Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 14 минути, kipen написа:

ама и аз съм животно все пак!

"Аз съм и ад и рай"

Слави / ся е модерно

Дайте ми контекст и гледна точка и ми глейте сеира.

Не случайно краля на нагите е дал сутрите на Нагарджуна, да учи хората на ум и разум.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 2 часа, kipen написа:

....поради ....

Измеренията тук са съвсем други, че "идеологичните различия" да са въобще някакъв фактор - всъщност и двамата са едни идеолози, че ум да ти зайде.

на 27.04.2021 г. в 18:44, _ramus_ написа:
на 27.04.2021 г. в 12:20, Търсещ истини написа:

Ами полагам усилия

:)  То пък... тия дето са с бог... големи напъни са им трябвали щото.

Ето, сега пък се чудя, как християните не забелязват противоречието, че Всеблагия, който проповядва и любов към врага не може да прости на Юда Искариот. Най- голямата и божествена жертва е не да умреш на кръста, а да простиш на предателя. Каква ли е причината Исус да не го прави?
Предполагам, че човеците, творци на християнството са се водили от собствените си ограничения.

преди 14 минути, Търсещ истини написа:

......

Исус не бил простил на Юда ли - къде го прочете това?

преди 1 час, insec написа:

Исус не бил простил на Юда ли - къде го прочете това?

Според непроверени източници, които наместникът на Бога на земята не оспорва, из ада шетат разбунтували се ангели и души на тела, извършили непростими грехове. На челно място е Юда. 

Не намирам за почтено божествата, които призовават за милост да не прощават. Общо взето, вечният мрак и скърцането със зъби ми се вижда много нехуманно. Време е да бъде изоставено като съответстващо на минало- свършено.

Всеки е свободен да вярва или да не вярва. Аз лично не съм привърженик на религиозните обичаи. Доста глупости има във всяка една религия, които са доста безсмислени. Може и да има някаква по-висша сила, на която сме подвластни, но със сигурност има и доста човешки измислици приписвани за "божия воля". Религиите са създавани от хора с цел да се манипулират и контролират други хора. А иначе "Господ", това е последната надежда на човек, че все пак в труден момент може да се случи чудо. Не случайно казват, че на потъваш кораб и падащ самолет атеисти няма. 

У нас конкретно православната църква, а и в много други държави е силно компрометирана с, гей скандали, разврат, педофилия, и разни духовници придвижващи се със скъпи лимузини. Да не говорим, че едни от най-големите доносници на комунистите са точно вербуваните духовници, не само християнски, но и мюсюлмански. Аз лично съм твърдо ЗА службите да държат духовниците под контрол, особено след терористичните актове на мюсюлмани в България. Едно от явните доказателства, че религията служи да разделя и владее хората е разцепването на самите основни религии на православни и католици, шиити и сунити, както и много други. 

Едно гениално видео осмиващо съвременната православна църква: 

Редактирано от darkterminal
Птавилата 2.11 (преглед на промените)

Абе ти няма да спреш да се изакваш във всяка тема. Едни и същи неща , написани в един и същи словоред , уж да звучиш умно. Как не докара хората до самоубийство от досада, направо не знам. 

И спри с тия руски тъпотии, че тоя руски език е много противен.

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Ето, сега пък се чудя, как християните не забелязват противоречието

Логиката не ти е силната страна.

Всяка метафизична идея може да се редуцира до абсурд.

Лесно можеш да опровергаеш това твърдение, ако посочиш поне един контра пример.

Не се мъчи. Досега никой не е успял.

преди 15 часа, Реджеп Иведик написа:
преди 15 часа, kipen написа:

ама и аз съм животно все пак!

"Аз съм и ад и рай"

Слави / ся е модерно

Опитваш да се "дистанцираш" от "модерното" ли? :bubblegum:май ти се "цепиш от...", ама го "виждаш" у други:tease:

преди 15 часа, Реджеп Иведик написа:

Дайте ми контекст и гледна точка и ми глейте сеира.

