Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Интересно явление би било ако приказките на Ангел Каралийчев се превърнат в свещено писание. Или пък тия - на братя Грим.

Интересно е - защото гледам колко хора се надпреварват да обясняват едно или друго, написано някъде от някого, за целите на някои, заради нещо си, някога си... И тече състезанието от рода - ама аз пък съм си нагласил тази приказка да е... а другия - друга приказка била живота (му).

Изглежда е голям проблем да се спре с приказките, защото сред някои други теми, сред други раздели, на други хора е огромен проблем да излезнат от "пепеляшка" или от мита за дядо Коледа.

Чудно ми е също - за всеки сегашен момент, сред сегашен миг - защо е толкова важно да стои една приказна история, около главното действащо лице - за мизансцен? какво толкова му дава че си е нагласило приказка, какво толкова получава от приказката - основното действащо лице?

какво може да се направи сред големия и страшен свят - ако не е изградената лична или групова приказка в ролята на инкубатор или утроба - да приеме сгушените сред нея "действащи лица". Животът - като един огромен и страшен хищник, злодей, сатана... от който ги спасява една нагласена конструирана пиеса...

Нямах намерение въобще да пиша това, и нека на тия, дето не им харесва просто да не го четат.  :)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 15 часа, witness написа:

Честно казано, като се сблъскам с такива тълкувания, вървящи къде съвсем законно, къде не по явния смисъл, изпитвам лек културен шок. Както като отвориха темата за плоската земя. Защо, ами защото превръщат СЗ в селска хроника, ама от немай къде покрай пренията с християните. Има и инструкции какво да се отговаря на конкретни въпроси, а ти явно си знаеш урока.

Сигурно ще ти се изправят  косите, ако узнаеш, че някои разпознават и пророка Мухаммад в Псалмите. Всеки според фантазията си. Истината обаче е че СЗ е просто историята на евреите . Този, който я познава добре ще разбере и Писанията им. Няма друг секрет.

поздрави.

преди 16 часа, Aumi написа:

Звездата на Давид, изобразена върху дрехите на османските султани, както и като фрагмент, украсяващ  джамиите, построени по време на Османската империя.
Надявам се, Валкирия, да даде повече светлина по въпроса.

Ауми,

В тази тема единствения, който е компетентен върху темата Ислям е Бадр. Умен, интелигентен, начетен , невероятно чаровен мъж и на всичкото отгоре сякаш това е малко е и духовно лице.

Това, което ме питаш в този случай няма да го свързваш със звездата на Давид, а със Шломо Едидия / Соломон/. Уважаван много в Исляма и считан за един от великите пророци.  Иудаизма и Исляма са свързани много повече от всички други религии. Те са твърдо монотеистични религии. Иначе този знак го има и върху църкви. Окото на Озирис пък е част от олтарите на православните църкви, които го наричат окото на Бога. Нищо ново под слънцето.

преди 17 минути, _ramus_ написа:

какво може да се направи сред големия и страшен свят - ако не е изградената лична или групова приказка в ролята на инкубатор или утроба - да приеме сгушените сред нея "действащи лица". Животът - като един огромен и страшен хищник, злодей, сатана... от който ги спасява една нагласена конструирана пиеса...

Нищо подобно. Преувеличаваш и преиначаваш. Да ти изглеждам поне аз да треперя от страх или да възприемам живота като огромен и страшен хищник?

Казват, че когато Мохамед е бил керванджия се е докоснал до учението на Саабей и символът "Луната със звезда", е знак на съвпад на Луната с Венера.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Нищо подобно. Преувеличаваш и преиначаваш. Да ти изглеждам поне аз да треперя от страх или да възприемам живота като огромен и страшен хищник?

Рамус разсъждава по-зряло от вярващите в приказки, Бог, Дядо Мраз, братя Грим, Спагетеното Чудовище и т.н.. Има проблем все още с деконструкцията на собственото си его, неосъзнавайки че представата му за "себе си" също е приказка. Вярва, че собственото му его е създател на приказката, опитвайки се да замести чуждите приказки със своя версия. Незрелият ум вярва в постоянни и вечни приказки, докато зрелият осъзнава, че няма нищо постоянно и вечно.

преди 54 минути, Śūnyatā написа:

Незрелият ум вярва

та ти току що си направи реклама, като използва написаното от рамус. Твоето 'соствено его" въобще не участва в този твой акт, нали? :)

нямаш си дори идея какви глупости пишеш от време на време, главно заради "твоето собствено его" живеещо в един филм, наричан от самото его "зрелия ум". Обаче - така, по форуми "живее"... И във филма си играеш как всеки друг има проблеми с деконструкцията на егото си, но за теб това са вече решени и ясни проблеми. Проблемите на зрелия ти ум, дето "осъзнава, че няма нищо постоянно и вечно". Но пак - така по форуми си "осъзнава", на приказки, от цитати, от готови думички, пред монитора се осъзнава чудесно каквото и да било. най-зрелите умове, дето осъзнават - само пред монитора и форумите живеят.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Да ти изглеждам поне аз да треперя от страх

беше насочено към други пишещи...  със лични доста миксирани версии, с нагаждания и стъкмистики, кой откъдето си свари, квото докопал, откъдето дошло до него... Понякога доста произволни... но целите - винаги са едни и същи. Винаги!

Но колкото до самия твой въпрос - това е за друг разговор, съвсем далеч от "този"...

преди 2 часа, mecholari написа:

Казват, че когато Мохамед е бил керванджия се е докоснал до учението на Саабей и символът "Луната със звезда", е знак на съвпад на Луната с Венера.

Звездата е Венера. Друг е въпроса дали не става въпрос за съвпад на слънцето, луната и венера, т.е. полумесецът според някои не е полумесец, а слънцето в съвпад с луната (слънчево затъмнение).

