Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 5 минути, scepsis108 написа:

Ако си способен да го осмислиш, нали? Инак, просто можеш да трупаш опит, но не и разбиране. ;)

Но това не може ба е безкрайно, рано или късно опитът ще те поучи, независимо дали иска или не иска човек. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 7 минути, König написа:

Да не говорим какъв бой го е драл нон стоп.

Само за протокола, то Мила е уникален ученик на уникален учител. Марпа е имал и други велики ученици, но те не са били като Мила Шераб Дордже. С тях той не се е държал по този начин. Това също следва да се разбира.

преди 6 минути, König написа:

Но това не може ба е безкрайно, рано или късно опитът ще те поучи, независимо дали иска или не иска човек. 

Предполагам, ма самсара няма начало, казват. ;)

преди 11 минути, scepsis108 написа:

Само за протокола, то Мила е уникален ученик на уникален учител. Марпа е имал и други велики ученици, но те не са били като Мила Шераб Дордже. С тях той не се е държал по този начин. Това също следва да се разбира.

Точно тук е и смисъла, защо го е бил? Защо го е карал да строй и разваля? Защо го е гонил и унижавал? Защо този толкова просветен учител е избрал такъв метод?

Защото Миларепа е бил ученик, който точно този метод ще го накара да се поучи най добре, и Марпа от велико състрадание, го е спуквал от бой.;)

преди 11 минути, scepsis108 написа:

Предполагам, ма самсара няма начало, казват. ;)

Но пътя е неизбежен, независимо колко се опъва човек като магаре на мост. Единствения завършек на съществуването е просветлението, колкото и време да е необходимо, цели калпи ако трябва. Но е неизбежно.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 13 минути, König написа:

Приятно и полезно беше да разговарям с теб, Кьонинг. Пожелавам ти да ти спори във всичките ти начинания.

Като имам време и настроение ще намина пак.

преди 7 минути, König написа:

Миларепа

Щото Дагмема, е проявила малко повече състрадание, вместо мъдрост в един момент, според намтара, но това са неща от кухнята. ;)

Ама как ги въртите и сучите,сташна работа сте.:D

преди 33 минути, König написа:

Ясно сори, исках нещо друго да кажа, но както и да е.

Всеки си го разбира по свой начин.

преди 6 минути, 121212 написа:

Което не означава, обаче, е всеки е прав или че всеки не е прав, нали? ;)

Приятна вечер и на вас 121212. :D

преди 20 минути, 121212 написа:

Ама как ги въртите и сучите,сташна работа сте.:D

Разликата е че, аз не боравя с терминологията от съответната литература и значението на думите по Уикипедия. Аз съм най обикновен пич, дето са опитва само. Важното е да е разбрал човек какво да прави, не е чак толкова важно да знае как да го обеснява. 

преди 27 минути, scepsis108 написа:

Приятно и полезно беше да разговарям с теб, Кьонинг. Пожелавам ти да ти спори във всичките ти начинания.

Ох недей Скепси че, ще разбудиш затихналите духове наоколо. 

Но все пак мерси, и на теб. 

преди 13 минути, scepsis108 написа:

Което не означава, обаче, е всеки е прав или че всеки не е прав, нали? ;)

Истината е някъде ''по средата''!

преди 6 минути, König написа:

Важното е да е разбрал човек какво да прави, не е чак толкова важно да знае как да го обеснява. 

Точно,към всичко е необходимо да се подхожда с ''Разбиране''!:)

Приятна вечер!

преди 9 минути, 121212 написа:

С повече опит трупаш повече знание.Направи си справка що е ''познание'' и ''знание'',после пак си прочети постинга и сам си направи изводите.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Познание

https://bg.wikipedia.org/wiki/Знание

Имал си ''познание'' без да разбираш....и си се травмирал,не си имал ''знание''. След после си разбрал причината(вече е знание),на база натрупан опит......и не повтаряш грешката.Ако си имал ''знание'' в самото начало,е нямало да се травмираш.....и така. Затова в залите има инструктори(които знаят) и правят индивируални програми на ''дебелоглавците'',които си мислят,че знаят(а те имат само голо ''познание''),без да разбират!!!

