Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 17 минути, kipen написа:

Въглеродния анализ за датиране

не е единствения метод за датировка. Засичането е чрез кръстосани методи като се търси сечение и припокриване в някакъв диапазон. Това така или иначе няма прецизността да определи дата, ден, час и секунди, но не е и нужно.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 16 минути, kipen написа:

А констатацията ми беше, за да си "видиш" сам, че "движението не е абстрактно", ами е просто в 4-мерно пространство и си е напълно реално, но е въпрос на възприятия, не единствено сетивни ... уж го знаеш, ама не верваш

Защо противопоставяш "абстрактно" и "реално"? Конкретното е проявление на абстрактното или движението на обектите е проявление на чистото движние. Това имах предвид. Защо реши, че го разглеждам като нереално, след като е точно обратното - разглеждам го като по-реално от всичко, останало, което можем да наблюдаваме.

преди 29 минути, _ramus_ написа:

... Бисерите на Опустелия... 

I am not here nor there.
I am not right nor wrong.
I do not exist neither non-exist.
I am not I nor non-I.
I am not in samsara nor nirvana.
To All Buddhas, I bow down for the teaching of emptiness. Thank You!

преди 22 минути, kipen написа:

Колкото и да ти противоречи на догмата в съзнанието, за да има движение в 4-мерното, то някой придава импулс, а не че "си го има така или иначе", и тоз "някой" не е некво посредствено религиозно интерпретиране на "Бог", ами са хората и всички живи организми... за това в съвременната наука се говори за разумен живот и вече се правят изследвания за признаци на такъв у всички живи организми, щото резултатите биха "запълнили" някой "ниши" в модела, а моделите трябва да се проверяват преди да станат хипотези и Теории.

Кой е казал, че няма импулс? Разликата е само в това, че аз разглеждам импулса като обективизиращ движението, докато ти разглеждаш импулса като пораждащ движението. В обективната вселена няма нищо неподвижно, не само според мен. 

преди 36 минути, kipen написа:

Не съм видял "проблем"

Не, аз споделих възглед, без намерение да го налагам или защитавам. Но ти наричайки го "догма" показваш, че виждаш точно проблем (в съмия възглед или в това, че съм го споделил). И не съм го приел лично. Всичко около написаното от мен можеше да е вече отминало, ако ти не му беше обърнал допълнително внимание. Това също не е проблем, но реакцията ти показва, че засегнатия въпрос с движението е важен повече за теб, отколкото за мен.

преди 28 минути, _ramus_ написа:
преди 49 минути, kipen написа:

Въглеродния анализ за датиране

не е единствения метод за датировка. Засичането е чрез кръстосани методи като се търси сечение и припокриване в някакъв диапазон. Това така или иначе няма прецизността да определи дата, ден, час и секунди, но не е и нужно.

Има друго нужно, без въглеродния! А то е труд и повишаване на нивото, за да можеш да извършваш тези кръстосани методи, които искат перфектно познаване на стилове и други "неща"...

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

I am not here nor there.
I am not right nor wrong.
I do not exist neither non-exist.
I am not I nor non-I.
I am not in samsara nor nirvana.
To All Buddhas, I bow down for the teaching of emptiness. Thank You!

Пак си папагалиш, малкия. Иначе... само другите са потънали сред 'циклични повторения'. :)

Думичките на някои хора са следа от техния път извън думичките. Докато твоите думички са просто повторения на думички на други хора, без да е налице въобще твой път.

Ти не можеш да имаш възгледи, това, което ти смяташ за възглед не е твой възглед и никога няма да стане. Няма как да стане, защото ти просто папагалиш възгледи на други хора, за да запълниш дефицита от свой път.

Глупостите които раждаш съвсем ясно показват колко е важен пътят... който ти никога няма да имаш. Никога - защото нямаш куража и качествата за да вървиш по такъв път.

Разни измишльотини за "тестове" никога няма да прикрият този дефицит и така ще си циклиш по мижитуркането и палячовщината.

преди 9 минути, _ramus_ написа:

... без да е налице въобще твой път... 

Въобще "твой" път има ли? 

преди 47 минути, Shiniasu написа:

Защо противопоставяш "абстрактно" и "реално"? Конкретното е проявление на абстрактното или движението на обектите е проявление на чистото движние. Това имах предвид. Защо реши, че го разглеждам като нереално, след като е точно обратното - разглеждам го като по-реално от всичко, останало, което можем да наблюдаваме.

