Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 1 час, Aumi написа:

Я да видим тогава, дали познаваш добре Библията и какво се казва там.

Исая 45:7
Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това.

...

Исая 45:5
Аз съм Господ, и няма друг; Няма бог освен Мене; Аз те описах, ако и да Ме не познаваш,
Исая 45:6
За да познаят от изгрева на слънцето и от запад, Че освен Мене няма никой, Че Аз съм Господ, и няма друг.
Исая 45:18
Защото така казва Господ, Който сътвори небето, (Твоя Бог, Който създаде земята, направи я, и я утвърди, Който не я сътвори пустиня, но я създаде, за да се населява): Аз съм Господ, и няма друг.

"Исая 45:7 Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това."

Изход 10:22 И Моисей простря ръката си към небето; и настана гъста тъмнина по цялата Египетска земя за три дена. space.gif
23 Хората не се виждаха един друг, и за три дена никой не се помести от мястото си; но в жилищата на всичките израилтяни беше светло.
  • Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 14 минути, realno написа:

"Исая 45:7 Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това."

Изход 10:22 И Моисей простря ръката си към небето; и настана гъста тъмнина по цялата Египетска земя за три дена. space.gif
23 Хората не се виждаха един друг, и за три дена никой не се помести от мястото си; но в жилищата на всичките израилтяни беше светло.

Не разбрах, какво искаш да кажеш с дадения цитат?

преди 25 минути, dagpo19 написа:

Не разбирам защо всички се чудят на невежеството и необразоваността на въпросния участник? По дефолт хора, които попадат в подобни квази религиозни, култови общности, не се отличават с изострен интелект и нямат дори базови научни знания. Имено за това те попадат там, където им дават прости отговори на сложни въпроси. Те просто нямат капацитет да изследват, изучават и разбират нещо повече. Това първо. Второ, то въпросният участник е неофит, т.е. новопосветен, според мен. Затова и пада в капана, в който падат всички неофити - иска да спасява другите като ги запознае с ИСТИНАТА, която му е била открита. Това, обаче, е стратегия, която всъщност има друга цел. Целта е да се потвърди, че ИСТИНАТА е валидна. Трето. Понеже субектът вече е направил своя избор и е решен да се придържа към него, то каквото и да му се отговаря, каквито и аргументи да му се представят, той ще ги разпознава или тълкува като потвърждение. Той е попаднал в групата на спасените и позналите, а тези, с които спори във форума, не са. Следователно, ако някой има очакване, че субектът ще изпадне в когнитивен дисонанс, то това е безоснователен оптимизъм. ;)

"...каквито и аргументи да му се представят..."

До сега не видях никакви смислени аргументи, защото няма как да имате аргументи срещу нещо, което говори истината освен да изопачавате и изкривявате фактите.  Нито по отношение на Библията / история, археология, биология, физика, математика или всякаква друга наука. Ни то по отношение на съществуването на Бог и всичко свързано с Него. Нито по отношение на пророчествата в Библията. Нито по отношение на Сътворението. Но в същото време аргументите срещу вашето неверие или исляма са толкова много, че.....

Аз поне си правя труда да отговарям, без да се съобразявам с  това дали ще се съгласни или не, а вие дори и това не правите. Вместо да се противопоставите със смислени аргументи, сипете епитети и обиди като че ли това ще промени по някакъв написаното.  И друг път съм казвал, че злобеенето е метод на хората без аргументи,  а не обратното.

преди 3 минути, Aumi написа:

Не разбрах, какво искаш да кажеш с дадения цитат?

А разбираш ли какво питаш с твоя цитат?

преди 2 минути, realno написа:

А разбираш ли какво питаш с твоя цитат?

Аз много добре разбирам, но ти май не разбираш какво пише в Библията.

преди 8 минути, realno написа:

"...каквито и аргументи да му се представят..."

До сега не видях никакви смислени аргументи, защото няма как да имате аргументи срещу нещо, което говори истината освен да изопачавате и изкривявате фактите.  

