Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 17 минути, _ramus_ написа:

в тая връзка съвсем скоро се сетих за "една нощ в операта" - с тримата въпросни МАРКС. 

Това го откраднах от проф. Фурсов, който казва, че съвременните либерали имат толкова общо с класическите, колкото Гручо Маркс с Карл Маркс. Признавам си заемката.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Позволих си да потърся из 100 страници към моя въпрос за култ Луната бе на valentinus

Където после му отговарят,  че корана бил забранявал идолите. Подробности повече няма.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Обаче има нещо друго - защо пишещите непрекъснато се занимават с него, при положение че това е "най-слабото" звено в когнитивен и смислен план

Хубав въпрос. Щото сте кофти копелета и ви харесва да издевателствате над един объркан човек. И аз се включих в това, признавам. Това е инстиктивна реакция - глутницата напада и всеки иска да участва. 

преди 14 часа, realno написа:

Разбира се, че вярвам в неговото съществуване, но не за този  за когото  се представя в Корана.
Не вярвам, че той е Бога от Библията, а за Неговата противоположност.

Ето затова религията е зла. Всеки има своя интерпретация и всеки пролива кръв заради нея. А всъщност бог няма и всичко това е просто глупост. Пролива се кръв за глупости. Ама нищо - той естественият подбор изчиства плявата. Лошото е, че покрай нея горят и невинни.

al-buraq-painting-handmade-islamic_1_288

https://bg.wikibooks.org/wiki/Нощното_пътуване_на_Мохамед

Буракът имал тяло на кон и лице на човек с големи черни очи и меки уши. Цветът на тялото му бил като на паун, чието оперение е било украсено с червени рубини и корали, на които стои глава от мускус и врат от кехлибар. Ушите и раменете му били от чисто бели перли, прикрепени със златни верижки, всяка, от които, украсена с блестящи бижута. Неговото седло било от коприна, обшита със сребърни и златни нишки. Неговият гръб бил покрит със зелен смарагд, а поводът му с чист оливин.

преди 24 минути, acnekt написа:

Позволих си да потърся из 100 страници към моя въпрос за култ Луната бе на valentinus

Където после му отговарят,  че корана бил забранявал идолите. Подробности повече няма.

Блог на Форум за арабска култура

Идолите в предислямска Арабия

https://arabculture.wordpress.com/2010/02/02/idolite-vpredislqmska-arabia/

преди 29 минути, dagpo19 написа:

Хубав въпрос. Щото сте кофти копелета и ви харесва да издевателствате над един объркан човек. И аз се включих в това, признавам. Това е инстиктивна реакция - глутницата напада и всеки иска да участва. 

Грешиш. Никой не е против него, а в  насажданото от него разделение в стил " Аз съм Шарли", " Аз не съм Шарли". Това е светът затворен вече само в две крайности , които раждат само омраза и противопоставяне, а светът вече е твърде малък за да понесе това. Обиколила съм половината арабски свят. На шията си винаги нося бижу със  звездата на Давид и никъде не съм го  сваляла и крила. Влизала съм в джамии, едни от най-големите и красиви в света, които са светини за Исляма.  Снимала съм ги. Когато уважаваш религията и начина на живот на другите, те ще ти отвърнат със същото. Моята половинка може да разкаже от първо лице  как ни посрещат и как се отнасят   с мен. Никой не вади нож, когато има насреща протегната приятелска ръка. Всичко останало е само в приказките за злодеите. Жалко е , когато невежи хора яхнат вълната на религията и я превръщат в оръжие на омраза. " Шарли Ебдо" е седмичник..всички останали сме хора.

преди 43 минути, _ramus_ написа:

защото в клюкарското народно пространство това има за исляма - това се пише. Това показва какви са нагласите на вечните най-малки кресливци. Сериозните хора тук в темата не водят пропаганда на нищо - и да спомена че юдаистката тук, има чудесно мнение и комуникация с "мюсюлманина в темата". Писано е за това неведнъж. По твоите въпроси и 2 страници да има - би трябвало да ги забележиш... А ти започваш още в началото с изместени и пристрастни изводи. И постепенно ще стане ясно накъде биха довели те, защото си имаш нишка, нали? :)

В памперсите, които не сменяш редовно...

Не съм се объркал, че те обявих за празнословец. Говориш, но нищо съществено не казваш. Причината е само една, че нямаш  аргументи. 

