Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Не бива, защото така ще станат още по-нещастни. Трябва да измислим начим да им помогнем да осъзнаят, че и те са щастливи, но просто още не го знаят.

Прав си.

Ако искаш да накараш един човек да се чувства нещастен, накарай го да се чувства виновен за грешките си. Ако може да го накараш да оценява повечето от постъпките си като грешки, още по добре.

Не знам що за хора са тия, които прилагат подобни изтезания на децата си

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 519k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 минути, _ramus_ написа:

като им пропагандирате сънищата си - всеки неговия си...

Ти също пропагандираш "твоя" сън и то доста настоятелно и натрапчиво. Може би защото калдата е единственото място където имаш пълна свобода и ти го позволяват.

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

"твоя" сън

ама само за Сънливците.

И нещо друго - да напишеш онова предишното и да пледираш за твоята си версия на "будизъм" с целите на "раздавач на патерички за щастие"... И с детинското клише - "ти си същия като мен" - "ти също....."... :)

ей така от един автогол, в друг... Един след друг... И... ако става - един до друг, с патеричките... щото друго си е да има някой друг с "патерички" като твоите, само дето са 'друг модел'

И заради същото - айде цитатчета, авторитети и идоли, повторения до безкрай... и тримцата - като на конвейр... Щото то няма много варианти на отработване и зацикляне.

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Не знам що за хора са тия, които прилагат подобни изтезания на децата си

обогатяваш фантазиите си ли "кептъне"? Така ли направи и с "просветления"? :) Тия два мижави зачота, ть,тц,тц!... :goahead:

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Те точно това са думички на мачкано дете - присмиването, иронията, осмиването от околните, битките ( които са толкова повторителни интерпретации) за налагане, повторенията на утвържденията...

Та именно тия са основните маркери на "мачкания малчуган"

Това е типичен пример за конско

Търси се някаква слабост, каквато и да е, или нещо, което се допуска за слабост или уязвимост и се забиват пирони точно там, където се предполага, че най боли

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

Ако искаш да накараш един човек да се чувства нещастен, накарай го да се чувства виновен за грешките си. Ако може да го накараш да оценява повечето от постъпките си като грешки, още по добре.

о, душица? Това също ли е още от 'зачотите"? :)

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Търси се някаква слабост,

Не се търси - не е нужно да се търси - малчуганът сам си я показва "коя е точно неговата болезнена точка". Това е въпрос на подход в педагогиката и е един от прийомите в работата на психолога.

Вие сами ми разказахте за вашите "точки". Всеки един - мога да ги изброя, защото са толкова сходни и повторяеми. Заради това написах че е като на "конвейр".

Не сте само вие така... нито сте сами вие така с компенсацията в "духовни и религиозни сънища". И не е проблем че всичко това е налице и е ваше наследство. Проблемите идват от големите контрасти на всичкото това "наследство" с уверенията, декларациите... и особено с понятието "ДУХОВНОСТ" - избрано да е просто патеричка на малчуганите, които си я привиждат за подпиралка.

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Аз казах ли ви ?

А това е от серията "потвърджения". :) Духовният стожер на владиката просто има друг начин на изразяване, иначе е напълно същото - за всяко нещо е нужно да е ПОТВЪРДИТЕЛНО и само това има значение и се води "лов" за потвържденията.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Не се търси - не е нужно да се търси - малчуганът сам си я показва "коя е точно неговата болезнена точка".

Да допуснем.

И какво следва ?

току-що, Реджеп Иведик написа:

И какво следва ?

Ми... нищо! Повторения - вече толкова години... и НИЩО! Сърдитковците продължават играта си, още повече че като се дразнят така допълнително го играят на защита и им служи да подминават дисонансите като ги неглижират до "отношението на гадняра" на което те са просто жертвички.

Банална, но ефективна игра.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

В такъв случай, какъв е смисъла ?

Някой написал ли е относно "смисъла", за да го търсим, за да го очакваме, за да го стремим... ?

С вашите готови набори от "смисли", особено тая изцепка за "трайкайте си и бъдете щастливи"... нещата са ясни. Но света нито почва, нито свършва с това. Е, да - не и вашият свят, в него летящите социални клишета и подбрани заемки като тия, са напълно достатъчни. .

преди 1 час, _ramus_ написа:

Някой написал ли е относно "смисъла", за да го търсим, за да го очакваме, за да го стремим... ?

С вашите готови набори от "смисли", особено тая изцепка за "трайкайте си и бъдете щастливи"... нещата са ясни. Но света нито почва, нито свършва с това. Е, да - не и вашият свят, в него летящите социални клишета и подбрани заемки като тия, са напълно достатъчни. .

Пак смени темата.

Аз те питам, ти какво печелиш, от това, че се опитваш да ни накараш да се чувстваме толкова мизерно, колкото тебе те е карал да се чувстваш баща ти или съпругата му в детството ти.