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Интересно явление би било ако приказките на Ангел Каралийчев се превърнат в свещено писание. Или пък тия - на братя Грим.

Понякога от приказките може да се научи много, ама те са за деца, а тук някои се имат за възтастни, и купичките им са вече пълни.

преди 1 час, _ramus_ написа:

беше насочено към други пишещи...  със лични доста миксирани версии, с нагаждания и стъкмистики, кой откъдето си свари, квото докопал, откъдето дошло до него... Понякога доста произволни... но целите - винаги са едни и същи. Винаги!

Това не знам за кого се отнася. Предполагам, че не е за мен, но все пак ще се оправдая, че за написаното сутринта мога точно да посоча източник на който се позовавам (не, че ще го направя) и не е нещо по което бих си позволил да правя предположения, тъй като не е нещо свързано с моя опитност. Това разбира се не означава, че написаното е вярно, но и аз не изисквам от никого да го приема за такова.

преди 1 час, dagpo19 написа:

Самият изказ, който е използван, показва недоразбиране на това, което се претендира да се следва, понеже може да деконструираш, разглобиш или разрушиш нещо, което е сглобено от присъщо съществуващи елементи. Идеята е да се постигне отсъствието на аз, а не да бъде деконструиран, каквато е представата на някои западни философи... Това не е критика. Такова разбиране е необичайно и трудно за постигане, според моя опит и наблюдения. Подобно разбиране изисква необичайна дисциплина. И т.н.

Методи и практики 84 000. Да, дисциплината е необичайна, но не е свръхчовешка. Всеки може да я практикува. Не един на милион. Подобни практики има при исляма, при християнството, цар Соломон я е практикувал, писатели, поети, художници и много други. Bhanga ñana се нарича. В смисъл не превръщане на физическото тяло и ментални формации в съвкупност от вибрации (випасана на Гоенка) , а акцента на възприятието да пада върху разпада на феномените. Тогава се постига отсъствието на аз. Всичко се осъзнава само като представа, аз-а не прави изключение. Това са и последните думи на Буда: "Всички съставни неща са непостоянни и подлежат на разпад. Приложете усърдие в процеса на своето освобождение..." - Освобождение от какво? Нищо сложно няма.

преди 41 минути, Shiniasu написа:

Звездата е Венера. Друг е въпроса дали не става въпрос за съвпад на слънцето, луната и венера, т.е. полумесецът според някои не е полумесец, а слънцето в съвпад с луната (слънчево затъмнение).

В моят източник е Луна. Иначе в него се твърди, че от саабеизма идва и  "поклонението" към Свещеният камък Каабето. 

преди 23 часа, badr написа:

Сериозно ли бе.Ти ще ме умориш от смях.Да видим в Библията какво пише и да видим дали е  в противоречие с Исусовото учение или са действали с  "острото на вилиците".Ще бъдеш ли така добър да ни изясниш как така Исус е заповядал да се избият с острото на "вилицата" дори деца.

Ха сега ти да покажеш някъде в Курана да пише подобно нещо.Хайде да видим.

"Сериозно ли бе.Ти ще ме умориш от смях"

Няма да умреш от смях, а от това, че живееш в заблуда. 

Хвалиш се, че познаваш Библията по добре от всеки тук, а пишеш глупости и внушаваш лъжи, което е нормално в исляма. 

Истината е следната, всички стихове, които си извадил от Стария Завет, повтарям Стария  Завет, /Новия няма такива / се отнасят единствено и само за краткия период, когато евреите трябваше да влязат е обещаната от Бог земя. Тогава Бог заповядал да бъдат избити народите, САМО на територията на обещаната земя и НИКЪДЕ ДРУГАДЕ.   Причините за това наказание са две:

1. Греха на народите живели там.

2. Тези народи да не повлияят на Еврите с греховете си и идолопоклонството. 

И разбира се за пореден път лъжеш и се опитваш да внушиш, че в исляма не се насърчава насилие и принуда, но истината е в цитатите по долу:

"Ха сега ти да покажеш някъде в Курана да пише подобно нещо.Хайде да видим."

Чети и се смей:

Сура 2, ая 191:  
И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.
Сура 4, ая 89:  
Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте ги и ги убивайте, където ги заварите – и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник –
Сура 4, ая 91:  
Ще откриете и други, които искат и с вас да са в безопасност, и със своя народ – в безопасност. Всякога, щом биваха връщани към изкушението, биваха низвергвани в него. И ако не се отдръпнат и не ви предложат мир, и не удържат ръцете си, хващайте и ги убивайте, където ги заварите! Дадохме ви явен довод срещу тези.
Сура 9, ая 5:  
А изтекат ли месеците на забрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

Сура 8:12 Твоят Господ разкри на ангелите: “Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите! Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!
13 Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.

Агресия срещу народите живеещи в своята земя:

33 Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

29 Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога [джизя] безусловно и с покорство.

Стиховете по горе показват какво проповядват Аллах и неговия велик пророк Мохамед. Вяра наложена чрез насилие и страх от наказание и смърт. Това е истината. 

А ето какво проповядва Исус: 

Умирайки на кръста каза в агония се помоли на Отец: Лука 23:34  А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят. 

Матей 6:15 Но ако вие не простите на човеците съгрешенията им, то и вашият Отец няма да прости вашите съгрешения.

Марк 11:25 И когато се изправите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, за да прости и Отец ви, Който е на небесата, вашите прегрешения.

Бадр, можеш да продължиш да се смееш, но това няма да промени фактите, че Аллах  проповядва агресия и насилия, а Исус, любов и  прошка.  Няма как да промениш факта, че Корана противоречи на ВСИЧКО що се нарича наука / история, археология, астрономия и т.н./ На такава книга да повериш вечната си душата  е меко казано  неразумно. 

Може да продължиш да наричаш черното, бяло или бялото, черно, но то си е за теб. 