преди 10 минути, valkiria1 написа:

На шията си винаги нося бижу със  звездата на Давид и никъде не съм го  сваляла и крила. 

Тя не е на Давид. Шестограмът...

Мароко. Казабланка.

джамията на крал Хасан Втори.

Според Курана, престола на Аллах е над водата. Това е джамия построена над океана. Вижда се водата  под пътеката , която води към мястото ,където се моли кралят и членове на неговото семейство.

r]40633462255_91c4a9179a_c.jpg[

]26657276917_c1622bd371_c.jpg[

преди 23 минути, valkiria1 написа:

Грешиш. Никой не е против него, а в  насажданото от него разделение в стил " Аз съм Шарли", " Аз не съм Шарли". Това е светът затворен вече само в две крайности , които раждат само омраза и противопоставяне, а светът вече е твърде малък за да понесе това. Обиколила съм половината арабски свят. На шията си винаги нося бижу със  звездата на Давид и никъде не съм го  сваляла и крила. Влизала съм в джамии, едни от най-големите и красиви в света. Снимала съм ги. Когато уважаваш религията и начина на живот на другите, те ще ти отвърнат със същото. Моята половинка може да разкаже от първо лице  как ни посрещат и как се отнасят   с мен. Никой не вади нож, когато има насреща протегната приятелска ръка. Всичко останало е само в приказките за злодеите. Жалко е , когато невежи хора яхнат вълната на религията и я превръщат в оръжие на омраза. " Шарли Ебдо" е седмичник..всички останали сме хора.

Не греша. Всичко, което казваш съвпада с моето мнение. Ок, нападнахте ли го? Да. И аз се включих... Вал, предполагам, че съм разстроен, понеже близък за мен човек си отиде. По тази причина, то коментарите ми може да не са съвсем адекватни. Просто ще споделя това: https://youtu.be/qTt4YVWct6Q

преди 4 минути, dagpo19 написа:

Не греша. Всичко, което казваш съвпада с моето мнение. Ок, нападнахте ли го? Да. И аз се включих... Вал, предполагам, че съм разстроен, понеже близък за мен човек си отиде. По тази причина, то коментарите ми може да не са съвсем адекватни. Просто ще споделя това: https://youtu.be/qTt4YVWct6Q

Моите съболезнования.

Когато дойдем на този свят зад нас винаги се затваря една врата и се отваря тази  към Вечността. Просто трябва да свикнем с мисълтта ,че всички  ще преминем през нея рано или късно. Това, ако може да бъде някаква утеха за теб.

преди 1 час, realno написа:

Като каза Кааба имам въпрос. Според информдия  и не само, с. е казва: Ибрахим създал на това мяст?Бога и принесъл агне волтара жертва.

Сура 2, ая 125:  
И сторихме Дома [ал-Кааба] място за събиране на хората и сигурно убежище: “Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!” И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: “Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят, свеждайки чела до земята в суджуд!”

Въпроса ми е:  гр. Мека съществувал ли е по времето на Авраам?  Хайде сега всички обявящи се знаещи да си кажат компетентното  мнението. После има друг въпрос, но един по един. 

А не можеш ли да приемеш възможността Авраам да е построил олтар за поклонение и впоследствие мюсюлманите да са построили град Мека около олтара?

Всъщност ти защо не отидеш да проповядваш в Африка? Там ще имаш повече успех. Или пък такава жертва ти идва в повече. Пред  компютъра, на топло, анонимен е лесно. Вчера една рускиня ми даде брошура на jw - тя поне го направи лице в лице. На близките и приятелите си проповядваш ли им?

преди 5 минути, valkiria1 написа:

Моите съболезнования.

Когато дойдем на този свят зад нас винаги се затваря една врата и се отваря тази  към Вечността. Просто трябва да свикнем с мисълтта ,че всички  ще преминем през нея рано или късно. Това, ако може да бъде някаква утеха за теб.

Моят приятел го каза много ясно, когато ми се обади. Той каза: Отца болше нет. Такава реакция е знак, че човек следва духовен път, а не някакви фантазии. 

преди 50 минути, Shiniasu написа:

А не можеш ли да приемеш възможността Авраам да е построил олтар за поклонение и впоследствие мюсюлманите да са построили град Мека около олтара?

