Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 5 часа, Win_user написа:

Месоядните животни имат достатъчно сила и мозък, за да не позволят да бъдат използвани като товарни животни :D В природата е така - тревопасните са предопределени да бъдат използвани от месоядните - било за храна, било за носене на товари, било за впрегатен добитък.

Човека е гадно животно, на север наследниците на гордият вълк, са се превърнали в обикновени впрегатни животни... Кучешките впрягове все още се смятат за най-надеждният и икономичен превоз в ледените пустини на Севера...

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 13 минути, Aumi написа:

Човекът е създаден всеяден, или е станал всеяден?

Ако ще говорим за създателство, тогава християнския Бог, ясно си е писано в Библията, го е направил всеяден. Ако ще говорим за еволюция, всъщност няма значение от какво сме произлезли. В хода на еволюцията нашите предшественици може би на няколко пъти са преминавали между растителноядни, всеядни и месоядни. Било е въпрос на това какво има за ядене. В близък еволюционен план, обаче, нуждите и изобщо предпоставките за да възникне огромен мощен мозък е наложила приема на богат на енергия източник на храна. И хоп, възникнало скотовъдството, защото даже лова не е бил достатъчен, макар че интересно каква касапница е паднала при изобретяването на кремъчни остриета за копия и стрели, щом цялата мегафауна се гътва наведнъж.

преди 5 минути, Aumi написа:

От кого е създаден като такъв?

Защо го питаш, като не знае. Той, ако беше аверче на Бога, щеше ли да се занимава с писане във форуми?

току-що, whitepixel написа:

Едно е сигурно и участва във всичките варианти  - ние, хората не сме еволюционно развитие на тази планета.

Единственото сигурно е, че си бягал от часовете в училище. Но темата не е "Познавам Бог", а "Вегетарианец или не?".

преди 15 минути, аm-аm написа:

И между другото много искам да опитам кленов сироп. Знаех, че ще е по-скъпичък, ама като прочетох какви са цените и разбирам, че да си вегетарианец е лукс.

Да, кленовият сироп е скъпичък, но не е най-здравословният подсладител.
Аз предпочитам петмез, но най-често употребявам фурми от кутия.
Сушените плодове са полезни и са по-здравословният вариант за любителите на сладкото.

преди 4 минути, whitepixel написа:

Нямам представа, вариантите са няколко.

Едно е сигурно и участва във всичките варианти  - ние, хората не сме еволюционно развитие на тази планета.

Дори и да сме създадени, от по-развити от нас същества, или от един единствен Първоизточник, наречен в религиите - Бог, това не пречи да сме еволюирали.
Аз лично приемам че има еволюция, но не точно такава каквато я представя Дарвин.

преди 9 минути, Aumi написа:

Да, кленовият сироп е скъпичък, но не е най-здравословният подсладител.
Аз предпочитам петмез, но най-често употребявам фурми от кутия.
Сушените плодове са полезни и са по-здравословният вариант за любителите на сладкото.

Ял съм на село сушени сливи. Ама сочни, не като подметка. И поизсъхнало грозде през зимата. Сушени купешки стафиди и кайсии нямат нищо общо като вкус. А сиропа от сок на дърво ми звучеше като нещо много готино, чак се чудих как става, но си го представях като нещо воднисто, а не сладко. Иначе съм опитвал смола, вкл. борова, ама е горчива гадост, нищо общо с медения цвят.

ПП: Гледали сме и захарна тръстика, ял съм, сладка е, ама един плод си е друго нещо.

току-що, аm-аm написа:

Ял съм на село сушени сливи. Ама сочни, не като подметка. И поизсъхнало грозде през зимата. Сушени купешки стафиди и кайсии нямат нищо общо като вкус. А сиропа от сок на дърво ми звучеше като нещо много готино, чак се чудих как става, но си го представях като нещо воднисто, а не сладко. Иначе съм опитвал смола, вкл. борова, ама е горчива гадост, нищо общо с медения цвят.

Е, нищо не ти пречи, веднъж да пожертваш 15 лв и да си купиш от толкова желания кленов сироп, за да доставиш удоволствие на душата си.:)

Ама вкусно ли е? Интересно никъде не ми е попадал пред погледа. Или тези лавици не ги поглеждам. Иначе си купувах няколко пъти 100% сок от портокал и от ябълка тази година. Бяха прекрасни. Просто пиеш и имаш нужда от нова и нова глътка.

