Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 минута, capnemo написа:

И да те допълня: по чисто физиологически причини единствено сигурна е майката. Поради тази причина в йудаизма едно дете е еврейче ако майката е еврейка.

Доста цинична констатация. Значи да гледаме майките, защото си ги знаем, че са коври......

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 минута, Aumi написа:

Щастлива Ханука, Ханука, Сезонен, Поздрав, Декември

Честита Ханука - празника на светлината и чудесата!

Благодаря, Ауми

Хаг Ханука Самеах!

Една моя снимка на ханукията ,която е в предверието на гроба на цар Давид :

spacer.png

преди 9 минути, Myanmar написа:

Доста цинична констатация. Значи да гледаме майките, защото си ги знаем, че са коври......

Недей, майката е нещо свещено, даже и не помисляй да ги назоваваш с такива думи

преди 13 минути, Myanmar написа:

ама вярна

Цитат

- Мамо, аз съм теленцето, ти си кравата, а тате бикът ли е?
- Татко ти е волът, бикът живее на другата улица.

преди 15 минути, capnemo написа:

Обърнете внимание на глагола, не "баща е" а "за баща се смята" т.е. бащата не е сигурен.

по тази логика, трябва да носим фамилия и второ име на майката
демек имената трябва да са майчини, а не бащини както е сега

пп
в Бг, второто име и фамилията са произход, което излиза че не е винаги вярно

Редактирано от дpъндю (преглед на промените)

преди 4 минути, capnemo написа:

Капитане,

Да не му  се бъркаме на човека.Предполага се той познава своята майка добре ,  не ние. Въпрос на вътрешна необходимост, нека си вярва, нека си споделя, негово си право. В края на краищата не можем да го спрем да ни разкрива истини за себе си, за майка си. Благовестието понякога има и такива форми  на изява.

преди 23 минути, capnemo написа:

И от там в българското право (което е базирано на римското), в българския семеен кодекс се казва: За баща се смята ... еди кой си, еди що си еди как си...

Обърнете внимание на глагола, не "баща е" а "за баща се смята" т.е. бащата не е сигурен.

По-точно:

Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

преди 13 минути, дpъндю написа:

ама вярна

демек имената трябва да са майчини, а не бащини както е сега

пп
в Бг, второто име и фамилията са произход, което излиза че не е винаги вярно

Бъркаш логиката. На нас ни се дава бащино име и фамилия на човека, който ние припознал за свое дете

преди 4 минути, M.Николов написа:

По-точно:

Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

Доста объркващо. Детето може да е и не на съпруга, въпреки че майката има брак и дете по време на брак.

Извънбрачни деца.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/07/17/bylgariia-e-na-pyrvo-miasto-po-izvynbrachni-deca-v-es.456961

България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС

преди 13 минути, capnemo написа:

Бъркаш логиката. На нас ни се дава бащино име и фамилия на човека, който ние припознал за свое дете

днес е така, света се променя
а какво е било през вековете?!!!
след години, двойка гейове осиновили дете,...чие ли име ще носят...баси

преди 3 минути, acnekt написа:

Детето може да е и не на съпругът.

Може.

За това и съществува възможност той да го докаже:

Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

• Автор
преди 57 минути, valkiria1 написа:

Благодаря, Ауми

Хаг Ханука Самеах!

Една моя снимка на ханукията ,която е в предверието на гроба на цар Давид :

spacer.png

Валкирия, би ли пояснила каква е разликата между менора - свещникът от седем свещи и този с деветте свещи?

Какво символизират тези свещници?

преди 5 часа, _ramus_ написа:

Интересно ми е - ти фен ли си на Кирилов, или просто го изнамери наслуки в гугъл? Както и - по принцип чел ли си "Утеши ме"?

В интерес на истината, в желанието ми да се аргументирам по обстойно пред Шиниацу за времевият ни предел на възприятията, търсех статията, в която си цитираха новите експерименти, с които е установено, че този предел не е 100 милисекунди, ами е 20.

Цъкнах в гуглето, ама не ми излезна търсения резултат, а вторият линк - "Как възприемаме времето". Не останах доволен и така прегледах и статията на адаша Кирилов... изкефи ме... 2004г. ...аз тез неща си ги мислех през 1998, но той ги е развил в доста "по-стегнат" вид, спрямо научните термини, независимо че почти всичко се основава на предположения...