Не е ли същото и с "будистко-християнския контекст" и социализираната гледна точка на идентифициращия се с нея "сеирджия".

Никой не може да научи никой на нищо повече от това, което има способността да научи. ...и то не способността на Нагарджуна да преподава е от значение - той си е споделил, квот е споделил...

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Всяка метафизична идея може да се редуцира до абсурд.

Лесно можеш да опровергаеш това твърдение, ако посочиш поне един контра пример.

"Борбата, както казват е епична", особено когато се "носиш" на социална "вълна"...и се идентифицираш с "гребена"... А пък "разбиването" винаги е в "прегръдката" на народа....

Не е дори "модерно" да има много желаещи да "яхнат вълната"....труднопреодолимото Чувство за Власт си го има откакто има ора в групи. Кой как го разпознава и какво му е отношението към въпросното чувство си е индивидуално, но пък в множеството от реакциите винаги може да се класифицират отделни типове.

Малко "излизат" извън "борбата"!

Според теб може ли да се открие някакъв друг смисъл в постоянното демонстриране на "метафизична представа да се редуцира до абсурд", както често се случва на "асистентчето"?

преди 12 часа, insec написа:

Измеренията тук са съвсем други, че "идеологичните различия" да са въобще някакъв фактор - всъщност и двамата са едни идеолози, че ум да ти зайде.

Именно щото се комуникира отвъд "рамките" на идеологията, спрямо която е натрупал опита и впечатленията си всеки от коментиращите, "измеренията" на диалога са "съвсем други", а не обичайните за този форум.

Хубаво е, че си ми проследил идеята да цитирам точно това! 

преди 39 минути, kipen написа:

Според теб може ли да се открие някакъв друг смисъл

Егрегорите. Има такава идея, че всяко множество е организъм и се образува йерархия по естествен път. 

Тъй като множество и множество не е едно и също, егрегорите са преплетени.

И като следствие инстинктите на индивидите да доминират и да се подчиняват

Мммм, според мен, не е нужно "да отлитаме" толкова лесно.

"Егрегор" е стара дума, която с развитието на езика в обществата е "зареждана" с все повече и повече значения. Вече, отново според мен, почти няма "връзка" със значението дадено на думата от Ян Потоцки в "Свитък открит в Сарагоса", а е продукт на трансцендиране на "несмлености" на индивидите в развиващите се общества. Е верно и "провеждане" на кабалистки понятия!

Предпочитам "колективен дух"! Много по-разбираемо значение има, па и е българско именуване на понятие, отговарящо на социологическото понятие за "движещи обществени сили", чието изражение е видно в тенденциите на развитието на обществата.

Па и не се "залита" в окултното, че там "двата потока" могат да попиляват ума на човек, "със слабо сърце". (Аз за тва предпочитам да съм "в страни", че съм със "слаби ангели")

преди 56 минути, Реджеп Иведик написа:

Има такава идея, че всяко множество е организъм и се образува йерархия по естествен път. 

Ами, сорка man, ама не е само идея!

"Образуването на йерархия" е наблюдаван социален процес, който е добре изучен. И хората дето се "бъхтят" за кариерно развитие много добре знаят за какво става въпрос, стига да искат да споделят "тайното познание".

В основата е процеса на обособяване на Алфа-та.

А всичко си е фрактално повтаряне на вътре и междувидовите  взаимоотношения по Хранителната верига.

Ся, ако искаме да се еманципираме от животните, то нека да е наистина с нещо, което ни отличава. ...наистина сме и ад и рай, ама всеки се гледа как е в рая, а гъзъ му изпуска единствено аромати на хилядолистни лотоси....

Аз за това съм критикар на "колективното" и още от темата "Религия и духовност" съм си задал въпроса - "Като сме с такива претенции за висша разумност, то що на колективно ниво непрестанно възпроизвеждаме модела "Господар-роб"?".

