Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се е появил човекът на Земята според вас ?

Featured Replies

преди 6 минути, witness написа:

те е страх от зелени забележки

Ако предположим че има класация - то последния ти коментар ще е нещо като победител - сред елементарните и плоски провокации, които си ми правила. Честито - на "първенеца" и браво на Авторката!!! 

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 127k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, _ramus_ написа:

ааа - сакън бе джанъм... Ми тва е ерес - как ще създава "образи" , при тва - "по-добри"... Няма как да стане, пък и не му е нужно. Той образ си има вече - достатъчно вменен.

Колкото до бог - в стария завет - той стария завет много-много не го долюбва и не е на почит. Той е евангелист - новия му завет е светинята. С некви Яхови и Ил-ове - той е над тия неща.

Историческата действителност, условия и потребности - са били в основата да се създаде въпросния "библейски образ". Все пак е било нужно да се формира народ, на базата на приказка, чрез писан канон, обявен за свещен, чрез нужните легенди и митове, чудеса и окултни образи. В приказката се задават основните положения за ежедневния живот. Каквото не е зададено, си има хора дето после го нагласят. И го нагласят и през годините в които условията са се променяли, променя се и приказката... Но основния канон и ядро - не се променя. Това му е и целта. Това и ще го довърши... Живота върви, развива се, нищо че тук се леят глупости против еволюцията. Но тия, дето стоят още на канон, съставен преди хилядолетия и се облягат на него за да си обяснят света през призмата му - това е вече трагедията....

"Каквото не е зададено, си има хора дето после го нагласят. И го нагласят и през годините в които условията са се променяли, променя се и приказката.."

За приказката на Дарвин и еволюцията ли говориш?  Скоро и тази приказка ще се промени. И ще се измисли нова по правдоподобна теория,  пак лъжлива  разбира се. Ако си жив, може и ти да си свидетел . Та както казах преди - лъжата си мени твърденията, а истината, никога. 

преди 9 минути, realno написа:

Може би съвършенство  за теб  би било да си живееш  както смяташ за добре и  след това да не отговаряш пред никого. 

Аз отговарям първо пред себе си, после пред близките си, после пред средата си (колеги, сънародници, приятели на приятелите ми), после пред цялото човечество. Ако си мислиш, че човек, който не вярва, че Бог му брои колко пъти е пожелавал жената на ближния си за да реши да го пържи в казан с олио за безброй години, е без съвест и морал, без ангажименти, безгрижен и безотговорен, значи си се заблудил.

преди 13 минути, realno написа:

Може би съвършенство  за теб  би било да си живееш  както смяташ за добре и  след това да не отговаряш пред никого. 

Не. Отговорността за действията е нещо от което си мисля, че няма да избягам. Но наказанието отговаря по размер на престъплението и наградата на заслугата. Нито ти си заслужил вечно блаженство, нито аз вечни мъки.

преди 17 минути, _ramus_ написа:

Ако предположим че има класация - то последния ти коментар ще е нещо като победител - сред елементарните и плоски провокации, които си ми правила. Честито - на "първенеца" и браво на Авторката!!! 

Моля, няма защо. Искрено се забавлявах ...покрай другото. Аз благодаря за шоуто, нали все пак сме Артисти хора :)

преди 5 минути, witness написа:

Искрено се забавлявах ...покрай другото.

Не знам дали се сещаш - че това има значение - с какво се "забавляваш" ( и то - искрено ).  :)

Ако всяко малко дете минаваше за артист... само щото му било нужно "да се забавлява"... Но и така да е - има корелация - по забавното - се извежда нивото на "Забавляващия се".

преди 22 минути, Shiniasu написа:

Но наказанието отговаря по размер на престъплението и наградата на заслугата.

според кое и кого - щото ако няма "според", то отпадат и престъпленията и наградите и наказанията и законите и морала, етиката... Трудно ми е да повярвам че в 21 век още живеят толкова много хора с представи като за преди хилядолетия.

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Не. Отговорността за действията е нещо от което си мисля, че няма да избягам. Но наказанието отговаря по размер на престъплението и наградата на заслугата. Нито ти си заслужил вечно блаженство, нито аз вечни мъки.

""Нито ти си заслужил вечно блаженство...""

Правилно казваш, че не съм заслужил и никой човек не е заслужил. Точно тук идва ролята на Исус, който пое полагащото ни се наказание върху Себе , плати цената за нашето спасение умирайки на кръст и всеки, който повярва в това и Му се покорява, ще има вечен живот. Спасението е по милост от Бог, а не по заслуга. 