...мойте са просто фантазии, родени от доста богатото ми въображение, но пък са си мои...и си им се кефя, хихи

преди 1 час, дpъндю написа:

днес е така, света се променя
а какво е било през вековете?!!!
след години, двойка гейове осиновили дете,...чие ли име ще носят...баси

Тъгата по миналото е страх от бъдещето. Няма нужда да се притесняваш чие име ще носи детето на две "еднополови душички"...

...ноо ясно че на Великата, Справедлива Ръководителка, която даже ше е избрала генотипа на киборгчето,:halloween10:, заченато в епруветка....па и бракове?!? Излишни неща...то сигурно и секс няма да има щот няма да е "духовно" съгласно устава на полигамното общество, хихих.

Лелееее, ми ако всички се казват Валкир или Валкирия 1,2,3,4.....

Па мое и да е хетеросексуален китайски вариант, хахха. 

преди 1 час, Aumi написа:

Валкирия, би ли пояснила каква е разликата между менора - свещникът от седем свещи и този с деветте свещи?

Какво символизират тези свещници?

Менората е атрибут свързан със храмовете на нашия бог. Първата менора е била изработена само от един къс злато. Това е историята на нейното изработване, наредено лично от Адонай  на Моше. Нейната светлина никога не трябва да угасва. Имало е специална част от свещениците, които са отговаряли затова.
 Изход.

31 Да направиш и светилника от чисто злато; изкован да направиш светилника; стъблото му, клоновете му, чашките му, топчиците му, и цветята му да са част от самия него.
32 От страните му да се издават шест клона, три клона на светилника от едната му страна, и три клона на светилника от другата му страна.
33 На единия клон да има три чашки, като бадеми, една топчица и едно цвете, и на другия клон три чашки като бадеми, и една топчица и едно цвете; така да има и на шестте клона, които се издават от светилника.
34 И на стъблото на светилника да има четири чашки като бадеми, с топчиците им и цветята им.
35 И на шестте клона, които се издават от светилника, да има под първите два клона една топчица, част от самия него, и под вторите два клона една топчица, част от самия него, и под третите два клона една топчица, част от самия него.
36 Топчиците им и клоновете им да са част от самия него; светилникът да бъде цял изкован от чисто злато.
37 И да му направиш седем светила; и да палят светилата му, за да светят отпреде му.
38 Щипците му и пепелниците му да бъдат от чисто злато.
39 От един талант чисто злато да се направи той и всички тия прибори.

Менора винаги е присъствала в храмовете на Адонай.
От скинията/която се явява първия храм/ ,менора е взета и  била положена в светая светих-/кодеш хакодашим или позната още като девир  /това е мястото ,където има право да влиза само първосвещеника и то само веднъж в годината на празника на Йом Кипур /Деня на умилостивението/,на храма на Соломон/който е втория храм/. Менората, която е стояла в Храма на Ирод/ четвъртия храм/ е била взета като плячка от Тит и заедно с другата свещена утвар от Храма е  занесена в Рим. Този момент е отбелязан и на Триумфалната арка на Тит. Можеш да го видиш от тези две  мои снимки на Арката, която днес се намира на това, което е останало от Римския форум. Интересното е да знаеш,че нито един евреин не минава под тази арка ,никога. Моите снимки са правени отпред и от  странична позиция. Менора е символ на дървото на живота.

spacer.png

spacer.png

Менора е нашият най-разпознаваем символ по света.  Тя е символ  още и на божията светлина и божествената закрила. Каменната менора , която се намира на титула на моя блог за" Световни религии  Пътища и срещи"  е тази, която се намира пред кнесета в Йерушалаим. Заснела съм я в по интересен ракурс.

spacer.png

ето ти още една моя снимка на  менора :

spacer.png

Ханукията е свързана с един специален исторически момент от историята на Исраел и по-точно с историята на царство Иудея. Историята за един луд цар ,поклоник на всичко гръцко и за бунта на свещеника Мататяу и неговите синове , които поставят началото на династията на Макабеите/Хасмонеи/. Описала съм я подробно тук :

и още малко допълнение :
Ханукията е свързана само с този празник. Основната /подпомагаща/свещ се нарича шамаша и с нея палим всяка вечер в продължение на осем дни по една свещ от свещника. Това е празник символ и на чудото на светлината. В разрушения град е нямало олио за свещниците, но по някакво чудо при изчистването на храма от осквернението, на което го подложил Антиох Епифан  светилниците горели  осем дни и нощи без прекъсване.

