Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Опитай пак. Назореите се последователи на Христос. Исус е бил от Есеите.

Какво да опитам? кекс,шоколад, кашу? Какво ?

Есеите/секта в иудаизма/ отиват в пустинята и основават Кумран, за да изпълнят пророчеството на Исая.Водени от Учителя  по праведност/в която повечето гадатели на Библията разпознават Иешу/  , се отдават на есхатологичното очакване на един нов Йерушалаим, свободен и изчистен от политическите борби. Nozrei ha-Brit — “Пазители на обета”,  е едно от названията на Кумранската общност, а  nozrim, едно от първите староеврейски наименования на сектата, впоследствие станала известна като “християни”,след като последователите и приемат гръцко латинското име на Иешу.Това според писанията. Обаче мен ако питаш Иешу и като назорей  е бил пълен провал...и това пак според писаното в НЗ

Бунтовник може да е за евреите. Аз бих го нарекъл реформатор.

и какво е имало за реформиране в древна Иудея?

Виж ти, виж ти...не вярвах ,че ще се хванеш за нещо,което толкова уличава Иешу в нарушаване на божиите заповеди.

Защото аз знам за друга най-важна заповед в иудаизма-първата " Да нямаш други богове освен мен" ..

Кой сега е по по- най- Хашем или Иешу?Кой е Законодателят ?

Иначе според НЗ  Иешуа винаги поддържа Тора и винаги препоръчва ученията и законите и на последователите си. Проблемът само е в това, че не може да знаем със сигурност, дали наистина той е казал всичко, което му се приписва. Защото, ако, както пише в Евангелията той е казал тези думи и дал тази заповед, това означава ,че той нарушава Тора ,която иначе е негов начин на живот.Какъв Спасител е тогава,когато не изпълнява заповедите съвършенно и така както е указано от Хашем?На кого да се вярва -на Мойсей и пророците или на новосъздадената религия от Павел?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 49 минути, valkiria1 написа:

Виж ти, виж ти...не вярвах ,че ще се хванеш за нещо,което толкова уличава Иешу в нарушаване на божиите заповеди.

Стига си плещила глупости, и ти

Валка дружке, много си се ядосала   😃. Успокой топката. Още малко и ПАК ще качиш на кръста Исус-Христос. Да не забравиш и трънния венец. 
Не ми се сърди...времената се менят, да си останем приятели no matter what!  Искрено.

преди 8 минути, Sleda написа:

Валка дружке, много си се ядосала   😃. Успокой топката. Още малко и ПАК ще качиш на кръста Исус-Христос. Да не забравиш и трънния венец. 
Не ми се сърди...времената се менят, да си останем приятели no matter what!  Искрено.

Ти пък,   :* само от време на време те бодвам с рогата.

пп  Европа я чакат много тежки моменти.След седмица се връщаме в САЩ. Тая година пропуснахме, но другата трябва да минем по индианската пътека.:indian:

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Ти пък,   :* само от време на време те бодвам с рогата.

пп  Европа я чакат много тежки моменти.След седмица се връщаме в САЩ. Тая година пропуснахме, но другата трябва да минем по индианската пътека.:indian:

Ако минете по нашата пътека, ще се радвам да се видим.

на 23.10.2020 г. в 10:50, valkiria1 написа:

Не бъди лоша.

Изобщо не съм лоша. Факт , че използвах "очарователният форумен пинчер" .

"Погалих " с малкото камшиче.  Стана ли лоша - вадя меча и секирата , а там няма такива захаросани епитети , прилагателни и словосъчетания.

Просто отбелязвам "ниско поведение " - да се знае , че е регистрирано в очите ми.

• Автор
преди 10 часа, Inana.. написа:

Стана ли лоша - вадя меча и секирата , а там няма такива захаросани епитети , прилагателни и словосъчетания.

И какво ще стане, ако изкараш меча или секирата? Инана или Сирена?

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Защото аз знам за друга най-важна заповед в иудаизма-първата " Да нямаш други богове освен мен" ..

