Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

• Автор
преди 2 часа, Śūnyatā написа:

От това, че не знаем как и кога се е появил първия човек, не следва че трябва да си измисляме непрекъснато. Трябва да можем да спираме измислиците и доколкото е възможно да изградим обективен поглед (да погледнем отстрани) върху това, което наричаме личност и човек. Теорията за еволюцията работи, будизмът също. 

теорията за еволюцията на Дарвин е велика глупост, според тази теория излиза, че ти си произлязъл от някоя амеба посредством някакви си мутации в продължение на много много години. Будизмът и той е същата работа - глупост голяма и не става за нищо

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 16 минути, Реджеп Иведик написа:

Ти щото си имаш...

Я ми обясни, като как аджеба можеш да получиш откровение, след като не си откровен. Бог е докачлив. Танто за кукуригу. Откровение за откровение.

Откровените получават откровение.

Относителната реалност има 5 компонента

1. Наблюдател

2. Наблюдавано

3. Контекст

4. Гледна точка

5. Преплитане до посиняване на горните 4 точки

Абсолютната реалност един Гопод я знае каква е, ако го има. Ако го няма, пак само Той я знае каква е.

Това е мит.

Средния Път не е нито отшелничество, нито епикурейство, нито нещо между двете, нито нещо извън тях, и е всички тях.

Ами те не знаят какво е "Средният Път" .

Средният Път е да вървиш и от едната страна да са Изкушенията , от другата Догмите и ти да си следваш Пътят , вземайки само най-необходимото , без това ти накланя везните. Е те тва е Трудното .

Не да се помъкнеш в манастир , където няма никакви Изкушения и да станеш Отшелник и да седиш в поза лотос с мантри и "възвисения" по Изкуствена Нирвана .. Това е Лесният Път !  Ама стига до задънена улица.   Аз съм затова , че Всеки е Нужно да си Извърви Пътят САМ !  Да го Вкуси , да го Усети със сетивата си , да го Изживее , да ПРЕМИНЕ през него. 

Личен опит в чужда торба не стои.  

преди 27 минути, Реджеп Иведик написа:

Ти щото си имаш...

Това е очевидно... за мислещите.

преди 28 минути, Реджеп Иведик написа:

Я ми обясни, като как аджеба можеш да получиш откровение, след като не си откровен. Бог е докачлив. Танто за кукуригу. Откровение за откровение.

Откровените получават откровение.

Не знам кой е докачлив. Почна да определяш кой доколко е откровен. Май оня тъп евреин-будист доста насериозно сте го приели двамата с Шунята.

преди 47 минути, some_spirit написа:

теорията за еволюцията на Дарвин е велика глупост...

"Нищо не доказва еволюцията по-добре от оцеляването на религиозната вяра. Вярата нагледно демонстрира, че човекът продължава да е страхливо, недоразвито същество, което се ужасява от смъртта и мрака."

Кристофър Хичънс, автор на "Бог не е велик"

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

по-добре от оцеляването на религиозната вяра

не оцелява никаква вяра - религиозна, или друга. Вярата не оцелява... оцеляват други - чрез вяра и вярвания. Ти си примера за същото. 

Дори и да цитира някого, невежия човек докарва цитираното до неговото си невежество. Няма нищо по-позорно за дадени мисли, да ги цитира и повтаря невеж човек...

преди 4 часа, Inana.. написа:

Аз съм затова ,

че Всеки е Нужно да си Извърви Пътят САМ ! 

Да го Вкуси , да го Усети със сетивата си , да го Изживее , да ПРЕМИНЕ през него. 

Глупотевините дори и през клишенцата да са - пак до глупотевини и наивизъм стигат. Освен че си неграмотна относно "средния път", глупостите то край нямат и караш като че темата е като за "бг-мама". Пък ти не си мама - още търсиш "оня - единствения" през розовите ти момичешки сънища. Щото... вероятно "така не е толкова скучно"...

Тя била "за това" - при положение че така или иначе друго няма. :) Не и че някой друг спори по това... но голямата "оригиналка" плещи оригиналността си чрез стадартни матрични заемки... Но пък най-важното за нея е "тя за какво била"...