преди 2 часа, capnemo написа:

Какво недей? Евреите са решили, че жените им са коври и е неизвестно от кой ще заченат, което означава, че имат полови сношения с различни мъже по едно и също време. Мен какво ме намесваш!?

преди 2 часа, дpъндю написа:

Абе не го слушай. При брак бащата е съпругът на майката. Това припознаване е когато детето е кoпеле.

Еврейче към майка си:

- Мамо, мамо, това палто от тате ли е?

- Аз, ако чаках на баща ти, и теб нямаше да те има.

• Автор
преди 11 часа, Myanmar написа:

Значи да гледаме майките, защото си ги знаем, че са коври......

Ако имаш неразрешени конфликти и психологически проблеми с майка си,  това са си лично твои проблеми, които не отменят по никакъв начин факта, че майката е тази която износва плода, че единствено в тялото на майката се оформя и израства бъдещият човек. То диша с нейното дихание, храни се с нейната кръв, носи нейната енергия.

Мъжът, има съвсем малка роля. Днес, може съвсем спокойно жените да се оплождат без мъж. Нужни са само неговите сперматозоиди.

Така че, всички комплекси на мъжете идват първо от това, че не могат да раждат, не могат да износват новия живот.

Ролята която е отредена на Жената в този свят, е огромна. Колкото и религиите да се опитват да я принизяват,  нейната утроба и нейното тяло са свещени, защото те носят Живота!

А евреите са мъдри хора и са го доказали нееднократно в историята, така че те знаят, че важната е Жената!

Но разбира се, светът, за да повдигне самочувствието и егото на мъжа, и за да не се чувства той подтиснат и като безгласна буква, е приел децата да носят фамилията на бащата. 

преди 2 часа, Aumi написа:

А евреите са мъдри хора и са го доказали нееднократно в историята, така че те знаят, че важната е Жената!

Не само евреите знаят, че са важни жените! 

Точно по тази причина на войни са ходили мъжете, за да се запазят жените и децата! Поради простата причина, че жените, чрез Анимуса, са били пазителки на колективния мъжки дух, който е стълбът на идентичността на народа... при основна Мъжка божествена фигура в народопсихологията, разбира се!

Не знам за уважението на жените у евреите и съседите им семити(дето също са обвинявани в антисемитизъм, хихих)... при тях и жените са "войни"...а па по-войнствени от феминистките на днешно време....въйх, гат не само един човешки фалос им е у тимбата, ма нормално е да са фокусирани единствено в транцендентния "фалос", дето вече и на колан си го носят, хиххи.

В крайна сметка, при толкоз "натрупване" от последните векове, промяната е съвсем естествено да дойде със смяна на полюсите... "Мъжкото божество" с "Женското", патриархата с матриархат... разумното с безумното...прозрачното с манипулативно завоалиратото...и т.н.

п.п. снощи прегредах подфорума и видях, че си има отделни теми като "Юдаизъм за любопитни", "Будизъм за любопитни" и др. За кво е тва напиране във всяка тема да има пропаганда...

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Християнството Е секта на иудаизма. Тогава, когато то се заражда е било известно като назорейска ерест.Иисус е бил назорей. Причина:определението християни идва с появата на Павел . Отбелязано е в НЗ.

Иска ти се. Май много, ама много ти се иска. Разбира се, че при появата си християнството ще бъде обявено за ерес от юдеите. Това не го прави секта на юдаизма. В самата доктрина на християнството има различия, които го поставят като нещо стоящо съвсем отделно и самостоятелно. Нищо че се признава Стария Завет. Новият прави разликата. 

Колкото до наследствеността, то в чисто физически смисъл съвсем ясно се наблюдава, че децата могат да приемат преобладаващо черти от всеки един от родителите (и техните родове). Полът в това отношение няма значение. Същото се наблюдава и в някои сходства в характера, но невинаги. Детето може да прояви емоционални характеристики, които не са проявени в родителите. Да, тук съществуват обяснения в посока на това, че въпросните характеристики са съществували латентни в някой от двата рода и може и да е така. При умствените способности обаче като че ли наследствеността не е толкова важна, колкото образованието и възпитанието. Т.е. важна е средата. За емоциите средата също е важна, но като че ли тя е много по-важна за ума. Тук трябва да се спомене, че интересите на детето често не съвпадат с тези на родителите. Т.е. дори и да има желание и натиск от страна на родителите детето им да следва определена линия на развитие, детето тръгва в съвсем друга посока. Примерно дете на религиозни родители не е задължително да е религиозно и обратно.