Кой сега е по по- най- Хашем или Иешу?Кой е Законодателят ?

Христос, не Исус. Христос и Отца са едно. Сега не ми се търси, но някъде в Библията се задаваше въпросът: Как може да обичаш Бога, който не виждаш, ако не възлюбиш синовете му (хората), които виждаш? Това, което обичаш в хората е Бог в тях така или иначе. Божественото обаче само по себе си е непознаваемо извън сътвореното от Бог. Хората са носителите на Духа - добри или лоши, те са изява на и от своя страна изявяват този дух. 

Да обичаш другия така както себе си означава, че си се освободил от егоизма си. Че виждаш Бог във всеки човек, колкото и изопачено да е представено божественото от него. 

• Автор
преди 3 минути, Shiniasu написа:

Христос, не Исус.

Христос и Исус, две отделни личности ли са?

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Иначе според НЗ  Иешуа винаги поддържа Тора и винаги препоръчва ученията и законите и на последователите си. Проблемът само е в това, че не може да знаем със сигурност, дали наистина той е казал всичко, което му се приписва. Защото, ако, както пише в Евангелията той е казал тези думи и дал тази заповед, това означава ,че той нарушава Тора ,която иначе е негов начин на живот.Какъв Спасител е тогава,когато не изпълнява заповедите съвършенно и така както е указано от Хашем?На кого да се вярва -на Мойсей и пророците или на новосъздадената религия от Павел?

На Исус разбира се. Даденото от/чрез него не противоречи на даденото от/чрез Мойсей, а го доразвива, задълбочава и доизяснява.

преди 2 минути, Aumi написа:

Христос и Исус, две отделни личности ли са?

Христос не е личност, както не е личност и Отецът, Светия Дух.

преди 15 минути, Shiniasu написа:

Да обичаш другия така както себе си означава, че си се освободил от егоизма си. Че виждаш Бог във всеки човек, колкото и изопачено да е представено божественото от него. 

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Защото, ако, както пише в Евангелията той е казал тези думи и дал тази заповед, това означава ,че той нарушава Тора

Чкайте сега, не разбирам за какво се спори тук - каква заповед нарушава Исус, като и двете заповеди са от стария завет. "Обичай ближния си като себе си" е дадена в Левит 19:18 - 

18. Не отмъстявай и не бъди злобен против синовете на твоя народ, но обичай ближния си като себе си. Аз съм Господ (Бог ваш)

Може би нарушението на Исус е, или по-скоро на християните е, че я разпростират и над други членове на човешкия род, а не само над избраните? Ако се тълкува като нещо, засягащо само израилтяните. Другите не ги обичайте, мразете ги и им отмъщавайте? 

преди 40 минути, Shiniasu написа:

Редно е да се спомене само за точност, че това е твое тълкуване. В догмата на християнското учение  и трите са личности, т. нар. триипостасен Бог. Едно божество с три лица/ипостаси/личности, ако не бъркам.. 

преди 23 минути, witness написа:

Чкайте сега, не разбирам за какво се спори тук - каква заповед нарушава Исус, като и двете заповеди са от стария завет. "Обичай ближния си като себе си" е дадена в Левит 19:18 - 

18. Не отмъстявай и не бъди злобен против синовете на твоя народ, но обичай ближния си като себе си. Аз съм Господ (Бог ваш)

Може би нарушението на Исус е, или по-скоро на християните е, че я разпростират и над други членове на човешкия род, а не само над избраните? Ако се тълкува като нещо, засягащо само израилтяните. Другите не ги обичайте, мразете ги и им отмъщавайте? 

Нарушение Валкирия видя в това, че втората заповед в цитирания откъс от Библията (да обичаш ближния така, както себе си) е обявена като най-важна, т.е. като по-важна от първата, отнасяща се до любовта към Бога. Така или иначе се казва "А ето втората, подобна на нея (на първата) заповед е", което би следвало да покаже, че всъщност двете не са толкова различни една от друга, а по-скоро е различна гледната точка.

