Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 11 минути, realno написа:
2 Сол.2:10 ...не приеха да обичат истината, за да се спасят. space.gif
11 И затова Бог праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа"

Какво състрадание блика от тези редове. Вместо да помогнеш на падналия да се спаси - му забиваш нож в гърба.

Безкрайна е Милостта Божия!

2 Сол.2:10 и с всяко неправедно прелъстяване ония, които загиват, задето не са приели любовта на истината за свое спасение.

11. И за това Бог ще им прати действие на заблуда, за да повярват на лъжата,

12. та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а обикнали неправдата.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 43 минути, Śūnyatā написа:

Какво състрадание блика от тези редове. Вместо да помогнеш на падналия да се спаси - му забиваш нож в гърба.

Безкрайна е Милостта Божия!

2 Сол.2:10 и с всяко неправедно прелъстяване ония, които загиват, задето не са приели любовта на истината за свое спасение.

11. И за това Бог ще им прати действие на заблуда, за да повярват на лъжата,

12. та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а обикнали неправдата.

Искаш да ми кажеш, че  лицемерно като теб  да го "успокоявам" и "приспивам" с лъжи,  че всичко е наред, да продължава в същия дух и че ще отиде в рая разсъждавайки  и живеейки по този неправилен начин ли ? Заблудата ли наричаш състрадание?

Лечението започва с поставяне на правилна диагноза, колкото и неприятна да е тя, защото истината  има значение за излекуването на всеки човек. А най - правилната "диагноза" за човека е в Библията. Освен това лекарите освен упокояващи и насърчителни думи и мат и скалпел.

Евреи 4:12  Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.

Йоан 8:32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

Ето една библейска мъдрост:

Притчи 27:6  Удари от приятел са искрени, А целувки от неприятел - изобилни.

Ти от кои си? 

И накрая думи на Исус:

Откровение 3:18 19 Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш.

преди 4 часа, realno написа:

Заблудата ли наричаш състрадание?

Очиведно заблуждавайки някой, така че той да повярва на лъжата и после да страда не е признак на сътрадание. Ако върнем лентата един стих по-назад в посланието пише:

2 Сол.2:9 тогова, чието явяване, по действие на сатаната, е с всяка сила и с поличби и лъжливи чудеса,

Следователно Бог пращайки действие на заблуда, за да повярват на лъжата не се различава коренно от сатаната, защото и двамата действат така че  да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а обикнали неправдата. Какво означава да обикнеш неправдата (в някои случаи заблудата изпратена от Бог)? Та това е чиста подигравка и поругаване на здравия разум.

Ако Бог не е успял от първия път да направи читав човек, да вземе да форматира матрицата на симулацията или да си оправи бъговете, тогава да я пусне наново, а не да обвинява сатаната че му подлива вода, понеже сатаната също е част от програмния код. Всъщност Бог не само не спира сатаната (въпреки че може), но и му помага активно в композирането на заблудите, за да можем ние (говоря хипотетично, не вярвам в тия неща) да се оплетем още по-качествено. Така шоуто става по-наситено откъм отрицателни емоции, което може би е и крайната цел на композицията завърваща с Tutti Crescendo: плач и скърцане със зъби по либрето на Матей.

преди 19 часа, Śūnyatā написа:

Очиведно заблуждавайки някой, така че той да повярва на лъжата и после да страда не е признак на сътрадание. Ако върнем лентата един стих по-назад в посланието пише:

2 Сол.2:9 тогова, чието явяване, по действие на сатаната, е с всяка сила и с поличби и лъжливи чудеса,

Следователно Бог пращайки действие на заблуда, за да повярват на лъжата не се различава коренно от сатаната, защото и двамата действат така че  да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а обикнали неправдата. Какво означава да обикнеш неправдата (в някои случаи заблудата изпратена от Бог)? Та това е чиста подигравка и поругаване на здравия разум.