Това което съм чел в различни източници е, че от майката и единствено от нея зависи полът на детето. Няма да го коментирам, защото не съм запознат. 

Колкото до деветте месеца в утробата, те сигурно влияят, но остава въпросът докъде се простира това влияние, защото човек не е само физиология. 

преди 8 часа, Aumi написа:

Мъжът, има съвсем малка роля. Днес, може съвсем спокойно жените да се оплождат без мъж. Нужни са само неговите сперматозоиди.

Горкия ти баща. А могат да се оплождат и безполово като овцата Доли. После ще ги препарират.

300px-Dollyscotland.JPG

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Колкото до деветте месеца в утробата, те сигурно влияят, но остава въпросът докъде се простира това влияние, защото човек не е само физиология. 

Едно време обсъждахме някъде из раздела сурогатното майчинство. Тогава проверявах за отношението на разните религиозни групи за него и естествено равините най-вече го отхвърлят, макар да приемат куп други биологични намеси, които останалите не приемат. Всъщност периода в утробата се оказва ако не по-важен, то важен колкото генетичната наследственост. 

преди 22 часа, valkiria1 написа:

Християнството Е секта на иудаизма.

Принципно и съвременния юдаизъм или иудаизъм е секта. :) 

п.п. Трудно се доказва "чистата кръв". ;) Няма начална майка ... :) Къде ли има  записана кръвна линия на Ева?! :) 

преди 9 часа, Aumi написа:

може съвсем спокойно жените да се оплождат без мъж. Нужни са само неговите сперматозоиди

И за кърмене не са нужни изобщо жени. Само бозки.

Ако имаш неразрешени конфликти и психологически проблеми с майка си

И ти ли го обръщаш на ad hominem. Защо цитираш изречението ми до половината, като втората част те поставя на мястото ти?

Евреите решили, че жените им са коври и правят вагинaлен секс с няколко мъже едновременно, поради което няма как да се разбере кой е бащата и от цялата история разбра, че някакъв си там българин имал лични проблеми haha.png

преди 5 часа, Shiniasu написа:

В самата доктрина на християнството има различия

Е то остана и да няма различия - едно и също да е, ма из Европа му викат християнство, пък на изток юдаизъм, един вид въпрос на диалект. При все всичката фактология и история, да се отрича юдейското родословие на християнството е крайно неуместно.

А евреите са мъдри хора и са го доказали нееднократно в историята

Сефте чувам. Знаех, че са известни като измамници, подлеци, предатели, егоисти, скъперници, шовинисти, задръстеняци, грозни и тъпи, но не бях срещал мъдри.

1521199747154658182.jpg

Дай някакъв пример, щом знаеш да са ти известни много случаи, в които се били доказали за мъдри. Цял свят ги мрази, ако са мъдри, какво ли са направили да си заслужат тази участ?

преди 9 часа, Shiniasu написа:

Иска ти се. Май много, ама много ти се иска.

Развиваш качества на ясновидец, или съм попълвала някъде въпросник, какви са ми желанията свързани с християнството ?

Разбира се, че при появата си християнството ще бъде обявено за ерес от юдеите. Това не го прави секта на юдаизма. В самата доктрина на християнството има различия, които го поставят като нещо стоящо съвсем отделно и самостоятелно. Нищо че се признава Стария Завет. Новият прави разликата. 

На мен не ми е зор да убеждавам някой в нещо. Но със сигурност знам и съм виждала повече от теб и всички тук взети заедно накуп.Няма снимка,която да съм публикувала и да не е моя. Няма нещо,което да публикувам и да не мога да докажа. Което ще рече,че окото  ми е виждало повече отколкото можеш да си представиш и знанията са ми  повече също по много други причини, само една от които е религията.

