Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 2 часа, kipen написа:

Това, че ти не можеш да вденеш, че написаното от други е по темата, не означава, че те не са писали по темата. Еле пък признанието ти, че написаното от мен като критични бележки по отношение на цитата на шунятисания е "непонятно" за теб защо е такова.

ОК, сега предяви претенции и относно моето разбиране. Преди това към Шунята. Явно трябва темата да се развива така, както ти и рамус искате. Сега я вкара в някаква дискусия относно разликите между източната и западната психологии и имаш възможност да демонстрираш познанията си по последната. Нищо, че темата е за източната. Да видим какво ще се получи.

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 55 минути, Just a Stranger написа:

Нищо, че темата е за източната (психология).

Наистина ли? :lol6:

Най-после някой да поясни "темата"... особено в контекста на такива експерти по "източна психология"...

преди 1 час, Just a Stranger написа:

поглед преди всичко върху цялото - поглед отвън, отстрани, отгоре...

Така постепенно се достига и до детайлите, (!!! точно обратното)

Пълнотата не е в подробностите. Думите за гората и дърветата са известни предполагам на всички.

Отново е налице шизофреничност в изразяването.

Именно "погледа отвън отстрани и отгоре"... е лишен от детайлността и "високата резолюция". Освен това точно така се получава от няколко човека - недостатъчността на "висока резолюция" се компенсира с опити за фантазии "отвън, острани, отгоре" - за да се тушира ефекта от "ниската резолюция" и липсата на детайлност.

Думите за гората и дърветата са известни предполагам на всички.

изглежда ли ти че ти е "известна"? защото от горните думички - НЕ изглежда.

А да не би да ти е известна някаква "версия" относно "гората и дърветата"?

Идеята на сентенцията е - че погледът от високо, отрязва възможността за детайлност. Обратно - фиксацията в детайлите е заради невъзможност от синтез и обобщителност.

По принцип не се отнася до фантазьори, вживени в чуждици.

• Автор
преди 58 минути, Just a Stranger написа:

Явно трябва темата да се развива така, както ти и рамус искате. 

Хубавото във всеки ден се определя не от онова, което се случва, или от хората, с които се срещаме, а от нашия собствен ум. Всяко събитие може да бъде интерпретирано по многобройни начини; значение има само как ще реагираме на тях. Може да нямаме нито контрол върху случващото се, нито силата да променим нещата, но можем изцяло да контролирате реакцията си.

Не ги мисли тези от "висшия елит". Ако се опитваш да навлезеш в мислите им само ще се заразиш с негативни настроения. Разходи се край морето, ако имаш тази възможност. Аз ще се разходя в парка. Будистки учители казват, че безмълвните упражнения, да подишаме и да помълчим сред природата, могат да ни заредят с положителна енергия, в мозъка ни се освобождава невротрансмитера серотонин, който помага за подобряване на настроението.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

значение има само как ще реагираме на тях.

мдаааа - отиде си някъде в безметежността някакви уверения за "дза-дзен и коремното дишане"... :lol6:Толкова пъти си послъгал с изцепки от тоя род, сред темата.

Няма такъв "будистки практик", просто!

• Автор
преди 1 минута, _ramus_ написа:

мдаааа - отиде си някъде в безметежността някакви уверения за "дза-дзен и коремното дишане"... :lol6:

Практикувах, хапнах, видях какво сте написали, сега ще се разходя. Един прекрасен ден :)

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Въпросът ми беше от лична опитност ли го пишеш това? Не разбирам защо последваха тези подигравки. Понеже не си способен да отговориш по нормален начин, ти желая спокоен ден, а пък аз ще се заема с дзадзен и коремно дишане. Безсмислено е да си губя деня тук. 

Не, казвал съм го и преди. И го казвам напълно спокойно и отговорно: защото е изрод. Не можеш да го промениш. А ако му репликираш, с това само го зареждаш допълнително. Единствено модераторите могат да го спрат, но на тях изродщината им харесва.

преди 2 часа, kipen написа:

Не задаваш въпрос с подобаващо уважение (нормално), а пък искаш да ти се отговаря по "нормален" начин.

