Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 22 минути, darkterminal написа:

Смях! Идиш бил разновидност на иврита! Нито фонетично, нито лексикално, нито синтактично имат много общо! Аре следващия път кажи, че ладиното е разновидност на иврита. Ние пак щи се посмеем...

Няма смисъл да се хабиш. И аз в момента се опитвам на един пълен лаик да му обясня каква е разликата м/у писанията на един аматьор и тези на един професионалист в дадена област, ама всуе! На индивиди, които са със средно образование (дали имат и средно дори?), и не са влизали в Алма матер, каквото и да им кажеш, е все едно спориш с кварталния пияница.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 4 минути, Росен Р. Александров написа:

...

ти май никак не си наясно защо го казах ?!

Явно не си наясно че това е езика на евреите в Прусия който е станал езика на всички евреи в Европа.

Аз съм повече от наясно. За това се и включвам.

Идиш - езика на ашкеназите. Ашкеназим живеят не само в пределите на Прусия и Германия! Идиш е език от немската езикова група!

Ладино - езика на сефарадите. Сефарадим, след големите гонения идват в пределите на Отоманската Империя, като запазват езика си. Ладиното е език от романската езикова група.

Иврит - говорен и изучаван повсеместно във всички диаспори. Семитски език.

Как можеш да кажеш, че езици от различни езикови групи са разновидности един на друг?

преди 12 минути, rurk написа:

И какъв е нашия тероризъм?
Че казваме, че Юдаизмът е фанатизъм и нацизъм?
Не казвате ли, че другите народи са по-нисши от вас?
Само вие ли сте Богоизбрани?

Как наричате това?
Едва ли знаете и едва ли умеете да признаете.
Факт е именно фанатизма и нацизма.
:-)
По-горе бяха посочени и цитати от Талмуда.

Именно вие сте много опасни хора, у чиито глави е втълпено нещо много опасно за света, никак не по-различно от радикалният Ислям.
Реално терористите сте вие. И реално еврейските номера нямат край и са свързани с всички войни.

Нещо си се объркал.Християнин съм.Вие правите ли разлика между юдаизъм ,нацизъм ,ционизъм и тероризъм.А другарчето Росен нали е католик.Поздрави имате английски епископ хомосексуалист.Що се отнася за тероризма и жестокостите .Е ми обърнете се назад и погледнете българската история.Пълно е със смърт и предателства.Защо ние българите се мислим за велики?Трябва да се срамуваме от някой части от историята си ,да се срамуваме , че си избрахме мутра да ни управлява .Като толкова ви интересува юдаизма , научете иврит и четете.Всякакви итерпретации са бла ,бла.

преди 6 минути, darkterminal написа:

Аз съм повече от наясно. За това се и включвам.

Идиш - езика на ашкеназите. Ашкеназим живеят не само в пределите на Прусия и Германия! Идиш е език от немската езикова група!

Ладино - езика на сефарадите. Сефарадим, след големите гонения идват в пределите на Отоманската Империя, като запазват езика си. Ладиното е език от романската езикова група.

Иврит - говорен и изучаван повсеместно във всички диаспори. Семитски език.

Как можеш да кажеш, че езици от различни езикови групи са разновидности един на друг?

никак не обичаш да четеш между редовете.

Ашкеназите са евреите от Прусия

Сефарадите са испанските евреи преди инквизицията.

Няма значение езиковата група има връзка с това че европейските евреи знаят Идиш и ако тя е еврейка макар и българска също би трябвало да познава поне Идиш, както казах съмнявам се да знае Иврит съмнявам се и Идиш да знае. Просто типично по еврейски гледа как да провокира тук пишещите един друг да се изяждат.

преди 8 минути, Родина написа:

Нещо си се объркал.Християнин съм.Вие правите ли разлика между юдаизъм ,нацизъм ,ционизъм и тероризъм.А другарчето Росен нали е католик.Поздрави имате английски епископ хомосексуалист.Що се отнася за тероризма и жестокостите .Е ми обърнете се назад и погледнете българската история.Пълно е със смърт и предателства.Защо ние българите се мислим за велики?Трябва да се срамуваме от някой части от историята си ,да се срамуваме , че си избрахме мутра да ни управлява .Като толкова ви интересува юдаизма , научете иврит и четете.Всякакви итерпретации са бла ,бла.

А помислил ли си защо Българския народ е воювал през древността и средновековието и след това?

