Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

току-що, Śūnyatā написа:

Какво наричаш "дух"? 

Писал съм , че съм писал ......от години....чети назад и не само в тази тема ......, че аман - през едното влязло , през другото излязло...

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 3 часа, by_chechi написа:

Писал съм , че съм писал ......от години....чети назад и не само в тази тема ......, че аман - през едното влязло , през другото излязло...

Щом си писал, значи си използвал ума. Не става ясно, "духът" може ли да бъде определен чрез писане. 

преди 23 часа, Myanmar написа:

по какво съм специалист

То е ясно: Нихилизъм!!!

на 23.12.2020 г. в 7:42, Aumi написа:

....

От тук "моите прословути Библии":

rDSC_0380.JPG

• Автор
преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

rDSC_0380.JPG

Това ли е всичко, което четеш?

току-що, Aumi написа:

Това ли е всичко, което четеш?

Не ... снимах малко от библиотеката ми, но ... не всичко на куп ... ;) 

Примерно ... и това съм прочел, но то не е по темата. ;) 

rDSC_0378.JPG

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Щом си писал, значи си използвал ума. Не става ясно, "духът" може ли да бъде определен чрез писане. 

Може да бъде обяснен чрез писане ! :nono:                 

( ....определянето е друго нещо , съвсем различно от това което ти си "мислиш"  ! :nono:)

Ето ти цялата конструкция само с етикети . Какво представляват отделните елементи на цялата конструкция , е мнооооого дълга тема - т.е. какво има вътре в отделните бурканчета и как са "навързани" по между си :

В основата на всичко е Его-то с неговите инстинкти .

..........................

От сетивата на Егото , чрез усещания израства Душата .

Душата преработва усещанията на сетивата и ги превръща в чувства .

От Душата израства Духът .

Духът преработва чувствата в емоции .

............................

От сетивата на Егото , чрез усещане израства и Умът .

Умът преработва усещанията на сетивата и ги превръща в информация .

От Ума израства Разумът

Разумът преработва информацията в идеи .

...............................

Разумът изработва идейни алтернативи (решения) . Управлява .

Духът емоционално избира алтернатива(едно от решенията) и реализира в практика чрез Воля(психическа енергия) . Контролира .

Паметта е на общо ползване.....

Всичкото това като неделимо цяло представлява СЪЗНАНИЕ  .

Най-накрая да добавя , че ми "пресекна мастилото :) " :

При живото-застрашаващи обстоятелства и въздействия , когато няма време за мислене и емоционално преживяване ,  Его-то блокира всичко останало и действа по инстинкт - моментално !  ....:nono:

Това е Живото-целесъобразно ! :nono:

@by_chechi , акцентирай важното с оцветяване, че така е трудно за разбиране.

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

rDSC_0378.JPG

Тея работи си ги чел преди точно 30 години (1990 г.). Ако си ги чел изобщо. Оттогава си чел колкото петокласник има за ваканцията. На твое място не бих се злепоставял повече със снимков материал.

преди 27 минути, Myanmar написа:

@by_chechi , акцентирай важното с оцветяване, че така е трудно за разбиране.

Правя го , а даже и получавам критики за това , че го правя . 

Ами то всичко е в толкова концентриран вид , че всичко е важно .:nono:

Както се казва , по всеки две думи може да се напише цял учебник....... ! 

И са писани по няколко различни даже - един едно казал , друг друго . ...

Докато ги разбереш кой какво е казал , да ги "навържеш" в едно цяло , всяко нещо на мястото му да сложиш....

Таман се ухилиш и се озъбиш ! :lol6:

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

rDSC_0380.JPG

Тълковен речник между две фантастики. Имаш извратен вкус. Или просто тази посредата си я сложил за да покажеш добър вкус.

току-що, by_chechi написа:

Правя го , а даже и получавам критики за това , че го правя .

Кой бее!? Аз си ползвам и червено и синьо и сиво.