Ще си направиш ли сам анализ на горното? Тъкво да демонстрираш колко я разбираш западната психология.

преди 21 минути, Śūnyatā написа:

Не ги мисли тези от "висшия елит". Ако се опитваш да навлезеш в мислите им само ще се заразиш с негативни настроения.

Чудесно ми служат за тренинг. Всъщност ако са само те, вече почти не могат да ме изкарат от равновесие. Евентуално биха могли, ако ми е напрегнат денят и имам и други проблеми за разрешаване, като така общия ефект стане прекалено силен. Но пак ще е за кратко и съм се научил бързо да си възвръщам баланса. Всичко може да бъде използвано и да бъде извлечена полза от него.

преди 1 час, _ramus_ написа:

мдаааа - отиде си някъде в безметежността някакви уверения за "дза-дзен и коремното дишане"... :lol6:Толкова пъти си послъгал с изцепки от тоя род, сред темата.

Бе той сега, след като похапна, ако мое да удари едно коляно и на приятелката му, да видиш как от "Лип(с)тън" ще Иде на "Ахмад тий"....сигурно пак ще е Ърл-грей, ама поне ще е сменил емблемата.....от АНАтмана взел, че отклонил към Атмана. Ейй едно време кви магьосници имаше...и Кума Лиса шоколадчетата действаха безотказно, а вече даже и тениските ги продават с кореми. :no-no:

Той поне си се самоизолира в балона от безметежност, за разлика от войнствената баба, дето си мисли, че всичко опира до нея, без значение в коя тема пише...

Чудесно ми служат за тренинг.

"Малкият принц" слиза от звездите, трансформира се в мома и след кратък "Тренинг"( поглеждане отгоре, отдоли и отстрани) сред поляната и хайде на метлата като баба Яга...ся остава и зодия дева да е, ши зема дъ си изкарам сертификат за пишман астролог, дето ги дават в парка след разходка.

Чудесно ми служат за тренинг.

брей, браво за "тренировките". Практици, ей! :)

Бая си позакъснял за тия... "тренировки" - още преди 4 десетилетия им е било времето. Но явно "по-добре късничко, отколкото мръсничко".

вече почти не могат да ме изкарат от равновесие

аа, интересно. Значи че си излизал от равновесие, пък твърде активно и нахъсано отричаше и замазваше. Не че не беше очевидно, но героят от филма ти - какъв пичага, къв корав... Не му подхождат на такъв некви си залитания...

И да ти кажа - ти не си влизал в равновесие. Емоционалното равновесие е невъзможно, особено за хора като теб. Беглите моменти на усещане за липса на "напор" са си заблуда.

Как разбрах ли - и сега си под натиск, вече всеки път като видиш даден акаунт... и вече те "натиска" без дори да си прочел... Няма и нужда - в главицата ти вече е "посято" и само си търси "израз". Разбира се - време е за ново отричане, като че не сме ги гледали вече тия филми.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Практикувах

Оле, олеее... !!! :lol6:

Ми да - стига за днес глупости... Той денят си е просто ден.

Дали е хубав - хубав е и без глупостите на едни и същи никове.

преди 28 минути, kipen написа:

Той поне си се самоизолира в балона от безметежност, за разлика от войнствената баба, дето си мисли, че всичко опира до нея, без значение в коя тема пише...

Всъщност ти и още един сте тези, който постоянно все войнствената баба ви е в устата. Чудесна демонстрация си за това, как затъналите в предразсъдъците и заблудите си хора, изкривяват и приемат избирателно информацията, създавайки си фалшива реалност в която да живеят. Чудесен пример как една мания може да бъде представена в положителна светлина за пред себе си. И колко чудесно само е, че Шуната се "самоизолира в ...", колко правилно е това решение да остави темата на хиените, които какво правят? Продължават да го коментират. Щото такава им е природата и другото им е трудно.

Ай спри се с тренировките! 10найсе пъти използва "чудесен", а пък окъса сите цветя на поляната....без да питаш дали им е приятно.

