Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 3 минути, M.Николов написа:

Ко каза?

Казах, че на необразовани и прости тикви им навираш в лицето наблюдения, а те никога не се оспорват от науката, но тиквата затова е тиква, та от тиква само тиквеник става.Ето това казвам.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 422,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Може ли да ми покажеш черно на бяло в който и да е учебник по физика където пише, че слънцето се върти около Земята?Обидите ги остави за овцете от стадото си!

преди 33 минути, M.Николов написа:

Малко се напъваш значи.

Цитат

8) Благодаря современным научным достижениям было точно установлено, что форма Земли представляет собой геоид, приближёно — трёхосный эллипсоид, сфероид. Следовательно Земля имеет не шарообразную, а яйцевидную форму.

Интересно отметить, что этот сравнительно недавно выявленный научный факт ясно и недвусмысленно изложен в Священном Коране: «Вы ли труднее для создания или небо? Он его построил, воздвиг свод его и устроил, омрачил ночь его и вывел зарю, и землю после этого распростёр (dahaha — прим. автора), вывел из неё её воду и пастбище, и горы — Он утвердил их, на пользу вам и вашим скотам» (Сура 79 , аяты 27-33) .

Следует заметить, что в арабском языке глагол «daha» дословно означает «придавать яйцевидную форму». Таким образом, уже четырнадцать столетий назад человечеству была открыта истина, полное осознание которой пришло только в ХХ веке

https://www.whyislam.to/statii/svyashhennyj-koran-i-sovremennaya-astronomiya.htm

преди 4 часа, realno написа:
  преди 11 минути, realno написа:

Отговори на въпросите ми с аргументи.

Ти. момче, момиче или каквото си там, си пълна щета в образователен и интелектуален план. Сори, макар че в тази тема няма някой да не ти го е казал. 15 човека ти казват, че не си в час, но ти продължаваш да настояваш, че си прав? :)

Това не е аргумент. ;)

Ти кого успя да убедиш с аргументите си? Виж конфликта, който предизвика. Конфликт ли търсиш? Това ли иска бог от теб? В библията пише да обичаш ближния си. Бог ако трябваше сам щеше да наложи мисълта си над хората. Ти защо го правиш? Забеляза ли, че прекаленото убеждаване има обратен ефект? Сееш раздори. Какво очакваш да пожънеш? Първо се научи да живееш според библията, а после поучавай и то умерено.

преди 25 минути, M.Николов написа:

Може ли да ми покажеш черно на бяло в който и да е учебник по физика където пише, че слънцето се върти около Земята?Обидите ги остави за овцете от стадото си!

Няма да ти показвам никакъв учебник.Стани сутрин рано и наблюдавай - сам можеш да видиш как слънцето се движи.Но ти не вярвай на очите си, а на средношколските си представи за физика.

Страооотен източник си посочил, да беше казал, че ще се майтапим!:wub:

преди 1 минута, badr написа:

Но ти не вярвай на очите си, а на средношколските си представи за физика.

Та аз ако вярвам само на очите си, до сега да съм умрял бре!

Не си ли чул за "зрителна измама"?

преди 16 минути, M.Николов написа:

Сериозно ли е зрителна измама? Ами Айнщайн не знаел, че е зрителна измама и затова констатирал.Наблюдател намиращ се на земята ще наблюдава, че слънцето обикаля около земята.Но може ти пък да си мислиш, че слънцето те лъже.Също така те лъжат и астрономите, когато ти казват че слънцето изгрява в хх часа и залязва в хх часа.Те също са излъгани и не знаят, че слънцето е неподвижно, та затова ги пишат едни такива.При това ги пишат от някакъв национален институт по метеорология.

Но ти не им вярвай.Те са купени и лъжат.

Всичко се върти около Исраел и евреите....точка!! / няма емотка с надменно изображение, ама  вие си знаете/

преди 9 минути, M.Николов написа:

Нищо сложно не виждам за разбиране, понеже траекторията на движението на един обект се определя от позицията на наблюдателя. Не ли? Следователно, когато сме на нашата планета, то наблюдаваме, че слънцето и луната се въртят около нея. Когато променим позицията си, то ще наблюдаваме обратното по отношение на слънцето. 

