Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 8 часа, by_chechi написа:

...

" Едно мислим , друго говорим , трето вършим ! "

Обяснение :

Разумът мисли , изработва алтернативи - положителни , неутрални и отрицателни .

Духът избира от трите една , според собственото си емоционално състояние , и го прави .

Съзнанието като цяло , ги обсъжда и съобщава - говори ....... Е , по някога просто си дърдори , да се намира на приказки...:)

......................

Други , може би оспорващи или допълващи предложения ? :)

Според мен, Духът няма емоционални състояния, а чувствата и чувствените реакции(емоциите) отразяват "динамиката" в Душата! Духът се проявява в Поривът да бъдеш, да правиш и е трансперсонален, за сметка на твърде "личното" его. 

Не че и аз не съм зациклял в тази концепция, но осъзнах, че често "изпадам" в солипсистична позиция, която игнорира "присъствието в живота ми" на другите разумни хора...за тях не остана "пространство" извън "собствената ми воля"! А така несъзнателно възпроизвеждах позиция, от която не осъзнавах що се чувствам по-висш от другите разумни хора...(сред последните не включвам неразумните, щото те просто се водят по чуждата воля и са излишна тежест в анализа на концептуалния модел)

Крайна форма на изживяване, обусловено от концепта ти съм срещал официално описано от един учен, според който реалността е компютърна симулация, холограма, и едва ли не истинските хора в този симулиран свят са единици, а другото са пълнеж от ботове!

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 6 часа, kipen написа:

обусловено от концепта ти

ма какъв 'концепт" бе човек - сигурен ли си че внимателно прочете това, дето го е снесъл?

Толкова ли е трудно да се зачете онова, което е написано, без участието на привиждането и личната нагласация през проекции и аналогии? Става въпрос за обикновен когнитивен анализ на писано слово - къде-къде е по-лесно в сравнение с живото слово...

преди 7 часа, kipen написа:

Според мен, Духът няма емоционални състояния, а чувствата и чувствените реакции(емоциите) отразяват "динамиката" в Душата! Духът се проявява в Поривът да бъдеш, да правиш и е трансперсонален, за сметка на твърде "личното" его. 

И аз смятам, че "Духът  няма емоционални състояния" , доколкото това е присъщо на психо- физиологичното единство- човека. 

Не се и опитвам да разграничавам душата (ж.р.), отразяваща емоциите от духа (м.р.) проявяващ се в порива, а вероятно и волята. Намирам ги за малко изкуствени термини от сложни мисловни конструкции, без които може.

Наистина, коментарът е точно по темата и ако "духовност"= Порив, то насоката на религията ще е да въздейства на  поривите, а вероятно и волята и от там- делата, а не емоции и ум. Това е конструктивно.

преди 15 часа, _ramus_ написа:

Бележника не искате ли другарю учител?  :giggle1:

Тук само един се хвалеше със своята диплома. 

В съвременния свят не е важно какви ти са били оценките, а реално какво правиш. Твоето е известно и бих казал "доволно банално".

Това можеш и толкова си знаеш. Твоята критичност ("нафуканост" ) показва само едно: Вид незнание с което разполагаш. 

Весели празници!

преди 17 часа, kipen написа:

Според мен, Духът няма емоционални състояния, а чувствата и чувствените реакции(емоциите) отразяват "динамиката" в Душата!....

Нещо да кажеш за сетивата и сетивните реакции ? :) Баси кашата дето си направил.....

Не познаваш понятията....., което тук е обичайно.... :nono:

Чувства и емоции не е едно също !:nono:

Това съм го обяснявал във връзка и с много други мои постове .

Само , че трудно правите връзките , както между елементите вътре в отделния пост , така и между различните постове .

Това не ви позволява да видите цялата "картина" . Виждате отделни петна от нея в мъглата......мъглата на ни чул , ни видял и/или забравил...

............................................

Всичко човешко израства от Его-то . Его-то е в основата !

Нека тук да отбележа и един опорен ориентир :

Камъкът , също като човека има Тяло . Да , ама Его няма....като говорим за Его !:nono:

Виж тук , запомни и го "навържи" с другото в едно цяло :

Духът израства от Душата .  И много често бъркат едното с другото , или го отъждествяват .

А е казано : " Крушата не пада по-далеч от дървото ! " . (чудя се какво още ви трябва за да го проумеете)

Размишлявай , кой произвежда чувства и кой произвежда емоции , и има ли чувствени и емоционални състояния , или няма ! :nono:

И ако има (или няма) , какво следва от това ? :nono:

преди 4 часа, by_chechi написа:

Духът израства от Душата .  И много често бъркат едното с другото , или го отъждествяват .