на 27.04.2021 г. в 18:52, insec написа:

Само, че със времето се случва тъкмо обратното.

Има резон в това. Човек се възгордява в даден момент. Възниква сблъсък между възгордели се хора, а не идеологии. НО, това не е проблем. По-скоро човек осъзнава с времето, че множество процеси не зависят от него и стига до извода, че или трябва да се присъедини към някаква група хора или да направи своя група. 

Атеизмът не е нищо друго освен религия на индивидуалистите.

п.п. Има две основни групи хора: Вярващи в съществуването на Бог и такива които отричат неговото съществуване. Направете своя избор сега! :) 

преди 13 минути, dioib :cat написа:

че или трябва да се присъедини към някаква група хора или да направи своя група

Тва е все едно на вратата да ти почука дистрибутор на две стоки и да те пита - "Коя ще си купиш?". 

Кво стана с варианта "зрял индивидуализъм"?!, което в индуцираната изкуствено борба "атеисти-теисти", отговаря на - "Днес е четвъртък"?

Тва, че в социалните процеси човек може да праяви повече сила в екип, не е задължително да се екстраполира и в метафизичните концепции.

П.п. а когато "споменах" на някой думичката "горделивост", нито той, нито критикуващият го възприеха тази думичка, а се "хванаха" за "гордост". На мен поне, "гордост" и "горделивост" ми звучат различно!

Запази си емотиконите за "загриженост"...за някой друг...гледам, че доста ги "раздаваш"

на 26.04.2021 г. в 15:59, _ramus_ написа:

Нужно ни е да СМЕ заедно, в сходно заблудно пространство, за да сме доволни и да си докараме приятни усещания. Никой няма право да ни дразни в нашите самозаблуди, а който го прави е "вреден", защото ни спъва търсенето на сходни, по сигналите на собствените заблуди.

преди 3 минути, kipen написа:

Тва е все едно на вратата да ти почука дистрибутор на две стоки и да те пита - "Коя ще си купиш?". 

След като имаш магазини (храмове), защо бродят дистрибуторите при крайния потребител?! 

И друго .... защо чукат, а не ползват звънеца?! О, той може да се изключи .... :) 

п.п. Парадокса в наше село. Уж село, уж дворове, а минава една кола и по микрофона .... Картофи, лук, зеле, моркови, банани и т.н. предлагат селскостопанска продукция ... щото някои са свикнали по микрофона да им предлагат неща, които принципно могат сами да си произведат в двора си полагайки някакъв труд. :) 

Нок, нок .... кой е ... този който ще ви "оправи" .... :) 

преди 17 минути, kipen написа:

"загриженост"

На мен загрижеността не е емоция! Емоцията (реакцията ми) е замисляне ... или какво, не трябва да показвам, че твоят пост ме е накарал да се замисля ли?! 

преди 17 часа, Реджеп Иведик написа:

да учи хората на ум и разум.

направо ги е разцепил - от "учене", като гледам кои го споменават и цитират. Пък и не в Нагарджуна е проблема.

преди 1 час, kipen написа:

зрял индивидуализъм

ми нищо, какво да стане. За същия е необходима сериозна и основна предпоставка - зрял индивид. Друго си е стадната динамика :) - сладка, навична... 

От друга страна не е съвсем така с твърдението ти за ползите от социалното - по-горе. Те са ясни, но когато е нужно да се обособи зрял индивид... социото отдавна спира да е достатъчно като фактор. По-скоро - колективното съществуване е само като инкубатор за индивида, в пътя му към зрелост.

Груповият живот е инстинктивизъм. Това е оцеляваща стратегия за някои видове, други въобще не я ползват. Не е универсална и навсякъде. Но специално при хората - колективното е инкубатор за формиране на личности, а само малцина от тях стигат зрелост към индивидуализъм и те спират да са зависими от "колективния дух".