Всъщност ти защо не отидеш да проповядваш в Африка? Там ще имаш повече успех. Или пък такава жертва ти идва в повече. Пред  компютъра, на топло, анонимен е лесно. Вчера една рускиня ми даде брошура на jw - тя поне го направи лице в лице. На близките и приятелите си проповядваш ли им?

"А не можеш ли да приемеш възможността Авраам да е построил олтар за поклонение и впоследствие мюсюлманите да са построили град Мека около олтара?"

Аз мога да приема всичко, но да ли е истина?  Не е ли целта да се отдели лъжата от истината, защото в противен случай се заблуждаваме. А да се заблуждаваш в духовната сфера струва скъпо. Последиците остават завинаги.

Сура 2, ая 125:  
И сторихме Дома [ал-Кааба] място за събиране на хората и сигурно убежище: “Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!” И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: “Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят, свеждайки чела до земята в суджуд!”

Не се говори за олтар, а за "Дом". Това означава, че не е олтар, а джамия. Домът има основи, стени и покрив. Освен това не съм чувал джамия да се строи на място където няма населено място с хора. 

Сура 2, ая 127:  
И когато Ибрахим и Исмаил издигаха основите на Дома, [рекоха]: “Господи, приеми от нас! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия.

В този аят се говори за "оновите на Дома" / джамията/. 

Сура 22, ая 26:  
И посочихме на Ибрахим мястото за Дома [ал-Кааба]: “Не съдружавай нищо с Мен и почисти Моя Дом за онези, които обикалят и стоят в преклонение, и се кланят, и свеждат чела до земята в суджуд!

Тук се говори за "поистване на Дома". 

„И сторихме Дома [Кябе] място за събиране на хората и сигурно убежище: "Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!" И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: "Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят– свеждайки чела до земята в суджуд!" (ел-Бакара, 2: 125)

Един олтар не може да бъде убежище, а само сграда, в която можеш да влезеш и да бъдещ защитен. 

Освен това виж в какво вярват  мюсюлманите за Дома:

История

Ислямско предание разказва,че джамията първоначално е построена от ангели още преди сътворението на човека, когато бог наредил мястото за богослужение на земята да е отражение на небесният дом ал-байту и-мамур (мястото на ангелите за богослужение). В различни времена джамията е била разрушавана и издигана отново. Според ислямските вярвания тя е построена от ибрахим (авраам) с помощта на неговия син исмаил. На тях им било наредено от аллах да построят джамията и кааба. Черният камък е разположен близо до източния ъгъл на кааба. Някои вярват, че той е там за да се започне обикалянето около кааба, а други считат, че той е само останка от първата сграда построена от авррам. 

И още:

http://wardahasan2016.blogspot.com/2017/05/blog-post.html

Никъде не става въпрос за олтар, дори не се намеква за това. Така, че не е  въпроса как можем да си обясним нещата, а каква е историческата и археологическата истина. А тя гласи, че  по времето на Авраам, няма археологически и исторически доказателства да е съществувал гр. Мека. 

Следователно Корана и Аллах са в противоречие с тези науки.

преди 9 минути, realno написа:

Аз мога да приема всичко, но да липише е истина? 

Виж уикито за Мека на англ. Там пише, че според мюсюлманите градът е построен от потомци на Исмаил. Това определено е след Авраам. Затова, че не знам откъде черпиш информация, но тя не отговаря на ислямската гл.т.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Виж уикито за Мека на англ. Там пише, че според мюсюлманите градът е построен от потомци на Исмаил. Това определено е след Авраам. Затова, че не знам откъде черпиш информация, но тя не отговаря на ислямската гл.т.

Мюслманите вярват, че Мека е съществувал още  по времето на Адам и Ева, макар археологията да казва друго.

Това е от Уикипедия.

Ранна история[редактиране | редактиране на кода]

Възможно е Птолемей да е споменал Мека под името Макораба през 2 век.[2] Археолозите не са открили по-ранни надписи и споменавания относно Мека, въпреки че съседните градове и кралства са добре документирани.

Към 5 век Кааба е място за почитане на арабските езически божества. Най-важното божество в Мека било Хубал, което е издигнато по нареждане на Курейшите и остава в Кааба до 7 век.[3][4]

преди 1 час, dagpo19 написа:

Не, не сме го нападнали.И  прощаваме животинските му прояви, в болшинството случаи игнорираме мненията му, но той продължава с антислямска пропаганда при това изключително примитивна и базирана на фалшификати.