Точно поради "разликата в представите" ни!

А тази разлика се дължи на едни "добавени категории/йерархии", в които вярваш, че  са  "по-реални от всичко останало, което можем да наблюдаваме"(т.е. твърде вероятно е да са в полето на фантазиите и за тва само "определени, избрани" религии или учения го Дават"), ама можем и да "мислим" докат "наблюдаваме" и моделът с "йерархиите" не е единствения, който може да даде близко до абсолютната реалност описание!!! Просто е "друга пътна карта" в 4-мерното, по която някой "интуитивно знаят", че не им се движи, примерно, ако можеш да го допуснеш... 

За това съвсем основателно, според самия мен разбира се, изпозвах "Догма", щото го защитаваш сякаш е единственото възможно, а е просто твой възглед в съзнанието ти!

преди 22 минути, Shiniasu написа:

Не, аз споделих възглед, без намерение да го налагам или защитавам. Но ти наричайки го "догма" показваш, че виждаш точно проблем (в съмия възглед или в това, че съм го споделил)

Надявам се вече да осъзнаваш, че не го "наричам "догма"", ами си е Догма, и е продукт на твой личен избор, в който НЕ ВИЖДАМ НИКАКЪВ проблем, че си го споделил!!!

Аз мога да питая уважение към инакомислещите, независимо, че съм язвителен понякога гат "ми падне пердето" и забравя как са ме възпитавали! За което отново се извинявам, ако съм засегнал някой!

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Това е началото :)  на коментара ти, но и тук, а и в целия текст не отразяваш система от какво.

Защо трябва да  обяснявам системата от какво е.В университетски  учебник по физика, цитирана от уикито пише:

Цитат

Във физиката, термодинамична система е система, съставена от голям брой частици (обикновено от порядъка на числото на Авогадро, т.е. 6.02 × 1023 частици, което за повечето практически цели може да се приеме като безкрайно), намиращи се в термодинамично равновесие[1].

На практика, всичко може да се разглежда като термодинамична система: кутия, пълна с два газа, разделени с бутало, химичен разтвор, жив организъм, планета и т.н.

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

За да се приведат в движение им е нужен импулс, но съществуването им в ентропия не ги унищожава. Както и да е. Обръщам ти внимание да обясняваш от какви елементи е ТД система, както и че преди импулса има материя, а вероятно превръщения на Е в М и т.н., което не е необходиимо да ни насочва към Начало.

Май пак трябва да те почерпя.Написъл си едни щуротии.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

намирам в съжденията известен логически скок. Импулса, ТД, втория закон... ок, но проблема за "началото" някак 'скочи' в него.

Веднага пояснявам.Крайното( или максимално вероятното положение) на всяка една система е равновесието.Това е втория принцип на ТД изразен чрез статистическата физика.Всяко едно движение се дължи на  потенциална разлика. Произволни примери - +5волта, + 5  градуса, +5метра и т.н.....

Процесите протичат до изравняването на потенциалната разлика.Две тела в контакт помежду си  обменят топлина докато температурата им се изравни.

Ако на едното се подаде нова порция енергия процеса тръгва отново и свършва с разпределението на енергията, така че да няма  разлика в температурата.Това е ентропията.Енергията е вкарана в двете тела, закона за запазване на енергията е спазен, но взаимодействие няма.Дотук предполагам е пределно ясно.

Вселената не е в равновесие.Това е факт, означаващ че разпределя импулс.Щом има движение, то винаги е породено от импулс.

Затова посочвам, че вселената има начало.В противен случай, тя, за безкраен период от време(липса на начало) е  задължително се намира в най-вероятно си състояние(максимална ентропия или хаос)

Остава въпроса за произход на импулса, като въпроса каква точно е била формата на системата в началото е без значение.Дали ще е голям взрив, дали ще е друга форма няма значение,търси се енергията, а не конкретната форма на материята.

И така - една система за да излезе от равновесие и трябва външен източник на енергия .

Кое обаче може да бъде импулс за вселената? Допускаме, че нашата вселена обменя енергия или маса с друга вселена.Но отново стои въпроса.А защо тази друга вселена не е на-свой ред в равновесно положение, кое налага и още повече кое допуска наличие на такава вселена нарушаваща втория принцип на ТД.За да не се получи такова нарушение трябва отново да се предположи трета вселена, а след нея четвърта.Това води до една лоша и безкрайна поредица.