А е казано : " Крушата не пада по-далеч от дървото ! " . (чудя се какво още ви трябва за да го проумеете)

Ами много неща, които на тебе са ти ясни, не са така.

Ако Духът израства от Душата, то Душата земята ли е, торта ли е, стеблото на крушата ли е, самият плод на круша ли е? А пък израсналият Дух дали е стеблото и какво ражда, дали е крушата и тогава кое е семето, а кой сорт е крушата- дали е дива или питомна, или ашлама?

Та, много неща има за проумяване. Я се постарай.

Важно е ти да си ги изясниш, защото някой недоразбрал може да каже: " by_chechi смята, че духът израства от душата както крушата от клоните на върбата. Първо се появява цвят и там има тичинки, идват пчеличките и ги опрашват. Ние с вас сме пчеличките. После има едни близалца и плодник. Това е by_chechi. Така се появява крушата и понякога е червива, та пада на земята, както се случва с много духове. Ама душата ражда много духове и на следващата година - пак." Заради това- обясни ти!

преди 6 часа, by_chechi написа:

Нека тук да отбележа и един опорен ориентир :

Ма как без опорки - много ясно. :lol6:

Тия гамени дето са толкова заблудени, неориентирани... вземи им направи и опорите и ориентирите. :giggle1:

Пък и не виждат "биг пикчър" - само неясни сенки, парчета , кръпки и десени...

==================

Много гот се вживяваш, докарваш го на наперен даскал  - с тая показна нахаканост, с тоя напън и детайлите от болднат текст, повторяеми поучителни емотикони и изказен маниер.

От друга страна е смешно, де. Тоя артистизъм ако беше впрегнат в нещо по-сериозно от тия даскалски сценки можеше и до нещо полезно да резултира. Най-малкото - можеше и да се запознаеш с някои поне елементарни постановки, вместо да се фукаш с глупостите си, като че си на половин кило кайсиева. Обаче толкова се вживяваш и толкова нахакан хлапашки маниер - че, аха... и си си повярвал, само заради имитацията и маниерите.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Ами много неща, които на тебе са ти ясни, не са така.

ааааа, не можеш така да му говориш... :)

Всеки дето не му подгъва коляно пред гения - му е под коленете и не го вижда. Вероятно заради "дедовия'' ... ма пък чак до коленете - малииии. :lol6:

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Така се появява крушата и понякога е червива, та пада на земята,

Пропускаш друг сценарий - така се появява и кайсията от която геният е паднал като малък. Той пада на земята далеч преди кайсиите, после идва техния ред, макар и червиви да може да са.

Падането - вече не е само гравитация... това е тунел някъде във времето, защото след падането Маркс е нашепнал на уше някои от гениалните истини... Тук ангелистът кво се дуе - че бог му бил обяснил... ала-бала. Не можеш да си оригинален днешно време, в което се дебне да се имитира и подражава който каквото докопа.

Това е важно - ПАДАНЕТО... от високо, към ниското - проклетата гравитация, но не само. В митологичните приказки се разправя че и други... падали, далеч от "по-нагоре" и без "гравитации", но пък "чак от седмото небе"... Явно падането си е заветно деяние и трябва да се има предвид - когато се представя гения.

преди 6 часа, by_chechi написа:

кой произвежда чувства и кой произвежда емоции 

аааа, това кърти просто. Отсега ще пиша на авторите на психични теории - че на чувствата и емоциите е нужно да има и етикет "мейд ин"... ( дано да не е "чайна" , но и "кафейна" да е - не променя глупостите с нищичко ) :lol6:

преди 20 минути, _ramus_ написа:

други... падали, далеч от "по-нагоре" и без "гравитации", но пък "чак от седмото небе"... Явно падането си е заветно деяние

"Поисках да я вдигна, но тя ме спря. Не ме докосвай, аз съм паднала жена".

"Две дами ми казаха сладко, елате в нас утре на чай" "Много сме, силни сме"

преди 1 час, _ramus_ написа:

............

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

.........................

Те ще пораснат . Вие - не ! :nono:

...защото не можете да излезете като от дупка извън собственото си Его  ......

`Ма то много голяма дупка бе !:lol6:

Старо езеро…
Жаба скочи в него –
Плисък в тишината.

Башьо

Это стихотворение Басё произвело огромное впечатление на поэтов и чита­телей хайку: мир поэзии без преувеличения изменился навсегда. В трехстишии с исчерпывающей полнотой выражен поэтический идеал Басё: отрешенность от мирской суеты, мир и покой.

