Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 2 часа, insec написа:

А е хора - обръщам се по специално към тримата главни участници в темата: Скепс, Шунята и Джепа.

С някой от вас познаваме ли се извън форума? (sound) Питам съвсем сериозно - ако някой от вас ме познава и има някакъв "проблем", или нещо друго знам ли какво,  може да ми отговори на ЛС. 

Знам невиртуалните самоличности на трима или четирима хора от форума. Ти не си сред тях... Странен въпрос.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 минути, dagpo19 написа:

Знам невиртуалните самоличности на трима или четирима хора от форума. Ти не си сред тях... Странен въпрос.

Буквално преди минути ……

Нищо особено, но когато човек няма обяснение за нещо и …. сещаш се - пък аз все още съм скептичен, даже може би излишно скептичен относно някои …. как да го кажа …. свръхестествени явления, откровения свише и прочие.

Вчера получих по куриер една малка книжка за стенописите в Тибет - без да знам от кого, как и що на капак книгата е от Унгария, което съвсем ме хвърли в тъча. Звънях на познати, приятели, роднини, нали на хора, за които допускам, че може да са ми направили този подарък. Обаче от никъде, нищо. Рекох да попитам тука - предвид, че скоро се спомена в темата, по- точно ти разказа някои неща за мандали и различни изображения …..

Но както и да е - оказа се един приятел, който живее в Шотландия от няколко години. Току преди минути ми звънна. Направил една разходка до Унгария и просто по случайност видял тази книжка на някаква сергия, и се сетил за мен, та му скимнало да ми я купи. Пак е малко необичайно де, щото той никога не е проявявал интерес към будизма, нито към духовната сфера въобще, но - имам обяснение. :Д (ку знаш как ми олеква в такива положения - не ща да си имам разпри с духове, призраци и висши сили, в които и без това не вярвам)

преди 1 час, Shiniasu написа:

Да, разделението е илюзия и в този смисъл нищо не е преходно и не може да бъде унищожено. Защото ако бъде унищожено, това означава да го отделим от цялото.

Значи все пак възприятиетието на отделни "азове" и обекти е илюзия. Нищо не се унищожава, нищо не се създава. Имаме едно цяло и няма нищо отделно от него. Въобще нищо, никъде, никога не е било. Няма и да бъде. Няма смисъл да се храним, да се обличаме, да работим, да следваме Дхарма. Няма значение какво мислим, говорим, пишем, вършим. Последните думи на Буда са чиста халюцинация.

Виждаш ли защо етернализма и нихилизма вървят ръка за ръка?

Харе Кришна :D

преди 6 часа, witness написа:

А къде ги видя тези егоистични и други черни мотиви в участието на Шиниасу? Аз не виждам такива. Моментните възгледи са едно и са на повърхността, а под повърхността са другите, истинските причини да се прожектират разни качества върху хората. Нали много говориш за илюзии. Ами ето ти една явна, но не и за теб. Така е с всеки. Мотивите обикновено са открити и явни за всички, освен за гордия собственик. 

Не са толкова наивни, макар да не са всичко, а само част.

Това е философски сленг. Конотацията е, както когато обсъждаме атомистите, които са считали, че материята се състои от неразградими частици. Тази представа е наивна от гл. т. на съвременната научна парадигма, но е релевантна за тогава, когато е била преподадена... Да обяснявам едни и същи неща по сто пъти, да реагирате по абсолютно еднакъв, механичен начин  сякаш не сте мислещи същества, а програми, е нещо което ме обезкуражавава.

Ще ви поздравя с една песен, която ми е любима, понеже изразява как функционира карма и цялото объркване, което наричаме самсара: https://youtu.be/Nf-37a1yWKo

преди 36 минути, Śūnyatā написа:

Значи все пак възприятиетието на отделни "азове" и обекти е илюзия. Нищо не се унищожава, нищо не се създава. Имаме едно цяло и няма нищо отделно от него. Въобще нищо, никъде, никога не е било. Няма и да бъде. Няма смисъл да се храним, да се обличаме, да работим, да следваме Дхарма. Няма значение какво мислим, говорим, пишем, вършим. Последните думи на Буда са чиста халюцинация.

