Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 17 минути, witness написа:

Не са, защото не са способни на състрадание. Няма как да ти влязат в положението по никакъв начин. 

Състраданието също е илюзия. Чела ли си, разбрала ли си Диамантената сутра? Твърдиш, че камъните не ти влизат в "положението" по никакъв начин. Не го разбирам това.

преди 23 минути, _ramus_ написа:

Ами... възниква въпросът - КОГА ЩЕ ПОРАСНЕТЕ?

Спрямо кое, спрямо какво, спрямо кого?

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Състраданието също е илюзия. Чела ли си, разбрала ли си Диамантената сутра?

А ти знаеш ли историята за Асанга и кучето?

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Състраданието също е илюзия.

За кого е "илюзия"? За състрадаващия или за от-съждащия "Този състрадателен ли е или се преструва?", или пък за получаващият състрадание

Редактирано от Maleficient (преглед на промените)

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

По същия начин може да си помислим, че "азът" не може да бъде открит в тялото, мислите, чувствата и т.н, но съществува истински "аз", не там където си мислим че е.

Не бих го нарекъл "Азът", а душата на човек. Колкото и да се напъват вид философски възгледи да я оприличат, то толкова по се отклоняват от истината за това какво е душа. Азът, като вид себе осъзнаване е до момента в който не станеш личност. 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

до момента в който не станеш личност. 

И после - като станеш "личност" кво става с "аз-а" ? :)

Общата култура и понятийност липсват. Но пък не липсват напъни за имитацията й. Това, вероятно е от радетелите на 'свободните идеи' и добротата която се лее при споделянето им.

преди 1 час, Maleficient написа:

получаващият състрадание

предпоставката е - за Състрадаващия, но батака е толкова голям, че са излишни всякакви въпроси. Става въпрос за вътрешно състояние на СЪ-страдание, което не е състраданието, което се има предвид в западния социум. Така, че това нито е емоционален момент, нито е междуличностен.

Камъните и Буда - чудесна съпоставка по фантазии за форумни празнословци, които нито са камъни, нито са просветлени. Нито са състрадаващи, нито са без АЗ... щото той бил илюзия. Даже и обясняват за луната отражението й в езеро, което си е отново заемка и репликация и имитират будистки лекции, учителски наставления, добавки, съждения и обяснения... Щото будисткия театър е нужно да върви. Ако не играеш в играта - си трол, щото не играеш в детската градина.

Като се пропадне сред фантазиите с философски етикет... така става. И не са проблемни нито фантазиите, нито философията - човека, когато си е проблемен, си проблемира всички свои производни.

преди 5 минути, _ramus_ написа:

И после - като станеш "личност" кво става с "аз-а" ? :)

Нов аз ... ;) Твоето бъдеще .... 

Научаваш се какво е да се грижиш, да възпитаваш и т.н. въпросния нов аз, и му показваш положителното от това да е личност. 

п.п. Имам усещането, че не си изпитвал любов.... 

преди 6 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Нов аз ... ;) Твоето бъдеще .... 

сигурен ли си че не си почнал ракията от сутринта? усещания... догадки, дежурни изхвърляния към поредните "рекорди"

Не че е проблем - все пак е събота, човек спокойно може да се отдаде на любимите си занимания... Тук много хора започват деня си с подобен ритуал, без значение дали е ракия или благо, будистко кафенце с форумна раздумка.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

сигурен ли си че не си почнал ракията от сутринта? Не че е проблем - все пак е събота, човек спокойно може да се отдаде на любимите си занимания... Тук много хора започват деня си с подобен ритуал, без значение дали е ракия или благо, будистко кафенце с форумна раздумка.

Не знам, защо смяташ, че с ракия се почва от сутринта, но определено след като не познаваш алкохола, то не би следвало да ги съдиш въпросните. 

Едно нещо ще ти кажа: За да посегне човек от сутринна към ракията = значи има причина.

Едва ли си помагал на човек с вид зависимост от алкохола. За теб, те са долни нещастници. Твоя крайност която не споделям!!!

преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

значи има причина.

това е най-будисткото, което си писал в тая тема. В този момент, вече си философ и мадхямик. Местните играчи в детската градина ще ти обяснят как, защо, кое. Но е весело - алкохолизма, като потвърждение на "зависимия произход".

Въобще - идеята за зависимостта и произходите... зависимостите и зависимите... Усещанията за изпитването на нещо си, в друг, изживяването как е при другия ("...за теб те са долни нещастници"...) са просто фантазиране пред монитора, в ролята на огледало... :) Вероятно огледалото "оживява" като се понапълни с образи, отражения, сенки ... дори и на лунна светлина.

Обаче без лекция от форумния мадхямик няма да минеш - само се нареди на опашката да ти обясни "просветления дует"... Ти пък ще им споделиш за знанието, доброто, личността и бъдещето...

И да знаеш че "само те разбират" за какво си говорят...  А и няма как - все пак са просветлени. :)  - между Буда и камъка, нямало разлика.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Въобще - идеята за зависимостта и произходите...

Хм ... В основата е вид разочарование. (В повечето случаи). 

