Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 минути, insec написа:

Спираме да обръщаме внимание на тибетските представители на будизма - тогава кой будизъм според теб е правилния? 

Не мога да ти отнема детското невежество Саунде, животът си е твой. Във всеки случай да се хвърляш към нещо такова като култ, само от ненавист към статуквото, както ти се струва, е глупост. Трябва и вътък, и нещо отвътре да те пази.

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

току-що, witness написа:

…..

Остави тези философии - кажи кой е правилния будизъм според теб. 

преди 12 часа, Shiniasu написа:

Прочете ли текста на руски след последното, което коментираш? Аз знам от какво произлизам и къде ще се върна в края на калпата и в нирвана. Знам, че след това отново ще бъда сформиран като център на сили и ще продължа в новата калпа своя път като обособено, но не и отделна част от цялото. След това отново ще се върна в него... нито едно от двете състояния не може да продължи вечно. Не аз съм етерналист, а ти допускайки, че нирвана няма начало и край. А тя е само състояние, продължаващо невъобразимо дълго, но не и безкрайно.

Нирвана не е състояние, а е Реалността, която е нон-стоп, Сега. :-)

Още в Палийския канон е описано, че има няколко нива, в които човек може да заседне, мислейки си, че е в нирвана, но във всички има навлизане и пребиваване, сиреч някой навлиза и пребивава в даденото ниво. Някой си! Кой?

Следователно това не е съвсем изгасване, щом идеята за "аз", усещането за индивидуалност, за "аз', самата "аз"-ност продължава да съществува.

Иначе да, макар Нирвана на Покоя да е реалност на всеки момент, някой може да угасне в нея, да се разтвори, но това не може да продължи вечно, въпреки, че "там" няма време и все някога ще бъде "изваден" от тази Нирвана, от будите.

Защото целта, в края на краищата, е съвсем друга Нирвана, която е отвъд Покоя и Движението, отвъд Нирвана (на Покоя) и Самсара, както свидетелства и Нагарджуна, но разбира се не само той.

преди 11 часа, Śūnyatā написа:

Затем расслабьте сознание и пусть внимание оставит все: Три Драгоценности, приход к Прибежищу, собравшихся существ, богов и демонов. Расслабьтесь и пребывайте в невообразимой внутренней тишине (тиб.: dmigs med gnas la). Пусть придет уверенность. Это называют истинным приходом к Прибежищу. Высшая форма прихода к Прибежищу — это видение шуньяты.

преди 10 часа, dagpo19 написа:

Така е и по тази причина любезното те помолих да не пишеш тук неща, които нямат връзка с будизма. Разбира се, не мога да ти забраня, но не виждам смисъл. Твоите виждания сред хора, които са дори бегло запизнати с дарма, отклик няма да намерят. Духовните миксове и претенции на други - също. 

Шегуваш ли се? :)

Човекът може да пише където иска, стига да не нарушава правилата на форума, а любезниченето ти е предално ясно.

Все някога ще излезеш от този театър и от тази високомерност. Но явно още не.

Роли, роли, роли... Аз, аз, аз... колко много съм значим! Аз, будистът който знам, който съм запознат, който съм принципен, сдържан, състрадателен.

Братле, ти не си това. Не си отпуснат. Опитваш да правиш горните неща с усилие. Те не текат в теб естествено.

Напъваш се и влизаш във филма на възгордяването от това, което правиш, а то реално не правиш нищо кой знае какво, освен да се пречиш и да рушиш.

Колкото помагаш на темата, толкова я и рушиш. Цялото ти отношение е такова.

Префинена, на външен план и скатана в теб комплексарщина.

Там е работата, че въобще не се усещаш и че не искаш да се усетиш, не го виждаш. Затова с години вече буксуваш в това...

:-) 

преди 1 час, rurk написа:

Роли, роли, роли... Аз, аз, аз... колко много съм значим! Аз, будистът който знам, който съм запознат, който съм принципен, сдържан, състрадателен.

Братле, ти не си това. Не си отпуснат. Опитваш да правиш горните неща с усилие. Те не текат в теб естествено.

Напъваш се и влизаш във филма на възгордяването от това, което правиш, а то реално не правиш нищо кой знае какво, освен да се пречиш и да рушиш.

