Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 5 минути, Sleda написа:

“Ще рече ли”, че за да е Божи син Исус Христос трябва да носи гените на Бог? Има ли Бог гени?!?

Бейби,

в Библията пише ,че Хашем е дух. Не съм чула и прочела  никъде дух да има гени.

Йоан 24 Бог е Дух; и онези, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят.

Освен това в цели четири евангелия се изреждат цели родословия по линия на Йосиф, за да бъде доказано ,че Иисус е наследник по плът на рода Давидов.Никъде няма негово родословно дърво ,което да води до Хашем. Кога най-после ще вземеш да разбираш това, което четеш.Как някой нарича Иисус и за какво го смята е съвсем отделен въпрос.Милиони вярват ,че той е син на Хашем, но броя на вярващите не доказва,че това в което те вярват е истина.

25 Жената Му каза: Зная, че ще дойде Месия, Който се нарича Христос; Той, когато дойде, ще ни изяви всичко.

26 Исус ѝ каза: Аз, Който говоря с тебе, съм Месията.

Това също е цитат от Библията :

4 "Израел Ми е син, първородният Ми".

преди 24 минути, Sleda написа:

Валка, голям откривател на несъответствията в библията си  😃.

Всеки, който чете с отворени очи ще ги види.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 24 минути, valkiria1 написа:

в Библията пише ,че Хашем е дух. Не съм чула и прочела  никъде дух да има гени.

Йоан 24 Бог е Дух

Освен това в цели четири евангелия се изреждат цели родословия по линия на Йосиф, за да бъде доказано ,че Иисус е наследник по плът на рода Давидов. Никъде няма негово родословно дърво, което да води до Хашем.

Търси, търси, може пък ще намериш някъде родословно дърво на дух  😃.

преди 5 часа, Aumi написа:

Добре е да обърнеш внимание на психичното си здраве. 

Ти Осъзна ли "голямата Истина " , която си положила в подписът си ? 

Не си я разбрала , нито Осъзнала !

Защото когато въпросният лаеше по опонентите ти в темите го лайкваше усмихнато , ведро и благодарствено , а когато се обърна 

срещу теб и те захапа взе да го пращаш да си обръща внимание на психичното здраве ?!? 

Сега разбираш ли колко си Далеч от "голямата Истина " , в светът на Първичността и Примитивизма ?

Хубаво е да си вземаш Поуки , не само да ползваш клишета и цитати и да се криеш зад тях , за да не се налага да се аргументираш 

за чужди асоциации и Интерпретации и да увисваш в "нищото" - на повърхността на материята , която ти харесва да споделяш.

По темата - религиите за мен са Манипулационно кормило за водене на стадо в избрана посока.

Ада и Рая са Тук - Сега !  И кой каквото си Изгради , в това ще живее и Обитава .

Религиите са Условия , които е нужно да Превъзмогнете , за да Прогледнете в Собствената си Духовност.

Затова има и толкова религии , учения , философии , духовни "будители " и т.н.

"Разделяй и Владей " е от "Как свят Светува" . Докато затъвате във чужди интерпретации за "Светът около вас ' , поднесен под булото

на религиозни догми и земни "канонизирани авторитети" - никога няма да отворите вашата лична Духовност и Капацитет.

преди 2 часа, Sleda написа:

Търси, търси, може пък ще намериш някъде родословно дърво на дух  😃.

Казах ти да четеш Библията с разбиране, ти си прекалила  с гледането на Casper.

Не ща да чета Библията. Нали тука те чета тебе, ти ми обясняваш всичко. Стига ми това пропиляно време...😃

преди 9 часа, Aumi написа:

предразположеността на даден индивид към духовността

Добре ти е известно, че продължителното възпроизводство на хора с роднински връзки довежда до инфантилност, независимо, че може да носят гена на духовността, което само по себе си опровергава, че духовността е наследствена. ;) Дали изследване на 2 000 човек ще даде верни резултати прилагайки резултата към 7 000 000 000 човека?! Може да имаш вид знания по генетика, но не и по математика. 

Приела си за себе си, че човек има карма. Няма лошо в това, но то не е истина. Мога да твърдя смело, че генното инженерство е в пъти по-опасно от ядреното инженерство.