Като си Българин и Христианин познаваш ли нашата история? Аз ме съмнява колко си христянин след като защитаваш идеята за ционизма.

Тези които ни управляват също са ционисти, но не аз съм ги избрал вие паплачта която се продавате за няколко кюфтета.

Нима гласът ви струва няколко кюфтета кучешка радост и халба евтина бира ? Помисли над това господин Български Христианин.

Мен католика ме остави. Дори не знаеш с какво е свързан католицизма в България.

Мястото където живея е било освободено от турско робство от католическа армия и сме приели католицизма за наша религия.

преди 16 минути, Родина написа:

Защо изместваш темата. Кои са тези българи тук проповядващи, че са велики. Като се срамуваш проблемът си е твой, защо го приписваш на всички. Въпросите са ти за друга тема, създай я и пиши, недей да спамиш в тази.

преди 9 минути, Росен Р. Александров написа:

Няма значение езиковата група има връзка с това че европейските евреи знаят Идиш и ако тя е еврейка макар и българска също би трябвало да познава поне Идиш, както казах съмнявам се да знае Иврит съмнявам се и Идиш да знае. Просто типично по еврейски гледа как да провокира тук пишещите един друг да се изяждат.

А помислил ли си защо Българския народ е воювал през древността и средновековието и след това?

Като си Българин и Христианин познаваш ли нашата история? Аз ме съмнява колко си христянин след като защитаваш идеята за ционизма.

Тези които ни управляват също са ционисти, но не аз съм ги избрал вие паплачта която се продавате за няколко кюфтета.

Нима гласът ви струва няколко кюфтета кучешка радост и халба евтина бира ? Помисли над това господин Български Христианин.

Мен католика ме остави. Дори не знаеш с какво е свързан католицизма в България.

Мястото където живея е било освободено от турско робство от католическа армия и сме приели католицизма за наша религия.

Не се съмнявай , повече българин и християнин съм от вас.Знам си историята и не се срамувам нито за постъпките си нито за думите си.Никъде не съм защищавал ционизма.А бе вие кого съдите и нападате , държавата Израел или юдаизма като религия?.Как ще определите кой са истински евреи.

преди 1 минута, izen написа:

Защо изместваш темата. Кои са тези българи тук проповядващи, че са велики. Като се срамуваш проблемът си е твой, защо го приписваш на всички. Въпросите са ти за друга тема, създай я и пиши, недей да спамиш в тази.

Спамите вие , срам ме е ,че с всеки един ден се раждат безмозъчни същества. Пишете си на воля и си четете глупавите бисери.

преди 21 минути, Thug life forever написа:

Ох, пак простотии... Ако залягаше повече над книжките, а не кибичеше пред компа, щеше да знаеш, че почти всички древни народи са считали себе си за богоизбрани, а заобикалящите ги съседи - за варвари. И китайците, и древните египтяни, и евреите (за които стана вече дума), и елините са се възприемали за "център на света". Нещо напълно нормално и жалонно за тогавашните възприятия. Но, както би отбелязал всеки историк или култоролог, всичко трябва да се разглежда в неговия хронологически и исторически контекст. Не мога да си спомня вече кой от школата "Анали" (май Февр?) бе казал, че "една от най-големите грешки на историка са анахронистичните сравнения". А щом дори един професионалист го прави, какво остава за простия любител? Тъй че много внимавайте със сравненията и примерите, които давате.

Е, хронологически и исторически  сега сърбаме попарата на последните "богоизбрани".

преди 58 минути, rurk написа:

И какъв е нашия тероризъм?

Именно вие сте много опасни хора, у чиито глави е втълпено нещо много опасно за света, никак не по-различно от радикалният Ислям.
Реално терористите сте вие. И реално еврейските номера нямат край и са свързани с всички войни.

На практика остави всеки "духовен" да говори достатъчно и той сам ще намери прозореца да свали маската си. Всичко, което беше казал и по други теми, което беше твърдял, което беше изнесъл - се компрометира отвсякъде. Всичко - до едно. Защото зад всичките думи отзад седи просто една маска. Да, напълно човешко. Както е и човешко да се дефилира маската като заместител на същността. Само дето в това няма нищо духовно... Нищо йогистко, нито даоистко, нито будистко, нито християнско. Нищо от тия твърде много хора тук нямат, нито някога ще го имат. Но именно тия, които се дефилират като "духовни" най-много се дискредитират. Защото става най-пошло.

ПОШЛО и лицемерно! - само това.