Всъщност самият състав на понятията "знание" и "познание" показва кое от двете превъзхожда другото. Аз мога да знам за някого, без да го познавам лично. Познанието показва, че аз не само знам за някого, но съм осъществил и лична връзка с него, което е повече от знаене. Аз мога да знам дадена математическа формула без да я разбирам и да мога да я докажа. Аз мога да науча едно стихотворение на английски наизуст и аз ще твърдя, че знам въпросното стихотворение, а не, че го познавам. И въпреки това, аз може да не разбирам какво се казва в него.

Проблемът е, че в съвремения български двете понятия "знание" и "познание" се използват често взаимозаменяемо. Те нямат аналог в повечето чужди езици. Тук разбира се най-точно мнение би дал някой езиковед, който да каже как и кога в исторически план са се обособили различията между двете думи.

преди 9 часа, Мо_хи_ни написа:

В известен смисъл е така и не е така. Добрият учител преди всичко се опитва да създаде пространство за ученика, в което той да може да се развива самостоятелно. Всеки може да повтаря заучени фрази като папагал. Виждал си, предполагам, филми, в които невръстни дечица повтарят и припяват наизуст огромни количества текстове от обявените за свещени писания.

Аз като говоря за учител предпочитам да не дефинирам функциите и ролята му. Връзката учител-ученик може да е с различна дълбочина, според степента на съзнание на ученика и може би според някои други фактори.

преди 35 минути, Shiniasu написа:

Всъщност самият състав на понятията "знание" и "познание" показва кое от двете превъзхожда другото. Аз мога да знам за някого, без да го познавам лично. Познанието показва, че аз не само знам за някого, но съм осъществил и лична връзка с него, което е повече от знаене. Аз мога да знам дадена математическа формула без да я разбирам и да мога да я докажа. Аз мога да науча едно стихотворение на английски наизуст и аз ще твърдя, че знам въпросното стихотворение, а не, че го познавам. И въпреки това, аз може да не разбирам какво се казва в него.

Проблемът е, че в съвремения български двете понятия "знание" и "познание" се използват често взаимозаменяемо. Те нямат аналог в повечето чужди езици. Тук разбира се най-точно мнение би дал някой езиковед, който да каже как и кога в исторически план са се обособили различията между двете думи.

Аз като говоря за учител предпочитам да не дефинирам функциите и ролята му. Връзката учител-ученик може да е с различна дълбочина, според степента на съзнание на ученика и може би според някои други фактори.

Да точно, нещо такова се получава. Или да знаеш за медитация, а пък никога да не си я практикувал. Човек знае, чувал е за нея, но не я познава лично. Не се е запознал и не е осъществил личен контакт с нея. А без този контакт, каквото и да знае човек е все още, непознаване. 

А връзката между учител и ученик, е такава каквато си я направи, ученика. Защото той е невежия във случая и в неговата глава се въртят фантазиите и представите. И много по голяма вероятност има, ученикът да не разбере нищо, въпреки че учителят му "създава среда". За това всичко си зависи от него, от неговата зрялост да разбере. Което автоматично значи че зависи от, неговата собствена Карма всичко.

преди 1 час, 121212 написа:

Истината е някъде ''по средата''!

Точно,към всичко е необходимо да се подхожда с ''Разбиране''!:)

Приятна вечер!

Однажды два величайших мастера тибетского буддизма XX века – Шестнадцатый Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже и Дилго Кхьенце Ринпоче – пили чай в саду и, беседуя, рассмеялись до слез.

На вопрос, что их так рассмешило, один из них показал на растущее неподалеку дерево и ответил: «Понимаешь, они все думают, что это дерево!» И они снова разразились хохотом.

преди 31 минути, Śūnyatā написа:

Однажды два величайших мастера тибетского буддизма XX века – Шестнадцатый Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже и Дилго Кхьенце Ринпоче – пили чай в саду и, беседуя, рассмеялись до слез.

На вопрос, что их так рассмешило, один из них показал на растущее неподалеку дерево и ответил: «Понимаешь, они все думают, что это дерево!» И они снова разразились хохотом.

Разбиране и разбиране не е едно и също, също както и дърво и дърво. По средата и по средата също не е едно и също.

Като видя някого да цитира уикипедия, когато се касае за толкова абстрактни значения, каквото е ЗНАНИЕ и ПОЗНАНИЕ... и направо се разсмивам. Уникално е как чакате всяко нещо да ви стане ясно само ако някой ви го снесе във вид на смляна кашица. ако не става немощтта и безсилието направо ви размазват...

