Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 29 минути, Sleda написа:

Мое предположение: Паметта и мисълта са направени от ментална материя от света на мисълта. Мисъл-формите ни са там, там функционираме с менталното си тялото-носител, което по липса на подходяща дума бих нарекла свръх-свръх енергия. Паметите са мисъл-форми. Науката Търсят паметта в мозъка, вероятно е там, но НЕ я генерира физическата материя на мозъка. Обратното, Мисълта индуцира сигнали в мозъка, и най-вероятно в хромозомите защото тяхната структура наподобява трептящ кръг от бобина и кондензатор. Така че, когато мозъкът е увреден , например деменция и човек си загуби паметта, тя паметта си е в менталния свят като мисъл-форма, приемникът е повреден.

Половин час си викахме с мъж ми който е генетик, като италианци. Той вика, обратното е, гените са генератор и почна да ми обяснява какви заряди имало. 

Разказвам: имало и други видове памет, става въпрос за така наречения “семенен атом”, който аз бих нарекла информационен носител, сигурно има и ROM иRAM, защото като си признаеш грешките(греховете) до болка и решиш никога да не ги повтаряш, били се изтривали.

Ще пиша пак.

Мъжът ти е интелигентен човек. Мисълта възниква от впечатленията. Паметта, спомените, личността се създават, следователно се разрушават.

Първата благородна истина гласи, че страданието съществува и че всички форми на живот са обречени на страдание. Ето какво казва Буда: „Раждането е мъчително, немощта е мъчителна, болестта е мъчителна, смъртта е мъчителна, контактът с неприятното е мъчителен, мъчително е отделянето от приятното и всеки неудовлетворен стремеж също е мъчителен.“Както и това, че: „Раждането, старостта, болестта, смъртта, скръбта, мъката, желанието, отчаянието – накратко, всичко, което е родено от привързаността към земното, е страдание“

Следователно, привързването към преходните неща в живота е причина за страданието, т.е. че рано или късно всичко ще умре или ще бъде унищожено, а мечтите и надеждите – забравени „всичко, което е подложено на възникване, подлежи също и на разруха.“

Няма смисъл да си викате и да спорите. 

Хората дори не подозират, че тук на всички тях е съдено да умрат. 

Ала тези, които знаят това, веднага прекратяват разприте.

Дхаммапада

Има теория че мозъкът действа на принципа на холограмата. Ще ти отговоря по-подробно утре, когато имам повече време. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 18 часа, Sleda написа:

Мое предположение: Паметта и мисълта са направени от ментална материя от света на мисълта. Мисъл-формите ни са там, там функционираме с менталното си тялото-носител, което по липса на подходяща дума бих нарекла свръх-свръх енергия. Паметите са мисъл-форми. Науката Търсят паметта в мозъка, вероятно е там, но НЕ я генерира физическата материя на мозъка. Обратното, Мисълта индуцира сигнали в мозъка, и най-вероятно в хромозомите защото тяхната структура наподобява трептящ кръг от бобина и кондензатор. Така че, когато мозъкът е увреден , например деменция и човек си загуби паметта, тя паметта си е в менталния свят като мисъл-форма, приемникът е повреден.

Половин час си викахме с мъж ми който е генетик, като италианци. Той вика, обратното е, гените са генератор и почна да ми обяснява какви заряди имало. 

Разказвам: имало и други видове памет, става въпрос за така наречения “семенен атом”, който аз бих нарекла информационен носител, сигурно има и ROM иRAM, защото като си признаеш грешките(греховете) до болка и решиш никога да не ги повтаряш, били се изтривали.

Ще пиша пак.

преди 18 часа, Śūnyatā написа:

Мисълта възниква от впечатленията. Паметта, спомените, личността се създават, следователно се разрушават.

Разказвам Мисъл-формите, изградени от менталната материя на Света на Мисълта, съществуват дълго, взаимодействат, изтриват се, поглъщат се, разрушават се.