Просто потвърждаваш профила, който направих. Никаква изненада. ;)

Според мен проблем се получава от това, че хората се опитват да решат личните си противоречия. Идеята е, че който има големи такива вместо да ги реши с оцялостяване и синтез на различни идеи и гледни точки, проследявайки нишката, която ги свързва, все пак всички концепции са идеи на разума, и той може да достигне до решение, оцялостяване и синтез, някой взима едно нерешено противоречие и единия полюс от него и го пробутва за пълната Истина. След което се получава воюване за този идеал.

За очернянето и сатанизирането на хората, "нечий Бог" или учение,  има един много тънък момент. В психологията се нарича "сянката". И ще си позволя пак да публикувам една статия, както го направих преди 11 години:

Тъй като живеем в полярен свят, ние сме възпитани да избягваме единия полюс (злото) и да се стремим към другия полюс (доброто), според представите за добро и зло, които имаме. Те се формират у нас под влияние на философските и морални възгледи на родителите, учителите, обществото, партията, църквата. И всеки път, когато вследствие на това възпитание си кажем “Аз съм добър (образован, честен, справедлив, християнин …)”, то ние създаваме в нашето съзнание и противоположната реалност – “Аз не съм лош (неграмотен, лъжец, лукав, езичник…)”. Може още да се каже и “Ти си лош, неграмотен, лъжец … “ В психологията това “Аз не съм” се нарича СЯНКА, затова ще използвам този термин, за да назовавам явлението.
Обикновено всяко самоопределяне от типа “Аз съм…” поражда и преценка - “Аз трябва да бъда честен християнин, следователно не е правилно да си лукав езичник”. В Новия завет Христос казва по повод на такива преценки: “Не съдете, за да не бъдете осъдени”. Нека да разгледаме един пример, за да видим до какво води едно подобно осъждане и нарушаване на този принцип.
Както в реалността не можем да избягаме от сянката, която нашето тяло хвърля, така и в нашия живот ни се налага рано или късно да се изправим лице в лице със СЯНКАТА, която сами сме създали. Тя се промъква отначало в нашето обкръжение - колеги, роднини, съседи, дори онлайн познати - и в тях ние виждаме всичко онова, което ние не сме. И тъй като сме на страната на доброто, то се опитваме да им дадем от нашето знание и морал, за да ги приобщим към каузата на доброто. И колкото по-упорити в стремежа си към доброто ставаме, толкова по-голяма съпротива срещаме. Така малко по малко СЯНКАТА се приближава и се настанява у нас, и ние решаваме да обърнем “дебелия край” и започваме да сипем заплахи, че иноверците ще горят в ада, че са под влияние на лукавия, обсебени са от сектите или от малоумие. Така СЯНКАТА, нашето “не – Аз”, това, което до вчера отричахме, днес е превзело душата ни. До вчера устните ни изричаха благословии, а днес сипят заплахи и проклятия. Злото, което беше извън нас вече е пуснало корен в душата ни. Хората около нас го виждат и ни го казват открито, но ние отричаме – и как иначе, та нали ние сме правоверните, добрите…
Подобен сценарий се разиграва всеки ден с всеки човек. Децата, когато са малки отричат стереотипа на родителите (и така създават СЯНКАТА), но когато пораснат се превръщат в точни техни копия. Бедните всячески осъждат морала и поведението на богатите, но ако им се отдаде възможност да забогатеят, стават като тях (вж. разказа “Стълбата” от Хр. Смирненски). Политиците, когато са в опозиция осъждат управляващите, но вземат ли властта постъпват по същия начин. За пратньор си избираме човек, с който си приличаме, но с течение на времето той става олицетворение на всичко, което мразим и отхвърляме.
Всеки се сблъсква с това явление – СЯНКАТА, която в библейските текстове е наречена лукаваго. Естествената реакция е страха (или поддаването на изкушенията), но правилната реакция е любовта. Не случайно Христос казва "Възлюбете враговете си", защото в тях се проектират вашите собствени СЕНКИ. В противен случай те ще се промъкнат във вас и ще ви превземат отвътре. Не случайно и в Господнята молитва се казва “и избави нас от лукаваго”