Ако Бог не е успял от първия път да направи читав човек, да вземе да форматира матрицата на симулацията или да си оправи бъговете, тогава да я пусне наново, а не да обвинява сатаната че му подлива вода, понеже сатаната също е част от програмния код. Всъщност Бог не само не спира сатаната (въпреки че може), но и му помага активно в композирането на заблудите, за да можем ние (говоря хипотетично, не вярвам в тия неща) да се оплетем още по-качествено. Така шоуто става по-наситено откъм отрицателни емоции, което може би е и крайната цел на композицията завърваща с Tutti Crescendo: плач и скърцане със зъби по либрето на Матей.

В един друг форум, но не мога да си спомня точно кой,  писах подробно по темата. Ако искаш потърси и ще намериш повече информация.  Само ще кажа това, което тогава писах без да влизам в подробности, че Бог не праща действието на сатана в живота на хората, а допуска и позволява това да се случи, когато вижда, че за дадения човек няма надежда се поправи. Това е като наказание за непокорството и коравосърдечието му. Звучи страшно, но е факт. Това важи и за мюсюлмани и всякакви други вярващи, които въпреки, че знаят истината, упорстват в лъжата, за разлика от мюсюлманите, които търсят истината и ако я видят няма да я отхвърлят, но ще я приемат. 

А относно защо Бог е направил по този начин човека ще кажа, че на нас никога не може да ни се угоди, но едно е сигурно, че човек е сътворен съвършен, праведен и  със свободна воля по Божий образ и подобие. По добре няма как да бъде.  Ако беше ни направил по друг начин пак щеше да питаш, защо....

преди 1 час, realno написа:

В един друг форум, но не мога да си спомня точно кой,  писах подробно по темата. Ако искаш потърси и ще намериш повече информация.  Само ще кажа това, което тогава писах без да влизам в подробности, че Бог не праща действието на сатана в живота на хората, а допуска и позволява това да се случи, когато вижда, че за дадения човек няма надежда се поправи. Това е като наказание за непокорството и коравосърдечието му. Звучи страшно, но е факт. Това важи и за мюсюлмани и всякакви други вярващи, които въпреки, че знаят истината, упорстват в лъжата, за разлика от мюсюлманите, които търсят истината и ако я видят няма да я отхвърлят, но ще я приемат. 

А относно защо Бог е направил по този начин човека ще кажа, че на нас никога не може да ни се угоди, но едно е сигурно, че човек е сътворен съвършен, праведен и  със свободна воля по Божий образ и подобие. По добре няма как да бъде.  Ако беше ни направил по друг начин пак щеше да питаш, защо....

Ако Бог не беше допуснал змията в райската градина, грехопадението щеше ли да има причина да се случи? Не. Следователно, при свършен факт, за нас е все тая дали някой е пратил, допуснал или позволил на змията да ни прати в пъклото.

Да приемем че си прав, че Бог допуска и позволява на злото да влезе, а не го праща директно със заповед. На база догмата за божието Всеведение, което не може да се избегне, понеже е един от атрибутите на Бог, без който той не би бил Всемогъщ и Бог изобщо в смисълът който се влага в това понятие, питам: Бог знаел ли е какво ще бъде следствието от решението което е взел или не? Не е ли могъл да предвиди че човешката природа не е всемогъща, за да издържи на всякакъв род изкушения? Ако човек е съвършен, защо допуска такива "елементарни" грешки? И т.н., за да стигне до по-зле няма как да бъде, или може? Питам "защо", защото Бог (или каквато и да е причина или причини) са ме обусловили като любопитен и разумен човек, а не като безразличен и овцедушен вярващ.

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

Ако Бог не беше допуснал змията в райската градина, грехопадението щеше ли да има причина да се случи? Не. Следователно, при свършен факт, за нас е все тая дали някой е пратил, допуснал или позволил на змията да ни прати в пъклото.