Пълно лицемерие е да декларираш РАЗБИРАНЕ и да извеждаш от КАБАЛА, а елементарното спорене е като на малко дете. А повторението най-добре показва.

Ако някой смята ВАЛКИРИЯ  защитаваща вярата си, тогава защо не се погледнете в огледалото си. Тя е вашето огледало - просто обикновено и като вас самите. И вие се оглеждате  и си реагирате толкова първосигнално... и толкова примитивно, колкото котката която реагира на отражението си в огледало, като за нея инстинктите я насочват сякаш това е ";друго животно". Толкова е просто... и очевидно.

Една обикновена тема, която повечето наскачат и реагират точно като първосигнални маймунки. А можехте просто да се зачетете в информативната стойност на постовете на ВАЛКИРИЯ. Щяхте да научите нещо ново - няма значение какво е, как се поднася и че е налице верска основа в него. Но има и информационна стойност - но само за хората които това ги интересува. А останалите - се вижда на кое "скочиха" - точно на верската основа. Точно както се случва и в темата, в раздела, в държавата, сред глобала - едни вярващи, на други вярващи... Защото хора няма. Хора не останаха - останаха само говорители криещи се зад религията си и вярванията си. И можещи само едно - репликация и пропаганда на религията и идеологията си, приета да ги запълни откъм идентичност.

И ако при валкирия това е открито налице и част от цялото предварително условие, то защо въобще други хора се пънат, след като те са същите религиозни душици, маскирани като "знаещи"... Реториката толкова добре показва всичко това - анализа на словото дори не се налага.

ЗАГЛАВИЕТО НА ТЕМАТА Е - нещо си - за ЛЮБОПИТНИ. Като няма любопитни и любознайци - си направете за собствената си вяра и си я защитавайте. Няма как вярващ човек да може да си позволи да е любопитен, дори "ЗНАЕЩ", да не говорим за "ПОЗНАВАЩ". Просто няма как - защото всичко това стои в предварителната рамка на "ВЯРАТА". И нищо няма право, нито има стойността да се противопостави - има просто психологично понятие, процеси и явления зад това. И всички са обикновен признак на несъзнателност.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 2 минути, _ramus_ написа:

На практика остави всеки "духовен" да говори достатъчно и той сам ще намери прозореца да свали маската си. Всичко, което беше казал и по други теми, което беше твърдял, което беше изнесъл - се компрометира отвсякъде. Всичко - до едно. Защото зад всичките думи отзад седи просто една маска. Да, напълно човешко. Както е и човешко да се дефилира маската като заместител на същността. Само дето в това няма нищо духовно... Нищо йогистко, нито даоистко, нито будистко, нито християнско. Нищо от тия твърде много хора тук нямат, нито някога ще го имат. Но именно тия, които се дефилират като "духовни" най-много се дискредитират. Защото става най-пошло.

ПОШЛО и лицемерно! - само това.

Пълно лицемерие е да декларираш РАЗБИРАНЕ и да извеждаш от КАБАЛА, а елементарното спорене е като на малко дете. А повторението най-добре показва.

Ако някой смята ВАЛКИРИЯ  защитаваща вярата си, тогава защо не се погледнете в огледалото си. Тя е вашето огледало - просто обикновено и като вас самите. И вие се оглеждате  и си реагирате толкова първосигнално... и толкова примитивно, колкото котката която реагира на отражението си в огледало, като за нея инстинктите я насочват сякаш това е ";друго животно". Толкова е просто... и очевидно.

Една обикновена тема, която повечето наскачат и реагират точно като първосигнални маймунки. А можехте просто да се зачетете в информативната стойност на постовете на ВАЛКИРИЯ. Щяхте да научите нещо ново - няма значение какво е, как се поднася и че е налице верска основа в него. Но има и информационна стойност - но само за хората които това ги интересува. А останалите - се вижда на кое "скочиха" - точно на верската основа. Точно както се случва и в темата, в раздела, в държавата, сред глобала - едни вярващи, на други вярващи... Защото хора няма. Хора не останаха - останаха само говорители криещи се зад религията си и вярванията си.

Сори, братле! Не се интересувам от мнението ти и не те чета. :-) Просто отдавна не виждам смисъл.
Жив и здрав да бъдеш ти желая! :-) 

Ми... как да четеш... :)

Недей - не е духовно и не се връзва към духовната маска. С тия неща горе си наплю и претенцията да си преподавател по Йога, като става ясно че всяко социално занимание, няма нищо общо с претенцията на "учителя" си. Та човеко - ти още не си израсъл Исус... Накъде въобще летиш и твориш тия стъкмистики. Та колко човека беше излекувал, колко много знаеш, колко много цитираш, колко много си чел, кви практики и медитации...