Та, християнството си е ерес. "Родното му място е сред пустинно плато в Исраел. Селището на есеите. Наричани  в Талмуд и НЗ  no-tsri – „назаряни“.Така наричали последователите  на Иисус,поради факта,че повечето време прекарвал в Галилея в Назарет. Възникнала ей тук :

spacer.png

spacer.png

Никъде в писанията от времето на Иисус няма да срещнеш думата християни. Самият бъдещ християнски бог не знае какво значи и не познава тази дума. Можеш да се обърнеш към който си искаш източник. Чак в НЗ в Деянията на апостолите е казано, кои са наричани за първи път и кога християни: при това доста години след смъртта на Иисус-иудеина. Та абсолютно всички апостоли на Иисус и тези написали евангелията от  НЗ и той самия са произхождали от земите на царствата Иудея и Исраил.Иисус е от Иудовото коляно, "бащата " на християнството Павел е от Венеаминовото коляно, ученик на прочутия равуни  Гамалиил.

"26 и като го намери, доведе го в Антиохия, та, като се събираха в църквата цяла година, научиха значително множество. И първо в Антиохия учениците се нарекоха християни."

Думата „християнство“ произлиза от думата на койне χριστιανός[което означава „последовател на Христос“, сиреч „християнин“. Самият корен на думата е Χριστός (Христос), което означава „помазан“. Помазването с елей е символичното признаване на царе и първосвещеници в Тора. .В гръцката Септуагинта тази дума е използвана, за да преведе еврейското машиях което означава „един, който е помазан“.

пп       Да допълня ,че концепцията "машиях",за иудеите  няма нищо общо със НЗ и не се тълкува като Спасител.

Това не го прави секта на юдаизма. В самата доктрина на християнството има различия, които го поставят като нещо стоящо съвсем отделно и самостоятелно. Нищо че се признава Стария Завет. Новият прави разликата. 

Иисус твърдо спазва законите на Тора. Той е обрязан, спазва кашрут и празнува религиозните празници на общността си.Според писанията в НЗ проповядва в синагоги. Думите в тази  част от поста ти са несъстоятелен  аргумент, който обслужва само незнанието ти и нелепиците, които ръсиш "Порови" в историята на християнството , за да видиш ,че да отхвърляш покрива на къщата от основата е  нещо наистина достойно за смях..Или поне иди виж "цитаделата " на християнството за да ти се изяснят основни неща. Не съм срещала място като Ватикана, което да е толкова бъкано с историята на християнството започнало от Тора. Дори папата проповядва от олтар ,който е върху гроба на евреин, който е бил против "християнството " на Павел, а ти просто така, приказвайки си колкото да не заспиш, ни в клин ни в ръкав ръсиш небивалици.Иначе на мен не ми пречи ,че редовно като веднъж изтърсиш нещо не на място, продължаваш да си държиш на него като магаре на мост. В интерес на истината трябва да бъде признато,че смешна реч от произволни приказки, нахвърляни просто така , е запазена марка и на други драскачи и  разбирачи тук.

Колкото до наследствеността, то в чисто физически смисъл съвсем ясно се наблюдава, че децата могат да приемат преобладаващо черти от всеки един от родителите (и техните родове).

Тази част от поста ти няма нищо общо с причините поради които националната идентичност на евреите е от майката.

Иначе аз моя  Jewish маркер си го знам и без да чакам ,някой да ми го обяснява   по форумите и да ми съчинява апокрифни евангелия за него.

преди 3 часа, insec написа:

Е то остана и да няма различия - едно и също да е, ма из Европа му викат християнство, пък на изток юдаизъм, един вид въпрос на диалект. При все всичката фактология и история, да се отрича юдейското родословие на християнството е крайно неуместно.

На мен пък ми е чудно, защо Исляма си признава ,че всичките му пророци са евреи , а само един не е такъв- пророка Мухаммад.

Голям комплекс ги тресе християните..или по-точно само крайно невежите и надъхани ортодокси от техните редици. Практиката показва ,че  е безпредметно да се пита за интерпретацията...:lol6:Но пък на мен ми става смешно  когото съм попитала,някой нещо  ,той си прави оглушки,  или отговаря с дежурни празни общи приказки или с умозрителни аргументи, базирани на гола вяра.

преди 19 минути, valkiria1 написа:

.... Дори папата проповядва от олтар ,който е върху гроба на евреин, който е бил против "християнството " на Павел, ....

Че той папата носи и киппа :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Kippah

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.