Да приемем че си прав, че Бог допуска и позволява на злото да влезе, а не го праща директно със заповед. На база догмата за божието Всеведение, което не може да се избегне, понеже е един от атрибутите на Бог, без който той не би бил Всемогъщ и Бог изобщо в смисълът който се влага в това понятие, питам: Бог знаел ли е какво ще бъде следствието от решението което е взел или не? Не е ли могъл да предвиди че човешката природа не е всемогъща, за да издържи на всякакъв род изкушения? Ако човек е съвършен, защо допуска такива "елементарни" грешки? И т.н., за да стигне до по-зле няма как да бъде, или може? Питам "защо", защото Бог (или каквато и да е причина или причини) са ме обусловили като любопитен и разумен човек, а не като безразличен и овцедушен вярващ.

Бог е могъл да предвиди всичко и го предвидил. Както, че човека ще съгреши, както и че ще Самия Той един ден ще се въплъти в човешка плът, ще бъде бит, унижаван, разпънат кръст и ще умре заради същите грехове на тези хора. Но както обикновено държите сметка на Бог за суверенните Му решения, а пренебрегвате вашата отговорност. 

Вместо да си благодарен на Бог, че не си направен робот, Го критикуваш, затова е те е създал със свободна воля. 

преди 23 минути, realno написа:

Бог е могъл да предвиди всичко и го предвидил.

Е, щом е така значи всичко си е на мястото. Това което пиша сега и което ще напиша по-надолу, ще го напиша по единствения (предвиден от Бог) възможен начин. Тук свободната ми воля не играе роля, следователно няма кой да ме накаже че съм постъпил така, а не инак.

преди 27 минути, realno написа:

Както, че човека ще съгреши, както и че ще Самия Той един ден ще се въплъти в човешка плът, ще бъде бит, унижаван, разпънат кръст и ще умре заради същите грехове на тези хора.

Бог да умре? Това възможно ли е? Бог да се откаже от Себе Си? Той ако наистина го направи това (откаже се от Себе Си и даде живота си на другите) ще стане Буда :D

Доколкото разбирам от писанията, не е успял да умре наистина. Май е било наужким.

преди 33 минути, realno написа:

Но както обикновено държите сметка на Бог за суверенните Му решения, а пренебрегвате вашата отговорност. 

Вместо да си благодарен на Бог, че не си направен робот, Го критикуваш, затова е те е създал със свободна воля. 

Той от живота Си се е отказал, та от суверенните си решения ли не може да се откаже? Каква отговорност имам, би ли разяснил?

Бог не ме е питал дали не искам да съм робот. Ако имам свободна воля, защо да не видя как е да си робот. 

Критикувам защото имам свободна воля. Или нямам право?

Дори един червей има милион пъти повече интелект от щурчото, комуто се вижда възможно Бог да умре.

Съществуването на такъв индивид е  срам и позор за  целия човешки род.

преди 49 минути, badr написа:

Дори един червей има милион пъти повече интелект от щурчото, комуто се вижда възможно Бог да умре.

Съществуването на такъв индивид е  срам и позор за  целия човешки род.

Значи, една трета от населението на света, колкото според статистиката е броя на християните са без интелект и щурчовци, защото вярват, че техния Бог  е издъхнал на кръста.

Много ще ми е интересен един дебат между теб и колегата ти тук  , който е християнин и вярва в същото. :popcorn2:

И него ли ще наречеш срам и позор за човешкия род. :lol6:

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

Бог да умре? Това възможно ли е? Бог да се откаже от Себе Си?

Що бре, колко такива богове има тука. Неска се откаже от форумния живот и иска да му изтрият профила, не визирам никой от тук присъстващите,  утре цъфне и се появи всецяло обновен.

Ние човеците по принцип лесно намираме оправдания за постъпките си. 

Ако сме създадени по божи образ и подобие, къде е противоречието ?

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Значи, една трета от населението на света, колкото според статистиката е броя на християните са без интелект и щурчовци, защото вярват, че техния Бог  е издъхнал на кръста.

Бадр вярва в закона за всемирната ентропия. Поне с такова впечатление съм останал. Ако лъжа да отрече. Ще си посипя главата с пепел.