преди 7 минути, Just a Stranger написа:

И колко чудесно само е, че Шуната се "самоизолира в ..."

Таман да не ти заема място в центъра на коментарите в темата, суетна бабо-интригантке.... ич и не те интересува темата, а как изглеждаш.

преди 1 минута, kipen написа:

Ай спри се с тренировките! 10найсе пъти използва "чудесен", а пък окъса сите цветя на поляната....без да питаш дали им е приятно.

Надявам се да не им е. Нищо лично към цветенцата. Но пък дали вещицата се вживява в добра и миролюбива или цветенцата не са всъщност бурени... кой знае.

преди 5 минути, kipen написа:

Таман да не ти заема място в центъра на коментарите в темата, суетна бабо-интригантке.... ич и не те интересува темата, а как изглеждаш.

Всъщност аз в тази тема доста дълго време не вземах участие. Познай кой ме привлече? Така че не е суета и желание да съм център на вниманието. Не те бива в психологията, казвал съм ти го. Направи правилно предположение относно участието ми в тази тема и ще си променя мнението за теб.

преди 5 часа, kipen написа:

... но си установих, къде от страх, къде от придържане към практично-социално адекватното според моите си субективни оценки , че не е "за мен" тоя уй с отнесеността, щото ме отдалечава от действителността. Т.е. прекалено отнесен ми е този мироглед.

Не е случайност или някаква прищявка, екстремния и необичаен живот, който наблюдаваме при източните учители - всъщност, дори и в по- традиционните за нашите географски ширини религии, виждаме отшелници, виждаме аскети, виждаме монашеския начин на живот. Та прави впечатление, че колкото и да са навътре в материята западните психолози, те могат да бъдат травмирани псхически, а дори, ако живеят по този начин, по който живее един Буда или един Махавира, биха изпаднали в депресивни състояния, да живеят така е просто непосилно и немислимо за тях. Западния "учител", може да помогне на всеки, но не и на себе си. А източните не само, че са емоционално необвързани със света около тях, но и изглеждат по- скоро, като желаещи да го напуснат - за тях смъртта е, като награда, за нас смъртта е печал, която разлика най- общо казано е странна и необичайна.

Така или инак независимо кой, колко разбрал, и кой какво избрал, то винаги остава, като константа, че онова, което води е необходимостта. Няма нищо изненадващо, нито укорително, че за човешкия ум е по- достъпен западния подход на концептуализиране, моделиране и анализиране, но колкото по- навътре се отива в този ум, в колкото по- осъзнато състояние на съществуване, толкова повече изпъква нуждата от медитиране, наблюдение и внимание, които са толкова характерни за източния подход. 

п.п. та - да, отнася и то много повече, отколкото си позволяваме. (за това и не препоръчвам хахахахахаха)

преди 18 минути, insec написа:

Та прави впечатление, че колкото и да са навътре в материята западните психолози, те могат да бъдат травмирани псхически, а дори, ако живеят по този начин, по който живее един Буда или един Махавира, биха изпаднали в депресивни състояния, да живеят така е просто непосилно и немислимо за тях.

Според мен генерализираш неоснователно. Особено в това:

изглеждат по- скоро, като желаещи да го напуснат - за тях смъртта е, като награда, за нас смъртта е печал, която разлика най- общо казано е странна и необичайна.

Аз не знам какво им е желанието на живеещите като Буда или някой друг, но не вярвам, че "награда" съществува в оценките им.

Западния "учител", може да помогне на всеки, но не и на себе си.

Чупиш през призмата, че има "западен учител", а подобна постановка е част от концепцията "учител-ученик", която е различна от социалното учене.

Но пък в западните традиции я има прилагана и "учител-ученик", обаче е повече ориентирана към партийни централи,клики, ложи и тем подобни "затворени общества". 

"Учител-ученик" я има възпроизвеждана и в поп-културата  ;) 836144353_sitiu4enik.png.af3299e99e5d78703a5842ea85776dcc.png

В смисъл, че поляризацията във възприятията я има като принцип и на обществено ниво....

преди 4 минути, kipen написа:

...съществува в оценките им.

