Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, valkiria1 написа:

Произволни вярвания, подкрепени с нула доказателства,

Това не важи ли за всички религии?!

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 часа, valkiria1 написа:

Вече ми се изгуби бройката от коя страна разглеждаш религиите.

Религиите могат да се разглеждат от всички страни.
Винаги ми е харесвал начинът по който разглеждат религиите мистичните неортодоксални учения.

Самата Кабала, е универсална, въпреки че е тясно свързана с Юдаизма. 
Кабала учи на едно съвсем различно тълкуване на Библията. Тя посочва начинът по който човек може да постигне духовност чрез вътрешна трансформация. Кабала показва, че любовта трябва да е в основата на човешките взаимоотношения. Посочва пътя по който може да се достигне щастие и духовен мир, без религиозни обусловености и обети.

.Обаче преди време  те посъветвах да разглеждаш критично източниците, които посочваш.

Източникът е самият роман.
Доколко художествената измислица е преплетена с реалните събития, не мога да коментирам.

Можеш да прочетеш повече от романа тук:

https://books.google.bg/books?id=cvCUFrtWjwUC&pg=PT121&lpg=PT121&dq=семьон+винокур+кабалист+книга+равин+и+ленин&source=bl&ots=Fu01VIrizd&sig=ACfU3U1quOy7h_bu4I8Ty2AEgwLJ8mnQWQ&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwi4yejsupXt

Защото тази среща на Ленин с рабаи даян  Йехуда Ашлаг ,никога не се е състояла. Повтарям, никога !!!  Ашлаг е роден в Полша. Емигрира в Исраел .

Не бъди толкова сигурна и категорична!

преди 17 часа, _ramus_ написа:

Всички казуси идват от човешкия свят.

От никъде не идват или заминават. :) 

Всички казуси са в следствие на досег на човек или общество с настъпило събитие в света. Без събитие = няма казус!!!

Религиите имат набор от решени казуси, но към даден момент и определено място. Образно казано при настъпване на вид събитие същото се съпоставя с подобно в миналото и се прилагат съответното решение по настъпилото събитие. 

Единствения психологически аспект е: Дали индивида ще приеме готов модел (подобие) спрямо събитието или ще приложи свое решение. 

(Примерно: В християнството = да постъпиш по подобие на Христос). 

Навремето много от казусите са се разглеждали от тесен кръг религиозни хора, а в последствие от светската власт след консултация с клира на съответната религия по местообитание. В днешно време обаче нещата са глобални, поради факта, че вид решение по даден казус оказва влияние не само на територията на дадена власт, а изцяло в световен мащаб. 

За разлика от психолозите, които приспособяват човек към заобикалящия го свят, то духовниците приспособяват човек към неща извън същия. Тези неща не подлежат на познаване. 

Колкото и психологични познания да имаш, то определено не са приложими към вярващ човек, защото същия постъпва спрямо своята вяра, а не по какво е приело обществото по отношение на даден казус. 

Духовността не е категория която се занимава с "наличния" било то и "човешки свят"!  

п.п. Мили ми ИИ-чо, твоята рационалност е вид инвалидна в областта на ирационалното. 

Религиите нямат никакъв набор от решени казуси, нито са имали. Постъпваш по определени модели, за да си спечелиш билет за по-добър свят, щом сегашния приключи. И чакаш Второто пришествие на Месията, който ще ти изкупи всички грехове. Може би, защото по този модел разсъждават милиони хора с много ниско IQ, затова в сегашно време всичко е батак. 

Ами, да лапаш сребърна лъжичка в черквата, по време на пандемия, вярвайки, че в храма няма вируси, не е много интелигентно, да речем. 

И въобще, вярата във възпроизвеждането на фетиш, не е умно. 

Глупостта не подбира религиозен ли си или не, но придържането към фантазии за Рая и Ада, светци, ангели и Месия, се нуждае от стабилно количество глупост. 

преди 1 час, васил козарев написа:

Религиите нямат никакъв набор от решени казуси, нито са имали. Постъпваш по определени модели, за да си спечелиш билет за по-добър свят, щом сегашния приключи. И чакаш Второто пришествие на Месията, който ще ти изкупи всички грехове. Може би, защото по този модел разсъждават милиони хора с много ниско IQ, затова в сегашно време всичко е батак. 

Невежеството с какъвто и патос да го облечеш, си остава невежество. Религията е причина в момента да има България. А и не само България. Доста сериозен е всъщност набора от решени казуси, който имат религиите.