За твоите мотиви питам. Какво мислиш за мене, не ме интересува.

преди 24 минути, Реджеп Иведик написа:

че се опитваш да ни накараш да се чувстваме толкова мизерно, колкото тебе те е карал да се чувстваш баща ти или съпругата му в детството ти.

:) Лъжец! Въобще не питаш за "моите мотиви".

Никой не може да накара някого "да се чувства мизерно". Мизерията е "чувство" и "състояние" и тя е отвътре в МИЗЕРНИЯ. 

Но сред децата илюзиите че другият е причината за мизерията на някого - е летяща и заразна илюзия.

Колкото до ползите - така също се издаваш, кой си зад маската си - както и чрез фантазията си която вече си преповтаряш с цел да я затвърдиш.

Не ми е нужна полза и не ме интересува. Вашите "чувства", фантазии, въображателни светове, защитни изцепки...  не са ми интересни, не ме интересуват и въобще нямат нищо общо с мен - нито ползи, нито като загуби. Разбира се, това трудно се побира в детски главици, но за мен и това няма значение.

Сами разказвате какво става в главиците ви, изучавам го в различни ракурси, но не ми е интересно, нито ми носи ползи, а просто това е матряла, това е налице. Когато ми стане прекалено банално - се забавлявам. И понеже дори и забавни не сте ми, си "създавам забавата сам" - като гледам на приказните герои тук откъм смешната и шеговитата страна... Въх - ама духовните стожери имали чувства, имали достойнство и рамус ги карал да се чувстват мизерно... :) А това пък значи - край на духовните фантазии на малките герои. 

Чудесно би било ако всичките тия етапи вече сте ги прескочили и сте някъде след тях, но това са само пожелателни блянове, които въобще не взимам насериозно.

Сегашното положение е просто "сегашното ви положение" - всеки си го заявява, всеки пише именно от него си - каквото е, такова е. Нито го искам нито ми е от полза, нито ме интересуват как си преживявате дисонансите и децата какви "чувства" имали.  Заявките, летящите декларации, претенциите, раздувките... са подражателни на хора за които всички теми, както и заглавията тук, са били сериозна работа - дори от най-сериозните. Сериозните хора - са преодолели "чувствените си залитания", пропадания, отношения, пристрастия... така, че вие не сте от тях. И като не сте - си играете на памперси и биберони, с имитацийки и игрички на "духовности".

Ако не сте деца - носите отговорност и сте израснали глупостите от рода "ми моите чувства"... и за всичко "ваше", вкл и за глупостите от рода "няма мое, няма тяхно, няма аз"... Няма, пък имало "щастливци" - дори като основна екзистенциална цел... !!! И с по-горната вече записана изцепка форумният будист си вкара най-значителния си автогол сред многогодишния си театър и си го зачеркна сам, по "будистки". :) И заигравките - заради лайкове, детински усещания за конекции, социални рефлексии и надвисващата самота... 

Според същото форумният "будистки философ" всъщност трябваше да преименува темата на "будизъм за саднати малчугани и кандидат-щастливци".

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Въобще не питаш за "моите мотиви".

И все пак, какви са ?

Кеф, пари, или искаш и ние да видим какво ти е било до главата като си бил малък.

Или нещо, което не се сещам.

Ако може без допълнителните чаршафи, какво си въобразяваш за мен или за другите. Това отдавна го знаем.

Ми... нищо! Повторения - вече толкова години... и НИЩО! Сърдитковците продължават играта си, още повече че като се дразнят така допълнително го играят на защита и им служи да подминават дисонансите като ги неглижират до "отношението на гадняра" на което те са просто жертвички.

Е, и? Каквито и да сме "ние" в твоите очи, то не е причината да пишеш тук. Всичко са наистина обяснения и локум за да оправдае присъствието си тук. Главно за пред себе си. Но сам си знаеш, че участието ти тук е цирк. Че нещо е сбъркано и то не в другите, а в теб. И това не е само моя позиция, а масова. Не че ти е от значение. Ти си се "застраховал" срещу всякаква възможност реално да се погледнеш отстрани. Уж стопираш нещо си, ама не съвсем. А илюзията, че си успял, че си преодолял, пораснал - ами, то си е илюзия.

току-що, Реджеп Иведик написа:

Кеф, пари, или искаш

:lol6:ОО,  да - не се сещаш. И няма как.

Още повече че вече ти написах... но понеже "не четеш чаршафи"  и "тия работи дето нямали смисъл", с елементарщината "какво мислиш за мен и за другите... ". Но такъв случай - за какво въобще задаваш въпроси относно мен.