Там е работата, че въобще не се усещаш и че не искаш да се усетиш, не го виждаш. Затова с години вече буксуваш в това...

Анализът ти е краен, но отразява и много истини, които се отнасят за мен също (затова взимам отношение), може би и за всички. Не съм съгласен обаче, че няма полза и е само рушене това което се опитваме да осмислим и покажем тук.

Представата за "аз" е изключително устойчив и борбен феномен. Лично не мисля че някога ще се справя напълно с него, защото колкото повече си "играя" на "будист", толкова по-мощна е съпротивата, отвсякъде. 

Ако няма подкрепа, а само критики докъде ще го докараме? Колко са хората които се интересуват от Дхарма в България? Някой ден, някой от тях може да успее все пак, а от това ще имат полза всички, които са в подобно печално положение като нас.

преди 2 часа, rurk написа:

Роли, роли, роли... Аз, аз, аз... колко много съм значим! Аз, будистът който знам, който съм запознат, който съм принципен, сдържан, състрадателен.

Братле, ти не си това. Не си отпуснат. Опитваш да правиш горните неща с усилие. Те не текат в теб естествено.

Горното все едно, че си го писал за себе си. Русиваш собственият си образ и собственото си отношение към другите.

„Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?" (Мат. 7:3, 5)

цитат от библията, в която уж вярваш и уж следваш...

Объект сострадания — живые существа, субъект — практикующий это чувство и само сострадание не имеют реальной природы и пусты. В открытости шуньяты непрерывно проявляется чувство недвойственного сострадания, подобное пространству, свободное от крайностей. Это называют невообразимым (тиб.: dmigs med) (не направленным на конкретное) состраданием. Это называют также сущностью сострадательной пустоты. Все это является проявлениями неограниченного сострадания.

Важнее помочь одному человеку, чем ста животным. Важнее помочь одному монаху, чем ста обычным людям. Важнее подвести одного к вратам учения через печаль и желание освобождения, чем жалеть сотню банально живущих людей. Важнее помочь одному умному человеку, чем ста глупцам. Важнее помочь одному ищущему всеобщего блага, чем сотне ищущих свою выгоду. Важнее помочь одному говорящему, способному понять значение Слова, чем ста бессловесным животным, живущим в неведении. Важнее помочь одному человеку постичь Праджняпарамиту чем помогать ста Гелонам. Важнее проявить любовь к гневным и могущественным духам, чем постоянно пребывать в состоянии самовлюбленности. Важнее обрести хоть на миг состояние отречения от сансары и осознание непостоянства всего материального, чем заботиться о суетных вещах этой жизни. Важнее победить цепляние за эго, чем победить сотню духов из иных миров. Мимолетное видение отсутствия эго важнее, чем сто лет практики, потакающей эго. Важнее вспомнить хоть на миг о смерти, чем сто лет учиться и проповедовать, желая славы и учености. Важнее вспомнить хоть на миг намерение помощи всем живущим и жить, творя благо, простой жизнью, чем сто лет практиковать дхарму и добродетель, желая славы, мудрости и чистоты для себя.

Мачиг Лабдрон

Руснаците имат един израз, който ползват в подобни случаи -  У тебя брат крьша съехала. Няма да посочвам адресат. ;)

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

Анализът ти е краен, но отразява и много истини, които се отнасят за мен също (затова взимам отношение), може би и за всички. Не съм съгласен обаче, че няма полза и е само рушене това което се опитваме да осмислим и покажем тук.

Представата за "аз" е изключително устойчив и борбен феномен. Лично не мисля че някога ще се справя напълно с него, защото колкото повече си "играя" на "будист", толкова по-мощна е съпротивата, отвсякъде. 

Ако няма подкрепа, а само критики докъде ще го докараме? Колко са хората които се интересуват от Дхарма в България? Някой ден, някой от тях може да успее все пак, а от това ще имат полза всички, които са в подобно печално положение като нас.

