Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

• Автор
преди 6 минути, Belhor написа:

Не.

Защо, какво по-различно казва той?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

Тук нещо много се спекулира с връзки от сексуален характер , набутвайки ги в Явлението "Любов ".

И после защо нямало Любов ?!?   Ами просто е

Да започнем от там - Какво желае всяка една Същност ?

Съзнателно или Неосъзнато всяка една Същност изпитва Потребност и Нужда да Бъде Обичана и да Обича !

По-нормално от това няма как да е - То си е Заложено при всеки един . Дали ще го споделя и Съзнателно ще го Изповядва или ще го Прикрива , поради 

определени причини това няма особено значение , защото то си е очевидно и си Прозира под повърхността , за онези , които имат очи да го видят .

Самата Моногамност също си е заложена без Изключение - Любовта е за Двама !

Къде обаче на практика се зараждат "трагедиите "?

Както споделих Всяка Същност изпитва Потребност да бъде обичана и да обича. Колкото и да се чувстваш Себедостатъчен не можеш да се почувстваш

Пълноценен и в Хармоничен Разкош , ако си самотен в цялата тази "илюзия" . Очертавам "Илюзия" , защото то си е Илюзия да се самозалъгваш , че можеш 

да си щастлив и без Любов и без Половинката , която всъщност Образува тази Безкрайна Празнота , мотивираща те да се "возиш" в непрекъснат кръговрат

на "търсене и очакване" да се появи Достойният Допир за теб. 

Това , което си Изповядал е толкова Натурално , Естествено и Природно и така искрено , че ме усмихна , защото имаш силата и надеждата да затвърдиш в

опора в личното си Битие , за което те поздравявам .

Любовта е една Единствена ! Няма други Етикети за нея.  Няма "малка и голяма , няма и кратка и относителна Любов".

Би било Нелепо да се Рисува елементарно - Явление , което се Ражда само в определени Условия и по принцип е Вечно.

Мъжът е Ключът , Жената е Ключалката !

Само един Ключ може да Отключи една единствена Врата - Това  е Първородното . Това е необходимо да се Проумее.

Тази Потребност , която ври във всеки един да си намери точният ключ или ключалка Ражда Стремежът , Мотивът и Пътят към непознатият обект.

Този Обект , тази Половинка тя Живее в всеки един от нас . Тя е Вътре - Дълбоко Заровена под формата на Идеал , Прототип , Спомен , Макет , Вяра , Надежда , Мечта ..

Какво представлява влюбването ?

Влюбването е ПРОЕКЦИЯ !

Всеки Проектира , онзи Идеал , който носи за собствената си Половинка , към харесан обект , който го е развълнувал по някакъв начин.

На "прима виста харесваме "- Улавяме нещичко от нашия собствен идеал и оттам нататък избухва онзи Проекция , която ни Повдига в Очаквания този 

обект да е Нашият Дългоочакван Пристан , нашият Бряг , който отчаяно сме търсили ..

То хубаво ... но когато това не е нашата Приказка ?

Когато тази Приказка е Приказката на някой друг ?

Когато се окаже , че "Ключа и Ключалката са Чужди ?

Срива се Проекцията , Потъмнява и Изчезва прекрасната Илюзия - регистрираме го като "грешка" .

Изпитваме Неудовлетворение , Травма , Драма , Болка .. за кое ? За Собствената си Проекция !

Обвиняваме другия , че не е този от нашият "сюжет" , че не е отговорил Очаквано на Проекцията , която сме Създали и Оразмерили ..

Кой е Виновният ?

Няма виновни ! Има само огорчени от още един несполучлив , нетраен опит , попълнил 'колекцията им" в кармичната им Програма.

Натрупаният капацитет от скъсани опити понякога ражда и определени комплекси , изражда и в субективна "концепция" , въдворява в Същността

негативен отенък , който опасва определени ограничения и рамки , в които се поставят следващите вероятни "опитности" .

Това за мен е несправедливото в "казуса" .  Има безброй мъже , има безброй жени , но нямаме право да ги съдим за това , че не са Нашите.

Някои имат погрешни схващания , че Любовта се "изграждала" ..Не не се Изгражда - Изграждат се Взаимоотношения , служещи за определени цели.

Грешните схващания за Любовта паркират и в погрешни заключения и "философии" .

Няма нищо неетично или сложно , когато Осъзнаеш , че тази връзка не е Твоята - да излезеш достойно от нея .

Нужен е разговор , който да изясни особеностите и да се запази уважението , най-малко заради "приказката" в която сте живели преди Прозрението , че 

не сте един за друг ..

Изгубеното Доверие не е нищо друго , Освен Изгубената от Реалност - Проекция , я която сме танцували ..

Не само ти търсиш Любовта и Онази , която ще те направи Пълноценен и Благодатен .. и аз го Търся и Той ме Търси и те го Търсят ...