Идват и етапи в които могат да се отделят от него и има множество основания, при това сериозни. Отделянето на даден индивид от колективния дух, най-често се спряга чрез физическо отделяне, за да остане "самостоятелната работа" без навичното влияние "отвън". Не че това е генералното решение, но в някои случаи върши работа. Пък и е чудесен лакмус за 'самостоятелност', самодисциплина и самоорганизация.

От друга страна - преминаването на фазата "зависимост от колективното" е изключително важна и става с много сложни и дълбоки психични трансформации. Объркванията идват от това как "колективно-зависими" личности се дърлят за света отвъд колективната им зависимост. Все едно зависими (наркомани) да си играят на спорове около фантазиите им какво е "отвъд зависимостта им".

Личната работа е това, което е лакмус за формирането на индивидуалност. Така или иначе това е възможност заложена сред всеки. Когато се преминат колективните етапи и личността - като техен резултат, се вижда доколко индивидуалния аспект на всеки човек е засегнат, доколко е активен и доколко е възможно да се превърне в основно ядро и развие на негова основа този потенциал. Това се случва сред малцина... :) От тях малцина, съумяват да се научат да го използват пълноценно относно развитието и да преминат през "отделянето" без травми и вътрешни разцепвания. От последните пък малцина съумяват да продължат по този вектор... и вече да се отработи реализирането на зрелостта. 

Това е тема за друго място, за сред друга когнитивна среда.

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

минало- свършено.

може би, но е идеализъм. :)

Миналото няма как да се превърне в "свършено". Комуникацията сред форума ясно показва тази невъзможност. Показва също чрез вкопченостите в ползите от (от)"миналото" при все че те са "отминали". 

Но неяснотата на днешния ден и страховете за утре... карат личностите със огромен страх в душите да се вкопчват в "отминалото". Взимат си така усещането за изход от призрака на смъртта.

По-горе един колега по тема си написа - "искам като легна да имам вярата че ще се събудя утре". Много точни думи, според мен разкриват чудесно колко са важни проекциите за формиране на екзистенцията...

Много точни бяха и думите на мадхямика - достатъчно било да си намериш трикове да се самозаблуждаваш - и също спираш да се страхуваш. Нищо че самозаблудата за едни е една вяра, за други - друга. като се забележи стремежа и целите да се достигне "усещане и чувство".... и става веднага ясно къде са "петната празнота и дефицити".

Но с някаква вяра все пак било нужно да се живее - като че някой го е отричал и сякаш не заради тая причина по принцип съществува вярването - като психичен процес, с много висока важност за личността.  И всеки неустойчив (удавник) не се вкопчва във проекции в които да вярва, в ролята им на 'спасителен пояс'.

Запази си емотиконите за "загриженост"

не му се връзвай на лицемерията. емотиконите са част от театъра му тук. При Стефан-падналия е същото, а и при доста други. Все пак... маймунката си намира начин да наднича и прави "дзак"... :) А ти им намекваш за 'зрял индивидуализъм'... на което получаваш 'емотикони'... :)

Все още няма елементарна база за разговори относно "вътрешния свят" от който се поражда абсолютно всичко сред този форум. Няма такава, защото в социото масата си няма представа дори за основите на "тоя свят", от който самата тя също се основава. Посоките на колективно-личностно бълбукане си остават да гравитират в 'деветата глуха', но като няма друго - и това дава усещането за ползи. 

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Според непроверени източници, които наместникът на Бога на земята не оспорва, из ада шетат разбунтували се ангели и души на тела, извършили непростими грехове. На челно място е Юда. 

Не намирам за почтено божествата, които призовават за милост да не прощават. Общо взето, вечният мрак и скърцането със зъби ми се вижда много нехуманно. Време е да бъде изоставено като съответстващо на минало- свършено.