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Рамус разсъждава по-зряло от вярващите в приказки, Бог, Дядо Мраз, братя Грим, Спагетеното Чудовище и т.н.. Има проблем все още с деконструкцията на собственото си его, неосъзнавайки че представата му за "себе си" също е приказка. Вярва, че собственото му его е създател на приказката, опитвайки се да замести чуждите приказки със своя версия. Незрелият ум вярва в постоянни и вечни приказки, докато зрелият осъзнава, че няма нищо постоянно и вечно.

Никой не отрича някои  качества на Рамус. Лично на мен ми харесва, когато насреща като събеседник  има човек без кал в главата и устата. Въпроса е че нещата относно религията са се променили много във времето. Времето също се е променило.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

дето осъзнават - само пред монитора и форумите живеят.

лично на мен това не ми пречи. До този момент в който не решат, че могат да си навират носовете където не им е работата и да плискат кал. В най-скоро време  ще ти дам много интересен материал да четеш и да разсъждаваш.

хубава вечер.

Аз също бих дал литература за четене. Това би помогнало да се разберат последните ми 6-7 поста и да се направи връзка между тях.

Например ако започнеме с това, че Илия Вълков – Юл Браун, за получаването на брауновия газ е използвал за оптимизиране на процеса бобината на Тесла, и се прочете автобиографията на последния, наречена още „Моите Изобретения“, ще се разбере за личния му подход на проектиране на електрически машини. То е ставало директно в съзнанието му, където са се изпипвали до най-малкия детайл, изключително образно, тествали са се, и са се усъвършенствали там, и след което, когато са се правили в действителност са изпълнявали с точност всички заложени параметри. И ако веднага след това се посегне към „Космогонията на Розенкройцерите“ от Макс Хайндл в частта „Методи за придобиване на знание от първа ръка“, зададени упражнения като Концентрация, Медитация, Наблюдение, Различаване, Съзерцание и Обожаване, в контекста на книгата, ще открием, че тези методи се припокриват с правеното от Тесла и провокират именно такъв подход.

Не само това, но Космогонията съчетава еволюцията със креационизма, като еволюция под контрола, напътствието и надзора от Бог и висшите същества, описва периодичното изпадане на материята в хаос, и различните еволюционни вълни, и обяснява всъщност вдишките и издишките на Брахма. А най-уникалното е, че с дадените методи и подход може да се проследи този процес и именно това се изисква от читателя.

Но не на последно място съществува опасността, тези, които не се занимават с вътрешните и външни светове, да отпаднат от нашата еволюционна вълна и да чакат нова такава, която е след милиони и милиарди години, защото твърде много ще започнат да пречат на тези, които се развиват.  Голям разрив и „Време Разделно“ вместо Ангел Каралийчев.

преди 15 часа, _ramus_ написа:

та ти току що си направи реклама, като използва написаното от рамус. Твоето 'соствено его" въобще не участва в този твой акт, нали? :)

нямаш си дори идея какви глупости пишеш от време на време, главно заради "твоето собствено его" живеещо в един филм, наричан от самото его "зрелия ум". Обаче - така, по форуми "живее"... И във филма си играеш как всеки друг има проблеми с деконструкцията на егото си, но за теб това са вече решени и ясни проблеми. Проблемите на зрелия ти ум...

Няма никакви проблеми. Да се спори относно природата на егото и феномените няма нито смисъл, нито възможност. Все едно димът да разсъждава за огъня. По-точно да си мисли че разсъждава. Спори, разсъждава, страда, само една илюзия. Няма собственик на сменяващите се едно друго ментални състояния. Насочването на вниманието към тази смяна, промяна, непостоянство, може да ти даде възможност да осъзнаеш, че никакво конкретно аз не съществува дори в момента. Нещо проблясва и угасва върху безкрайния поток от изменения и се мисли за много наблюдателно, умно и важно. Как да не се посмееш от сърце :D

преди 17 часа, valkiria1 написа:

Сигурно ще ти се изправят  косите, ако узнаеш, че някои разпознават и пророка Мухаммад в Псалмите. Всеки според фантазията си. Истината обаче е че СЗ е просто историята на евреите . Този, който я познава добре ще разбере и Писанията им. Няма друг секрет.

поздрави.

Ауми,

В тази тема единствения, който е компетентен върху темата Ислям е Бадр. Умен, интелигентен, начетен , невероятно чаровен мъж и на всичкото отгоре сякаш това е малко е и духовно лице.

Това, което ме питаш в този случай няма да го свързваш със звездата на Давид, а със Шломо Едидия / Соломон/. Уважаван много в Исляма и считан за един от великите пророци.  Иудаизма и Исляма са свързани много повече от всички други религии. Те са твърдо монотеистични религии. Иначе този знак го има и върху църкви. Окото на Озирис пък е част от олтарите на православните църкви, които го наричат окото на Бога. Нищо ново под слънцето.

Нека видим откъде води началото си шестолъчната звезда, приета по-късно като символ на евреите.

...........................

Хексаграмма – Шестолъчна звезда

16-600x322.jpg

Хексаграмът, известен днес като Звездата на Давид, има много древен произход, който не е свързан с конкретен етнос.Шестоъгълната звезда се среща изключително често в много древни култури: шумеро-акадската, вавилонската, египетската, индийската, славянската, келтската и други. Затова е неоснователно да се смята, че в Древен Израил звездата е била чисто еврейски национален или религиозен символ.

Може да се каже, че шестоъгълната звезда е един от най-древните символи използвани от човека. Най-често в него е заложена идеята за взаимодействие/взаимопроникване на двете начала, всяко от които е представено чрез един от двата триъгълника, образуващи звездата. Те могат да бъдат небесното и земното начало, мъжкото и женското, физическото и духовното. Шестоъгълната звезда е възникнала в началото на неолита, от появата на изображения на назъбени розетки със знаците на шест облака, напояващи земята. На връзката между небето и земната растителност са посветени и композиции от шест елемента, които не се променят в продължение на 8 хиляди години и преминават от един народ към друг.