Каква е файдата от всичко това... като е само за наслояване на маската ти. А ето че има моменти се пропуква и отдолу излиза ето това, дето си го пишеш точно в последните си коментари.

Та, Богоизбранността... :-)

В момента в света виждаме точно това - Богоизбрани избиват Богоизбрани.
Мои приятели в Израел споделят, че всяка седмица има около 100-на атентата от страна на ислямисти.
На това му казвам "танто за кукуригу"...

________

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Ми... как да четеш... :)

Недей - не е духовно и не се връзва към духовната маска. С тия неща горе си наплю и претенцията да си преподавател по Йога, като става ясно че всяко социално занимание, няма нищо общо с претенцията на "учителя" си. Та човеко - ти още не си израсъл Исус... Накъде въобще летиш и твориш тия стъкмистики. Та колко човека беше излекувал, колко много знаеш, колко много цитираш, колко много си чел, кви практики и медитации...

Каква е файдата от всичко това... като е само за наслояване на маската ти. А ето че има моменти се пропуква и отдолу излиза ето това, дето си го пишеш точно в последните си коментари.

Просто не си ми интересен и не виждам нищо стойностно от теб, затова и ти подминавам мненията. :-)

Редактирано от rurk (преглед на промените)

защо им е да знаят - вярващ срещу вярващ. Нали си имат коран, другите имат талмуд, трети - библия - не е нужно нищо да се знае - там всичко е написано. Няма нужда да се учи, няма нужда да се гледа широко на света някъде отвъд рамките на която и да е "книга". Пък да гледа широко е възможно за широко скроени хора. Дето нямат никаква нужда от защитаване на нещо си... Поне това да са израсли в себе си

Обаче векове наред едно и също сред народа определя и самия народ - главно книга някаква си. Примитивно... без всякакъв негативизъм в съдържанието - само определящ нивото на отражение.

Това са хората на едното слово, на едните думи, на едната истина - защото няма как да смелят че е възможно всяка истина хем да е истина за тоя, дето има нужда от нея, но и да не е ако не е огледалото в което той се оглежда. Не е възможно котката да й внушиш и да й разкажеш че образа в огледалото не е "друга котка и тя не е гаден и застрашителен натрапник". Не е и "друга истина", а си самия ти и нуждата която искаш да запълниш, за да не се страхуваш. Да си сред свои, да преживееш, за оцелееш... Евреите още оцеляват - вече хиляди години - те продължават да оцеляват. Няма значение че отдавна няма от какво - но инерцията е велика сила и тя прожектира "в огледалото" онова сред което те трябва все да оцеляват... И все го няма рая. Все още е някъде там - напред... И винаги "обясненията са в причините - не правим каквото е писано, не казваме което е правилно... не слушаме предписанията, а те са от бог и са правилните според вселената.

Кое ли е огледалото на всяка религия :) - се вижда какво се отразява през него. А по последното се разбира кои се отразяват и сред какъв АД живеят, докато иначе си говорят за рая. Но пък - запълва празното, обяснява лесно ставащото, нищо че лесното винаги изисква лъжа. Но пък... защо нещо да е лъжа, след като може да направи нечии "животи" да им е по-добре на Живеещите? Така се създава "огледалото".

А най-смешното е че се говори за "истина"... и то - ЕДНА ИСТИНА. Ама ЗА КОГО (му) трябва... и защо да е винаги само "една"?

Рамус, да разбираме ли, че само атеисти могат да се интересуват от религиозните учения, защото всички други са пристрастни?:)

А дори и да е така, не е ли това по-добре от пълното непознаване на същността на другите религии.Защото според мен повечето беди на този свят идват точно от непознаването на другите.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 26 минути, valkiria1 написа:

Движението, борещо се за правото на евреите да се завърнат в родината си , се нарича ционизъм.

Добре а защо тогава Ислямския Джихад на Палестина е престъпрение.. То е същото.. Бори се за правото на всички Палестинци да си върнат откраднатите от Ционистите земи.

Някои казват .." аз не съм антисемит , а само антиционист " Какво означава това ?-това означава ,че някой си разрешава милостиво на евреите да съществуват ,но не желаят те да имат свое лице ,своя история и да нямат право на своя земя и своя държава.  Няма как да се получи.

