Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

току-що, rurk написа:

Относно подчертаното - Защо?
Защо да правим това, след като Нирвана и Самсара са едно и след като страданието не е лошо?
Подчертаните изречения са противоречие с неподчертаните.

И противоречията са само в ума ти. Като ги отстраниш, осъзнаеш като празни - ще разбереш. Не мога да ти предам моя опит. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

И противоречията са само в ума ти. Като ги отстраниш, осъзнаеш като празни - ще разбереш. Не мога да ти предам моя опит. 

Разбирам отговора ти.

преди 14 минути, rurk написа:

Разбирам отговора ти.

Наясно съм че разбираш. До каква степен не мога да знам, защото не мога да вляза в ума ти, нито ти в моя, макар че природата ни е една. И двамата използваме провокации в разговора като метод, празен, но метод.

Спокоен ден ти желая!

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Наясно съм че разбираш. До каква степен не мога да знам, защото не мога да вляза в ума ти, нито ти в моя, макар че природата ни е една. И двамата използваме провокации в разговора като метод, празен, но метод.

Спокоен ден ти желая!

Грешиш и си в противоречие.

Кой може да греши и да си противоречи постоянно? Който е постоянен и реален, може би. Празнотата ли си противоречи и греши? Няма нищо непоправимо, което отново да не се върне в пустотата. Живота, Кришна и Вишну също :D

преди 58 минути, witness написа:

Няма тотална празнота, все ще се пръкне някоя нейна изгъзица, ако прочетеш внимателно биографията на въпросния "учител". Празнотата е празна от себе си.

преди 48 минути, Śūnyatā написа:

ако прочетеш внимателно биографията на въпросния "учител".

Taзи, която е в УИКИ ли? Следва да прочетеш неговата автобиография, преди да даваш мнение. Тя е https://www.shambhala.com/the-mishap-lineage-1048.html

Невежи хора, подвеждани от тибетския монашески истеблишмънт славословеха Согиал Ринпоче през годините, когато той стана популярен покрай своята "Тибетска книга за живота и смъртта". След скандала, то никой вече не иска да говори за него. Всички, които бяха в час (напр. Далай Лама или Дзонгар Кхйенце) знаеха за сексуалните забежки на този учител, но никой не говореше за тях открито, понеже Согиал беше едно от лицата на тибетския будизъм. Това беше напълно лицемерно. И обратно, истеблишмънтът критикуваше Трунгпа приживе, а после постави под контрол неговите центрове с много малко изключения.

Изобщо, не знаеш за какво става дума и затова моля не  прибързвай с коментарите, а проучи всичко в детайли. Нещата са твърде различни от това, което се представя пред широката публика.

преди 4 часа, rurk написа:

Сега, бягството от Самсара, опита за това, не е ли отблъскване на неприятното?

Преговори си първата благородна истина. Страданието не се изчерпва с неприятното. Това е само първата категория. Има още две, които са страдание от приятното (страданието от промяната) и от неутралното (обусловеното). Ако разбирането ти за страдание се изчерпва с неприятното, то значи изобщо не си обърнал внимание какво преподава Буда.

преди 12 минути, dagpo19 написа:

Преговори си първата благородна истина. Страданието не се изчерпва с неприятното. Това е само първата категория. Има още две, които са страдание от приятното (страданието от промяната) и от неутралното (обусловеното). Ако разбирането ти за страдание се изчерпва с неприятното, то значи изобщо не си обърнал внимание какво преподава Буда.

Нямах това в предвид.

То е ясно.

преди 58 минути, Śūnyatā написа:

Кой може да греши и да си противоречи постоянно?

Постоянно не. В случая да.

преди 8 минути, rurk написа:

Нямах това в предвид.

То е ясно.

Kaкво имаше предвид?

(често допускана грешка – "предвид", а не "в предвид")

преди 2 часа, witness написа:

Има и 2-ра част. Понеже ми е писнало да слушам глупости относно Трунгпа.