Как можем да се справим със СЯНКАТА?
Първо – като не се упрекваме за нищо, нито обвиняваме когото и да било - светът е такъв какъвто е, защото така е сътворен от Бога - просто го приемаме. Така ще изпитаме радостта от живота и благословението на благодарността.
Второ – като не осъждаме и не слагаме "етикети" на хората - добър, лош, зъл, богат, красив, православен, сектант и т.н., а още по-малко на себе си (защото така подхранваме СЯНКАТА).
Трето – като обикнем всички хора около нас такива каквито са, защото благодарение на тях ние сме такива, каквито сме - справедливи, честни, добри.
Четвърто - простим на всички, които са ни обидили или наранили по един или друг начин.
Но най-напред трябва да се научим да виждаме в другите собствената си СЯНКА - тази част от нашето битие, която сме отхвърлили. След като се научим да я разпознаваме и успеем да я интегрираме в нашето съзнание ще заживеем отново в единен и цялостен свят, съвършен до най-малката подробност.

http://www.psychology.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3

Така че, темата се превръща в "Какво ми направи Аллах и Моханмед", вместо да се замислим какво ние сами си причиняваме, и какво ние причиняваме на другите. Защото свободната воля е Най-великия Божи Дар и трябва да сме силни да понесем всичко, което идва "отвън".

Истината е, че добрият и състрадателен Бог ще спаси около един милиард души, които са приели библията и Христос, а останалите шест милиарда ще горите вечно в ада. Всичко друго, което пишете е излишно. 

преди 27 минути, dagpo19 написа:

Просто потвърждаваш профила, който направих. Никаква изненада. ;)

Този профил напълно съвпада с твоя профил, но не го осъзнаваш. Прочети го внимателно и ще се убедиш.;)

"По дефолт..."

По дефолт говориш ти, защото аз съм бил като теб, но не и ти като мен. 

Като говориш за аргументи, тъй като сме във форума за исляма, имаш ли възражение и аргументи против него или там всичко е наред? Питам, защото не виждам да имаш претенции към аргументите на исляма /Корана/?

преди 11 минути, realno написа:

ООФ-чо  и ракета на Ал Кайда да удари Калдата, пак няма шанс да млъкнеш ..егати.

Евангелистите като вземат да си повръщат отрочетата.. като един Кронос  са направо.

току-що, valkiria1 написа:

ООФ-чо  и ракета на Ал Кайда да удари Калдата, пак няма шанс да млъкнеш ..егати.

Евангелистите като вземат да си повръщат отрочетата.. като един Зевс са направо.

Защо Ал Кайда, нали са религията на мира? Или вече не са?;)

преди 14 минути, realno написа:

Като говориш за аргументи, тъй като сме във форума за исляма, имаш ли възражение и аргументи против него или там всичко е наред? Питам, защото не виждам да имаш претенции към аргументите на исляма /Корана/?

В темата, а не във форума за исляма си, но грешката е разбираема, понеже не се знаеш на кой свят си. Инак, самата идея да започнеш да критикуваш исляма в тема, която е посветена на исляма е тъпа. Какво очакваш да пистигнеш?... На питането ти, то е детинско. Аргументи „за” и „против” изказват само футболните фенове. :)

преди 6 минути, valkiria1 написа:

ООФ-чо  и ракета на Ал Кайда да удари Калдата, пак няма шанс да млъкнеш , егати

Тъй де. Това разправям от самото начало. 

преди 1 минута, realno написа:

Аз не знам да има религия на име Ал Кайда.

Знам обаче един филистински сайт , който цитира един ирански аятолах, който заяви, че пристигането на един Машиях е първото от десетте божии наказания. Да не е имал предвид теб ?

преди 38 минути, realno написа:

По дефолт говориш ти, защото аз съм бил като теб, но не и ти като мен

О, душицата... Пак се изостри скърцането на биберона... Въпросния "той" няма как да бъде като теб. Ти като него никога няма да бъдеш.

