мен конкретно спокойствието и равновесието също са цел (не единствената), но при условие на нарастваща интензивност на процесите протичащи в и извън мен. И без това времето в което живеем е ускорено и преживяванията спрямо други периоди са много по-наситени (в пъти).

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Просто не ги чети.

Как си го представяш? Това "не ме занимавай с глупостите си", беше абсолютно лицемерие. За какво ще се захване, ако ги няма нечиите "глупости"? Та той просто ще увисне във въздуха.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.