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Няма тотална празнота, все ще се пръкне някоя нейна изгъзица, ако прочетеш внимателно биографията на въпросния "учител". Празнотата е празна от себе си.

Говориш наслуки, аз разбирам, че не си прочел и не си длъжен да четеш беседата, обаче при това положение защо коментираш? В нея той говори за определен опит вследствие на Пътя, "изгъзица" изглежда за съвсем нестъпилия на него. 

Е, признавам си прегрешението да не смятам Пътя и придружаващите го явления или по-точно актуализации на нещо, за собственост на една религиозна традиция. Прочети статията, хубава е. На мен ми трябваха поне час-два да я прочета и два дни да си я припомням. 

Между другото, то за празнотата въобще не става дума. Както и да е. 

преди 2 часа, dagpo19 написа:

Има и 2-ра част. Понеже ми е писнало да слушам глупости относно Трунгпа.

Малко не съобразих какво мога да предизвикам като реакция. Съжалявам и в същото време не съжалявам, защото просто толкова харесвам някои негови неща, че не се сдържам да ги споделя. 

Ако сравним нещата, към Гурджиев колко неоснователни обвинения са отправяни и колко е изписано и продължават да пишат всякакви фантастики, но такъв е светът. 

преди 46 минути, witness написа:

Малко не съобразих какво мога да предизвикам като реакция. Съжалявам и в същото време не съжалявам, защото просто толкова харесвам някои негови неща, че не се сдържам да ги споделя. 

Окуражавам те да продължаваш да даваш линкове към Трунгпа.

преди 4 минути, rurk написа:

Прочети пак.

Нямам си друга работа, мислиш... :)

Както искаш.

преди 1 час, witness написа:

... просто толкова харесвам някои негови неща, че не се сдържам да ги споделя. 

Аз също. Това е близък на сърцето ми човек.

Както и Согиал Ринпоче, както Чьоки Нима Ринпоче и баща му (Тулку Ринпоче), кой направо бе светило, както Далай Лама, Норбу Ринпоче и пр.

Колкото до Согиал Ринпоче... факта, че е един от най-близките ученици на един от най-големите учители (Джамянг Кхиентсе Чьоки Лодрьо) в Тебетския Будизъм, във всичките му школи, е красноречив.

Какво е правил... Дори и така да е, аз мога да проява огромно разбиране и да продължа да имам уважение и респект в добрия смисъл на думата.

преди 48 минути, rurk написа:

Както искаш.

факта, че е един от най-близките ученици на един от най-големите учители в Тебетския Будизъм

Глупости са това, ако визираш Дилго Кхйенце, а и който и да е от останалите. Нямаш никаква автентична информация по темата.

преди 1 минута, dagpo19 написа:

Глупости са това, ако визираш Дилго Кхйенце, а и който и да е от останалите. Нямаш никаква автентична информация по темата.

Не.

Сложно е за обяснение... Тибетската диаспора на Запад е малка, всички се познават и са свързани с няколко основни родови клана като всеки от тези кланове има свои тулку-фаворити. Согиал е разпознат като тулку в съответствие с този дневен ред и обстоятелства. Той не е изключение. Същото важи за мнозинството ринпочета. Тибетците са наясно с тези неща, но западните ученици не са. По-нататък, то отивайки на Запад тибетските учители,които търсят популярност се представят за водещи ученици на тези, които са държатели на различните приемственостти. Последните не ги опровергават по различни причини, които ще пропусна. Резултатът са феномени като Согиал Ринпоче. Далай Лама или Дзонгар Кхйенце казаха, че Согиал е сбъркал, че поведението му не съответства на поведението, което трябва да има един учител и т.н. Но това е лицемерно, понеже дори аз, без да съм техен или негов ученик, знам това от поне 10 години. И т.н.

Живял ли е и учил ли е Согиал Ринпоче при/от Джамянг Кхиентсе Чьоки Лодрьо?

Това е достатъчно.