Ти от аргументи въобще нищо не разбираш, нито от смисъла им. И няма защо да ги използваш, защото съдържанието на тая думичка е само за интелигентни хора, а не невежи малки деца. Това са ти само думички дето си дъвчиш като дъвка. Нито веднъж не можа да прочетеш каквото и да е - от нещата които хората ти написаха... Не си способен, не ти е въможно да си го позволиш. Минаваш и заминаваш и отново едно и също скърцане. Всяка смислена думичка която ти се написа, се отвя от евангелския вятър в главицата. В нея има място само за "вятъра" щото той е издухал вече всичко останало...

Има една китайска стара поговорка - "Глупавия е като Умрелия - той самия не го знае , само другите могат да го виждат".

преди 30 минути, dagpo19 написа:

В темата, а не във форума за исляма си, но грешката е разбираема, понеже не се знаеш на кой свят си. Инак, самата идея да започнеш да критикуваш исляма в тема, която е посветена на исляма е тъпа. Какво очакваш да пистигнеш?... На питането ти, то е детинско. Аргументи „за” и „против” изказват само футболните фенове. :)

"...критикуваш исляма..."

С каква цел е създаден форума ? Да се задават само удобни въпроси ли, реторични въпроси ли ? Ако се върнеш назад ще видиш, че въпросите ми  може да са неудобни, но зададени коректно, без да нападам,обиждам, псувам и т.н. Изказвал съм моето собствено мнение, показвал съм мнението на други, чрез клипове и изследвания, но не с цел обиждане. Срещал съм много информация, която макар да е истина си личи, че е с обиждащ и подигравателен тон и съм спестявал такава информация, защото не вярвам, че това е правилно. Освен това когато чета Библията подхождам по същия начин, задавам въпроси, мисля, разсъждавам и търся информация. Ако за Библията е нормално, защо за Корана и Аллах да е обида и се счита за критика? 

"Какво очакваш да пистигнеш?"

Очаквам хората четейки различните аргументи да си направят извод за себе си. Не говоря само за хората, които участват редовно във форума, а за такива, които може и веднъж да го посетят. 

преди 23 минути, realno написа:

Ал-кайда, всеки образован човек го е чувал поне, е американски проект финансиран от СА и други. Най-просто така може да се каже. Идеологията на Ал-кайда има толкова общо с исляма, колкото Гручо Маркс с Карл Маркс. 

преди 3 минути, realno написа:

създаден форума ?

научи преди всичко разликата между няколко прости думички - ФОРУМ, РАЗДЕЛ, ТЕМА. С каква цел е създаден форума в сайта КАЛДАТА - е написано от основателя му, и е заложено в правила.

Ти не можеш да четеш бе момче, как въобще претендираш че "мислиш, съждаваш и си "задаваш въпроси"" не можеш да участваш в дискусия която излиза от рамките сред които живееш. за теб това е невъзможно - когнитивно е невъзможно... Опс - това е сложна думичка, но не виждам защо трябва да се превръщам в лелка от детски ясли, за да го докарам до възможностите ти да смилаш.

До мюсюлманите един въпрос.

Вярно ли е, че ислямът е култ към Луната, която още от древността във Вавилон се е породила. Каба пък бил дом на 360 идола. Преди да се появи прорококът Мухамед.  И сега е просто едно продължение и смесица от традиции и култ от съседски земи, където се е разпространил култа към Луната, както наблюдаваме противоположно пък   в европейските страни продължението култ към Слънцето и 12 зодиака, които се водят апостоли или сателити на Слънцето и смесица от остатъщни пагански ритуали. Като Коледа и Великден.

преди 8 минути, dagpo19 написа:

Гручо Маркс с Карл Маркс

в тая връзка съвсем скоро се сетих за "една нощ в операта" - с тримата въпросни МАРКС. Не бях гледал това поне 15 години, може би и повече, но се учудих от актуалността на хумора... И много се смях, агейн.

преди 4 минути, acnekt написа:

един въпрос.

за това вече се писа доста по-напред в темата. така или иначе всички религии възникват на базата на предходни системи от култове, митове и вярвания. Това съпровожда човешката цивилизация още "преди пещерите".