преди 3 минути, witness написа:

Редно е да се спомене само за точност, че това е твое тълкуване. В догмата на християнското учение  и трите са личности, т. нар. триипостасен Бог. Едно божество с три лица/ипостаси/личности, ако не бъркам.. 

Три лица, да. Но "личност" въпреки че като дума произлиза от "лице" в случая не мисля, че е удачно да се използва. А и не вярвам църквата да възприема Бог по този начин. Трите са неделими едно от друго, всяко съдържащо в себе си и другите две. Църквата разбира се не разглежда Христос като универсален принцип, присъстващ във всеки, по начина по който аз го възприемам (с уговорката, че този "мой" възглед всъщност не е мой, а взаимстван).

преди 15 минути, Shiniasu написа:

Нарушение Валкирия видя в това, че втората заповед в цитирания откъс от Библията (да обичаш ближния така, както себе си) е обявена като най-важна, т.е. като по-важна от първата, отнасяща се до любовта към Бога. Така или иначе се казва "А ето втората, подобна на нея (на първата) заповед е", което би следвало да покаже, че всъщност двете не са толкова различни една от друга, а по-скоро е различна гледната точка.

Сега схванах. Ами като се замислим докъде може да се изкриви представата какво означава да си религиозен в обществото, и как винаги на практика започваме да страдаме точно от липсата на зачитане и любов помежду ни, не изглежда излишно понякога да се набляга на забравената страна на тази любов. Защото и аз я схващам като другата страна на любовта към Бога - все пак убийството с камъни не е най-добрият ѝ израз. 

• Автор
преди 6 часа, Shiniasu написа:

А Исус какво е? И защо разделяш Исус от Христос?

преди 15 минути, Aumi написа:

Исус от Христос?

Исус (йешуа) е името на човека. Рожденото име е символа на човешкия аспект.

ХРИСТОС ... не е име. Може да се зачете значението му на гръцки, а символично - това е духовния аспект. Това не е име, това не е свързано с "човешкото", а с нещо извън него - не е нужно да се казва какво, достатъчно е само "че е отвъд"... Исус, е името, Христос - е нещо като символ на на божественото... Заради това ШИ изказа че ХРИСТОС не е личността - тя се обобщава само с името му, ИСУС.

Аналогично - Гаутама ( и още няколко други имена на принца), докато БУДА - вече не е име. В БУДА (специфично символично название на духовно състояние, извън човешките личностни измерения , най-общо) - човешкото име вече е излишно, защото духовния аспект променя и трансформира личността, такава, каквато тя се вижда от "другите личности". Никой не нарича БУДА с две имена - ГАУТАМА-БУДА, освен заради това че преди ГАутама са налични още двама БУДА и да се ползва като нарицателно за "третия БУДА"...

БУдистите очакват "четвърти" - някъде в бъдещето, за да стартира новата витка на спиралата на развитието, с нов цикъл. Точно така, както Гаутама дава началото на сегашната витка, а тя е вече към края си, налични са предсказания за потъване, западане... преди новия "изгрев"...

Християните също са в "очакване" на Христос (второ пришествие)... макар и с малки идеологически и митологични разлики са налице и други идеологични приказки за същото, сред други религии. Така, че - очаквания да искаш - надеждата оставала последна... :)

=======

Разбира се - темата за ОШО предсказуемо се превърна отново в манифестация и мерене между религиозни последователи. Понеже се позовават на раздела, те са със самочувствие че на всякакво място могат да си списват личните си приказки и заучено да се замерят един на друг, чрез тях.

Когато религиозни последователи разглеждат ОШО, картината няма каква друга да е. Всеки се бори да отрича, като материал за същото е наличен достатъчно, но и всеки един тук използва възможността да си презатвърди личните си устои, като говорител на лично-груповата си религия.

• Автор
преди 2 минути, _ramus_ написа:

ХРИСТОС ... не е име. Може да се зачете значението му на гръцки, а символично - това е духовния аспект. Това не е име, това не е свързано с "човешкото", а с нещо извън него - не е нужно да се казва какво, достатъчно е само "че е отвъд"... Исус, е името, Христос - е нещо като символ на на божественото... Заради това ШИ изказа че ХРИСТОС не е личността - тя се обобщава само с името му, ИСУС.