е то най- напред не съществуват оценки, та всичко, което се казва претърпява някакъв компромис с онова, за което се говори.

п.п. учител- ученик е тъждествено на западното медик- пациент, просто в дхармична среда и ежедневие, няма пациенти, има само изучаващи - за това психологията възниква на запад, в изтока не е съществувала тази необходимост.

• Автор
преди 54 минути, insec написа:

А източните не само, че са емоционално необвързани със света около тях, но и изглеждат по- скоро, като желаещи да го напуснат - за тях смъртта е, като награда, за нас смъртта е печал, която разлика най- общо казано е странна и необичайна.

Смъртта е нещо съвсем естествено. Естествено е ако не сме живи догодина или още утре. В служебната си практика съм виждал много мъртви хора при ПТП, кои не са и сънували, че ще умрат точно днес. След сто години всеки жив днес по света човек ще бъде мъртъв.

Будизмът се фокусира върху страданието. Много години възприемах учението за Благородните Истини в негативна светлина. След множество спадове в настроението и депресивни моменти, осъзнах, че то може да се интерпретира и позитивно. С помощта на практиката изградих едно ново усещане за мир и вътрешно равновесие.

Дзен учителят Шунмьо Масуно казва:

"Ако светът отказва да се движи в посоката, в която желаете вие, може би е време да промените себе си. Тогава в какъвто и свят да попаднете, ще можете да се движите из него удобно и с лекота." 

Въпрос към теб и Шиниасу: Човешкото страдание се появява, когато ни липсва усещане за...? 

преди 46 минути, Śūnyatā написа:

Будизмът се фокусира върху страданието. Много години възприемах учението за Благородните Истини в негативна светлина. След множество спадове в настроението и депресивни моменти, осъзнах, че то може да се интерпретира и позитивно. С помощта на практиката изградих едно ново усещане за мир и вътрешно равновесие.

:lol6:Видя ли бре, рамусе,  че ще вземе да мине от АНАтмана към Атмана. Сигурно е ударил едно коленце на приятелката му, щом и 100 години живот вече раздава.

Та и цицат за адаптацията изнамери... 

....и накрая на цикъла след хапването, коленцето и разходката....айде пак у "смъртта" и баба яга да го откъсне кът цветенце...

Не знам тая показност и суета дали ги има в будистки практики, ама на Мариус ги има в моноспектакли.

• Автор

Най-доброто приложение за медитация и не само. 

https://plumvillage.app/?gclid=CjwKCAjwxOCRBhA8EiwA0X8hi1G0c9_As_sptcXCMmRTgiGMa-rBTrWJGOdJPc1e3csKd3E7KKH5KRoCFxAQAvD_BwE

преди 30 минути, kipen написа:

ще вземе да мине от АНАтмана към Атмана. 

Няма такова нещо. Анатман е единият от трите белега на съществуването. Няма как да се заобиколи, ако искаме да останем в рамките на будисткото учение. 

преди 1 час, insec написа:

то най- напред не съществуват оценки, та всичко, което се казва претърпява някакъв компромис с онова, за което се говори

Стига бре, мен! Ся и ти ли ще фокусираш на несубстанционалността. Шунятисаният Анатман Куркински си е достатъчен. Даже няма нужда да идва "анадолския капитан" с едната вежда.

Когато гледаш далече напред не виждаш под носа си.

Аз примерно, когато се движа към некое насаждение в далечината, в стремежът си да стигна по-бързо и не виждам добре другите насаждения, през които преминавам. Но като ги видя, това ВЕЧЕ е оценка. Който и "източен учител" да ти е казал или пък ти сам да си си го решил, че не съществуват оценки, това не е вярно. Да живееш в НЕсвят на отражения не знам кво му е привлекателното, та да се отдам на подобен стремеж. Освен ако не се идентифицирам като отражение, което за да е налично като идентификация, причината се корени някъде в детството.

Оставил си ме с впечатлението за мислещ индивид...

Ако нирваната е толко-толкова, за кво Буда се е върнал след не знам си колко дена киснене под дървото? За да ти сподели чрез някой, че оценки не съществуват или че са субективни?

