Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Ако можеше да се разкъса, то не би бил "кръг на зависимия произход".

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 часа, sound написа:

Я па съм чувал, че по будистки под его се визират умствени събития или обърканото състояние на ума - ма като сте рекли да забъркате луната, тъмната материя и прочие, че да не остане бадева някое кътче из вселената …… 

Уместна забележка. Предполагам, че  колегата ползва поетични метафори. 

преди 3 часа, witness написа:

Толкова много думички придружени от цитати си написала. Онова, което казвах е в началото на главата за петата парамита в Пътя на бодхисатва от Шантидева. Това е инструкция, която описва последователността на практикуване.

преди 58 минути, dagpo19 написа:

Онова, което казвах е в началото на главата за петата парамита в Пътя на бодхисатва от Шантидева. Това е инструкция, която описва последователността на практикуване.

Тези ли са - - 

VIII Медитация
1
След като по този начин развия у себе си усърдие,
аз трябва да подчиня ума си на концентрация,
тъй като човек, чийто ум е разсеян,
живее между острите зъби на заблудите.
2
Но чрез уединение на тялото и ума,
няма да се появи разсеяност.
Следователно, аз трябва да изоставя светския живот
и напълно да отхвърля заблудите.
3
Светският живот не се напуска заради привързаност към хората,
а също и заради стремежа към материалните блага и тем подобни.
Затова аз трябва да се отрека напълно от тези неща,
тъй като това е пътят, по който се постига мъдростта.

IX Мъдрост
1 Всички тези практики са били обяснени
от Могъщия в името на висшата мъдрост.
Затова онези, които искат да премахнат страданията,
трябва да постигнат тази мъдрост. 

Преписах от книгата, и още думички. Заемам място ) 

"Да изоставя светския живот" и да изоставя светския живот сигурно не е едно и също, както би казал Реджеб. 

11
Те се гневят, когато им казвам нещо от полза.
Те ме отклоняват от онова, което е полезно.
Ако не слушам онова, което казват,
се разгневяват и затова попадат в нисшите сфери.
12 
Завиждат на по-висшите, съревновават се с равните, 
държат се грубо с подчинените, изпадат в самодоволство, щом ги похвалят,
а ако им кажат нещо неприятно, се сърдят; 
така че от хората-деца не може да се получи никаква облага.

преди 31 минути, witness написа:

Тези ли са - - 

VIII Медитация
1
След като по този начин развия у себе си усърдие,
аз трябва да подчиня ума си на концентрация,
тъй като човек, чийто ум е разсеян,
живее между острите зъби на заблудите.
2
Но чрез уединение на тялото и ума,
няма да се появи разсеяност.
Следователно, аз трябва да изоставя светския живот
и напълно да отхвърля заблудите.
3
Светският живот не се напуска заради привързаност към хората,
а също и заради стремежа към материалните блага и тем подобни.
Затова аз трябва да се отрека напълно от тези неща,
тъй като това е пътят, по който се постига мъдростта.

IX Мъдрост
1 Всички тези практики са били обяснени
от Могъщия в името на висшата мъдрост.
Затова онези, които искат да премахнат страданията,
трябва да постигнат тази мъдрост. 

Преписах от книгата, и още думички. Заемам място ) 

"Да изоставя светския живот" и да изоставя светския живот сигурно не е едно и също, както би казал Реджеб. 

11
Те се гневят, когато им казвам нещо от полза.
Те ме отклоняват от онова, което е полезно.
Ако не слушам онова, което казват,
се разгневяват и затова попадат в нисшите сфери.
12 
Завиждат на по-висшите, съревновават се с равните, 
държат се грубо с подчинените, изпадат в самодоволство, щом ги похвалят,
а ако им кажат нещо неприятно, се сърдят; 
така че от хората-деца не може да се получи никаква облага.

И тези... Т.е.  в друг стих, както и във всички други традиционни текстове се казва, че випашана се основава на шамата. Разбира се, разочарованието от самсара е едно от условията, които позволяват да се практикува шамата. Но без базово ниво на шамата, то випашана, която изследва отсъствието на присъща природа на аза и феномените, просто не работи, а се превръща в интелектуална игра. Лично мнение.

12 ми е любимо. :)

преди 6 минути, dagpo19 написа:

Но без базово ниво на шамата, то випашана, която изследва отсъствието на присъща природа на аза и феномените, просто не работи, а се превръща в интелектуална игра. Лично мнение.