преди 1 минута, by_chechi написа:

Ами то всичко е в толкова концентриран вид , че всичко е важно .:nono:

haha.png like2.png

За съжаление, точно сурогатни продукти като Азимовото изследване на Стария и Новия завет се публикуват редовно от родните издателства. Докога ще ядем претоплени манджи? Докога? Кога, неуважаеми родни издателства, ще започнете да издавате водещите имена в съвременната новозаветна и старозаветна библеистика, а не разни безвъзвратно остарели в концептуален аспект изследвания на любители/аматьори като Азимов в случая?

преди 56 минути, Най-доброто макаши написа:

За съжаление, точно сурогатни продукти като Азимовото изследване на Стария и Новия завет се публикуват редовно от родните издателства. Докога ще ядем претоплени манджи? Докога?

Ми то и Библията бая стаж е навъртяла, с това ЕГН и тя е претопляна манджа.

Но няма да се пуашиш от конкуренцията! Дръж се! Все пак освен най-старата печатна книга Библията е и най-тиражираната.

на 25.12.2020 г. в 16:03, witness написа:

Аз не съм и твърдяла, че третото е част от емоциите и интелекта.

Не съм го и твърдял, по никакъв начин - за да се налага да го уточняваш. За съвсем друго нещо става въпрос и представата ти отново изкривява дори твоят прочит.

на 25.12.2020 г. в 16:07, Myanmar написа:

Едно търсене в Интернет или прочит на книга по темата, следва да е достатъчно за някой със завършен пети клас.

:lol6:Следва... ??? Достатъчно - за фамтазмагорийките и изцепките ли?

Аман от фантазните дърдорковци - дето "прочит на книга, клипче по тубите или търсене в гугъл" и вече им е "достатъчно". 

Дядо Стефчоооо - пак се вживя във филма си.

преди 4 часа, by_chechi написа:

Както се казва , по всеки две думи може да се напише цял учебник....... ! 

Учебник - по тия недоумици, дето ги написа ли. Че и "цялата схема " било... :) Че в нея няма нито вярно обобщение, няма верни факти, съждения и извеждания... Твои фантазии, и чрез схеми да са, никой няма да им напише учебници. И това е чудесно - за заблуди и без това има достатъчно условия и заблудени.

преди 15 часа, by_chechi написа:

Може да бъде обяснен чрез писане ! :nono:                 

( ....определянето е друго нещо , съвсем различно от това което ти си "мислиш"  ! :nono:)

Ето ти цялата конструкция само с етикети . Какво представляват отделните елементи на цялата конструкция , е мнооооого дълга тема - т.е. какво има вътре в отделните бурканчета и как са "навързани" по между си :

В основата на всичко е Его-то с неговите инстинкти .

..........................

От сетивата на Егото , чрез усещания израства Душата .

Душата преработва усещанията на сетивата и ги превръща в чувства .

От Душата израства Духът .

Духът преработва чувствата в емоции .

............................

От сетивата на Егото , чрез усещане израства и Умът .

Умът преработва усещанията на сетивата и ги превръща в информация .

От Ума израства Разумът

Разумът преработва информацията в идеи .

Разумът изработва идейни алтернативи (решения) . Управлява .

Духът емоционално избира алтернатива(едно от решенията) и реализира в практика чрез Воля(психическа енергия) . Контролира .

Паметта е на общо ползване.....

Всичкото това като неделимо цяло представлява СЪЗНАНИЕ  .

Стефчо, прочетох внимателно поста ти. "Цялата конструкция само с етикети" ... която се появява на "неделимото цяло?, което представлява съзнанието", може да се обясни на дете от детската градина, което е поразвило въображението си. Его, инстинкти, душа, дух, ум, разум, воля, контролира, памет, съзнание и "отделните? бурканчета", могат да се илюстрират само с една картинка. 

А човек, който е минал пети клас, както шеговито се изразява друг колега, поразвил е интелекта си -  може сам да се убеди след кратко размишление, че надеждността на използваните от теб етикети, се явява абсолютно излюзорна концепция в свят, чиято основа представлява постоянно изменение.