ПОЗНАНИЕТо не може да се 'знае' Пиедестала на "ученето" в социума е една взаимна сделка и обявяването му за универсален лек за лични дефицити си е част от социалния договор - личност-група - най-вече заради ползата. понеже начина на ученето е ясен, натрупването може да се дефинира чрез подражание и възпроизвеждане на запомнена информация, се смята че колкото повече запомнена информация е налице, толкова повече... :) 

Познанието няма как да е социален акт, колеги. ПОЗНАНИЕТО не е нещо готово, то не е знание, нито е знаЕне. Тук няма човек, който да претендира за ПОЗНАВАНЕ. ПОЗНАНИЕТО е творчески акт, израз на специфично отношение на някого към живота му и себе си.

ПОЗНАНИЕ, се генерира от субекта, чрез екстракт извлечен от осмислянето и пренесен в полето за проверка на самия живот на субекта. ПОЗНАНИЕ е основано на онова, което на изток наричат сборно :кунг-фу" - отношение към живота, като към практика... и практиката - като ЖИВОТ. Няма два субекта, които да генерират едно и също ПОЗНАНИЕ, защото няма два еднакви начина на отражение на света. И още толкова много е налично по темата...

Обаче вместо да имате личен поглед, теглите към написано, към чужди думи, възгледи идеи - защото е най-лесния начин и стават за присвояване и заимстване. Именно това отношение към живота - няма нищо общо с ПОЗНАНИЕТО, защото това не идва от индивиди, а от социални личности, чрез социални взаимни отражения заради взаимни кръстосани компенсации.

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Като видя някого да цитира уикипедия, когато се касае за толкова абстрактни значения, каквото е ЗНАНИЕ и ПОЗНАНИЕ... и направо се разсмивам. Уникално е как чакате всяко нещо да ви стане ясно само ако някой ви го снесе във вид на смляна кашица. ако не става немощтта и безсилието направо ви размазват...

ПОЗНАНИЕТо не може да се 'знае' Пиедестала на "ученето" в социума е една взаимна сделка и обявяването му за универсален лек за лични дефицити си е част от социалния договор - личност-група - най-вече заради ползата. понеже начина на ученето е ясен, натрупването може да се дефинира чрез подражание и възпроизвеждане на запомнена информация, се смята че колкото повече запомнена информация е налице, толкова повече... :) 

Познанието няма как да е социален акт, колеги. ПОЗНАНИЕТО не е нещо готово, то не е знание, нито е знаЕне. Тук няма човек, който да претендира за ПОЗНАВАНЕ. ПОЗНАНИЕТО е творчески акт, израз на специфично отношение на някого към живота му и себе си.

ПОЗНАНИЕ, се генерира от субекта, чрез екстракт извлечен от осмислянето и пренесен в полето за проверка на самия живот на субекта. ПОЗНАНИЕ е основано на онова, което на изток наричат сборно :кунг-фу" - отношение към живота, като към практика... и практиката - като ЖИВОТ. Няма два субекта, които да генерират едно и също ПОЗНАНИЕ, защото няма два еднакви начина на отражение на света. И още толкова много е налично по темата...

Обаче вместо да имате личен поглед, теглите към написано, към чужди думи, възгледи идеи - защото е най-лесния начин и стават за присвояване и заимстване. Именно това отношение към живота - няма нищо общо с ПОЗНАНИЕТО, защото това не идва от индивиди, а от социални личности, чрез социални взаимни отражения заради взаимни кръстосани компенсации.

Това е мнение с което и аз се съгласявам, въпреки че пак съм смаян от начина на израза. И че донякъде доказва и това за което говоря и аз, или поне се опитвам да говоря. ;)

преди 52 минути, Реджеп Иведик написа:

Разбиране и разбиране не е едно и също, също както и дърво и дърво. По средата и по средата също не е едно и също.

Да, повечето хора изработват проекции за действителността, която бегло познават или изобщо не познават, лепват и етикет, име, реалност, почват да си вярват в нея, а мнението на другите се критикува и оспорва без сериозни факти. Тази мотивация при повечето индивиди създава комични или плачевни последствия поради самоувереността им, която също е само проекция за значимост на собственото им его, вградена кармично у всеки от нас с раждането и приемаща се за норма. Де факто битката която си мислят че водят повечето личности не е с реалния свят или тук във виртуала, а е битка със собствените им концепции, която не може да се разреши с добавянето на нови концепции или с мантруването на правилни възгледи, защото това е все едно да наливаш бензин в огъня. Така работи самсара, наистина е забавна, ако не се взимаш на сериозно, както е общоприето.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 40 минути, _ramus_ написа:

Познанието няма как да е социален акт, колеги.