Сексуалните пректики никога не са били вън от тантра. Нито е била вън работата по привързаността чрез отдаване в тях.
Знаем, че всичко може да бъда ползвано като средство за постижение, за развиване на осъзнатост, като средство за освобождение (ако се практикува с такава нагласа).
А знаем и за Падмасамбхава...

преди 21 минути, rurk написа:

Живял ли е и учил ли е Согиал Ринпоче от Джамянг Кхиентсе Чьоки Лодрьо?

Мнозина са били негови ученици, получавали са уанг, лунг и три от него. Какво от това? Получавал съм учения и посвещения от Кармапа Тхайе Дордже, Беру Кхйенце, Джамгон Конгтрул, Дупсинг Ринпоче, Манива Шераб Гялцен Ринпоче, Джигме Ринпоче, лама Джампа Тхайе, кхенпо Церинг, кхенпо Мрити, проф. Семпа Дордже и др. Някои учения съм получавал лично, тет-а-тет.Това означава ли, че съм техен сърдечен ученик и представям тяхната приемственост на осъзнаване и постижение? Не, разбира се.

преди 9 минути, dagpo19 написа:

Мнозина са били негови ученици, получавали са уанг, лунг и три от него.

За мен това е достатъчно. Затова писах, че лично имам уважение и респект към този учител. На мен ми е близък.
Ти какво мислиш и чувстваш си е твоя работа.

преди 27 минути, rurk написа:

За мен това е достатъчно. Затова писах, че лично имам уважение и респект към този учител. На мен ми е близък.
Ти какво мислиш и чувстваш си е твоя работа.

Считаш за близък някой, който не познаваш. Това е пример за фантазно мислене. Друг може да усеща близост с Мерлин Монро. Няма лошо човек да си фантазира и да пише, че лично той имал респект към учител, от който се отрекоха всички, начело с Далай Лама. 

Ако приложиш максимата си за сегашното ти мнение към мен, да речем, какво излиза?

Считаш нещо си там, без да го познаваш.
До колко познавам Согиал, аз си знам. :-) Ти нали знаеш до колко ти самия го познаваш?!

преди 9 минути, dagpo19 написа:

... да пише, че лично той имал респект към учител, от който се отрекоха всички, начело с Далай Лама. 

Какво отношение имат другите за Согиал, те си знаят и това си е тяхна работа. Моя работа е какво отношение имам аз самия към него.

преди 11 минути, rurk написа:

Ако приложиш максимата си за сегашното ти мнение към мен, да речем, какво излиза?

Считаш нещо си там, без да го познаваш.
До колко познавам Согиал, аз си знам. :-) Ти нали знаеш до колко ти самия го познаваш?!

Мани, ма нали и щеше писмо да му пишеш? Рано или късно всичко си идва на мястото. Да спрем с този безполезен разговор. Лека вечер.

току-що, dagpo19 написа:

Мани, ма нали и щеше писмо да му пишеш? Рано или късно всичко си идва на мястото. Да спрем с този безполезен разговор. Лека вечер.

Даже бих го посетил и бих го прегърнал, точно сега. Да, бих!
За мен нито един разговор не е безполезен. За теб какво е, ти си знаеш.
Всичко най-добро и спокойна нощ! 

преди 11 часа, rurk написа:

Даже бих го посетил и бих го прегърнал, точно сега.

Подобното се привлича от подобно, извратеното от извратено. Една карма - една любов :D

Благодаря ти за мнението.

Сега, би ли ми отговорил каква карма оформяш, пишейки подобни мнения, без значение дали е тъй, или не и в какво се превръща форума?

За моя радост съм твърдо хетеросексуален.

Но мисля, че темата не е за мен, а самата причина да се превръщат темите в обсъждане на личността на даден потребител, е хем парадоксален феномен (от друга страна, с оглед нивото, е нормално), хем е красноречив показател.

Ако питаш някой защо го прави, той не може да ти отговори...

Дори и да може, пак не може.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.