В  “Семенният атом” в лявото предсърдие като в информационен носител са записани (гравирани) всички преживявания през всички инкарнаци. Бил вечен. Той се предава в ЕГО през всяко прераждане. Не знам от каква материя е направен. Може би има няколко от различни материи.

Аз не знам какво е съзнанието на човек във физическо тяло през живот на земята. Не можах да си го обясня. Но след смъртта, съзнанието на последната инкарнация се запазва до ниво на Света на Мисълта, след това изчезва, ЕГО се разтваря в Духовните светове и се слива с всички ЕГО. Така че ИМА смърт, смъртта си е смърт. Човек се преражда като друга личност/съзнане. В “семенния атом” са всички спомени, но той изглежда е направен от духовна субстанция и човек във физическо тяло няма достъп до тях.

Че съзнанието се разширява, е само подробност в Идеята. Сърцевинната същност на идеята е следната: 

Инволюцията спуска Духа долу в материята посредством кристализирането му в тела от материя с нарастваща плътност. Епигенезисът, изначалната творческа активност на Духа е лоста, умът е опорната точка, посредством които инволюцията се обръща в еволюция. Еволюцията издига Духа извън материята посредством одухотворяване, трансмутиране (превръщане) на телата в души, тоест превръщане на материята в духовна субстанция. Квинт-есенцията на душата е целия ЖИЗНЕН ОПИТ натрупан при живот в съответното материално тяло. Душата се присъединява към Духа като пабулум (храна). Това е СМИСЪЛЪТ. 

Ние, сега, сме в инфлексната точка, тръгваме нагоре: Превръщаме плътното тяло в етерна душа съставена от двата по-висши етери (енергия, форма на физическа материя). Вероятно в мозъка се извършва този процес, така че гените са и “приемници и генератори”. Душата е златистата аура около човек. Душата раширява съзнанието и човек става способен да действа в по-висшите светове и да помни преживяванията си там. Но не се била генерирала нито чрез знания нито чрез медитация и разни други практики. И това е Поразително: Душа  се генерирала чрез “СЛУЖЕНЕ”, като под служене се разбира всякакъв вид дейност в полза за хората и света. Тоест, живейте и работете за другите, но и за себе си, но не само за себе си. “Който е най-велик измежду вас, нека да бъде слуга на всички”, казал Исус Христос и измил краката на учениците си.

преди 3 часа, Sleda написа:

Процеса който описваш изисква Контрольор, иначе този семенен атом как ще се въплъти? Исус ли е контрольора? Нещата които обясняваш ми изглеждат като пълна фантазия. Никакви наблюдения и факти няма в подкрепа на тази теория. По този начин може да се измисли всичко, но дали е разумно?

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Процеса който описваш изисква Контрольор, иначе този семенен атом как ще се въплъти? Исус ли е контрольора? Нещата които обясняваш ми изглеждат като пълна фантазия. Никакви наблюдения и факти няма в подкрепа на тази теория. По този начин може да се измисли всичко, но дали е разумно?

Това се поддържа от Блаватска, Дънов, Щайнер, Розенкройцери, Рьорих и много други. От древните текстове - упанишадите.

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

Контрольорът е човека.

Даа, тази идея не е за всеки. Въобще нямам намерение да я популяризирам. Когато човек е готов, сам ще я открие.

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Това се поддържа от Блаватска, Дънов, Щайнер, Розенкройцери, Рьорих и много други. От древните текстове - упанишадите.

Донякъде. Без най-важното. В горния списък Липсва титулярът, посветеният.

преди 13 часа, Sleda написа:

Контрольорът е човека.

Не съм съгласен, защото ние не контролираме много неща, какво остава да контролираме фини енергии от такъв клас. Не контролираме сърдечния си ритъм, дишането и множество други процеси в тялото. Не контролираме напълно сънищата си, живота в будно състояние, какво да кажем за "нещо" след смъртта.

Възможно е да има контрольор или по-вероятно контрольори на симулацията, но ми се вижда напълно ненужно за работата й да се съхранява психиката на един изкуствен интелект, ако той не помни нищо след това. Системата и без душа си работи добре. 