преди 41 минути, _ramus_ написа:

Именно това отношение към живота - няма нищо общо с ПОЗНАНИЕТО, защото това не идва от индивиди, а от социални личности, чрез социални взаимни отражения заради взаимни кръстосани компенсации.

Да,можеш да се разсмиваш,но на себе си.Погледни какво си написал в този пост.Първо еди как си,после не иначе!!!Казах ти,че НЕ РАЗБИРАШ какво пишеш и колкото по-дълго и завъртяно,"ЩЕ СИ ВКАРВАШ САМО АВТОГОЛОВЕ''. А щом не рабрираш какво пишеш,нямаш знание,колкото и да се напъваш.И ще си преливаш от ''пусто'' в ''празно'' до безкрай...Ако мислиш да се превърнеш в ''търсач на безкрая''(натам си се запътил),продължавай.....но аз пък ЗНАМ такива къде свършват(това ти го гарантирам).

19225613_480218845649650_753108582284671

преди 10 минути, Мо_хи_ни написа:

Много точно попадение! Ето,дори няма нужда от пОстинг.:)

преди 11 часа, Мо_хи_ни написа:

.............

Това изображение, не само че няма ниаква художествена стойност, ми е и лишено от всякакъв смисъл. Тоя ако е толкова отворен за къвто са представя с отворния джам и излетял крилат мозък, едва ли са оставя две мишки със затворени джамеци да го оковат или контрлолират. Отдавна ще ги е разхвърлил, и натирил точно където им е мястото. Такива изображение ги харсват хора както се вижда, само депресантите и залюпените. Защото се индентефицират с този, дето другите му пречат а е с отворен джам уж, което е пълна глупост. По скоро е окован защото е неспособен и тъп, и няма качества да се пребори, а не защото е онеправдан и невинен. Такива изживявания на жертви, са типични повече за женския пол по принцип, ма както се вижда и истински мъже ги харесват тия работи. Брех..:lol6:

1017246_559549684084209_2114965516_n.jpg

Така ще е, докато ги избираме по красота работите още а не по значение и смисъл. 

А, и аман с тия лозунги от Фейса. :lol6:

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Задръстени е по литературно

Задръстени на мен ми звучи по-скоро медицински. Не знам защо лепят романтични ореоли около лудостта, може би защото не са й сърбали попарата. 

На тема (само) мозъци, тъкмо си бях харесала един материал от будисткия сайт и го навързвах със сходни представи навсякъде по света, древните египтяни например изхвърляли мозъка при мумифициране и оставяли сърцето, или го замествали с амулет с вид или изображение на скарабей, носещ изгряващото слънце. Смятали, че точно сърцето е центърът на съзнанието, което според някои египтолози означава, че нямали понятие от функциите на мозъка. Едва ли, по-вероятно въпросните египтолози нямат понятие от функциите на други неща.

Ето я статията, хареса ми и се позанимавах да я представя на мозъците тук https://www.lionsroar.com/dharma-dictionary-kokoro/?utm_source=Lion's+Roar+Newsletter&utm_campaign=714fdba38f-WR-Jun-16-2017&utm_medium=email&utm_term=0_1988ee44b2-714fdba38f-22698681&goal=0_1988ee44b2-714fdba38f-22698681&mc_cid=714fdba38f&mc_eid=6f8bc81d84 

е, не е като сложните разкрепостени лудости на Батай  

Какво е Кокоро?

Когато се преместих в Минеаполис от Япония през 1993, за да обучавам в Центъра за Дзен медитация, дъщеря ми Йоко беше петгодишна. Там тя ходеше на детска градина и след това в начално училище. И докато учеше английски в училище, у дома се стараехме да разговаряме на японски. Веднъж, когато тя беше на седем или осем, говорехме за японската дума кокоро. Аз посочих към сърцето си, както обикновено правим в Япония да покажем къде е кокоро. Тя посочи главата си и каза „Кокоро е тук.“ Бях изумен да открия, че тя вече превеждаше японската дума кокоро с английската „mind“.