преди 4 часа, some_spirit написа:

според тази теория излиза, че ти

... си обикновен неграмотен чиляк, търсещ да си намери ползите си. Дарвин въобще не го е еня за неграмотните. Нито тия след Дарвин. Добре че са форумите да видим неграмотните за какво ги е "еня". Не че някой го интересува.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Глупотевините дори и през клишенцата да са - пак до глупотевини и наивизъм стигат

Виж в Сирена имам повече Материал - оттам преписвай . 

Да не ходя да си търся през годините  и да копвам свитъците и да ти замервам профила , както и шаблончетата , които направи върху Моята Библия. 

преди 9 часа, kipen написа:

Не знам що е нужно да "фокусираме" върху моято личност

Не е нужно и не го правя. Не ме интересува особено и смятам че не е важно за никого, освен за теб.

Не е нужно някой да оправдава и обяснява "защо не бил сериозен". Вкара си автогол с това.

Опита за описание на 'собствената личност' е грешен ход - издава че не я познаваш. И това е естествено, а не да обясняваш представните ти форми относно нея. Всяка думичка в опита за описание... е компрометирана. Ако внимателно прочетеш, би се доближил до това за какво точно служат представите и че те са основния извор на заблуди.

Така и не съм разбрал че "сериозността' уморявала някого... щото била прекалена... Това може да стане само за тоя, дето сериозността му е чужда и някак си "натрапена". Ако спреш да реагираш защитно, ще схванеш какво имам предвид. Отгоре на всичкото - го можеш.

Да си откровен... не означава детето ти да играе на откровеност - това е пореден слой на защита. Детето играе на всичко... защото с играта прикрива само от себе си - това е неговата естественост. Детето не може да извор на откровеността - само автентичното дете, а при теб не е такъв случая. 

Колкото до "казармения подход"... просто се усмихнах. :) Няма какво друго...

преди 8 минути, Inana.. написа:

Виж в Сирена имам повече Материал - оттам преписвай

глупостите ти и без това са навсякъде из профилите ти. Защо не спреш поне с единия от тях да ги клонираш? Ще ти дам подсказка - защото не можеш. Ако можеше - щеше.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

глупостите ти и без това са навсякъде из профилите ти. Защо не спреш поне с единия от тях да ги клонираш?

Да не мислиш да те дундуркам и кърмя и да чета попско - снобските ти изригвания ?

Молиш се за "дъжд" , ама ня-ма !  Нямам Импулс !

преди 9 минути, Inana.. написа:

Да не мислиш

мисля... щото мога. Който не може - плещи простотии... през всеки свой акаунт. И хиляди да си направиш - все едно и също стои зад тях.

Няма нужда да се "моля" за простотии - те се изливат непрекъснато, щото някой припознава през тях ползите си. Толкова си може... така си го разбира. Не че ме интересува особено.

Изфантазирани дрънкала се дракат навсякъде и именно това е скуката. Докато за тях - скука е когато няма грухтене и това е магията на гледната точка. 

преди 30 минути, _ramus_ написа:

мисля... щото мога. Който не може - плещи простотии... през всеки свой акаунт. И хиляди да си направиш - все едно и също стои зад тях.

Няма нужда да се "моля" за простотии - те се изливат непрекъснато, щото някой припознава през тях ползите си. Толкова си може... така си го разбира. Не че ме интересува особено.

Изфантазирани дрънкала се дракат навсякъде и именно това е скуката. Докато за тях - скука е когато няма грухтене и това е магията на гледната точка. 

Прави Секс да се Облагородиш и Облекчиш , да влезеш в Хармония и Баланс , в Равновесие ...

Нервен си. Неразположен си.  Фрустриран си.

И аз какво да направя ? Не мога да кърмя всички.  

преди 2 часа, Inana.. написа:

Нервен си. Неразположен си.  Фрустриран си

Така ли гледат от розовите облачета. :)

И си поговори с майка ти - защо не те е кърмила достатъчно... че това кърмене ти е фиксация, с тия повторения. Поне да беше кърмила, да имаш идея какво е това... а не само сред фантазни изхвърляния.

Да говориш за нематериално съществувание е все едно да говориш за нищото. Да казваш, че човешката душа, ангелите и Бог са нематериални, е все едно да казваш, че те не са нищо или че няма нито Бог, нито ангели, нито душа. Аз не мога да разсъждавам за такива неща (...), без да полетя стремглаво в бездната на сънищата и фантазиите. Но пък съм удовлетворен, а и достатъчно зает с това, което действително съществува, за да си създавам излишни безпокойства и вътрешни терзания с онова, което би могло и да го има, но аз така или иначе не разполагам с доказателства за него.