Колко минути бяха, поне 20, но без разсейването или с? А разделяне на вниманието практикува ли се? Аз знам едно-две упражнения, много са гадни. :)

Наричат ги "детски". Шегувам се за упражненията, но наистина има такива и още кой знае колко други. Включват например разделяне на вниманието на три между тялото, разсъдъчната функция и образното мислене.

преди 52 минути, witness написа:

Колко минути бяха, поне 20, но без разсейването или с?

Нека са 10 поне. Вниманието трябва да е придружено от помнене, което е нещо като мониторинг или коригиращо самонаблюдение. Т.е., когато възникне разсейване, то се отчита и вниманието се връща обратно към обекта. Това е азбуката. Без нея, то изследването на това има ли или няма аз в скандхите, или извън тях, е съмнително да даде някакъв траен ефект. В Йога-сутра на Патанджали е същото, както и в традиционната теравада. В дзен е малко по-особено, понеже някои направления започват директно с шамата-випашана, а не ги практикуват последователно, но има нюанси.... Темата е твърде сложна за обсъждане тук.

преди 40 минути, dagpo19 написа:

Нека са 10 поне. 

Ако свалиш още летвата, ще те издам на Далай Лама. 

преди 14 часа, sound написа:

Ако свалиш още летвата, ще те издам на Далай Лама. 

Недей. :) Три или четири часа е напълно достатъчно, но випашана може да се прави и преди това. Но някакво базово ниво е необходимо. Снощи четох книга на Тик Нят Хан, който е преподава виетнамски дзен. Много качествен учител. Той казва същите неща, макар да ползва различна терминология. При шамата има три етапа, които трябва да се развиват писледователно. Първия, е отпускане или релаксация на ума и тялото, което (в идеалния случай)  е в позата на Вайрочана (ваджраасана и т.н., има седем точки, както и обяснения защо тази позиция трябва да се прави). Вторият етап, е стабилизиране, а третият е яснота. Има разнообразни инструкции като напр., че ако сме избрали за обект дъха, то стабилизирането на вниманието идва, когато го насочим към областта под пъпа, а яснотата - когато го насочим към ноздрите. Но има и други най-различни методи. Може да се практикува със сетивен или ментален обект (представа) или без обект и т.н. Инсайтът, който дава випашана е немислим без тази основа. Дори да е мислим, то е крайно нестабилен.

преди 21 часа, sound написа:

Ако можеше да се разкъса, то не би бил "кръг на зависимия произход".

Не е метафизически възглед и не е толкова просто. 

преди 23 минути, Реджеп Иведик написа:

И дори не е точно кръг... :) Инак, пропуснах да дам линк към нещо по темата за шамата. В края има линк и към английския оригинал на интервюто: http://www.contemplative.ru/alan-wallace-mindfulness/

преди 21 часа, dagpo19 написа:

Инак, пропуснах да дам линк към нещо по темата за шамата. В края има линк и към английския оригинал на интервюто: http://www.contemplative.ru/alan-wallace-mindfulness/

Стабилно ) Попадала съм на негова беседа за "осъзнатостта" в сайта на Берзин. Точно в нея накратко обяснява какво се разбира под сати - помненето, като включващо повече компоненти от голото внимание към обекта в момента. Аз преди това се опитвах да обясня, че според мен сати е двупосочно внимание (както е казано в Сатипаттхана - наблюдение вътрешно и външно) и помнене на всичко, което те е накарало да практикуваш. То се събира като есенция и не е необходимо да го "превърташ", ако някой си мисли така, то е поддържане на спомена за "вкуса" на мотивацията, - в случая цялото учение като възглед, Буда-дхарма, да речем - каквото е за теб. 

Много говоря наистина напоследък в тази тема, което си е вярно. Ама здравата са се счепкали със Стивън Бачълър :D Вече не се чудя откъде Шунята ги вади тези фантазии за отказването от идеята за прераждането, значи съвсем сериозно са се захванали някои да "преустройват" будизма.

преди 22 часа, Реджеп Иведик написа:

Аха, понеже "основа" не е просто концепция, а основа, което ще рече нещо материално. Ако нещо няма материално изражение, или основа, за какво изобщо говорим и защо да се занимаваме. Но за щастие или нещастие, винаги има. 