И трябва да се заграбят незаконно земите на Палестина, да се унижава нейния народ, като му се отнема правото дори до вода?

Като му определят как да живее, как да работи, как да създава семейство как да прави секс и други... Палестинците чиято земя заграбихте и продължавате да грабите не заслужават ли своята независимост своето лице земя и история ?! Защо така наречените богоизбранници нападат цивилни сгради в Рамала където се съхранява Палестинската древна и културна история? Защо за вас е важно никой да не знае истината за Палестина? 

Да отговоря ли аз? Или който иска да прегледа 3те филмчета които пуснах и да си направи изводите. Но да подчертая има още много такива.

А и нещо различно нека да пуснем тук..

Сега излиза че евреите са били и роби в Египет..

http://bultimes.com/parvata-lazha-na-evreite-starozavetnata-izmislitsa-che-izrailtyanite-sa-bili-robi-v-egipet/

Но някак не ми се връзва това... Според авторите на статията също нещо не се връзва.

Евреите на сапун " защото са виновни за създаването на "Ционските протоколи " /доказан фалшификат / и прочутият план  за унищожението на България " Ран Ъп "..само дето никой до сега не можа да намери тая 117 страница , с точните указания как ще бъде направено това...страница написана само в главите на невежи и необразовани хора.

Плана се казва Ран-Ът и двамата са евреи ционисти. Но щом казваш че нямат нищо общо евреите с плана Ран-Ът... Явно се вижда кой е пристрастен тук.

И как установи че е доказан фалшификат?

За липсващата страница не ти ли е минавало през ум че вече отдавна е унищожена от новите ционистки подлоги в България та да няма доказателство за това..

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Защо пък да ви искаме успехите?

По повод казаното от Валкирия: "Изпитва задушаваща омраза към всички  ,които са по успели от него ,тоест към всички."

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

преди 15 минути, Росен Р. Александров написа:

До

Плана се казва Ран-Ът и двамата са евреи ционисти. Но щом казваш че нямат нищо общо евреите с плана Ран-Ът... Явно се вижда кой е пристрастен тук.

За липсващата страница не ти ли е минавало през ум че вече отдавна е унищожена от новите ционистки подлоги в България та да няма доказателство за това..

Александров, ти да не си роднина на потребителя с ник miro20? И той вярва като теб във всевъзможни фантасмагории.

преди 18 минути, Росен Р. Александров написа:

http://bultimes.com/parvata-lazha-na-evreite-starozavetnata-izmislitsa-che-izrailtyanite-sa-bili-robi-v-egipet/

Да бе попитал някой студент по Археология, бе! Това го знае "всяко хлапе", че описаният в Библията Изход е литературна измислица. Нито един съвременен историк или археолог не вярва в него.

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

Юнак! Не четеш, а после мрънкаш. Не всички европейски евреи говорят идиш. В пределите на Отоманската Империя се заселват сефарадим. Ще рече, че по-малко би сбъркал, ако я питаш дали говори ладино, а не идиш... Също така, ако беше чел между редовете, нямаше да бъркаш идиша, като разновидност на иврита...

преди 1 час, valkiria1 написа:

Голям ентусиаст си, драги Дарко,

Изсипваш знания в празен кош.

Там им е мястото на знанията - в празния кош! Все някога трябва да се напълни - нали :)

преди 31 минути, Росен Р. Александров написа:

Добре а защо тогава Ислямския Джихад на Палестина е престъпрение.. То е същото.. Бори се за правото на всички Палестинци да си върнат откраднатите от Ционистите земи.

И трябва да се заграбят незаконно земите на Палестина, да се унижава нейния народ, като му се отнема правото дори до вода?

Като му определят как да живее, как да работи, как да създава семейство как да прави секс и други... Палестинците чиято земя заграбихте и продължавате да грабите не заслужават ли своята независимост своето лице земя и история ?! Защо така наречените богоизбранници нападат цивилни сгради в Рамала където се съхранява Палестинската древна и културна история? Защо за вас е важно никой да не знае истината за Палестина? 

Да отговоря ли аз? Или който иска да прегледа 3те филмчета които пуснах и да си направи изводите. Но да подчертая има още много такива.

А и нещо различно нека да пуснем тук..

Но някак не ми се връзва това... Според авторите на статията също нещо не се връзва.

Човече, ако бе само Палестина, щеше да и добре.