Има обаче и друга група хора = неориентирани и проявена агресия от вън. Те са онеправдани. 

Но, ти не знаеш какво е невинност, която е опорочена от някой. 

Видял съм, че не правиш разлика. Подхода ти към всели е един и същ. = Голяма грешка драги. 

Въобще знаеш ли какво е Любов?

преди 8 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Въобще знаеш ли какво е Любов?

като мине махмурлука пак ме попитай - ако си спомняш. Сега спокойно, дишай, релакс... наблягай на огнените течности и разпускай душата, за да се отървеш от "причинността"... В Сливен се полага сливова, примерно. Поне според името на града, няма значение дали са сини, розови, червени - все слива да е... (без значение чия е :lol6:в джибрата всичко е едно)

В Сливен се полага сливова, примерно. Поне според името на града, няма значение дали са сини, розови, червени - все слива да е...

Драги ми ИИ-чо ... :) 

Реално не съм живял в Сливен. :) 

Съзнателния ми живот мина в София. 

За разлика от други, то аз съм роден гражданин. ;) 

Това, че ти бъркаш двата "щата" (секс и любов) си е твой проблем, а не мой. 

Та, когато заговоря за любов ... увисваш = приемаш вид нагон за меродавен при мен, което те прави директно = ниско интелигентен. 

преди 6 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

когато заговоря за любов ... увисваш

ма недей. Та ти още не можеш да четеш и говориш на някого дето пише, нещо с идеята че си го "прочел". Какъв секс, каква любов... Като изтрезнееш пак прочети, примерно. Не че има значение. А и не ме интересува къде си живял "реално", нито къде си роден, като сред форума си "виртуално".

Белези на алкохолизъм - произвеждаш. Интересно - с исус говориш ли и дали само по време на "огнена течност"?

И айде стига пиянски истории вече, то в темата постепенно се събират зависимите... от зависимия произход. Само дето се срещат... но не се познават.

преди 9 минути, _ramus_ написа:

пиянски истории вече,

Предразсъдък драги ... и вид повтаряемост започваш ... :) 

Настъпих те по вид "мазол" и очаквана реакция от теб ... :)

Има още да анализираш, за да станеш нещо различно от ИИ-че ...  

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

и вид повтаряемост започваш

така ли, колко "вида" ПовтАряемост има? :) Колко би-сера още ще изкараш? 

И да - "мазола" е като "секса и любовта" - просто игри на отражения през чашата. Свободно делюзирай, отпусни душата - ти си велик, ти се рееш над нещата, ти анализираш, виждаш, ясно ти е...  спри се само когато стигнеш до 'зависимия произход" на пиянството... Именно тогава местния Будистки наставник ще се намеси да ти обясни.

така ли, колко "вида" ПовтАряемост има? :)

Ето ти една нова ... :) 

п.п. Вкарах те в пореден §22 ... :) 

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не бих го нарекъл "Азът", а душата на човек. 

Както и да го наречеш ще си остане само име.

преди 5 часа, witness написа:

Не са, защото не са способни на състрадание. Няма как да ти влязат в положението по никакъв начин. 

Ако е вярно определено разбиране за камъните...

преди 6 часа, Shiniasu написа:

Смесваш понятия май. 

Нищо не смесвам, дори дефинирах дефинируемото. 

преди 6 часа, Shiniasu написа:

Неотразеното не е непознаваемото, неподлежащото на дефиниране, абсолютното, непроявеното, а света на причините,който подлежи на осъзнаване.

Хем да е неотразено, хем да го осъзнаеш. 🤨

преди 6 часа, witness написа:

А ти знаеш ли историята за Асанга и кучето?

Не я знаех. Прочетох в Гугъл. 

Горкото куче, горките червеи, горките микроби, горките растения, горките камъни

А ти знаеш ли за съня на Нагарджуна преди да получи просветление ?

преди 3 часа, insec написа:

Хем да е неотразено, хем да го осъзнаеш. 🤨

Колко невероятно! Но да осъзнаеш, че осъзнаващият аз не е отделен и независим в същността си от обекта на осъзнаване, е съвсем нормално. Нали си наясно, че за да остзнаеш, че нямаш отделна същност, би следвало да осъзнаеш директно, а не чрез отражение? 

преди 14 часа, Shiniasu написа:

Пак ще повторя за непрактичността. Пишеш за отражение на луната във вода (което всъщност не е по-различно от пещерата на Платон). Ами виж неотразената луна първо. Ти още не си я видял, но се произнасяш, че и тя била илюзорна според едно или друго твърдение. Твоето съзнание е в отражението, не можеш да осъзнаеш неотразеното, но е много важно да се произнесеш за него.

Никъде не съм писал за неотразена луна или каквото и да било неотразено "нещо". Всичко което възприемаме е отразено и конструирано от ума ни. Следователно, непрактично е да пишеш за неотразени "неща" и да се произнасящ за свойствата им. Ако приемаш вярата в "нещо" за отражение на истинската реалност, ако приемаш "нещо" което си прочел или твърдиш че си изпитал субективно, то няма как да претендираш за практичност и доказуемост на твърденията си. Те са субективни, сиреч илюзорни, а не обективни.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Нали си наясно, че за да остзнаеш, че нямаш отделна същност, би следвало да осъзнаеш директно, а не чрез отражение? 