преди 3 минути, whitepixel написа:

Еволюирали сме от момента на създаването си, но не сме еволюция от флората и фауната на планетата ни. Дано схващаш разликата.

Темата за извънземни е друга. Тук говорим за ядене.

преди 10 минути, аm-аm написа:

Ама вкусно ли е? Интересно никъде не ми е попадал пред погледа. Или тези лавици не ги поглеждам. Иначе си купувах няколко пъти 100% сок от портокал и от ябълка тази година. Бяха прекрасни. Просто пиеш и имаш нужда от нова и нова глътка.

Има го и в по-големите супермаркети.
https://www.zoya.bg/Кленов-сироп-клас-А-био-330-г.1571

Щом толкова искаш - опитай го! Има интересен вкус.
А соковете в кутия, дори и да пише, че са 100%, не са за препоръчване.
Най-добре е прясно изцеден фреш. Вече ги правят в почти всички градове, дори и в провинцията.

преди 5 минути, whitepixel написа:

Еволюирали сме от момента на създаването си, но не сме еволюция от флората и фауната на планетата ни. Дано схващаш разликата.

Съгласна съм!

преди 19 минути, Aumi написа:

А соковете в кутия, дори и да пише, че са 100%, не са за препоръчване.

Заради топлото (бързо) пресоване ли?

Цитат

за получаването на 1 литър кленов сироп са нужни 40 литра суров кленов сок

Ама това много ли е сладко? Разредено ли се пие? С вода става ли? На село от бъз правим сироп и е един от най-вкусните ми вкусове.

преди 16 минути, аm-аm написа:

Заради топлото (бързо) пресоване ли?

Не, просто се губи качеството, както и витамините и полезните вещества при толкова дългият престой в кутиите.
Нищо не може да се сравни с пресните плодове и сока от тях.

http://petkoivanov.com/kakvo-sadarjat-naturalnite-sokove/

преди 6 минути, Gregory House написа:

Вегетарианството е психично заболяване !

Това не значи, че няма психично болни месоядни, нали?!:basketball5:

преди 16 минути, аm-аm написа:

Ама това много ли е сладко? Разредено ли се пие? С вода става ли? На село от бъз правим сироп и е един от най-вкусните ми вкусове.

Не, яде се като мед намазан върху палачинки.

преди 15 часа, Aumi написа:

...а вегетарианците и веганите в нея, както и на повечето места по света, са все още много малък процент от населението...

Така и ще си остане, ако зависи от хората. Вегетарианците реално не се различават особено от всеядните, разликата е единствено месото. Но веганите вече си нанасят сериозни вреди на организмите, които може и да не си проличат веднага, но с течение на времето се забелязват. Затова има вегани, които след време стават вегетарианци, разбирайки, че начинът им на хранене е грешен.

преди 15 часа, аm-аm написа:

...И наистина силата е за сметка на издръжливостта.... - По принцип да, но могат да съществуват и заедно. Принципно един организъм с експлозивна сила, за да е издръжлив, трябва да тренира депата си на гликоген в мускулите. Такива са силовите атлети тип Strongest man, както и тревопасните впрегатни животни. Проблемът е, че няма как по този начин да не се трупат мазнини, а те пречат при експлозията, която е необходима примерно на гепарда, за да надбяга газелата. В крайна сметка хората имат мозък и всеки сам си избира какви цели има, какво тяло иска да оформи и как да изглежда.

...Хищници го правят... - На хищниците им се налага да мислят, за да си хванат плячка. Гледал съм научно популярни предавания как ловуват вълци или лъвове, еми впечатлен съм :D

И да го имаме предвид и да не го имаме предвид, нацията, която зоба месо като за световно печели световните шампионати по атлетизъм... - Бе то там не е само заради месото. Основно е заради военната сила, която допринася до липса на допинг проби. Американците зобат стероиди за закуска.

преди 15 часа, Aumi написа:

Значи, накратко - месото е полезно за спортистите и за тези които желаят да трупат мускулна маса.