Според мен филогенетична памет има, защото лично съм попадал на някои следи по които може да се тръгне. Тоест, при определени обстоятелства ние можем да изпитаме преживявания и идентификации, които са характерни за други биологични видове - животни, растения, насекоми и т.н.

Темата обаче е изключително обширна, за да се разгърне тук.

на ‎5‎.‎10‎.‎2018‎ г. в 14:11, Sleda написа:

защо духът е затворен във физическата материя

Духът е, за да надушва материята и да се вселява. Затуй му викат дух.

:emoji_smiley-01:

преди 21 часа, Sleda написа:

В горния списък Липсва титулярът, посветеният.

Се ме забравят

преди 23 часа, Śūnyatā написа:

Нещата които обясняваш ми изглеждат като пълна фантазия. Никакви наблюдения и факти няма в подкрепа на тази теория. По този начин може да се измисли всичко, но дали е разумно?

Може да се погледне и по следния начин - интелигентни хора са се чудили как да вразумят поне от малко разни диванета, та са им разказвали те такива басни, барем някой друг закачи и се научи на по- цивилизовано отношение. Така, че нема лошо - нека служат И на околните. И аз им обещавам вечно блаженство във висши светове и т.н. 

преди 19 часа, sound написа:

И аз им обещавам вечно блаженство във висши светове и т.н. 

Не случайно първоначално насочих вниманието на колежката към паметта. Хората много лесно се програмират и самопрограмират. Прочитат, виждат, чуват нещо, записват го и се отъждествяват с него. Когато нямат отговори, започват да фантазират, а фантазиите мислят за реалност. Промените във възприятието променят паметта, а от там се променя и личността. Човек може да се препрограмира буквално за секунди и минути, ако бъде подложен на интензивна, въздействаща стимулация. Илюзорната представа за устойчиво, постоянно его отказва да приеме, че един ден няма да възприема, макар че когато спи без да сънува не възприема нищо, а когато сънува всяка сутрин се събужда различно, промените са малки, почти незабележими и слабият, нетрениран разум не ги отчита. С напредването на възрастта разума прогресивно губи части от това което обобщава като "себе си", не прави здрави връзки между синапсите, които нормално се основават на здрави причинно-следствени връзки и съждения, обърква се, често се умопобърква.

Възприятието е първично (дзогчен)Няма възприятие - няма съзнание; и ние не съществуваме.

Не - "мисля следователно съществувам", а възприемам следователно съществувам. Когато системата се разпадне, възприятието се унищожава, няма и мисловен процес, илюзиите (негативните и позитивните халюцинации за същност и същности) се разтварят, защото няма кой да ги отразява. Възприемащият и той бил илюзия, вече нито възприема, нито го възприемат. 

Възприятието не може да съществува без възприемащ и възприемано. Какво е възприятието, ако няма кой да го регистрира?

То съществува за да интерпретира. Има съзнание. Илюзия може ли да интперетира илюзия? Кога и коя система се разпада?

И възприемането /обекта/ си съществува и без да е имало до този момент възприемащ и го обуславя като реалност.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Възприятието не може да съществува без възприемащ и възприемано. Какво е възприятието, ако няма кой да го регистрира?

А възприемащият може ли да съществува без възприемано и без възприятие? Зависим произход, пратитясамутпада. Нищо не може да съществува без всичко останало. В будизма това се има предвид, когато се говори за "пустота" на нещата, за това, че те нямат независимо съществуване. Ама някои си мислят че ще живеят вечно, не забелязвайки че умират и се раждат всеки миг. И това наричат "съществуване". Даже мислят и за прераждане на личността. Согиал Ринпоче казва, че "след смъртта идва цяла вечност за която нямаме никакво понятие". Няма и да имаме.  Просветлението е отвъд съществуването и несъществуването. Това е Средния път. 

Или ако пак не ме разбра: Възприятието е първично по отношение възприемането на реалността от първо лице. От това не следва, че то не е относително. Няма как да бъде постоянно и вечно. То е илюзорно и празно, защото е зависимо.