Ползата не се определя от това, което някой ще напише във форума, а от това как всеки сам за себе си ще разбере и приложи прочетеното. Цитираха се някои стойностни текстове, но оттам нататък... Като станеш буда, представата ти за аз ще е правилна. Но ти си фиксиран върху резултата или по-точно това, което си представяш за резултат, а това ти пречи. И хиляда пъти да повториш, че аза е празен - все тая. Освобождаването от илюзията е следствие от правилни действия, мисли, мотиви и т.н. Ти искаш следствието да се появи без да са налице необходимите условия. И пак, ти не се стремиш към правилна представа за аза, каквато и да е тя. Ти искаш твоята си представа. Само че преди освобождаването от аза е освобождаването от мое и твое. Значи първо са необходимите условия - правилни мисли, действия, после освобождаване от илюзията за отделност, мое, твое и т.н., после като дойде просветлението ще разбереш от първа ръка каква е истината и няма да заменяш една илюзия с друга.

преди 10 часа, rurk написа:

Защото целта, в края на краищата, е съвсем друга Нирвана, която е отвъд Покоя и Движението, отвъд Нирвана (на Покоя) и Самсара, както свидетелства и Нагарджуна, но разбира се не само той.

Има множество нирвани. Дали има такава отвъд движението и покоя не знам. За мен може да съществува равновесие, но не мога да си представя спиране на движението. Какво ще го предизвика наново? Всичко спира и край. Или пък такова състояние - едновременно движение и покой или нито движение, нито покой. Да, може да съществува, но щом не мога да си го представя, значи не е дошло времето да разсъждавам по въпроса. За момента знам, че всичко се движи. И колкото повече се отдалечаваме от грубата физическа материя, толкова по-очевидно е това. Така, че нирвана може да е пълно равновесие, но и тотално динамизиране на всички сили в човека. Колелото е добър символ. Суфите също.

Ей - значи хората медитират в продължение на хиляди животи и пак не откриваМЕ пустото му и просветление; а в този форум просветлен до просветления и сурия божи пратеници разясняващи дхармата на Буда. Какъв късмет само - в Тибет да ида, толкова мъдреци не мога откри. Пък Скепс ще ми обяснява някакви небивалици за приемствеността -  на за ко мий: скивай бе братче жан клод патрона. 

преди 15 минути, Shiniasu написа:

Една и съща грешка се допуска в дискусията и тя е, че не се обсъждат идеите на опонента, а неговата личност. Ползват се  argunentum ad hominem, което е тъпо. Когато казвам, че някой прави духовни миксове смесвайки дарма с теистични учения, то критикувам подхода, а не него лично. Очевидно някои участници нямат зрялост, за да направят подобно разграничение и реагират първосигнално... Нищо не мога да направя, за да променя това. Разговорът до какво объркване и травми води миксирането на различни духовни традиции е важен, но дори да го започна не успявам. :)

преди 14 минути, insec написа:

Ей - значи хората медитират в продължение на хиляди животи и пак не откриваМЕ пустото му и просветление; а в този форум просветлен до просветления и сурия божи пратенизръкопляска на простотита на Буда. Какъв късмет само - в Тибет да ида, толкова мъдреци не мога откри. Пък Скепс ще ми обяснява някакви небивалици за приемствеността -  на за ко мий: скивай бе братче жан клод патрона. 

Решението е елементарно. Чети който искаш и пропусни останалото. 

преди 48 минути, Shiniasu написа:

И пак, ти не се стремиш към правилна представа за аза, каквато и да е тя.

Ти ме впечатли! Това е точно така.

Позволих си да попреведа и парафразирам на места текста на Лабдрон. Той не е само неин де, той е и на нейният реалиизиран индийски будистки учител Дампа Сандже, на неговия учител и т.н., Това учение е достигнало и до наши дни. Ричард Гиър поставя цитат от "Отсичане на надеждата и страха" на Лабдрон в послеслова към книгата на Далай Лама "Проникновен ум". Гиър пише в него също: "Пустотата все пак не е концепция. Не е идея".

Ние сме погълнати от възникващото чувство за "аз". Самозациклили сме във видението на своя "аз" като в божествен идам. 

Този самовлюбен "ум" е нужно да се превърне в обект на изучаване, за да видим неговата вечна нереалност - нима това не се явява освобождение?

Трябва да видим и осъзнаем всичко което се случва, като илюзия и сън. Този ум, гордостта му, качествата му, принципите му и всичките му обекти се явяват велика празнота отвъд пределите на размислите и ограниченията. Пребивайте в това състояние на празнота, свободно от граници, благороднородени.

