Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

на 26.02.2016 г. at 20:32, König написа:

FB_IMG_1456511347141.jpg

Просто е да бъдеш Будист като попиваш без да подлагаш на съмнение и да мислиш защото примерно Накарджуна е на пиедестал.И това са философски възгледи отпреди Христа и са верни колкото,че Земята е плоска и това са мислили.И философия и психология се развиват като науки.И може Скепсис да е прав,че трябва учител а не така по интернет щот той е фактор да ти забрани нещо.Тука какъв е смисъла от дискусията,като всеки си знае неговото и най-много ти се изрепчи кой си ти да ми даваш акъл! Карма не било Съдба дамс.Причинно следствени връзки ми да каквото посееш това ще жънеш.Нищо ново под слънцето но думата е божествена.Чете се от свещенните писания на култовата личност и се приема априори.Затъването е дълбоко да си влюбен във Будизма повече отколкото човешките същества.Трансови състояние,медитация до припадък това да не се превръща в манийна психоза? И религията да ти определя кой да ти е приятел??Далай Лама едва ли си хваща приятели по обща Карма.

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 12 часа, scepsis108 написа:

Не бих казал, че имам директно преживяване. Гледам сериозно на тези неща, а и разполагам с достатъчно информация, която ми позволява да различа разнообразните медитативни преживявани (тиб. ням) като блаженство, неконцептуалност и яснота от ригпа в терминологията на Дзог Чен или тамел ги шепа в терминологията на Махамудра. Тези неща не бива да се бъркат.

Инак, примерно какво се има предвид под неконцептуалност в контекста на шамата без обект. Мисли просто не възникват, казано най-просто. Целият мисловен поток просто спира и става много тихо. Изведнъж, човек открива едно съвсем различно измерение. Но това не е ригпа, а просто друг модус на съзнанието. Ако човек развие привързаност към това състояние, което може да се случи много лесно, то ще попадне в състоянията на арупа (без форма) подобно на някои индуиски богове. Един от знаците е, че човек лесно, почти автоматично навлиза в подобно състояние, но трябва да положи усилие да излезе от него... Не знам, обаче, дали има смисъл да пиша за тези неща тук, понеже не съм сигурен, че някой разбира какво казвам. В смисъл, че нямам понятие кой колко и как медитира, ако медитира изобщо, за да знам дали тези неща са актуални за него или нея.

Браво, точно така е. Никога не съм се съмнявал в че трябва да знаеш какво е, въпреки противоречивите сигнали които даваш понякога. Но това което си написал е, и се случва точна така. Има смисъл да се пише за това, особено от някой с правилен възглед и разбиране. 

на 28.02.2016 г. at 17:39, _Alex&Vanko_ написа:

Далай Лама едва ли си хваща приятели по обща Карма.

12274665_10154011473244297_3885068206361692635_n.png

на 28.02.2016 г. at 13:33, scepsis108 написа:

Не бих казал, че имам директно преживяване.

А не е ли - според школата, в която се обучаваш - че всъщност няма човек, който да не е преживявал "буда природата" ?

преди 1 минута, sound написа:

А не е ли - според школата, в която се обучаваш - че всъщност няма човек, който да не е преживявал "буда природата" ?

Не само човек... Между преживяване и осъзнаване има разлика. Преживяването се случва във всеки миг, но осъзнаването е нещо малко по-различно. 

И то преживяването е четене на сутри и влизане в Самсара и страдане и болка? Е това не го разбирам и ся ново двайсе в клетка сме! Къде е ключа кой го е вкарал?Уж е пуст и празен защо е важен?

преди 10 часа, _Alex&Vanko_ написа:

И то преживяването е четене на сутри и влизане в Самсара и страдане и болка? Е това не го разбирам и ся ново двайсе в клетка сме! Къде е ключа кой го е вкарал?Уж е пуст и празен защо е важен?

А Ванко много кухо парче си бил наистина. То бива да не си в час ама твоето на нищо не прилича. Кви издухани глупости само пишеш, трябва доста да си изпростял по някаква причина. Тук няма човек с достатъчно състрадание да може да ти обърне внимание. Ще си много глупав ако се оставиш подобен вид начин на мислене да те обособи като човек, независимо към какво. Опитай се да бъдеш малко от малко мъдър, ще си направиш услуга на самия себе си.