Отърси се от робските предразсъдъци, пред които само слабият дух угоднически се снишава. Постави разума твърдо на полагащото му се място и се обръщай за присъда към него за всеки факт и мнение. Поставяй смело под въпрос дори същестуването на Бога, защото ако има Бог, той би следвало да цени повече уважението на разума, отколкото продиктувания от сляпата вяра страх.

Томас Джеферсън

на 9.04.2021 г. в 19:50, _ramus_ написа:
на 9.04.2021 г. в 10:33, kipen написа:

Не знам що е нужно да "фокусираме" върху моято личност

Не е нужно и не го правя.

Наистина не беше нужно, но го направи!

Това, че моята личност не "представлява интерес за теб", не означава, че не фокусира внимание върху нея, чрез "залепянето на етикетчета" от рода - "гледа много филми", "привижда му се", "ала-бала" и т.н. определения за моето поведение(личностни актове във средата на форума), минати през твоята тенденциозна преценка....пък и иронично поднесени в стил - "ни лук ял, ни лук мирисал"... а всъщност, всичко базирано на предположения...и то "изпуснати през ситото" на естествената за теб предварителна нагласа да се самопоставяш "над" този, на който вече си налепил "етикетчетата" върху образът му в твоето съзнание.

А пък "реалността си е реалност" го дъвкахме всички, но пък как реши, че твоето "отразяване" е меродавно, след като всичко е "снимки на фонтана", но не и самият "фонтан".

Още в "Религия и духовност" двамата с валкирката ми предизвикахте интереса, заради наблюдаваната от мен у много хора и необяснима, поне за този ми етап, способност да проявяте прекомерно самочувствие. Предполагах, че е анти-отражението на комплекса ми за малоценност, но отвъд моята проекция за това, което наблюдавах у Вас двамата, така и не можех да си представя защо не проявявате скромност...и каква е точно динамиката във вашите си психики... Верно, валкирката лесно се "пропука като образ" и й видях "празнотата" къде е, ама ти още си ми като енигма, щото не съм сигурен дали не пре-проектирам някой твои стратегии, споменаването на които би отрекъл своевременно.(макар и нефелен, все пак си е комплимент, както "действаш" и ти

В крайна сметка, от моя гледна точка, ми е почти безразлично вече как "се представям у форумо".

......и дали искреността(дето я подложи на съмнение) е "автогол"....

....но за теб явно има значение повече представянето ти, държиш явно на "ролята" си..... и това явно е израз на "сериозността" ти....направо да се  почувстваш "Възрастен"....а всъщност да не "виждаш" "другата страна на медала" - потиснатото ти "дете".... то всеки е "пред огледало", ама малко им стиска да виждат и "зад"...

.... Вкара си автогол с това.

Особено с "играта на автентично дете", дето я играят другите, а ти едва ли не си "свръхсъзнателен" и не си "клоун" като всички останали.

Явно в "изолиращата черупка" си говориш единствено с това, което не ти се нрави, и поради "наслоените защити" не се отваря възможност да "видиш", че има доста хора с "автентично дете", но рядко го познават.....рядко познават "ядрото си".... още по-малко пък знаят как да го проявяват, без като следствие "да страдат" от това (да падат в собствените си капани от илюзии, нереалистични очаквания)...

Да не "реагирам защитно" - бих могъл, ако си откровен....но това вече ми е ясно, че не може да се осъществи с теб в тази форма на комуникация - писаници във форуми, игри на роли... Ако не реагираш защитно, "ще схванеш какво имам предвид"... 

п.п. ...ако пък решиш да реагираш "защитно" - запази си транзакцията "дете-възрастен"! .....не ми се влиза в пореден вихър(играли сме го вече!), низходяща спирала на "танца" ни... ...нямам нужда да играя по твоя ритъм към момента...по-млад съм. Със сигурност спиралата ще я видя като низходяща, противно на твоята представа, отражение! "реалите" явно са ни различни.

преди 2 часа, kipen написа:

Наистина не беше нужно, но го направи!

Аз казах ли ти ?