Духовността на един човек е комплексна категория. Твърдейки, че само при определени индивиди с дадено ДНК има вид предразположение не обяснява случаите в който без въпросния ген :), човек може да стане духовен. Да, всеки сам по себе си има талант (отдава му се лесно нещо), но изгражда своята духовност на база в какви условия живее, където съществуват различна действителност и явления. Една духовност е удачна в даден ареал (хабитат), но в друга не. 

Но, нека допуснем, че духовността се предава по ДНК. Нека допуснем, че ти имаш въпросните гени. Местейки се в друг хабитат и тълкувайки тамошната действителност и явления чрез/през въпросната духовност, то определено ще сгрешиш и ще покаже, че не си духовен спрямо  различните условия при които се е развила твоята духовност. 

Интегрираната (по-обща духовност) определено не зависи от ДНК. Гностицизъм е разновидна духовност, но въпреки това съществуват и друг вид духовности. За да се изведе генома отговорен за духовността означава, че трябва да се извършват контролирани експерименти, за да се докаже въпросната хипотеза. Това морално ли е?! Кой от носителя на въпросния ген ще се подложи на такъв експеримент?! 

Ти, сама за себе си приемаш кармата. По-този начин не допускаш да се развие духовността в теб. Приемаш на готово дадена духовност. Да, кармата е инструмент на вид под категория на духовността, но не описва цялата духовност. Всеки има свободна воля да води духовен живот или не. Дали ще изповядва въпросната духовност човек, то зависи от неговия избор. Той може да наследи духовните ценности от своите родители или приеме духовните ценности на друг или други.

Виждам твоя избор. Бъди щастлива. Изповядвай своите духовни ценности, но приеми факта, че има и други и не би следвало да налагаш твоите над непонятни за теб духовности. Колкото и да се стараеш да вникнеш в другите, то докато не ги изповядаш, то не може да ги осъзнаеш въпросните други духовност. Да, има модно течение което аз наричам "духовен туризъм". Само където наличните духовности са краен брой на този свят. После какво?! Дали опознавайки ги ще те направи духовен човек?! Нека видим, ще си говорим след примерно 50 години. :) 

преди 10 часа, Aumi написа:

Добре е да обърнеш внимание на психичното си здраве. 

Признавам, че за въпросното имам пръст аз. ;) 

• Автор
преди 4 часа, Inana.. написа:

Защото когато въпросният лаеше по опонентите ти в темите го лайкваше усмихнато , ведро и благодарствено , а когато се обърна 

срещу теб и те захапа взе да го пращаш да си обръща внимание на психичното здраве ?!? 

Лайкването в даден момент, е в следствие на съгласие с конкретно мнение. 

И ти преди време му се обясняваше в любов, но виж сега ...

преди 4 часа, Inana.. написа:

Ти Осъзна ли "голямата Истина " , която си положила в подписът си ? 

Не си я разбрала , нито Осъзнала !

Това което съм разбрала и осъзнала, си е лично за мен. Не разбирам теб какво те засяга!

преди 43 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ти, сама за себе си приемаш кармата. По-този начин не допускаш да се развие духовността в теб. Приемаш на готово дадена духовност. Да, кармата е инструмент на вид под категория на духовността, но не описва цялата духовност. „

Изглежда не разбираш какво е Карма. Кармата сама по себе си, няма как да е духовност или бездуховност.

Духовните ценности са различни от материалните. Към същите не могат да се прилагат вид закономерности съществуващи в материята. Да, могат да се ползват вид аналогии, но неправилното им ползване довежда до лишаване на даден живот за сметка на друг. Критерия който определя дали даден живот ще продължи или не, може да естествен или изкуствен. От там на сетне има три типа хора: Привърженици на естествения, привърженици на изкуствения и такива които си въобразяват, че те са "избрани" да нареждат кой да живее и кой не. Човек по свободна воля избира кой от способите ще избере, за да осмисли своя живот. Едно е видно от историята = крахът на тези които са се помислили за "избрани". Да, потомците на въпросните живеят в някаква илюзия, но добре, че същата не може да се наложи по целия свят. Историята показва и друго. Всеки контрол е до време. Ти или имаш доблестта да признаеш новата духовност или не. По-удачната се разраства, докато неудачната започва лека по лека да избледнява и в даден момент се претопява в една нова бъдеща духовност. Този процес не е подвластен на човек, което обуславя вид по-висша промисъл. Не на всеки се удава да я проумее и не зависи от до колко човек е образован, възпитан и т.н. Същата е свързана с една способност на човек = да повярва, че съществува въпросната по-висша промисъл. До тогава той просто е вид "оръдие" на обществото в което живее. 