преди 11 часа, scepsis108 написа:

Не само човек... Между преживяване и осъзнаване има разлика. Преживяването се случва във всеки миг, но осъзнаването е нещо малко по-различно. 

Скепсис, виждаш ли какво е това което винаги съм "ви" симулирал. Това е което ни е заобиколило и задушава всички в БГ, тоталното невежество. И какво правим в тази среда с тези условия? Добър пример е да се види и в оригиналния си вариант, виждаш ли че в такъв случай нищо не може да се направи, дори и приказки за най извисени учения и учители, просто бледнеят на фона на великото Невежество. За такива в такава среда трябват специални мерки и отношение, и тук идва момента на, "целта оправдава средствата". Дори и боя е позволен, ама само докато се научи, което в случая може да продължи доста. :-)

Редактирано от König (преглед на промените)

Малко дзен..

Наше «сердце», наш дух –
ни конца ему нет, ни начала.
Что родиться ему,
что уйти из суетной жизни, –
пустота пустотой осталась…

Если путь наш земной
исполнен скорбей и печалей,
для чего же грустить,
что вернемся после кончины
на прародину нашу, в небо?!

В этой жизни земной
то ешь, то идешь облегчиться,
спишь и снова встаешь –
а в конце концов остается
только миг до твоей кончины…

В мир приходишь один
и один этот мир покидаешь –
в наважденье живешь.
Укажу тебе путь к спасенью:
нет прихода – нет и ухода!..

В жизни что ни возьми,
все только обман, наважденье –
но уж ежели так,
и слова о грядущей смерти
принимать за правду не стоит…

Человеческий дух
не виден, не слышен, не пахнет.
Если вдруг кто-нибудь
рассуждает о свойствах сердца,
он никто иной, как мошенник!

Рад бы я предложить
хоть что-нибудь путное людям,
да вот какая беда –
ведь в учении Бодхидхармы
ничего, по сути, и нету…

Иккю Содзюн (1394–1481) 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 8 часа, König написа:

А Ванко много кухо парче си бил наистина. То бива да не си в час ама твоето на нищо не прилича. Кви издухани глупости само пишеш, трябва доста да си изпростял по някаква причина. Тук няма човек с достатъчно състрадание да може да ти обърне внимание. Ще си много глупав ако се оставиш подобен вид начин на мислене да те обособи като човек, независимо към какво. Опитай се да бъдеш малко от малко мъдър, ще си направиш услуга на самия себе си.

Ти не разбираш ли,че с тази медитация си изтезаваш мозъка? Насила го промивате с този Будизъм! Айнщайн да не би да е бил медитирал или друг велик учен? Посочи ми един!

преди 8 часа, König написа:

Ела да се видиме на живо и тогава си вади заключения! Тука е добра почва за караниците,глупости,омраза и доказателство е не само тази тема! Аз тук не търся състрадание не ми е необходимо!

на 28.02.2016 г. at 13:33, scepsis108 написа:

Инак, примерно какво се има предвид под неконцептуалност в контекста на шамата без обект. Мисли просто не възникват, казано най-просто. Целият мисловен поток просто спира и става много тихо. Изведнъж, човек открива едно съвсем различно измерение. Но това не е ригпа, а просто друг модус на съзнанието. Ако човек развие привързаност към това състояние, което може да се случи много лесно, то ще попадне в състоянията на арупа (без форма) подобно на някои индуиски богове. Един от знаците е, че човек лесно, почти автоматично навлиза в подобно състояние, но трябва да положи усилие да излезе от него... Не знам, обаче, дали има смисъл да пиша за тези неща тук, понеже не съм сигурен, че някой разбира какво казвам. В смисъл, че нямам понятие кой колко и как медитира, ако медитира изобщо, за да знам дали тези неща са актуални за него или нея.

Привързаността е желание, а желанието се съпровожда с мисъл. Как може тогава в състояние в което няма мисли да имаме привързаност? Арупа е заблуждаващо понятие. Там има форми. Всичко, което е подчинено на някакви правила и е обусловено от тях е форма.

Konig ти сигурно не виждаш какво силно развито его има Шунаята а било илюзорно няма го да ве! Ми значи ти е притъпено съзнанието!