преди 13 минути, badr написа:

За да не се получи такова нарушение трябва отново да се предположи трета вселена, а след нея четвърта.Това води до една лоша и безкрайна поредица.

Бадр, при цялото ми уважение, бих искал да те попитам това "безкрайното" не е ли аналогично на "безкрайните цикли" в "машината на Тюрин", дето всеки ги е "виждал" и у Правец86 още...

Също така, според мен може да се открие и аналогия с "яйцето и кокошката"! А всеки знае, че отговорът на този парадокс е Наблюдателя е първи! Даже и без тва днеска цитирах Морис Ешер, та ето и негова рисунка като мое предположение за "начало"image

с удоволствие давам и линк към сайтчето, щото човека е събрал доста от Ешер

преди 39 минути, badr написа:

....

Дори, когато успяваш да убедиш някои в полуистините, които пишеш, за теб разликата каква е, след като много добре знаеш, че са половината истина? (за която се казва, че е по- коварна и от лъжата) И цялото човечество да станем мюсюлмани, това не променя фактите от природните науки - нито пък Аллах ще проговори.

преди 1 час, badr написа:

..... посочвам, че вселената има начало........

Никой и никога до сега не е доказал , че има начало . Има само предположения за "да/не" , хипотези , и при това най-различни.....:nono:

Т.е. твърдението за някакъв "чудотворен" , първоначален импулс (или Бог) е въпрос на Вяра ! 

............................

При това можем да говорим смислено да кажем за в рамките на Слънчевата система .

(...до съвсем скоро само за съседното царство :)...)

И не толкова смислено за в рамките на обозримата Вселена (13 млрд. светлинни години !) . В които рамки не знаем нищо за Тъмната материя - току що си отваряме очите и само се досещаме .....Ами по-нататък какво !?

От там нататък - никак или само измислици ! Не защото е НИЩО !

Немислимо е ! Не се знае ! :nono:..............(а от това "не се знае" всички "побесняват" ....:))

...........................

Основна "хватка" за всяка Вяра (в частност религия) е да обърне причинно-следствените връзки . Тогава всички ограничения изчезват - необяснимото става обяснимо , а човешката психика " Знание - Вяра " се уравновесява...... 

вселената има начало.В противен случай, тя, за безкраен период от време(липса на начало) е  задължително се намира в най-вероятно си състояние(максимална ентропия или хаос)

Защо настоявах за наличието на елементи на системата? При система в ентропия, импулсът е начало на процес, движение, предаване на енергия, но не можем да твърдим, че е начало на съществуване. Защото елементите вече са съществували. За това въпросът А кой създаде хаоса? :)  остава

Виц: 

Цитат

Хирург, архитект и икономист спорят коя е най-древната професия.

- Господ все пак е първия хирург, защото е направил жената от реброто на Адам, казал докторът.

- Господ преди всичко е архитект, защото е сътворил дома на човека от хаоса, казал архитектът.

- Моля, моля! - намесил се икономистът. - А кой създаде хаоса?

Процесите протичат до изравняването на потенциалната разлика.

Вселената не е в равновесие.Това е факт, означаващ че разпределя импулс.Щом има движение, то винаги е породено от импулс.

Кое обаче може да бъде импулс за вселената?

Отбележи там, където греша:

Логичният отговор не е ли - ГВ привежда основния импулс за движение сред вселената. От него насам - тя непрекъснато е в движение, защото "изравнява" този импулс.

Дали е бил ВЪНШЕН ЗА ВСЕЛЕНАТА - логично е - защото до този момент вселената приемаме че не е съществувала. Може би в друго състояние, което довежда до ГВ - той е импулса или от него идва импулса - това не е важно в случая. Но щом вселената не може да се разглежда като "съществуваща" преди ГВ, значи че ГВ е онзи импулс, който я привежда в движение.

Вселената е в движение, което означава че тя непрекъснато ВСЕ ОЩЕ разпределя този импулс и не е изравнена "разликата". Всичко сред вселената - е в движение, на всички равнища и мащаби... Дали някога ще го изравни - теоретично "би трябвало".

Кога е приложен импулса - теоретично е сложно да се изведе. По скалата с която работим - около 13.5 млрд години, според нашия слънчев цикъл. следите от ГВ се намират тотално по цялото наблюдаемо достъпно пространство. Движението сред вселената - също. Движението на Земята, слънцето, СС - е очевидно и измерено, изследвано и моделно обяснено. Движенето на всичко по земята - пак.