Причината за това не е невежството, а долнопробието.Подобни екземпляри ги водят купчина комплекси.Когато трябвало да учи и се образова, човекът просто минавал покрай училището.Комплексът обаче,  да бъде на една нога с образованите, е движещия мотив за неговите простотии.Желанието му е хем да не губи време и  положи усилия  за да стане човек, като същевременно  и да поучава тези, които са си дали този труд.

Ето към това не трябва да се подхожда снизходително.Такива прояви ако са инцидентни могат да се неглижират, но когато са систематични трябва да се пресичат.

Скотската простотията не му позволява да проумее какво е отправна точка и че координатното начало винаги е неподвижно в системата за отчет.И от тази "камбанария" нашето момче се опитва да спори с дипломиран инженер, който все пак знае това онова за ТО.Бас държа, че дори не осъзнава колко пошло и нагло е подобно поведение.

И теб те е подразнило точно това.Загубата на близък ни прави по чувствителни и ни кара да реагираме по остро, което не означава неправилна реакция.Позволявам си друже, по този повод, да изкажа моите най-искрени съболезнования.   

преди 17 минути, badr написа:

Не, не сме го нападнали.И  прощаваме животинските му прояви, в болшинството случаи игнорираме мненията му, но той продължава с антислямска пропаганда при това изключително примитивна и базирана на фалшификати.

Причината за това не е невежството, а долнопробието.Подобни екземпляри ги водят купчина комплекси.Когато трябвало да учи и се образова, човекът просто минавал покрай училището.Комплексът обаче,  да бъде на една нога с образованите, е движещия мотив за неговите простотии.Желанието му е хем да не губи време и  положи усилия  за да стане човек, като същевременно  и да поучава тези, които са си дали този труд.

Ето към това не трябва да се подхожда снизходително.Такива прояви ако са инцидентни могат да се неглижират, но когато са систематични трябва да се пресичат.

Скотската простотията не му позволява да проумее какво е отправна точка и че координатното начало винаги е неподвижно в системата за отчет.И от тази "камбанария" нашето момче се опитва да спори с дипломиран инженер, който все пак знае това онова за ТО.Бас държа, че дори не осъзнава колко пошло и нагло е подобно поведение.

И теб те е подразнило точно това.Загубата на близък ни прави по чувствителни и ни кара да реагираме по остро, което не означава неправилна реакция.Позволявам си друже, по този повод, да изкажа моите най-искрени съболезнования.   

Не са ли антиислямисти тези, които изопачават Корана?  Това не е ли грях пред Аллах и словото му? Отговори ако обичаш. 

Бадр, като става въпрос за изопачване на написаното в Корана, обясни къде в Корана е записано, че Авраам, е пожертвал Исмаиил, а не Исак? Ако го докажеш обещавам, че ще спра да пиша за исляма каквото и да било. Обещавам!

Може ли истината на археология, история, физика, биология и т.н. да бъдат антиислямски? Това, че земята е кълбо и се върти антиислямско ли е? За да угодим на исляма трябва ли да се приеме, че земята е плоска и че не се върти? 

Отговори на въпросите ми с аргументи.

преди 1 минута, realno написа:

Ти. момче, момиче или каквото си там, си пълна щета в образователен и интелектуален план. Сори, макар че в тази тема няма някой да не ти го е казал. 15 човека ти казват, че не си в час, но ти продължаваш да настояваш, че си прав? :)

преди 11 минути, realno написа:

Ти. момче, момиче или каквото си там, си пълна щета в образователен и интелектуален план. Сори, макар че в тази тема няма някой да не ти го е казал. 15 човека ти казват, че не си в час, но ти продължаваш да настояваш, че си прав? :)

Това не е аргумент. ;)

преди 30 минути, realno написа:
  преди 11 минути, realno написа:

Ти. момче, момиче или каквото си там, си пълна щета в образователен и интелектуален план. Сори, макар че в тази тема няма някой да не ти го е казал. 15 човека ти казват, че не си в час, но ти продължаваш да настояваш, че си прав? :)

Това не е аргумент. ;)

Това е знак, че нещо не е наред.