1478967225145815168..jpg

на 29.12.2020 г. в 1:59, _ramus_ написа:

Толкова ли е трудно да се зачете онова, което е написано, без участието на привиждането и личната нагласация през проекции и аналогии?

Все още ми е трудно да "отделям" проекциите, както моите, така и чуждите! А и в случая наистина си прав, че препроектирах моето очакване, което нещо май се разминава с  действителността! И аз съм си парче фантазьор, ама ... някои ме "бият по точки"...

преди 21 часа, _ramus_ написа:

В митологичните приказки се разправя че и други... падали, далеч от "по-нагоре" и без "гравитации", но пък "чак от седмото небе"...

Ама не пропусна да "боцнеш" и по "седемстепенната инволюция/еволюция"..... кво си таралежчеееее! :)🦔

......

......

на 29.12.2020 г. в 13:00, by_chechi написа:

Нещо да кажеш за сетивата и сетивните реакции ? :) Баси кашата дето си направил.....

Кво да кажа за Соматичния аспект на Психиката(Душата) ни?! и преобразуването на сигналите от външната за Тялото ни среда, под формата на чувствени реакции?!

То Егото като заучени и запаметени реакции на тези дразнения сме си го оформили като Его, "прекрасен", "комфортен" стол, на който да си почива Аз-ът от отговорността за неразумното ни поведение! За тва и "разполагаме" с тоз инструмент за проява на "по-дълбоката" ни същност в материално проявеното! Защото сме И тяло("животно"), независимо, че някой толкова ги е Срам от този факт!!!  

Да, и всичко "човешко" е "грешно"!!! Нали?!? Да живее Великия Разум....а може и "развития социализъм", но при последния Индивидуалността беше "мръсна дума", а ти я "поставяш" в ролята на Твореца..... лошо няма.... и аз като съм се опитвал да търся разумен модел на "случващото се" съм клонял към личностни характеристики на Източника на силата за Движението, ама ... понекога ми се струва, че е просто проекция на Манията ми за величие...некво "отражение"...

Камъкът , също като човека има Тяло . Да , ама Его няма....като говорим за Его !:nono:

Ами Кошутата също има тяло, и его има...ама като е в стадото егото се губи....а и ти откъде си сигурен, че "Камъкът" няма Его, па било то и некво "колективно разпределено"?! Аз не мога да кажа, щото НЕ ЗНАМ!

п.п. @by_chechi моля те не ми се обиждай, ама си влезнал в един от двата коловоза, повече от нормалното, според мен! И "клипчето с децата" е просто нефелен опит за "придърпване" към "твоето"(от индивидуалното към колективното)! Не всеки "мечтае" да "се разтвори в топлината на Цялото".... въпрос на Стадии на Живота е, или архетипни истории, които предлага тукашната платформа, на която "Егото" ни е СЪвместен продукт!

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Плисък в тишината.

Там... в "пребиваването в тишината", не би следвало да има Желание да "учиш на нравственост" ... простосмъртните....иначе в шума на собственото си говорене едва ли би чул "Плисъкът"....

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

отрешенность от мирской суеты, мир и покой.

би следвало да важи най-вече за този, дет е "В тишината"... а суетата, може и странно да звучи, ама включва и "пропагандирането" и "оценките за нравственост"...

преди 4 часа, kipen написа:

...  Да, и всичко "човешко" е "грешно"!!! Нали?!?...

Никога и нищо такова , никъде не съм твърдял ! Моля , копи за обратното ! :nono:

А това , че тук има някакви си , които ми приписват своите си  недомислици , мен не ме засяга....

Това което съм писал не е нито едното само , нито пък само другото , а е и двете заедно - в единство !:nono:

Въпросът тук е да се осъзнават допусканите грешки.... !:nono:

.................

И законите на Живота не еднократно съм (ви) писал , върху която основа израства Его-то.....Възниква и израства еволюционно чрез  проба-грешка .

Живото , чрез тази проба-грешка се адаптира към средата , усвоява я и живее , или умира....!

Този е смисълът на казаното : " Човешко е да се греши ! " .

От  това обаче , някои твърде ограничени в мисленето правят извода - " всичко човешко е грешно "....

Е , този не съм аз !:nono:

Ако този извод беше верен , хора по Земята нямаше да има....по простата причина , че един път грешката може да "мине" , даже и втори път по някога , но трети път едва ли , ако на истина е грешка....:nono:

..................

Съвсем друг е въпросът , че сега има много неща които са ни необясними . Ще ги има и други нови , за които сега и през ум не ни минава.....винаги ще има такива .....