Ти накъдето си тръгнал, аз оттам се връщам

на 9.04.2021 г. в 14:39, some_spirit написа:

теорията за еволюцията на Дарвин е велика глупост

Това се отнася за всяка една теория. 

на 9.04.2021 г. в 14:39, some_spirit написа:

Будизмът и той е същата работа - глупост голяма и не става за нищо

И това е вярно, ако схващаш будизъма като теория.

"Ако срещнеш Буда, убий Буда"

Линдзи Исюан (Риндзай)

преди 7 часа, kipen написа:

че моята личност не "представлява интерес за теб", не означава, че не фокусира внимание върху нея,

в опита да синтезираш поведение, от писана реч имаш известни пропуски. Цитираното изречение е неточно. Представляваш интерес за мен, но не личността ти. затова не се фокусирам върху нея, а върху друго. За мен ти не си само личност. Личността не ми е интересна, тя е твърде на повърхността, ти я показваш непрекъснато. Интересува ме друго, а ти не подозираш какво е то. няма и как - платформата върху която градиш представите си за вътрешния свят е ограничена.

Всичко това не е с никаква негативна конотация. Привижданията какъв съм аз, ги градиш въз основа на твои реакции и личностни рефлексии, а не върху сериозни наблюдения и внимателен анализ. Затова и караш повърхностно и излизат "такива резултати. Пробваш да продуцираш и проецираш по поведенчески модели (като РВД-теорията), но ти не я познаваш в детайли, нямаш вникване, нямаш платформа от предварителна натрупване и опит... и... просто си играеш на аналогии. Летиш по фантазии и идеали, месиш ги с наукоподобни тези - които и откъдето си докопал, подбрани за да вършат работа на идеализъм, някакъв...

Приканвам те вече няколко пъти да пробваш да си сериозен, задълбочен... а в отговор само оправдания "защо не си", защо нямало смисъл, защо друго или аз съм причината ...

Безпомощния търси обяснения , за да оправдае защо не прави нещо. Пред себе си ли го правиш, или заради мен - след като второто е без всякакво значение?

Сам пишеш профила си после пишеш обяснението защо го пишеш и защо е точно "профил", като дори не подозираш какво пишеш. Известно ли ти е какво е хибриден анализ по писано слово? Няма да питам дали имаш опит в него, защото нито ще прочетеш за това, нито гугъл знае какво е . Хибридна, защото се ползват динамична комбинация от кръстосани анализи по написаното слово. Почва се от семиотика, през когнитивна наука и поведенчески анализ и обща психология. Резултатът от последващият синтез е психичен профил на автора на написаното - анализират се чрез модели, по предварителни принципни сходства

Всъщност няма значение какво можеш, какъв опит имаш, какво си чел и каква е личността ти - ако можеш да си сериозен и задълбочен в нещо... поне в нещо - ще го отразиш... по какъвто и да е начин, а това не се случва. Идваш, пляскаш завихрени слова, емоционални изливки, минаваш от народняшки и просташки стил, скачаш на опити за научна обоснованост, позоваваш се на нещо си летейки към друго...

Все едно - предлагам ти нещо... което отхвърляш. Ок, нямам претенции. Написа достатъчно. Не бъркай сериозното с емоционирането... Може би да - световете ни да са различни, но това се отнася до всички сериозни хора, като при това те нямат особен проблем с "различното" и градежа на мостове между "световете". Но се иска кураж, последователност, знание и опит. И достатъчна зрялост...

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Възрастният не се води от "искания, мераци, желания или импулси".

Туй в коя психология го прочете ?

Намери един новобранец, дето още не те е разконспирирал и му вършееш тръни на главата

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Туй в коя психология го прочете ?

Невежа. :)

И ти имаш дързостта да плямпаш по "средните пътища" и "истината, като преживяване"... :lol6:

Папагалското театро на Размислителите издъхна ли... или ще се леят поредните повторителни трели? Преди и след всеки твой океански трейд - е едно и също... и с едни и същи артисти, които само си търсят подходящата мищурия. И така - докато ви има. Едно и също... щото толкова, и така могат папагалите.