Пак пиши, че Бог не е справедлив. Радвай се за това. Защото ако трябваше да постъпи справедливо с нас трябваше всички да бъдем наказани. Но Той е първо милостив. Исус получи несправедливо наказание, за да покаже несправедлива милост към нас. Иска първо да показва милост, но когато хората продължават да Му се бунтуват и греха вземе своя връх, неминуемо идва наказание. Винаги е било така и така ще бъде. 

преди 10 минути, _ramus_ написа:

според кое и кого - щото ако няма "според", то отпадат и престъпленията и наградите и наказанията и законите и морала, етиката... Трудно ми е да повярвам че в 21 век още живеят толкова много хора с представи като за преди хилядолетия.

Е би трябвало да си забелязал на кои религии съм привърженик. В будизма няма Бог. В адвайта има, но той също се развива, т.е. не е съвършен. Съвършени са определени закони и принципи ръководещи вселената, но те са неизменни и не са подчинеми на ничия воля - т.нар. парабрахман, т.е. буквално това, което е над брахман. Така, че закона за причината и следствието няма нужда някой да определя кое е морално правилно и кое не. Механизмът е основан на сходството на... но това е друга тема, която едва ли те засяга а и не виждам смисъл да коментирам . Важното е, че законът си действа и без някой да го направлява.

преди 25 минути, realno написа:

ролята на Исус, който пое полагащото ни се наказание върху Себе , плати цената за нашето спасение умирайки на кръст

Това никога не съм го разбирал. Значи някой е убил човек, изнасилил е баба, крал е, обаче Христос е бил убит и затова този човечец вече не е грешник и ще си контактува с херувимчетата на небето. Това не е ли беззаконие, безотговорност, престъпление?

преди 25 минути, realno написа:

Пак пиши, че Бог не е справедлив. Радвай се за това. Защото ако трябваше да постъпи справедливо с нас трябваше всички да бъдем наказани.

Ъъ, можел е да махне греха, обаче го оставил. Можел е да изкорени злото, обаче го е оставил. Можел да премахне изкушенията на Дявола, обаче ги толерира. Можел е да премахне страданията, обаче е залял света с тях. Можел е да премахне смъртта, обаче я оставил. Всъщност хората изначално били безсмъртни, обаче му хрумнало да раждат с болка, хрумнало му прехраната да се вади с пот и кръв, а живота да свършва с болка. Обаче бил добър, щото какво?

преди 26 минути, realno написа:

Но Той е първо милостив.

И още нещо. Като е толкова милостив тоя садист, да си направи още 1 милиард сина. Той е всемогъщ и това може да го направи с мигане на клепките си. Къде е той, когато хората страдат и умират? Къде е той, когато го молят, питат, търсят? Къде, защо, как се крие? Разбрахме само, че идва на земята да подменя кученца и кокошки. Бахти и бога ви е господар, пардон, пастир, овци слепи и нелепи.

преди 22 минути, realno написа:

""Нито ти си заслужил вечно блаженство...""

Правилно казваш, че не съм заслужил и никой човек не е заслужил. Точно тук идва ролята на Исус, който пое полагащото ни се наказание върху Себе , плати цената за нашето спасение умирайки на кръст и всеки, който повярва в това и Му се покорява, ще има вечен живот. Спасението е по милост от Бог, а не по заслуга. 

Пак пиши, че Бог не е справедлив. Радвай се за това. Защото ако трябваше да постъпи справедливо с нас трябваше всички да бъдем наказани. Но Той е първо милостив. Исус получи несправедливо наказание, за да покаже несправедлива милост към нас. Иска първо да показва милост, но когато хората продължават да Му се бунтуват и греха вземе своя връх, неминуемо идва наказание. Винаги е било така и така ще бъде. 

Има хора, които са страдали много повече от описаните страдания на Христос в библията. Защо всички трябва да бъдем наказани? Заради Адам? И светците ли са грешни? Или казваш, че няма значение колко добър човек си -ако не вярваш в Христос, за който може и да не си чувал, отиваш в ада.

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Има хора, които са страдали много повече от описаните страдания на Христос в библията.

И със сигурност страданията на един човек не могат да се сравнят със страданията на цялото човечество, даже за 1 секунда.

преди 30 минути, Shiniasu написа:

Има хора, които са страдали много повече от описаните страдания на Христос в библията.

Те не са били низпослани от Господ.

... Защо всички трябва да бъдем наказани? ...

Не всички? За тези, които са повярвали в чистата, изкупителна жертва на Спасителя, Господ обещава вечен живот!

... Заради Адам? ...

Заради Ева!

... И светците ли са грешни? ...