Според учението на нашия Спаси­тел Иисус Христос съвършенството се състои в пълнотата на любовта, а според Буда – в пълнотата на знанието. И това за будиста е напълно логично. В света няма нищо ценно и достойно за любов, защото всичко е илюзорно. Само знанието ще избави човека от всичките му илюзии. В този смисъл и молитвата губи значението си, защото ни­то в този свят, нито в някой друг може да се намери лично Същество, към ко­ето да се обърне душата. Все пак за да удовлетвори тази изконна потребност у човека, Буда предлага един вид суро­гат на молитва, наречен „бхавана“ или медитация. Това е благоговейно размишление и съзерцание.

Така,че Саше може да си медитираш колкото си искаш или молитви да отправяш,но не ти ли отговорят свише няма как да дойде просветлението! Ти си ограничен както и всички ние!

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Konig ти сигурно не виждаш какво силно развито его има Шунаята а било илюзорно няма го да ве! Ми значи ти е притъпено съзнанието!

Просто спри да си изказваш неподготвен, говориш пълни глупости. Само се излагаш тук публично, това не те прави герой, само още един невеж до мозъка на костите си, глупак. Казвам ти го най приятелки. Просто млъкни, и спри да дрънкаш.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Привързаността е желание, а желанието се съпровожда с мисъл.

Не само, че зависи какво разбираш под "мисъл" и "желание", понеже едно желание може да е напр. неосъзнато, при което да не е съпроводено с никаква мисъл и дори мимолетна прадстава, но най-вече от поста ти става ясно, че не познаваш този модус на съзнанието, който коментирахме. В това няма нищо осъдително. Но не е смислено да коментираш нещо, което не си преживявал. Все едно да коментираш красотата и величието на Ниагарския водопад или на Египетските пирамиди, ако само си чел за тях и си ги виждал на снимки.

преди 10 часа, König написа:

Дори и боя е позволен, ама само докато се научи, което в случая може да продължи доста. :-)

Боят е полезно терапевтично средство, според някои педагози, но в случая с Ванко няма да проработи. Ванко не е просто спамър, а хейтър, който се храни от всеки отговор и знак на внимание. Не е състрадание да му се отговаря. Така само се подсилват обсесивните му състояния.

Така мисля.

преди 1 час, scepsis108 написа:

Не само, че зависи какво разбираш под "мисъл" и "желание", понеже едно желание може да е напр. неосъзнато, при което да не е съпроводено с никаква мисъл и дори мимолетна прадстава, но най-вече от поста ти става ясно, че не познаваш този модус на съзнанието, който коментирахме. В това няма нищо осъдително. Но не е смислено да коментираш нещо, което не си преживявал. Все едно да коментираш красотата и величието на Ниагарския водопад или на Египетските пирамиди, ако само си чел за тях и си ги виждал на снимки.

Боят е полезно терапевтично средство, според някои педагози, но в случая с Ванко няма да проработи. Ванко не е просто спамър, а хейтър, който се храни от всеки отговор и знак на внимание. Не е състрадание да му се отговаря. Така само се подсилват обсесивните му състояния.

Така мисля.

Сега разбираш ли ме, през цялото време се разправям с подобни. Работници мой, клиенти и всякакви паразити. Научил съм се да ги оправям, специалист съм. Те са много по елементарни. По вредни са потайните, подмълвните и злонамерените. На тях по специално внимание им обръщам. Това не е проблем. 

Ти кажи, каква е разликата между преживяване и осъзнаване. За другото не си блъскай главата. Карма ще се погрижи. 

преди 14 часа, scepsis108 написа:

Не само, че зависи какво разбираш под "мисъл" и "желание", понеже едно желание може да е напр. неосъзнато, при което да не е съпроводено с никаква мисъл и дори мимолетна прадстава, но най-вече от поста ти става ясно, че не познаваш този модус на съзнанието, който коментирахме.

Няма как при положение, че целия процес на медитация се извършва съзнателно да говориш за неосъзнато желание.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Няма как при положение, че целия процес на медитация се извършва съзнателно да говориш за неосъзнато желание.

Има, ама ти пак не си в час и си шляпаш по твоята си програма. Ето нещо което би трябвало да е от твоята компетенция, което също не осъзнаваш.

His mind is empty.
He is not cencerned with meditation,
or the absence of it, 
or the struggle between "good" and "evil".

Ashtavakra Gita

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Има, ама ти пак не си в час и си шляпаш по твоята си програма. Ето нещо което би трябвало да е от твоята компетенция, което също не осъзнаваш.