22-840x671.jpg Готически храм в Валенсия, Испания.

Символичното използване на триъгълника е още по-древно: още през V хилядолетие пр. н. е. в северозападното Причерноморие, в културата Триполие, древните праиндоевропейци отбелязвали с  триъгълник слабините на женските глинени фигурки, олицетворяващи богинята-майка, прародителката на всичко живо, богиня и на плодородието.Постепенно триъгълникът и изображението на ъгъл, независимо накъде е насочен върхът им, и символизиращи женското начало, започнали да се използват като орнамент върху глинени съдове. Най-широко разпространение и развитие символът достигнал през V-III хилядолетие пр. н. е. в земите на праиндоевропейскатаКопетдагска култура, в южните части на сегашна Туркмения, в тясната ивица напоявана земя между северните разклонения на хребета Копетдаг и южната граница на пустинята Каракум. Вътрешните стени на многобройните постройки, а също и великолепната като художествено изпълнение керамика са изпълнени с орнаменти от различни видове и съчетания триъгълници. Оттук триъгълникът обърнат с върха надолу попаднал в древношумерскатаписменост-пиктография, в която започнал да изобразява понятието „ жена “.

В индо-арийската култура

В индо-арийската култура и в шумерския клинопис триъгълникът, обърнат с върха надолу започнал да олицетворява понятието „ жена “, а с върха нагоре – „ мъж “. В древен Египет двата кръстосани триъгълника станали символ на тайни знания.  Скоро след появата си в Индия хексаграмът станал символ на защита и започнали да го наричат „Печатът на Вишну “. Според поверието с този печат можело да се „ запечата “злото или бедата и да се защитиш от зли духове.3.jpg

В Индия звездата била използвана още преди 5 хиляди години, дълго време преди символът да се появи в Близкия изток. Естествено, че тя нямала никакво отношение към юдаизма. Тя била почитана в Индия като символ на сексуалния съюз между Кали (триъгълник с върха надолу) и Шива (триъгълник с върха нагоре), който се смятал за пазител на живота.

В Египет и Финикия

В Египет и Финикия хексаграмът е смятан за символ на равновесието между материалното и духовното начало, между човешкото (триъгълник, обърнат надолу) и божественото (триъгълник, обърнат нагоре). Впоследствие това тълкуване се пренесло във вярванията на кабалистите исредновековните европейски окултисти.

В митологията на древните египтяни съществувало поверие за първия бого-човек Гора, който след възкресението си започнал да се нарича „Амсу “. Шестоъгълната звезда била първият знак на йероглифа „ Амсу “, а също така и йероглифът „Земята на душите “. При древните славяни този знак принадлежал на бога на плодородието Велес и се наричал „звездата на Велес “. Звездата възникнала от два преплетени триъгълника, символизиращи мъжкото (върхът на триъгълника нагоре) и женското (върхът на триъгълника надолу) начало в Природата, от чието единство се ражда всичко живо.

В иудаизъм

Шестоъгълната звезда често е наричана звезда на Давид. Съществува легенда, че този символ бил изобразен върху щитовете на неговите воини. Но най-вероятно се касае за измислица. Гершом Шолем, експерт в областта на еврейската мистика и един от основателите на Еврейския университет в Йерусалим публикувал статия скоро след като било прието решение за изобразяването на шестоъгълната звезда на националния флаг на Израел. В нея той написал: „Хексаграмът не е еврейски символ и, нещо повече, той не е символ на юдаизма”.

17-840x674.jpg Шестоъгълната звезда се нарича и библейска или Витлеемска, заради образа и върху картините от средновековието и епохата на Възраждането, изобразяващи раждането на Христос във Витлеем и идването на четиримата влъхви.

Гершом Шолем твърди, че този знак започва да се ползва от евреите като собствен символ не по-рано от XII-XIV век. Тогава се е появило и наименованието му – Маген Давид. Измислица на късното средновековие е и връзката на шестоъгълната звезда с името на цар Давид и на петоъгълната с името на цар Соломон.От XV век знакът започва да се използва като заставка на еврейски издания, а до тогава се среща като декоративен елемент в украсата на синагогите. Едва през XIV-XVI век е използван за първи път в качеството на емблема от най-многочислената еврейска община в Европа – Прага.

Първото свидетелство, че тази графема е използвана като специфичен еврейски символ датира от 1354 година (по други данни – Когато император Карл IV, император на Свещената римска империя, подарил на пражките евреи привилегията да имат собствен флаг.) Флагът представлява червено платно с изображението на шестоъгълна звезда. Той получил името „флагът на Давид “. С Маген Давид бил украсен и официалния печат на общината.

В други култури10-500x300.jpg

Такъв келтски кръст изразява съюза между небето и земята, между мъжкото и женското. Важно е да се отбележи и съвместното използване на свастиката и хексаграма. И в древна Гърция хексаграмът е означавал единение на двете начала – мъжкото и женското. Той е бил широко разпространен в Персия, но сред евреите се срещал като единични случаи на използване.

През XIII-XIV с този символ започнали да украсяват амулети и мезузи(свещени свитъци),а през късното Средновековие и еврейски текстове от Кабала. Но въпреки всичко, символът продължавал да има само декоративно значение. Едва в края на XVIII в. започнали да изобразяват Маген Давид върху еврейски надгробия. През XIX в. стремящите се към национално самоопределение еврейски общества започват да издигат Маген Давид като национален символ. Постепенно звездата на Давид се приема практически от всички еврейски общини, изобразява се върху синагогите, книгите, печатите, документите, различните култови и битови предмети.