Те също имат своите грехове, но притчата за жътварите, ни се казва, че без значение кога си се покаял, в първия или последния момент на живота си, ще си получиш обещаното спасение, стига покаянието ти да е истинско!

... Или казваш, че няма значение колко добър човек си -ако не вярваш в Христос, за който може и да не си чувал, отиваш в ада.

Заслужаваш вечен живот или не, това, само Господу е позволено да отсъди... За тези, които не са чували за Него, е писано, че ще бъдат съдени според делата им, а не според вярата им...

преди 9 минути, аm-аm написа:

И със сигурност страданията на един човек не могат да се сравнят със страданията на цялото човечество, даже за 1 секунда.

Ако имаш предвид Исус, той е бог... Единосъщен с Господ... Сравнението наистина е неприложимо...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Тая концепция с вечния живот е ужасна, не знам как изобщо на някой му е хрумнало да основе религия около нея. Иначе сме слезнали от дръветата, тва е ясно.

преди 2 минути, Silvering написа:

Тая концепция с вечния живот е ужасна, не знам как изобщо на някой му е хрумнало да основе религия около нея...

Jedem das seine...

преди 9 часа, realno написа:

"Следователно..."

... ми четеш мислите.

"Ооо, някой лъже и това не е Библията."

Ами Библията като не лъже тогава признай, че има сътворение и че еволюцията е глупост?  Признай, че Исус Христос е Господ и Бог и му се покорявай. 

Или пък казваш това с лицемерие поради една проста причина, да ме "окаляш". Няма да ти мине номера. 

"Му се покорявали означава, че винаги му са се покорявали."

Това важили за Моисей, Авраам,Яков, Исак, Давид, апостолите....?

Но иначе имаш претенции, че правилно тълкуваш Библията. Всичко написано от мен или цитирано от Библията го тълкуваш както тълкува дявола евангелието или змията думите на Бог в Едемската градина. 

Нали ти казах, че с тези каламбури нищо няма да постигнеш. Да ти припомня ли пак заради какво ти обръщам толкова внимание последните 2-3 дни? Ще ти припомня:

на 2.10.2018 г. в 12:18, A.com написа:

Отговори като пак преиначи написаното в Библията. Не ти е за първи път. Няма да ти е и за последен. Иначе си вярващ и се покоряваш на Бога.

Цитат

A.com

•  
на 2.10.2018 г. в 12:33, realno написа:

"Отговори като пак преиначи написаното в Библията. Не ти е за първи път. Няма да ти е и за последен. Иначе си вярващ и се покоряваш на Бога."

Когато не ви харесва нещо винаги е "изопачено". Свикнал съм. 

За трети път ще те питам в тази тема - цитати искаш ли?

И ти смело поиска цитати:

Цитат

realno

•  
    •  
на 2.10.2018 г. в 15:08, A.com написа:

За трети път ще те питам в тази тема - цитати искаш ли?

Искам разбира се.

И аз те цитирах и ти показах къде и как преиначаваш написаното в Библията.

Първо твърдеше, че:

на 6.03.2018 г. в 15:18, realno написа:

Бог не съжалява за Своите решения,

Въпреки, че в Библията пише:

Цитат
  Цитат

Господ съжали, че е създал на земята човека, и се наскърби в сърцето Си.

Цитат
  Цитат

Самуил вече не видя Саул до деня на смъртта си, но тъгуваше за него, защото Господ беше се разкаял, че беше поставил Саул за цар над Израил.

Цитат
  Цитат

И Господ каза: „Ще изтребя от лицето на земята човеците, които сътворих – човек и добитък, влечуги и птици в небето, понеже съжалих, че съм ги създал.“

Цитат
  Цитат

‘Ако останете в тази земя, тогава ще ви съградя, а няма да ви разоря, и ще ви насадя, а няма да ви изкореня, защото съжалих за бедствието, което ви сторих.

След това написа, че:

преди 16 часа, realno написа:

Бог съжалява,

Ама нали на 6-ти март Бог не е съжалявал?

Та, призна ли си грешките? Не. Всеки път се опитваше да смениш темата. Е, някъде такива номера може и да минават.

Ами Библията като не лъже тогава признай, че има сътворение и че еволюцията е глупост?  Признай, че Исус Христос е Господ и Бог и му се покорявай. 

И поредния опит да смениш темата.  Ти, и твоята религия твърдите, че Библията е диктувана от Господ, и че всичко в нея е истина. И в случая е с твоите камъни по твоята глава. След като Библията е безгрешна, а ти твърдиш неща, които противоречат на написаното в Библията значи лъжецът си ти.

Или пък казваш това с лицемерие поради една проста причина, да ме "окаляш". Няма да ти мине номера.