Не те знам теб кое пришествие чакаш, но Второто пришествие на Месията никак няма да ти хареса. Защото Той няма да ти изкупува никакви грехове. Второто пришествие е Страшния съд след който няма да има живот на Земята. Божият Гняв ще се излее и ще унищожи всичко, създадено от замия Него!

Та... искам да ти кажа, че не е зле ако ще обсъждаш нещо, да се сдобиеш с някаква... поне базисна информация. Да не ти се смеят хората с много ниско IQ.

преди 14 часа, Belhor написа:

Ами да кажем че имаме грешно уравнение в дадена система

душко... ама си плещиш глупостите си. Да го кажем... ама само с казване на недоумици - си по виртуала. :lol6:

Няма смисъл да занимаваш всички ни с революционните си и бунтарски фантазии, в тази тема, щото в неизрасната тийн-бунтарщина и фантазен показен революционизъм няма нищо духовно, нито духовито.

Може да е без значение в коя тема пишеш глупости, но пък - не си и единствен дето ги снася по целия форум де. Прелитай, снасяй си изхожданията - може би вирусната и антибойковите теми вече ти поомръзнаха и отесняха за широката ти бунтарска душа... :) 

============

И така - религията не е философски казус. Вярването не е логически издържан акт, нито е продиктуван от рациото в човека. Никакъв смисъл няма от непрекъснатите игри да се прикрива личната падалка на някого по едно или друго, с опити за псевдологически и философски хватки и реторични трикове. Да, правено е, прави се и ще се прави... но не виждам толкова голям смисъл някой да се заблуждава че аргументите на някого, с друга вяра, ще са причина той да остави пристрастието си към неговото избрано. както и че по форумите някой си обикаля в опит да си "избере" по какво да му е падалката, за да се налага да се играе играта "на тия хора дето още не са се ориентирали" и в тяхно име да се налагат толкова пропаганда и проповеди на личните верски версии на всеки защитник

ВЯРВАНЕТо е психологически акт, определя се от психологически процеси и явления. То самото е част от тия явления. Няма нужда от аргументи или логика - избрал го е и толкова и никой не е против това всеки да си е избрал неговата си територия в която да гледа на вселената и битието си.

Защо просто всеки не си изпише просто и ясно - вярвам в това и това, и заради това за мен нещата са така и така. Всъщност - заявено така това поне е честно отношение, докато всичко останало тук е част от непрекъснатата игра на личното пристрастие и нуждата му от отстояване в среда от дисониращи помежду си, всеки от които също си отстоява.

Важността на отстояването също е етапен въпрос и също е примерен лакмус за "вътрешното състояние" в общ план. И това че за някои хора е толкова важно да го правят непрекъснато, също означава  какво се случва в душите на тия хора, макар и в общ план.

освен това - невъзможно е в религиозна и верска тема, да няма лично засягане. Човека определя всичко, в онова, което отразява. Чрез него прави, говори, вярва, търси, мисли пише, фантазира и въобразява... Чрез него "мисли" и чувства, това определя преживяванията и цялата му екзистенция.

преди 1 час, васил козарев написа:

Поредното крайно изказване, отправено с крайна категоричност. Ти по-умерен не можеш ли да бъдеш? Подобна на твоята крайност е израз на посредственост. Мотивацията човек да следва дадена религия всеки сам си я определя. Отделно, че мотивацията на последователите не прави определени истини наставления в религиозните книги за неудачни иневерни. Освен това едва ли някъде, където и да е, могат да се дадат наставления за всяка ситуация. Човек е свободен да интерпретира докъдето сметне за удачно. Ако религията е превърната в догма, това също е от хората. 

преди 50 минути, ncl написа:

Значи всички вярващи са с много ниско IQ, а другите са с много високо?

Не бе. Другите са с ниско ай кю. Няма значение кои са. 

преди 12 минути, Belhor написа:

Невежеството с какъвто и патос да го облечеш, си остава невежество. Религията е причина в момента да има България. А и не само България. Доста сериозен е всъщност набора от решени казуси, който имат религиите.

Не те знам теб кое пришествие чакаш, но Второто пришествие на Месията никак няма да ти хареса. Защото Той няма да ти изкупува никакви грехове. Второто пришествие е Страшния съд след който няма да има живот на Земята. Божият Гняв ще се излее и ще унищожи всичко, създадено от замия Него!