Виждаш ли защо етернализма и нихилизма вървят ръка за ръка?

Харе Кришна :D

Прочете ли текста на руски след последното, което коментираш? Аз знам от какво произлизам и къде ще се върна в края на калпата и в нирвана. Знам, че след това отново ще бъда сформиран като център на сили и ще продължа в новата калпа своя път като обособено, но не и отделна част от цялото. След това отново ще се върна в него... нито едно от двете състояния не може да продължи вечно. Не аз съм етерналист, а ти допускайки, че нирвана няма начало и край. А тя е само състояние, продължаващо невъобразимо дълго, но не и безкрайно.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Аз знам от какво произлизам и къде ще се върна в края на калпата и в нирвана. Знам, че след това отново ще бъда сформиран като център на сили и ще продължа в новата калпа своя път като обособено, но не и отделна част от цялото. След това отново ще се върна в него... нито едно от двете състояния не може да продължи вечно.

Сигурен ли си?

Ако "Да" то би било интересно да разкажеш, как и ние да узнаем всички тези неща, които изброи.

п.п. това, което ти допускаш, за допусканията на Шунята, без да го питам знам, че е невярно - тъкмо тази грешка за "вечна" или "времева" нирвана е изключително често срещана сред онези, които се опитват да разберат будизма без будистки учители: аз съм едно малко изключенийце в случая. 

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Прочете ли текста на руски след последното, което коментираш? Аз знам от какво произлизам и къде ще се върна в края на калпата и в нирвана. Знам, че след това отново ще бъда сформиран като център на сили и ще продължа в новата калпа своя път като обособено, но не и отделна част от цялото. След това отново ще се върна в него... нито едно от двете състояния не може да продължи вечно. Не аз съм етерналист, а ти допускайки, че нирвана няма начало и край. А тя е само състояние, продължаващо невъобразимо дълго, но не и безкрайно.

Това, че ЗНАЕШ, от къде идваш и къде отиваш е прекрасно, но защо го пишеш в темата за будизъм, когато няма нищо общо с будизма? Какви са тези емоционални полюции в тази тема? :)

преди 5 минути, insec написа:

Сигурен ли си?

Ако "Да" то би било интересно да разкажеш, как и ние да узнаем всички тези неща, които изброи.

п.п. това, което ти допускаш, за допусканията на Шунята, без да го питам знам, че е невярно - тъкмо тази грешка за "вечна" или "времева" нирвана е изключително често срещана сред онези, които се опитват да разберат будизма без будистки учители: аз съм едно малко изключенийце в случая. 

Дарма започва с незначителните на пръв поглед неща. Напр. да се събудим и да си помислим, че това може да е последния ни ден. Тогава да потърсим истинско убежище, което е дарма или пътя, който е изминал и преподал Будата. И после да опитаме да постъпваме като него, за което е полезно да имаме пример и този пример е сангата или общността от практикуващи. Инак е доста трудно, понеже липсва вдъхновение и коректив. Но в крайна сметка, всичко зависи от нас самите. На 100%.

преди 48 минути, dagpo19 написа:

... Да обяснявам едни и същи неща по сто пъти, да реагирате по абсолютно еднакъв, механичен начин сякаш не сте мислещи същества, а програми, е нещо което ме обезкуражавава.

...понеже изразява как функционира карма и цялото объркване, което наричаме самсара...

Самсара е много тегава Скепс. Безумия, страхове, полюции, халюцинации - всяка реакция е напълно адекватна на фона на цялото безумие. Тези които са успели да съхранят разума си се крият по манастирите и рядко се показват. Един цитат от Мачиг Лабдрон като пожелание за спокойна вечер от мен. Благодаря че ме насочи към този текст.