Няма нужда от номера. Ти сам си се окалял достатъчно и май нямаш намерение да спреш да го правиш. Единственото, което правя е да сравнявам твърденията ти с твърденията в Библията.

Но иначе имаш претенции, че правилно тълкуваш Библията. Всичко написано от мен или цитирано от Библията го тълкуваш както тълкува дявола евангелието или змията думите на Бог в Едемската градина. 

Претенции нямам и Библията не я тълкувам. Ако имаш проблем с разбирането на писан текст на български език кажи? Когато в Библията пише "Господ съжали", това означава едно единствено нещо. И думите ти, че " Бог не съжалява за Своите решения" също означават едно единствено нещо - че лъжеш.

Оставям на страна, че иззе правото на Господ да определя кой ще живее вечно на небето и вече си си запазил място.

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Значи Бог се разкаял, че е създал човека. Значи заради неговото си погрешно решение, за което Бог съжалява, той наказва хората? А зверовете, влечугите и птиците защо? И те ли са зли?

И понеже Бог знае всичко, то той е знаел, че ще вземе погрешно решение(ама нали е безгрешен), че ще се разкае, че ще съжалява и че е накаже хората. И въпреки това виновни са хората.

преди 2 часа, darkterminal написа:

Те не са били низпослани от Господ.

Погледнах значението на "низпослан". Означава изпратен от горе, демек Господ го е изпратил. Ами да те питам, хората на Земята от Дявола ли са изпратени? Хората не са ли деца на Господ? Христос е заченат от човек и то от девствен човек, демек Господ не си е ползвал спермата за Дева Мария. Някаква разлика да има за хората?

Изяснете ми как става тая работа Господ да обича повече един човек (както искате го дефинирайте Христос), а останалите ги обича по-малко?

Как става да го обича повече от нас, пък да му даде да се жертва, което си е ритуално самоубийство, обърнете внимание, за онези, които уж обича по-малко, а именно хората?

Не всички? За тези, които са повярвали в чистата, изкупителна жертва на Спасителя, Господ обещава вечен живот!

Не е вярно. И за неверниците е обещал вечен живот, но вместо в кеф, в мъки. Без тази концепция християнството щеше отдавна да е забравено, така че да не го подминаваме.

без значение кога си се покаял, в първия или последния момент на живота си, ще си получиш обещаното спасение, стига покаянието ти да е истинско!

На човешки език това се нарича индулгенция - плащаш си за да ти заличат греховете, сякаш мъката, която си причинил може да бъде изтрита от съзнанието на онези над които си издевателствал. Достатъчно е искрено да се разкаеш и ставаш равен с човек, който цял живот е бил праведен и полезен за обществото. Това някога е гарантирало масовост на сектата наречена християнството, но днес само ми напомня, че нечисти са тези обещания и са пратени от Дявола, не от Бога.

Ако имаш предвид Исус, той е бог... Единосъщен с Господ... Сравнението наистина е неприложимо...

Това, всъщност, е най-спорният и уличаващ Библията във фалшифициране момент. Никъде в Библията не пише, че има триединен Бог, нито, че Христос е Бог. По тази причина и християнството се разцепва. Заради един летящ гълъб теолози заключват, че Бог е триединен и ако християните бяха от малко поне грамотни, щяха да установят, че всъщност основания да се смята за такъв няма даже в свещената им книга. Същите неоснователни тълкувания са нарочили числото 666 за дяволско. Поне черните котки спряха да изгарят на клади, че покрай тях го отнасяха и рогатите охлюви и други невинни и нарочени същества.

Jedem das seine... 

Ако на християните бе обещано да получат заслуженото от тях, те щяха да плюят на християнството. Християнството не просто обещава нещо си, то обещава Рай, то обещава чудо, чудо с невиждани и нечувани неща, за нечувано дълъг период - вечност.

преди 5 часа, A.com написа:

Нали ти казах, че с тези каламбури нищо няма да постигнеш. Да ти припомня ли пак заради какво ти обръщам толкова внимание последните 2-3 дни? Ще ти припомня:

И ти смело поиска цитати:

И аз те цитирах и ти показах къде и как преиначаваш написаното в Библията.

Първо твърдеше, че:

Въпреки, че в Библията пише:

Цитат

Господ съжали, че е създал на земята човека, и се наскърби в сърцето Си.

Цитат

Самуил вече не видя Саул до деня на смъртта си, но тъгуваше за него, защото Господ беше се разкаял, че беше поставил Саул за цар над Израил.