Това обаче не ни дава правото или да кажем не е разумно , да си измисляме долнокачествени и ефтини сурогати , обявявайки ги за истина от последна инстанция....:nono:

...инстанция....:nono: (продължение)

В такива случаи е най-добре да кажем " Не знам ! " , и да го приемем спокойно и с разбиране , като адекватен отговор на въпроса , докато го узнаем ! ....:nono:

Алкохолните изпарения пак налазиха в темата. Тежко е... - вероятно от тежките кайсиеви. 

Но пък се разписва и че от "сутрешния черен чай" - пак е тежко.

Мъка, нищо че театрите вървят, но мъката е колко вселената.

Авторски Коан, в две части:

1. Тъга, сънища и скука, клишета се леят в безкрайни повторения.

2. Вече и сърбежи няма, остана самотно само чесането им.

Провидението "ми изпрати: факс, с трета част:

3 . Смехът отекна в тишината - сълзите не са това, което са.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

ежко е...

е твоето, а не изпаренията! 

НО ... к'во ти пука = Нали си вели и богат ... :) = Имаш пари, имаш своята религия .....

Весело изпращане на старата година и весело посрещане на Новата поредна година!

Мда ,,, уви нещастно същество си ... мъ си "Мислиш" че си ти най, най .... най ... най ...прекрасен ... :) 

преди 8 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Весео изпращане на старата година и весело посрещане на Новата поредна година!

Гледам че докато се смея до сълзи, отново някой сънува някакъв нещастен рамус.

Гледате се в огледалото и виждате нещастието в нечий друг образ, само да не е вашия. Пък то буквичките го редят - нещастието, неграмотията, глупотевините, изхвърлянията, мизерията отвътре... Буквичките го редят, докато тече поредното евтино и нескопосани театро.

Нещастието нито е религиозно, нито е духовно - то е просто заради мизерията и това че не стига ресурс за измъкване... Не се променя нито с изцепки, нито с палячовщини, нито с изхвърляния по рекордите на тъпомерите.

Каквито и театри да се редят - няма да станете по-умни, нито по-разумни. Никаква компенсация няма как да покрие този дефицит. Може да е тъга, може да е смях - всъщност няма никакво значение от двете, защото и те не компенсират липсите, мързела, заблудите ... и мизерията отвътре.

==============

Религиозния човек... одухотворява религията, ако "носи" духът в себе си. Ако ГО носи в себе си, го излъчва навсякъде и през всичко.

Религията не е никаква, нито е "духовна" - от човека идва всичко, през него минава, той го определя. Ако няма човек, няма и религия.

Има значение дали Човека ГО носи. С религия, или без - това няма никакво значение.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Гледам че докато се смея до сълзи,

Смей се ... това мога = Да го направя!

:)

п.п Очаквано = Аз го направи!

преди 5 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

това мога = Да го направя!

Поредните пияндурски простотии налазиха пак. Не са смешни, тъжни са, защото показват колко надолу може да се падне, докато някой се фантазира колко е нахакан, могъщ, герой и мъдрец - щото се оглежда през монитора и алкохола.

Едни и същи хора... това могат, така си карат. Вероятно защото са "много духовни"...

преди 15 часа, kipen написа:

Там... в "пребиваването в тишината", не би следвало да има Желание да "учиш на нравственост" ... простосмъртните....иначе в шума на собственото си говорене едва ли би чул "Плисъкът"....

би следвало да важи най-вече за този, дет е "В тишината"... а суетата, може и странно да звучи, ама включва и "пропагандирането" и "оценките за нравственост"...

Всичко има в тишината, в покоя, в пустотата. Няма нищо лошо в нравствеността, в това да се стремиш да правиш добро, а не зло, постъпвайки егоистично. Тук става на въпрос за духовност, а мерило за това докъде е стигнал човек в тази сфера е смирението.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Тук става на въпрос за ...

... поредните изфантазирания на някого, сутрин... по време на традиционния си фантазен мани-фест, комбиниран със ритуала на кафето, чая или без значение какво, защото повторяемите действия и ритуалите имат само едно единствено предназначение, както и за точно определен тип от "Предназначени".

Поредната словесна инжекцийка, с боламача от "да правим добро, а не зло". Злото - като его-изъм, а доброто, дето не е егоизъм - като 'духовност'..... даже и сферите на смирението. Личната поредна доза от лично-фантазна засилка, гарнирана с повторителните клишета, на поредната ритуална сутрешна сесия.

Чудесно изпращане на някаква си "стара година", с някакво си "посрещане на новата", поредната. Като че старите муцунки и старото театро не са отново налице, с идеята че може да се промени нещо си, докато иначе "ок си я караме така".