Не твърдя, че е лошо да се вярва. Също толкова, колкото е добро или лошо да не се вярва.

преди 50 минути, Реджеп Иведик написа:

Не твърдя, че е лошо да се вярва. Също толкова, колкото е добро или лошо да не се вярва.

тебе те знам...идентични термини, които обаче описват напълно различни процеси или състояния.:lol6:

аз съм изгубила интерес към този подфорум , защото виждам че тук  от доста време нивата  на  общуването са само безсмислени обструкции, та си помислих ,че един диспут между двамата модератори от различните позиции на които стоят ще е интересно. Бадр е много ерудиран и  добър познавач на християнството и на мен наистина би ми било  интересно да видя една претенция    със смешната  манията за непогрешимост   в диалог  с него.

преди 8 часа, realno написа:

Бог е могъл да предвиди всичко и го предвидил. Както, че човека ще съгреши, както и че ще Самия Той един ден ще се въплъти в човешка плът, ще бъде бит, унижаван, разпънат кръст и ще умре заради същите грехове на тези хора.

С какво си заслужил Бог да бъде бит, унижаван, разпънат на кръст, и да умре заради твоите грехове?!

преди 1 час, valkiria1 написа:

една претенция    със смешната  манията за непогрешимост

Не съм чел, но от обща култура, нали в православието е света троица. Няма ли значение от каква позиция ги разглеждате нещата

преди 1 минута, Pe6ko 2 написа:

човек е създаден по божие подобие

Не се знае, знае ли се

току-що, Pe6ko 2 написа:

знае се

има палци на ръцете за да може да държи неща  докато създава

щом има палци е човек 

А откъде знаеш дали Бог има палци ?

преди 5 минути, Pe6ko 2 написа:

човек е създаден по божие подобие

това е философията на бог

че трябва да бъде  бит, унижаван, разпънат на кръст, и да умре

кой ти каза, че това е философията на Бог - че трябва да бъде бит, унижаван и да умре?

Какъв Бог ще е Бог, ако се остави да го бият, унижават и да умре?!

преди 2 минути, Pe6ko 2 написа:

ако е нямал палци е нямало да може да направи хората 

Да, ако ги е създавал като грънци от кал, би му било трудно без палци. Не бях се замислял...

преди 3 минути, Aumi написа:

Какъв Бог ще е Бог, ако се остави да го бият, унижават и да умре?!

Е, не става ли въпрос само за Сина, докато Отец и Светия Дух са държали нещата под контрол.

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Да, ако ги е създавал като грънци от кал, би му било трудно без палци. Не бях се замислял...

Е, не става ли въпрос само за Сина, докато Отец и Светия Дух са държали нещата под контрол.

Според християните, Бог е нещо като триглава ламя - докато едната глава е мъртва, другите две държат нещата под контрол, докато мъртвата глава се върне отново към живота.

току-що, Pe6ko 2 написа:

това е

няма нужда никой да ми казва

това е логиката

един се ражда  за да умре друг.

това е вселенски закон

може да се прочете и наобратно 

логиката на кое?

Че Бог може да умре ли?

преди 1 минута, Aumi написа:

Според християните, Бог е нещо като триглава ламя - докато едната глава е мъртва, другите две държат нещата под контрол, докато мъртвата глава се върне отново към живота.

А според атеистите живота е възникнал от първичния бульон. 

преди 1 минута, Pe6ko 2 написа:

разбира се че може да умре

не е един бог е умирал в миналото

дори са забравени

и човечеството не си спомня за тях.

Да, и аз гледах за Зевс и Кронос по телевизора. Ама Юпитер не е умрял. Някои вечери можеш да го видиш с телескоп.

преди 3 минути, Pe6ko 2 написа:

НЕ

разбра се че е нямало бульон

била е съдадена вселената моментално 

и са  минали няколко милиарда години и  е имало само звезди

и когато свърхновите звезди се зривили се появила твърдата материя

скали и тнт

животът  е следствие от смъртта на звезди 

В такъв случай Бог няма палци. Ако смъртта на звезди е създала хората, защо са му палци ?