Цитат

И Господ каза: „Ще изтребя от лицето на земята човеците, които сътворих – човек и добитък, влечуги и птици в небето, понеже съжалих, че съм ги създал.“

Цитат

‘Ако останете в тази земя, тогава ще ви съградя, а няма да ви разоря, и ще ви насадя, а няма да ви изкореня, защото съжалих за бедствието, което ви сторих.

След това написа, че:

Ама нали на 6-ти март Бог не е съжалявал?

Та, призна ли си грешките? Не. Всеки път се опитваше да смениш темата. Е, някъде такива номера може и да минават.

И поредния опит да смениш темата.  Ти, и твоята религия твърдите, че Библията е диктувана от Господ, и че всичко в нея е истина. И в случая е с твоите камъни по твоята глава. След като Библията е безгрешна, а ти твърдиш неща, които противоречат на написаното в Библията значи лъжецът си ти.

Няма нужда от номера. Ти сам си се окалял достатъчно и май нямаш намерение да спреш да го правиш. Единственото, което правя е да сравнявам твърденията ти с твърденията в Библията.

Претенции нямам и Библията не я тълкувам. Ако имаш проблем с разбирането на писан текст на български език кажи? Когато в Библията пише "Господ съжали", това означава едно единствено нещо. И думите ти, че " Бог не съжалява за Своите решения" също означават едно единствено нещо - че лъжеш.

Оставям на страна, че иззе правото на Господ да определя кой ще живее вечно на небето и вече си си запазил място.

И понеже Бог знае всичко, то той е знаел, че ще вземе погрешно решение(ама нали е безгрешен), че ще се разкае, че ще съжалява и че е накаже хората. И въпреки това виновни са хората.

Пак ти казвам, прочети внимателно какво съм написал за това кога Бог съжалява и кога, не.

Половин година ти обяснявам едно и също. 

""И поредния опит да смениш темата.  Ти, и твоята религия твърдите, че Библията е диктувана от Господ, и че всичко в нея е истина. И в случая е с твоите камъни по твоята глава""

1.  Бъркаш Библията с Корана. Библията не е "диктувана" от Бог, а Мохамед твърди, че Корана е диктуван дословно от Аллах. Покажи ми , къде "религията ни твърди", че Господ е диктувал Библията?

2.Не аз, а ти сменяш темата. Погледни заглавието на форума и сега какво обсъждаме. 

Имам чувството, че просто се заяждаш. 

"Единственото, което правя е да сравнявам твърденията ти с твърденията в Библията."

И как правиш това когато сам признаваш, че:  "Претенции нямам и Библията не я тълкувам?" 

"Когато в Библията пише "Господ съжали", това означава едно единствено нещо. И думите ти, че " Бог не съжалява за Своите решения" също означават едно единствено нещо - че лъжеш."

Ако кажа : "Бог съжалява" , ще ми изкараш места, където "Бог не съжалява" и ще кажеш, че лъжа. . Или ако кажа "Бог не съжалява" ще ми извадиш цитати от Библията, с които ще ми покажеш, че "Бог съжалява" и пак ще ме обвиниш в лъжа. Няма правилен отговор в случая. 

Но затова пък ще ти  дам един съвет, който съм го давал многократно в темата с исляма, чети контекста на думичките. Това много ще ти помогне да разбираш правилно написаното в Библията, а не да се хващаш за думичка. Библията сама тълкува себе си.  И пак ти казвам да прочетеш внимателно написаното от мен по горе за това кога и за кое Бог съжалява или не съжалява.

"Оставям на страна, че иззе правото на Господ да определя кой ще живее вечно на небето и вече си си запазил място."

Покажи ми къде съм иззел това правото на Господ да определя кой ще живее вечно. Или пак "тълкуваш" казаното от мен както тълкуваш Библията. 

Ако казаното от мен противоречи на Библията, покажи ми.  Ако ли не, означава, че не аз лъжа и манипулирам, а ти.

"И понеже Бог знае всичко, то той е знаел, че ще вземе погрешно решение(ама нали е безгрешен), че ще се разкае, че ще съжалява и че е накаже хората. И въпреки това виновни са хората.

Бог знаел, че заради хората ще трябва Сина Му да пострада и да умре на кръст и пак е взел "погрешно" решение.  Но не съжалява, че е опазил от пълно унищожение човешката раса, напротив обикна я :  Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

Освен, че трябва да четеш и контекста, трябва да махнеш и предразсъдъците, защото не виждаш истините в Библията. 

преди 4 минути, realno написа:

Освен, че трябва да четеш и контекста, трябва да махнеш и предразсъдъците, защото не виждаш истините в Библията. 

Истина ли е, че в Библията на много места се казва, че Бог е съжалил за това, че е създал човека?