С хексаграм се е подписвал поетът  Хайнрих Хайне, който има еврейски произход. Едва в тази епоха християните и мюсюлманите, широко използващи дотогава тази графема, започнали да я приемат за еврейски знак. По такъв начин се създава изкуствено и доста късно във времево отношение връзката между хексаграма и еврейството.14-840x600.jpg

Шестоъгълната звезда се нарича и библейска или Витлеемска, заради образа и върху картините от средновековието и епохата на Възраждането, изобразяващи раждането на Христос във Витлеем и идването на четиримата влъхви.

През XVIII в. планетарният хексаграм вече е общоприет езотеричен символ. Например, неговите изображения се срещат в известния трактат „Тайните фигури на розенкройцерите “.

...

https://gostclub.com/xeksagramma-shestolchna-zvezda/

В самата Османска империя, шестолъчната звезда, наричана Звездата на Давид, или печатът на Соломон, се е използвала като амулет пришиван към дрехите на пашите и султаните, тъй-като се е считало, че той символизира плодородие, изобилие и мощ.

Този символ, наричан, Mühr-ü Süleyman, се среща като бродерия в дрехите, в изкуството, в надгробни паметници, върху различни орнаменти по обществените сгради, в керамиката и в бижутата.

http://osmanlldevleti.blogspot.com/2013/10/6-koseli-yldzn-srr-ve-bilinmeyenleri-bu.html

преди 22 минути, Śūnyatā написа:

Няма никакви проблеми. Да се спори относно природата на егото и феномените няма нито смисъл, нито възможност. Все едно димът да разсъждава за огъня. По-точно да си мисли че разсъждава. Спори, разсъждава, страда, само една илюзия. Няма собственик на сменяващите се едно друго ментални състояния. Насочването на вниманието към тази смяна, промяна, непостоянство, може да ти даде възможност да осъзнаеш, че никакво конкретно аз не съществува дори в момента. Нещо проблясва и угасва върху безкрайния поток от изменения и се мисли за много наблюдателно, умно и важно. Как да не се посмееш от сърце :D

Śūnyatā, възхищавам се на търпението, спокойствието и смирението ти!
Ти наистина си осъзнат човек, който действително прилага на практика наученото.
Докато други, са само зубрачи, и не могат да променят нито нагласите си, нито природата си, въпреки назубрените фрази, термини и учения.
А ако едно учение, не се прилага на практика в живота, във взаимоотношенията с другите, каква е ползата от всички практики и цялото зубрене и четене?!

преди 5 часа, mecholari написа:

Аз също бих дал литература за четене. Това би помогнало да се разберат последните ми 6-7 поста и да се направи връзка между тях.

Например ако започнеме с това, че Илия Вълков – Юл Браун, за получаването на брауновия газ е използвал за оптимизиране на процеса бобината на Тесла, и се прочете автобиографията на последния, наречена още „Моите Изобретения“, ще се разбере за личния му подход на проектиране на електрически машини. То е ставало директно в съзнанието му, където са се изпипвали до най-малкия детайл, изключително образно, тествали са се, и са се усъвършенствали там, и след което, когато са се правили в действителност са изпълнявали с точност всички заложени параметри. И ако веднага след това се посегне към „Космогонията на Розенкройцерите“ от Макс Хайндл в частта „Методи за придобиване на знание от първа ръка“, зададени упражнения като Концентрация, Медитация, Наблюдение, Различаване, Съзерцание и Обожаване, в контекста на книгата, ще открием, че тези методи се припокриват с правеното от Тесла и провокират именно такъв подход.

Не само това, но Космогонията съчетава еволюцията със креационизма, като еволюция под контрола, напътствието и надзора от Бог и висшите същества, описва периодичното изпадане на материята в хаос, и различните еволюционни вълни, и обяснява всъщност вдишките и издишките на Брахма. А най-уникалното е, че с дадените методи и подход може да се проследи този процес и именно това се изисква от читателя.

Но не на последно място съществува опасността, тези, които не се занимават с вътрешните и външни светове, да отпаднат от нашата еволюционна вълна и да чакат нова такава, която е след милиони и милиарди години, защото твърде много ще започнат да пречат на тези, които се развиват.  Голям разрив и „Време Разделно“ вместо Ангел Каралийчев.

Днес е хубав ден! Какво повече може да се добави към това? 

преди 14 часа, valkiria1 написа:

Въпроса е че нещата относно религията са се променили много във времето. Времето също се е променило.

Съгласен съм и подкрепям това.

Цитат по памет от филма МАТРИЦАТА, който между другото си е заемка, както всичко в сценария на въпросния филм:

"... Някои неща се променят... други - не се променят..." Сред този цитат не става ясно за никого - за какъв период от време се отнасят...

исках да кажа - че светът се променя, времената се променят, хората се променят, религията се променя - с тях, заради тях. Сред всичко това едно нещо все още не се е променило в основата си, а всички останали 'промени' все още не са го "докоснали"... Разбира се това е за разговори между зрели, разумни и честни хора - способни да допуснат критика и съмнение върху всичко (значи ВСИЧКО - във всякакъв смисъл, а не подбрани фрагменти, които са допустителни и не застрашават удобството, комфорта или отключват вратата от ада на духчетата на страха)...

Всъщност всеки човек доста добре ползва "промените"... Но едно нещо, което досега не се променя, му дава възможността и мотива да го прави.

преди 1 час, Sleda написа:

Днес е хубав ден

Разбира се, че е важно да се добави:

за кого? и според какво - е хубав?

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Съгласен съм и подкрепям това.

Цитат по памет от филма МАТРИЦАТА, който между другото си е заемка, както всичко в сценария на въпросния филм:

"... Някои неща се променят... други - не се променят..." Сред този цитат не става ясно за никого - за какъв период от време се отнасят...