преди 16 минути, Aumi написа:

Изглежда не разбираш какво е Карма. Кармата сама по себе си, няма как да е духовност или бездуховност.

Напротив. Просто споделям, че не всичко е причинно следствено. Да, болшинството неща са такива, но съществуват неща извън "видимия" свят. В досега си до микро света или макро света все още се случват вид явления за които е неизвестно кое ги е породило. 

Напълно разбирам твоето желание да опознаеш този свят, но без практически приложения не бихме направили така, че независимо от условията на този свят човек да живее добре без да се съобразява от заобикалящата го действителност. 

ОК, ти приемаш че имаш карма. Действаш на този принцип. За теб той е удачен. Няма лошо. Не може да разбереш духовността на християните, на мюсюлманите или всякакъв друг вид. Няма лошо. Кое ти дава усещането, че твоята духовност е удачна за всички на този свят?

преди 13 часа, valkiria1 написа:

е изключително важно Машиях да е от потомството на Давид

Йосиф, бащата на Исус, не е ли от потомството на Давид?

Като съобразявам мнението, че религията е важно условие за духовност и като чета коментарите тук, стигам до извода, че религиозните не сте по- духовни. Карате се за дребнави неща, врете си в очите букви. КЪДЕ Е ДУХОВНОТО У ВАС?

АТЕИЗМЪТ НЕ Е ПО- МАЛКО ДУХОВЕН. ЗАВИСИ СИ ОТ ЧОВЕКА. ПРОСВЕТИТЕЛИТЕ И РЪСЕЛ СА ДОБРИ, ДУХОВНИ ХОРА, БЕЗ ДА СА РЕЛИГИОЗНИ. ПЪТЯТ Е В ЛИЧНО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, не е задължително то да е съобразено с някакви религиозни канони.

преди 5 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Признавам, че за въпросното имам пръст аз.

:lol6:Мнееее, не могаааа... Циркът не си тръгва, ей. Нови палячки и стари палячовци. :lol6:

Та "религиозни", та 'духовни'... дето що изкукуригало, всичкото е религиозно и духовно. Нема по- от тях, ей ! :lol6:

преди 53 минути, Търсещ истини написа:

стигам до извода, че религиозните

то пък едни "религиозни" са в темата... Направо "извод" да направи човек... :lol6:Алкохолни и тревисти изпарения се реят между буквичките. тук там - и фармацевтиката също има роля... а и често - че хапчетата не се пият навреме. Нека да видиш че ако сред "учения" форум си виждал само един, най-много двама активни изтрещели, тук форумът е като психиатрия - най-вече в "религия", но не ги свърта и се дърлят да са и "философи", "психолози"... Куку-руку са на "всеки милиметър"... зорки очи, търсещи мегдан за вживяване, нарамили са си кой каквото си заучил и "воалааа"... :) 

В темите веселото е като в ония циркове - дето предлагат и "крейчърс" и всеки бърза да си намери личната си роличка. Имаме си вселенска говорителка, просветлен, мадхямик-будист, православен фатмак, състрадателни кифли, "гласове в мозъка", вещици и магьоснички разни - цял албум, антийхрист, демон, антинаталист - ама малко "псевдо"истеричен... Имаше и "психотерапевтка", но се оказа че е доста по-шантава от повечето... налице са и окултист(к)и, езотерици, анархисти и революционери...

Но на всички любимата им роля е манифестацията на добродетели, духовност, мъдрост, морал... които да разпръсват будителски... Точно в това се скъсват от повтаряния - алтруизма сред калдата 'дебне отвсякъде и от всеки". Форумът в това отношение блести рекордно сред виртуала - най-много виртуални алтруисти и мъдреци, събрани главно да се дракат под формата на благи съвети, поучения и пропаганда на личните си филми.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

ЗАВИСИ СИ ОТ ЧОВЕКА.

Атеизмът или Теизмът са просто обобщителни понятия. Всичко опира до човека... Всичко! Там е ключът.

Нито религиозността, нито атеизма или нищоизма определят нещо сами по себе си. Те са просто нарицателни, относителни и условни обобщения. 

преди 22 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

При избора да служиш на Бог се отказваш от всичко. Има си процедура църковен развод (за снемане на вид клетва). 