преди 10 часа, darkterminal написа:

Само че, тази концепция с обожествяването на човекът Исус и приемането му като равен и единосъщен с Бог,  драстично се разминава с вярата на юдеите и мюсюлманите.

А може би фактът, че като говориш за Исус, изписваш думата Бог с малко б, говори, че той е на по-ниско стъпало от Творецът-Бог.

...

Нека видим какво е веруюто на юдеите по въпроса за Бог:

ТРИНАДЕСЕТТЕ ПРИНЦИПА НА ВЯРАТА НА МАЙМОНИД*

1. Бог е Създателят и Владетелят на всички неща. Той сам е направил, прави и ще направи всички неща.

2. Бог е един. Няма единство, което по някакъв начин да е като Неговото.

3. Бог няма тяло. Физическите представи не се отнасят за Него.

4. Бог е първият и последният.

5. Правилно е да се молиш само на Бога. Човек не бива да се моли на когото и да било или на каквото и да било друго нещо.

6. Всички думи на пророците са верни.

7. Пророчеството на Моисей е абсолютно вярно. Той бил най–главният от всички пророци, както преди него, така и след него.

8. Цялата Тора, която ние имаме сега, е онази, която била дадена на Моисей.

9. Тора няма да бъде променена, и никога няма да има друга, дадена от Бога.

10. Бог знае всички дела и мисли на човека.

11. Бог възнаграждава онези, които съблюдават заповедите Му и наказва онези, които грешат спрямо Него.

12. Месията ще дойде.

13. Мъртвите ще бъдат върнати към живот.

...

Еврейската традиция, Светото писания и пророците утвърждават 5 основни принципи на Месията:

1. той ще бъде от Давидовият род,
2. ще завоюва суверенитет на Израелската земя,
3. ще събере всички евреи в Обетована земя,
4. ще възстанови пълното съблюдаване на законите на Библията,
5. ще възцари мир на целият свят.

http://isratours.blogspot.com/2010/06/blog-post_11.html

Както виждаме, според юдеите, Исус не отговаря нито на критериите за Месията, нито на критериите за Бог!

преди 1 час, realno написа:

Покажи ми , къде "религията ни твърди", че Господ е диктувал Библията?

1:1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

1:2 То в начало беше у Бога.

1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.

Според християнството бог е написал целия информационен код на тази реалност, доброто и злото също.

преди 10 часа, Silvering написа:

Тая концепция с вечния живот е ужасна, не знам как изобщо на някой му е хрумнало да основе религия около нея.

е, айде сега. Хрумва на всеки, защото отвътре дълбоко в себе си всички се страхуваме от смъртта. Именно заради същото е тая... "награда". :)

Разбира се че която и да е религия да гравитира около идеята за 'вечен живот'. Това, заедно с "ада и рая" - си е задължителна част от приказката. Сред всички религиозни приказки е налична идеята за "отвъдното". Пък и с него се отваря мегдан за свободни съчинения и компенсация на човешки страхове...

Въпроса е - как ще се съчини приказката, защото е важно в основите й да са налични  общи образи, от колективното несъзнателно... Така се гарантира притегателна сила за максимален брой хора... А и в социален смисъл ролята на религиите е очевидна, да не говорим че е била и оцеляваща стратегия.

Именно оцеляващата стратегия е най-притегателната сила, защото с религията най-уязвимите психически придобиват шанс поне за проекция някъде за бъдещето, за отвъдното, за следващият живот. В един случай - страдаш сега, защото вече си съгрешил и изкупваш грях, а в друга версия - заради неправилни постъпки в предишни животи... Цитират се закони... дето били "неизменни" и абсолютни, нямало значение дали някой ги знаел, но ако ги знаел щял да живее по тях и... щастието му било гарантирано... На немотията се пледира и обещава доволство. На нещстастието сега - при условия че правиш това и това - наградата е вечно щастие...

Няма значение версията и стъкмистиката, важното е да се вкара в някаква схема на обяснение, защото така придобиват някакъв смисъл наглед безсмислени и несвързани изживявания и състояния в човека, през битието му... Така е и досега. Най-уязвимите емоционално по естествен начин се пресягат към религиозните приказки - за помощ, за подкрепа, за компенсация на липсващото и на дефицита. Това е инстинктивно, пък и се поднася наготово и навсякъде.

преди 13 часа, аm-аm написа:

Извини ме за прямостта, но в изказването ти личат доста пропуски от училище, а хора без смислено оползотворяване на първите 18 години от живота си нямат особено бъдеще в опознаването на света. Бих ти препоръчал първо да поучиш, а след това да правиш изводи за реда на вселената.