Метафизика и фентъзи.

Всеки Разпознава , Приютява , Отразява , Асоциира , спрямо вътрешният си Капацитет , спрямо Нивото , което Обитава , спрямо способностите , които е развил и Притежава. 

Доказателство за това са различните Интерпретации на едни и същи "текстове " ! 

Нормално е всеки да се "надява " , че е Уловил Истината и че тя е "есенцията " , която да изповядва и развива.

Философствайки над тези въпроси ще поемате  и разгръщате и чужди асоциации и ще си събирате пъзела от Прозрения.

Вие не "участвате " в това Измерение със Цялата си Същност. Една нишка само от вас е вплетена Тук , чрез нея Развивате "личност" , чрез Егрегорът "Карма' градите опит и развивате и Усъвършенствате Същността си.

Може да го наричате 'Азът " , Душа или каквото изберете ....Ваша Воля ..

По-Важно е да си отключите "Записите" , които дремят в ДНК-то ви и които ще ви помогнат да навържете "материята ".

Като приключите "Приключението Живот" , личността , която сте развили се "архивира' и отива в "картата памет" . Можете да разполагате с нея , стига да успеете да я отключите.

Пребивали сте в хиляди "личности" и от двата пола , имате необятни възможности , имате всичко , с което да оперирате , за да Изградите достоен опит и способности.

Айдееее, светлината най-после долетя и в темата. :yanim:Беше само въпрос на време, щото разни "просветлени" тук се мотат и само пръскат искрички. Я да видите кво е като ви светне воиничката на светлината, със 500 млрд лум(п)ена. 

И вземете си прочетете това ДНК, като кака ви, да видите че в него голем архив ви чака. Тя с гласовете си, дето идат от ДНК-то, разказва мъдростта на вселената, но само при отключен "архив".

Но архива... архива... в картата памет... заключена с шифър, вероятно. А кака ви се явява хакер на вселенско ниво, при това положение, щото тя е отключила вече всички архиви. Няма такова просветване, тва биг=банг - не го дига пред това сияние. Аз, лично, съм заслепен завинаги. :wub: Няма да видя никога извънземните, разбирам защо съм сляп за грандиозния световен заговор от злите сили...

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Те са субективни, сиреч илюзорни, а не обективни.

Което означава че размишленията - са пак така. Демек сочените като "инструмент" за проникване отвъд магията на илюзията - е пак илюзия. Разни "спокойни умове, радващи се и щастливи" са пак илюзия. Илюзорни се явяват всички идеологии, доктрини и религии, философии, науки, познание... вкл и будизма.

Този форум е илюзия, темата е илюзорна, пишещите всички са илюзорни обекти и субекти, които нямат независим произход. Обаче - и произхода също е илюзия, както и зависимостите и обратното на тях.

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Всичко което възприемаме е отразено и конструирано от ума ни.

Аииии - алелуйа, бейби. Може и "еврика"!!!

Ами сега? Какво ще правим със усещанията, дето те правят будист - там, още дето като си чел "ала-бала сутра" и дори без да я разбираш и... вече си в тъча? Ти дори съветваш някой да прочете диамантената... щото ти сърдечните вече... нямат тайни за теб. Дето що сутри и слова - вече нямаш тайни... а сега е оказват - просто конструкции и илюзии.

Ами усещанията на "просветления" капитан? :)

С това прозрение вече можеш да се явиш на годишните награди в науката, дето ги наричат НОБЕЛ и да се цаниш да просветиш ония заблудени души, колко са далеч от истините на Буда... които обаче също са субективни илюзии, макар и групови. А напускането на илюзите - също е конструкция от субективни илюзии и никога не е съществувало в реалността. Буда е бил просто илюзионист... :) А може би будите по принцип са си илюзии, като конструкции на заблудени умове, някакви.

Далай лама просто още не подозира какво го чака... сигурно трябва да се гръмне човека, ако не получи инфаркт.

преди 1 час, _ramus_ написа:

С това прозрение вече можеш да се явиш на годишните награди в науката, дето ги наричат НОБЕЛ и да се цаниш да просветиш ония заблудени души, колко са далеч от истините на Буда... 

Приятелю, за пореден път го пиша, не съм просветлен. Щом все още изпитвам желания, ненавист, страх, заблуди, а това означава, че все още нямам точна представа за реалността, че блуждая, че умът ми е отровен от вярата в реалността на множеството илюзии които изпитвам. В Дхамапада пише: „Човек се намира в плен на желанията само защото не вижда нещата такива, каквито са“.

Интелектуалното прозрение, че един илюзюрния феномен е илюзия не означава, че илюзията изчезва. Както интелектуалното прозрение, че двете линии от примера по-долу са с еднаква дължина, не променя факта, че едната линия изглежда по-дълга от другата.

https://www.illusionsindex.org/ir/mueller-lyer

За да настъпи промяна е необходимо нещо повече...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.