Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интерпретация на притчите

Featured Replies

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Нищо не предполага. Означава да живееш тук и сега. Или можеш да живееш така или продължаваш да се мотаеш в противоречивите фантазии на мисълта. 

Всички си противоречите в тази тема, не го ли виждаш? 

Тук и сега при е едно нищо и откъм време, и откъм пространство. Все едно да гледаш само през прозореца и да си мислиш, че живееш и познаваш света. 

• Отговори 961
  • Прегледи 39,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Друго прави впечатление.Израза "Божия саможертва" е меко казано атеистичен.Веднага възникват куп въпроси, например, а какво става с творението след тази "саможертва".При тази саможертва Бог умира ли?

• Причина за беззаконията са алчността и егоизмът. Среброто и златото са само средства, които могат да бъдат използвани и неегоистично. "Не могат да напълнят утробите", т.е. не могат да заситят алчностт

• Притчите са били "тест за интелект " . "Който има уши ще Чуе , който има очи ще Види " !    Означава , че който има определено Ниво на Развитие ще разбере и види Посланието , което му се нос

Публикувани изображения

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

примерът ми е коректен.

примерът ти е едно голословно твърдение съдържащо неоснователна заплаха, от която очевидно си се уплашил - сетне из темите пак обяснявай как някои сме свеждали вярата на вярващите до простичкия страх.

преди 3 часа, perin2 написа:

Пред кого по-точно ще отговаря човечеството и за какво "развитие" изобщо говориш?

За да има отговорност, трябва да дадем някакъв отговор. На въздуха ли ще го дадем?

да цитираш отговора и под него да зададеш въпроса, издава ниво на разбиране, което е недостатъчно да премине в нещо повече от папагалене - съответно трудна да работа да осмислиш, защо по- лошото и по- доброто са взаимозависими, а не обективни състояния.

преди 31 минути, Just a Stranger написа:

Все едно да гледаш само през прозореца и да си мислиш, че живееш и познаваш света. 

т.е. като не можеш да приемеш действителността, да си измислиш такава, защото инак "алтернативата, а-у".

преди 30 минути, insec написа:

примерът ти е едно голословно твърдение съдържащо неоснователна заплаха, от която очевидно си се уплашил - сетне из темите пак обяснявай как някои сме свеждали вярата на вярващите до простичкия страх.

Ок

преди 31 минути, insec написа:

като не можеш да приемеш действителността, да си измислиш такава, защото инак "алтернативата, а-у".

Прав си, не мига да приема действителностра и умирам от страх. Как се сети само. Умника той. 

преди 48 минути, insec написа:

да цитираш отговора и под него да зададеш въпроса, издава ниво на разбиране, което е недостатъчно да премине в нещо повече от папагалене - съответно трудна да работа да осмислиш, защо по- лошото и по- доброто са взаимозависими, а не обективни състояния.

Кой точно е отговорът, който съм цитирал - папагал като мен наистина не разбира?

Състоянията могат да бъдат взаимозависими и обективни едновременно. Лошото и доброто са едновременно и двете. Това не ми звучи като адекватен отговор на моите въпроси.

преди 59 минути, Just a Stranger написа:

Как се сети само.

не съм се сещал - поради умност ли, що ли, но сам си го написал.

преди 37 минути, perin2 написа:

Лошото и доброто са едновременно и двете.

щом имаш мерак да задаваш адекватни въпроси, то първо се опитай да не папагалиш.

преди 10 часа, Just a Stranger написа:

Тук и сега при е едно нищо и откъм време, и откъм пространство. Все едно да гледаш само през прозореца и да си мислиш, че живееш и познаваш света. 

Тук и сега е всичко което е и което сме. Та ние не знаем какви процеси се случват в момента в тялото ни, какво да кажем за света. Прав си, че трябва да се мисли какво да работим, за да има какво да ядем, какво да облечем и каква пенсия да получим след време, но това не е всичко. 

Всички разговори за някаква висша реалност са напълно безполезни, защото това са само думи. Азът не е висша реалност. Няма живот без смърт. Непрестанното изменение и последващото го унищожение след определен период от време е същността на всички феномени. Но някои ги е страх, алчни са за съществуване и не приемат действителността такава, каквато е. 

Всеки човек с развит интелект, може да се убеди след кратко размишление, че надеждността се явява напълно илюзорна концепция в свят, чиято основа е в непрестанно изменение. 

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Тук и сега е всичко което е и което сме.