Субективни, което позволява и да ги конструираме под формата на неоснователни генерализации. Съответно да можем да си мислим, че знаем доста, а пък да пропускаме същественото....иначе щяхме да сме перфектни машинки...

Къде е Живота, в това което мислим или в това което правим?

преди 1 час, insec написа:

има само изучаващи - за това психологията възниква на запад, в изтока не е съществувала тази необходимост.

В изтока още не съществуват ред неща - взимат ги от запада не без помощта на европейци, защото необходимостите им съществуват....най-вече от по-високи нива на организация и технологизация щото са били доста време в "дхармична среда".

Вземат и дават и това си е част от културния и търговски обмен.

Това, че в тамошните общества се е оформила ниша, в която да могат да виреят "волни птици" е похвално. Особено в планински и високо планински общности.

Но това не касае индивидуалния път на всеки от изток.

Неоснователното генерализиране е признак, че "прескачаш" доста често в "мащабите" между индивидуално и колективно. И аз съм бил така, и на мен са ми варирали оценките, ама това, че отминават не означава, че не съществуват.

Споделям си мението. Така се реализира процесът на социално учене, без да се отъждествява некой си на учител - това отъждествяване е когато некой иска все да е ученик.

преди 45 минути, kipen написа:

:lol6:Видя ли бре, рамусе,  

Аз видях. И ти виж колко добре ви потръгна разговорът с инсекта. Ти обачв тръгна отново да се правиш на голямата работа. Ненужно... другото ще го премълча. Не ми се занимава. 

Добре, бабе! Нещо друго? Да купя ли кисело мляко от бакалията или ще долетиш сама с метлата? 

преди 33 минути, Śūnyatā написа:

Няма такова нещо. Анатман е единият от трите белега на съществуването. Няма как да се заобиколи, ако искаме да останем в рамките на будисткото учение

Ти па нали си един будист.... поне не отричай, че мина от смъртта към живота след коленцето на момата...

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Въпрос към теб и Шиниасу: Човешкото страдание се появява, когато ни липсва усещане за...? 

Хм. Страданията са пряко свързани с желанията, и по-точно с неосъществяване на желаното или пък осъществяване на нежеланото. Така, както си формулирал въпроса и в контекста на думите на този дзен учител, бих отговорил "свобода", доколкото свободата предполага преодоляване на ограниченията и познаване на действително-наличните възможности. Съответно и желанията могат да са или да не са съобразени с наличните възможности и ограничения. Когато не са, се получава разрив между желанията и резултата (също и с очакванията), пораждащ страдание. 

преди 22 минути, kipen написа:

Добре, бабе! Нещо друго?

Да, но няма да ти кажа. 

Аз за разлика от други не съм добронамерен и няма да изложа слабостите ти изцяло както ги виждам. Ти би го направил по отношение на мен, разбира се, воден от благородната цел да видя слабостите си и да се поправя. Но аз подло ще спестя твоите, въпреки че съм уверен, че държиш да ги чуеш. 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

След множество спадове в настроението и депресивни моменти, осъзнах, че то може да се интерпретира и позитивно.

Мдааааа. Няколко пъти съм писал за характеровите и психични дефицити при теб, през годините. Спадовете на настроението и депресивните кризи нямат нищо общо с това че си чел или интерпретирал нещо си... Те са просто част от психичната ти тъкан, и вероятно имат връзка с миналото ти и някои непреживени травми. Възможни са и други предположения в сценария, но това не е толкова важно в случая.

Търсил си, преживяваш че си намерил, защото нещо си "те измъква" от "тия състояния".

Будизмът - като антидепресантно и седативно "хапче", няма нищо общо с будизма, нито с Буда.  С християнството - също. Това не пречи да си ги привидиш, за да преодолееш негативизмите си от агресия, гневност и депресия... Заради това с такава повторяема упоритост и лекота проектираш същата своя "тъмна страна" спрямо един или друг дразнител.