Вплитам думите си сред дисонансите и ми показвате повторителните етапни лакмуси как не ви е възможно да възприемате нищо, ако в него е наличен дисонанс. Колко ви е важно споделянето, потупването по рамото, погалването със съгласие, лайк, държането за ръчичка. Целите театри са изпълнени с представата за "такава публика", на която вие говорите, "те ви слушат"...  

Ето това е от "детската възраст" и е особено засилено именно в наранените и мачкани малчугани.

току-що, Just a Stranger написа:

за да оправдае присъствието си тук

Оправдание? !!! - :) Бебчо, ти да не фантазираш че рамус е сред някакъв 'другарски съд", че нещо си някакъв 'домакин", че всеки е някакъв микс от съдия и прокурор...

Пак детските игри напират чрез подходящите Играчи в тях.! :)

преди 2 минути, Just a Stranger написа:

Че нещо е сбъркано и то не в другите, а в теб.

Никога не съм писал че "нещо се било объркало". Това са си просто поредните детски интерпретации.

Нищичко не се е объркало, вече го има написано - и не четете, защото ви пречи да си фантазирате жадуваните миражи за "щастие" .

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Но такъв случай - за какво въобще задаваш въпроси относно мен.

За да разбера с каква цел пишеш чаршафите.

Психологията май не ти е силната страна. Всеки човек, за да постъпва по един или друг начин, го прави или от необясним каприз, или за кеф, или за пари, или с някаква друга цел. Нарича се мотив.

Явно няма да получа отговор.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Оправдание? !!! - :) Бебчо, ти да не фантазираш че рамус е сред някакъв 'другарски съд", че нещо си някакъв 'домакин", че всеки е някакъв микс от съдия и прокурор...

Пак детските игри напират чрез подходящите Играчи в тях.! :)

Точно. Най- нелогичното е именна участието ти с години в теми, които уж не те интересуват. Но това е последното нещо, на което ще обърнеш внимание. Защото количката от карти ще се срине и царят ще осъзнае, че е гол. Все пишеш за това как другите бранели и поддържали приказките си, но най-настойчивият си ти. Самата ти настойчивост е показател за това, колко важна е собствената ти приказка за теб. А с илюзиите, колко си над другите, падането ще боли много. Само го констатирам, то няма да зависи от мен.

• Автор
преди 2 часа, _ramus_ написа:

Това е въпрос на подход в педагогиката и е един от прийомите в работата на психолога.

Ясно. Искал си да станеш психолог и не ти се получило. Затова търсиш таргет пред който да си играеш на чичо доктор.

Никой не може да накара някого "да се чувства мизерно". Мизерията е "чувство" и "състояние" и тя е отвътре в МИЗЕРНИЯ. 

Това е напълно достатъчно за ясняване на мотивите ти да пишеш.

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:
преди 2 часа, _ramus_ написа:

Ми... нищо! Повторения - вече толкова години... и НИЩО!

В такъв случай, какъв е смисъла ?

Никакъв за никой тук, но нищо не остава неизползвано. Да храним Луната, което е непрепоръчително според работниците в зоопарка :) 

• Автор
преди 40 минути, Реджеп Иведик написа:

Явно няма да получа отговор.

Ако се зачетеш оговаря. Няма как се скрие. Всичко се вижда в коментарите. Каквото му е на сърцето, това му е в устата, в случая на върха на пръстите. За да унизиш другите, първо трябва да си унизил себе си.

преди 41 минути, Just a Stranger написа:

Най- нелогичното е именна участието ти с години в теми, които уж не те интересуват.

Е как става тази работа ? Аз съм карал два семестъра психология на зачот.

Ако не го интересува защо ще пише. Плащат ли му, обича да прави мизерии ли. Не може без мотив. Няма такива филми.

преди 48 минути, _ramus_ написа:

Вплитам думите си сред дисонансите и ми показвате

Какво ти показваме и какво ти се привижда е въпрос. Фактът е, че използваш резултата (без значение привидян или действителен) за да поддържаш приказката си на преминал на следващото ниво. Толкова упорито показваш привидяните от теб слабости, признаци за заблуда и непорасналост при другите, именно заради нуждата да се разграничават постоянно от тях. Разбира се, избрал си и подходящите "пораснали" на които да се оприличиш. Е да, първите не са "лошите" а "баламурниците", "сърдитковците", "папагалите", "смешковците"... Голям напредък, няма шо. Лесно може да се види в търсачката, че някои думи си ги използвал стотици пъти - такива с които да си докараш усещането, че си над масата, над заблуждение, фантазьорите. Колко по-убедителен признак, че си маниак може да има?

на 23.01.2023 г. в 20:22, Just a Stranger написа:

Цитираш думите ми извън контекста, придавайки им точно противоположния смисъл. Вече подчертах, че добавянето на Бог не е отговор. Всяко допускане за "първо завъртане" противоречи на принципа, че всяко нещо е резултат от причинаэ и условия. Изключения никой никога не е наблюдавал, нито го е извел теоритично, което прави допускането на изключение необосновано.