преди 44 минути, _ramus_ написа:

Привижданията какъв съм аз, ги градиш въз основа на твои реакции и личностни рефлексии, а не върху сериозни наблюдения и внимателен анализ. Затова и караш повърхностно и излизат "такива резултати. Пробваш да продуцираш и проецираш по поведенчески модели (като РВД-теорията), но ти не я познаваш в детайли, нямаш вникване, нямаш платформа от предварителна натрупване и опит... и... просто си играеш на аналогии. Летиш по фантазии и идеали, месиш ги с наукоподобни тези - които и откъдето си докопал, подбрани за да вършат работа на идеализъм, някакъв...

Приканвам те вече няколко пъти да пробваш да си сериозен, задълбочен... а в отговор само оправдания "защо не си", защо нямало смисъл, защо друго или аз съм причината ...

Безпомощния търси обяснения , за да оправдае защо не прави нещо. Пред себе си ли го правиш, или заради мен - след като второто е без всякакво значение?

Ами ти си същият бе , слънце ...

И аз за тези години ти зададох една торба с въпроси , където подаваш някаква заявка , че прозираш "материята " .

Не ми бе отговорено на нито 1 въпрос.  Вместо отговори получавах смехотворни подскоци , анализи и филипики.

Завършващи винаги с едно и също "мото" - " комуникация между нас няма и не може да има " .

Ама аз не съм те забравила де ... От време на време ще ти опъвам бузките , защото изпитвам емпатия към пръстчетата ти .

Ти си най-старателният ми последовател и аз Вярвам в теб . 

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Намери един новобранец, дето още не те е разконспирирал и му вършееш тръни на главата

Внимавай, че на по- късен етап ще бъдеш изкаран и интригант.

Рамусе, Рамусеее, от трън та на глог....

Първо ще уточня, че "идеализъм" и "идеализъм" не е едно и също...щото един път използваш "думичката" като производна от следване на идеали, а пък на друго място ме оставяш с впечатление, че все пак имаш предвид, че я изпролзваш като производна на "идеи", което е доста "по-високо"/"дълбоко" от концепта за "идеалните образи"...

В крайна сметка, за пореден път ми "доказваш", че си "вперил" "повърхностен поглед" спрямо мен, "окрилен" от илюзията за знание за мен....и съвсем естествено отново "се забиваш" в личността ми...

на 15.04.2021 г. в 22:47, _ramus_ написа:
на 15.04.2021 г. в 15:13, kipen написа:

че моята личност не "представлява интерес за теб", не означава, че не фокусира внимание върху нея,

в опита да синтезираш поведение, от писана реч имаш известни пропуски. Цитираното изречение е неточно. Представляваш интерес за мен, но не личността ти. затова не се фокусирам върху нея, а върху друго. За мен ти не си само личност. Личността не ми е интересна, тя е твърде на повърхността, ти я показваш непрекъснато. Интересува ме друго, а ти не подозираш какво е то. няма и как - платформата върху която градиш представите си за вътрешния свят е ограничена.

"Резултатът" е показателен, и не смятам да се аргументирам защо го правиш, тъй като няма да приемеш моята интерпретация( а сети се сам що "няма нужда" да съм "сериозен").

"Имам известни пропуски"!!! "Изречението ми било неточно".....ЩОТО видиш ли, не съм отделил достатъчно време и "сериозни усилия", изразени от крос-овър "съпоставки" за достигане до представителен псхопрофил на твоя милост, на база което най-накрая "да разбера" истинските ти мотиви....ТАКИВА, каквито ТИ САМИЯТ СИ РЕШИЛ, че са.

Същата "въртележка", дето се повъртях с Диоида, и донякъде и с Дон Цеци...... "ТИ не ме познаваш, ТИ не знаеш, ТИ имаш пропуски, ТИ, ТИ, ТИиии" ... и айде Васко Найденов да довърши...(връзва се символично, пък и буквално с клипчето дето ти шернах целенасочено - за "клоунът" и чашата чай, след която си тръгва - "до утре вечер, в другия спектакъл")

МНОГО ДОБРЕ съм установил, че не моята личност представлява интерес за теб, а моето Себе и "субстанцията му".....защото ТИ САМИЯТ не осъзнаваш явно, че търсиш да "видиш" твоето Себе, дето от много "пустотистване" се е О-без-субстанционисало......

И не за друго, а защото, ако можеши "да видиш" твоето Себе, то отдавна да беше видял, че моето съм си го "показал" още с първите ми изречения във форума....

Ама пусти "слоеве от защити", пусто лудо-младо, отлетяло в пустотата...пусти "филтри" за това, какво съм, а не искрен поглед, че съм....