Затем расслабьте сознание и пусть внимание оставит все: Три Драгоценности, приход к Прибежищу, собравшихся существ, богов и демонов. Расслабьтесь и пребывайте в невообразимой внутренней тишине (тиб.: dmigs med gnas la). Пусть придет уверенность. Это называют истинным приходом к Прибежищу. Высшая форма прихода к Прибежищу — это видение шуньяты.

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Самсара е много тегава Скепс. Безумия, страхове, полюции, халюцинации - всяка реакция е напълно адекватна на фона на цялото безумие. Тези които са успели да съхранят разума си се крият по манастирите и рядко се показват. Един цитат от Мачиг Лабдрон като пожелание за спокойна вечер от мен. Благодаря че ме насочи към този текст.

Затем расслабьте сознание и пусть внимание оставит все: Три Драгоценности, приход к Прибежищу, собравшихся существ, богов и демонов. Расслабьтесь и пребывайте в невообразимой внутренней тишине (тиб.: dmigs med gnas la). Пусть придет уверенность. Это называют истинным приходом к Прибежищу. Высшая форма прихода к Прибежищу — это видение шуньяты.

Съвършенството на мъдростта, която познава празнотата е дакини, съвършенството на състраданието, което без намерение помага на другите, е дака. Дака и дакини са неделими, мтдростта и просветлената активност са неделими, така както са неделими розата и нейния аромат. Поздрав и на теб. :)

32908118_1829358620440819_8647139132566405120_o.jpg

преди 50 минути, insec написа:

Сигурен ли си?

С медитация, пост и молитва.

Което разяснява, защо будистката философия ти остава толкова недостъпна. Докато упорито защитаваш себе си, няма как да стане. 

На кого ще се молиш? Както и да е, ето малко от традицията на Мачиг Лабдрьон. Без значение, че нямате приемственост, ще усетите много, когато просто слушате и гледате отпуснато и без очаквания: 

преди 51 минути, dagpo19 написа:

Това, че ЗНАЕШ, от къде идваш и къде отиваш е прекрасно, но защо го пишеш в темата за будизъм, когато няма нищо общо с будизма? Какви са тези емоционални полюции в тази тема? :)

Ти няма как да си наясно с емоционалното ми състояние. Очевидно е. А цитираното, не беше насочено към нито един от тримата, които ми отговорихте. Нищо ново под слънцето. Преди време цитирах будистки сайт и реакцията беше същата. Кое е будизъм - не знам.

….

Може би ще бъде по- лесно да кажеш според теб каква е философията на будизма.

Кое е будизъм - не знам.

Така е и по тази причина любезното те помолих да не пишеш тук неща, които нямат връзка с будизма. Разбира се, не мога да ти забраня, но не виждам смисъл. Твоите виждания сред хора, които са дори бегло запизнати с дарма, отклик няма да намерят. Духовните миксове и претенции на други - също. 

преди 5 минути, insec написа:

Може би ще бъде по- лесно да кажеш според теб каква е философията на будизма.

Шегуваш ли се? :)

преди 34 минути, dagpo19 написа:

Шегуваш ли се? :)

Понякога си по- лош и от мене. :Д

Но - да: сериозно се шегувам. Ако ме попиташ, какво представлява философията на будизма според Ши, нищо не мога да ти отговоря - на мен въобще не ми е ясна неговата представа за будизма, като логика, като аргументация, като основни положения. Сам виждаш, че отправя някакви критики към онова, което той разбира под будизъм - но каква е тази негова визия, това му схващане за будизма, на мен лично ми е пълна мъгла. Те най- пресен пример - нирваната била или не била безкрайна …… това е, като да попитам колко градуса е ъгъла на окръжността. Нали - съвършено неадекватно, макар все в контекста и със терминологията на геометрията. 

преди 39 минути, Реджеп Иведик написа:

…..

Правата е най- краткия път м/у две точки - ма секи слага различни точки. 

преди 4 минути, insec написа:

Правата е най- краткия път м/у две точки

В Декартовото пространство.