Има различни възприятия. Доказано е, че растенията усещат допир, топлина и дори звук. Опитай се да вкараш растенията в твоята схема. Може ли едно растение, което доказано е, чувстващо същество да постигне нирвана? А едно насекомо, което биологически е по-близо до растението, отколкото до животното? То притежава сетиво за светлината, но му липсват емоциите на бозайниците. В последните липсва ума на човека. Как ще подредиш всичко това в една обща схема?

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Може ли едно растение, което доказано е, чувстващо същество да постигне нирвана?

Въпроса е безсмислен за растението, защото то няма концепции за самсара и нирвана. То просто си функционира, такова каквото е. Човекът също си функционира, но той може да осъзнае "възприятията" и "привидностите" като относителен аспект на функциите които изпълнява, а "пустотата" като абсолютен аспект. 

И аз нямам концепции за Самсара и Нирвана. Нито осъзнавам относителния и абсолютния аспект.

на 6.10.2018 г. в 18:34, Shiniasu написа:

При духовните учения колкото източникът е по-древен, толкова повече внимание заслужава.
По-новото се отдалечава от първоизточника.
Значи, първо в списъка са по-старите учители и казаното от тях се счита за по-достоверно.

При науката и техниката е обратно - колкото са по-нови, толкова са по добри.

преди 22 часа, .Alex&Vanko. написа:

/обекта/ си съществува и без да е имало до този момент възприемащ и го обуславя като реалност

Съществува и не съществува.

Без контекст и гледна точка, които са характеристики на наблюдаващия субект, хем съществува, хем не съществува. Хем е голям, хем е малък, хем е зелен, хем е резедав.

С диалектическия материализъм под мишница няма как да го разбереш будизма.

То той Шунята се е бързо препрограмирал с Будизма.crazy1.gif&key=d0cc9479783d315879d62e17c

Сглобил си е приказката и да си живее в нея. Файда от нея никаква.

Проверил съм приемствеността и квалификацията на лектора. Препоръчвам на всеки, който иска да получи сбит, но ясен коментар върху ММК. 

на Tuesday, October 09, 2018 в 9:37, Śūnyatā написа:

Въпроса е безсмислен за растението, защото то няма концепции за самсара и нирваросто си функционира, такова каквото е. Човекът скакъщо си функционира, но той може да осъзнае "възприятията" и "привидностите" като относителен аспект на функциите които изпълнява, а "пустотата" като абсолютен аспект. 

Растението някога ще може ли да осъзнае нирвана и самсара. А човекът винаги ли е имал такава концепция. Ако да, какво ги отличава, ако не , как може да бъде прекъсната самсара от човека, ако тя е без начало.

преди 16 минути, Shiniasu написа:

Растението някога ще може ли да осъзнае нирвана и самсара

Може ли някой да отговори на този въпрос ?

Сузуки казва, "ако искаш да разбереш овчарската торбичка, стани овчарска торбичка, ако искаш да разбереш камъка бъди камък." Овчарската торбичка е едно цвете.

на 7.10.2018 г. в 16:12, Реджеп Иведик написа:

Духът е, за да надушва материята и да се вселява. Затуй му викат дух.

:emoji_smiley-01:

Се ме забравят

Hi Captain,

В твоята плът има ли вселен некакъв Дух? Ако няма, значи плътта ти “е измислила логиката” и плътта ти е “просветлена”, както казваш. Супер плът!   :yanim:

преди 12 минути, Sleda написа:

Hi Captain,

В твоята плът има ли вселен некакъв Дух? Ако няма, значи плътта ти “е измислила логиката” и плътта ти е “просветлена”, както казваш. Супер плът!   :yanim:

Чай ся, гледам видеото на Скепсис. После ще си отмъстя. Между другото не е лошо и ти да го гледаш, ама ти си знайш твойта.

Пошегувах се. Но за видеото не. Хубаво е. Ти поне имаш логическо мислене. Ще ти хареса

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.