Важното е да не се губи Търпението , Надеждата и Вярата .. 

Между другото на Ошо цялата му "религия " , ако  може така да се нарече , не че е Важно как ще се употреби е Сглобки  "Оттук - Оттам " !   Събирал си човека от каквото го кефи и си го минавал през собствената камбанария и надграждал , така щото да бъде Атрактивна като удобно Внушение и по- лесно "припозната " , чрез Дефицитите на контингента , които е събирал във Сектата си ! 

Видно е , че повечето му Апели и проповеди са НЕПРИЛОЖИМИ  извън "ограденият му двор " от поклонници.

на 20.10.2020 г. в 18:06, Aumi написа:

"Аз ви уча да живеете пълноценно, да изпитвате върховна наслада от живота във всяко отношение – физическо, интелектуално, духовно. Трябва да живеете така, че да осъществите докрай възможността да се радвате на живота. Извличайте от всеки миг възможно най-голямата наслада, цялото възможно щастие, за да не съжалявате после: “Ето, този миг отлетя, а аз не можах да се възползвам от него.” Не мислете за миналото, за другите животи или за Божието царство – всичко това е чиста глупост. Утрешният ден не съществува. Винаги е днес – неизменно и завинаги днес. Съществува единствено настоящият момент. Уловете го. Извлечете от него всичко възможно. Ако успеете да го постигнете, няма да се сетите за миналото. Нима е нужно да си спомняте за него? Просто миналото ще престане да оставя във вас своите следи. Само неизживените мигове от миналото могат да се превърнат в тежко бреме за вашата психика.

Аз искам да го питам Ошо в тази секта така Пълноценно ли е живял и в какво се състои тази Пълноценност ? 

Ядене , пиене и жени , наркотици и танци ли ?    И да изключваме Ума !  

Щото , ако Прозрем какво правим и ше вземем да се гръмнем !

Значи важното е да сме Свободни , като Свободата е да трием ,  в която пожелаем и да се овъргаляме в оргазми и ставаме 

Светите Просветлени !!!  Страшно Учение , яка Библия , Уникално Прозрение !

Не ви трябва да се люшкате в Противоречия , носете по реката и да не ви пука ! 

Днешната река , не е като вчерашната , няма и да като утрешната !   Влизайте във водата и Плувайте ! 

Ако нещо се усъмните в себе си - купете си още "трева " или си оставете ролекса на масата ми !

Страшен овчар !!!! Па овце бол .... Живота не е за Слабите ! 

преди 3 часа, insec написа:

Преди повече от 20 години прочетох за първи път беседа на Ошо, а в последствие и още много книги, видеоматериали и прочие, как до сега един път не съм забелязал, че настоявал такива ми ти нещица. 😉

Източник http://vaseto.info/books/new/B3.doc Извинете аз повторенията

Цитат

Умът не може да определя кое е пра­вилно и кое не. Така е в истинската религия - религия­та на науката.

Медитацията се удава по-трудно на човек, който е практикувал концентрация, тъй като концентрацията е мисловен феномен. Да, умът става по-силен, по-дисциплиниран, по-проницателен. Много по-трудно е да оставиш настрана такъв ум. Преди всичко, ти си му влял сила. Довел си го до кристална яснота на мисълта. Това е постигнал Гурджиев, такава е и целта на негова­та школа. При тях основната цел се определя от дис­циплината на ума. Гурджиев я нарича кристализация и това е най-точната дума.

Само по себе си дисциплинирането съдържа невероятна енергия, но не е необходимо човек да му придава още по-голяма сила, тъй като с това подхранва собствените си врагове. Умът бездруго вече е постигнал някаква кристализация – в училище, в колежа, в университета, навсякъде целта е дисциплиниране на ума.

След като девет години бях професор в университета, си подадох оставката. Казах на заместник-декана: “Не мога повече да върша тази работа, тя е вредна за хората”.

Той попита: “Какво искате да кажете с това, че е вредна? Студентите ви обичат. Няма да ви позволят да си тръгнете. А и не разбирам какви са основанията ви твърдите, че съсипвате хората”.

Аз отговорих: “Не ме разбирате, защото макар да сте роден в Индия, вие не познавате тази страна. Получили сте образованието си на Запад (всъщност, целия си живот той бе прекарал на Запад), докато аз преподавам против волята си всичките там психологии. Знам, че те само ще навредят на моите студенти. Мисленето им и без това е в достатъчно лоша форма, а така умовете им стават още по-силни. Веригите им стават все по-здрави, а робството на умовете им – много по-страшно”.

Всички псевдорелигии са зависими от дисципли­нирането на умовете на хората.