Между другото - заради това толкова пъти пиша, че всъщност със "странника" сте си "колеги". И двамата сте в една и съща "категория" - която упорито търси утеха от своите "демони". Единия в едно, другия - в друго. Всъщност - всеки, неговото си.

Всъщност - имате и други... "колеги", но освен демоните вие двамата имате и няколко други сходства и качества. Именно това ви "допира" повече в сравнение с други.

Това е нещото, което ни разделя качествено и ви прави заложници и затворници на фантазния си свят - заради демоните отвътре. Не казвам нищо негативно - не всяка психика е възможно да се справи с проблемите и въобще не мисля, че тия които не са се справили са "дефектни".

Само казвам, че с напора на тия проблеми няма как да имате път в никаква духовност, освен фантазно-образен - някъде сред своите си лични сънища. Може би - когато това помага на някого в екзистенциалните му битки нека така да е, но качествените разлики които са налице навсякъде където се кръстосваме по темите личат именно заради всички тия... "особености".

==========

Още като написа за "дза-дзен и коремното дишане" си нямаш представа колко много това говори за теб си.

Колко много говори и последващото  - "практикувах, хапнах... почетох, сега ще се разходя" (маркирано и като "време", в рамките на час). Просто всичко е по профила!

преди 6 часа, kipen написа:

... че не съществуват оценки, това не е вярно.

Ако нирваната е толко-толкова, за кво Буда се е върнал след не знам си колко дена киснене под дървото?

цитирал си цяло изречение, пък се хвана само за първата част от него - и сега се почва "съществуват или не, оценки" ((:  Приеми го, като "доколкото (не)съществуват оценки''. Просто отбелязах, едно необичайно явление, което може да се забележи при по- внимателно разглеждане битието на тия хора, макар че някои си го казват даже в прав текст.

Инак въпроса ти резонира добре, ала нали каза, че си се къпал вече в будизма. Този момент от живота на Буда е обсъждан по един или друг повод, в доста трактати. И в кратце отбелязват, че Буда няма никакъв такъв план "да се върне, при еди кого си и да преподава, това което е преподавал", случващото се случва спонтанно, според обстоятелствата, а не от/ според него. Човека- учител е само елемент от всичките обстоятелства, нещо като инструмент, като проводник, като огледало, в него липсва предварителното намерение "трябва да преподавам това".

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Човешкото страдание се появява, когато ни липсва усещане за...? 

Не знам как по- дискретно да ти кажа, че усещането е най- нисшата степен на познанието. И ти пак, и пак забравяш, че аз очевидно се разминавам с будистката традиция. За мен нещо куца във това фокусиране в/у страданието. Страданието си е факт от живота. Страданието е страдание, когато му се съпротивляваш, когато искаш да избягаш от него, да го елиминираш, да го надмогнеш или в кратце да го няма. Когато приемем страданието, тогава то вече не е страдание, а естествено присъщо явление в природата. Прекаления фокус в/у страданието създава и някои особени положения. Колкото повече обръщаме внимание на едно нещо, толкова по- силно става то. А всичките 4-и благородни истини са все за страданието. Има нещо не ок в това - включително и мен в това число разбира се. Според мен акцента в будизма е обърканото състояние на ума, а не в/у страданието. Ала един път, че този въпрос има смисъл да го обсъждам с будистки преподавател, втори път, че според самата будистка традиция явно нямам заслугите да срещна такъв и трето, така или инак обърканото състояние на ума е въпроса, който ме интересува, а не страданието.