Та... искам да ти кажа, че не е зле ако ще обсъждаш нещо, да се сдобиеш с някаква... поне базисна информация. Да не ти се смеят хората с много ниско IQ.

Не религията е причина да има България, а благодарение на част от духовенството. Има принос Църквата, не религията, но е абсолютно погрешно да се каже, че е само благодарение на нея. Има я 1-во заради националните чувства на хората; 2-ро на революционерите ( на които клира прави мръсно) и 3-то на войната '77-8, както и цялостно на хода в Османската и-я. 

Няма значение, какво точно е Второто пришествие, то е фантазия, която ще си остане точно фантазия. 

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Без събитие = няма казус!!!

:lol6:Аааа - възроди ли се, бре? Но да ти кажа че вече не си интересен - тук вече има нови състезатели в твоята дисциплина и то доста напред с матряла. Още от първото изречение гледам че 'загряваш'... Друго си е "спортиста", ей. Влечат го рекордите, бори се... Но вече не си "номер едно", но за мен лично няма драма. Смях винаги има :)

преди 2 минути, M.Николов написа:

Да не питам защо лъжичката е сребърна.

и сребърна да е - не помага срещу масово заразяване. Всъщност среброто проявява антибактериален ефект само в определени условия. И не всякакво сребро...

В началото на ковид-пандемията имаше верски изхвърляния от рода - ще се зарази оня, дето не вярвал чисто и достатъчно... :) Пък бая свещеници също се поизразболяха, някои се и споминаха. И не какви да са "свещеници" - ми и бая на високите църковни позиции. В момента бере душа гръцкия владика... За стари изхвърляния и верски залитания никой не припомня нищичко... Но пък през цялото време всеки вярващ се играе на загрижен за "многото миряни" - я душите били проблема, я страховете им, я устоите им...

преди 10 минути, _ramus_ написа:

душко... ама си плещиш глупостите си. Да го кажем... ама само с казване на недоумици - си по виртуала. :lol6:

Няма смисъл да занимаваш всички ни с революционните си и бунтарски фантазии, в тази тема, щото в неизрасната тийн-бунтарщина и фантазен показен революционизъм няма нищо духовно, нито духовито.

Може да е без значение в коя тема пишеш глупости, но пък - не си и единствен дето ги снася по целия форум де. Прелитай, снасяй си изхожданията - може би вирусната и антибойковите теми вече ти поомръзнаха и отесняха за широката ти бунтарска душа... :) 

Душко. Цитираш ме пък аз още не съм се разсънил и си помислих, че искаш да ми кажеш нещо. Недей така бе! Ми ако си помисля, че е нещо важно? А?

преди 7 минути, васил козарев написа:

Не религията е причина да има България, а благодарение на част от духовенството. Има принос Църквата, не религията, но е абсолютно погрешно да се каже, че е само благодарение на нея. Има я 1-во заради националните чувства на хората; 2-ро на революционерите ( на които клира прави мръсно) и 3-то на войната '77-8, както и цялостно на хода в Османската и-я. 

Няма значение, какво точно е Второто пришествие, то е фантазия, която ще си остане точно фантазия. 

Всяко нещо има значение, какво точно е. Да спориш на тема религия и да не знаеш, какво е Второто пришествие... сам си прецени на какво IQ отговаря.

преди 1 минута, Belhor написа:

Ми ако си помисля

гледам че заедно с кафенцето се фантазираш и че "мислиш". :lol6:Пак си сънувал "системите" и грешните уравнения. Но най-вече - как ги разваляш системите, как ги менкаш, нови правиш... Евала, гоуем си... пред монитора пак си гоуем и пи4 отсякъде. ( пък и може да "си мисли" )

преди 1 минута, _ramus_ написа:

гледам че заедно с кафенцето се фантазираш и че "мислиш". :lol6:Пак си сънувал "системите" и грешните уравнения. Но най-вече - как ги разваляш системите, как ги менкаш, нови правиш... Евала, гоуем си... пред монитора пак си гоуем и пи4 отсякъде. ( пък и може да "си мисли" )

Нещо друго?

преди 6 минути, _ramus_ написа:

В началото на ковид-пандемията имаше верски изхвърляния от рода - ще се зарази оня, дето не вярвал чисто и достатъчно... :) Пък бая свещеници също се поизразболяха, някои се и споминаха. И не какви да са "свещеници" - ми и бая на високите църковни позиции. В момента бере душа гръцкия владика...

Така е, сръбския патриарх почина онзи ден от Ковид-19.