Ето една простичка методика за наблюдаване на ума - ти нямаш нищо общо с това, което става... По­вечето от мислите не са твои, те идват от твоите роди­тели, учители, приятели, от книгите, киното, телевизи­ята или вестниците... Ако преброиш колко от мислите ти са лично твои, с огромна изненада ще установиш, че сред тях няма нито една твоя мисъл. Всяка идва от друг източник, всички са заимствани от някъде, много от тях са ти натрапени насила от другите или ти самият си си ги втълпил от глупост.

С малко повече вещина... Дори не мога да нарека това метод, защото тази дума звучи някак тежко, "ве­щина" е по-добре. Прави това и един ден внезапно ще установиш, че вече можеш да го правиш. Много опити завършват с неуспех, но това не бива да те притесня­ва... Нищо не губиш, това е естествен процес. Доста­тъчно е само да продължаваш и един ден ще се получи. А след като веднъж се е получило, след като си успял дори за миг да останеш безучастен наблюдател, вече ще знаеш как става това - като гледаш, зареян някъде сред далечните хълмове. А умът ти остава долу в нис­кото, в тъмната долина и ти нямаш нищо общо с него.

Най-странното е, че когато се превърнеш в наб­людател, умът ти започва да изчезва. Както светлината разпръсква мрака, така и наблюдението стопява ума, разсейва неговите мисли и всички дреболии, които го заобикалят.

Науката поставя на изпитание усета на човека за реалното, проверява доколко човешкият ум е в състоя­ние да се отърси от всичко излишно и да приеме дейс­твителността. От значение са единствено фактите, а не това, което ти си мислиш за тях. Една мисъл може да бъде правилна или погрешна, това решават единствено реалните факти. Умът не може да определя кое е пра­вилно и кое не. Така е в истинската религия - религия­та на науката.

Най-странното е, че когато се превърнеш в наб­людател, умът ти започва да изчезва. Както светлината разпръсква мрака, така и наблюдението стопява ума, разсейва неговите мисли и всички дреболии, които го заобикалят.

И така, да медитираш означава просто да наблю­даваш, да съзнаваш себе си.

Брамините в Индия от хиляди години използват дисциплината на ума, за да държат под контрол цялата страна. От пет хиляди години в Индия не е избухвала революция. А през всичките тези години е имало хи­ляди поводи за това.

Дхяна е състояние на съществуване, напълно ос­вободено от всякакви мисли, обекти, сънища и жела­ния - нищо, освен пустота.

В пустотата човек познава себе си. И открива ис­тината. Открива собствения си аз.

Пустотата е абсолютна тишина.

Има начини човек да остави ума си настрана, та­ка, както има начини за дисциплиниране на ума. На Запад обаче, и най-вече в Америка... На Запад е зле, но в Америка е още по-зле. Чел съм книги от американс­ки автори - не напоследък, през последните четири го­дини дори не съм докосвал книга. Най-четените книги в Америка са все за това как да закалиш волята си, как да въздействаш върху другите, как да спечелиш прия­тели, как да забогатееш и как духът бил по-силен от материята... Всички книги предлагат в една или друга форма дисциплина на ума.

Ако успееш да дисциплинираш ума си, ще ста­неш и по-конкурентноспособен, разбира се, и ще ти е по-лесно да осъществиш амбициите си. Няма да ти е трудно да манипулираш другите, ще можеш да ги из­ползваш като средства за постигане на собствените си цели. Фридрих Ницше е написал книгата Воля за власт. Тези думи отразяват самата същност на запад­ните ценности - воля за власт.

“Воля за власт” означава, че преди всичко човек трябва да има силна воля. А силната воля пък, на свой ред, предполага дисциплиниран ум, ум, който е постигнал определена степен на кристализация. Не, тези методи не вършат работа. Трябва да се изучават методите, благодарение на които човек може да остава ума си настрана.

Първата задача на истинската религия е да научи човека как да остави ума си настрана.

преди 14 часа, дpъндю написа:

всяко действие на човека произхожда от егото му
егоистичен тип съм аз, мисля за другите за да съм щастлив
този вид егоизъм е най-масовият, макар че хората не го осъзнават
ако не искам да съм щастлив, какви според теб ще са последствията
видове егоизъм
аз съм добре, защото ти си добре
аз съм добре, защото ти си зле
аз може да не съм добре, ама искам и ти да не си добре

тъй де, образно казано

пп
не се опитвам да се налагам
личната ми гледна точка е, че мнозинството не осъзнават егоизма си

Ами този който се хвърла в огъня за да спаси друго човешко същество? Или се хвърля в морето или реката...за да спаси човек от удавяне, а дори и едно куче, дет се вика...

• Автор
преди 8 часа, _sirena_ написа:

Значи важното е да сме Свободни , като Свободата е да трием ,  в която пожелаем и да се овъргаляме в оргазми и ставаме 

Значи, от всичко казано от Ошо, ти разбираш Свободата като триене и овъргаляне в оргазми ....въпреки че, никъде не се споменава нищо подобно..

Но както казват - кой за каквото си мисли ...