Скоростите - са относителни, но пък проблема с времето на ГВ е и че щом пространството и времето се "раждат" заедно с ГВ, значи че това, което имаме предвид под "вселена" и е достъпно да се обясни и наблюдава днес, трябва да внесе в модела си НАЧАЛО. Но това вече някъде в границата на обяснимост. Нямаме представа и възможности, освен допускания, на принципа - следствията се ползват за да се предпоставят причините. Въпреки резултатите от този подход - проблемите в него настъпват колко повече се отива към "това начало". Удобството му е че се приема и чрез него се дава началото на "отговори"... но въпреки всичко е отново просто допускане.

Колкото до ТД... изведеното в "трите закона" и валидността им... Засега остава. :) Остава, защото е работещо и подава ползи и предсказуемост, но няма как да се очаква, че е решение на всички възможности. Допреди Айнщайн се е предполагало че Нютон е определил "законите на вселената"...

Вселената... всъщност е "нещо доста голямо" и само много-много малка част от нея е достъпна за наблюдение и измервания. Така, че да се правят генерални заключения относно ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА... е само на теория, а в нея се разиграва модел. С друга теория - друг модел...

Освен всичко - както по-горе се отбелязва - импулса сам по себе си привежда в движение ( и неравновесие ) вече налична система. А такава система - всъщност няма как да е била налице с ГВ. как се е появила "системата от елементи"... е трудно да се каже. Какво означава ХАОСЪТ е нея да е безкраен, когато импулса сред вселената се уравновеси - това никой не може да каже, освен според водещият модел и теорията. А моделите са няколко - именно защото сред всеки от тях има проблеми... Най-много проблеми са налични именно там... в някаквото си "начало". Защото в него хем е "начало"... но на какво? :)

Допълнително в самия модел и досега с "раздалечаването" са налични проблеми. Тъмна енергия, Тъмна материя - са само хипотетични, опитват се да ги заобиколят, макар да са въведени само теоретично, за да се запази модела и наблюдаемото в него. ЧЕрните дупки, Червейни дупки - там неизвестните са още повече и допреди десетина години бяха само теоретични разработки, сега са вече наблюдаеми обекти... И колкото повече ги наблюдават, толкова повече стават неивестните (заедно с известното). Все повече се натрупват парадокси и несходства в сегашния модел и това е нещо съвсем естествено.

В този смисъл - постулата за трите закона на ТД са валидни, но не е ясно за мащаба и условията на тази валидност. А приложението на законите сред "ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА" - е само на думи и според теоретичния модел с който се работи в момента. Самото понятие ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА - е също теоретично.

Повтарям - че думата ЗАКОН в научното познание няма смисъла на същата думичка сред религиозните идеологии и писания.

преди 1 час, _ramus_ написа:

...С друга теория - друг модел...

Теорията като теория не е свободна категория ! :nono:

Хипотезата става теория , когато се претвори в практика .:nono:

....Защото казано е : " Като ми умре практиката , да ти пик@я на теорията ! " :lol6:

Въпросът тук е теорията да съответства на фактите !:nono:

А моделът според тази теория , същностно да отразява оригинала !.....Защото моделът като модел , така или иначе е "орязана версия" на оригинала....:nono:

......т.е. зависи какво и колко му е орязано....:)

Иначе се нарича празни приказки ....измислици .... :)

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Въобще "твой" път има ли? 

:giggle1: А Нагарджуна има ли път... или просто е бил пожарникар и си е пил сутрешното кафе/чай докато си чопли  фантазиите в калдата?

преди 23 часа, Sleda написа:

И най ми е любопитно защо им е наредил да отрязват част от органа за размножаване? Защо не например да изтръгват нокътя на кутрето на крачето на детето, например? 

Всъщност им е заповядал да изрежат "крайната плът на сърцето", 

Второзаконие 10:16 -

„И тъй, обрежете крайната плът на сърцето си и занапред не бъдете твърдоглави“

Йеремия 4:4 –

„Обрежете се заради Господа и снемете крайната плът от сърцето си, Иудини мъже и йерусалимски жители, да се не яви Моят гняв като огън и да не пламне неугасно поради вашите лоши наклонности.“

което придава на обрязването доста различен смисъл, освен разбира се с хигиенична цел, а тази последната цел си има едно обяснение и то е да не се предизвиква дразнене и сърбеж, а по-късно онанизъм. 

Така обрязването на крайната плът на сърцето (а думата на иврит за краекожие означава освен това "безчувственост", "невнимателност") ще рече по-скоро отърваване от вредни навици и страсти. 