исках да кажа - че светът се променя, времената се променят, хората се променят, религията се променя - с тях, заради тях. Сред всичко това едно нещо все още не се е променило в основата си, а всички останали 'промени' все още не са го "докоснали"... Разбира се това е за разговори между зрели, разумни и честни хора - способни да допуснат критика и съмнение върху всичко (значи ВСИЧКО - във всякакъв смисъл, а не подбрани фрагменти, които са допустителни и не застрашават удобството, комфорта или отключват вратата от ада на духчетата на страха)...

Всъщност всеки човек доста добре ползва "промените"... Но едно нещо, което досега не се променя, му дава възможността и мотива да го прави.

Разбира се, че е важно да се добави:

за кого? и според какво - е хубав?

За мен е хубав денят. Няма да разказвам според какво - е хубав. Рамуско, ти сам ще се досетиш.

на 31.10.2018 г. в 21:12, badr написа:

Ха сега ти да покажеш някъде в Курана да пише подобно нещо.Хайде да видим.

Ето още малки информация за това как е бил разпространена религията на "мира" наречена ислям и защо няма запазена писмена информация /поне не знам за такава/ от мюсюлмански автор за началото на насилствено разпространение на на исляма:

Искам да попитам Бадр, срамувате ли се от историята си, че няма нищо за нея? Ако се срамувате, този ваш срам прославя ли Аллах? А ако не се срамувате, защо няма написани книги, които да прославят Аллах за великите му дела на геноцид? Може и аз да не разбирам, защо няма книги от ваши автори, които да говорят за Златния век на исляма? 

А за тези, които се интересуват от темата с ножовете и  "не дойдох да поставя мир на земята , а нож" и други пасажи от НЗ, може да си пусне края на клипчето. 

преди 23 минути, realno написа:

Може и аз да не разбирам, защо няма книги от ваши автори, които да говорят за Златния век на исляма? 

Преди да напишеш нещо, първо потърси информация по въпроса, тогава задавай такива нелепи въпроси.
А е толкова лесно просто да потърсиш в търсачката на Гугъл.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Златен_век_на_исляма

Златният век на исляма, понякога наричан Ислямски ренесанс и Мюсюлмански ренесанс[1][2] е исторически период от около средата на VIII до средата на XIII век, в чието начало Арабският халифат е най-голямата държава на своето време. В рамките на халифата се формира общомюсюлманско културно пространство, което продължава да съществува и след разпадането му. Благодарение на това, ислямските учени, писатели и творци на изкуството от периода са допринесли значително за развитието на световната наука и култура. След разпадането на Арабския халифат развитието на ислямската култура за кратко се води от персийската държава на Саманидите, а по-късно от поредица от тюркски империи: Караханиди, Тимуриди, Селджуки, Хулагуиди. Хауърд Търнър пише: „Мюсюлманските художници и учени, работници и принцове заедно са създали уникална култура, която оказва пряко и косвено влияние върху всеки континент“.

При „Ислямския Ренесанс“ се развиват математиката, медицината, философията, физиката, химията и други науки. Ислямската култура, простираща се от южна Испания до Китай, включва постиженията на учени от най-различни националности и вероизповедания. Тя развива по-нататък познанията на египтяните, гърците и римляните и подготвя почвата за епохата на Ренесанса.

Науки

Астрономия

Астрономията е една от науките, от които най-много се интересуват мюсюлманските учени. Почти във всички големи градове на ислямските държави има обсерватории. През 1259 г., Насир ад-Дин ат-Туси основава най-голямата по това време в света Марагинска обсерватория близо до Тебриз. Заедно с Шараф ад-Дин Ат-Туси и Ибн аш-Шатир той е един от първите, които се произнасят за възможността Земята да се върти около своята ос. Мюсюлманите са усъвършенствали астролабията – инструмент за определяне на разположението на звездите и за измерване на разстоянията между тях. През IX – X век, братята Муса (Banū Mūsā) изчисляват дължината на земната окръжност.

Хорезмийският учен ал-Бируни доказва, че Земята се върти около своята ос и около Слънцето. С проучвания, проведени близо до индийския град Нандана, той съумява да изчисли площта на повърхността на Земята. Приложеният от него метод се нарича в Европа „правило на Бируни“.

Средноазиатският учен Ал-Фаргани открива наличието на петна по Слънцето, а трудовете му в областта на астрономията в продължение на 700 години са използвани като учебници в Европа. Той е първият учен, който изчислява точната стойност на кривината на еклиптиката.

Средноазиатският учен Улуг Бег разполага в своята обсерватория с монтиран на стена секстант с радиус от 40 метра и с работна част от 20° до 80°, който няма равен в света до 1437 г. Улуг Бег съставя каталог на звездното небе „Зидж на Улуг бег“ (Zij-i Sultani), в който са описани 1018 звезди. Там е определена и продължителността на звездната година: 365 дни, 6 часа, 10 минути, 8 секунди (с грешка + 58 секунди) и наклонът на оста на Земята: 23,52 градуса (най-точното измерване). Точността на тези таблици превъзхожда всичко, постигнато по-рано на Изток и в Европа. Едва през XVII век Тихо Брахе успява да постигне точност, сравнима със самаркандските наблюдения, а след това и да я надмине. Нищо чудно, че този астрономически справочник постоянно привлича вниманието на астрономите, както на Изток, така и в Европа. Той скоро е преведен на латински език и заедно с „Алмагест“ на Клавдий Птолемей и таблиците на кастилския крал Алфонсо X става пособие по астрономия във всички европейски обсерватории[3].

Ботаника и медицина

Андалуският лекар Ибн ал-Байтар (Ибн Байтар) (1190-1248) описва в книгата си около 1400 лечебни растения и билки. Освен лекар, той е аптекар и учен. Неговата работа се смята за основен научен труд във фармакологията.