Тук и сега в смисъла, който се използва в будима означава нещо съвсем различно от мястото и времето в което човек се намира. Тя и илюзията е тук и сега, заблудите са тук и сега, невежеството е тук и сега... От една страна думите означават да не губи човек времето си в ненужни, непрактични занимания, очаквания и предположения. Трябва ли обаче да сме слепи за случващото се в друг град, друга държава, с други хора? Къде остава състраданието тогава? А и човек не е ли там където е умът му. Какво значение има къде е тялото, след като човркът е съзнание. С времето е малко по-сложно и честно-казано вече не иокам да засягам подобни въпроси тук. Ефектът е малък, а в неразбирането и несъгласието си участниците стигат до обиди. Но най-общо: мислейки за миналото то вече е сега. Бъдещето, което е неизбежно на 100%, вече е част от миналото, то вече не е нещо пластично и подлежащо на промяна, а фиксирано. Това, че не се е случило още обективно, нищо не значи. Където трябва се е случило. 

• Автор
преди 18 часа, Just a Stranger написа:

предателството спрямо духовния учител и йерархия винаги са зло, с изключително тежки последствия. Дали извършителят го вярва итръгни по пътя на другиго./или разбира е без значение - той остава като дърво без корен, старата връзка не може да се възстанови, а създаването на нова изисква дълго време и трудни за постигане условия.

Не е толкова еднозначно. Гаутама Буда е ходил при много духовни учители. Много, значи е "предавал" предишния. Като видял, че никой не е просветен, той създал своя система. При това нямал йерархия и не държал да бъде корен. Той е давал път, по който можеш да тръгнеш. Ако искаш, избери друг.

Йерархията и църковната дисциплина са за тези хора, които са като "растения" и имат нужда от корен. Другите прохождат, тръгват по някакъв път, сменят го, избират. Оставят майка и баща.

Властните църковници са заинтересовани да имат подвластни. Те си измислят митове за "вечна ненарушима връзка" (ирон). Ако една майка не научи детето си да се откъсне и да бъде самостоятелно, тя не е никаква майка.

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

Не е толкова еднозначно. Гаутама Буда е ходил при много духовни учители. Много, значи е "предавал" предишния

Защо? Ако ученията им се допълват... Никое учение или религия не е всеобхватно, завършено и изчерпващо всички аспекти на истината. Освен това предателството идва чак след като е установена някаква връзка на доверие, когато човек е станал част от това, което предава. Ето, аз съм запознат в някаква степен и с будизма, и с християнството, но нямам ангажимент нито към едното, нито към другото. Съответно не мога да ги предам. По-скоро би могло да се каже, че ще изменя на себе си, ако отхвърля определени принципи застъпени в тези религии, които за мен са основополагащи, но не и на тези религии като цяло.

преди 19 минути, Търсещ истини написа:

Йерархията и църковната дисциплина са за тези хора, които са като "растения" и имат нужда от корен. Другите прохождат, тръгват по някакъв път, сменят го, избират. Оставят майка и баща.

О не. Самостоятелността е нещо различно. Всеки трябва да мине през нея, т.е. през привидна самота. Все пак стабилната структура е съставена от силни звена, а веригата е толкова силна, колкото най-слабото си звено. Не мога да приема това виждане, че от йерархия се нуждаят слабите. Тя просто изразява разликите в постигнатото и във възможностите. Поне би трябвало при хората, но в духовен план - със сигурност. А да не забравяме, че нещата са двупосочни. Има степени над и под всяко звено. Не е като само да те водят или ти само да ръководиш други. Развитието предполага всякакъв опит, така че трябва да можеш и двете, а също да можеш както да действаш сам ако се налага, така и в координация с други.

• Автор
преди 9 минути, Just a Stranger написа:

Защо? Ако ученията им се допълват...

По моите познания, ученията им са били неудовлетворителни. При това положение, по- добре раздяла. В края на краищата, човекът е отишъл да научи някакъв начин на живот, който на му даде предимства, а не да влиза в доверителни и интимни отношения. Малко е като изнудване- "аз ти се доверих, а ти ме напускаш".

Фикс идеята или idée fixe представлява устойчива ирационална идея, която не подлежи на разубеждаване чрез разумни обяснения и логическа аргументация.

Фикс идеята идва да замести някакъв проблем в съзнанието, като предлага разрешение (изход), разбира се илюзорно разрешение, носейки в себе висока практическа ценност. Тя е това, което е необходимо на човек, удовлетворявайки му някаква потребност.

Фикс идеята може да се сравни със зловреден паразитен софтуер, който използва за хардуер тялото и психиката на жертвата. За оцеляването си тя използва целия живот на човека, превръщайки го в марионетка до края на дните му. След смъртта му се прехвърля на други човеци от книги или от човек на човек, съществувайки по този начин хиляди години. 