Пак по-желания, пак "доброто и злото", пак заучените циркаджийски номера от старите ленти, със старите клоуни... които никак не са като Чаплин или Харди.

Иначе направо ДУХовността кипи, ври, плиска и дебне отвсякъде и по темата чудесно се забелязват Къпещите се в Нея, докато колко всеки нахакано си плямпа изцепките си. Духовни, разбира се - от най-духовните. Няма по-духовна тема сред вселената... и по-духовни списващи в нея. 

Не знам какво ще изпраща или посреща всеки - чрез повторителността на всеки социален ритуал - но нищетата отвътре никой, никъде не е заместил с ритуалничене. Нито с перчене и изцепки по форуми...

Празното, страшното, несгодното... с фантазно запълване от противоположните на тия - е обикновен детски защитен механизъм. И изфантазирани добро или зло, или духовност, медитации, разни даскалски модели от провалили живота си хора... няма да запълнят нищо, освен докато се фантазира. И точно това е - ДОКАТО се фантазира и да не се спира, защото нищетата веднага се връща. Тя наднича и през цялото време докато се играят фантазните лични сценки на всеки дето се е окопал в тях, в опит да избяга от НИЩОтата.

Колко да е вечно това "защитаване", като не е никаква защита, а си е направо бягство, като за вечността. И напъна да се пилее човешки живот, в опит да се изфантазира "живеенето" и така да се замести нищоправенето, шубето и немотията.

Вероятно всеки фантазьор ще си пожелае поредната фантазна "нова' година - с нови фантазии, с по-богати изфантазирания и по-обилни изцепки с добавени алкохолни, тревни или лекарствени допълнения, по всякакви мегдани дето да се бликат и изхождат. Новата... поредна "година"... на уж-живот.

Не че понякога не са смешни изцепките... но толкова прахосване на житейски материал, на житейски възможности, при това уникални... е някак тъжно да се забелязва. Но... това е положението, каквото - такова.

преди 13 часа, by_chechi написа:

Това което съм писал не е нито едното само , нито пък само другото , а е и двете заедно - в единство !:nono:

Въпросът тук е да се осъзнават допусканите грешки.... !:nono:

Една такава "грешка" е еднопосочното хронологично разглеждане!!!

... което изхождайки от апломба за "абсолютна истинност", изразен от "натъртването" "да се осъзнават допусканите ГРЕШКИ", май не осъзнаваш, че допускаш като грешка самият ти?!

Въпреки че второто изречение от цитата ти е доста вероятно да си го отправил несъзнавано пожелателно към самият Теб, безличностното му "поднасяне", така както изследвам "увереността ти" в собствената правота, по-скоро е съзнателно отправено към "другите", а не към "огледалото".

Понеже вероятността да не "излезнеш" от обуславянето на собственоръчно приетия ти за "правилен" алгоритъм, ще си позволя да посоча от моя гледна точка в какво се състои "еднопосочното хронологично разглеждане" в модела ти, което ама изобщо не е показател за  "и двете заедно - в единство !:nono:" .....

Първо имаш "начален етап" - 

и целия ти "градеж" вече си има "основа", "Първи ред", ама .... субективен, те тез дето е "Винаги готов" да "подчини на своята воля"...па ако требе и Природата ( примерно с изграждане на металургичен завод в столичен квартал, далече от наличния ресурс за работата на самия завод)...

А Животът, Живият Свят, ни се представя, самоподнася ни се, в неговата Едновременност! В наистина "Общото" няма субективност, а цялост!!! И всеки мисловен модел е просто "моментен субективен поглед", защото Умът на Субекта разглежда нещата фрагментирано, "цепи на две"(така функционира умът ни, така си "създаваме времето") и това обуславя вечната нужда да има нещо "първо", за да има "последващо"(причина-следствие)

Виж в колективното има субективност... и мимикрията на тази субективност е в "колективната (без)отговорност", но пък за сметка на това изразен резултат от "подчиняването на определена Воля", която в "транса на колективния танц" Тълпата изобщо не може да "провиди", да идентифицира като местоположение "властовия Център", който си "налага волята" на малцината спрямо всички! За това е този, според мен, изразен стремеж за Отълпяване на мнозинството - за да може да се поддържа потенциала и проявлението на ролята "господарстващ"... а на Тълпата - дай и "хляб и зрелища"... 

И вече в "натрупания контекст" (който също, бидейки поднесен от Субект, подлежи на критика) може да се установи "еднопосочното хронологично разглеждане".