преди 1 час, witness написа:

(както е казано в Сатипаттхана - 

Препоръчвам. Накрая има и няколко сутри в т.ч. и Сатипаттхана сутра. https://m.helikon.bg/202408-Чудото-на-осъзнатия-живот.-Въведение-в-медитативната-практика.html                                           Също, който има интерес: http://palyul.eu/bulgaria/hh-karma-kuchen-rinpoche-in-bulgaria-27-30-november-2018/                             Уит, знаеш предполагам, че Намкай Норбу Ринпоче почина наскоро? Друга новина е, че Тхайе Дордже и Оргйен Тринли се срещнаха, взаимно се признаха и с това сложиха край на разделението в Карма Кагю линията. Това е едно от най хубавите неща, които са се случвали в живота ми. :)

преди 53 минути, dagpo19 написа:

Уит, знаеш предполагам, че Намкай Норбу Ринпоче почина наскоро? Друга новина е, че Тхайе Дордже и Оргйен Тринли се срещнаха, взаимно се признаха и с това сложиха край на разделението в Карма Кагю линията. Това е едно от най хубавите неща, които са се случвали в живота ми. :)

Научавам го сега от теб, за Намкай Норбу беше споменал няколко поста преди. Не знам какво се казва по будистки или тибетски традиции в такъв случай... Беше значителен учител и патриот. А за Тхайе Дордже и Оргйен Тринли се радвам, само не разбирам и двамата ли ще са глави на ордена или май вторият се отказа по здравословни причини, надявам се че е добре? Ще намеря нещо да се осведомя да не говоря повече глупости )

преди 2 часа, witness написа:

Аха, понеже "основа" не е просто концепция, а основа, което ще рече нещо материално. Ако нещо няма материално изражение, или основа, за какво изобщо говорим и защо да се занимаваме. Но за щастие или нещастие, винаги има. 

Не е задължително "основата" да е материална. Изражението, образът, може да изглеждат материални, но да са само сянка на невидими процеси. На самите процеси им е все тая как ги възприемаме, но е факт, че колкото по-материални си ги представяме, толкова по-болезнено реагираме на неизбежната им промяна.

преди 5 часа, witness написа:

А за Тхайе Дордже и Оргйен Тринли се радвам, само не разбирам и двамата ли ще са глави на ордена

Да. Двамата съвместно ще подържат приемствеността: https://kagyuoffice.org/joint-statement-of-his-holiness-ogyen-trinley-dorje-and-his-holiness-trinley-thaye-dorje/ Между другото, Кармапа Тхайе Дордже се ожени и наскоро му се роди син. :)

преди 5 часа, witness написа:

Научавам го сега от теб, за Намкай Норбу беше споменал няколко поста преди. Не знам какво се казва по будистки или тибетски традиции в такъв случай...

Ако си негова ученичка/ученик това е един от най-подходящите моменти да правиш гуру-йога, имам предвид докато трае т.нар. тук-дам. Инак, Норбу Ринпоче беше един от няколкото, които преподаваха дзог-чен открито.Като казвам няколко, то са не повече от пет. Дори по-малко. Под това, че е бил патриот не знам какво разбираш, но той е бил разпознат като проявление на краля на Бутан, който е управлявал преди сегашната династия и се отказва от тази роля и титла, за да няма ненужни политически конфликти.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Не е задължително "основата" да е материална. Изражението, образът, може да изглеждат материални, но да са само сянка на невидими процеси. На самите процеси им е все тая как ги възприемаме, но е факт, че колкото по-материални си ги представяме, толкова по-болезнено реагираме на неизбежната им промяна.

Има смисъл в казаното от теб, но да си призная, изобщо не схванах какво твърди Уит и затова не коментирах. Може да пропускам контекст, който сте създали по-рано в друг разговор.

преди 13 часа, dagpo19 написа:

Има смисъл в казаното от теб, но да си призная, изобщо не схванах какво твърди Уит и затова не коментирах. Може да пропускам контекст, който сте създали по-рано в друг разговор.

Уит не твърди нищо, защото за целта трябват доказателства. Тя казва, че трябва да има основа в относителната реалност, която да осмисля говоренето, занимаването, щастието и нещастието. Ако няма такава основа, която да задоволи желанието й - няма смисъл в действителността. Такава основа всъщност има.

В мадхямака или "Средния път" е установено чрез наблюдения, разсъждения, медитация, че в самвахарасатя действа принципът на причинността. В тази реалност няма нищо вечно и постоянно, затова я наричаме обикновена. Всичко това подлежи на индивидуален анализ.

Тя иска да обозначи висшия принцип. В контекста на будизма това е парамартхасатя или върховната истина. Тоест, основата на този свят е празна. 