Кокоро е разпространена японска дума, носеща значения, предавани чрез английските думи (за) „ум“ и „сърце“. Използвана е като еквивалент на китайската дума xin (шин) и покрива почти същия диапазон от значения. Японският език използва китайски йероглифи за изписване на японски и е изучавал, освен това, китайската литература като съществена част и от светското, и от будисткото образование в продължение на повече от 1500 години, което довело до сходство на значения между китайския и японския за много традиционни думи.

Китайската идеограма за xin изобразява формата на сърцето – конкретният орган в човешкото тяло. Тъй като древният народ на Китай смятал сърцето за мястото, в което се случва психологичната функция, йероглифът предава обхват от значения, включващи сърцето като орган, сърце въобще, ум, чувство, стремеж, център и ядро.

Статията за кокоро в речника на класическите японски думи предава подобни представи:

„Първоначално кокоро се отнасяла за биенето на сърцето, разглеждано като най-важния орган на живота и източник на всички дейности. Оттам, кокоро се отнася до всички човешки действия, засягащи външния свят чрез намерение, емоция и интелект.“

Следователно кокоро притежава три основни значения: сърцето и неговите функции; умът с неговите функции; и център, или същност.

Китайската xin има важна духовна и философска история, тъй като е използвана в китайски преводи на будистки писания за термини като: citta, manas или vijnana. Във възгледа на Сарвастивада трите били разглеждани като различни имена за базовия ум. В Йогачаря обаче, читта се отнася към алая, или съзнанието-хранилище, докато манас се отнася към седмото съзнание, а виджняна към функцията на първите шест съзнания. И трите могат да бъдат преведени с универсалната английска дума „mind“. Още една санскритска дума, hrdaya, обозначава сърцето, център или същност. Тя също е превеждана като xin.

Така и двете думи, шин и кокоро, носят физическо и пространствено значение на сърце, център или същност, и психологическото значение на ум. Много е интересно, че санскритският и английският имат съвсем различни думи за посочване на сърце или ум и нямат дума, която да комбинира и двете значения. Фактът, че и двата са индо-европейски езици може би е причината за тази споделена дихотомия.

„Праджня Парамита Хридая Сутра“ е една от най-популярните махаянски сутри. На японски тя се нарича maka-Hannya-haramita-shin-guo. Shin в названието е друг превод на китайския йероглиф xin, носещ, разбира се, същото двойствено значение и приблизително сходно значение с кокоро. Но най-добрият английски превод е „Heart Sutra“, не „Mind Sutra“, понеже превежданата на японски и китайски оригинална санскритска дума е hrdaya, не citta. Тук hrdaya означава, че въпреки че е къса сутра, същината на голямата шестстотин свитъка „Праджняпарамита Сутра“ е напълно изразена.

Има още една интересна и важна употреба на xin/shin/kokoro в Дзен литературата, както е пояснена в „Дзен ум, ум на начинаещ“, когато Шунрю Сузуки Роши казва:

„Умът, който винаги е на твоя страна, не е точно твоят ум, той е универсален ум, винаги същият, нито различен от ума на някой друг. Той е Дзен ум. Той е голям, голям ум. Този ум е каквото и да виждаш – този ум е едновременно всичко.“

Макар че Сузуки Роши използва английската дума за ум, за мен е несъмнено, че той изяснява значението на xin, изведено от значението на hrdaya, не на citta. Умът, или citta, не може да е и субект и обект, докато xin обхваща и субекта и всички обекти в целия свят. Разбирането на Сузуки Роши на този принцип идва от трактата на Доген Дзенджи, озаглавен Shobogenzo Sokushinzebutsu (Умът е самият Буда), където той казва –

„Умът, предаден правилно, е единият ум… и всички дхарми са един ум. Умът е планините, реките и великата земя; слънцето, луната и звездите.“

Не смятам, че санскритската citta или английската дума mind носят такова значение, което ни предизвиква с типичен проблем при превеждане. Учияма Кошо Роши често казваше, че xin, използван в Дзен, не е „психологически ум“, а по-скоро „живот“, който включва и субект и обект. През 70-те, когато опитвах да обясня това на американски приятел, той беше объркан от израза „психологически ум“ и попита, „Има ли такова нещо като ум, който не е психологически?“ В Дзен, мисля, ние бихме казали да.