• Автор
преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Самостоятелността е нещо различно. Всеки трябва да мине през нея, т.е. през привидна самота. Все пак стабилната структура е съставена от силни звена, а веригата е толкова силна, колкото най-слабото си звено. Не мога да приема това виждане, че от йерархия се нуждаят слабите. Тя просто изразява разликите в постигнатото и във възможностите. Поне би трябвало при хората, но в духовен план - със сигурност. А да не забравяме, че нещата са двупосочни. Има степени над и под всяко звено. Не е като само да те водят или ти само да ръководиш други. Развитието предполага всякакъв опит, така че трябва да можеш и двете, а също да можеш както да действаш сам ако се налага, така и в координация с други.

Това, че от йерархия се нуждаят слабите, наистина е част от случаите. Има си хора, които обичат йерархични системи. Други не ги обичат - не искат да са под шапка. Така че- да- има си хора, които искат да ги командват, а един ден те да командват. Нагласа. 

По отношение на развитието- разбира се, че колективното съществуване усъвършенства уменията за колективно съществуване, както и верността към учителя усъвършенства верността. Обаче това не е за цял живот. "Земята е люлка на човека, но никой не остава цял живот в люлка"- свободен цитат Циолковски.

на 20.10.2022 г. в 12:34, perin2 написа:

Всеки от нас живее с представата, че има обективен морал, но не всеки го осъзнава и признава.

няма как да мине ден, без дежурната изцепка от инерции. :)

Значи тезата " аз си повтарям, защото някакви си не четяли достатъчно и не го осъзнавали, докато аз съм си осъзнат"... е папагалска теза от папагал, който се преживява че е мъдрец.

Всъщност тази изцепка е дежурна и повторяема, заради елементарните особености на самозаблудата в която задължително живее всеки сънуващ.

преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Може би това, да се повтаряш, се дължи на мнението, че не си разбран и трябва да го повториш за да те разберат. Написах, че съм те разбрал и това е така, вярва ли ти се или не. Друг е въпросът дали съм съгласен. Не съм съгласен и от повтаряне няма да стана по- съгласен. Същевременно нито се опитвам да ти повлияя, нито да влизам в конфликт. Препоръчвам ти, да приемеш, че има и хора, които мислят другояче.

Досега нямаше от какво да заключа, че разбираш, сега ще приема, че е така. Че не си съгласен е ясно. Че не се опитваш да ми повлияеш не е вярно - ако беше вярно, нямаше да ми препоръчваш каквото и да е. Все пак, извинявам се, че съм малко настървен и досаден, но считам въпроса за доста важен. Осъзнавам, че самото ми поведение до голяма степен не ми помага, но то е едно, а аргументите са друго.

Не мога да кажа, че го осъждам. 

Не ти ли се струва, че така осъждаш врачките?

Написах "преценяваме", което означава, че решението е субективно. Ако си представите, че врачките се наплодят и започнат да влияят на политиците за взимане на държавни решения, тогава не се заричам дали няма да подкрепя съд за подвеждане и незаконно формиране на мнение във вреда на България. Примерно Разпутин си е заслужил смъртта, защото много се е бъркал. Превърнал се е във фактор, какъвто не заслужава нито като съсловие, нито като избраник.

Да, решението няма как да не е субективно. Врачки, християни, евреи, Разпутин, атеисти и всички останали заслужават определена съдба, но не сме ние източник на справедливост, а само посредник.

Това моля да си го избиеш от главата. Ако не можеш, карай си, просто не е истина, да не кажа лъжа.

Може и да е лъжа, само Бог знае ;)

Фикс идеята може да се сравни със зловреден паразитен софтуер, който използва за хардуер тялото и психиката на жертвата.

За оцеляването си тя използва целия живот на човека, превръщайки го в марионетка до края на дните му.

След смъртта му се прехвърля на други човеци от книги или от човек на човек, съществувайки по този начин хиляди години. 

Е, не - днес е състезание по фантазни изцепки, една от друга по-шантави.:lol6:

Къде ти е ФИКС-идея, къде е зловреден паразитен софтуер, къде е "жертвата", къде е хардуера, къде е "оцеляване"...

ПАразитните софтуери не могат и няма как да оцеляват. Те са просто написан код, който при изпълнението си свършва някаква работа, с някаква цел. Както е всеки друг код.

Отново някой невежа се напряга да се прави на "пУет" и си съчинява шантави наивизми. И то точно в сайт, в който пожарникарите се правят на будисти, докато говорят технически щуротийки и надоумици.

преди 17 часа, Śūnyatā написа:

Но не значи и че има. Ти къде ги видя? В библията ли? 