преди 14 минути, badr написа:

Няма да ти показвам никакъв учебник.Стани сутрин рано и наблюдавай - сам можеш да видиш как слънцето се движи.Но ти не вярвай на очите си, а на средношколските си представи за физика.

Зрителното съзнание е свързано с различаващото съзнание. Не разбирам какво пречи, сутрин рано като станеш, да видиш как луната се върти около Земята, Земята около слънцето, а слънцето около галактичния център.

преди 3 минути, badr написа:

Сериозно ли е зрителна измама? Ами Айнщайн не знаел, че е зрителна измама и затова констатирал.Наблюдател намиращ се на земята ще наблюдава, че слънцето обикаля около земята.Но може ти пък си мисли, че слънцето те лъже.Също така те лъжат и астрономите, когато ти казват че слънцето изгрява в хх часа и залязва в хх часа.Те също са излъгани и не знаят, че слънцето е неподвижно, та затова ги пишат едни такива.При това ги пишат от някакъв национален институт по метеорология.

Но ти не им вярвай.Те са купени и лъжат.

Така, наблюдател гледаш към слънцето може и да му се струва, че слънцето се върти около Земята, но той няма как да бъде сигурен в това, и явно е пропуснал часовете по физика, иначе щеше да знае със сигурност доказано по научен път, че Земята се върти около слънцето, а не обратното, иначе констатацията на Айнщайн е вярна, но тя не променя фактите!Това за "изгряването" на слънцето пък въобще не мисля да го коментирам, мисля е ясно на всички за какво става въпрос.

преди 7 минути, dagpo19 написа:

Нищо сложно не виждам за разбиране, понеже траекторията на движението на един обект се определя от позицията на наблюдателя. Не ли?

Позицията на наблюдателя влияе ли физически на траекторията на обекта?

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Зрителното съзнание е свързано с различаващото съзнание. Не разбирам какво пречи, сутрин рано като станеш, да видиш как луната се върти около Земята, Земята около слънцето, а слънцето около галактичния център.

Нищо подобно не виждам, когато наблюдавам изгрева. Това, което виждам е, че слънцето изгрява, движи се по небето и после залязва.

преди 14 минути, dagpo19 написа:

Нищо сложно не виждам за разбиране, понеже траекторията на движението на един обект се определя от позицията на наблюдателя. Не ли? Следователно, когато сме на нашата планета, то наблюдаваме, че слънцето и луната се въртят около нея. Когато променим позицията си, то ще наблюдаваме обратното по отношение на слънцето. 

Това е точно така.Всичко зависи от избора на отправна система.Проблема е, че докато сме на земята няма как да променим позицията си като наблюдатели.И всички хора сме такива наблюдатели с предварително избрана отправна система.

Вече, който успее да се добере до слънцето и погледне оттам.Но затова пък са трансформациите.

преди 8 минути, M.Николов написа:

Така, наблюдател гледаш към слънцето може и да му се струва, че слънцето се върти около Земята, но той няма как да бъде сигурен в това, и явно е пропуснал часовете по физика, иначе щеше да знае със сигурност доказано по научен път, че Земята се върти около слънцето, а не обратното, иначе констатацията на Айнщайн е вярна, но тя не променя фактите!Това за "изгряването" на слънцето пък въобще не мисля да го коментирам, мисля е ясно на всички за какво става въпрос.

Единствено пропуснал уроците по физика си ти.В средния курс не се изучава ТО и ти няма как да знаеш механиката и. Не мога и да те образовам.

:biggrin:

преди 3 минути, badr написа:

Това е точно така.Всичко зависи от избора на отправна система

А бе ум белия делфин, пак те питам - това, че ти наблюдаваш слънцето променя ли по някакъв начин физичните му свойства?

преди 5 минути, M.Николов написа:

:biggrin:

А бе ум белия делфин, пак те питам - това, че ти наблюдаваш слънцето променя ли по някакъв начин физичните му свойства?

Питай нещо друго.Този въпрос мисля да го пропусна.

преди 9 минути, dagpo19 написа:

Нищо подобно не виждам, когато наблюдавам изгрева. Това, което виждам е, че слънцето изгрява, движи се по небето и после залязва.