:-)

"Евреите", както писах, подмолно се месят в политиката на другите народи, а от там и в световната.

Но остави това.

Най-големия проблем е, че считат останалите народи за по-нисши от тях.

____

И сега, вие, които защитавате "евреите", те и сега ви ползват, вас нисшите, създавайки интриги, най-малкото.

Не се сърдете после, че радикал-ислямистите ще се погрижат за "eвреите", пък и за вас, щото едното не може да съществува без другото - фанатизма и нацизма раждат чрез ама фанатизъм и нацизъм.

"Еврейският народ" и неговите подлоги...

Редактирано от rurk (преглед на промените)

преди 19 минути, Thug life forever написа:

Александров, ти да не си роднина на потребителя с ник miro20? И той вярва като теб във всевъзможни фантасмагории.

Да бе попитал някой студент по Археология, бе! Това го знае "всяко хлапе", че описаният в Библията Изход е литературна измислица. Нито един съвременен историк или археолог не вярва в него.

A , не бъди толкова сигурен.Има доста статии .Ето два линка.http://jordanka-blog.blogspot.bg/2007/03/blog-post_3204.html

http://bojidarmarinov.com/bgrecon/Ham/khab/chap25.htm

преди 10 часа, M.Николов написа:

Рамус, да разбираме ли, че само атеисти могат да се интересуват от религиозните учения, защото всички други са пристрастни?:)

А дори и да е така, не е ли това по-добре от пълното непознаване на същността на другите религии.Защото според мен повечето беди на този свят идват точно от непознаването на другите.

няма как рамус да каже на някого "кое, как и дали да разбира". Нали претендирате че "не сте овце" ами и "знаете" кои са повечето беди на "този свят" и дори "откъде идват". :) 

Вижте само колко е характерно в написаното - това говорене в множествено число... сякаш говорещия е на събрание с играта да се представи като "групов говорител", с идеята че си пред публика. Дори в единствено изречение - от една страна - говори на другите, от друга страна - ги изразява групово в някаква форма на консолидация. Това са толкова елементарни групови игри - как въобще е възможно сред същото някой да говори за "наука", за познание... както и любознание или дори любопитство. Самата думичка ТОЛЕРАНТЕН е измислена именно за среда от себеподобни, но вярващи в различни идеологически картини за света и човека.

Като се вземе предвид колко кръв, колко омраза, колко милиарди животи са отнети - за какво... само заради игрите на религии и това че същите предлагат ИДЕНТИЧНОСТ НАГОТОВО... вместо всеки да си я направи сам, да израсне през самия процес, да се развие през всички етапи без задръжки и ограничения... Но не - патериците щом се подадат се грабват с идеята че са спасителни, че са проверени, че щом тия от които си зависим и си "постановен да имаш доверие" ти подават сламката в която да се вкопчиш... Както и те самите са направили, с "тия преди тях". Хиляди години няма спирка - едно и също.

Да, всички са пристрастни, докато е налице доминиращ "религиозен тип отражение в личността". Няма как да не излъчваш пристрастие, защото верската рамка застава с абсолютен приоритет - преди всичко и всеки. Всяко нещо, което не е според нея, несъзнателно се бори или защитава. Няма шанс някаква форма на когниция да пробие през рамката и ако интелигентността е налице, тя остава да обикаля самата рамка отвътре и да се включи в борбата за утвърждаване. Това са елементарни положения и са толкова очевидни, че би ги забелязал всеки, ако поне за миг си махне очилцата с религиозните си цветни стъкла и съответни диоптри. Но същите са станали вече част от задължителното пречупване на възприятието и на последващото отражение, че няма никакъв шанс, освен на обикновен виртуален хипотетичен опит.

Тук никой не се занимава с "опознаване" - играете си на имитации на любопитство, но всеки миг, когато съответния защитник изиграе своето нужно на него задължително утвъждаване, това ведната подклажда същия рефлекс у вярващия в друга идеология, и той почва своето утвърждение. Едно и също е не само в темата, а и сред всички религиозни личности по света, на всички нива на обществения живот, по целия ГЛОБАЛ и се вижда чудесно.