Самото дефиниране на Егото като "първично", автоматично "транслира" "притежанието" към последващите елементи в модела ти. Щом Егото( за което са характерни стремежът за Власт/Надмощие и Придобиване/Притежаване обусловен от инстинктът за самосъхранение, проявен чрез "подсигуряването на територия за екцистенция"), то е съвсем естествена посоката на развитие на "градежа" на модела. 

на 28.12.2020 г. в 19:42, kipen написа:
  на 28.12.2020 г. в 10:48, by_chechi написа:

Разумът мисли , изработва алтернативи - положителни , неутрални и отрицателни .

Духът избира от трите една , според собственото си емоционално състояние , и го прави .

Съзнанието като цяло , ги обсъжда и съобщава - говори

И така Егото си "присвои" и Разума, и Духа, и Съзнанието, а па за Душата даже и не остана "място"... направо се остава с впечатление(да не напиша "внушение"), че е излишна за нещо повече от "раждане на Духа".... (а па уж вече е установено при психологически изследвания, че "механиката" зад подобна мисловна конструкция, при която "душата" се подчинява на егото, обуславя и "нарастването" на полето на личното насъзнавано, поради "запращането" на "недолюбваните психични(душевни) съдържания" в подсъзнанието, ама кое ли Его, смятащо Себе си безкритично за разумно, би го прочело, па и приело на "драго сърце"  извода, че не е напълно разумно)

Тъй като благородно сподели желанието си за помощ чрез 

опорен ориентир

то ще ти върна жеста и ще ти посоча и аз друг "опорен ориентир" в хронолгията на моделирането - Взаимовъзникването и Взаимозависимостта...

... при този подход за моделиране няма нужда "да има първо"... и Субективността е просто "моментен поглед", но не меродавен... обаче няма и тази "висока стойност", щото има смирено приемане на нещата такива, каквито са.... без уклончивото самопоставяне на едното пред другото...

А от изискването за що-годе обективност на мнението ми, би следвало да подчертая, че в дуалността на конвенционалното ни възприемане, този метод за моделиране е подходящ за себеизследване и изследване на социалните процеси. Но "свалянето от пиадестала" на Егото в моделирането и стратегическото планиране на действията на човек в съвременното ни общество е малко неудачно, при сегашното качество на развитие на самото общество и разрастналия си нездрав егоизъм сред индивидите...просто би се получила "садо-мазохистичнната сценка" на "тичащ с гол г..з назад в царевична нива" или пък женския вариант - "потиснатата, малтретирана, нещастна и страдаща душичка, която примирено чака своето спасение от принца на бял кон"....    

преди 13 часа, by_chechi написа:

.... а е и двете заедно - в единство !:nono:

....няма как да има "единство" при едностранчивост....

.....това се опитах и на Валкирия да намекна, ама тя ме "пусна по пързалката" в собствените й представни пожелания, "защитавайки его остойностяването си" на собственото й представяне... па и ти можеш да си продължиш по собствения ти "затвърждаващ повторението" алгоритъм, да си поддържаш "препечената коричка" на "шоколадовото ти суфле"...

....то суфлето първоначално се "разширява като размер" единствено във фурната, ама "разширението" е до етапа, в който "коричката" поеме като "буфер" "налягането" от "растежа при изпичането на тестото" и придаде оптималната "ядлива" форма на шоколадовото суфле... след това започва да горчи от препеченото(овъгляването).... а и "течната форма" на вътрешността се губи, ако се пекали с времето за печене...

....консистенцията на суфлето може да "изпълни" цялата повърхност на тавата за печене, ама на тънък слой, след като се спре загряването и се "разчупи" придадената при "оптималното печене" твърда форма и се остави достатъчно време на разтеклия се шоколад да "филмира, фолира" повърхността на тавата.

преди 41 минути, kipen написа:

Една такава "грешка" е еднопосочното хронологично разглеждане!!!

... което изхождайки от апломба за "абсолютна истинност", изразен от "натъртването" "да се осъзнават допусканите ГРЕШКИ", май не осъзнаваш, че допускаш като грешка самият ти?!

Въпреки че второто изречение от цитата ти е доста вероятно да си го отправил несъзнавано пожелателно към самият Теб, безличностното му "поднасяне", така както изследвам "увереността ти" в собствената правота, по-скоро е съзнателно отправено към "другите", а не към "огледалото".

Понеже вероятността да не "излезнеш" от обуславянето на собственоръчно приетия ти за "правилен" алгоритъм, ще си позволя да посоча от моя гледна точка в какво се състои "еднопосочното хронологично разглеждане" в модела ти, което ама изобщо не е показател за  "и двете заедно - в единство !:nono:" .....

