Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Смешното е как се самонадъхваш

Смешното е как продължаваш и продължаваш упорито да натрапваш представите си какъв съм бил, какво съм правил и т.н. Да, ясно е, че няма да се спреш. Но пък ми стана интиресно колко упорит може да е вманиачения човек изразявайки манията си. Също така на какви компромиси със здравия разум и човечността е способен и до какви крайности може да стигне. Е, последното всъщност не държа да го видя. 

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

да натрапваш представите си какъв съм бил, какво съм правил и т.н.

като разписваш делюзиите си би било интересно само на психиатъра. Като ти било "смешно" - ми смей се тогава. Като ти било "интересно" - ми питай тогава. Хората като искат да научат нещо, питат..., но това се отнася само до интелигентните хора и само когато обекта на въпросите им би имал нужните "отговори" или поне идеи за тях.

През цялото време показвам че сам се пишеш, сам привличаш вниманието върху себе си, чрез написаното от теб си. Сам разказваш за нищетата, за фантазиите, за представностите, за спасенията, за жадуваното и търсеното, за нужното и потребното, за неглижираното или препочетеното...

Сам разписваш измислиците и въжделенията си... Съвсем сам. Да си измисляш как рамус натрапвал нещо си, при положение че взимаш основното и дейно участие за същото... :) а само коментирам нещо, което самия ти правиш. Ама било повторително - да, обекта на коментарите е повторителен до пълна скука

Фантазираш за някакви драматични "компромиси" и някакъв си "здрав разум", някаква съчинена "човечност" и способности, на какво си държал да видиш... Фантазираш защото нито едно от тия не е в твоя свят, освен като представности, информации и заемки оттук-оттам.

Чудесно, но нито темата, нито рамус е психиатъра. Всъщност на никого не пречат фантазиите ти и нито са забранени, нито са отменени. Така, че разписвай си ги и си мрънкай или реви колкото си щеш.

Да ти припомня все пак че вече 2 седмици спамиш по темите и превърна рамус в центъра на сбърканата си вселена. Вероятно е спасително и така маскираш нищетата и безсилието, но и с мрънкането пак си го показваш.

Така ще бъде, както го виждаш дотук. Свиквай или... не, все едно. На доста други хора си втръснал, но както виждаш постепенно спират да те забелязват заради досадността от повторенията и никой не ти мрънка.

Не ме интересуват особено детинщините и въжделенията на недораслите фантазьори, дори и с духовни сънища. Буда също не се е интересувал от тях, нито рамус или темата "будизъм", раздела "философия", "религии" или "психология" - сред всички тия си обикновен фантазен пишман-любител, който се е научил да папагали клишенца и заемки и се вживява че така ги "разбира" работите. Владиката може и да е герой, който е играл на нужната "г-жа в детските ясли", но някой друг защо въобще трябва да го интересуват художествените ти любими образи?

преди 2 часа, _ramus_ написа:

През цялото време показвам че сам се пишеш, сам привличаш вниманието върху себе си, чрез написаното от теб си. Сам разказваш за нищетата, за фантазиите, за представностите, за спасенията, за жадуваното и търсеното, за нужното и потребното, за неглижираното или препочетеното

Лъжеш. Ей така си смесваш истини с откровени лъжи, за да могат все пак да се хванат някъде. И сега това правиш. Ето като пример, в случая даваш и оценки - "нищета", "фантазия"...  отделно неизказаните внушения, които евентуално ще "видят" някои. Подобни манипулативни похвати трудно мога да не забележа. Не е като да не съм ги използвал (но с маркетингова цел, а не като теб). 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Чудесно, но нито темата, нито рамус е психиатъра. Всъщност на никого не пречат фантазиите ти и нито са забранени, нито са отменени. Така, че разписвай си ги и си мрънкай или реви колкото си щеш

Отново внушения, отново "на никого не преча" - само на думи обаче, защото действията ти показват друго. А за подсилване на ефекта, сега и реване ми приписваш. Ами долен си - показваш си го постоянно и упорито. Рядко си позволявам да нарека някого "урод", но има и такива хора.

Сам се пишеш, сам. И само това правиш.

Писа ли нещо за будизма, примерно? Темата спомняш ли си я коя е , щото пак шляпаш глупостите си където свариш по темите.

преди 22 минути, Just a Stranger написа:

за да могат все пак да се хванат някъде.

Кои бре? :lol6:Те 'ората дето имат за какво да се хванат не чакат да четат летящите ти изхождания дето ги сипеш като преял гларус.