Което е лесно обяснимо, ако знаеш, че Земята се върти около слънцето и около оста си.

преди 1 минута, badr написа:

Питай нещо друго.Този въпрос мисля да го пропусна.

Ок.Как е времето при вас?

:wub:

преди 14 минути, M.Николов написа:

Позицията на наблюдателя влияе ли физически на траекторията на обекта?

Зависи от обекта и ситуацията, според Алан Аспект влияе.

преди 11 минути, dagpo19 написа:

Това е така, ако се възприемаш за център на вселената. Ако нямаш такова устойчиво усещане ти се откриват и други опции, но това го знаеш ;)

преди 1 час, badr написа:

Глупченце излъгано.Не написах ли, че не трябва да пишеш глупости.Тъй ли не ти стига акъла, че си тръгнал да спориш с инженер за физика и математика.

Не трябва с нищо да угаждаш на Исляма.В Курана изрично, на ясен арабски език е записано че формата на земята е подобна на яйце.Черно на бяло е написано.

Пак не трябва да угаждаш на Исляма, че земята не е плоска и не трябва да угаждаш че не се върти.Не трябва да угаждаш защото в Курана изрично пише, че всяко се движи по своя път.Отново не трябва да угаждаш на Исляма, а да се образоваш за да разбереш ясно, че науката физика твърди и всеки може сам да наблюдава как Слънцето се върти около земята, а не обратно.Единствено ако наблюдател се намира на Слънцето би видял, че земята се върти около него.И това не е наблюдение, а извод базиран на изчисления.Въобще кое как се върти - ти няма как схванеш, защото тези неща се учат в университет.За сметка на това сервираш клип на християнска телевизия, в който са изрязани съществени части от отговора.За разлика от теб аз знам за изказването на Ибн Бааз и познавам целия отговор .

Е отговорих ти с аргументи. както и досега, но ти като необразован няма как да имаш подготовка за да разбираш сложни въпроси и въобще не можеш да проумееш аргументите.Кой ти е виновен, че не си подготвен, но тук си тръгнал да обясняваш научни проблеми.

И никой не ти е казал да не пишеш.Пиши колкото си щеш.Но когато не ти харесва нещо, без значение какво, ти го отричаш поради липса интелектуални способности. Затова и реакциите с/у теб са такива.

Типичен пример е думата Аллах.Седем пъти ти показвах Библия на арабски, седем, а не венъж в която пише Аллах, а ти нелепо отговаряш, че Аллах не е Бога от Библията.За какви аргументи тогава пишеш.За теб аргумент е това, което ти решаваш, че е аргумент.

Разбира се никой не е съгласен, ти, да определяш критериите в дадена дискусия.Ти, който си невеж, да задаваш критерии на хора образовани.

Естествено не си познал.

Да разбирам ли, че нямаш логичен отговор на въпроса ми, къде в Корана се пише, че Авраам е искал да пожертва Исмаил, а не Исак? 

Или може би да го приемам като признание, че в Корана не пише, че Авраам е трябвало да принесе Исмаил, а Исак в жертва на Бог? 

И ако това е така не съгрешавате ли пред Аллах изкривявайки словото му? 

Но иначе може да си обясняваш колко съм неграмотен и невеж. Това е по - малък кахър от вашия. 

Предпочитам да се доверим на доказаните теории.

Ами в науката физика нищо няма по-голяма тежест от наблюденията, сиреч емпиричния опит.

Предпочитам да се доверим на доказаните теории.

Теориите и методите за наблюдение се променят, а лъжата е вчерашната истина.

преди 2 часа, badr написа:

Сега и науката е виновна за невежеството на написалите Корана.  Ти остави наблюденията на слънцето сутрин, но вашите братя от Саудитска Арабия казват във видеото, че ЗЕМЯТА НЕ СЕ ДВИЖИ позовавайки се на Корана. Това е грубо противоречие на науката. 

Ти какво ще кажеш, земята ДВИЖИЛИ СЕ се, като оставим на страна какво наблюдаваме сутрин.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Но не всяка теория се доказва.

Но и не всяка доказана теория е истина.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.