Не Ошо, а вашето подсъзнание свързва всичко със секса!

Никъде в дадения цитат той не говори за секс!

Цитат

Тук нещо много се спекулира с връзки от сексуален характер , набутвайки ги в Явлението "Любов ".

Ако ви интереува неговото мнение  за секса, ще ви дам други цитати.

П.П. Защо непрекъснато използваш големи букви?

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Науката поставя на изпитание усета на човека за реалното, проверява доколко човешкият ум е в състоя­ние да се отърси от всичко излишно и да приеме дейс­твителността. От значение са единствено фактите, а не това, което ти си мислиш за тях. Една мисъл може да бъде правилна или погрешна, това решават единствено реалните факти. Умът не може да определя кое е пра­вилно и кое не. Така е в истинската религия - религия­та на науката.

И така, да медитираш означава просто да наблю­даваш, да съзнаваш себе си.

Ами пробвай ... Стани наблюдател... поне за малко.

преди 3 часа, Гретел написа:

Ами този който се хвърла в огъня за да спаси друго човешко същество? Или се хвърля в морето или реката...за да спаси човек от удавяне, а дори и едно куче, дет се вика...

всеки човек има необходимост да задоволи егото си, дори неосъзнато
спасяването на човешко същество е вътрешна необходимост
"Аз" съществува,благодарение на околния свят, ако той не съществува, няма до го има

преди 12 часа, _sirena_ написа:

Обичана и да Обича

Любовта е за Двама !

освен че говорителката на "гласът на ДНК-то й" още не преви разлика между иначе чудесните български думи ОБИЧ и ЛЮБОВ, глупостите не спират до тук в опита си да се изтъкнат като "вселенско послание".

Любовта е една Единствена

Назидателният уклон е характерен, главните буквички - също, говоренето на БОГ към хората - правиТЕ, гледаТЕ, както и безразборното делене на абзаци - това е винаги когато "проникновената" превключи в говорителка на "глас божи", но през нейното ДНК. Допълнителният нюанс на поетичност се труди да украси иначе клишираните готови шаблони, в стил Доналд Уолш.

От друга страна - пък и разделът си е религиозен и тук напъните за проповедничество са неспирни. То позовавания, то бог, то любов, поучителността и повелителните уклони - моделите за подражание са добре усвоени и просто се репликират през един или друг Вживител.

Няма такава форумна църква, просто - нещо като евангелистки събор, на който периодично се състезават кой през каква проповед да се изхвърли и само чака нужния си тригър. Много добре прозира кой в какъв филм си живее и си го списва чудесно. Но глупостите не стихват дори и с това.

Интересно - дали някой долавя че е налице доста обикновен казус, изразен със следния въпрос:
Дали е възможно да е налице несъответствие - интелигентен човек да си направи и заживее сред не особено интелигентен филм за да го сънува?  Или с други думи - нито е възможно елементарен човек да сънува сложни сънища, нито обратното. И когато всеки се изписва през религиозния си филм сред който живее - списва кой е той и какво му е нивото. Всъщност - няма и какво друго да направи. Но от друга страна - дори и сред елементарни сънувани филми, продължава упоритата имитация и подражание на интелигентност, на логика, на заучени причинноследствени схеми и обяснения... които обаче накрая пак резултират до религиозния личен филм, в който "логиката" е като чужда дума, но пък Сънуващия (се) толкова му е достатъчно.

Личният филм, изразен през думите и живота на всеки - са неговото огледало. И стават живота му. Опита на някого да се изхвърли че е много повече от живота му е само сред фантазията, щенията и трябванията му. Дали същия Сънуващ, дето се скъсва от писателски напъни пред огледалото си се досеща, че ако падне филма му... НЯМА какво и кой да остане...

преди 19 минути, _ramus_ написа:

Дали същия Сънуващ, дето се скъсва от писателски напъни пред огледалото си се досеща, че ако падне филма му... НЯМА какво и кой да остане...

Ако наистина се досещаше, нямаше да се скъсва от писателски напъни из всякакви теми (Ошо, будизъм, коронавирус и т.н., че списъка ще стане много дълъг) в огледалото на форума. Но нарцисът обича да се оглежда и да плюе по другите образи, "вижте колко съм хубав, умен и гениален, а вие колко сте тъпи и грозни", защото невежеството му го кара да мисли, че иначе няма да съществува изобщо ;) 

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

"вижте колко съм хубав, умен и гениален, а вие колко сте тъпи и грозни"

Това от чий филм, че филмите нараснаха по брой? Един плещи за любов, друг за бог, трети за Гошо, четвърти за нарциси, списъци и съществувания.

Ако спре тока на вътрешния телевизор, Гледащия ще умре от скука, вероятно. А сърбежа върви... и си иска чесане.