Ти реално не знаеш, дали това е така. Не знаеш "къде" е Юда в момента и в какво положение се намира. Колкото до греховете, то за да се избегнат част от последствията от тях, трябва да е налице разкаяние, което да доведе до промяна в прегрешилия. Ако я няма тази промяна, той ще повтори грешката си. Освен това опрощаването не отменя всички последствия от извършеното. Т.е. то не прекратява веригата от последствия, а  само я променя в по-положителна посока. Животът не е толкова прост, че да може да се определят точно (от хората) всички възможни причинно-следствени връзки, които се наслагват с всяко човешко действие. 

Дали в случая с Юда е имало разкаяние и дали е имало промяна в него, която да доведе и до промяна в положението в което той се намира - не знам. За предателството по принцип може да се каже, че тове е най-тежкият грях. Не само според християнството, но и в армията примерно е така. И с право. След като веднъж са ти се доверили, а ти умишлено си предал това доверие и не само си се откъснал, но и си причинил вреда на групата към която си принадлежал, то връщането отново в тази група дори и да е възможно, е изключително бавно и тежко. Едно цяло когато се наруши, то не може да бъде възстановено напълно същото.

"Като сме с такива претенции за висша разумност, то що на колективно ниво непрестанно възпроизвеждаме модела "Господар-роб"?".

Няма как да не сме с претенции за висша разумност. Дори и да осъзнаваме, че може би не сме, от претенциите не ни е дадено да се отделим.

Възпроизвеждаме модела, щото така е рекъл Бог. 

Иначе отшелничество. Отшелника е раб и гоподар Божий.

преди 19 минути, Реджеп Иведик написа:

Анджек

Рамус дето се цепи

Рамус, ролята, която изиграва е "неблагодарна". Но все някой трябва да я играе, за да не "потъва" трансфера на инфо до ниво "посредствени индоктринации".

Без критика има самозабравяне! Изпитал съм го на собствен гръб. А самозабравиш ли се - вече си потънал в илюзиите.

"Проблемът" е, че това, до което с критика иска да "докара" Рамус хората, които критикува, май не е лъжица за техните уста. ...субективната ми оценка няма как да е меродавна, особено когато и аз "виждам", че има потенциал, ама може и да ми се "привижда".

Ся щом вижда "потенциал", вероятно има такъв, но е "зад" доста "дебел слой" от защити...поне така изглежда от моя страна...

А и вероятно не взима предвид, че често ефектът от "критиката" е "затваряне в себе си" на човека, който критикува, а последствие "възходът" отново и отново е по преднокритикуваната структура на изграждане.

Да, така можеш "да калиш" вярващия във вярата му, но и във вярванията му безкритично. "Слабият" да превъзмогне "слабостта"си, но да си остане "слаб", "неразумният" - неразумните си пориви, но да си остане в този цикъл...

... аз поне не знам...никога не съм имал куража да изкарам цял цикъл на обучение, освен конвенционалното ми образование, което е специализирано, а не как се живее отвъд илюзиите. Съответно не познавам със сигурност в пълнота механиката, постигането на резултатите, и завършените им форми от подобно обучение за "живеене отвъд".

преди 3 минути, kipen написа:

субективната ми оценка няма как да е меродавна, особено когато и аз "виждам", че има потенциал, ама може и да ми се "привижда".

Обаче на Рамус оценката му е обективна, схващаш ли разликата ?

На него не му се привижда. Каквото вижда, това е Обективното, да се свети името Му.

преди 13 минути, kipen написа:

а не как се живее отвъд илюзиите

Това никой го не може. С изключение на Рамус и бай Чечи.

Но между тях има разлика. Рамус е отвъд илюзиите, той ги определя и ги разпределя на калпак, докато бай Чечи е в илюзиите, но умее да ги разграничава от Истината, да се свети името и.

преди 2 часа, dioib :cat написа:

На мен загрижеността не е емоция! Емоцията (реакцията ми) е замисляне ... или какво, не трябва да показвам, че твоят пост ме е накарал да се замисля ли?! 