Пуста "платформа-та върху която градиш представите си за вътрешния свят е ограничена.", щото е пълна с "измервателни шаблони" какво ТРЯБВА да съм, за да приемеш, че мога да съм....иначе не съм.

Опита за описание на 'собствената личност' е грешен ход - издава че не я познаваш. И това е естествено, а не да обясняваш представните ти форми относно нея. Всяка думичка в опита за описание... е компрометирана.

Веднъж вече интуитивно "прозря", че като "забия в дупка" дълбая, та се късам....ама така и няма да "повярваш", че и "Балрог" съм "срещал" след кът съм падал от мостове в подземия....ма разбира се...ти си отправната точка за собствените ти оценки....щом ти не си - значи никой друг не е...

Изобщо не е естествено "да не си познаваш личността". Може да е широко застъпено в обществото, но това не го прави "естествено", а само "представително" за доста широка извадка от индивидите в обществото. Са, ако требе ми "набии у канчето" и теорията за нормалните числа, че и нея и кривата на Гаус не "познавам в детайли" и "нямам вникваане", че с корс-овър анализите или многофакторния анализ "направо ме върна в първи клас"....

Колкото и пъти да ме 

Приканвам те вече няколко пъти да пробваш да си сериозен, задълбочен...

То след като не "можеш да видиш", че отвъд повърхностното съм доста сериозен, значи че не искаш да "видиш", че съм си сериозен, но отвъд твоите обусловени норми за "сериозност".... Когато един човек казва "Не мога" - или "не иска" или "не знае"!!!....важи и за мен, но и за теб....

Нито ти, нито аз, сме отвъд "правилата"/"условностите"!  Всъщност това е фундаменталното условие да има "история" - Условието да има условия. Винаги в основата има самопораждане...рекурсия .... па иначе с умът си циклим във for-циклите, ама рядко "изкласяме" while-циклите.

Скоро научих значението на думата Антиномия .... е те тамън на време....за да я използвам за поредния ми опит за напомняне на същностното противопоставяне на тезите на Материализма и Идеализма.... и то "идеализъм" не като следване на идеали!!!, но ти ако искаш пак иронизирай, па после пак се опитвай да ме "замоташ с родопско одеало" в стил "Обратен ефект" и песента им - "О, колко си прост"....пък и след това да "изискваш" да съм "сериозен и задълбочен", след като си ме манипулативно "поставил" в "неизгодна за водене на дискусия" позиция.... 

Може би да - световете ни да са различни, но това се отнася до всички сериозни хора, като при това те нямат особен проблем с "различното" и градежа на мостове между "световете". Но се иска кураж, последователност, знание и опит. И достатъчна зрялост...

Еми прояви зрялост, бре man! .....

Докато си под въздействието ти на "пировата победа" над Незнанието, вече биваш побеждаван от Знанието! (вече постнах историйката за самурая в "Религия и духовност", ако си спомняш)

"При един мъдрец отишъл младеж, който искал да разбере как може да стане по-мъдър.
-  Какво трябва да направя? – попитал той.
-  Излез на улицата и постой там. - отвърнал мъдрият човек.
А отвън валял силен дъжд. Момчето се зачудило как може това да му помогне да помъдрее, но въпреки всичко излязло и застанало под дъжда. А дъждът се леел като из ведро. Младежът целият подгизнал. След петнадесет минути напълно мокър до кости се върнал при мъдреца и му казал:
- А, сега какво, целият съм мокър?
Мъдрецът отговорил:
- Какво се случи, докато стоеше под дъжда, до никакво ли откритие не стигна?
- Откритие ли, почувствах се като пълен глупак!
Тогава мъдрецът  отговорил:
- Това е голямото откритие! Точно това е началото на мъдростта! Сега можеш да започнеш да усъвършенстваш себе си.  Когато разбереш, че си глупак, промените вече са започнали!
"

А и понеже все още "изискванията ти" са да бъда "по-задълбочен" и "по-сериозен", демек единствено аз трябва да внимавам кво си написал, то отново ще ти напомня, че "Ако в ръката си държиш единствено чук, то отношението ти към всичко ще е като към пирон"...и също така, че фокусирането върху "problem solving" ограничава способноста за просто Вчувстването....