Така, че спрете малко телевизора и се огледайте - раздела с какво заглавие е ? ГОШО религия, мистика или езотерика ли е създавал, че освен че един го чете като религия, друг въобще не го бил чел, трети - преди десетилетия... и само по цитати... ? Но неспирни напъни - за изхвърляния.

Отделно спрямо раздела - заглавието на темата допълнително подклажда версията че в раздел религии някой бил автор на Филосфия, някаква си. И напира да е философия, пък за него си е чиста вдъхновителна религия.

Вие още смисъла на думичките по имената на раздела не знаете бре. Да не говорим що е то "философия". Ако Гошо някъде четеше какви глупости се списват за него... щеше да умре от смях... или от срам и съжаление за матряла сред който е живял. Няма по-голяма напаст, срам и падение от последователите - на когото или каквото и да е... Но и същите нямат друг избор - и сламки да са, важното е вкопчването че вечно "умират" а искат да са щастливи, доволни, умни и добри... Мнооооого добри - поне в съня си.

преди 4 часа, Aumi написа:

Никъде в дадения цитат той не говори за секс!

Това е Кратък обобщен анализ на "религията му " !  Ошо издига Свободният Секс в Култ ! 

Това е Пътеводителят му към Освобождение на Съзнанието му и постигане на Свободата на Ума и "Висше Прозрение " !

Това естествено е свързано със Силният му Сексуален Апетит и маниер да го задоволява и няма нищо общо с Духовните му "прозрения" !

За сметка на това става идол за всички подтиснати домакини с ролки по главата , които мечтаят и живеят в илюзии за по-широк Избор във сивото си отегчено Битие , принадлежащи на 1 мъж и оковани с вериги. Тривиално ! 

Ето виж си "идола "

https://www.vbox7.com/play:03902109

Както и арогантното му отношение спрямо семейството и към други "религиозни идоли" .

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Това от чий филм, че филмите нараснаха по брой? Един плещи за любов, друг за бог, трети за Гошо, четвърти за нарциси, списъци и съществувания.

Ако спре тока на вътрешния телевизор, Гледащия ще умре от скука, вероятно. А сърбежа върви... и си иска чесане.

Така, че спрете малко телевизора и се огледайте - раздела с какво заглавие е ? ГОШО религия, мистика или езотерика ли е създавал, че освен че един го чете като религия, друг въобще не го бил чел, трети - преди десетилетия... и само по цитати... ? Но неспирни напъни - за изхвърляния.

Отделно спрямо раздела - заглавието на темата допълнително подклажда версията че в раздел религии някой бил автор на Филосфия, някаква си. И напира да е философия, пък за него си е чиста вдъхновителна религия.

Вие още смисъла на думичките по имената на раздела не знаете бре. Да не говорим що е то "философия". Ако Гошо някъде четеше какви глупости се списват за него... щеше да умре от смях... или от срам и съжаление за матряла сред който е живял. Няма по-голяма напаст, срам и падение от последователите - на когото или каквото и да е... Но и същите нямат друг избор - и сламки да са, важното е вкопчването че вечно "умират" а искат да са щастливи, доволни, умни и добри... Мнооооого добри - поне в съня си.

Очевидно...

преди 6 минути, _sirena_ написа:

Това е Кратък обобщен анализ на "религията му " !  Ошо издига Свободният Секс в Култ ! 

:lol6:Мъка, мъкаааааааа:lol6:

преди 6 минути, _sirena_ написа:

Както и арогантното му отношение спрямо семейството и към други "религиозни идоли" .

Малииии - гадняр смотан. Как е дръзнал да осмее светините на бог, на Днк, на Любовта и правото... Как въобще е могъл да осмее семейството... Ужасен лъжец е тоя... ужасен! Едни с със свои идоли, към други - с техни си. Циркът върви и не спира...

преди 4 часа, Aumi написа:

Сега ! Да станеш "Наблюдател " нито Ошо го измислил , нито Буда !

Ставаш НАБЛЮДАТЕЛ  , когато Прозреш , че си стигнал определен ЛИМИТ НА ТОЛЕРАНТНОСТ към заобикалящият те Свят и виждаш , че няма какво повече да се съпротивляваш на Един Свят , в който нямаш Силата да Промениш нищо повече !

Тогава поемаш ролята на НАБЛЮДАТЕЛ  , без да вземаш Отношение !

Ама и това няма кой да ви го Обясни !  Сред "идолите ви " .

Защото всички са заемки от някъде "другаде" без Усвояване и личен опит . Повтаря се , защото някой преди тях го е казал и значи е "така " , ама защо е така - всеки да си търси отговорът .

А това си е Естествен Механизъм в ЕВОЛЮЦИЯТА ! ДУХОВНАТА ! 

И пиша с главни букви "Акцентът ' , който поставям.