Всичко което се случва е подобно на илюзия, свиквайте да го виждате такова, деца мои. Ако свикнем да възприемаме всичко случващо се на пътя като сън и илюзия, то егото (Мара) ще бъде отсечено. Намирайки се във видението на илюзорният свят, помагайте на живите същества, благороднородени.

преди 29 минути, dagpo19 написа:

Разговорът до какво объркване и травми води миксирането на различни духовни традиции е важен, но дори да го започна не успявам. 

Неуспеха ти е закономерен - за разговор по дефиниция се изисква участието на повече от един човек.: това като най- първо задължително условие. (не, че няма и още) 

преди 47 минути, insec написа:

Неуспеха ти е закономерен - за разговор по дефиниция се изисква участието на повече от един човек.: това като най- първо задължително условие. (не, че няма и още) 

Да, но примери в темата има, т.е. има хора, които получават учения от астрала, от Нибиру и т.н. С такива хора не е възможно да се общува нормално. Ако не им се обръща внимание, то те ще изгубят интерес й ще се прехвърлят към друга тема. Това е форум,  не терапия.

Една идея може да се изрази по множество начини. Да, подходът на различните религии и учения е различен. Добре е човек да има здрава основа в едно учение преди да започне да го сравнява с други. Всяко учение съдържащо нещо стойностно, може да се съхрани поне няколко столетия. Да, с времето се изопачава и истината в него става трудна за откриване. А и тя поначало си е трудна за откриване. Но идеята ми е, че във всички учения съхранили се дълго време има нещо, което си заслужава да бъде открито. Кой и дали ще успее е отделен въпрос.

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Но идеята ми е, че във всички учения съхранили се дълго време има нещо, което си заслужава да бъде открито.

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Н

Съгласен.

Една идея може да се изрази по множество начини. Да, подходът на различните религии и учения е различен. Добре е човек да има здрава основа в едно учение преди да започне да го сравнява с други. Всяко учение съдържащо нещо стойностно, може да се съхрани поне няколко столетия. Да, с времето се изопачава и истината в него става трудна за откриване. А и тя поначало си е трудна за откриване. Но идеята ми е, че във всички учения съхранили се дълго време има нещо, което си заслужава да бъде открито. Кой и дали ще успее е отделен въпрос.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Намирайки се във видението на илюзорният свят, помагайте на живите същества, благороднородени.

Това се отнася за ариите. Казват, че за ария или благородния, тоест който ВЕЧЕ директно е видял пустотата, светът изглежда такъв, не че насила го постига .. на което има приливи и отливи. 

Иначе за човека, потънал в сънища,  да си представя всичко като илюзорно е по-скоро вредно. Представи си, че някой е убил или предизвикал катастрофа, а после си самовнушава, че е сънувал. Но случката ще е факт и нищо не може да я накара да изчезне. Даже разкаянието, което е желателно, не може да я изличи, даже да стане после светец, тя ще остане каквато е и ще е с него завинаги. И нирвана не може. 

Така и характерът е нещо като печат, което буквално означава думата. Печатът, за е печат, има високи и вдлъбнати части, представляващи неотделимо цяло. За да са проявени високите, трябва да съществуват ниските части. Естествените черти имат по две страни - и ниродха, или преустановяването да се проявяват някои тенденции в характера, има за основа тъмната чост. Когато се случи виждането на нещо такова истински, то повече никога няма да се проявява, или поне повече няма да го проявяваш БЕЗсъзнателно. Но цялото остава. 

Тези на които не отговарям и на които не реагирам са тези, които не считам, че трябва да пишат в темата. Може да звучи грубо, но не пиша тук, за да се харесвам на някого.

преди 19 минути, dagpo19 написа:

Ако не им се обръща внимание, то те ще изгубят интерес й ще се прехвърлят към друга тема. 

Не ми се вярва - принципно си прав, но в случая наистина не ми се вярва. ((:

преди 13 минути, dagpo19 написа:

Тези на които не отговарям и на които не реагирам са тези, които не считам, че трябва да пишат в темата. Може да звучи грубо, но не пиша тук, за да се харесвам на някого.

Понеже постът е след моя, ако имаш мен предвид, няма проблем. Озадачаващо е само малко не-реагирането, така не знам за кого се отнася. Може би не следя разговора. Но няма проблем да не влизам повече в темата.