на 15.04.2021 г. в 23:00, _ramus_ написа:

"истината, като преживяване"... :lol6:

п.п. а и между другото - Благодаря! все пак....

интуитивно ти се получи забележката за "сериозността", но е само отражение на нещо, което е по-важно за моето поведение.

и то е, не че трябва да съм по-сериозен, а че трябва наистина да обръщам внимание на впечатлението, което оставям у околните, щото малко хора "виждат под повърхността"....повечето са егоистично насочили погледа си към собственото им представяне в обществото и "оценяват шаблонно", щото за по-задълбоченото не им остава "ресурс от внимание", съответно не губят време в оценъчните процеси в предсъзнанието си за друго освен Себе си и собствените си ползи....

пишеше си ми го с тоз ми Северен Лунен възел във Везни, че трябва да обръщам по-сериозно внимание на впечатленията, които оставям в околните...ама и аз като теб "смятах", че Астрологията е единствено "сбор от фантазми".

....и така и не съм вникнал достатъчно дълбоко в "трите стълба" на Херметизма - астрологията, алхимията и теургията.

Кът гледам и ти си така, щом не си "разпознал" подчиненото ми на "Принципа на ритъма" поведение, който след "изваждането му от на уравнението" да получиш "резултата" като онова, отвъд личността ми! ... ама не всеки е "длъжен" да клони към Херметизма...еле па ако е "потеглил" по пътя на "Пустотата" и да ползва нон-стоп Нети-Нети-то, което пък ражда противоречията от ползването на похват от учението за Атмана, а пък да клони и към "пустотата", дето е от учението за НЕ-Атмана... а в основата си да е "стъпил" на западняшкото хипер-резултиране във физическото и "обясненията" на когнитивните школи, базирани на материализма...."манджа с грозде"...

Двете бебета и Мама

Съвременна притча

Две бебета си говорят в корема на бременна жена.

Невярващото бебе: Вярваш ли в живота след раждането?

Вярващото бебе: Разбира се, че вярвам. Очевидно е, че има живот след раждането. Целта на престоя ни тук е да станем достатъчно силни и да се приготвим за живота.

Н: Пълни глупости! Не може да има живот след раждането. Можеш ли да си представиш що за живот ще е това?

B: Е, не знам подробности, но вярвам, че ще има повече светлина и ще можем да ходим с краката си и ядем с устата си.

Н: Глупости! Невъзможно е да ходиш със собствените си крака и да ядеш със собствената си уста! Това е нелепо! Имаме пъпна връв, която ни храни. Ето какво ще ти кажа: не може да има живот след раждането, защото истинският ни живот – пъпната връв – и без друго е твърде къса.

B: Въпреки това, сигурно съм, че животът след раждането е съвсем възможен. Просто всичко ще бъде малко по-различно. Представи си само.

Н: Но никой не се е върнал оттам! Животът просто свършва с раждането! С други думи, животът не е нищо друго, освен страдание в мрака.

B: О, не! Не знам какъв ще бъде животът ни след раждането, но със сигурност ще срещнем Мама и Тя ще се грижи за нас.

Н: Мама? Значи ти вярваш в съществуването на Мама? И къде мислиш е Тя?

B: Тя е навсякъде около нас, ние пребиваваме в Нея, способни сме да се движим и живеем благодарение на Нея; без Нея не можем да съществуваме.

Н: Дрън-дрън! Никога не съм виждало никаква Мама - следователно, повече от ясно е, че Тя не съществува.

B: Не, не мога да се съглася с теб. Понякога, когато всичко около нас утихне, я чувам да пее и усещам как гали нашия свят. Убедено съм, че истинският ни живот ще започне след раждането, а ти?

Превод Пламен Сивов

http://www.pravoslavieto.com/docs/dvete_bebeta.htm

преди 1 час, kipen написа:

след "изваждането му от на уравнението" да получиш "резултата" като онова, отвъд личността ми!

Не става. (може и да става по отвъдната логика, каквото и да означава това)

Туй ако си го писал на Рамус, сигура не е вдянал за какво иде реч и защо аджеба е манджа с грозде донякъде.

преди 1 час, kipen написа:

Първо ще уточня, че "идеализъм" и "идеализъм" не е едно и също

Съставността на относителната истина не му е ясна. Тука колко сме го бухали като маче у дирек.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.