В неделя сутрин каква молитва направихте заедно. Лююююбов ли бе да я опишеш. Вие май сте свързани душички, та и си го споделяте гальовно

преди 6 минути, Belhor написа:

да не знаеш, какво е Второто пришествие

знаЕнето за нещо си (второто пришествие) е просто информация. Вярването "че ще дойде..." - е фантазия при всички положения, няма значение че значението на тая фантазия е по-особено и значимо за някого, който вярва в нея.

Още повече - че "да знаеш" за нещо, няма нищо общо с ИКЮто. Тук има много "отворковци" че знаят, но ИКюто им... :) Дори в темата са налични доста такива примери...

И освен това - всички общи изследвания и наблюдения, показват че има съвсем слабо влияние на ИКЮ спрямо вярването и религиозните последователи. Вътрешните психични когнитивни показатели нямат много общо с травмите и блокажите и нуждата им от компенсация. Все пак дори и хората с бомбастично ИКЮ са си пак хора, с всичко човешко - зад айкюто. 

преди 16 минути, Belhor написа:

Душко. Цитираш ме пък аз още не съм се разсънил и си помислих, че искаш да ми кажеш нещо. Недей така бе! Ми ако си помисля, че е нещо важно? А?

Всяко нещо има значение, какво точно е. Да спориш на тема религия и да не знаеш, какво е Второто пришествие... сам си прецени на какво IQ отговаря.

На доста високо АйКю, защото се интересувам от факти, не от приказки за деца. 

преди 7 минути, васил козарев написа:

защото се интересувам от факти

след като си с "доста високо айкю - защо тогава са тия бомбастични изхвърляния? Освен това - "факти"... :) кое е факт и кое се приема за такова - е доста плъзгава когнитивна територия. В нея не става само с айкю.

преди 18 минути, _ramus_ написа:

знаЕнето за нещо си (второто пришествие) е просто информация.

Така е, но НЕзнаенето на нещо, съчетано с обсъждане на същото е просто тъпанация... Рацио.

преди 19 минути, васил козарев написа:

Блажени са вярващите... в айкюто си.

преди 10 минути, Belhor написа:

НЕзнаенето на нещо, съчетано с обсъждане на същото е просто тъпанация...

Душко, не се забивай сам така. :) Та ти това го правиш непрекъснато. Много лесно да го 'видиш'  в някой друг и да си кажеш тежката дума.

Какво си сънувал нощес та са тия суицидни импулси? Да не би да е от високото ти Икю?

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Душко, не се забивай сам така. :) Та ти това го правиш непрекъснато. Много лесно да го 'видиш'  в някой друг и да си кажеш тежката дума.

Какво си сънувал нощес та са тия суицидни импулси? Да не би да е от високото ти Икю?

Прав си душко, аз съм този дето не знае колко прави 1989+ 30 и като го отнеса към 2020 та година викам че било 40+ 😆 Айкю на платноходка- надуе го вятъра и оно вика "фшшииииииииииуууууу"

преди 6 часа, васил козарев написа:

преди 6 часа, _ramus_ написа:

И освен това - всички общи изследвания и наблюдения, показват че има съвсем слабо влияние на ИКЮ спрямо вярването и религиозните последователи. Вътрешните психични когнитивни показатели нямат много общо с травмите и блокажите и нуждата им от компенсация. Все пак дори и хората с бомбастично ИКЮ са си пак хора, с всичко човешко - зад айкюто. 

ВЕри и религии има всякакви. Не е ли вярването (някои знаели били...), че една паница сива каша чрез някакви био-химически, електро-магнитни, психо-рефлексИИ и други “вещерски” процеси (при които не се отделя топлина повече от 39 градуса по Целзий 😃 и ток не те удря) генерира човешкото същество с цялото му човешко айкю колкото и да е малко, по-голяма фантастика или фантазия от вярата в някакъв Бог?!?!

Някои ще кажат, че “микропроцесорът” е много по-малък, ама генерира.....😃

преди 17 часа, _ramus_ написа:

Но да ти кажа че вече не си интересен

Ти, мислиш ли, че ми е потребно това?! :) 

Никога не ще разбереш моя интерес. По-скоро вече нямаш потребност от мен. 

Това е добре!

Забавлявай се! Това е по-важно в случая. 

п.п. Доволно разбрах, че определено не мога да помогна за израстването на твоята духовност. Поне вече проявяваш вид емоционалност. 

Радвам се за теб и бъди щастлив!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.