Между тези два принципа (аспекта) на реалността има важна връзка. Те не са контрасти или противоположности. Единият доказва другия. Но тук се отваря друга тема - обусловеният произход, върху която ако имаш време може да хвърлиш светлина, така че да разбере някой, защото си запознат по-добре с методиката в будизма; и защото обусловеният произход на обикновената реалност служи като основа, върху която може да се издигне и приеме висшата реалност.

на 12.10.2018 г. в 20:46, dagpo19 написа:

Вероятно, понеже е бил много начетен, но дали го е разбрал? Норбу Ринпоче разказва, че проф. Тучи направил илюстрации към един свой превод на тибетски текст за тялото дъга (джа лу) и попитал Норбу за мнение. Норбу скромно отговорил, че илюстрациите са много хубави, но не е запознат с темата. Нещо в този смисъл беше. :)

В случая "да е запознат" може би означава в същия миг да го реализира на практика, 
и довиждане ?

Ако човек е "много начетен", това сигурно означава да е чел, чел, чел и накрая така се начел,
че да препълни ума си с образи от книгите ?

P.S. Не познавам понятията и школите, за които си говорите тук.
Дано не приемете думите ми за някакво предизвикателство.

преди 23 часа, Śūnyatā написа:

Каква е ако не материална? Щом нещо възприемаме с материални сетива, то какво е? Духовно? В основата на умствените образи отново са сетивата, възприетото от тях. 

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Каква е ако не материална? Щом нещо възприемаме с материални сетива, то какво е? Духовно? В основата на умствените образи отново са сетивата, възприетото от тях. 

Умствените образи са нито материални, нито духовни, илюзорни са.

Какво пречи да са материални и илюзорни едновременно? Те имат форма, а форма без материя е немислима. Но дори и арупа световете са материални. Всичко движещо се и изменящо се е материално, всичко съставено от части е материално. Духовното няма да коментирам.

преди 12 часа, Shiniasu написа:

Какво пречи да са материални и илюзорни едновременно? Те имат форма, а форма без материя е немислима. Но дори и арупа световете са материални. Всичко движещо се и изменящо се е материално, всичко съставено от части е материално. Духовното няма да коментирам.

Пречи вкопчването в концепциите. Арупа световете не знам как могат да послужат като доказателство за каквото и да било, без лични наблюдения и опитност. Това което практикувам ми дава увереност, че можем да се освободим от страданието, смъртта, прераждането и т.н. Ако мислиш че е невъзможно, по-добре не се занимавай с будизъм, по-полезна ще ти бъде някоя етерналистка доктрина и религия. 

Мъдрецът знае, че всички неща са илюзорни, и не ги възжелава.

Картинките които възприема, възжелава и съхранява разума (подобно на картинките в телевизора) са илюзорни, защото се появят само когато са налице определени фактори за тяхното появяване (зависим произход). Може ли да се твърди уверено, че съществуват реално? Съзнанието възприема и образува нещата с помощта на зрението, слуха, осезанието, вкуса, умозаключенията и т.н. Ако нещата не се осъзнават посредством разума, не можем да ги видим, чуем, докоснем, пробваме на вкус или осмислим. Тоест те се различават благодарение илюзорните усещания на ума. Или с други думи, те напълно зависят от създалото ги съзнание. 

Когато явленията се осъзнаят като празни и илюзорни, се създава пространство, в което може да се прояви ново състояние на съзнанието. Накратко се нарича пробуждане. Умът става празен и чист. Лумва светлина във всички посоки на времето и пространството. Тогава всички проблеми и въпроси стават безсмислени... Той е това, което е. Край на търсенето и надяването.

Регресията може да е и интелектуална. Но не изисква интелект, а кураж. Хората се страхуват да регресират съзнателно. Но съм чувал, че при много, когато медитират получават усещане за страх.

И как точно пречи вкопчването в концепциите? Цитираш нещо, което само си мислиш, че си прочел. Как материалността на мислите пречи да се освободиш от страданията и т.н.? Ти всъщност какво знаеш за материята извън комбинациите, които възприемаш като форми, вкл. и мисловни? Нали тези неща не са се появили от нищото? Това, което се изявява като материалност нали не идва от нищото? Може да кажеш, че материята е пуста по природа, аз че пустотата е материална... Мисли, и се освободи от предубеждението, че по някакъв начин се опитвам да оборя една или друга школа.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Картинките които възприема, възжелава и съхранява разума (подобно на картинките в телевизора) са илюзорни, защото се появят само когато са налице определени фактори за тяхното появяване (зависим произход).

А факторите необходими за появяването им реални ли са или илюзорни?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.