преди 19 минути, Pe6ko 2 написа:

разбира се че може да умре

не е един бог е умирал в миналото

дори са забравени

и човечеството не си спомня за тях.

Да, един ден и Христос ще бъде забравен също като другите богове.

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Бадр вярва в закона за всемирната ентропия.

В това няма нужда да се вярва, както и в това че всяко явление което е съставено от части няма постоянна същност. Ако нямаше ентропия и нещата винаги си бяха такива каквито са, нямаше да наблюдаваме непостоянството, неизбежното и болезнено разпадане на всяка една система, както и преминаването й в състояние на безпорядък и смърт. Наблюдавал съм много хора които не вярват в закона за ентропията, липсата на постоянна същност, непостоянството, които едва ли не си мислят че са безсмъртни и щастието им ще си остане безоблачно и гарантирано; вследствие това не предприемат усилия в посока анализиране и ограничаване щетите от неизбежната ентропия в системите и после горчиво плачат. 

Имам усещане че в нас дълбоко е заложено (и на съзнателно и на подсъзнателно ниво) да вярваме в себе си и да не обръщаме внимание много на това което се случва наоколо. Едва наскоро започнах да си навръзвам и анализирам по-задълбочено някои неща свързани с кармата която се проектира от нашето бездействие и вяра че на нас лично нищо лошо няма да ни се случи ("да не дава Господ"). Тоест неосъзнатостта като причина за бездействие, подпомагана от вярата в себе си, Господ и др. не спира закона на кармата, ентропията или както и да се нарича там да си работи, а ние да си отнасяме последствията.

Привет Принцесо.Първо - изключително  се радвам на вашето появяване в тази тема.Иначе щурчовци по света бол.Но, дори и сред най-щуравите щурчовци не съм срещал такива, дето вярват в смъртта на своя Бог.Поне  доколкото, на мен вашият почитател, ми е известно - вярва се че е умряла, човешката природа на втората ипостас, а не божествената, която е безсмъртна.

Вярно, на въпроса:  а какво е възкръснало и съответно какво се е получило? - не бих могъл да дам смислен отговор.Дочувал съм само, че според тази версия, човешката природа била обожена.Но и тук се обърквам.Че това си е възкресението по Прокл, а той си е някакъв кофти еретик-неоплатоник.И не стига това, но пак според тази версия, сичките християни щели да бъдат обожени по благодат и вселената очевидно ще се напълни с множество божества.Какво ще правя при толкова много богове ми е дълбоко неясно.Не зная и в чий ад от техните ще ме пратят. Въобще бъдещето май не се очертава в розови нюяанси.

Много ще ми е интересен един дебат между теб и колегата ти тук  , който е християнин и вярва в същото. :popcorn2:

И него ли ще наречеш срам и позор за човешкия род. :lol6:

А той не е християнин.Няма такова вярване в християнството.Това е в пълнопротиворечие с християнският канон.Самият той не е наясно какъв е.

И да, срам и позор за човешкият род е същество вярващо, че Бог може да умре.

преди 53 минути, badr написа:

И да, срам и позор за човешкият род е същество вярващо...

Ти какво очакваш от дишаща и движеща се купчина от 1000000000000000 клетки, всяка от които съдържа генетична структура различаваща се само с 3% от генетичната структура на банана? И ти и аз и Реалният представляваме същества които са във взаимна зависимост (съ-възникнали) с банана, маймуната и всичко останало. Тези 3% обаче могат хубаво да ни объркат и да си помислим, че сме нещо "коренно" различно от всичко останало, че едни сме много умни, други много глупави и т.н.

Това четиво можеш ли да го разтълкуваш? Всякая вещь гибнет [исчезаема], кроме Его Лика. Ему принадлежит решение и к Нему вы будете возвращены. (Коран)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.