Какви са причините и условията, които резултират в самия принцип?

Не съм срещал подобна дефиниция за Бог в християнството. Според нея обаче всичко създадено от Бог се явява негова противоположност, тъй като се движи и има начало. А аз си мисля, че Абсолютът трябва да съдържа и двата полюса, всички възможности в себе си. И е вече въпрос на морал, разум и избор да бъдат проявени правилните.

В този смисъл е противоположност, така е. Дефиницията се подразбира - след като е създал времето и пространството, то да има начало и да се движи е абсурдно.

Не. Границите са обусловени, т.е. преодолими. Така че всяко ограничение в осъзнатостта е преодолимо и "най-" може да е само относително.

Ок, относно тази фантастика приложи собствените си изисквания за наблюдение и теоретично извеждане, които изискваше от мен преди малко.

След като в абсолютен смисъл според теб не може да има най-осъзнати същества, то има ли поне такива, които са по-осъзнати от всички останали?

Използваната символика е точно с това послание. Историята в случая е без значение.

Бог е разкрил Себе Си, спускайки своята стълба към Яков, позволявайки му да се издигне. Използваната "символика" никак не е съдържа посланието, че "няма първа причина" или въпроси като "какво е имало преди Бог". Разбирам, че е много сладко текстът да се използва за лични цели, но не е особено коректно, а като християнин бих могъл да ти кажа, че е направо опасно.

Ок. Не мога да те принудя да мислиш насила.

Недей така, за малко да се обидя. Движение винаги има, но различни обекти постоянно започват и завършват своето движение - при човешките тела, това става при зачеването и смъртта.

на 23.01.2023 г. в 22:41, Śūnyatā написа:

По-голяма фантасмагория от това - здраве му кажи. Като не се движи как е задвижил Вселената?

Със слово, разум и воля.

на 23.01.2023 г. в 22:41, Śūnyatā написа:

Изобщо как може да му дойде на ума на паразит, дето лази по една прашинка в космоса да дефинира свойствата на Бог. 

Само с Божието позволение и личната воля. За Бога размерите не са от значение. От друга страна, ако няма Бог, то не можем да говорим за космос, а само за хаос.

на 24.01.2023 г. в 16:50, witness написа:

Да го изпиташ с ума си означава да го свериш със собствения си опит и с опита на другите, да размишляваш над въпроса и ако не е от областта на непосредственото ти знание да стигнеш до най-вероятно мнение поне... Чак след такава проверка може да се довериш на методите и да ги изпиташ.

Не, тук започна да противоречиш на предния пост, според който за самото "изпитване с ума" са предложени съответни методи:

Цитат

да не приемат нищо от казаното на вяра, а да го изпитат с ума си и на практика, за което са предложени съответни методи. 

Сега казваш друго - изпитването вече е първо сверяване с личния и чуждия опит плюс размишление, чак след което прилагане на методите. За какво точно всъщност прилагате тези методи?

Е, "доста" е правилната дума :) Сега остана да ни обясниш и какво е време. Личи си, че за теб няма необясними неща. 

Заблудила си се, много неща са необясними за мен. Времето е измерител на промяната - своего рода едновременно движение на цялата вселена.

Безсмислено е да продължаваме да "дълбаем" каквото не ни е ясно, само от любопитство.

Ами, ние хората дълбаем точно тези неща, които не са ни ясни. Безмислено не, ами логически абсурдно е да дълбаем вече изяснени неща.

Ако искаш да разбереш будизма поне малко, каквато заявка направи, трябва да се запознаеш с терминологията, какво означават разни понятия, как се е развивала будистката мисъл и т.н. 

Аз и това правя, но винаги съм ценял повече комуникацията и дори конфронтацията като по-ефективни методи.

Ние тук не сме в състояние постоянно да ти превеждаме специфични понятия, а те въпреки това да се схващат неправилно и да се тълкуват в съвсем друга светлина. 

Не мисля, че има особени различия в тълкуванията ни. По-скоро следва да се притеснявате, дали няма различия във вашите тълкувания спрямо източните, защото ако сте българи или поне европейци, то сте наследници на съвсем различна хилядолетна културна матрица.

Каква е целта на разговора, ако говорим на различни езици. 

Разбра се, целта е да станат по-малко различни.

Извинявам се за намесата, но Троицата не е ли три личности с една същност?

Не съм съвсем наясно, защо много хора предпочитат да наричат ипостасите личности. Аз съм по-склонен да говоря за триединна личност, защото понятието за личност предполага отделеност. Според мен предпочитат да използват тази дума, заради близостта ѝ с "лице". Една същност с три лица може би е по-правилно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.