Кокоро (xin, shin, сърце/ум) се отнася за цялата мрежа на зависимото възникване, в която сме родени, живеем и умираме, и за която се пробуждаме чрез нашата практика.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 13 часа, Мо_хи_ни написа:

Без разни "възвисени супер-умности" на мозъчна смърт в клиниката ми мяза - поддържат трупа жив , пък акълът изфирясал . Почукаш с любопитство , а то вътре отдавна няма никой.... ! :)

преди 1 час, witness написа:

„Умът, който винаги е на твоя страна, не е точно твоят ум, той е универсален ум, винаги същият, нито различен от ума на някой друг. Той е Дзен ум. Той е голям, голям ум. Този ум е каквото и да виждаш – този ум е едновременно всичко.“

„Умът, предаден правилно, е единият ум… и всички дхарми са един ум. Умът е планините, реките и великата земя; слънцето, луната и звездите.“

Кокоро (xin, shin, сърце/ум) се отнася за цялата мрежа на зависимото възникване, в която сме родени, живеем и умираме, и за която се пробуждаме чрез нашата практика.

Извинявай че се намесвам, но ми се стори интересно това което сподели. Дзен е моного интересен начин за разбиране на Будизма, имам скромен опит и съм имал близки които по сериозно са се занимавали с него. Със спорен резултат, ама не защото нещо му има на учението, а по скоро защото нямат карма за това да го разберат. Той е просто много особен и специфичен, нужно е нещо като много тънко чувство за хумор, което не всеки притежава за да рзбере някои закачки с които той борави за да "реже" директно. Затова човек трябва много добре да се провери дали наистина е в състояние да го практикува, или е голяма лъжица все още. Иначе освен "екзотичния" си привкус, в основата си е всичко което преподавт и другите школи, основно медитативна практика, ама там при тях няма тътнтара мънтара. Седят с лице пред стената в медитативни поза, и зад тях се разхожда учителя с пръчка и ги бие, само малко да се отпуснат или разсеят. Не знам кой е готов да се подлага на такова нещо, и да му е "любим" метод, въпреки че е супер и много бърз и директен начин. Без ала бала да се заемеш със вътрешното си, ама без да си позволиш и едно извинение. Много е суров. Докато другите школи като Хинаяна и Махаяна, са с много по "меки" методи за преподаване на същото нещо. Просто зависи от самия индивид, за това и има толкова голяма разнообразие от начини за предаване на едно и също, защото има толкова много различни хора с различни особености. Просто трябва човек да си намери най подходящия за него метод и подход. 

А те всички учат на едно, на това че има Ум и, че всичко е Ум. Всичките методи са начин за опознаване на това какво е Ума, и служат за въвеждане и запознаване със неговата природа. А най лесно се опознава той, когато човек медитира, отпуска се в неговото естесвено състояние, просто присъства в неговата същност, основа, природа. И от там притихнал вътре в себе си, наблюдаваш и съзераваш как всичко се случва. От там се черпи най важната и най живата информация. Информация което никоя други книга, или мнение на друг, може да ти даде. Но за това трябва метод, да се постигне и жива осъзнатост, да се опознае. 

И точно, пробуждането се постига с помоща на нашата медитативна практика. С нищо друго.

преди 28 минути, by_chechi написа:

Без разни "възвисени супер-умности" на мозъчна смърт в клиниката ми мяза - поддържат трупа жив , пък акълът изфирясал . Почукаш с любопитство , а то вътре отдавна няма никой.... ! :)

Стига я цитирайте тая отвратителна снимка, направо не мога да я гледам. Грозна картина, нещо не ме "pone", дет са вика на испански. :lol6:

преди 2 часа, König написа:

Стига я цитирайте тая отвратителна снимка, направо не мога да я гледам. Грозна картина, нещо не ме "pone", дет са вика на испански. :lol6:

Нали връзка с будизма имаш ! Владей си чувствата и емоциите ! :)

Картинката е грозна , но е идейна ! Може да се тълкува по различни начини . Авторът е искал точно грозота да отрази.....но друг негов коментар няма , освен че рисува грозните неща на днешния ден . Значи успява ! Видя ли другите му картинки ?....:)

П.П. Нещо , рязко смени стила - забележимо е ! Според мен е и за хубаво .....!:bye1:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.