преди 8 минути, acnekt написа:

До мюсюлманите един въпрос.

Вярно ли е, че ислямът е култ към Луната, която още от древността във Вавилон се е породила. Каба пък бил дом на 360 идола. Преди да се появи прорококът Мухамед.  И сега е просто едно продължение и смесица от традиции и култ от съседски земи, където се е разпространил култа към Луната, както наблюдаваме  в европейските страни продължението култ към Слънцето и 12 зодиака, които се водят апостоли или сателити на Слънцето и смесица от остатъщни пагански ритуали. Като Коледа и Великден.

Като каза Кааба имам въпрос. Според информацията в Уикипедия  и не само, се казва: Ибрахим създал на това място олтар към Бога и принесъл агне в жертва.

Сура 2, ая 125:  
И сторихме Дома [ал-Кааба] място за събиране на хората и сигурно убежище: “Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!” И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: “Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят, свеждайки чела до земята в суджуд!”

Въпроса ми е:  гр. Мека съществувал ли е по времето на Авраам?  Хайде сега всички обявящи се знаещи да си кажат компетентното  мнението. После има друг въпрос, но един по един. 

преди 6 минути, _ramus_ написа:

за това вече се писа доста по-напред в темата.

Благодаря, но 120 страници и само 20 за исляма. Някак си не върви. 100 страници са за само за евреиската пропаганда против исляма и филмите на САЩ с актьора с име Осама или за премахване на кулите близнаци по време на обедна почивка. Или операции под фалшив флаг.

преди 1 минута, realno написа:

Хайде сега всички обявящи се знаещи да си кажат компетентното  мнението.

малко е смешно - като се делигираш за диригент през огледалото си. няма кой да те вземе насериозно - вече я опита тази игра много пъти в тая и други теми. няма кой да си губи времето с празни приказки и повторения.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

малко е смешно - като се делигираш за диригент през огледалото си. няма кой да те вземе насериозно - вече я опита тази игра много пъти в тая и други теми. няма кой да си губи времето с празни приказки и повторения.

Така - така. После пак ми говорете в един глас, че сте давали аргументи. Къде ви са аргументите сега по този въпрос? 

преди 7 минути, acnekt написа:

Някак си не върви. 100 страници са за само за евреиската пропаганда против исляма и филмите на САЩ с актьора с име Осама или за премахване на кулите близнаци по време на обедна почивка. Или операции под фалшив флаг.

защото в клюкарското народно пространство това има за исляма - това се пише. Това показва какви са нагласите на вечните най-малки кресливци. Сериозните хора тук в темата не водят пропаганда на нищо - и да спомена че юдаистката тук, има чудесно мнение и комуникация с "мюсюлманина в темата". Писано е за това неведнъж. По твоите въпроси и 2 страници да има - би трябвало да ги забележиш... А ти започваш още в началото с изместени и пристрастни изводи. И постепенно ще стане ясно накъде биха довели те, защото си имаш нишка, нали? :)

преди 3 минути, realno написа:

Къде ви са аргументите сега по този въпрос?

В памперсите, които не сменяш редовно...

преди 6 минути, realno написа:

Освен това когато чета Библията подхождам по същия начин, задавам въпроси, мисля, разсъждавам и търся информация. 

Наистина ли? И как съчетаваш еволюционизма с креационизма? Или библейското сътворение за шест дни с това, че милиарди светове и галактики са възникнали преди милиарди години в резултат на нещо, което се нарича „голям взрив”? Даваш ли си сметка, че живееш на някаква мъничка планетка, която обикаля около някаква мъничка звезда в една второстепенна галактика? И имаш нахалството да твърдиш, че знаеш?  :)

преди 6 минути, dagpo19 написа:

И имаш нахалството да твърдиш

то това не е от нахалство - от невежество е. И глупостите - за него не са глупости, а са ...

Обаче има нещо друго - защо пишещите непрекъснато се занимават с него, при положение че това е "най-слабото" звено в когнитивен и смислен план

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.