Това си ми е стилистиката.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Малииии - гадняр смотан. Как е дръзнал да осмее светините на бог, на Днк, на Любовта и правото... Как въобще е могъл да осмее семейството... Ужасен лъжец е тоя... ужасен! Едни с със свои идоли, към други - с техни си. Циркът върви и не спира...

Спортният коментатор Джаро кацна и започна с коментарите .:biggrin:

Сърби ли та , Сърби ли та ?  Чеши , Чеши ... :biggrin:

преди 38 минути, _ramus_ написа:

Спортният коментатор Джаро кацна и започна с коментарите .:biggrin:

Сърби ли та , Сърби ли та ?  Чеши , Чеши ... :biggrin:

......................

И да припомня

Въпросите за Светът , който ни заобикаля са Фундамент и поради тази причина се укрепват с философии , теории , религии  и учения .

Несъвършенствата на човешките Сетива винаги ще търсят пристан , да стъпят на "здрава концепция" ,  която да ги държи устойчиво над Неизвестното.

Закърмени в една догматична заблуда и повити с пелена от противоречаща философска селекция 'авторитетност " напълно в реда на нормалното и

стандартното е да израснат и личните "сценарии " , удобно застинали в убеждения , крепящи Духа в този Суров , Алтернативен Свят , наречен "ЖИВОТ".

Естествено и логически последователно е и всеки обект да развие според критическият си и практическият си инструментариум и достигнато Ниво -

Образ някакъв , който да изведе пред Света , който му Въздейства . Нормално е и да се Регистрират Несъответствия между различните "сценарии" и

Проекто - Форми .  Има обаче един ЛЪЧ СВЕТЛИНА  - По Приказките ще ги Познаете !

Затова казвам често - Разкажете ми Вашата Приказка .. 

В Приказката на Всеки един - Живее ИСТИНАТА за самата Същност !

Тя е Ключът за Неговата "Хронология " . Никой не може да Избяга от Стъпките си и от Стъпалото , на което Стои !

Който има Очи ще Види , който има Уши ще Чуе , който може да Отключи Себе си ще Осъзнае .

По Приказките ще ги Познаете е Сентенцията и Фокусът на "практическата концепция " !

Сега , да ви споделя и нещо друго , което не можете да Фокусирате .

Много лесно е да изобретиш "духовна програма " , съобразена със собствените ти дефицити и Нужди и да я ПРИЛОЖИШ  в секта !

От това по-лесно няма ! 

Ама я се опитайте да я приложите практически във социалният коловоз ?! 

В едно затворено общество , със изградени общи нагласи е лесно да пееш "мантри" и да се изживяваш на гуро , просветлен и Освободен !

Илюзията "върви" , ама само сред "избрани " !  Излезеш ли навън много бързо ще "изтрезнееш" !

Хайде живейте , творете и се развивайте сред социото да ви видя .

Прилагайте ги там тези апели , съвети и маниери.  Ама не става. Ще бъдете заклеймени и линчувани !

Затова по форумчета всичко върви и там е безопасно и анонимно и лежерно. 

А вашата Библия кога ще прочета не е ясно !  Пробутвате ми чужди "дефицити" , припознали се в тях и не можете даже да се аргументирате защо вярвате в тях .

Просто защото ви звучат ок с вашата лична "концепция ".

преди 1 час, _sirena_ написа:

...Тогава поемаш ролята на НАБЛЮДАТЕЛ  , без да вземаш Отношение !

...Отношение щеш или не щеш - вземаш ! Самото наблюдение е вече отношение.......примерно отправна точка , ъгъл на зрение и прочие....! :nono:

От една страна е така , а от друга страна е иначе.....

Нещо повече , дето се казва : " Мо`ем да копам , а мо`ем и да не копам ".....! :lol6:...т.е. да наблюдаваш или да не наблюдаваш - вече си в отношение....:nono: Да споменавам ли : " Тоя не искам да го гледам ! ".....:)

....................................

Без да проявяваш отношение ....!

Най-често става дума за безпристрастие....Т.е. на първо място е най-съществено да пребориш себе си....

Казано иначе , пак си в отношение - неизбежно и закономерно , неотнимаемо свойство на отражение (това е по-сложно за разбиране) ! :nono:

Това фотографите примерно добре го усещат , търсейки в снимката внушение....

Всичко другото е тра-ла-ла и кой е по-по-най....! Е , пак е в отношение ! :lol6:

В крайна сметка Дух и Разум са в постоянна битка по между си - т.е. в отношение !

Неразбирането е масово и това е обяснимо......

Ошо отдава предпочитание само на Духа , което изглежда привлекателно и правдоподобно . Както и всяка друга Вяра....включително будизма . Но е само наполовина . Губи им се здравият смисъл....

преди 7 часа, _sirena_ написа:

Ама и това няма кой да ви го Обясни !

как да няма - нали гласовете на ДНК-то и говорители им - са налице и Кака ви е тук за да им светне насред тъмото. :lol6:И си реди "обяснения" на виртуалната публика, щото театрото с тия щения е задвижено. 