А сред всички религиозни личности, "нещото наречено "наука"" се ползва безразборно главно за защита на първичните си уклони. Напълно безразборно, като всеки си хваща подходящите подборки и изрезки, за да си сглоби личната страница от "вестника си", играеща толкова неустойчивата роля на негова идентичност. И именно за това - непрекъснатата битка за нейното утвърждаване, през позивните на доказване, чрез спорене или различните елементи на една първосигнална игра - защитната. Всяка друга картина, която играе ролята да е "опора" на друг... или други - е опасна и веднага става важна собствената такава. И съответно - ако нямаш лична картина, а имаш силна потребност от такава, то се привличаш от подходящата социална версия на същата, изиграваш груповия елемент, придобиваш поднесената наготово идентичност и почвате групово да защитавате придобитото като свое. Как се защитава виртуални житейски приказки - като непрекъснато се излъчват послания между личностите, които са я приели за идентичност. Така реализират груповия си инстинкт и едновременно с това - резонират и се взаимоотразяват помежду си.

Един и същ толкова елементарен сценарий. И никакъв начин участваща в същото личност да го забележи, да го открие, да го изведе... На всичко се чака - някой да каже, някой да го измисли, някой вече да е задал въпросите и да е направил отговорите. Никой тук не говори от свое име - ама свое име в житейски смисъл - чрез своя опит, чрез свой независимо оформен мироглед... Всеки се е скрил зад приетата си религиозна постановка и му е достатъчно че е рупор на същото. Едно и също - хилядолетия. А се води че Хомо бил Сапиенс. Кое му е сапиенса, след като самия ХОМО си е причислил този етикет - на себе си.

Проблема с ТЕИЗМА или АТЕИЗМА е само верски. И двете страни съдържат в себе си религиозен тип отражение и структура на психичния свят. Заради това им е толкова нужно непрекъснато да се дракат помежду си. Рационалния тип човек няма потребност от това. Няма нужда от защитаване, няма нужда от противопоставяне. Но всяко дете го има в себе си - неизживяно. Има го като житейски сценарий на спасяване от толкова изменчивата... вече "виртуална среда", сред която отдавна се е "населил". Като влачи всичко първосигнално и в нея... Защото как да избягаш някъде, от нещо, след като винаги и навсякъде си го носиш в "себе си"...  

преди 11 часа, Росен Р. Александров написа:

_ramus_ явно ти и еврейските ти дружки не признавате нищо освен Талмудата.

поне мъничко разум... как не се намира - поне мъничко.

Вярно че документа за образование вече няма никаква стойност, но Росене, ти още си някъде сред стражарите и апашите, бе човек. По всички форуми толкова години тръбиш русофилската си версия на религия. Путин си сложил дори сред аватара си. Преди комунизма, сега русофизма, славянството остана, Левашов беше най-великия... Ще стане и друго - само Путин да каже какво и кое... Само да повеят другите ветрове от север-североизток-а и ти веднага заставаш като ветропоказател. Ако и с папата беше като с Путин... направо щяха да те приберат сред Ватикана и да ти дадат медал. Жалко че Путин го играе в лагера на "православните", но между тия и другите лагери няма никаква разлика по същество... Никаква.

Рупор си на убежденията си, а те дори не са твои. Просто ги репликираш в безкрайната си игра на пропаганда, която прави всеки "свещеник". Това е примера и е схема и модел на всеки религиозен тип личност.

Същото е и примера за "рамката" в религиозната личност. Няма нищо извън нея - тя огражда цялата (негова) вселена. Тя затова е и нужна, уж етапна, уж преходен вариант... обаче преход не се вижда никъде и тя изглежда сякаш вечна...

============

Абсолютно е ненужна мимикрията че "се опознавате". Вие водите спор на религиозна основа - всеки за своята си религия. А това е предварително начертана битка. Карате Валкирия да се защитава, това отключва същото у всеки по своята си версия. Между другото точно Валкирия е доста толерантна и подскачането на Рурк бие толкова низините (му), дори с факта, че го играе лицемерно - хем на защитник, хем на "позитивист" и обичащ всички народи, всички религии... :) Само дето хвърли толкова думички тук - в опит да убеди себе си колко истини вижда и говори. Тва маската все пак трябва да се позамаже от тия напиращи пукнатини. Все пак това е неговото "житейско лице... с което се играе пред огледалото си"

Същото правят с голямо усърдие толкова много други хора. Но играта на мишка в  клетка... е точно това - мишка и клетка. Няма никаква разлика за това взаимодействие дали клетката е от платина, крепостна стена или бяла светлина, и дали мишката е полска, плъх или хамстер. 

преди 46 минути, _ramus_ написа:

поне мъничко разум... как не се намира - поне мъничко.