His mind is empty.
He is not cencerned with meditation,
or the absence of it, 
or the struggle between "good" and "evil".

Ashtavakra Gita

Аха, а пък ти си постигнал съвършен контрол върху мисълта си и можеш да се разграничиш напълно от потока на мисълта си, да го насочваш, задържаш върху всеки обект или прекъсваш без проблеми. Тук като гледам и емоциите си не можете да контролирате (не твърдя, че аз мога в достатъчна степен), а какво остава за мислите.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Аха, а пък ти си постигнал съвършен контрол върху мисълта си и можеш да се разграничиш напълно от потока на мисълта си, да го насочваш, задържаш върху всеки обект или прекъсваш без проблеми. Тук като гледам и емоциите си не можете да контролирате (не твърдя, че аз мога в достатъчна степен), а какво остава за мислите.

Шунаята с пълно основние ти повтаря едно и също. С тези твои готови шаблони с които мериш кой какъв контрол има, си много далече от нещо смислено. Ти още щом мислиш че всичко е "контрол", кво да ти се обяснява повече. Показва че въобще не си пробвал а пък да не говорим, разбрал, усвоил, развил. Контролирай, прави си там безсмислените констатации и се чуди после що, хем знаеш пък не ти става схемата. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 1 час, Shiniasu написа:

Не претендирам че съм осъществил съвършен контрол върху каквото и да било. Нито искам да се разграничавам от каквото и да било. Думичките с които пишем тук са ограничени, както и психо-физическото ни същество, ние не можем да опишем безформената Реалност. Осъзнаването на този факт е някакъв напредък, другото е наливане на пусто в празно, което логично води до високи нива на тревожност и страдание. Контрол на емоциите и на мислите, що за нелепа ситуация, кой да ги контролира, те трябва да се осъзнаят, а не да се забулват в неясни концепции и мисли, придавайки им допълнителна реалност, каквато не притежават.

Thus perfected ones
First empty the difilement of self.
When the difilement of self is emptied
How can the outer realm be an obstruction?

Resilience is the function
Of the self forgotten.
As soon as idiosyncrasies appear
You recognize them immediately.

Look upon the body as unreal,
An image in a mirror, the reflection of the 
     moon in water.
Contemplate the mind as formless,
Yet bright and pure.

If nothing arises within the mind,
Nothing will manifest without.
That which has characteristics
Is not original reality.

Hanshan Te Ch'ing 1623

преди 20 часа, König написа:

Просто спри да си изказваш неподготвен, говориш пълни глупости. Само се излагаш тук публично, това не те прави герой, само още един невеж до мозъка на костите си, глупак. Казвам ти го най приятелки. Просто млъкни, и спри да дрънкаш.

Какви глупости говоря ве селянин.Можеш да обиждаш Скепсис не мен ясно! То ти се вижда и културата и възпитанието.А от медитацията файда няма.Не можеш се въздържаш.Така ли ще ми говори тибетски лама а?

Държанието е според аудиторията!

Битието ти на българин искаш съзнание на будист.В България будисти няма,много правилно го казахте!

Ела ми на живо чакам те! Пълен........

преди 20 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Какви глупости говоря ве селянин.Можеш да обиждаш Скепсис не мен ясно! То ти се вижда и културата и възпитанието.А от медитацията файда няма.Не можеш се въздържаш.Така ли ще ми говори тибетски лама а?

Държанието е според аудиторията!

Битието ти на българин искаш съзнание на будист.В България будисти няма,много правилно го казахте!

Ела ми на живо чакам те! Пълен........

Тук съм ве отворен, с какво на живо толкова плашиш? 

Щи напря един поздрав. Малко културно да се обогатиш. :lol6:

Радой Ралин

Простакът е кремък - корав и могъщ,
простакът е демон без лик, весдесъщ,
акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Простакът не чака, не знае предел
и стига простакът до своята цел,
защото простаци край него вървят
и дават му знаци и правят му път.
Надкласов, безкласов, без род и съюз,
но винаги касов, но винаги в плюс.
Без ден да протакаш, дори да кърви,
война на простака до смърт обяви.
За срам на Европа, на всичките нас,
когато докопа в ръцете си власт,
по-страшен от спина, по-жилав от рака,
сега за сега се оказа простака

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.