Евклид задава правата с определение, което е доста интересно. Все пак трябва да се даде някакво крайно определение на нещо и да не се бърка по нататък. 

Обаче пътя към просветлението се явява бъркане по нататък. Съмнение в данните подавани от интуицията.

преди 3 часа, dagpo19 написа:

Това е философски сленг. Конотацията е, както когато обсъждаме атомистите, които са считали, че материята се състои от неразградими частици. Тази представа е наивна от гл. т. на съвременната научна парадигма, но е релевантна за тогава, когато е била преподадена... Да обяснявам едни и същи неща по сто пъти, да реагирате по абсолютно еднакъв, механичен начин  сякаш не сте мислещи същества, а програми, е нещо което ме обезкуражавава.

Знам, че е философски сленг, както и да е. Не е странно, че и аз съм обезкуражена по абсолютно същата причина от "вас". Особено след като се запознах малко по-добре с будистката литература и видях в какво е превърната и превръщана в днешно време. Как изпадате в умиление от лекции като за бавно развиващи се и смятате неразличаването на добро и зло, правилно от неправилно за върха на мъдростта, а измъчването на вързана котка до смърт, и то май не само една - за активност на "пробудено същество" и "добра карма". Ама каква добра карма има в лудостта? Делириума и просветлението са коренно противоположни. Както и "угасването" не е умъртвяване на съвестта. Следвате извратени подобия на някакъв будизъм, ама коя съм аз да имам мнение. 

Това днешно състояние на будизма е предсказано от Буда.

А ако някой не знае за измъчването на котки и от кого... аз всъщност го харесвам, може би защото е талантлив, а талантът често се бърка от неопитни хора с просветлението, пък и капаните му са подобни. Комбинирано обаче с нарушаване на  определени обети, де да знам какво може да последва, може да е по-лошо отколкото при "обикновените" хора. Във всеки случай не е фейк, никой не го опровергава, вече няма и защо. Добрата карма виждам само в това другите да разберат, че не трябва да си създават кумири. 

И да им се кланят. 

преди 18 минути, witness написа:

Следвате извратени подобия на някакъв будизъм, ама коя съм аз да имам мнение. 

Да нахвърляш куп простотии и после да се измъкваш по терлички е най- лесното. Като си се хванала на хорото, давай нататък - казвай кой е правилния будизъм, че да си помислим дали да го следваме. Явно тибетския го отписа - аз лично не разбрах защо, но това не е важно към момента. Спираме да обръщаме внимание на тибетските представители на будизма - тогава кой будизъм според теб е правилния? 

Состояние отсеченности от внешних объектов (тиб.: phui yul kyi chod tshad) — это глубокое осознание иллюзорности всех объективных явлений, понимание их непостоянства и неустойчивости. Внешний воспринимаемый мир не создан из конкретных явлений, пустота его природы в этом состоянии постигается прямо и очевидно, как отражение в зеркале.

Когда внутреннее цепляние за эго отсечено в своей основе и прозрение отсутствия "Я", вместе со значением шуньяты, ясно проявлено, человек осознает себя как отражение пустой природы и всеобщая иллюзорность воспринимается напрямую, — это состояние внутренней отсеченности (тиб.: nang gi chod tshad).

Хотя объективное и субъективное воспринимается раздельно, но природа их обоих несоздана и осознается подобной отражению луны в воде, т. е. неделимой, имеющей единый вкус с абсолютной пустотой. Это состояние неделимости внутреннего и внешнего называют отсечением субъекта и объекта.

Таким образом, йогической силой единения с природой реальности агрессивность божеств и демонов внешних мест силы умиротворяется и покоряется. 

Мачиг Лабдрон

преди 25 минути, Реджеп Иведик написа:

Затуй всеки краен възглед пада в киреча, но не като грешен, щото ако е грешен, съществува друг краен, който е верен.

Което обяснява, защо Буда е живял, като скитник - не му се понравило живеенето в къща. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.