преди 56 минути, witness написа:

Това се отнася за ариите. Казват, че за ария или благородния, тоест който ВЕЧЕ директно е видял пустотата, светът изглежда такъв, не че насила го постига .. на което има приливи и отливи. 

Иначе за човека, потънал в сънища,  да си представя всичко като илюзорно е по-скоро вредно. Представи си, че някой е убил или предизвикал катастрофа, а после си самовнушава, че е сънувал. Но случката ще е факт и нищо не може да я накара да изчезне. 

"Иска" означава "стреми се", не че "вече" директно е видял. Изобщо, много е трудно да говориш с някой, който не знае значението на думите. Казват: “О Шарипутра, един син или дъщеря на благородно семейство, който иска да практикува задълбочената Праджняпарамита трябва да вижда по следния начин: да вижда, че петте скандхи са лишени от същност."

То затова се стига до катастрофа, защото егото се мисли за реално и че реално се наслаждава докато дава газ (според Шиниасу). Толкова е близо до ума къде бъркаме, но въпреки това се наслаждаваме на слепотата си, приемайки я за истина. Лесно се хващаме в капана на усещането за живота като реалност, вярваме че нашите чувства, мисли и емоции са истински, понеже ги изстрадваме. Мъчим себе си и околните.

Не прехвърляй отговорността за твоите решения на други - Дхарма.

Моля ви, не се съобразявайте с другите, това обижда - Гурджиев. 

Ако с лека ръка изключиш мелодията на една песен, значи тази песен и без това никога не ти е харесвала  - Я.  ((:

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

“О Шарипутра, един син или дъщеря на благородно семейство, който иска да практикува задълбочената Праджняпарамита трябва да вижда по следния начин: да вижда, че петте скандхи са лишени от същност."

Всъщност така преведено, има един генерален пропуск, който е фундаментален в тази сутра - ма ще изчакам Скепс да каже имали нещо такова или аз се самоподвеждам качествено при това.

Инак - да се стремиш към правилната представа за Аз-а,  ми се струва много по- различно от превръщането на Аз-а в обект за изучаване и пребиване в състояние на празнота. 

преди 3 часа, dagpo19 написа:

И без да пишеш знам кога не отговаряш. Не само на тези, които не искаш да участват в темата, но и на другите. Изборът си е твой. Но като си влязъл в ролята на учител е нормално да показваш и грешките на учениците си, а не само да ги поощряваш.

преди 6 часа, Shiniasu написа:

Ползата не се определя от това, което някой ще напише във форума, а от това как всеки сам за себе си ще разбере и приложи прочетеното. Цитираха се някои стойностни текстове, но оттам нататък... Като станеш буда, представата ти за аз ще е правилна. Но ти си фиксиран върху резултата или по-точно това, което си представяш за резултат, а това ти пречи. И хиляда пъти да повториш, че аза е празен - все тая. Освобождаването от илюзията е следствие от правилни действия, мисли, мотиви и т.н. Ти искаш следствието да се появи без да са налице необходимите условия. И пак, ти не се стремиш към правилна представа за аза, каквато и да е тя. Ти искаш твоята си представа. Само че преди освобождаването от аза е освобождаването от мое и твое. Значи първо са необходимите условия - правилни мисли, действия, после освобождаване от илюзията за отделност, мое, твое и т.н., после като дойде просветлението ще разбереш от първа ръка каква е истината и няма да заменяш една илюзия с друга.

Има множество нирвани. Дали има такава отвъд движението и покоя не знам. За мен може да съществува равновесие, но не мога да си представя спиране на движението. Какво ще го предизвика наново? Всичко спира и край. Или пък такова състояние - едновременно движение и покой или нито движение, нито покой. Да, може да съществува, но щом не мога да си го представя, значи не е дошло времето да разсъждавам по въпроса. За момента знам, че всичко се движи. И колкото повече се отдалечаваме от грубата физическа материя, толкова по-очевидно е това. Така, че нирвана може да е пълно равновесие, но и тотално динамизиране на всички сили в човека. Колелото е добър символ. Суфите също.

Това, което ти описах са двата вида нирвана според Будизма.

Какви нирвани има още, според теб, или според друг, то не е моя работа.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.