Да те питам нещо - ти имаш ли за къде да се хванеш? А имаш ли за какво? Само си питам - не ми отговаряй...

Виж там некъв розов телефон, оплачи се на некое розово момиче... или момче - ако имаш други претенции... Дано да ти олекне "духовно", че памперсите пари струват и бая честичко трябват смени.

Тук ти предложиха да се облекчиш при арменския поп, но не знам дали става за "хващане".

преди 43 минути, _ramus_ написа:

Кои бре? :lol6:Те 'ората дето имат за какво да се хванат не чакат да четат летящите ти изхождания дето ги сипеш като преял гларус

Вече дори не четеш, но пък иначе отговаряш смело и наперено. Но и това си има обяснение. 

преди 45 минути, _ramus_ написа:

Виж там некъв розов телефон, оплачи се на некое розово момиче

В момента ми е забавно да видя каква глупост още ще измислиш и по какъв начин ще опиташ да извъртиш думите ми. А и границите, които си безсилен да прескочиш, много ясно се очертаха. Та не знам за какво оплакване пишеш. Много ти се иска да си дразнител, усъвършенствал си се в тази посока, но то е за сметка на друго, нещо много по-истинско и стойностно.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Но и това си има обяснение.

:baby4:     :baby:  досадата рязко нахлу и дори тя почна да се прозява. Даже и на нея й е скучно от повторяеми глупендъри.

Днес - "за кой ли път, за кой ли път..." 

преди 11 часа, _ramus_ написа:

:baby4:     :baby:  досадата рязко нахлу и дори тя почна да се прозява. Даже и на нея й е скучно от повторяеми глупендъри.

Днес - "за кой ли път, за кой ли път..." 

Но пък упорито продължаваш да отговаряш. Нещо не можеш да се спреш май, иначе си независим. Освен това горното много прилича на реване и оплакване. Но пък човешко е.

преди 16 минути, Just a Stranger написа:

продължаваш да отговаряш.

:) Така ли -  може би ти "прилича" че питаш нещо и текат някакви отговори?

Те тия дето си говорят сами така си играят. :baby4:

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Нирвана понимается как состояние абсолютного покоя, независимости и свободы. Этого состояния можно достичь в результате глубокого понимания, что мир — это не более чем мираж. Как только мы подлинно уразумеем, что мир — это не более чем мираж, этот мираж рассеется, и мы станем абсолютно свободным. Вот такая философия, которая со временем превратилась в религию — в религию без бога. Мир – это мираж.

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

Нирвана понимается как состояние абсолютного покоя, независимости и свободы.

Добре, но при абсолютния покой няма никакво движение, това мисля е повече от ясно, но в такъв случай как онзи който наблюдава, съзерцава и т.н. получава информация за това състояние? Ако се получава информация - значи има движение. 

преди 33 минути, badr написа:

Добре, но при абсолютния покой няма никакво движение, това мисля е повече от ясно, но в такъв случай как онзи който наблюдава, съзерцава и т.н. получава информация за това състояние? Ако се получава информация - значи има движение. 

Абсолютен покой е правилното разбиране на "светът е илюзия"

На забранен руски "Как только мы подлинно уразумеем, что мир — это не более чем мираж, этот мираж рассеется, и мы станем абсолютно свободным."

Има един коан за ученика, който лъжел, че има правилно разбиране, че светът е мираж.

преди 36 минути, Реджеп Иведик написа:

Абсолютен покой е правилното разбиране на "светът е илюзия"

Всяко разбиране е действие, как тогава говорим за абсолютен покой?

преди 20 минути, badr написа:

Всяко разбиране е действие, как тогава говорим за абсолютен покой?

Така е решил да се изрази автора. За съжаление не можем да го питаме, защо така е решил.

Аз предполагам, почти съм сигурен, че при сериозните опити за обучение на ученици, реториката на учителите е била съобразявана с мирогледа на ученика.

Можело казват, нарочно да се каже нещо, което на ученика да му се струва противоречиво.

"Дълбоко разбиране", според мен не може да бъде предизвикано непротиворечиво, тъй като в такъв случай, всички внимателни и способни да се концентрират ученици щяха да са просветлени.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

тъй като в такъв случай, всички внимателни и способни да се концентрират ученици щяха да са просветлени.

Чакай сега сър Реджиналд Великолепний.Да не би да искаш да ни кажеш. че макар с  възвишен нрав и просветлена душа - си всъщност неособено внимателен и способен.