По-далновидно ще е, не да задаваш риторични въпроси към мен, а да се замислиш защо са риторични.

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Обаче на Рамус оценката му е обективна, схващаш ли разликата ?

На него не му се привижда. Каквото вижда, това е Обективното, да се свети името Му.

Ами значи "опираме" до вярванията обединени около тезата, че няма обективна реалност, описвана що-годе реалистично в обществото. Познанието в Обществото не може да ни научи, щото то не "вижда абсолютната реалност", а само "отражения", които могат да бъдат "заобикаляни" от "посветени", на които чакаме "да ни дадат"(страдателен залог, виктимизейшън).

"Старите хора" отдавна са разказали "Приказката за Неволята", а и са казали - "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!".

Според теб имаме ли свободен избор отвъд детермираността?

И може ли да се "обединят" Парменид (неизменното Битие) и Хераклит (всичко тече, всичко се променя, "Панта рей")?

П.п. на него "му се привижда", ама поне е "поглед" отстрани, но това което на мен ми е мъгла. Всички по-лесно виждаме недостатъцате у другите, отколкото у нас.

Лао Дзъ, според мен, И това е имал предвид във "Всички са прозрачни, Аз съм мъгла".

Ся щом вижда "потенциал"

Не го виждам. Но ролята на лошото ченге в случая има значение за да не се потъва много надолу. Защото чрез обмена е нещо като 'заразна' и естествения уклон е точно натам.

Виж колко е разтоварваща лиготийката, общите приказки които да защитават достатъчно с клишираността и да предлагат лична безопасност и неуязвимост. Когато се налага нещо да се изведе и да се застане зад него с дела... и масово гърмят и мрънкат с описания. Друго си е да си в черупчицата на някоя скалъпена роля - предварително подготвена да брани "личностните устои" и вярвания. Особено  - ако се споделя и е скалъпена по колективен договор - направо 'супер'.

Има хора които са толкова ниско в познанието за елементарни неща, но са тук заради модата че като се списват и се играе в някакъв народен театър и така ще си докарат компенсационните си образи на важни, нужни, знаещи, можещи, умни, мъдри... Това е важно за всеки такъв компенсаторен образ, защото той компенсира дефицита на тия. А всеки през началните си личностни етапи мъкне тия дефицити в себе си.

Та тук си цитирал бай-ганьо, дето още си няма дори понятие за разликата между емоции и чувства. :) Загрижеността - какво било... Въобще съм спрял да се занимавам с най-глупавите... те са просто зона на бездънна пропаст, много по-пропаднала от марианската падина. Обаче - понякога най-глупавите са и извор на поука - за по-умните. Има такъв когнитивен похват, ползван в колективната динамика. Вариация на това ползват актьорите в уменията им за "работа с публиката"...

преди 30 минути, kipen написа:

По-далновидно ще е

дално-видно - произхожда от  "далечно виждане". :) Това за Въпросния е напълно излишен съвет... ти него няма какво да го поучаваш. В началото ми беше ироничен образ - изразител на типичния народно-битов стил, с всички комплекси на този "вид"... Толкова характерен, толкова точен... затова го кръстих Бай-ганьо. Алеко да е жив и здрав...

Има и други изразяващи доста добре народния стил, в други аспекти... Затова ги ползвам като статистически обобщения.

преди 38 минути, kipen написа:

По-далновидно

Дали ще е видно или не, то за мен не е важно какво вижда другия, а какво аз му давам да види. ;) 

п.п. Или какво, ще си играем на криеница ли?! 

преди 40 минути, kipen написа:

Според теб имаме ли свободен избор отвъд детермираността?

Откъде да знам. Това е метафизика.

Кое е първично, яйцето или кокошката ?

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Алеко да е жив и здрав...

:offtopic_s:

Чудомир също ... :) 

п.п. Между впрочем въпросният е направил "картинка' на мой прадядо ... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.