Не се ли изисква и граждански развод, щото иначе нещата изглеждат доста несериозни. Като се отказваш, отказваш се от всичко, от имуществото и възможността да се върнеш в предишното. Сигурно трябва да се разведете и пред държавата, предполагам. Всъщност това е добра идея да получиш отговор на дилемата си, имам предвид като го направиш - развеждате се, отиваш в метоха и впоследствие на това или получаваш утехата, която търсиш (щом търсиш утеха), или се излекуваш от желанията си да я търсиш там. Все пак всичко си има цена и нищо не е безплатно, включва поемане на риск, например през това време жена ти да се омъжи за някой друг) Май цял турски сериал направих.. 

Допитай се до жена на военен. Разликата е, че в единия случай ти си послушник на държавата, а в другия на Бог и не очакваш възнаграждение, а утеха. Приликата е, че по всяко време може да напуснеш и върнеш към цивилния начин на живот. ;) 

Аа, няма такива работи, винаги да можеш - това са фантазии. Никога не можеш да стъпиш в същата река. И за военните не си прав, не мисля, че ако някой изпълнява дълга си по заповед и по договор, по всяко време може да си напусне поста. По време на война знаеш какво е наказанието даже. Вече при договорите с Бог не знам как стоят работите, аз лично не бих се предоверявала на уверенията на църквата, че може да ти ги урежда и сметките да са чисти. Щото Бог не разстрелва, обаче наказва до трето и четвърто коляно ;) 

Както наблегна изповеданията трябва да се направят на човек, който умее да носи тайни. И в тоя аспект, то има ли нещо което не би изповядала и/или споделила дори на човек който "носи" тайни?!   

О да, има, и то е нещо, дето точно той изобщо няма да ми извини, а ще ме отпрати както съм дошла. Аз затова и не ходя, защото човек се изповядва и прави такива стъпки заради себе си, а не заради друг (освен ако нещо извънредно не го налага) и като се изповядва трябва да е честен. А знам, че изповядващия всичко би приел, но не и моите дилеми. Веднъж едно време, един свещеник вече ме отпрати с препоръката да прочета разни неща и особено едно за "неосъзнатия грях на интелектуалната гордост". И да си призная не съжалявам, че ме върна - тогава се засегнах, но сега знам, че е бил прав. А дилемите си останаха, едни се разрешиха, други се появиха, но вече без надежда за разрешаване. 

Иначе, понеже питаше дали знам какво е "непростим грях" (защо ли подозирам, че непростимостта на твоя пак е някаква фантазия, хрумнала над чаша с каквото там) - ами... общо ли? Първо, непростим според кого, второ, грях според кого?. Бог прощава всичко, може и църквата да ти прости, а ти дали можеш да си простиш? Трето, дали ако е осъзнат, е толкова страшен, или опасни са нещата, които не смятаме дори за слабости, камо ли за "грехове". Нещата се разкриват постепенно и скритото за теб трябва да стане явно за самия теб, защото и без това обикновено то е известно на всички, освен на теб. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

АТЕИЗМЪТ НЕ Е ПО- МАЛКО ДУХОВЕН. ЗАВИСИ СИ ОТ ЧОВЕКА. ПРОСВЕТИТЕЛИТЕ И РЪСЕЛ СА ДОБРИ, ДУХОВНИ ХОРА, БЕЗ ДА СА РЕЛИГИОЗНИ. ПЪТЯТ Е В ЛИЧНО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, не е задължително то да е съобразено с някакви религиозни канони.

Аз пък виждам проблем в самата посока на разсъжденията ти. Ще опитам да направя едно сравнение, което може и да изясни позицията ми. Представи си един художник, който обаче не разполага с цветове. Той познава само нюансите на сивото и всичко, което рисува е черно-бяло. Колкото и добър художник да е, на него му липсва нещо съществено в сравнение с друг човек, познаващ и други цветова, и знаещ красотата им и възможностите, които предоставят.

Ако трябва да си отговорим на въпроса: какво религията дава повече на един човек?, то би следвало да разсъждаваме по принцип и да се абстрахираме от конкретните примери. Защото възможността е едно, а реализацията  - нещо съвсем друго. Един посредствен музикант дори и да свири на Страдивариус няма да превъзмогне посредствеността си. Така не е коректно да се пренасят ограниченията на човека върху инструмента (или средството, каквото е и религията).

преди 1 час, witness написа:

Бог прощава всичко, може и църквата да ти прости, а ти дали можеш да си простиш?