Месото е полезно за всеки всеяден организъм. От една страна доставя незаменими аминокиселини и витамини, от друга е чист източник на градивни елементи за организма. Разбира се, всеки организъм има нужда от различно количество.

преди 14 часа, Aumi написа:

Човекът е създаден всеяден, или е станал всеяден?

Предците на човека по еволюционната верига са били всеядни. Не съм чел проучвания/теории колко точно назад, но според мен е доста.

преди 14 часа, аm-аm написа:

...много искам да опитам кленов сироп...

Ооо моля ти се, аман от тия прехвалени глупости. Когато тъщата беше болна, четохме че кленов сироп и сода трябвало да приема, та взехме. То не е чак толкова скъп, мисля 12-15 лева беше около 250 грама или дори по-голямо количество. Та го пробвах, нищо интересно. Даже част от него още заема място в хладилника. Друг е въпросът, че Канада не изнася първо качество сироп, а си го държат за тяхна употреба. По света отива най-гадния и некачествен.

преди 13 часа, Aumi написа:

...Сушените плодове са полезни и са по-здравословният вариант за любителите на сладкото....

Сама ли си ги сушиш тези плодове или ги купуваш? Защото купешките се блъскат глюкоза (рафинирана захар, разредена с вода), за да издържат повече. Всъщност домашните се правят по същия начин по рецепта. Затова вариантът е да си ги сушиш сама, но там е тегаво, защото след време хващат паразити, т.е. трябва да се консумират бързо след сушенето. Но да, определено са несравнимо по-добър вариант отколкото вафли, примерно. Аз също ям сушени плодове, но си знам че ям и захар по този начин.

Е, нищо не ти пречи, веднъж да пожертваш 15 лв и да си купиш от толкова желания кленов сироп, за да доставиш удоволствие на душата си.:)

Сега проверявам и има даже за 12,10лв 250мл. Има и по-скъпи, разбира се. Аз пък миналата седмица си взех от лидл био сок от агаве за 4лв някакво малко количество, ама още чакам някоя спокойна сутрин, за да правя палачинки и да го опитам :D

преди 13 часа, аm-аm написа:

...Иначе си купувах няколко пъти 100% сок от портокал и от ябълка тази година. Бяха прекрасни. Просто пиеш и имаш нужда от нова и нова глътка.

Тия така и не ги разбрах каква им е идеята. Защо да си купувам сок, след като мога да си взема плодовете и да си ги изцедя? Не че го правя кой знае колко често де, предпочитам директно да ги ям плодовете. По-полезни са така, отколкото на сок.

...Най-добре е прясно изцеден фреш...

Много трябва да се внимава с тези фрешове, защото вероятността човек да приеме повече витамини, отколкото може да преработи, е много голяма. Основно правило е да не се пие повече сок, отколкото плодове могат да се изядат. Т.е. ако ядеш по два портокала, пиеш сок от два портокала.

преди 12 часа, Gregory House написа:

...Ето това е храна !

Точно това е боклук. Първо, бързите въглехидрати са в огромни количества (после американците били затлъстели заради месото). Второ, има някаква кайма с неясен произход, в която не се знае дали изобщо има месо. Трето, така нареченото "сирене" е може би най-опасната част от този хамбургер. Прави се изцяло от частично хидрогенирана палмова мазнина, като така има огромно количество транс мазнини. Отделно в американските вериги за бързо хранене храната се блъска с цялата менделеева таблица, за да изглежда по-вкусно, да мирише по-вкусно, на вкус да е по-вкусна и да трае повече. Точно веригите за бързо хранене са прична номер едно за затлъстяването и болестите в населението. Да, никой не кара хората да се хранят с такава храна, факт. Но все пак МакШит са изгонени от разни държави.

преди 9 часа, badsector написа:

Бе то там не е само заради месото.

Знам, че не е, просто като се бърка "след това" със "заради това" най-лесно ми беше да дам контра пример. Иначе в САЩ са най-добрите атлети по ред причини, а стероидите не са измежду тях, защото тях ги зобат всички нации, нашата хич не прави изключение.

преди 10 часа, badsector написа:

Защо да си купувам сок, след като мога да си взема плодовете и да си ги изцедя?

Твоята презумпция е, че имам сокоизстисквачка.

преди 10 часа, badsector написа:

все пак МакШит са изгонени от разни държави.