преди 21 минути, _ramus_ написа:

:giggle1: А Нагарджуна има ли път... или просто е бил пожарникар и си е пил сутрешното кафе/чай докато си чопли  фантазиите в калдата?

И представа за път е нямал. 

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

И представа за път е нямал. 

Мдааам ! " Човекът е човек , когато е на път ! " (това не съм го измислил аз) 

Значи Нагарджуна не е бил човек , ами от Онези......... Баси ! :eek:

преди 30 минути, by_chechi написа:

Значи Нагарджуна не е бил човек... 

Правилно! "Човек" е представа също, а Нагарджуна се е освободил от вярата в представи, въпреки че ги използва, от състрадание. Затова го наричат втори Буда. 

Сега се чудя какво смешно съм казала за обрязването след като insec е реагирал така, или хората просто си реагират някак. Може да греша в нещо там, но съвсем не във всичко. Както и да е, детска градина. 

преди 1 час, witness написа:

Всъщност им е заповядал да изрежат "крайната плът на сърцето", 

Второзаконие 10:16 -

„И тъй, обрежете крайната плът на сърцето си и занапред не бъдете твърдоглави“

Йеремия 4:4 –

„Обрежете се заради Господа и снемете крайната плът от сърцето си, Иудини мъже и йерусалимски жители, да се не яви Моят гняв като огън и да не пламне неугасно поради вашите лоши наклонности.“

което придава на обрязването доста различен смисъл, освен разбира се с хигиенична цел, а тази последната цел си има едно обяснение и то е да не се предизвиква дразнене и сърбеж, а по-късно онанизъм. 

Така обрязването на крайната плът на сърцето (а думата на иврит за краекожие означава освен това "безчувственост", "невнимателност") ще рече по-скоро отърваване от вредни навици и страсти. 

Нещата започват от тук :

Битие 17
11 Да обрязвате краекожието на плътта си; и това ще бъде знак на завета между Мене и вас.
12 Всяко мъжко дете между вас във всичките ви поколения, като стане на осем дни трябва да се обрязва, както роденото у дома ти, така и онова, което не е от твоето потомство, купено с пари от някой чужденец.

Левит 12

3 А на осмия ден да се обреже краекожието на детето.

Какъв е смисъла и значението на обрязването сме го писали и е излишно да се повтаря.Това за което пишеш ти става след време ,когато започва да избледнява смисъла на физическия акт на обрязването. Пророк Иеремия, който живял и проракувал по времето на цар Осия ,виждайки ,че жителите на Йерушалаим започнали да странят от стриктното изпълнение на Закона, ги призовава

Еремия 6

10 Кому да говоря, и пред кого да заявя, за да чуят? Ето, ухото им е необрязано та не могат да чуят; Ето, словото Господно стана укорно за тях, Те не благоволят в него.

Еремия 4:4 –

Пророка насочва вярата на човека да бъде изразявана с вътрешното му душевно отношение към Адонай извън телесното обрязване. На Еремия стъпва Павел векове след това ,за да формира критиката си срещу телесното обрязване и затова ,че то не е задължително за да бъде практикувано.

току-що, witness написа:

Сега се чудя какво смешно съм казала ....

Не, не - не си ти. Просто за първи път срещам, какво било "крайната плът" на мъжкото сърце, според библейските виждания и .... нали.

преди 11 минути, valkiria1 написа:

Това за което пишеш ти става след време ,когато започва да избледнява смисъла на физическия акт на обрязването.

Струва ми се, че е по-скоро обратното - хората забравят духовния смисъл на обрязването, нравите западат и остават само физическите мерки, за които не мога да преценя колко са ефективни, но по онова време и място, вероятно. 

преди 15 минути, valkiria1 написа:

Какъв е смисъла и значението на обрязването сме го писали и е излишно да се повтаря.

Излишно е за нас, дето сме го говорили, обаче като гледам какво става в момента... но и никой не се интересува. Все пак не е излишно да се посочва колко наивно се присмиват на библията и т.н. 

преди 20 минути, insec написа:

Не, не - не си ти. Просто за първи път срещам, какво било "крайната плът" на мъжкото сърце, според библейските виждания и .... нали.

А да, ясно. Ами сърцето, тъкмо според религиите, съдържа всичко. Дори не като метафора и това е чудното на света. 

преди 19 минути, witness написа:

Ами сърцето, тъкмо според религиите, съдържа всичко.

А според теб?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.