Така, че страданието и не- страданието за мен е, като прилива и отлива - идва и си отива, нема дерт, не се оплаквам от това, не ми пречи и не ме притеснява, даже по- скоро го намирам за необходимо, защото страдайки човек осъзнава някои неща. Примерно един Путин страда за неговата империя, за неговия нефт в Украйна, хубаво, ала той никак не страда за хората, които умират сега, за жените и децата, които убиват по негови заповеди. Би било много оздравително за другаря Путин, ако изпитваше страдание от смъртта на тези хора, станали жертви на неговите амбиции - да изпита тяхното страдание, техните мъки и болка. Къде по дяволите му е ума, че да не изпитва страдание за човешкия живот, който отнема, а да изпитва страдание за нефта, който са му отнели. Къде по дяволите им е ума на всички тия хора, които се загрижили сега, колко щяла да стане газта, колко щяло да стане олюту - еб@си оправдателните причини намират, цели философии даже ми развиват, квантовата механика интегрирана в геополитиката разбираш ли. Бога ми деца убиват сега, деца, а оно страда за олюту, даже се фали, че разбирал Путин, ако бил на негово място щял да направи същото моля ти се.  Сега един Буда би трябвало да преподава обратното на едни такива чугуни, не как да прекратят страданието, а как да изпитат страданието, как да страдат още повече, не само със коремите си, ами и по- нагоре, беким им стигне до чугунените черепи и да се осъзнаят.

преди 7 часа, insec написа:

страданието

Всъщност - изборът на думата "страдание" е избор на преводачите на будизма на запад. Оригиналната дума на пали има още много други значения, които нямат нищо общо с чувствената и емоционалната конотация, която е приоритетна в масовия социум на запад. Интелигентните хора могат да си позволят разбиране много отвъд тесните конкретики и да схванат и разберат условността на значенията, интерпретациите и замисъла.

Изборът на думата спрямо западния таргет, цели да привлече именно хората с масова и чувствена нагласа, по този начин да придаде на "четирите догми" магнита на "екзинтенциално разрешение". В същите "четири истини" е сходен изборът и на думичката 'благороден'.

Така в общ смисъл "благородните истини" нито са благородни, нито са истини... но са подбрани като основни за цялата доктрина и мироглед. Те, разбира се, са чисто условни, но всеки вярващ трябва да започне от фундаментите. А тяхната описателност - вече е сведена до 'водеща интерпретация' кое какво е.

Ролята на преводачите на будистка литература е много сложна, отговорна... и е пълна с условновности и конвенции... Това е и нелепостта на произволното пляскане на цитати сред темата, толкова характерно за нейния формален "автор".

С което напомням само, че всеки човек разполага с възможността за отражение (вкл осмисляне, представност, интерпретация) само до нивото на което е развито то. Ние, хората, обменяме помежду си сигнали, но тяхното интерпретиране е съществен проблем за тия, които постулират че сме "сходни". Всъщност - не сме.

• Автор
преди 15 часа, Just a Stranger написа:

Хм. Страданията са пряко свързани с желанията, и по-точно с неосъществяване на желаното или пък осъществяване на нежеланото. Така, както си формулирал въпроса и в контекста на думите на този дзен учител, бих отговорил "свобода", доколкото свободата предполага преодоляване на ограниченията и познаване на действително-наличните възможности. Съответно и желанията могат да са или да не са съобразени с наличните възможности и ограничения. Когато не са, се получава разрив между желанията и резултата (също и с очакванията), пораждащ страдание. 

Свобода от желанията и свързаното с тях страдание може да постигне само напълно реализиран Буда. За нас, обикновените хора, това е много трудно и изисква много практика. Ако беше лесно щеше да е пълно с Буди, но не е. 

Целта на медитацията се състои в това, да се научим да разпознаваме желанията и негативните емоции още преди да възникнат и да дадат плод. 

За да постигнем състояние на пълна яснота, необременено от желания и каквато и да било привързаност съзнание, трябва да се научим да медитираме и да сме упорити в това. Трябва да се научим да изчистваме съзнанието докато не стане "прозрачно" или реализираме състояние на "празен ум". Без да се изчистим от "трите отрови" - алчност, гняв и невежество е невъзможно да се освободим от вградените ни стереотипи или поне да намалим тяхната сила и пораженията, които причиняват. 

Това ново усещане за което говоря не е заложено в нас при раждането ни, както усещането ни за трайна реалност. Това усещане се изгражда (поне при мен се получава така), чрез медитация върху трите характеристики и по-точно върху непостоянството и анатман. 

Това усещане може да се раздели на две части. Медитирайки върху непостоянството се появява усещането за мимолетност. А от медитацията върху анатман (концепция уникална за будизма) - нещо друго. Какво е то? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.