Това ще разбера в бъдеще. Просто споделих, че въпросния не ще изповядам нито ще споделя. Добре ти е известно, че това е също грях. Същия не касае мен, а други. Повече подробности не мога да споделя. 

Принципно, за да сключиш църковен брак "изискват" граждански, но при църковен развод не. Познавам хора, които имат граждански развод, но не са разтрогнали църковния си. Обратни случаи не са ми известни.

Както и да е ... 

Днешните времена позволяват да си на семейни начела с някой и да не сключваш както граждански, а така и църковен. Всичко се свежда до колко и двамата желаят да стане по даден закон и/или канон. 

Кратко: Ти може да следваш някаква традиция или не. Нормално е, ако и двамата изповядват една и съща религия, то да постъпят по нея. 

Прескачам предположението ти, че съм в дилема. Предполагаш, че след като ти имаш и другите имат някаква. Решението във връзка с тоя сорт дилема е приложимо само и единствено към теб. Водил съм беседи с послушници в метох, защо са в него, но не и с монаси, защото то е тайнство.(По светски казано = неприкосновеност, лично право).

Това което мога да споделя е: Един млад български гражданин работещ в Англия, всяка отпуска отива в даден метох и е послушник за въпросния период. Спрямо неговите схващания това бил начина на отдих. 

Интересно е, че се хвана за думата утеха. Имаме явно различни схващания по отношение на това понятие. Явно ти я свързваш с някакви терзания на душата, което не е правилно. Когато имаш вид терзания, то е достатъчно да отидеш в някой храм и се помолиш. Да отидеш и станеш послушник е друго. Там махаш фактора да мислиш какво да правиш. Утехата се явява вид пречистване на душата ти. Ти по този начин поддържаш своята духовност чиста. Ще си позволя да изкажа вид глупост: Това е все едно отиваш на спа процедура на твоето тяло.

Знам, че звучи грубо, но до толкова мога да споделя усещането при някакъв вид престой в метох.      

на 10.11.2020 г. в 13:28, iИ.дИоNд.Ni написа:

За този който е действащ знам, но няма от къде да знаеш за бъдещия клир. ;) 

И 200 000 бъдещи клира да има, няма да стане.

преди 12 минути, ncl написа:

И 200 000 бъдещи клира да има, няма да стане.

Всичко си зависи от мен, и до колко съм вярващ. ;) Прав си по едно отношение = първо трябва да стана светец. Приживе никой не е бил канонизиран. ;) Ще си говорим на друго място, дали първо съм я направил, и дали ще бъде прибавена. :)  

Определено обаче първо трябва да я направя. Без да я направя въпросната книга определено не може да стане достояние на клира. Доволно познавам хора от клира и при положение, че я направя ще видя дали представлява ценност и църковното общност ще я тиражира. После е божа работа. 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Интересно е, че се хвана за думата утеха. Имаме явно различни схващания по отношение на това понятие. Явно ти я свързваш с някакви терзания на душата, което не е правилно. Когато имаш вид терзания, то е достатъчно да отидеш в някой храм и се помолиш. Да отидеш и станеш послушник е друго. Там махаш фактора да мислиш какво да правиш. Утехата се явява вид пречистване на душата ти. Ти по този начин поддържаш своята духовност чиста. Ще си позволя да изкажа вид глупост: Това е все едно отиваш на спа процедура на твоето тяло.

Ясно. Знаех си, че "поканата да станеш част от клира" ще се окаже някакъв подобен вид глупост. Да си плацикаш от време на време блестящата духовност с топла вода, за да я поддържаш чиста. Ще рече, че тя си е безспорен факт, но трябва да се "поддържа"... Ти и грехове нямаш, най-непростимия ти грях не е твой, а на някой друг, а "отказването от всичко" е цирк. Абе въобще, нямам думи за цялата ти самодоволна глупост. Никой монах не би предложил на някого да се замонаши, това се иска лично, да се предлага е дивотия. Ами ходете си на спа, приятно плацикане. 

преди 39 минути, witness написа:

Ти и грехове нямаш, най-непростимия ти грях не е твой, а на някой друг, а "отказването от всичко" е цирк.

Да въведеш в грях друг какво е?! Причината другия да има грях съм аз! Реално имам доволно непростими грехове които съм сторил. 

С какво бих помогнал на другия, ако ги споделя?! 