В Библията, в човешката съвест, разум и доброта, както и на много други места. ;)

преди 14 часа, insec написа:

щом имаш мерак да задаваш адекватни въпроси, то първо се опитай да не папагалиш.

Имам мерак за смислена дискусия, но засега с теб не се получава такава, за жалост.

преди 17 часа, Śūnyatā написа:

Всички си противоречите в тази тема, не го ли виждаш? 

:lol6:Рекорди, рекорди!!!

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

представлява устойчива ирационална идея, която не подлежи на разубеждаване чрез разумни обяснения и логическа аргументация.

Това е основната част в определенията на понятия като "ПРЕДУБЕЖДЕНИЕ", УБЕЖДЕНИЕ и няма нищо общо с ФИКС-идеята.

Весела е частта в която Предубедения се фантазира че всички други за предубедени, заблудени, противоречащи... за разлика от него самия.

И чудесно се събират в една и съща тема, двама "истинни" субекта, за които веселото идва в контраста между техните фикс-представи - единия вярва че всички вярват, всичко е вяра и вярване и всички си вярват в нещо си. На фона на същото - идва другия - дето той не вярвал, а бил разумен, докато всички други вярват (  в друго, и разбира се са заблудени)... :)

И двамата непрекъснато сред усещането че ако всеки друг схване техните фикции чрез повторения, чрез допълнителни съвети, предложения, разяснения, осъзнавания, замисляне... няма как всеки друг да не вижда нещата като тях самите. Ако и това не свърши работа - значи че другите са просто проблемни и "нещо им има". Въобще - всичко друго, но не и възможност за авторефлексия и съмнение че в цялата игра е самия ИГРАЧ и той се явява неин автор.

А най-веселото е, че единия от двамата, самата му фикс-представа е по послания и познание, касаещо особеностите на самозаблудата и практически начини за измъкване и заобикалянето й... и в край на сметка - откопчването от нейната "психична магия".

преди 34 минути, perin2 написа:

В Библията, в човешката съвест, разум и доброта, както и на много други места. ;)

А ако я нямаше библията, в която да се вярва, останалите на са ли достатъчни за да се живее нормално? 

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

останалите на са ли достатъчни за да се живее нормално? 

Странно - него ли питаш? Точно него ли? И точно ТИ ли?

Та ти си изписал сам отговора на горното :) в твое лице - не е достатъчно.

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Къде остава състраданието тогава? 

Коренът на всички будистки реализации е добротата. Не вярата в бог, вечна душа или атман. 

преди 40 минути, Śūnyatā написа:

А ако я нямаше библията, в която да се вярва, останалите на са ли достатъчни за да се живее нормално? 

Какво значи да  се живее нормално? Както всички? Защото тогава и Исус и Гаутама са най-ненормалните. И при християните, и при будистите масите се стремят към някакво вечно блаженство, безгрижие и щастие според моментните им представи. Че то дори и да правиш нещо смислено, аки е свързано с усилия и трудности (а то винаги е) не е вариант. В представите им духовното и разумното е изискващото най-малко качества, воля и усилие. То по представите им за рая се вижда много отчетливо. В действителност обаче тази умора, инертност и стремеж към статичност идват не от духа, а от тялото. 

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

Коренът на всички будистки реализации е добротата. Не вярата в бог, вечна душа или атман. 

Попитах къде остава състраданието, което е основна будистка добродетел, а виж какво отговаряш. 

преди 18 минути, Just a Stranger написа:

Попитах къде остава състраданието, което е основна будистка добродетел, а виж какво отговаряш. 

Състраданието е една от четирите будистки добродетели, затова в основата поставих добротата. 

Остави Бог и прочие ... дай някоя притча или ей тъй и тук да се говори за будизъм ... Там няма ли притчи?! -> Нека видим някоя "мъдрост" тогава и да видим как ще бъде интерпретирана ... примерно за "черна или бяла е котка в тъмната стая" ... :) За слона го видяхме ... :) 

п.п. За слона не разбрах дали е бил мъжки или женски и дали сред слепите е имало и жена ... :) 

• Автор
преди 2 часа, perin2 написа:

Че не се опитваш да ми повлияеш не е вярно - ако беше вярно, нямаше да ми препоръчваш каквото и да е.

Разбирам. Аз съм свободолюбив човек и уважавам свободата. За да не се чувстваш, че някой опитва да ти влияе, ще се въздържам от всякакви препоръки.

преди 4 минути, Търсещ истини написа:

За да не се чувстваш, че някой опитва да ти влияе, ще се въздържам от всякакви препоръки.

Само към него ли? -> Щото с начина по който превръщаш някои басни в притчи втълпяваш други неща ... -> Примерно за слона ... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.