Първо имаш "начален етап" - 

и целия ти "градеж" вече си има "основа", "Първи ред", ама .... субективен, те тез дето е "Винаги готов" да "подчини на своята воля"...па ако требе и Природата ( примерно с изграждане на металургичен завод в столичен квартал, далече от наличния ресурс за работата на самия завод)...

А Животът, Живият Свят, ни се представя, самоподнася ни се, в неговата Едновременност! В наистина "Общото" няма субективност, а цялост!!! И всеки мисловен модел е просто "моментен субективен поглед", защото Умът на Субекта разглежда нещата фрагментирано, "цепи на две"(така функционира умът ни, така си "създаваме времето") и това обуславя вечната нужда да има нещо "първо", за да има "последващо"(причина-следствие)

Виж в колективното има субективност... и мимикрията на тази субективност е в "колективната (без)отговорност", но пък за сметка на това изразен резултат от "подчиняването на определена Воля", която в "транса на колективния танц" Тълпата изобщо не може да "провиди", да идентифицира като местоположение "властовия Център", който си "налага волята" на малцината спрямо всички! За това е този, според мен, изразен стремеж за Отълпяване на мнозинството - за да може да се поддържа потенциала и проявлението на ролята "господарстващ"... а на Тълпата - дай и "хляб и зрелища"... 

И вече в "натрупания контекст" (който също, бидейки поднесен от Субект, подлежи на критика) може да се установи "еднопосочното хронологично разглеждане".

Самото дефиниране на Егото като "първично", автоматично "транслира" "притежанието" към последващите елементи в модела ти. Щом Егото( за което са характерни стремежът за Власт/Надмощие и Придобиване/Притежаване обусловен от инстинктът за самосъхранение, проявен чрез "подсигуряването на територия за екцистенция"), то е съвсем естествена посоката на развитие на "градежа" на модела. 

И така Егото си "присвои" и Разума, и Духа, и Съзнанието, а па за Душата даже и не остана "място"... направо се остава с впечатление(да не напиша "внушение"), че е излишна за нещо повече от "раждане на Духа".... (а па уж вече е установено при психологически изследвания, че "механиката" зад подобна мисловна конструкция, при която "душата" се подчинява на егото, обуславя и "нарастването" на полето на личното насъзнавано, поради "запращането" на "недолюбваните психични(душевни) съдържания" в подсъзнанието, ама кое ли Его, смятащо Себе си безкритично за разумно, би го прочело, па и приело на "драго сърце"  извода, че не е напълно разумно)

Тъй като благородно сподели желанието си за помощ чрез 

то ще ти върна жеста и ще ти посоча и аз друг "опорен ориентир" в хронолгията на моделирането - Взаимовъзникването и Взаимозависимостта...

... при този подход за моделиране няма нужда "да има първо"... и Субективността е просто "моментен поглед", но не меродавен... обаче няма и тази "висока стойност", щото има смирено приемане на нещата такива, каквито са.... без уклончивото самопоставяне на едното пред другото...

А от изискването за що-годе обективност на мнението ми, би следвало да подчертая, че в дуалността на конвенционалното ни възприемане, този метод за моделиране е подходящ за себеизследване и изследване на социалните процеси. Но "свалянето от пиадестала" на Егото в моделирането и стратегическото планиране на действията на човек в съвременното ни общество е малко неудачно, при сегашното качество на развитие на самото общество и разрастналия си нездрав егоизъм сред индивидите...просто би се получила "садо-мазохистичнната сценка" на "тичащ с гол г..з назад в царевична нива" или пък женския вариант - "потиснатата, малтретирана, нещастна и страдаща душичка, която примирено чака своето спасение от принца на бял кон"....    

....няма как да има "единство" при едностранчивост....

.....това се опитах и на Валкирия да намекна, ама тя ме "пусна по пързалката" в собствените й представни пожелания, "защитавайки его остойностяването си" на собственото й представяне... па и ти можеш да си продължиш по собствения ти "затвърждаващ повторението" алгоритъм, да си поддържаш "препечената коричка" на "шоколадовото ти суфле"...

....то суфлето първоначално се "разширява като размер" единствено във фурната, ама "разширението" е до етапа, в който "коричката" поеме като "буфер" "налягането" от "растежа при изпичането на тестото" и придаде оптималната "ядлива" форма на шоколадовото суфле... след това започва да горчи от препеченото(овъгляването).... а и "течната форма" на вътрешността се губи, ако се пекали с времето за печене...

....консистенцията на суфлето може да "изпълни" цялата повърхност на тавата за печене, ама на тънък слой, слад като се "разчупи" придадената при "оптималното печене" твърда форма и се остави достатъчно време на разтеклия се шоколад да "филмира, фолира" повърхността на тавата.