преди 6 часа, _sirena_ написа:

По Приказките ще ги Познаете !

Плагиаткаааа... Но пък и по твоята приказка е лесно да те познаем. Много лесно - повторяема и второкласна роля, с някои шарении по писмения стил и изказ. За пореден път говорителка на вселената, с послания към човечеството. И от време на време "потреперва" и в първо лице... Много самота, ей... Ужасна работа е това леденото кралство - сичко си имаш, на всякакъв се играеш - но си оставаш сам и остават само балъшките мегдани за тренировка пред публика. Но - всеки с изборите си. Те да бяха избори, ама не са. Шубето избори не прави - то само играе че ги има.

преди 6 часа, _sirena_ написа:

Сега , да ви споделя и нещо друго , което не можете да Фокусирате .

Малииии - ма как "ще можем" :lol6: До такива фокусирания като в твоите висоти - няма как...

Не, няма такъв форум, просто... Само една тема да почне да набира писания... и изтрещелите политат към нея в търсене на публика за театрото си. Поредното представление - една и съща роля, едни и същи безкрайни проповеди, разговори с виртуални образи и сенки... Но пък смешни - какво да е друго. Поне да са смешни. Поне от време на време.

• Автор

Щях да те отмина за пореден път, без да те прочета, но тъй-като си дошла на гости в тема, поставена от мен, ще бъде неуважително.

Та, нека видим, защо този Ошо е толкова мразен, толкова критикуван, толкова неразбран. 

Да, ОШо говори за секса. Свободно! За него няма теми табу! 

Да, Ошо атакува и критикува непрекъснато религиите, защото те са основоположниците на криворазбрания фалшив морал в обществата.

Но нека видим кой е моралния  и кой аморалния ...

.....................

„Моите разбирания за сексуалната етика са срещу всички разбирания, съществуващи до момента. Всички те са потискали секса, осъждали са го и са причина за раздвояването на човешкия ум.
Цялата шизофрения и извращенията на хората се коренят в погрешните разбирания за секса.

Аз считам секса за естествено явление. Няма нищо нечестиво в него, няма и нищо свято. Той е чиста, естествена, животворна енергия с огромно значение. Ако не можеш да я оползотвориш, тя ще те унищожи; и тя е унищожила човечеството.

Това е енергията, от която е произлязъл човека, всичко е произлязло от нея. В природата няма по-висша енергия от сексуалната, но биологичното възпроизвеждане не е нейната единствена функция.
Същата енергия може да има различни творчески измерения.
Същата енергия, обединена с медитативна практика, може да издигне човек до най-високото ниво на съзнание – това, което аз наричам просветление.

Моята сексуална етика не се определя от закона, а от Любовта.

Двама души могат да бъдат сексуално свързани само ако Любовта го позволява. Когато няма Любов и остане само законът като свързваща сила, това си е чиста проституция. А аз съм срещу проституцията.

Странното е, че всички религии са причина за проституцията в света, но никой не се е осмелил да заяви, че тя съществува именно, защото са заменили Любовта със закона.

Законът не е Любов. Един брак е валиден само ако в него има Любов.

В момента, в който Любовта изчезне, бракът става невалиден. Това означава, че милиони хора живеят без Любов, неетично и неестествено заради религиите, които са ги принудили да встъпят в оковите на брака до края на живота им.

Животът постоянно се променя, нищо не е вечно. Любовта също не е вечна. Само изкуствените цветя са вечни, истинските увяхват. Ако си прекалено пристрастен към неизменчивостта, ще живееш живота си с изкуствени цветя. По същия начин хората участват цял живот в изкуствени бракове, изкуствени връзки – фалшиви, лицемерни. И в крайна сметка никой не е щастлив.

Проституцията е широко разпространена в света. Обикновено когато отидеш при проститутката, ти я купуваш за една нощ. Поне си честен. Но когато се ожениш за жена, обещавайки, че ще я обичаш винаги, дори след смъртта, още преди медения месец да е свършил, Любовта се е изпарила – започваш да живееш в заблуда. Сега ти използваш човешко същество като вещ, като сексуален обект. А аз съм против това отношение.

Според мен Любовта би трябвало да бъде единствения закон, единствения определящ фактор!

И сексуалната енергия не трябва да се използва единствено за възпроизвеждане. Лесно е да се види факта, че животните не са сексуално активни по цяла година, а само в определени сезони. През тези няколко месеци или седмици те са сексуално активни, иначе секса изчезва.
Защо човекът има способност да прави секс през цялата година?
Трябва да има някаква цел зад това. Съществуванието никога не прави нещо безсмислено.