преди 3 часа, realno написа:

Това не е аргумент. ;)

Когато някой по-възрастен, по-опитен и по-мъдър от теб ти дава съвет е нормално да се вслушаш. Един мъдър християнин би проявил разбиране към всички божии създания, защото зависи и от тях, не само от Бог. Когато имаш нужда от лекар или пожарникар-спасител ще им искаш ли аргументи и цитати от Библията или ще се довериш на опита им, ако живота ти виси на косъм, без значение каква религия изповядват? Ти си вярвай в Бог, но понякога опита и съобразителността на някой професионален грешник може да свършат по-добра работа ;)

преди 3 часа, realno написа:

Не са ли антиислямисти тези, които изопачават Корана?  Това не е ли грях пред Аллах и словото му? Отговори ако обичаш. 

Бадр, като става въпрос за изопачване на написаното в Корана, обясни къде в Корана е записано, че Авраам, е пожертвал Исмаиил, а не Исак? Ако го докажеш обещавам, че ще спра да пиша за исляма каквото и да било. Обещавам!

Може ли истината на археология, история, физика, биология и т.н. да бъдат антиислямски? Това, че земята е кълбо и се върти антиислямско ли е? За да угодим на исляма трябва ли да се приеме, че земята е плоска и че не се върти? 

Глупченце излъгано.Не написах ли, че не трябва да пишеш глупости.Тъй ли не ти стига акъла, че си тръгнал да спориш с инженер за физика и математика.

Не трябва с нищо да угаждаш на Исляма.В Курана изрично, на ясен арабски език е записано че формата на земята е подобна на яйце.Черно на бяло е написано.

Пак не трябва да угаждаш на Исляма, че земята не е плоска и не трябва да угаждаш че не се върти.Не трябва да угаждаш защото в Курана изрично пише, че всяко се движи по своя път.Отново не трябва да угаждаш на Исляма, а да се образоваш за да разбереш ясно, че науката физика твърди и всеки може сам да наблюдава как Слънцето се върти около земята, а не обратно.Единствено ако наблюдател се намира на Слънцето би видял, че земята се върти около него.И това не е наблюдение, а извод базиран на изчисления.Въобще кое как се върти - ти няма как схванеш, защото тези неща се учат в университет.За сметка на това сервираш клип на християнска телевизия, в който са изрязани съществени части от отговора.За разлика от теб аз знам за изказването на Ибн Бааз и познавам целия отговор .

Е отговорих ти с аргументи. както и досега, но ти като необразован няма как да имаш подготовка за да разбираш сложни въпроси и въобще не можеш да проумееш аргументите.Кой ти е виновен, че не си подготвен, но тук си тръгнал да обясняваш научни проблеми.

И никой не ти е казал да не пишеш.Пиши колкото си щеш.Но когато не ти харесва нещо, без значение какво, ти го отричаш поради липса интелектуални способности. Затова и реакциите с/у теб са такива.

Типичен пример е думата Аллах.Седем пъти ти показвах Библия на арабски, седем, а не венъж в която пише Аллах, а ти нелепо отговаряш, че Аллах не е Бога от Библията.За какви аргументи тогава пишеш.За теб аргумент е това, което ти решаваш, че е аргумент.

Разбира се никой не е съгласен, ти, да определяш критериите в дадена дискусия.Ти, който си невеж, да задаваш критерии на хора образовани.

Естествено не си познал.

преди 8 минути, badr написа:

Отново не трябва да угаждаш на Исляма, а да се образоваш за да разбереш ясно, че науката физика твърди и всеки може сам да наблюдава как Слънцето се върти около земята, а не обратно

Ко каза?

преди 11 минути, badr написа:

В Курана изрично, на ясен арабски език е записано че формата на земята е подобна на яйце.Черно на бяло е написано.

https://www.google.com/search?q=планетата+земя+снимки&client=firefox-b-ab&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=9J_5e9Jfa2e13M%3A%2CL80xh69jki0iBM%2C_&usg=AI4_-kS9nWZVPvwcHQC1mcId80UguInJuQ&sa=X&ved=2ahUKEwjY8_a9msXeAhXLkiwKHScDDNYQ9QEwAHoECAIQBA#imgrc=9J_5e9Jfa2e13M:

Колкото и да се напъвам, не ми прилича на яйце!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.