Наскоро ядох там и ми се доповръща от месото им. Предполагаше се, че трябва да го ям с някакъв сос, но, не помня кое от двете беше - алергия или вкус, минах без него.

на 2/15/2018 в 18:40, darkterminal написа:

Човека е гадно животно, на север наследниците на гордият вълк, са се превърнали в обикновени впрегатни животни... Кучешките впрягове все още се смятат за най-надеждният и икономичен превоз в ледените пустини на Севера...

Со кротце, со благо, со глад и со много кютек всичко се постига... :) Но все пак кучето е изключение. Няма друг животински вид, възрастните представители на който да се различават един от друг до 80-100 пъти като тегло и въпреки това да са способни да се кръстосват помежду си. Кучешките гени са толкова гъвкави и адаптивни, че сигурно може да се създаде и порода кучета-вегани :)

преди 2 часа, Win_user написа:

Кучешките гени са толкова гъвкави и адаптивни, че сигурно може да се създаде и порода кучета-вегани :)

Това е измерител на човешките интереси. Ако имахме интерес към червеите, щяхме да селектираме пак толкова видове червеи.

преди 10 часа, Aumi написа:

Индустриалното "отглеждане" на вашата храна.

Офф, пак тръшкане и драматизиране. Ами ТОЧНО ТАКА се гледат сукалчета. Ако са в природата правят дупка и там, в калта, под дъжда, под арията на виещи вуци сучат. Една жена, човек при това, като роди, също не хуква по магазините, ами лежи на 2 квадратни метра, наречени легло, и храни бебето си.

требе питаш ваще дали така са правили с тебе и дали са те изпускали на глава.

• 2 седмици по-късно...
на 31.01.2018 г. в 17:10, Мойра написа:

Веганството е личен избор на зрели хора.

А дали всички деца на вегани стават вегани по собствено желание или родителите им налагат този начин на хранене?

Ако е второто, можем да говорим за насилие над деца.

Сигурна съм, че случаи на насилие има!

Аз съм по-склонен да мисля, че даването на месо на деца е по-близо до насилие над тях.
Причина 1:
Наситените мазнини в животинските продукти - главна причина за сърдечно-съдови заболявания.
Причина 2:
Обработеното месо е класифицирано като канцероген от Група 1(агенти, за които има категорични доказателства, че причиняват рак) от Международната агенция за изследване на рака(звено на Световната здравна организация), a червеното месо e класифицирано като канцероген от Група 2(агенти, които вероятно са канцерогени).
По-точно и конкретно,  чрез голям мета-анализ на 800 проучвания достига до извода, че консумацията на 50гр обработено месо дневно увеличава риск от възникване на колоректален рак(рак на дебелото черво) с 18%.

Бутате им луканки и пържоли на тея деца и увеличавате шансовете за възникване на раково образование и сте ОК, а други им бутат картофи и са "насилници".

на 26.01.2018 г. в 9:47, badsector написа:

Прегледал съм всички статии за спортисти "вегани" и "вегетарианци" в нета. Еми няма такива, които да са се развили като спортисти след като са спрели да ядат месо. Всички първоначално са консумирали месо или поне животински продукти. То и световните специалисти по хранене това твърдят, но на веганите им изнася да не обръщат внимание на тази информация. Всъщност на тях им изнася да не обръщат внимание на никакви факти, противоречащи на убежденията им. Тези техни убеждения са единственото, което ги кара да се чувстват нормални членове на обществото, а не психично болни, безинтересни мозъци, каквито в действителност са. Реално тези хора би трябвало да са в клиники, а не на улицата.

Ти вярваш ли си на всичките помии, които си изписал или съзнателно подвеждаш лъжеш всички четящи тук? Прегледал си всички статии за спортисти-вегани?? Смях. Няма нито един, който се е развил като спортист след като е спрял да яде месо?? Повръщам от смях. 
Безвъзмездно ти подавам само шепичка примери, а ти си води записки, за да бъдеш по-осведомен по-нататък:

Рич Рол - бивш адвокат, завършил Станфорд. Става веган на 40 години и няма никакви спортни успехи и дори занимания преди това. Всъщност започва веганска диета, защото е имал наднормено тегло.  Сега е изключително успешен триатлонец.