Моето разбиране е, че възпроизвеждането би могло да се извършва в рамките на няколко седмици както е при всички животни. Но на човек му е дадена толкова много сексуална енергия… това ясно показва, че съществуванието иска да я трансформираш в по-високи нива на съзнанието – и тя може да бъде трансформирана. Точно както тя може да даде живот на дете, тя може да даде живот и на теб самия. Може да се преродиш с ново виждане, с ново блаженство, с нова светлина, едно изцяло ново същество. Всичко, което трябва да се направи, е да се включи сексуалната енергия в медитацията.
И това правя аз от самото начало.
Това е моята сексуална етика: сексуална енергия плюс медитация.

- Ошо

преди 25 минути, Aumi написа:

Да, ОШо говори за секса. Свободно! За него няма теми табу! 

Да бе... Ей сега ще видиш ти "изригването" на Кака ви. И тя няма табута, особено за секса е водещата експертка в този клон на вселената и с радост ще ви светне. Ошо, Гошо - Кака ви медитациите тя ги е измислила. И секса сред личната си легенда - тя го е измислила. Тя може и да е учителка... но само в любовта... Но само дето още не бил дошъл "единствения". Щото само розови носор... упс - еднорози - не става работата... А може би - еднорога е "единствения"... но както се случвало често сред вселената, търсеното е някъде съвсем близо до фантазьора...

Кака ви даже и групата за любовта (сред форума) - тя я е създала, нищо че е "затворена". И любовта е създала, за да създава всички други благини сред всемира. :)

И пиша с главни букви "Акцентът ' , който поставям.

Това си ми е стилистиката.

Е, стига дееее. Не може да бъде и как въобще никой не се досети.

Обаче досети ли се, че "акцент" няма как да е всяка дума от изречение. Щото което и изречение да си вземеш сред "стилистиката" - бъка от "акценти" :) Направо е трудно да се отличи "акцентираното' от прозаичното.

С толкова "акценти" не е трудно да се забележи колко е разпиляна тавата с шаблончета и нуждата от внимание...  Направо от книгите на Уолш си взимала с шепи - вкл и "стилистиката" :) Пък то тия книги ... са за "прохождащи" народни фантазьори, а не са за репликации на стил и изказ.  Като все пак - книгите, както и филмите... не са нищо освен фантазията на някого, за нещо си. Нито са истини, нито в книгите може да се напишат същите. Но книгите и филмите - могат да се забележат от фантазьори, за да ги ползват за личните си сънища. И да послужат на някого да си направи "леденото кралство", за да се спаси в него от лошият гаден и сив свят.

----------

И все пак... апропо - какво е тук ЛЮБОФ... Що е то, кое е, какво е, как е, кога... Защо се плямпа за нещо, дето само всеки си го е докарал за личния си театър и именно заради това идва удобството. Та тук още не се прави разлика между Обич и Любов. Байдъуей - само в българският език има за това "две думички" - нито в руски, нито в английски има аналог на такова разграничение. За сметка на това кое е ОБИЧ, привличане, Любов, Харесване, нагон...какво е точно СЕКС, защо е, кое е, и защо в съвременните версии за секса фантазния елемент вече е толкова важен, нужен, значим, определящ. А несъзнавания - някъде от дебрите на невидимото несъзнавано...

преди 14 часа, Aumi написа:

Че аз го практикувам. Само дето не изключвам ума си. Наблюдението е активен процес, който включва освен възприятието, но и класифицирането- слагането сред подобни и съобразяване на това какво се случва. Може дори да има емоционална оценка, приятно или неприятно или оценка добро ли е или не е добро за нас или за този на когото се случва. Аз възразявам не срещу техниката "наблюдение", а срещу идеята за изключване на ума.

• Автор
преди 5 минути, Търсещ истини написа:

Че аз го практикувам. Само дето не изключвам ума си. Наблюдението е активен процес, който включва освен възприятието, но и класифицирането- слагането сред подобни и съобразяване на това какво се случва. Може дори да има емоционална оценка, приятно или неприятно или оценка добро ли е или не е добро за нас или за този на когото се случва. Аз възразявам не срещу техниката "наблюдение", а срещу идеята за изключване на ума.

Значи практикуваш нещо друго.

А не това за което говори Ошо и за което се говори в източните учения.

преди 4 минути, Aumi написа:

Значи практикуваш нещо друго.

А не това за което говори Ошо и за което се говори в източните учения.

Съгласен с вас и не одобрявам това, което говори Ошо

• Автор
преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Съгласен с вас и не одобрявам това, което говори Ошо

По-честно би било да кажете, че не разбирате какво говори той.

преди 39 минути, Aumi написа:

От друга страна, ако някой каже, че е разбрал значи (се) лъже, като  за световно. :Д

преди 56 минути, Aumi написа:

И вие ли минавате в групата на фройдистите, които ми казват какво изпитвам и какво разбирам? Искам да разберете, че това, което разбирам е също толкова правилно, колкото и това, което вие разбирате. :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.