Таз лъжа огромна, аз, не мога да я понеса.Или ваше благородие, в своята загриженост за нас, се опитва да ни представи лелеяната цел като не чак толкова недостижима за нас простосмъртните

То, че абсолютен покой, че абсолютна свобода - нещо ме съмнява този автор, кой е?

преди 8 минути, badr написа:

Чакай сега сър Реджиналд Великолепний.Да не би да искаш да ни кажеш. че макар с  възвишен нрав и просветлена душа - си всъщност неособено внимателен и способен.

Не, не казвам това.

преди 10 минути, badr написа:

Таз лъжа огромна, аз, не мога да я понеса.Или ваше благородие, в своята загриженост за нас, се опитва да ни представи лелеяната цел като не чак толкова недостижима за нас простосмъртните

Не лъжа, но явно не си ме разбрал.

Не казвам нито, че е лесно достижима, нито, че е трудно достижима.

Казвам, че ако можеше да се обясни строго логически, то тогава всички внимателни и способни да се концентрират хора, биха били способни да разберат, ако им се обясни правилно.

Ти си донаждаш от себе си неща, които не съм казал, и може би оттам идва неразбирането.

преди 2 минути, insec написа:

То, че абсолютен покой, че абсолютна свобода - нещо ме съмнява този автор, кой е?

Бадр втори велики.

И що да не каже така ?

Може да е бил лош, може да е бил добър даскал. Нищо не мога да кажа.

Линдзи Исюан е казал, "ако срещнеш Буда, убий Буда".

Ти уж си за Украйна, пък май май се опитваш да ми забраняваш да мисля.

преди 41 минути, Реджеп Иведик написа:

опитваш да ми забраняваш да мисля.

а... искаш да кажеш че с горните си повторилки "мислиш", така ли?

преди 2 часа, badr написа:

но при абсолютния покой няма никакво движение

Няма движение - работата се върти около феномена "спиране на потока" и вътрешна работа по задържането на това 'спиране'..., само ти го разбираше едно време за какво става въпрос. :) Вероятно - и сега е така, щото тук възвишените артисти го играят светнати, пък са просто папагалчета, дето си търсят ята и да си играят на свободно чуруликане.

Глупостта на горния пейст е, че именно при тотално спиране на потока на конструираното отражение не е възможно да се изпитва каквото и да е, защото всяко "чувство" и "емоция", вкл и "щастието и свободата" са част от същия поток.  Глупостите каква свобода било... са просто поетични заигравки, но те са много важни на папагалчето, което го изкряква, защото точно това е по неговата част и така се самонадъхва с фалш. 

Излишно е да им се коментират клишенцата на папагалчетата. Излишно е да им се задават въпроси, защото те са увлечени само по крякането и онова, което им носи като преживяване. Вече над 10 години повторения, пейстове, повторилки и клишенца си крякат... и нищо повече. Това е немалка част от един човешки живот - и нищо освен папагалене. Така или иначе никога няма да схванат какво означават работите дето ги крякат, защото те не са за папагалчета. А папагалчетата никога няма да разберат "човека", на тях им трябва просто да го фантазират  - това им е нужно, това стремят и това им е достатъчно ( и единствено възможно).

• Автор
преди 2 часа, badr написа:

За абсолютен покой и абсолютна свобода говорим когато е отстранено напълно невежеството или вярата в съществуването на абсолютна реалност и абсолютен "аз". Сами по себе си не възникват нито движение, нито личност. Затова няма реално кой да се роди, умре, спаси и да получи просветление. Движението и информацията също са мираж. Те нямат абсолютна реалност. 

«Непорождение» – это важная идея (или скорее не-идея) Махаяны, традиционно иллюстрируемая магическим шоу фокусника. Если фокусник вызывает в воображении лошадей и слонов, и вы видите то, что появляется, как слонов и лошадей, начинают ли эти слоны и лошади реально существовать? Порождаются ли они на самом деле? Нет – может казаться, что они порождаются, но в реальности ничего не было порождено. Подобно этому, Бодхисаттва видит все явления (которые кажутся порожденными), как мираж или магическое шоу. Они воспринимаются (и в этом смысле существуют), но не имеют абсолютной реальности. Следовательно, не возникает вопроса об их порождении как такового. Бодхисаттва видит дхармы – все феноменальные объекты – как мираж в пустыне. Мираж предстает перед нами, но на самом деле его не существует.