Първо, не са 4 от 5 случая. Второ, даже и толкова да беше, Редът, комуто превъзнасяте и с жертвоготовност се заканвате да му се кланяте като на бог, очевадно не е ред, а хаос.

Почти 20% от майките навършили 45-годишна възраст раждат близнаци. И от това не следва, че съществува божествен закон, че майките над 45-годишна възраст раждат само близнаци! Просто споменавам, заради хората скарани с логиката.

Ауми е доказано човек без срам, без съвест и без достойнство. Заявявам го като някой, който е имал неудоволствието да комуникира с нея с вероятно стотици постове, в които тя бе изобличавана, опровергавана и излагана и това никога не ѝ попречи да продължи да не уважава знанието, не я убеди в личната неграмотност, не я научи на нещо полезно, въпреки многократните опити, безплатно и с най-добри намерения, които ѝ бяха отправяне в името на мнимо желания от нея диалог. Това е патология.

realno е същият фен на фантастика базирана на Фотошоп и жълти вестници, но след всяко изобличаване просто сменя плочата и също нямаше достойнството да признае, че е бил наивник, че е вярвал в лъжи и че е проповядвал заблуди.

Ето това е "диалогът" с патологията. Насреща си нямаш разумно същество. Имаш папагал, който може да повтаря каквото е накълвало, но не може да те разбере какво му говориш.

Това ми изглежда учудващо прибързано заключение, характерно по-скоро
за неконструктивно мислещи хуманитарии.

За мен например, да има определение какво е "интелект",
означава това определение да бъде конструктивно -
да може да помогне да създадем изкуствен интелект .

Ако, като хуманитарий, считаш, че знанието служи само за да се знае и да блеснеш на маса с остроумие,
то аз като инженер считам, че това знание трябва да ми послужи да построя машина.

Ако тази машина не работи, това ще бъде окончателната присъда, че знанието ми е било фалшиво.

Само с демагогия или сладки приказки никоя машина досега не е заработила.
Затова аз харесвам машините.

Пак ти казвам, прочети внимателно какво съм написал за това кога Бог съжалява и кога, не.

Чета много внимателно. И ти казах, че каламбурите, с които се опитваш да се измъкнеш не ти помагат. И те питах имаш ли проблем с разбирането на писан текст на български език. Твърдението "Бог не съжалява за своите решения" е обобщително, т.е говориш за всички решения на Бог.

""И поредния опит да смениш темата.  Ти, и твоята религия твърдите, че Библията е диктувана от Господ, и че всичко в нея е истина. И в случая е с твоите камъни по твоята глава""

1.  Бъркаш Библията с Корана. Библията не е "диктувана" от Бог, а Мохамед твърди, че Корана е диктуван дословно от Аллах. Покажи ми , къде "религията ни твърди", че Господ е диктувал Библията?

Библията от кого е писана - от хора, на които им е "диктувано" или от хора, които с писали свободни съчинения? Не е ли Светия дух този,който е напътствал ръцете на пишещите Библията. Светия дух и Бог едно ли са? Пак ли нещо се обърка или можеш да ни кажеш от кого и как е писна Библията?

2.Не аз, а ти сменяш темата. Погледни заглавието на форума и сега какво обсъждаме. 

Имам чувството, че просто се заяждаш.

Когато използваш Библията като аргумент в подкрепа на твърденията си в темата и в същото време изопачаваш написаното в Библията е редно да ти се обърне внимание.

"Единственото, което правя е да сравнявам твърденията ти с твърденията в Библията."

И как правиш това когато сам признаваш, че:  "Претенции нямам и Библията не я тълкувам?"

Именно. Нищо не тълувам, т.е. нищо не променям. Показвам ти какви пише в Библията, не на мен какво ми се иска да пише.

Ако кажа : "Бог съжалява" , ще ми изкараш места, където "Бог не съжалява" и ще кажеш, че лъжа. . Или ако кажа "Бог не съжалява" ще ми извадиш цитати от Библията, с които ще ми покажеш, че "Бог съжалява" и пак ще ме обвиниш в лъжа. Няма правилен отговор в случая. 

Ако кажеш "Бог съжалява" и ми е интересно да науча за какво е съжалил, ще те питам за какво точно е съжалил. Ти най-вероятно ще се уточниш, нали? Когато обобщаваш, че "Бог не съжалява за своите решения" - е, това си е чиста лъжа.

Но затова пък ще ти  дам един съвет, който съм го давал многократно в темата с исляма, чети контекста на думичките. Това много ще ти помогне да разбираш правилно написаното в Библията, а не да се хващаш за думичка. Библията сама тълкува себе си.  И пак ти казвам да прочетеш внимателно написаното от мен по горе за това кога и за кое Бог съжалява или не съжалява.