Авицена критически преработва и систематизира тогавашните знания и е смятан от мнозина за „баща на съвременната медицина“. Най-известните му произведения са философската и научна енциклопедия „Книга на лечението“ и медицинската енциклопедия „Канон на медицината“, която се превръща в стандартен учебник по медицина за много средновековни университети и остава в употреба до средата на XVII век. Освен философията и медицината, текстовете на Авицена засягат теми като астрономия, алхимия, география, геология, психология, богословие, логика, математика, физика и поезия[4].

Ал-Рази пише няколко медицински книги и е откривател на редица болести. Той е един от първите, които оспорват хуморалната теория на Хипократ.

................

Вижте някои ислямски открития, без които не можем да си представим съвременния свят

...

Цитат

Книгата “Ал-Канун” (“Медицински канон”) на признатия за най-великия гений на всички времена мюсюлмански учен и лекар Ибн Сина (Авицена), живял през Х-ХI в., е била основно ръководство и задължителен предмет в най-известните медицински факултети в Европа до края на XVIII в. и e запазила актуалността, динамизма и валидността си в продължение на осем столетия.
Историята на медицинската наука се дели на три периода: медицината в Древна Гърция, медицината в ислямския свят и медицината в следренесансова Европа. Тези периоди са оказали дълбоко влияние върху следващите етапи от развитието на медицината. Западът е изследвал цивилизациите на Древна Гърция и следренесансова Европа и се е облагодетелствал от новите гледни точки, свързани с предметите и явленията, утвърдени от ислямската цивилизация

.

За действителната история на исляма европейците знаят твърде малко. Милиони хора в Европа дори не са чували, че толкова много технически достижения и придобивки на модерността всъщност са заслуга на мюсюлмански учени отпреди столетия. Тук влизат както важните трудове по медицина, химия, математика и астрономия, така и чисто практически открития, които днес се използват в компютърните технологии или пък при прогнозите на икономическите експерти.

След залеза на Античния свят, между ІХ-ти и ХІV-ти век науките отново процъфтяват тъкмо в Близкия Изток и онези части от Европа, които се намират под ислямска власт. Голяма част от античното наследство е преведено първо от гръцки на арабски и едва по-късно - от арабски на латински. Тъкмо благодарение на това западната християнска култура е получила достъп до бисерите на античността. През арабските преводи до Европа достигат например важни астрономически открития на древните, които залягат в трудовете на Коперник и на Леонардо да Винчи.

Златни времена

Ала голямото влияние на исляма върху развитието на Европа възниква едва след като арабите завладяват Испания.

преди 1 час, Aumi написа:

Преди да напишеш нещо, първо потърси информация по въпроса, тогава задавай такива нелепи въпроси.
А е толкова лесно просто да потърсиш в търсачката на Гугъл.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Златен_век_на_исляма

Златният век на исляма, понякога наричан Ислямски ренесанс и Мюсюлмански ренесанс[1][2] е исторически период от около средата на VIII до средата на XIII век, в чието начало Арабският халифат е най-голямата държава на своето време. В рамките на халифата се формира общомюсюлманско културно пространство, което продължава да съществува и след разпадането му. Благодарение на това, ислямските учени, писатели и творци на изкуството от периода са допринесли значително за развитието на световната наука и култура. След разпадането на Арабския халифат развитието на ислямската култура за кратко се води от персийската държава на Саманидите, а по-късно от поредица от тюркски империи: Караханиди, Тимуриди, Селджуки, Хулагуиди. Хауърд Търнър пише: „Мюсюлманските художници и учени, работници и принцове заедно са създали уникална култура, която оказва пряко и косвено влияние върху всеки континент“.

При „Ислямския Ренесанс“ се развиват математиката, медицината, философията, физиката, химията и други науки. Ислямската култура, простираща се от южна Испания до Китай, включва постиженията на учени от най-различни националности и вероизповедания. Тя развива по-нататък познанията на египтяните, гърците и римляните и подготвя почвата за епохата на Ренесанса.

Науки

Астрономия

Астрономията е една от науките, от които най-много се интересуват мюсюлманските учени. Почти във всички големи градове на ислямските държави има обсерватории. През 1259 г., Насир ад-Дин ат-Туси основава най-голямата по това време в света Марагинска обсерватория близо до Тебриз. Заедно с Шараф ад-Дин Ат-Туси и Ибн аш-Шатир той е един от първите, които се произнасят за възможността Земята да се върти около своята ос. Мюсюлманите са усъвършенствали астролабията – инструмент за определяне на разположението на звездите и за измерване на разстоянията между тях. През IX – X век, братята Муса (Banū Mūsā) изчисляват дължината на земната окръжност.

Хорезмийският учен ал-Бируни доказва, че Земята се върти около своята ос и около Слънцето. С проучвания, проведени близо до индийския град Нандана, той съумява да изчисли площта на повърхността на Земята. Приложеният от него метод се нарича в Европа „правило на Бируни“.

Средноазиатският учен Ал-Фаргани открива наличието на петна по Слънцето, а трудовете му в областта на астрономията в продължение на 700 години са използвани като учебници в Европа. Той е първият учен, който изчислява точната стойност на кривината на еклиптиката.

Средноазиатският учен Улуг Бег разполага в своята обсерватория с монтиран на стена секстант с радиус от 40 метра и с работна част от 20° до 80°, който няма равен в света до 1437 г. Улуг Бег съставя каталог на звездното небе „Зидж на Улуг бег“ (Zij-i Sultani), в който са описани 1018 звезди. Там е определена и продължителността на звездната година: 365 дни, 6 часа, 10 минути, 8 секунди (с грешка + 58 секунди) и наклонът на оста на Земята: 23,52 градуса (най-точното измерване). Точността на тези таблици превъзхожда всичко, постигнато по-рано на Изток и в Европа. Едва през XVII век Тихо Брахе успява да постигне точност, сравнима със самаркандските наблюдения, а след това и да я надмине. Нищо чудно, че този астрономически справочник постоянно привлича вниманието на астрономите, както на Изток, така и в Европа. Той скоро е преведен на латински език и заедно с „Алмагест“ на Клавдий Птолемей и таблиците на кастилския крал Алфонсо X става пособие по астрономия във всички европейски обсерватории[3].