Аналогично - Гаутама ( и още няколко други имена на принца), докато БУДА - вече не е име. В БУДА (специфично символично название на духовно състояние, извън човешките личностни измерения , най-общо) - човешкото име вече е излишно, защото духовния аспект променя и трансформира личността, такава, каквато тя се вижда от "другите личности". Никой не нарича БУДА с две имена - ГАУТАМА-БУДА, освен заради това че преди ГАутама са налични още двама БУДА и да се ползва като нарицателно за "третия БУДА"...

Благодаря, това беше най-ясното обяснение относно какво е Христос, което съм срещала досега.

Аналогията с Буда, е доста интересна.

преди 1 минута, Aumi написа:

това беше най-ясното обяснение

не, не е "най-ясното" - така е само за теб, и то - само в този момент. Дори не съм пояснил каквото и да е, а само загатнал, а ти не си го виждала досега, нито си се замисляла по тия казуси.

Глупостите които се ръсят иначе са си част от общата картина на КАЛДАТА. И не толкова заради форума, а заради сборището от списващите го. Особено в този раздел, тече стандартното " състезание" коя религия, кой колко си я разбира, колко му е ясна, колко много знае и се счита за говорител, пояснител и защитник  - като всеки последовател.

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Христос, не Исус.

haha.png аве кой ви намери и ви събра в тая тема.

на 26.10.2020 г. в 17:36, Aumi написа:

Много добре знам какво обсъждам, иначе не бих го обсъждала.

Аз съм свидетел, че такава причинно-следствена връзка при теб отсъства.

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Валкирия никъде не е видяла и прочела  нито в СЗ нито в НЗ да пише такава заповед на второ място. Не е видяла да пише и на всичките места до 10.. Ако искаш да тежиш на мястото си, дай ми изброени 10 заповеди в които всички да видим,че тази е на второ място. Давам ти свобода да ги намериш степенувани и на двете части от Библията.

преди 2 часа, Aumi написа:

Благодаря, това беше най-ясното обяснение относно какво е Христос, което съм срещала досега.

И ти като почнеш да ръкопляскаш и се отнасяш. Това,че нещо ти звучи хубаво не значи ,че в него има истина . Поне в частта ,която се отнася за Иешу.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Исус (йешуа) е името на човека. Рожденото име е символа на човешкия аспект.

Дрън-дрън.

1 Името Исус не значи нищо. Нищо!!! Името ,което има някакво значение е Йешуа. То не е свързано с никакъв човешки аспект както ги редиш. Името е теофор и буквално означава "Яхве спасява"

2 Класическият термин machia`h, не се появява в древните текстове натоварен със месиански смисъл. Съществува двуначално месианство и то е характерно за разделението на властите в един по-късен етап от историята на Иудея. Царят е съвместявал две длъжности на цар и първосвещеник. Последвало във времето разделението на властите и тогава се пояява длъжността месия-свещеник. По времето на Ирод  в опит за легитимиране, силно ще се утвърди давидовото месиянство. Садокидския месия ще изпълнява и осъществява религиозната дейност, а довидовият месия ще осъществи справедливост и ще води войните. При всичкия напън да се изкара Иешуа наследник на давидовия род, от него се е очаквало да поведе народа против римляните, а не да се меси в религиозната дейност. Този, който е издокарал така Иешуа в НЗ явно е бил изключително невежа за тези неща. Хем машиях  от давидовото чресло,хем Бог. Но пък като се знае,че всяка ерес произлиза от гръцките философски традиции това не е за чудене.

3 Христос-и като е помазаник тоя Ииус, вземи да ми кажеш, какъв вид помазание и от кого го  е получил ?

преди 2 часа, _ramus_ написа:

во в манифестация и мерене между религиозни последователи. Понеже се позовават на раздела, те са със самочувствие че на всякакво място могат да си списват личните си приказки и заучено да се замерят един на друг, чрез тях.