Не е проблем да ме смяташ за циркаджия. Може би това е вид мое желание = да ме смятат за циркаджия. ;) 

Няма как да проумееш мотива ми да изглеждам по този начин. 

До колкото можах споделих, а недоволството ти от това да не разкривам други обстоятелства по отношение на направената ми покана трябва да приемеш, и определено е неоправдано. Тръгваш да ме съдиш. Това показва твоето невежество по отношение на духовността наречена православие. До толкова ти стига интелекта, но за сметка на това интелигентността ти е на ниско ниво. 

Живо, здраво! И нека Бог ти прости волните и неволни грехове! Амин

• Автор
преди 6 часа, _ramus_ написа:

че хапчетата не се пият навреме.

ми пий си ги де ... :tourist1:

Цитат

Нека да видиш че ако сред "учения" форум си виждал само един, най-много двама активни изтрещели, тук форумът е като психиатрия - най-вече в "религия", но не ги свърта и се дърлят да са и "философи", "психолози"... Куку-руку са на "всеки милиметър"... зорки очи, търсещи мегдан за вживяване, нарамили са си кой каквото си заучил и "воалааа"... :) 

Те като се дърлят, ти що търсиш в тоя форум? :halloween9:

Ти самият не осъзнаваш колко си изтрещял, но си викаш, чакай на път към психиатрията да намина  да ги видя тея изкукуригалите кво правят!

.............................................................................

Притча: Виждаме в света това, което носим у себе си!shutterstock_497200660.jpg?itok=3JUN2II1

Буда и един от неговите ученици се разхождали.

Срещнали човек, който спрял Буда и му казал:

- Ти си шарлатанин!

Буда отвърнал:

- Ти си груб и невъзпитан, но си прав!

Не след дълго срещнали друг човек, чието лице при появата на Буда се озарило от щастие. Казал му:

- Ти си най-красивото цвете на света!

Буда рекъл:

- Така е, приятелю. Това е самата истина. Ти виждаш същността на нещата.

Ученикът Станал свидетел на всичко това и не се сдържал да попита Буда:

- Защо каза и на двамата, че са прави, след като мненията им са абсолютно противоположни?

Буда се усмихнал, погледнал към своя ученик и отговорил:

- Аз съм огледало, полирано от Бог. В мен всеки може да види себе си. Хората виждат онова, което самите те излъчват...

преди 39 минути, Aumi написа:

Притча: Виждаме в света това, което носим у себе си!

По-елементарно е: Виждаме това което желаем, а излъчваме това което сме. ;) 

Едно леко противоречие съзрях във въпросната притча. Буда не каза на втория, че е прав, а се съгласи. 

Мда ... колко наивни са учениците на Буда. 

• Автор
преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

По-елементарно е: Виждаме това което желаем, а излъчваме това което сме. ;) 

Едно леко противоречие съзрях във въпросната притча. Буда не каза на втория, че е прав, а се съгласи. 

Мда ... колко наивни са учениците на Буда. 

Подобни притчи можеш да срещнеш много. Не е важно как се казва героят в тях,  по-важна е поуката.

Не знам дали последователите на Буда са наивни, но противоречия се срещат и в Християнството.

...

"И като се приближиха до Него учениците, рекоха Му: защо с притчи им говориш? А Той им отговори и рече: защото вам е дадено да узнаете тайните на царството небесно, а тям не е дадено; защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме; 

Матей 13:12

.................

Как ще коментираш думите на Христос?

преди 3 минути, Aumi написа:

Как ще коментираш думите на Христос?

Първо: това са пре предадени думи от Матей. 

Второ:

Ако поне за малко помислиш и погледнеш по-горе в евангелието, ще разбереш, че то е свързано с този който има семе.

Този който има такова, то неговото семе ще му се преумножи, а този който няма, ще му се отнеме каквото има. 

Ще го кажа вулгарно на разбираем език на човек занимавал се с генетика: Става въпрос за семената течност при мъжете. 

По-долу се казва:

Цитат

13.14. и над тях се сбъдва пророчеството на Исаия, което казва: "с уши ще чуете, и няма да разберете; с очи ще гледате, и няма да видите

Трябва ли да се ползва вид вулгаризъм, за може другия да чуе?! 

Тази тема е доста странно развита!

Уж подвъпросът би трябвало да е какви са приликите и разликите между религия и духовност, а па то ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.