Ботаника и медицина

Андалуският лекар Ибн ал-Байтар (Ибн Байтар) (1190-1248) описва в книгата си около 1400 лечебни растения и билки. Освен лекар, той е аптекар и учен. Неговата работа се смята за основен научен труд във фармакологията.

Авицена критически преработва и систематизира тогавашните знания и е смятан от мнозина за „баща на съвременната медицина“. Най-известните му произведения са философската и научна енциклопедия „Книга на лечението“ и медицинската енциклопедия „Канон на медицината“, която се превръща в стандартен учебник по медицина за много средновековни университети и остава в употреба до средата на XVII век. Освен философията и медицината, текстовете на Авицена засягат теми като астрономия, алхимия, география, геология, психология, богословие, логика, математика, физика и поезия[4].

Ал-Рази пише няколко медицински книги и е откривател на редица болести. Той е един от първите, които оспорват хуморалната теория на Хипократ.

................

Вижте някои ислямски открития, без които не можем да си представим съвременния свят

...

.

За действителната история на исляма европейците знаят твърде малко. Милиони хора в Европа дори не са чували, че толкова много технически достижения и придобивки на модерността всъщност са заслуга на мюсюлмански учени отпреди столетия. Тук влизат както важните трудове по медицина, химия, математика и астрономия, така и чисто практически открития, които днес се използват в компютърните технологии или пък при прогнозите на икономическите експерти.

След залеза на Античния свят, между ІХ-ти и ХІV-ти век науките отново процъфтяват тъкмо в Близкия Изток и онези части от Европа, които се намират под ислямска власт. Голяма част от античното наследство е преведено първо от гръцки на арабски и едва по-късно - от арабски на латински. Тъкмо благодарение на това западната християнска култура е получила достъп до бисерите на античността. През арабските преводи до Европа достигат например важни астрономически открития на древните, които залягат в трудовете на Коперник и на Леонардо да Винчи.

Златни времена

Ала голямото влияние на исляма върху развитието на Европа възниква едва след като арабите завладяват Испания.

Пак както винаги говориш наизуст. Това, което съм написал е вързано с клипчето, което пуснах. Разбира се не си го гледала, но първа коментираш. Там се говори, че първите няколко десетилетия от исляма, когато се е разпространявал чрез меч и проливане на много кръв се  се нарича Златния век на исляма. И въпроса ми беше, защо няма написана нито една книга от ислямски автор, която да разказва за този период на геноцид и убийства? От това следват и другите ми въпроси написани под клипчето. По скоро ти чети внимателно какво питам и после търси информация за да не се хабиш напрано. Иначе никой не отрича някакви научни постижения в различни области на науката, но в момента не коментираме това, а насилието при разпространяването на религията на "мира". 

Сега потърси информация по въпросите ми и я пусни, че всички да я видим. 

преди 11 часа, realno написа:

По скоро ти чети внимателно какво питам

ама първо вземи го преразкажи със свои думи - какво точно питаш. Разкажи за фактите, не да ми пускаш клипчетата, дето са правени от (дал)аверите от църквата ти. Тая игра с клипчетата не само няма кой да ти ги гледа - ти си тоя, дето ги компрометираш.

Клипчета всеки може да направи вече - клипчета има за всичко. С клипчета се хранят и ония с "плоската земя" и Стамат - и те произвеждат клипчета на които пледират за 'истината'...

Представи внимателно фактите ти ... и много доре ми е ясно че не си способен, ако не са тия, дето ти шепнат на ушето... А тоя шит, дето го пробутваш... мирише - като памперса, дето не е сменян навреме.

преди 2 часа, realno написа:

И въпроса ми беше, защо няма написана нито една книга от ислямски автор, която да разказва за този период на геноцид и убийства?

Я кажи, колко книги на юдейски автори си чел, в които да се разказва за Исус, апостолите му, за чудесата, разпъването на кръст, възкръсването и прочие?

преди 14 часа, realno написа:

Може и аз да не разбирам, защо няма книги от ваши автори, които да говорят за Златния век на исляма? 

Ти си толкова неорентиран.А бе глупчо  нескопосан.Може ли  толкова голяма тъпотия да сервираш.Има не просто книги, а над 2мнл.разказа и документи.Има 18 специализирани дисциплини в университета Ал-Азар, в които се изучава не просто историята, а дори в най -големи подробности живота на всеки който е чул и предава нещо от пророка и неговите сподвижници  и живота на всеки един от веригата, които препредават разказа до този, който го е записал.Съществуват и специални методики, изследвания, критерии за изясняване  достоверността на тези разкази.  

И глупако не просто има книги, а огромно количество книги.Нещо повече, именно като един  бащите на науката История се смята Ат-Табари.Неговата "история на пророците и царете" е надхвърляла 30 000 листа и описващи събития  от началото на света до 9в.Поради мащабите дори превода на част съкратената версия е издадена в 3 тома е едва достига 5% от съкратената версия на това произведение.

Това, че два евангелистки пастора не са чували нищо за това - говори единствено за неистовата им посредственост.

То и ти не беше чувал за лицето Метцегер, а той се оказа редактора и коректор на вашата Библия, така че не ме изненадва въпиющата некомпетентност.

преди 9 часа, realno написа:

Това, което съм написал е вързано с клипчето, което пуснах.

Сега потърси информация по въпросите ми и я пусни, че всички да я видим. 

Дадох ти факти, ти ме пращаш да гледам клипчета, в които всеки може да си натъкмява нещата както са им удобни.
Защо не кажеш нещо за горните факти, които съм дала?
Ясно е , че за теб манипулативните клипчета, са по-важни и по-стойностни от фактите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.