В целия този твой буламач от словоизлияние , няма нищо потвърждаващо се в практиката ! ......:nono:

Би могъл да илюстрираш примери , но не !  .....и с право - тъпи ще са ! :)

А иначе за какво ти е цялата тази "гимнастика" ? ....да си почешеш Его-то ? :)

Поради което е безсмислица , при това вредна ! Вредна , защото води до неадекватност в мисленето - няма съответствие с действителността ! 

А без примери от Живота , без потвърждение в практиката , измислиците пет пари не струват..... :nono:

......................

Аз ще ти посоча поне един такъв съвсем , ама съвсем сериозен исторически пример . Има и множество други , но те са с още по-повишена трудност и съвсем не са за лаици :

"Философията" на Ницчше - за справка тук https://bg.wikipedia.org/wiki/Фридрих_Ницше

" Воля и Сила" , художествено въплатена от Вагнер , взета за чиста монета превъплатена в нацизъм . Последствията от това в практиката са добре известни .....:nono:

............

А ето ти и класическа илюстрация : (дали ще я разбереш не ме вълнува)

преди 1 час, by_chechi написа:

В целия този твой буламач от словоизлияние , няма нищо потвърждаващо се в практиката ! ......:nono:

"Потвърждаващо" в практиката.... на кое потвърждаване("затвърждаване"), бре?!? На моделите!!! Аз ти пиша за подходи при моделиране ... ти ми пишеш за "чесане на Его"?!?!?

Идиотия.......филми на повторение, че сме изпуснали директното излъчване.... 

преди 1 час, _ramus_ написа:

... поредните изфантазирания на някого, сутрин...

Чудесно изпращане на някаква си "стара година", с някакво си "посрещане на новата", поредната. Като че старите муцунки и старото театро не са отново налице, с идеята че може да се промени нещо си, докато иначе "ок си я караме така".

Пак по-желания, пак "доброто и злото", пак заучените циркаджийски номера от старите ленти, със старите клоуни... които никак не са като Чаплин или Харди.

Иначе направо ДУХовността кипи, ври, плиска и дебне отвсякъде и по темата чудесно се забелязват Къпещите се в Нея, докато колко всеки нахакано си плямпа изцепките си. Духовни, разбира се - от най-духовните. Няма по-духовна тема сред вселената... и по-духовни списващи в нея. 

Не знам какво ще изпраща или посреща всеки - чрез повторителността на всеки социален ритуал - но нищетата отвътре никой, никъде не е заместил с ритуалничене. Нито с перчене и изцепки по форуми...

Празното, страшното, несгодното... с фантазно запълване от противоположните на тия - е обикновен детски защитен механизъм. И изфантазирани добро или зло, или духовност, медитации, разни даскалски модели от провалили живота си хора... няма да запълнят нищо, освен докато се фантазира. И точно това е - ДОКАТО се фантазира и да не се спира, защото нищетата веднага се връща. Тя наднича и през цялото време докато се играят фантазните лични сценки на всеки дето се е окопал в тях, в опит да избяга от НИЩОтата.

Колко да е вечно това "защитаване", като не е никаква защита, а си е направо бягство, като за вечността. И напъна да се пилее човешки живот, в опит да се изфантазира "живеенето" и така да се замести нищоправенето, шубето и немотията.

Вероятно всеки фантазьор ще си пожелае поредната фантазна "нова' година - с нови фантазии, с по-богати изфантазирания и по-обилни изцепки с добавени алкохолни, тревни или лекарствени допълнения, по всякакви мегдани дето да се бликат и изхождат. Новата... поредна "година"... на уж-живот.

Не че понякога не са смешни изцепките... но толкова прахосване на житейски материал, на житейски възможности, при това уникални... е някак тъжно да се забелязва. Но... това е положението, каквото - такова.

Чем выше человек духовно, тем более он смиряется.

В сердцах гордых рождаются хульные слова, а в душах смиренных – ...

Смирение не дает места раздражительности в сердце твоем и искореняет гнев в душе твоей, далеко гонит от тебя прочь ненависть, зависть и злобу, а, напротив, исполняет тебя любви, мира и веселия – не людской радости, не веселия сильных земли, но радости духа, веселия мудрости.

Егота, души, духове... изобщо не стават ясни функциите им и разликите между тях. 

Къде и как се поражда съзнанието? А задвижващия действията импулс? Умът къде е в тази схема? А емоциите? А паметта къде е ситуирана? А желанията? Кое от тези е свързано с душата, кое с егото и кое с духа? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.