В изречението "Стоян съжалява за своите решения." няма контекст. Всичко е точно и ясно. Проблемът не е в Библията, а в това, което ти пишеш.

"Оставям на страна, че иззе правото на Господ да определя кой ще живее вечно на небето и вече си си запазил място."

Покажи ми къде съм иззел това правото на Господ да определя кой ще живее вечно. Или пак "тълкуваш" казаното от мен както тълкуваш Библията. 

Ще ти покажа, ама ще е по-късно.

Ако казаното от мен противоречи на Библията, покажи ми.  Ако ли не, означава, че не аз лъжа и манипулирам, а ти.

Колко пъти да ти показвам?

"И понеже Бог знае всичко, то той е знаел, че ще вземе погрешно решение(ама нали е безгрешен), че ще се разкае, че ще съжалява и че е накаже хората. И въпреки това виновни са хората.

Бог знаел, че заради хората ще трябва Сина Му да пострада и да умре на кръст и пак е взел "погрешно" решение.  Но не съжалява, че е опазил от пълно унищожение човешката раса, напротив обикна я :  Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

Ще създам едни човечета. Знам ги какви мръсници ще бъдат, ама все пак ще ги създам. От време на време ще ги изтребвам, ще ги карам сами да се изтребват, ще изтребвам и децата им, пеленачетата също. Заради тях и другите живи твари, които аз съм създал, ще изтребвам. И понеже ги знам какви мръсници ще са тия човечета и сина си ще жертвам заради тях. И даже ще съжаля, че съм ги създал. Ама... все пак ще ги създам. А, и ще ги карам да крадат, да лъжат родителите си и...

По принцип, човек съжалява за допуснати грешки. Рядко съжалява за успехите си, т.е. да не иска да са се случвали. След като Бог е съжалил, че е създал хората, значи е допуснал грешка. Но той е безгрешен. Явно само на Бог му е присъщо едновремено да е безгрешен и да допуска грешки. А на почитателите му е присъщо това да не им прави впечатление. Но, Бог не е човек, та защо е съжалявал, че е създал хората и дали това е грешка само той си знае.

Ти си с предразсъдъка, че всичко написано в Библията е истина. Аз такъв предразсъдък нямам.

преди 56 минути, _ramus_ написа:

е, айде сега. Хрумва на всеки, защото отвътре дълбоко в себе си всички се страхуваме от смъртта. Именно заради същото е тая... "награда". :)

Разбира се че която и да е религия да гравитира около идеята за 'вечен живот'. Това, заедно с "ада и рая" - си е задължителна част от приказката. Сред всички религиозни приказки е налична идеята за "отвъдното". Пък и с него се отваря мегдан за свободни съчинения и компенсация на човешки страхове...

Въпроса е - как ще се съчини приказката, защото е важно в основите й да са налични  общи образи, от колективното несъзнателно... Така се гарантира притегателна сила за максимален брой хора... А и в социален смисъл ролята на религиите е очевидна, да не говорим че е била и оцеляваща стратегия.

Именно оцеляващата стратегия е най-притегателната сила, защото с религията най-уязвимите психически придобиват шанс поне за проекция някъде за бъдещето, за отвъдното, за следващият живот. В един случай - страдаш сега, защото вече си съгрешил и изкупваш грях, а в друга версия - заради неправилни постъпки в предишни животи... Цитират се закони... дето били "неизменни" и абсолютни, нямало значение дали някой ги знаел, но ако ги знаел щял да живее по тях и... щастието му било гарантирано... На немотията се пледира и обещава доволство. На нещстастието сега - при условия че правиш това и това - наградата е вечно щастие...

Няма значение версията и стъкмистиката, важното е да се вкара в някаква схема на обяснение, защото така придобиват някакъв смисъл наглед безсмислени и несвързани изживявания и състояния в човека, през битието му... Така е и досега. Най-уязвимите емоционално по естествен начин се пресягат към религиозните приказки - за помощ, за подкрепа, за компенсация на липсващото и на дефицита. Това е инстинктивно, пък и се поднася наготово и навсякъде.

Просто всички искаме да живеем. 
Не е толкова важно дали се страхуваме или не.

Много по-ужасна е концепцията за неизбежната смърт.
Вечният живот изглежда по-добре, стига да се намери начин да бъде постигнат наистина.

Иначе ако си остане само хрумване и концепция, то всъщност ... няма значение на практика.

преди 3 часа, realno написа:

Обещаното показване:

на 23.09.2018 г. в 20:21, realno написа:

Дори да умра на земята, ще живея вечно на небето, а ти? 

Както виждаш нищо не тълкувам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.