Скот Юрек - ултрамаратонец, веган. Сред множеството му победи има и рекорд, който е държал до 2012г за най-голямо разстояние избягано за 24часа - 266км.

Фиона Оукс - веган от 6-годишна, маратонец, носител на 3 световни рекорда

Ето ти ги и силовите атлети:

Фарис Кендрик - вдигане на тежести, като веган поставя рекорд за САЩ на Олимпийските игри 2016-та

Патрик Бабумян - strongman състезател, става веган през 2011, тогава става и "Най-силния мъж в Германия". И не успехите му не спират до тази година. Негов цитат: "After becoming vegan I am stronger than ever before". 

Карл Люис - американски лекоатлет. Носител на 10 олимпийски медала. Става веган през 1990 година, а следващата година е най-успешната в професионалната му кариера. Тогава поставя и рекорд за 100 метра, който е ненадминат три години.

Нимай Делгадо - отгледан е като вегетарианец, а преди няколко години става веган. Сиреч месо никога не вкусвал. Също професионален спортист, но тъй като снимката струвала хиляда думи, ето:
Nimai-Delgado_14.thumb.jpg.701cc623ef7231d48078baf1167ca849.jpg

Всички тези атлети, жънат най-големи си успехи след като са станали вегани.

П.П. Спрете с всичките анекдотни примерни, вероятно жълти така или иначе, за единични случаи на хора, които имали здравословни проблеми или умрели, поради веганския си начин на хранене. Има и вегани, които се хранят ужасно, това не си струва да се обяснява, все пак не искам да обиждам интелекта ви. Но е твърде иронично, когато в момента водещата причина за смърт в развития свят са сърдечно-съдови заболявания. А там патофизиологията отдавна е известна и всички световни или национални здравни организации са в консенсус, че причината е прием на храна богата на холестерол и наситени мазнини. След това пък си направете труда да видите научни журнали(а не "24 часа", "Труд" или някаква малоумна статия от някой малоумен сайт, споделен във фейсбук), в които има публикувани изследвания и е установена по-ниска обща смъртност на вегани спрямо месоядци, по-нисък риск от различни ракови заболявания, по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и тн. Хайде, опичайте си акъла.

Цитат

Born in Abadan, Iran to Armenian parents, at the age of seven Baboumian, along with his mother and grandmother, emigrated to Hattenhof, Germany. By the age of nine Baboumian had developed an interest in weight training, which led him to pursue bodybuilding as a young man. In 1999 he won the IFBB German junior bodybuilding championship, and in 2002 he became the overall junior champion at the Gießen Campions-Cup. Baboumian currently holds the world log lift record in the 105k-category (165 kg), as well as the German heavyweight loglift record (180 kg) and the title of "Strongest Man of Germany" (105 kg division). Since 2006 he has been competing at IFSA Strongman events. In 2007 Baboumian competed at the FSA -105 kg World Championships and ended up with a 14th place.

Since 2009, Baboumian holds the log lift World Record (-105 kg division). He lifted 162,5 kg in his second attempt in the German log lift nationals 2009. 2010 Baboumian also set a new German heavyweight loglifting record with 180 kg. 2011 Baboumian competed at the loglifting world championship and placed 4th with a new German overall-record of 185 kg. On 21 May 2011 he lifted 190 kg in Turku, Finland winning the local competition. 2011 Baboumian also won the title of "Germany's Strongest Man" by winning the open division at the German strongman nationals. On September 20, 2015, Baboumian beat his own world record by completing the yoke walk with 560kg in Kitzcher, Germany.

Baboumian has been a vegetarian since 2005, and became a vegan in 2011. In November 2011 Baboumian became the new face of a campaign by the animal-rights organization PETA, advocating a vegan diet.

Болднатото и подчертаното е от мен, така че глупости.

За Карл Люис писах много отдавна в тая тема, сега ще пусна скрийн от уикипедиа.

BsJR5w5.jpg

Демек глупости.

И нали не си мислиме, че Делгадо е постигнал тази физика без зобане?

Ако тръгна да проверявам останалите, ще излезе същото. Вегански манипулации за промотиране на една нездравословна и инсуфициентна на пълноценен белтък и витмаин Б12 (ако не се заместват с хапчета) диета.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.