Вярно че документа за образование вече няма никаква стойност, но Росене, ти още си някъде сред стражарите и апашите, бе човек. По всички форуми толкова години тръбиш русофилската си версия на религия. Путин си сложил дори сред аватара си. Преди комунизма, сега русофизма, славянството остана, Левашов беше най-великия... Ще стане и друго - само Путин да каже какво и кое... Само да повеят другите ветрове от север-североизток-а и ти веднага заставаш като ветропоказател. Ако и с папата беше като с Путин... направо щяха да те приберат сред Ватикана и да ти дадат медал. Жалко че Путин го играе в лагера на "православните", но между тия и другите лагери няма никаква разлика по същество... Никаква.

Рупор си на убежденията си, а те дори не са твои. Просто ги репликираш в безкрайната си игра на пропаганда, която прави всеки "свещеник". Това е примера и е схема и модел на всеки религиозен тип личност.

Същото е и примера за "рамката" в религиозната личност. Няма нищо извън нея - тя огражда цялата (негова) вселена. Тя затова е и нужна, уж етапна, уж преходен вариант... обаче преход не се вижда никъде и тя изглежда сякаш вечна...

============

Абсолютно е ненужна мимикрията че "се опознавате". Вие водите спор на религиозна основа - всеки за своята си религия. А това е предварително начертана битка. Карате Валкирия да се защитава, това отключва същото у всеки по своята си версия. Между другото точно Валкирия е доста толерантна и подскачането на Рурк бие толкова низините (му), дори с факта, че го играе лицемерно - хем на защитник, хем на "позитивист" и обичащ всички народи, всички религии... :) Само дето хвърли толкова думички тук - в опит да убеди себе си колко истини вижда и говори. Тва маската все пак трябва да се позамаже от тия напиращи пукнатини. Все пак това е неговото "житейско лице... с което се играе пред огледалото си"

Същото правят с голямо усърдие толкова много други хора. Но играта на мишка в  клетка... е точно това - мишка и клетка. Няма никаква разлика за това взаимодействие дали клетката е от платина, крепостна стена или бяла светлина, и дали мишката е полска, плъх или хамстер. 

какво общо пък имат политическите ми възгледи с религиозните?

Не се хаби.. Снощи четох темата какво искате да се промени в Калдата.. И виждам някои хора точно от тази тема.. Които типично по ционистки търсят начин как да наложат цензура на неизгодните за тях коментари и твърдения.. Едва ли не като не можеш да обориш аргументите на някого търсиш начин как да го елиминираш от пътя си? Но дори и да ни баннат от тук като неудобни за вас какво ще постигнете ? Евреите ще си останат мразени пак. Нищо няма да се промени. Смятате че като осерете един форум с ционистката пропаганда и че ще станете по-велики. Всичко ще си е същото, нови хора с нашите виждания ще се появят.

За разлика от вас имам свои виждания и свое собствено мнение, докато вашето е продиктувано от друго място. Аз винаги казвам каквото мисля, не мога да си кривя душата и да се изказвам така че на вас да ви хареса..

Наричайте ме нацист антисемитист все ми е тая.Дори това е против правилата на форума. Но след като и собственика на форума е вдигнал ръце и е оставил безнаказано да се класифицират хората като нацисти.... Добре радвайте се.

преди 16 часа, Росен Р. Александров написа:

Добре а защо тогава Ислямския Джихад на Палестина е престъпрение..  не заслужават ли своята независимост своето лице земя и история ?!

Е как защо - защото палестинците не са богоизбрания народ, тъй пише в книгите на евреите, ако пишеше, че палестинците са богоизбрания народ, тогава джихада нямаше да е престъпление, ама не пишееееее, тъй че не: не заслужават независимост, история и земя, дори и вода не заслужават, бал съм ги, ма щото съм особено духовно просветен, високо начетен и изключително знаещ, няма да се изказвам така просташки, а просто културно ще ги избия ....... в името на Бог.

преди 12 минути, sound написа:

Е как защо - защото палестинците не са богоизбрания народ, тъй пише в книгите на евреите, ако пишеше, че палестинците са богоизбрания народ, тогава джихада нямаше да е престъпление, ама не пишееееее, тъй че не: не заслужават независимост, история и земя, дори и вода не заслужават, бал съм ги, ма щото съм особено духовно просветен, високо начетен и изключително знаещ, няма да се изказвам така просташки, а просто културно ще ги избия ....... в името на Бог.

А ти си още един от ционистите на оная госпожица... Така ли да разбираме.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.