NdXZ6uopsLo.jpg

преди 10 часа, _ramus_ написа:

Че в нея няма нито вярно обобщение, няма верни факти, съждения и извеждания...

Няма за теб - нямаш достъп за мислене ! :nono:

Я , дай твоето ! Ама така , че хората да не ги заболи главата....:lol6:

Че от теб само дърдоркания безкрайни - кой какъв бил и прочие празнословия , болни амбиции за изява без покритие...:nono:

Това всеки го може , даже как` Сийка клюкарката ! :lol6:

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

....се явява абсолютно излюзорна концепция в свят, чиято основа представлява постоянно изменение.

Та каква е ползата от този ти пост ? :angry: ....аааа , разбрах - съзнанието ти се развива илюзорно ! Амииии за твоето - вярно е ! :lol6:

По-добре да ми беше честитил именния ден ! Ей така , от кумова срама ....:lol6:

преди 12 минути, by_chechi написа:

По-добре да ми беше честитил именния ден ! Ей така , от кумова срама ....:lol6:

Извинявай. Честит Имен Ден! Бъди здрав, спокоен и щастлив дълги години. 

Откакто спрях кафето по съвет на Рамус и сутрин пия черен чай - по-бавно загрявам. Това не е извинение, а наблюдение. Весел празник! 

Благодаря ! :)

Цитат

Откакто спрях кафето.... и сутрин пия черен чай - по-бавно загрявам. Това не е извинение, а наблюдение. Весел празник! 

За всяка нервна система е различно ! Да намериш "своето" питие .:nono:

Аз пия кафе ....защото рамусовци разни не са в състояние да ме притесняват....:lol6:

преди 11 часа, _ramus_ написа:

Дядо Стефчоооо - пак се вживя във филма си.

:lol6:Вживях се :lol6:

Я бе умньо , като си толкова печен в нещата , да ми обясниш на мен простия , известната фраза как така се получава - по твоему :

" Едно мислим , друго говорим , трето вършим ! " :)

Ако се затрудняваш по твоему , пробвай по указаната по-горе конструкция ......ако въобще имаш достъп за мислене ! :nono:

Пък ако не успееш , аз после ще ти го обясня .............простичко , в три къси реда . Така , че и ти да го разбереш . :nono:

И не ми дрънкай махленски простотии , моля ! :nono:

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

NdXZ6uopsLo.jpg

Тази страхотна снимка направо ми разкри какво се вижда в Пещерата на Платон. Отлично.

(нали знаете, според Платон, ние сме диваци в пещера и от света на идеите и божествата, който е истинският, виждаме само това, което се проектира на стената на пещерата пред нас.) А то може да е ... вж. снимката.

:) 

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

....според Платон...

"Според Платон" нито е вярно , нито е истина ! :nono: Приказка е за диваци в пещерата.....

Ако искаш , е вид религия - инструмент за обяснение на това което не знаем и не разбираме....тогава !

Сега се знае много , ама много повече ......:nono:

на 27.12.2020 г. в 9:55, Śūnyatā написа:

може да се обясни на дете от детската градина,

Айде, поредния дЕдо, с обясненията за деца. :lol6:Ма като ви натисне дЕдовщината и къртите, просто! 

преди 22 часа, by_chechi написа:

Я бе умньо , като си толкова печен в нещата , да ми обясниш на мен простия

Печен, и умен. Тва е... :lol6:( и скромен, разбира се. И трите съм ги измислил аз". И "измислянето" пак аз го измислих )

Умен на прост  няма как да обясни... "нещата", дядо Стефчо, освен по "просташки". Няма как да си го причиня... Остани си с "трите реда" и дядовските изцепки и пак така - коледа, след коледа.

И да му кажеш на тоя, дето на теб ти ги е ... "обяснил" че пак на деца е "обяснявал". :lol6:Парадоксът е, че точно ти си примерът за вечния ти припев относно "знаенето и вярването", защото липсва категорията "Тоя, дето вярва, че знае, че мисли, че много разбира"...  Всъщност разбира се, че липсва тази категория, защото ти си точно в нея, като се компенсира с нахаканост и лаладжийстване. Малко хлапашко, но пък е точно по дедовски маниер.