Невозникшая – анутпанна – природа всех дхарм связана с практикой кшанти, терпения, которое является третьей парамитой. Строго говоря, эта парамита называется анутпаттика-дхарма-кшанти, терпеливое принятие невозникновения всех дхарм. Это терпение в глубочайшем смысле, как его практикуют Бодхисаттвы на восьмом бхуми, восьмом из десяти уровней продвижения Бодхисаттвы.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

а... искаш да кажеш че с горните си повторилки "мислиш", така ли?

Да.

Между другото, не знам защо ти е трудно да забележиш, че ти най повтаряш, но никой, не те упреква, че повтаряш, защото разбират, защо го правиш. И всеки път причините, поради които си повтаряш повторилките са различни, обаче хората, които те четат, разбират и за тях няма проблем, като изключим случаите, когато скъсаш синджиря.

Ся може и да намериш да съм ти правил забележка, но то е със сигурност за да ти покажа огледалото или периодите, когато си скъсал синджиря и повтаряш до обезумяване едно и също, та се не трае.

Не зададох въпроса на тебе, щото те знам, че не си способен на концентрация, а си лалаш за спорта.

Говоря си с Бадр и Инсект, а ти влезе като слон в стъкларски магазин и развали седянката.

преди 17 минути, Śūnyatā написа:

За абсолютен покой и абсолютна свобода говорим

да, точно така  - "говорите си", :) именно! Заради това изпляска поредната глупотевина, измъкната заради надъхващата и утвърждаваща стойност за теб. Смисъла - си го съчиняваш, защото именно - просто си "говорите" ...

Цитатите ти са изключителна глупост и поредица от фалш, измишльотини и вдъхновителни недомислици, нагласени и изтипосани точно като за проповедник, на проповед - и това ти е модел вече много години. И е много показателно че се увъртолваш фантазно именно от такива... може би защото за друго не става да човъркаш перцата с човчица, пред монитора в ролята на огледало.

Цялата работа е отново да си нашляпориш будистките фантазии сред калдата, че нещо посекнаха и си "почина" - време е за нюуейв. :) Ню-Ню... ма колко да е ню - просто нюню :baby:

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

влезе като слон

слонът така си върви - дали в стъкларски магазин или сред калдата... такова е положението. А може би някои гъски виждат нещо, дето наричат "слон", знам ли... А ти - знаеш ли, или щото "можеш да мислиш само с клишенцата дето си повтаряш вече десетилетие?

че не си способен на концентрация, а си лалаш за спорта.

Слабичка е провокацията... да не говорим и че е глупава, но пък ти върви според ника. Поглеждал ли си темата за Украйна - да видиш кой е 'спортиста' и отново какви повторилки са налице - понеже си "мислител" де? :)

обаче хората, които те четат, разбират

:lol6:О... "разбират"... ??? Доста претенциозно, но на селския моабет, няма защо да му "мислиш" за тия работи... То... за "мисленето" за папагалчетата стига само да чуруликат.

И нещо друго - защо не вземете първо да се разберете - с "множественото число" - едни проповедници и говорители пред фалшива публика проповядват че никой не четял рамус. Други - пак говорители, уж на "същата публика" твърдят обратното, че даже и "разбирали". :) Сладурчета хвъркатички... !!!

преди 37 минути, Реджеп Иведик написа:

Ти уж си за Украйна, пък май май се опитваш да ми забраняваш да мисля.

А ти - май май се опитваш да ми забраняваш да питам и да се съмнявам.

Кой е автора? Цитирайки на руZки, да не се окаже някой пиян орк, който чувал за дхарма по дискавъри.

преди 24 минути, _ramus_ написа:

защо не вземете първо да се разберете - с "множественото число"

Първо ти се разбери с "единственото число", после ние може евентуално и да си помислим.

Малиии, ако Рамус беше модератор...

Ма добре, че на бодлива крава, Бог рога не дава.

преди 3 минути, insec написа:

Кой е автора?

Не знам

преди 24 минути, _ramus_ написа:

Цитатите ти са изключителна глупост и поредица от фалш, измишльотини и вдъхновителни недомислици, нагласени и изтипосани точно като за проповедник, на проповед - и това ти е модел вече много години.

горе/ долу - от соца насам. Модела съвпада в много отношения с малоумните лозунги, които ни засипваха тогава.

преди 4 минути, insec написа:

Цитирайки на руZки, да не се окаже някой пиян орк, който чувал за дхарма по дискавъри.

Викаш докато не си изтеглят войските, за руснята или лошо или нищо.

Убеди ме.

• Автор
преди 29 минути, _ramus_ написа:

да, точно така  - "говорите си", 

Говорим, защото крайната истина е достъпна в рационален дискурс.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.