Когато религиозни последователи разглеждат ОШО, картината няма каква друга да е. Всеки се бори да отрича, като материал за същото е наличен достатъчно, но и всеки един тук използва възможността да си презатвърди личните си устои, като говорител на лично-груповата си религия.

И ти тогава за какво се навираш в тия теми?

преди 9 часа, Shiniasu написа:

На Исус разбира се. Даденото от/чрез него не противоречи на даденото от/чрез Мойсей, а го доразвива, задълбочава и доизяснява.

Глупости. Мойсей донесе от Синай заповедите на Хашем. Няма как да твърдиш ,че един човек е повече от един бог и  може да променя думите на един Бог. Не случайно те попитах кой и кога  и с кого е сключил НЗ. Ти само цъкаш и екаш. Ако знаеше, нямаше да го напишеш тоя бисер по-горе. Единственото валидно законодателство в Библията е това дадено на Синай  и завета сключен между Хашем и народа му.Никъде в Библията не пише за сключен завет с езичниците християни и никъде Хашем не е давал заповеди  на никой различни от тези в Тора. В Библията пише че докато не преминат небето и земята, Тора ще я има и ще важи. Досега не са преминали небето и земята следователно Тора важи.Дори Павел признава това. Тора е закона.  Всяко изменение, добавяне или отнемане на думи от нея е грях. Ако Йешуа е казал тези думи, формулирани като заповед, това означава ,че той е в грях и е лъжепророк.

• Автор
преди 27 минути, valkiria1 написа:

Това,че нещо ти звучи хубаво не значи ,че в него има истина . Поне в частта ,която се отнася за Иешу.

Отбелязах, че това е най-доброто обяснение, което съм срещала за термина Христос.

Интересна беше, аналогията с Буда.

Това е интерпретация. Не е задължително да вярваш в истинността на писаното, когато анализираш дадено произведение.

преди 33 минути, valkiria1 написа:

Името Исус не значи нищо. Нищо!!! Името ,което има някакво значение е Йешуа.

Всеки дърпа чергата към своята вяра. Нищо, че Валкирия премълчава, че евреите са преписвали от други и че думите, които са преписвали са ги преписали неграмотно и не са ни Йешуа, ни нищо подобно. Почвам да си мисля, че религиите са измислени само за да позволят на хората да се големеят. Не за да творят добро, не за да създават нещо градивно. Само да се големееш, че си от тази, а не от онази.

преди 8 минути, Aumi написа:

Интересна беше, аналогията с Буда.

Каква е тя, че нямам време да чета и тази тема?

• Автор
преди 5 минути, Myanmar написа:

Каква е тя, че нямам време да чета и тази тема?

Цитат

Христос - е нещо като символ на на божественото... Заради това ШИ изказа че ХРИСТОС не е личността - тя се обобщава само с името му, ИСУС.

Аналогично - Гаутама ( и още няколко други имена на принца), докато БУДА - вече не е име. В БУДА (специфично символично название на духовно състояние, извън човешките личностни измерения , най-общо

преди 16 минути, Aumi написа:

Отбелязах, че това е най-доброто обяснение, което съм срещала за термина Христос.

Това е интерпретация. Не е задължително да вярваш в истинността на писаното, когато анализираш дадено произведение.

Аз не видях обяснение. Видях свободно съчинение. Това не е за препоръчване,когато става въпрос за сериозни неща. Препоръката ми е да бъдеш по критична към нещата ,които ти се поднасят.

преди 4 минути, Aumi написа:

Може да греша, но Христос не се ли превеждаше като риба?

ПП: Думата "риба" на гръцки (ΙΧΘΥΣ) е акроним (всяка буква представлява определена дума) на "Исус Христос, Божий Син, Спасител

преди 10 часа, witness написа:

Да те питам и теб-кой е Законодателя  в Библията?

И ако праведност е изпълнение на законите , обясни ми как във времето на Шломо Едидия/Соломон/,хората са били обявявани за праведни в името на Исус?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.