преди 15 часа, by_chechi написа:

Сега се знае много , ама много повече :lol6:

И въпреки да е по "дедовски" - кога ще пораснете бе?  Деца имате - самите вие сте деца. И внуци имате - и пак това. Вечността - като детска градина.

Това е най-значимото доказателство за фантазиите за прераждането - като път към някакво уж-развитие. Какво развитие, като дори в един живот такова няма и не мръдва с нищо. И хилядолетия, с толкова "животи" - все едно и също. Каквито при пещерите, такова и досега. И детска градина да е - то не е до 'възпитателките', а до матряла е. :)

преди 23 часа, Śūnyatā написа:

Откакто спрях кафето по съвет на Рамус и сутрин пия черен чай

Ааааа, кофти. Черно кафе, черен чай... черни мисли, избелвани със будистки помисли ( като в реклама за прах за пране стана... :lol6:).  Кофти е тва.

В пУткрепа на извода е и факта, че никого не съм "съветвал", каквото и да е. То тука просто няма място вече - от съветници, будители, защитници, говорители, свободници-Освободители и мъдреци. Фантазните медитации, нещо, бая сънища пораждат - и направо "живи" бре, вече не ги различаваш.

Както вече повторих - кофти е, но като няма друго - тва е. Съдба... упс - карма, ъф корс. На мен, лично, ми изглежда леко тъжно, но може би мнозина им  трябва да се надъхват че "всичко и всички са цветя на вселената и без тях тя самата няма да е същата"...

преди 1 час, _ramus_ написа:

....

Целият ти пост е една дрисня голяма .Защото си безхаберник .:lol6:(може да се види от всеки !)

Да вземеш да се позабършеш ! Цапаш де завърнеш...:nono:

....................

Прост на умен няма какво да обясни . Умен на прост - може ! :nono:

Ти не можеш ! :)

....................

Като оставим дрисльото на страна .......... :nono:

" Едно мислим , друго говорим , трето вършим ! "

Обяснение :

Разумът мисли , изработва алтернативи - положителни , неутрални и отрицателни .

Духът избира от трите една , според собственото си емоционално състояние , и го прави .

Съзнанието като цяло , ги обсъжда и съобщава - говори ....... Е , по някога просто си дърдори , да се намира на приказки...:)

......................

Други , може би оспорващи или допълващи предложения ? :)

преди 45 минути, by_chechi написа:

Съзнанието... , по някога просто си дърдори , да се намира на приказки...

Дедо Стефчооооо - това е единственото, дето го докарваш като поведение - макар да е по дЕдовски. :lol6:Няма нищо по-смешно в темата дотук, от изцепката че тия били "обяснение".

Само контролно да запитам, за протокола - още ли си махмурлия от именния ден?

преди 1 час, _ramus_ написа:

Дедо Стефчооооо - това е единственото, дето го докарваш като поведение - макар да е по дЕдовски. :lol6:Няма нищо по-смешно в темата дотук, от изцепката че тия били "обяснение".

Само контролно да запитам, за протокола - още ли си махмурлия от именния ден?

Поста ти е изключително "оспорващ и допълващ , обяснителен".....:lol6:

Аз бих казал авто-изобразителен . Идиот .:nono:

преди 2 часа, by_chechi написа:

Поста ти е изключително "оспорващ и допълващ , обяснителен".....

Kлас стани, клас мирно...

Бележника не искате ли другарю учител?  :giggle1:

Толкова зор, бе Стефчо... да го докараш образа на нахакания даскал - пък малко хлапашкия маниер - кат ви казвам че го разбирам живота, вселената и сичко останало... е така, щото го казвам аз. Дедовците го играете толкова наивно, някак изостанало някъде сред времето... На кой ги играете тия скучни номера, с идеята "колко сме житейски мъдри"...

Явно е много важно, като гледам тоя напън, с тая повторителност, тая палячовщина...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.